Gazdasági Eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. október 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 54. számában (2002. október 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. ACÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 25-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére. Információgyűjtés: CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

Automobil 2002 – Autótechnika

október 2-6.

Nemzetközi járműipari szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A személygépkocsi-gyártás és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrész-előállítás a külföldi működő tőke betelepülésének köszönhetően 1990-től gyors fejlődésnek indult. A multinacionális cégek hosszú távú befektetései jótékonyan hatottak a hazai beszállítói háttéripar fejlődésére. Az új vállalkozások megerősödése a szakágazat importigényét fokozatosan mérsékelheti. A páros és páratlan évek tematikai szétválása óta, a háttéripari kiállítások sorában a 2002-es Autótechnika a jubileumi ötödik! Kitűnő alkalom a szakma jeles képviselői számára, hogy megismertessék szolgáltatásaikat, termékeiket a vásárlói bázist jelentő szakemberekkel. A háttéripar legrangosabb hazai fórumán a legjelentősebb alkatrészimportőrök, alkatrészgyártók és beszállítók, az autós háttériparhoz kapcsolódó világcégek külföldi és hazai képviseletei mutatják be kínálatukat. A szakmai találkozókkal, programokkal kísért rendezvény minden bizonnyal jelentősen hozzájárul a hazai beszállítóipar kiszélesítéséhez. Tematika: Használt személygépkocsik. Haszongépjárművek. Különleges járművek. Utánfutók. Kétkerekűek. Alkatrészek (belső motoralkatrészek, futóművek és részei, fékberendezések és részei, gyújtásalkatrészek, keréktárcsák, kipufogók, tengelykapcsolók és részei). Gumiabroncsok. Egyéb gumiipari termékek. Olajipari termékek. Gépjárműjavítás, szerviztechnika. Szerszámok. Felszerelések. Gépjármű-elektronika. Garázsipar. Raktározás. Autóápolás. Fényezés. Munka- és autósruházat. Klímaberendezések. Tuning/design. Autóhifi. Autóriasztók. Biztosítás, lízing. Mobiltelefonok. Szakkiadványok. Üzemanyagtöltő állomás. Szakmai szervezetek. Szolgáltatások. Egyéb. 2000-ben 318 kiállító 21 602 m2-en mutatta be kínálatát 87 500 látogatónak.

Helydíjak: fedett terület: 15 200 Ft/m2 + áfától, szabad terület: 9000 Ft/m2 + áfától.

HUNGEXPO Rt., Kele András 263-6884

Szoftver & Hardver a vezetés szolgálatában

október 9-10.

Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem

Szakkiállítást és programbemutatót tartanak, ahol a látogatók működés közben megtekinthetik a vállalatok számára fejlesztett információtechnológiai megoldások szinte teljes hazai kínálatát. A szervezők célja szerint időt, pénzt, fáradságot takarít meg az, aki ellátogat a kiállításra, és itt választja ki munkájához szükséges programot.

A belépés díjtalan!

TRAINEX Pénzügyi, Vállalkozásfejlesztési és Oktatási Kft. 320-4198

GLOBAL

október 10-13.

Szombathelyi Őszi Vásár

Szombathely, Oladi Művelődési Központ

A hagyományos nagy látogatottságú őszi vásár megújult formában. Kiemelt témakörök: irodabútor, irodatechnika, számítógépek, szórakoztatóelektronika, távközlés, vendéglátóipari gépek, berendezések, személygépkocsik, élelmiszeripar, textil és ruházat, sport, hobbi, szabadidő, idegenforgalom. Előző évi kiállítók száma: 167. Előző évi látogatói létszám: 36 000. A rendezvényt szórakoztató műsorok és neves sztárvendégek kísérik.

Syma-elemekkel felépített sorstand: 10 100 Ft/m2 + 25% áfa, sarokstand: 10 900 Ft/m2 + 25% áfa, szabad tér: 3500 Ft/m2 + 25% áfa

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Pinkóczy Melinda 94/522-631

AUTÓMÁNIA 2002

október 10-13.

