Útjelzők a pályázatok sűrűjében

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. október 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 90. számában (2005. október 1.)
Az uniós lehetőségek mellett ma már számos intézmény hirdet meg pályázatos támogatásokat, jellemzően egymástól eltérő időpontokban. A vállalkozásoknak nem egyedül kell nekivágniuk az információk felkutatásának, hiszen a pályázati kiírások megismerésében és a konstrukciók közti eligazodásában számos információs portál és tanácsadó áll a rendelkezésükre. Cikkünk célja, hogy összegyűjtsük és bemutassuk azokat a lehetőségeket, amelyek jelentősen megkönnyítik a megfelelő pályázat megtalálását.

Hazánk európai uniós csatlakozásával a korábbinál is nagyobb figyelmet kapnak a pályázati úton elnyerhető támogatások. A hazai lehetőségeket az uniós pénzalapok társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjai keretében meghirdetett pályázati támogatások széles köre egészíti ki. Emellett a magyar minisztériumok, hivatalok támogatási programjai esetében is általános gyakorlattá vált a pályázatos lebonyolítás. Külön figyelmet kíván továbbá, hogy több esetben is sor került a meghirdetett pályázatok évközi módosítására, ezért segítség nélkül nem könnyű naprakészen ismerni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Állami információs portálok

A pályázatokat a minisztériumok, támogatásokat lebonyolító hivatalok, regionális és megyei fejlesztési tanácsok vagy más állami, önkormányzati intézmények írják ki. Az elsődleges információforrás éppen ezért ezen intézmények honlapja, hivatalos lapja, esetleg ügyfélszolgálati irodája lehet. A legtöbb pályázati felhívás rövid kivonatát országos és megyei lapokban is meg szokás hirdetni. Mivel az áttekintés még az internet segítségével is nehéz és időigényes volna, ezért a támogatást nyújtó állami szervezetek pályázatkeresőkkel, "forrástérképekkel" is igyekeznek segíteni az eligazodást. A pályázatkeresők adatbázisában összegyűjtve megtalálhatók a különböző intézmények támogatási konstrukciói, és szűrőprogramok könnyítik meg a kiválasztást. Az állami intézmények pályázatkeresői természetesen ingyenesek, és nem igényelnek külön regisztrációt sem.

Lendület portál

A Lendület portál (www.lendulet.hu) a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium információs honlapja. A pályázati lehetőségek között azonban természetesen nemcsak a GKM, hanem más intézmények támogatási programjai is helyet kaptak. A vállalkozások forrásszerzési lehetőségeit tekintve talán a legszélesebb körű adatbázissal rendelkezik, hiszen az európai uniós és hazai finanszírozású pályázatok mellett megtalálhatók itt a különböző kedvezményes hitelprogramok, tőkebefektetési konstrukciók is.

A vállalkozói támogatások mellett tartalmazza a nonprofit szervezetek és önkormányzatok részére meghirdetett pályázatokat is. A támogatások között több szempont, pl. ágazatok, beruházás nagyságrendje, a támogatás jellege szerint is kereshetünk.

A pályázatkereső mellett a portál szolgáltatásai között megtalálhatjuk a vonatkozó jogszabályokat, a pályázatokkal kapcsolatos kiírói közleményeket és állásfoglalásokat is. A honlap tartalmazza a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatírói képzésén sikeres vizsgát tett pályázatírók és tanácsadók elérhetőségét is. Az internetes böngészés után megmaradó megválaszolatlan kérdések feltehetők a GKM ügyfélszolgálatának e-mail cím megadásával elektronikusan, vagy személyesen a 06-1/235-4444 telefonszámon.

Kormányzati portál

A kormányzati portál (www.magyarorszag.hu) is rendelkezik pályázatkeresővel. A kereső a portál nyitóoldalának jobb felső részén mint speciális keresési szolgáltatás érhető el. Az adatbázisában valamennyi minisztérium pályázata megtalálható. A szűrőfeltételek között lehetőség van a kedvezményezetteket (vállalkozások, nonprofit szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek) a fejlesztési célok, a települések és a benyújtási határidő alapján szűkíteni.

