25. ajánlás: Használjunk-e offshore cégeket adóoptimalizálásra?

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2011. szeptember 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 117. számában (2011. szeptember 1.)

Egy kimerítő hazai szakkönyv szerzője szerint még véletlenül se! A nemzetközi szervezetek bőszen szorítják ki az offshore-struktúrákat, aki pedig nem érti meg az idők szavát, a börtönt kockáztatja.

A fejlett világban, leginkább az Egyesült Államokban és Németországban, már kőkeményen fellépnek a magyarnál lényegesen szigorúbb adóhatóságok az offshore-struktúrák ellen. Utóbbiak évtizedek óta ígértek használóiknak anonimitást és adóelkerülést, de ennek vége. Legalábbis ezt állítja "Az offshore halála" című könyv, amelyet Brother Layman álnéven jegyez a szerző, akit a könyv bevezetője alapján nemzetközi adószakértői csapat is segített. A szerző úgy véli: előbb-utóbb Magyarországon is vége az offshore-ozásnak, és akár súlyos börtönbüntetésre is számíthat az, aki részt vesz az off­shore-játékban, mert adócsalást és pénzmosást követ el. Aki jobban belegondol, maga is érezheti, hogy valami sántít ezekben a megoldásokban. A teljes adóelkerülés túl szép ahhoz, hogy legális legyen, és ha mindez törvényes, vajon miért kellenek a struktúrák kiépítéséhez névleges szereplők, hiszen ami szabályos, azt bizonyára nem kell elleplezni.

A könyv szerint a személyi jövedelemadóról, a társasági adóról, illetve az adózás rendjéről szóló törvények is határozottan kimondják, hogy jogellenes az, ha egy cég vagy egy magánszemély úgy igyekszik árfolyamnyereség-adót spórolni, hogy értékpapírjait az offshore cége számlájára helyezi át. Valójában mindezt az offshore-ozók is tudják, a kérdés sokak számára inkább az, hogy kiderülnek-e az anonim struktúrák végső haszonhúzói, képes-e az adóhivatal megfelelő információt kérni a kis, egzotikus szigetek hatóságaitól. Nos, a szakértő szerint ma még nem, ám ebben fordulat várható, mert a nemzetközi szervezetek azt tervezik, hogy körülbelül három éven belül minden adóalanyról, minden országból, minden bankszámlát és cégüzletrészt jelentenek az adóalany szempontjából hazai adóhivatalnak. No persze, azért az sem látszik reálisnak, hogy a gazdasági és a politikai elit széles rétegei által űzött játék végén mindenki büntetőjogi kategória alá esik, de – legalábbis Brother Layman szerint – érdemes mindenkinek elgondolkodnia a ma is elérhető adóamnesztia lehetőségén, mert aki kitart a letűnt idők adóoptimalizációs megoldása mellett, akár nagyon csúnyán meg is járhatja (www.azoffshorehalala.com).

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2011. szeptember 1.) vegye figyelembe!