Kiállítás az autó szerelmeseinek

Szombathely, Oladi Művelődési Központ

Ősszel már harmadszor kerül megrendezésre a kiállítás ebben a szeparált formában. Külön könnyűszerkezetes sátorban helyezkednek el a kiállítók az alábbi szakterületekről: személygépkocsik és haszongépjárművek, berendezések, alkatrészek, szolgáltatások, garázsipari berendezések.

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Rozmán József 94/522-632

Ökotech

október 15-18.

Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A dinamikus növekedést felmutató környezetvédelmi ipar és a közeli EU-csatlakozás megteremtette egy olyan szakmai fórum igényét, amely hozzájárul a környezetvédelem és a kommunális szolgáltatások területének fejlődéséhez, és lehetőséget biztosít a szakmai vitákra, a kereslet és a kínálat koncentrált találkozására. 2001-ben első alkalommal megrendezett ÖKOTECH nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítást a szakma várakozást felülmúló érdeklődéssel fogadta. A rendezvény a közép-kelet-európai térség legnagyobb és legátfogóbb kiállításává vált, médiumot kínálva az ágazatban tevékenykedő cégek megjelenéséhez, a környezetvédelmi és kommunális felszerelések, technológiák és szolgáltatások bemutatásához, valamint a kormányzati szervek tevékenységének megismertetéséhez. A kiállítás sikeres indulását rangos hazai és külföldi szakmai partnerkör segítette. A szakbizottság irányításával színvonalas és rangos konferenciaprogram zajlott. Tematika: 1. Hulladékgazdálkodás. 2. Vízgazdálkodás. 3. Levegőtisztaság-védelem. 4. Talajvédelem. 5. Zaj- és rezgésvédelem. 6. Megújuló energiák. 7. Települések tisztán tartása. 8. Települések zöldterületi rendszereinek kialakítása és védelme. 9. Településfejlesztés, településüzemeltetés. 10. Kegyeleti szolgáltatások. 11. Közlekedés. 12. Táj- és természetvédelem. 13. Környezetvédelmi vizsgálat, tervezés, minősítés. 14. Környezetikár-elhárítás. 15. Környezetirányítási rendszerek. 16. Környezetvédelmi szakértők és tanácsadók. 17. Környezetvédelmi gazdasági és jogi szabályozók, jogharmonizáció. 18. A környezetvédelem és az európai uniós csatlakozás. 19. Társadalom és környezettudatosság. 20. Szövetségek, szervezetek, információszolgáltatók. 21. ... és minden egyéb, ami a környezetvédelemmel kapcsolatos. Az elmúlt évben 202 kiállító 3512 m2-en mutatta be kínálatát 31 718 látogatónak.

Helydíjak: Fedett terület: 15 300 Ft/m2 + 25% áfától, szabad terület: 10 200 Ft/m2 + 25% áfa.

Hungexpo Rt. 263-6093

Hungaromed

október 15 – 18.