A kereső elérhető a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó két, nagy támogatásokat koordináló intézmény, az uniós támogatásokat felügyelő Nemzeti Fejlesztési Hivatal (http://www.nfh.hu) és a regionális és decentralizált támogatásokat koordináló Országos Területfejlesztési Hivatal (www.oth.gov.hu/ eupik/palyazatok/kereso) honlapjáról is. A portálhoz kapcsolódóan a pályázatokról itt is lehet telefonon is érdeklődni, a Pályázati Információs Központ munkatársai a 06-40/200-494 számon érhetők el munkaidőben.

KKV portál

A KKV portált (www.kkvportal.hu/) egy Phare program keretében, elsősorban a kis- és középvállalkozások e-kereskedelmi tevékenységének segítése érdekében hozták létre. Jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásokat lebonyolító háttérintézménye, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. üzemelteti. A céges weboldalkészítés, a termékkatalógusok és elektronikus számlázóprogram mellett a kis- és középvállalkozásokat érintő kérdések széles köre is helyet kap az oldalon, így egy színvonalas pályázatkereső is a szolgáltatások közé tartozik. A kereső adatbázisában a hazai és az uniós társfinanszírozás mellett működtetett pályázatokon kívül a kedvezményes hitelprogramok is megtalálhatók. A portál erőssége, hogy az egyes támogatásokhoz kapcsolódóan mind a kiíró, mind a közreműködő szervezet elérhetőségeit is közli, így segítve a bővebb információk gyors megszerzését.

Üzleti tanácsadók, pályázatírók

Az állami információs portálok mellett természetesen egyre több pályázatíró, tanácsadó is készen áll arra, hogy az érdeklődő vállalkozók segítségére siessen. A szaporodó pályázati lehetőségek miatt a pályázatírás mára egy önálló szakmává nőtte ki magát. Az utóbbi években meghirdetett egyre több támogatási lehetőség jelentős keresletet teremtett a pályázatírók szolgáltatása iránt, és a jól jövedelmező megbízások egyre több üzleti tanácsadót csábítottak erre a területre. Így a kereslet növekedésével együtt a kínálati oldal is dinamikusan növekedett.

A növekedési ütem azonban mára megtorpanni látszik. 2005-ben a pályázati kiírások száma és a rendelkezésre álló források nem nőttek lényegesen a korábbi évekhez képest, a pályázatírók nagy száma miatt azonban telítetté vált a piac. Így a pályázatírók között is egyre élesedik a verseny, javítva ezzel a pályázni kívánó vállalkozások helyzetét, hiszen a fokozódó piaci verseny már jelenleg is a szolgáltatás színvonalának emelkedésével és az árak csökkenésével jár együtt.

Pályázatírók versenye

A pályázatírók közötti verseny természetesen már az új ügyfelek figyelmének felkeltésével megkezdődik. Egyre több ezért az olyan pályázatíró, aki a saját honlapján pályázatkeresőt üzemeltet, vagy közvetlenül próbálja megkeresni azokat a cégeket, amelyeknél úgy véli, hogy valamely pályázati konstrukció segítheti a fejlesztési céljaik megvalósítását. Amennyiben pedig egy érdeklődő cég keres meg egy pályázatírót, az élesedő verseny tudatában lévő tanácsadók ingyenesen és készségesen nyújtanak segítséget a megfelelő pályázati felhívás megtalálásához.

Pályázatkészítés akár ingyen

A versenynek köszönhetően arra is született már számos példa, hogy olyan kereskedők és tanácsadók, amelyek valamely árucikkének (pl.: termelőgépek, gépjárművek) beszerzéséhez vagy az általa nyújtott szolgáltatás igénybevételéhez (pl.: tanácsadás, minőségbiztosítási rendszer bevezetése, honlapkészítés) lehetőség van pályázati úton támogatást elnyerni, a potenciális megrendelőjüknek maguk hívják fel a figyelmét a támogatásokra. Sőt, esetenként még ingyenesen el is készítik a benyújtandó pályázatot, amennyiben tőlük rendelik meg a terméket, szolgáltatást. A kereskedők, tanácsadók így a támogatás révén csökkenthetik a vevőiket terhelő beszerzési költségeket, olcsóbbá és így vonzóbbá téve az eladni kívánt árukat, szolgáltatásokat. Amennyiben ilyennel találkozunk, érdemes megvizsgálni a lehetőséget, mert azok a cégek, amelyek élnek ezzel a marketingeszközzel, általában felkészültek a saját termékükhöz kapcsolódó pályázat feltételeinek ismeretében.

