Takarítás mesterfokon

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 69. számában (2004. január 1.)
Magyarországon mintegy 2500 cég foglalkozik takarítással. A jövőben csak vizsgázott, tisztítástechnológiai szakemberek vállalhatnak efféle professzionális munkát. Jelenleg több tízezer munkavállalónak nincs még általános iskolai végzettsége sem. Közülük akár negyvenezren is utcára kerülhetnek a következő néhány évben.

A szolgáltatók tiszta viszonyokat szeretnének

A tiszta munkahely megteremtése nemcsak alapvető kötelességük a cégtulajdonosoknak, hanem jól felfogott érdekük is, hiszen csak kifogástalan higiénés körülmények közt, rendezett környezetben számíthatnak dolgozóik optimális teljesítményére. Az irodák, üzletek, telephelyek takarítása csapatmunka, amely szervezettséget, szakértelmet, korszerű eszközöket kíván, ezért célszerű profi, jól felszerelt, felkészült cégekre bízni. A nemzetközi piac vezető cégei franchise-rendszerben működnek. Nagy súlyt fektetnek arra, hogy az egyes telephelyeken a beszerzéstől a végrehajtásig megtervezzék és optimalizálják a takarítás teljes folyamatát. Az anyacég gondoskodik az anyag-, illetve eszközellátásról, a szerződésekről és a szolgáltatások elszámolásáról.

A hazai szolgáltatók közül kevés használja ki maximálisan a korszerű tisztítástechnika adta lehetőségeket. Ennek egyik oka, hogy a modern takarítógépek meglehetősen drágák. A nagy teljesítményű ipari porszívók ára nettó 60-70 ezer forintnál kezdődik, egy gőzborotvára szintén legalább ennyit kell áldozni, a padlótisztító berendezések ára pedig a középkategóriás személyautókéval vetekszik. Minthogy a kézi eszközök sem olcsók, egy nyugat-európai színvonalú takarítócég beindítása és működtetése tőkeigényes feladat. A hazai piacon tevékenykedő vállalkozások többsége viszont pénzhiánnyal küszködik, így nemhogy a legkorszerűbb, de a minimálisan elvárható felszerelést sem tudja felvonultatni. Az elmaradottság másik oka a hibás szemlélettel magyarázható. A közvélekedés szerint ugyanis a takarítás tipikusan olyan munka, amelyhez nem kell sem különösebb szakértelem, sem gazdag eszközpark, elegendő hozzá egy-két manuális szerszám és némi fizikai erő. Ekképp gondolkodva a rendszerváltást követően sorra alakultak a takarítóvállalkozások, amelyek manapság is a régi gyakorlatot folytatva próbálnak megélni.

A szolgáltatók tevékenysége a napi takarításra és a speciális tisztítási munkákra tagolódik. A munkanapi "lecke" a hulladékürítést, a helyiségek felporszívózását és felmosását, a szőnyegek, székek, a bútorok és irodatechnikai berendezések portalanítását, vegyszeres tisztítását, az ablakpárkányok mosószeres letörlését, a mellékhelyiségekben a szerelvények, csempézett felületek fertőtlenítését, a tükrök, lámpatestek tisztítását, a mellékhelyiségek WC-papírral, szappannal és kéztörlővel való feltöltését, a lépcsőház, folyosó felmosását, a személyszállító lift belső terének tisztítását foglalja magában. A havonta végzendő munkák közé tartozik a bútorzat teljes vegyszeres lemosása, a pókhálózás, a faliképek, -tükrök, tisztítása, az ajtók és ajtókeretek teljes felületének átmosása, a szeméttároló edények fertőtlenítőszeres külső-belső tisztítása.

Nagytakarítást megegyezés szerinti gyakorisággal (általában havonta-kéthavonta) végeznek. Ilyenkor sor kerül a szőnyegek, kárpitok alapos gépi tisztítására, a falfelületek lemosására, az ablaktisztításra, a mellékhelyiségek fertőtlenítésére. A szolgáltatás díja tartalmazza a munkanapi és a havonta végzendő takarítás ellenértékét, valamint a tisztítószerek árát is.

A graffitik ellen

Az egyik speciális tisztítási feladat a graffitik eltávolítása. A falfirkafestékek választéka óriási. Leginkább az akril és alkidgyanta bázisú szórófestékek terjedtek el, amelyek a szivárvány minden színében kaphatók. A polysalka, a polyvinilacetát és a copolymer kötőanyagok is széles körben ismeretesek. Ezek mellett még kétkomponensű gyantát, továbbá olajfestéket és a különböző színezékek számos kombinációját is bevetik a megszállott firkálók. A falakon éktelenkedő "alkotások" eltávolítása körültekintést igényel, mert a tisztítószerek szakszerűtlen alkalmazása és a helytelen eljárás a fal maradandó károsodását okozhatja. Ezért mindenképp tanácsos a felületkezelést hozzáértő személyzetre bízni. A vállalkozásukra igényes takarítók számára továbbképzéseken oktatják a graffitieltávolítás korszerű és biztonságos technikáit. * Vegyi eltávolítással olyan sima felületeknél élnek, ahol a mechanikai módszerek nem alkalmazhatók, illetve akkor, amikor a graffitilakk túl mélyen szívódott az alapba, vagy kisebb falfirkáknál, amelyeknél a mechanikai módszerek túlságosan költségesek lennének. A kemikáliák használata fokozott elővigyázatosságot kíván. A hibás felhasználás, illetve nem megfelelő vegyszer esetén sérülhet a kezelt felület (például elszíneződik, az eltávolítandó festék még mélyebbre szívódik), továbbá károsodhat a környezet és a dolgozók egészsége. A nem impregnált felületekről speciális kis nyomású homokszóró berendezéssel távolítják el a firkákat.