Nemzetközi orvostechnikai, egészségügyi szakkiállítás és konferencia

Budapesti Vásárközpont

Ebben az évben ismét októberben rendezik Magyarország egyik legnagyobb orvostechnikai és egészségügyi szakkiállítását, a hozzá kapcsolódó konferenciákkal együtt. A kiállítás teljes időtartama alatt aktuális témakörökben szakmai konferenciákat szerveznek A Hungaromeddel egy időben másik két kiállítás is üzemel. Az egyik az Ökotech Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás, amelynek látogatói célcsoportjába az önkormányzatok szintén beletartoznak, így a két kiállítás kölcsönösen erősíti egymást. A másik rendezvény a HOVENTA Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátó-technikai Szakkiállítás, aminek szintén vannak kötődési pontjai a Hungaromedhez (pl. nagykonyhák, tisztítás, karbantartás stb.). A három kiállítás együtt – tavalyi tényadatok alapján – 19.000 látogatót vonz. A kiállítások átjárhatók, egy belépővel valamennyi kiállítás megtekinthető. A kiállítás fő tematikai csoportjai: ORVOSTECHNIKA ÉS EGÉSZSÉGÜGY: orvosi kézi eszközök, diagnosztikai eszközök, készülékek, terápiás eszközök, készülékek, egyéb orvostechnikai eszközök, kórháztechnika, labortechnika, egyszer használatos termékek és gyógyászati segédeszközök, implantátumok egészségügyi textiliák egészségügyi bútorok, berendezések rehabilitáció, informatika szolgáltatások, egyéb. FOGÁSZAT- FOGTECHNIKA, SZÁJSEBÉSZET: fogászati berendezések, egységkészülékek, fogászati kézi műszerek, eszközök, fogászati anyagok, fogászati röntgen, fogtechnikai eszközök, berendezések, fogtechnikai anyagok, fogászati, fogtechnikai laboratórium. GYÓGYSZERIPAR, -KERESKEDELEM, GYÓGYSZERÉSZET: gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyszertári berendezések, eszközök, gyógyszertári információs rendszerek, gyógyszerészi szakirodalom, egyéb. KONFERENCIAPROGRAM: Orvostechnika és egészségügy témában: III. Egészségügyi és Tudományos Konferencia (október 15-17.), Meding Országos Orvostechnikai Egyesület kongresszusa (október 17.) Gyógyszeripari témában: Gyógyszerészeti Tudományos Konferencia (október 15.), Kihelyezett Tisztifőgyógyszerészi értekezlet (október 16.) Diabetes II. Továbbképzés (október 17-18.). Az elmúlt évben 86 kiállító 1089 m2-en mutatta be kínálatát 2620 látogatónak.

Helydíjak: 13 900 Ft/m2 +áfától

Hungexpo Rt., Tóth Judit 263-6494

HOVENTA 2002

október 15-19.

20. Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátó-technikai Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar technikai hátterének legátfogóbb kínálatát közel 30 éve a HOVENTA kiállításon tekinthetik meg a szakemberek. Témacsoportok: szállodák és vendéglátóhelyek bútorai, berendezései, konyhatechnika, étel-melegentartás-, -elosztás, -kiszállítás eszközei, cukrászati termelés anyagai, eszközei, pékségek gépei, fagylaltkészítés technikája, anyagai, kávé, kávéfőző gépek, italkészítés és -értékesítés gépei, anyagai, mosogatógépek, tálalóeszközök, konyhai edények, vendéglátó ipari textíliák, munkaruhák, formaruhák, hűtéstechnika, mérés, szeletelés, csomagolás, pénztári elszámolás, üzletberendezések, étel- és italárusító automaták, takarítógépek és higiéniai eszközök. A kiállítást idén is színes szakmai programok kísérik: a kereskedelmi és vendéglátó-ipari tanulók szakmai versenyei, konferenciák, mixer- és sommelier-bemutató, tányérfestési és szalvétahajtogatási bemutató stb. Az évek óta nagy sikerrel működő Hoventa Látványkonyhában idén a sváb, drávaközi, erdélyi és palóc konyhák jellegzetes ételeit ismerhetik meg az érdeklődők.

HOVENTA Kft., Etele Csabáné 351-1310

KÁRPÁT INDUSTRIAL MISKOLC

október 16-18.

Ipari Szakkiállítás és "Innovatív termék és technológia" konferencia

Miskolci Egyetem

A szakkiállításon bemutatkoznak a Kárpát-régió ipari, termelő, fejlesztő vállalkozásai, ipari parkjai, befektetési projektjei. A kiállítás mellett tudományos konferenciára kerül sor. Az új rendezvény az előző években hétszer megrendezett Borsod Industrial kiállítás és vásár megújulása. Az elmúlt évben 30 cég mutatta be kínálatát 2000 látogatónak. Díjtalanul látogatható.