GKM pályázatkészítő regiszter

A pályázatírók és tanácsadók elérhetőségének megismerésére kiváló lehetőség a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Pályázatkészítő Regisztere. A regiszter a GKM honlapján (www.gkm.gov.hu), a Lendület portálon (www.lendulet.hu) és a KKV portálon (www.kkvportal.hu) is elérhető. A regiszterben azok a pályázatírók és pályázati tanácsadók vannak feltüntetve, akik elvégezték a GKM ún. "Multiplikátor" pályázatírói képzését, és sikeres vizsgát tettek.

Multiplikátor képzési program

A Multiplikátor képzési program elsősorban a kis- és középvállalkozások számára meghirdetett EU-társfinanszírozású pályázatokra koncentrált, de az ott megszerzett ismeretek más pályázatok esetében is hasznosíthatók.

Felkészült pályázatírók, vizsgázott tanácsadók

A képzéssel és a regiszterrel a GKM-nek kettős célja volt. Egyrészt javítani kívánta a pályázatírók felkészültségét, hogy formailag és tartalmilag helyes, az uniós szabályoknak is megfelelő pályázatok készüljenek. Másrészt erősíteni kívánta a pályázatírás kínálati oldalát, hogy a verseny erősödése a pályázóknak nyújtott szolgáltatás színvonalának emelkedését és az árak csökkentését eredményezze. A honlapon működtetett regiszter a tanácsadók elérhetőségének bemutatásával azt segíti, hogy az érdeklődő vállalkozások több pályázatíró megkeresésével ki tudják választani a nekik leginkább megfelelőt.

A Pályázatkészítő Regiszterben jelenleg kb. 2000 pályázatíró és pályázati tanácsadó található az ország minden részéről, megyei bontásban. A regiszterben szereplő pályázatírók tanfolyami végzettsége nem jelent garanciát az általuk készített pályázatok biztos sikerére, és nem jelenti azt sem, hogy egy, a regiszterben nem szereplő tanácsadó vagy akár egy pályázni kívánó cég önállóan ne lenne képes egy sikeres pályázat összeállítására. A regiszter leginkább a pályázatírók és a tanácsadók versenyeztetését segítheti úgy, hogy a benne szereplő elérhetőségeken keresztül könynyen és gyorsan kérhetünk ajánlatot akár több tucat tanácsadótól is, így könnyítve meg az összehasonlítást és a választást.

Tanácsok a pályázatírók kiválasztásához

Az alábbiakban néhány szempont segíthet az adott vállalkozásnak abban, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb pályázatírót.

Az egyik legfontosabb feladat a pályázatok előkészítésében, hogy a cég vezetőinek végig kell gondolniuk a vállalkozás piaci helyzetét, erőforrásait, fejlesztési igényeit és azok megalapozottságát. Ezt a munkát sehogy nem lehet megspórolni vagy rábízni egy olyan pályázatíróra, aki nem ismeri alaposan a cég helyzetét.

Pályázatkészítés önállóan vagy külső szakértő bevonásával

Természetesen már az elején érdemes megvizsgálni azt a kérdést, hogy szükség van-e külső szakértőre, vagy a cég alkalmazottai képesek önállóan is a megfelelő támogatás felkutatására és a pályázat elkészítésére. A pályázatírás a könyveléshez vagy adóbevallás-készítéshez hasonló szolgáltatás. Sokan, akik rendelkeznek a szükséges ismeretekkel, vagy rászánják az időt a szabályok megismerésére és a dokumentumok elkészítésére, képesek önállóan megbirkózni a feladattal. Mások viszont nem kívánnak ezzel részletesen foglalkozni, inkább megbíznak egy hozzáértő céget.

A pályázatkeresők segítséget nyújtanak az információgyűjtésben, az interneten keresztül letölthető formanyomtatványok pedig részletes kitöltési útmutatókkal rendelkeznek. Elképzelhető, hogy a vállalat pénzügyi-számviteli részlege vagy egy ezen a területen otthonosabban mozgó cégvezető képes önállóan lebonyolítani a teljes adminisztrációt. Amennyiben mégsem, vagy nincs ilyesmire szabad kapacitás, kérjünk fel a feladatra szakembert.

