Otthon is szörfözhetnek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. június 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 74. számában (2004. június 1.)
A béren kívüli juttatások piaca Magyarországon feljövőben van, hiszen a bérekre rakódó – az európai országokkal összehasonlítva magas – közterheket ma még elsősorban a külföldi vállalatok igyekeznek a béren kívüli juttatások alkalmazásával kompenzálni, bár egyre több magyar cég is beáll közéjük a sorba. A juttatások közé egy törvénymódosítást követően került be és terjed sikeresen az internet-előfizetés.

Az internet mint béren kívüli juttatás elterjedésében a 2003. január 1-jétől hatályos szja-törvény új szemléletet hozott be azáltal, hogy az otthoni internet-hozzáférés már nemcsak igazoltan munkavégzés céljára adható, hanem kifejezett otthoni, szabadidős, kényelmi célból is. Ennek megfelelően az internet-hozzáférés gyakorlatilag korlátlan összegben adható, és így az egyik legkedvezőbb béren kívüli juttatási formává lépett elő számos cég gyakorlatában.

Az internetelérés azért is előnyösebb az egyéb béren kívüli juttatási formáknál, mert más esetekben az adókedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a munkáltató minden alkalmazottja számára és azonos összegben biztosítja. Ilyen korlát az internet-hozzáférésnél nincs, így a munkáltató és a munkavállaló is a számára megfelelő szolgáltatást választhatja ki.

Az Axelero Internet tapasztalatai szerint még nagyobb számban akkor juthatnak el a munkavállalókhoz az internetelérések, ha azokat nem csak direkt módon adják a vállalatok alkalmazottaiknak, hanem beillesztik a kafeteria-rendszerükbe az ezt preferáló cégek. (A kafeteria típusú béren kívüli juttatási rendszerben a munkavállaló saját belátása szerint választhat a vállalat által felajánlott szolgáltatások közül, azaz a számára kínált keretösszeget igényei szerint használhatja fel.) A teljes piacra jellemző, hogy a cégek mérettől, gazdasági szektortól függetlenül egyaránt élnek a lehetőséggel, és a HR rendszerük keretében közel fele-fele arányban direkt juttatásként, illetve kafeteria-rendszerben nyújtanak otthoni internet-hozzáférést. (A szolgáltató eddig 200 cég 3500 dolgozóját "látta el" szélessávú, illetve modemes hozzáféréssel.)

Az internetflotta előnyei a munkáltatók és munkavállalók számára:

Munkáltató

– hatékony bérköltség-felhasználás

– korlátlan összegben adható adómentes béren kívüli juttatás

– munkavállalói elégedettség és lojalitás növelése

– a kor szellemének megfelelő kompenzációs csomag biztosítása

– tanácsadási lehetőség a HR-rendszer fejlesztéséről (kafeteria)

– az ország teljes területén lehetséges az internet biztosítása, mivel több hozzáférés-típus érhető el a flottakínálatban

– az internettársadalom építéséhez hozzájáruló cégként becsülik meg

– otthoni munkavégzés lehetőségének kialakítása

Munkavállaló

– béren kívüli juttatásként otthoni internet-hozzáférést kap, mellyel a nettó bérből kifizetett hozzáféréshez viszonyítva olcsóbban jut internethez

– más, béren kívüli juttatásnál nagyobb összegben kaphat adómentes internetet

– rendszeresen használva információhoz jut, szórakozik egy (talán) új eszközzel

– rutint szerezhet a világhálón való böngészésben és PC-használatban, ezzel akár munkahelyi teljesítményét is javíthatja

– családja is használhatja: a szélessávú elérésekkel korlátlanul, ezzel informálódik, szórakozik, és nem utolsósorban tanul: beépíti mindennapjaiba, kultúrájába a jövő nemzedék is az internetet.

A. T.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. június 1.) vegye figyelembe!