COMPEXPO miskolci iroda 46/412-003

Zalaegerszegi Őszi Vásár és AGRO-MIX Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállítás

október 23-27.

Városi Sportcsarnok és környéke, Zalaegerszeg

A Zalaegerszegi Őszi Vásár általános jellegű vásár. A kiállítás keretein belül sor kerül az AGRO-MIX Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállításra. E rendezvény jelentős eseménye a régiónak. A szakkiállításon nagy figyelmet fordítanak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar bemutatására. A régió szakembereinek közreműködésével fórumokra, szimpóziumokra, szakmai előadásokra kerül sor. A sokszínű szórakoztató program mellett a közönség szórakozását szolgálja pl. a borkóstoltatás és -vásárlás, borminősítés hobbitermelők részére, valamint az alma-show.

Zalaegerszegi Vásár Kft., Hajdú Andrea 92/510-205

Security & Safeti 2002

november 6-9.

13. Nemzetközi Biztonságtechnikai, Vagyon-, Tűz-, Munkavédelmi és Bankbiztonsági Kiállítás és Konferencia

SAP Rendezvénycsarnok, Budapest

A kiállításon bemutatott biztonságtechnikai, vagyonvédelmi termékek iránti érdeklődés emelkedését mutatja, hogy az eredetileg kétévente történő megrendezés helyett a rendezvényt évente szervezik meg. Ugyancsak ezt támasztja alá az a tény is, hogy évről évre emelkedik a kiállítók (gyártók, forgalmazók, képviselt cégek) száma, mely szükségessé tette, hogy a Budapest Kongresszusi Központban induló kiállítást a negyedik évtől – 1994 óta – a Budapest Sportcsarnokban rendezték meg. A BS sajnálatos 1999. évi leégése miatt 2000 -2001-ben a kiállítást már az 5000 m2 kiállítási területű SAP Rendezvénycsarnokban rendezték. A kiállításon első évben 45 cég vett részt, és mintegy 2500 látogató tekintette meg. A 2001. évi rendezvényen 18 országból mintegy 250 cég képviseletében több, mint 130 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait, és a látogatók száma megközelítette a 13.000 főt, akik között egyre több a külföldi vendég, a tengerentúlról és Távol-Keletről is érkeztek érdeklődők a kiállításra. A rendezvény fővédnökei is: a belügyminiszter, az igazságügy-miniszter és Budapest főpolgármestere, akik kezdetektől fogva támogatták a biztonságtechnikai, vagyonvédelmi szakma immáron legnagyobb magyarországi seregszemléjét.

A kiállítás tematikája – haladva a "kor követelményeivel", a minőségileg megváltozott bűncselekmények emelkedésével, a szervezett bűnözés megjelenésével, a nemzetközi terrorizmus térhódításával, egyre nagyobb számú tűzesetekkel, az informatika vagyonvédelemben betöltött növekvő szerepvállalásával, az adatvédelem, adatbiztonság fokozottabb szerepével évről évre bővült. A kiállításon a személy- és családi biztonság, vagyonvédelem teljes tárháza megtalálható, ahol a "hétköznapi" bűnözés (autólopás, betörés, rablás) mellett a szervezett bűnözés (túszszedés, maffialeszámolások, terrorista cselekmények) elleni biztonsági rendszerek megtalálhatók. Újdonságnak számít, hogy a kiállítók jelentős része a "nagyközönség" felé is nyitott, és olyan korszerű, gépjárművédelmi, illetve lakások, üzletek és egyéb ingatlanok védelmét szolgáló technikákat hoznak, melyek nemcsak a szakma, hanem a lakosság érdeklődésére is joggal számot tarthatnak. A kiállítást évről évre az ahhoz tematikailag szorosan kapcsolódó szakmai konferencia kísér, ahol igen nagy érdeklődés mellett az államigazgatás, közigazgatás, szakmai szervezetek, szövetségek, egyesületek, kamarák, nagy cégek biztonsági vezetői (IM, BM, ORFK, BRFK, BM TOP, VPOP, MABISZ, OPSZ stb.) prominens vezetői tartanak színvonalas előadásokat.