Megtalálni a legmegfelelőbb pályázatírót

A jó pályázatíró udvarias, készséges, felkészült és tapasztalt. Ha nem ilyennel találkozunk, esetleg az a benyomásunk, hogy a pályázatíró kapacitását túlságosan leköti a többi ügyfele, és nem lesz elegendő ideje a mi projektünkkel foglalkozni, akkor inkább keressünk egy másikat. A pályázatírás egy szolgáltatás, és a piacon – a megrendelők örömére – egyre nagyobb a verseny. A Pályázatírói Regiszternek köszönhetően nem nehéz újabb szakértőt találni. Érdemes mindig több ajánlatot is bekérni, mert nagyon széles a skála, mind a szolgáltatás színvonala, mind a díjak tekintetében.

A pályázatíró díja

Az egyes pályázatírók között hatalmas különbségek is lehetnek az árakban, melyek nem feltétlenül arányosak a teljesítménnyel. Népszerűek az elnyert összeg százalékában kifejezett díjak, azonban ne felejtsük el, hogy egy nagyobb összegű támogatás igénylése nem feltétlenül jár többletmunkával a pályázatíró számára. A legtöbb pályázati rendszer azonos elveken működik, hasonlóak a benyújtandó dokumentumok, a formai követelmények. A pályázatok nyerési esélye tartalmilag leginkább a pályázó vállalkozás sikeres múltbeli és jövőbeli gazdálkodásán, a támogatandó fejlesztés megalapozottságán múlik. Ennek megfelelően a pályázatíró költségei nem feltétlenül növekednek a megpályázott összeg függvényében.

Sikerdíj

Fontos szempont a fizetésnél, hogy mi alapján és mikor kerül sor a díj megfizetésére. A versenyhelyzetnek köszönhetően mára visszaszorulóban a megírásáért fizetett díj, és inkább a sikerdíjak kerülnek előtérbe. Ha a pályázatíró sikertől függetlenül kér díjat, a bizonytalanságát fejezi ki arról, hogy mennyire bízik az általa elkészített pályázat pozitív elbírálásában. Egyre gyakoribb továbbá az a módszer, hogy nem a támogatásról szóló pozitív értesítés kézhezvételekor, hanem a támogatás első részletének folyósításakor történik csak meg a pályázatkészítés díjának kifizetése, így biztosítva, hogy a pályázatíró a pályázat döntést követő szakaszában is motiválva legyen a segítségnyújtásra.

A pályázatíró szolgáltatásai

A jó pályázatíró szolgáltatása nemcsak a pályázat elkészítésére terjed ki, hanem komplex szolgáltatást jelent a pályázat teljes élettartamára. A pályázattal kapcsolatos feladatok ugyanis nem érnek véget a sikeres bírálattal, ezt követően a szerződéskötés, a biztosítéknyújtás, a számlák benyújtása, az előrehaladásról szóló adatszolgáltatás, esetleg egy helyszíni ellenőrzés is újabb feladatokat jelenthet. Fontos, hogy már a pályázatíró megbízásakor rögzítsük, hogy mire kérjük a közreműködését, valamint azt, hogy díjazása a támogatás megnyerését követő feladatok teljesítését is magában foglalja. Súlyos felkészületlenségről tanúskodik, ha egy pályázatíró nem kíván foglalkozni a pályázat megírását követő teendőkkel.

Támogatás nélkül is megtérülő projekt

Nem érdemes olyan projektbe belevágni, amely kizárólag az állami támogatásnak köszönhetően térül meg, piaci alapon nem lenne kellően jövedelmező. A támogatások elnyerése számos költséggel és kötelezettséggel jár. Többletadminisztrációt jelent, gyakran biztosítékot is kell adnunk, és többéves fenntartási kötelezettségünk keletkezik a támogatásból beszerzett eszközökre. A támogatások folyósítása azonban döntően utólag, a kifizetett számlák alapján történik. A leendő kötelezettségek mérlegelése során figyelni kell továbbá a pályázatíró esetleges eltérő motivációjára is, hiszen például többletfoglalkoztatás vállalásával nőnek a pályázat nyerési esélyei, azonban a cégnek több éven keresztül kell majd foglalkoztatnia az új alkalmazottakat.