ELITEXPO Kft. 318-3710

LIFTEXPO 2002

november 6-9.

2. Nemzetközi Felvonó-, Mozgólépcső és Emelőgép Szakkiállítás és Konferencia

Budapest, MTESZ MGK Székház

Az elmúlt évben útjára indítottak egy új szakrendezvényt, melynek témája a felvonók és mozgólépcsők világát mutatja be. Reményeik szerint a kiállítással bemutatásra kerülhet a magyar és a nemzetközi felvonós szakma, melybe a széles nagyközönség is betekintést nyerhet. A programot szakmai konferencia is színesítette, melyre óriási volt az érdeklődés.

A tavalyi kiállításról tényekben: A múlt évi rendezvényen 22 cég képviseletében 19 kiállító vett részt. A négy nap alatt – a SECURITY & SAFETY Biztonságtechnikai Kiállítással együtt – több mint 13 000 ember volt kíváncsi az eseményre, külföldről közel kétezren érkeztek. A résztvevők kétharmada szakmai látogató volt. Szép számmal képviseltették magukat az építőipari-, tervező cégek, bevásárló- és szórakoztató-központok munkatársai, családi és társasházak közös képviselői és természetesen a felvonószakma hazai és külföldi cégei. A látogatók összetétele többnyire döntéshozókból, vállalati és cégvezetőkből állt.

Kiállítási csoportok, témakörök: a kültéri és beltéri felvonók, személy- és teherfelvonók, panorámaliftek, felvonó távfelügyeleti rendszerek, a mozgólépcsők, a mozgójárdák, beteg- és ételszállító felvonók, speciális felvonók (lépcsőkövetők, emelőlapok, "Home Lift"-ek stb.), felvonóajtók, hidraulikus emelőgépek, emelőszerkezetek, elektronika, elektrotechnika, vezérléstechnika, felvonódiagnosztikai rendszerek, irányítástechnika, automatizálás, mérési, ellenőrzési módszerek, ipari távközléstechnika, felvonók, mozgólépcsők biztonsága (hidraulikus munkafolyadékok, kenőanyagok, felvonókötelek, ipari tömítések, stb.), minőségbiztosítás, tervezés, szerelés, karbantartás, ipari, elektronikai, elektromos berendezések, villamosenergia-szolgáltatás, hajtástechnikai rendszerek és elemek, beszállítóipar, alkatrészek, részegységek és technológiák, EU-jogszabály, és szabványharmonizáció, szakemberképzés, oktatás.

Részvételi díjak: 16 590. Ft/m2-től

ELITEXPO Kft. 318-3710

Antik Enteriőr 2002 kiállítás

november 28.-december 1.

IX. Magyarországi Régiségkiállítás és Vásár

Műcsarnok

A rendezvény alapvető célja: bemutatkozási és értékesítési lehetőséget teremteni a műkereskedőknek. A műgyűjtők, befektetők és érdeklődők számára alkalmat adni a kínálat áttekintésére. Segíteni a magyar műkereskedelem bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe. Az Antik Enteriőr nyolcesztendős története során Közép-Európa legjelentősebb műtárgyvásárai között előkelő helyet vívott ki magának. A tematika évek óta változatlan, minden műtárgycsoport képviselteti magát és megvásárolható a rendezvényen. Témacsoportok: bútorok, ékszerek, órák, szobrok, textíliák, érmék, fegyverek, festmények, könyvek, porcelánok, vallási tárgyak. A Partner's 2000 Kft. munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kiállítás évről-évre egyre kényelmesebb, látványosabb, sikeresebb és izgalmasabb legyen. Minden évben értékes nyereményeket sorsolnak ki a kiállítás utolsó napján a látogatók között. Idén egy egymillió forint értékű gyémánt ékszerrel lesz gazdagabb egyik szerencsés Antik Enteriőr látogató. Az Antik Enteriőr kiállításon a magyar műkereskedelem valamennyi reprezentánsa képviselteti magát. A kb. 50 magyar régiségkereskedő mellett harmadik alkalommal állít ki a pozsonyi Soga Galéria. A résztvevők hónapokkal előre készülnek, és teszik félre legszebb, legértékesebb portékáikat, hogy a legméltóbb helyszínen, az Antik Enteriőr Régiségkiállításon mindenki kedvére gyönyörködhessen bennük. Idén az Antik Enteriőrrel egy időben a MEO Kortárs Galériában megrendezésre kerül a MEO Art Fair. A két kiállításnak közös kedvezményes belépője is lesz, és külön buszok szállítják a két helyszín között az érdeklődőket.