A pályázatíró cégek által üzemeltett portálok

A potenciálisan pályázó vállalkozások érdeklődésének felkeltése érdekében több pályázatíró cég is üzemeltet interneten keresztül elérhető pályázatfigyelő, pályázatkereső szolgáltatást. A honlapok között vannak, amelyek a kormányzati honlapoknál is teljesebb körű pályázati adatbázist tartalmaznak, valamennyi közintézmény és alapítvány támogatási lehetőségeit bemutatva. Gyakori, hogy a hazai pályázatok mellett közvetlenül az Európai Unió szervezetei által kiírt pályázatokat is figyelik, illetve a támogatási pályázatok mellett a közbeszerzési pályázatokat is megjelenítik.

A honlapok általában tartalmaznak friss információkat a különböző támogatási rendszerekről, és néhány helyen tanácsokkal, sőt kitöltött mintapályázatokkal is szolgálnak. A pályázati adatbázisokban a legkülönbözőbb szűrőfeltételekkel lehet keresni a cégek üzleti szempontjai, marketingpolitikája és fantáziája függvényében.

Néhány színvonalas portál elérhetősége

- www.penzforras.hu, – www.forrasexpress.hu

– www.pafi.hu

– www.tender-radar.hu

– www.patt.hu

– www.ceginfo.hu/palyazatfigy.htm

– www.forrasertesito.hu

Természetesen a felsoroltakon kívül további honlapokat is találhatunk az interneten böngészve.

Vállalkozói szakmai szövetségek, vállalkozásfejlesztési intézmények

A pályázatok népszerűségének és a vállalkozásfejlesztésben játszott szerepének köszönhetően a vállalkozásokkal kapcsolatban álló nonprofit szervezetek és állami intézmények is foglalkoznak pályázati tanácsadással. Amennyiben személyesen vagy telefonon szeretnénk kezdeni a pályázati lehetőségekkel való ismerkedést, célszerű megkeresni a helyi vállalkozói érdekképviselet, szakmai szövetség, kereskedelmi és iparkamara vagy helyi vállalkozói központ ügyfélszolgálatát. A legtöbb érdekképviselet, kamara vagy vállalkozói központ foglalkoztat olyan munkatársakat, akik részt vettek már pályázatokkal kapcsolatos képzéseken, és így felkészülten, több esetben külön erre a célra fenntartott ügyfélszolgálattal állnak a cégek rendelkezésére.

Kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek

A pályázati úton nyújtott vissza nem térítendő állami támogatások mellé gyakran vesznek fel hitelt a cégek a szükséges önerő vagy az egyéb kapcsolódó, de nem támogatott fejlesztések finanszírozására. Továbbá a pályázati feltételek teljesítéséhez gyakran kell a pályázóknak különböző banki igazolásokat beszerezni (sajáterő-igazolás, bankgarancia). Ezek miatt a bankok közvetett módon gyakran kapcsolódnak a pályázati rendszerekhez, és többen felismerték, hogy a pályázatokkal kapcsolatos tanácsadás elősegíti az üzleti érdekeik megvalósítását. Így mára több bank és takarékszövetkezet fiókjaiban is képzett munkatársak segítenek az ügyfeleknek a pályázatok világában való eligazodásban.

A pályázatokon túl – hitel- és tőkekonstrukciók

Akik vállalkozásuk fejlesztésének finanszírozására állami forrás igénybevételén gondolkodnak, a pályázatos támogatások mellett a különböző állami szerepvállalással működtetett hitel- és tőkekonstrukciók között is megtalálhatják a számukra megfelelőt.

Bár a pénzügyi konstrukciók nem tartalmaznak vissza nem térítendő támogatást, mégis kedvezőbb feltételek mellett juthatnak forráshoz a vállalkozások, mintha állami szerepvállalás nélkül szeretnének hozzájutni a pénzpiacokon.

A kedvezmény többféle is lehet: alacsonyabb kamat, hosszabb futamidő vagy magasabb kockázatvállalási készség, aminek köszönhetően olyan vállalkozások számára is megnyílhat a külső finanszírozás lehetősége, amelyek tisztán piaci feltételek mellett nem tudtak volna hitelhez vagy tőkéhez jutni.

A kedvezményes hitel- és tőkeprogramokról a bankok mellett az alábbi helyeken lehet érdeklődni:

– Magyar Fejlesztési Bank Rt.:

"Sikeres Magyarországért" hitelprogramok

honlap: www.mfb.hu

telefon: 06-40/555-555 és 06-40/466-682

– Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt.:

honlap: www.kvfp.hu

telefon: 06-1/486-3240

e-mail: kvfp@kvfp.hu

Leskó Tamás

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. október 1.) vegye figyelembe!