Az Antik Enteriőr részvételi díja installációval: 33 500 Ft./nm + áfa.

Információ: Partner's 2000 Kft. Závodszky Melinda 319-3369

Konferenciák

Titkárnő-továbbképzés 2002

október 2.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A titkárnő feladata a vezetői tárgyalások előkészítésében és kezelésében. A titkárnő együttműködése a vezetői kommunikációban. Közreműködés a tárgyalás előtt, közben és után. A titkárnő szerepe a tárgyalások protokolljánál. Időpont-egyeztetés, késés, várakoztatás. A vendég várása, kísérése. Problémamegoldó kommunikáció. Az önérvényesítés mesterfogásai. Időgazdálkodás. Aktuális divat 2002. Jólápoltság, arcápolás és öltözködés. Táplálkozás, életmód. Előadók: dr. Sütő Enikő divatszakértő, Tonk Emil alelnök, Magyar Marketing Szövetség, Görög Ibolya protokollszakértő, Szegedi Károly pszichológus.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + áfa/fő.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Színlelt és palástolt szerződések buktatói, felismerésük, szankcióik

október 3.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A színlelés, a joggal való visszaélés és a rendeltetésszerű joggyakorlás. A tartalom elsődlegessége a formával szemben. A színlelésen alapuló számla, látszatértékesítések. A lebukás elméleti és gyakorlati esélye. A jogi személyek büntetőjogi felelőssége. Adóügyi, könyvelési és könyvvizsgálati követelmények a szerződéssel szemben. Színlelt szerződések feltárásának jogi háttere az adóellenőrzésben. Színlelt szerződések jogkövetkezményei a társadalombiztosításban. Tipikus esetek a szerződő felek valódi akaratának álcázására. Az adóellenőrzés gyakorlata. Hogyan orvosolhatjuk a bajokat? Előadók: dr. Vadász Iván alelnök, MAKSZOE, dr. Futó Gábor ügyvéd, dr. Zsámberger Csaba címzetes megyei bírósági bíró, Harányi Zsoltné főtanácsos, APEH.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + áfa/fő.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Cégautók és egyéb gépkocsik elszámolási szabályai 2002-ben

október 4.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A cégautókkal kapcsolatos nyilvántartási és költségelszámolási szabályok. Saját gépjármű használata. Mikor nem kell cégautó után adót fizetni? Mikor kell a saját gépjármű után a munkáltatónak és mikor a magánszemélynek elszámolnia, és az ezzel összefüggő adózási szabályok. Aránytalanul alacsony ellenérték értelmezése a cégautóknál. Mi minősül az áfa alkalmazásában személygépkocsinak? A beszerzési ár áfatartalma mikor vonható le? Gépkocsi-felújítás, -javítás költségeinek elszámolása, milyen esetben vonható le az áfa? Előadók: Lucz Zoltánné főosztályvezető-helyettes, PM, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + áfa/fő.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Felkészülés az eva alkalmazására (kiknek lesz érdemes áttérni az evára?)

október 10.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Kik lehetnek az adóalanyok, és milyen feltételeknek kell megfelelniük? Az eva hatálya alá tartozó adóalanyok számviteli, nyilvántartási kötelezettségei. Mi az eva alapja, mértéke? Az evára való áttérés, visszatérés számviteli feladatai. Belépéskor elvégzendő teendők. Korábban felhalmozott eredménytartalék sorsa. A bizonylatolás követelményei. Az előírt nyilvántartási kötelezettség alapján az eva-adóalap (bevétel) meghatározásának várható szabályai. A beszámolás, adóelőleg módja. Mikor szűnik meg az adóalany, a megszűnés szabályai. Előadók: Lucz Zoltánné főosztályvezető-helyettes, PM, Borzáné Botka Erika osztályvezető, PM.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + áfa/fő.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Beruházások, felújítások és karbantartások számvitele 2002-ben

október 11.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Beruházás, felújítás, karbantartás tartalma, elszámolása. Milyen tételeket milyen formában kell figyelembe venni? Nyilvántartással szembeni követelmények. Hogyan történik az elszámolás, ha saját vagy bérelt eszközön, idegen vagy saját kivitelezésben történt a munka elvégzése? Beruházás, felújítás, karbantartás fogalma. Milyen eszközökhöz kapcsolódnak ezek a fogalmak? A minősítés hogyan befolyásolja az üzleti év eredményét? Beruházás, felújítás állományának csökkenése. Üzembe helyezés, annak dokumentuma. Értékesítés, értékcsökkenés, selejtezés egyéb módon. Meglévő eszközön lévő beruházás, felújítás, karbantartás sajátos esetei eszközcsoportonként. Pénzügyi lízing fogalma, elszámolása. Előadó: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + áfa/fő

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

VEKOR Korróziós Konferencia

október 14-16.

Balatonfüred, UNI Hotel

A konferencia célja: a korszerű, hatékony korrózióvédelmi ismeretek elterjesztése. Lehetőség biztosítása a tapasztalatcserére és az új termékek széles körű megismertetésére. Tervezett témák: 1. Újdonságok a korrózióvédelem területén (korrózióvédelmi eljárások, kivitelezési technológiák, mérési módszerek). 2. Szennyvíz és vegyszerálló bevonatrendszerek. 3. Fémes bevonatrendszerek. Kiállítási lehetőség.

VEKOR Kft. 88/428-514

A közbeszerzés gyakorlata ajánlatkérőknek (Precíz ajánlatkérés 2003-ban)

október 14.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A megalapozatlan értékelési szempontok "bosszúja" a teljesítés során. Az alkalmassá minősítés csapdája, súlyos szakmai tévedések a hazai gyakorlatban. Javaslat az elbírálás módszertanára nézve. A felelősségvállalás és a szakmai felkészültség biztosítása: a "Közbeszerzési Szabályzat" fontossága. Az ajánlattevő mozgásterének és lehetőségeinek felismerése. A felhívás és a dokumentáció mint információforrás. Mit írjunk elő az "Egyéb információk" pontja alatt? A komolytalan szerződési feltételek megajánlásának következményei. Okos magatartás a jogorvoslati eljárásokban. Felkészülés az EU-csatlakozásra. Előadók: dr. Deli Betty elnök, Közbeszerzési Döntőbizottság, dr. Várday György közbeszerzési szakértő.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 27 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 22 500 Ft + áfa/fő

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

A közbeszerzés gyakorlata ajánlattevőknek (Precíz ajánlattétel 2003-ban)

október 15.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Az ajánlatkészítés egyes lépései, javaslat egy célszerű munkamódszer alkalmazására. Hogyan tanulmányozzuk a felhívást és a dokumentációt? Hogyan használjuk a további tájékoztatáskérés jogintézményét? A típusajánlat benyújtásának csapdája. Vállalkozáspolitikai megfontolások, az alvállalkozó és az egyéb közreműködő kiválasztása. Tanuljunk mások hibáiból: jellemző tévedések és melléfogások az ajánlatok kidolgozásában. Jogorvoslati eljárás mint stratégiai fegyver. Kitekintés a jövőbe: mi várható az uniós csatlakozás után? (Pesszimista jóslatok.) Előadók: dr. Deli Betty elnök, Közbeszerzési Döntőbizottság, dr. Várday György közbeszerzési szakértő.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 27 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 22 500 Ft + áfa/fő .

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Országos Objektumorientált Konferencia

október 16-18.

Információs társadalom: kihívások és válaszok

Dobogókő, BM Pilis Üdülőszálló

Az NJSZT OOFFK immár ötödik alkalommal rendezi meg az Objektumorientált Konferenciát. A konferencia fő célja, hogy áttekintést adjon az IT fő tendenciáiról, bemutassa az élenjáró külföldi és hazai cégek eredményeit, a legmodernebb technológiákat, orientálja a hazai informatikustársadalmat, vázolja a szakma előtt álló kihívásokat és az azokra adható lehetséges válaszokat. A konferenciát követően, a következő felhívásban meghirdetett feltételek szerint kiválasztott előadásokat (publikációként is elismert írásként) különböző szakfolyóiratokban kívánjuk megjelentetni. A konferencia szervezői a felkért neves előadók mellett minél szélesebb körből várják a jelentkezőket előadás tartására is, a következő témakörökben: komponenstechnológia, OO-n túli paradigmák. Java technológia. E-business, e-commerce, e-government, e-szignó. Ipari szabványok és ajánlások (pl. CORBA, Parlay API, OSGI, TINAC), adattárházak, adatbányászat. OO módszertanok, beágyazott rendszerek, komponens adatbázisrendszerek, új kommunikációs protokollok és az objektumtechnológiák (pl. SIP, SOAP). Mobil ágensek, vizuális modellezés, nyílt forrású rendszerek, szoftverminőség mérése és biztosítása. Üzleti folyamatok modellezése, újratervezése, webalapú szolgáltatások és komponenstechnológiák, elemzési és tervezési minták, tartalomszolgáltatások objektumorientált menedzselése, új programozási paradigmák. OO esettanulmányok, működő alkalmazások. Tutoriálok: Agilis szoftverfejlesztés (Zsuffa Zsolt). Java (Rákosi Péter). Jini technológia programozása (dr. Juhász Zoltán). Komponensalapú objektum-orientált fejlesztési módszertan (Bognár Zsolt). Túl az UML diagrammok rajzolásán (Bányai Attila). Üzleti alkalmazások fejlesztése J2EE technológiákkal (Sárvári Balázs). Webmodellezés UML-lel (Zsuffa Zsolt). Webszolgáltatások fejlesztése nagyvállalati Java (J2EE) környezetben. (Németh László, Darmai Gábor).

Részvételre jelentkezés határideje: szeptember 30.

NJSZT Hetthéssyné Papp Gizella 332 9390

IV. MEDI CLEAN Tisztítástechnológiai Konferencia és Kiállítás

november 7-8.

Gyula

A konferencia kiemelt fő témája a fertőtlenítés – higiénia. Az előző 3 konferencián elhangzott előadások és a viták indokolttá tették, hogy a fertőtlenítés ezen a Konferencián az ISO 9000-es minőségtanúsítási rendszer keretébe illesztve az élelmiszer-ipari beszállítóktól kezdődően a nagykonyhai feladatokon át az egészségügy betegellátó tevékenységéig átfogóan, az egyes tevékenységek specialitásaira is kitérve, sokoldalúan kerüljön tárgyalásra.

A konferencia így az állattenyésztőket, az élelmiszeripart, az ezeket ellenőrző Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomásokat, az egészségügyben dolgozó higiénikusokat, élelmezési vezetőket, ápolási igazgatókat, illetve az előzőeket ellenőrző ÁNTSZ-szervezetek illetékes vezetőit egyaránt érinti.

Gépipari Tudományos Egyesület Békés M-i Szervezete, Róta Ernő 66/443-490

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. október 1.) vegye figyelembe!