Fontos az ismertség, a minőség

A hazai piacon jelen lévő cégek közül évi 100 millió forint feletti forgalmat 250, 400 milliónál többet pedig mindössze 20 könyvelhet el. A száz százalékban magyar tulajdonú Future Clean Rt. az épülettakarítási piacon kezdte meg tevékenységét, és most is ez az ágazat jelenti tőkeerejének és kapcsolatrendszerének alapjait. Évi 5-6 milliárdos összforgalmából 1,5-2 milliárd származik tisztítószolgáltatásból. Jelenleg több mint 1 millió négyzetméteren végeznek teljes körű takarítást. Megrendelőik 90 százaléka az üzleti, a többi az állami szektorból kerül ki. Batári Ferenc vezérigazgató szerint terjed az a gyakorlat, hogy az irodaházak tulajdonosai egy kézbe adják az épületek üzemeltetésével, gondozásával kapcsolatos összes feladat irányítását és végrehajtását. Ők is komplex szolgáltatást kínálnak. Ebbe beletartozik a műszaki üzemeltetés (általános napi működtetés, fenntartás, karbantartás), az infrastrukturális szolgáltatások (takarítás, kertészet, őrzés és vagyonvédelem, recepciós- és háziasszony-szolgálat, vendéglátás, gépjárműflotta-kezelés, költöztetés, helyiséggazdálkodás, biztosításkezelés, logisztika) és a call center (hibabejelentés-fogadás 24 órán át, ügyfélmegelégedettség-mérés és -elemzés). A feladatokat saját, folyamatosan képzett, gyakorlott, idegen nyelveken is beszélő személyzet látja el. A takarítók jellemzően másodállásban dolgoznak. Kizárólag környezetbarát, káros anyagokat nem tartalmazó, lebomló tisztítószereket használnak. (Ez az EU-csatlakozás után kötelező lesz.) Batári Ferenc szerint az irodaházakat működtető megrendelők egyre többet tudnak a takarítási technológiákról, a tisztítószerekről, s ma már megkövetelik, hogy a takarítócégek a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően dolgozzanak. A cégvezető meggyőződése, hogy a kreatív tervezés, a hatékony megvalósítás, az ellenőrzés és az innovatív visszacsatolás szoros egységéből lesz minőségi szolgáltatás ezen a területen is. Egy 1000 négyzetméteres iroda alaptakarítása átlagosan havi nettó 250 ezer forintba kerül náluk.

A Hamupipőke Bt. tulajdonosa, Rácz Petra 1994 óta dolgozik a szakmában. Vállalkozását úgyszólván fillérekből alapította diáktársaival. Eleinte mindannyian a saját, otthoni eszközeikkel dolgoztak, később a lassan gyarapodó nyereség egy részének visszaforgatásával szert tettek néhány – félig-meddig – nagyüzemi berendezésre is. Ma már 20-25 állandó megrendelőjük van, havi forgalmuk milliós nagyságrendű. Rácz Petra szerint a takarítószakmában az ismertségen, a kapcsolatokon múlik minden. A megbízók már az irodaházak építésekor megállapodnak a leendő szolgáltatókkal. A kiterjedt kapcsolatokkal bíró tisztítócégek óriási előnyre tesznek szert, mert még mielőtt a konkurencia észbe kaphatna, lecsapnak a manapság is jó üzletnek számító munkákra. Csak azok a cégek sikeresek, amelyek meg tudják szerezni egy-egy nagyvállalat, intézmény megbízását, vagy speciális feladatok ellátására szakosodnak. A megrendelő számára lényegtelen, hogy a szolgáltatónak milyen az eszközparkja, számukra a megbízhatóság és a gyorsaság a legfontosabb. A Hamupipőke – állítja a tulajdonos – annak köszönhette a viszonylag gyors bővülést, hogy a fiatal, tettre kész egyetemi-főiskolai hallgatókból, illetve frissdiplomásokból álló gárda bizalmat ébresztett. A korrekt, diszkrét munkavégzés mellett némi humort is becsempésztek a takarításba: paródiába illő egyenruhába bújtak, amelynek jellegzetes darabjai a klasszikus nejlonotthonka és a baboskendő. Bár tevékenységük lényegéből adódóan igyekeztek észrevétlenek maradni, a dolgozókkal történt ritka találkozások alkalmával mindenkire jó benyomást tett a vidám csapat, amely nem ismert lehetetlent. Ha kellett, éjjel-nappal dolgoztak, megszervezték és kifogástalanul elvégezték a legnehezebb feladatokat (például az átépítés, festés-mázolás utáni takarítást) is.

A 2000-ben alapított Cleaner Team Bt. komplex minőségi technológiai tisztítást kínál ügyfeleinek. A cég filozófiája szerint a tisztaság, a rend és a minőség összetartozó fogalmak. A takarítást a Magyar Környezetbarát Minősítési Rendszerben meghatározott szabályok szerint, a megrendelők tevékenységéhez alkalmazkodva végzik. Mivel a takarítás csapatmunka, olyan csoportokat alakítanak ki, amelyekben az alkalmazottak hatékonyan tudnak dolgozni. Megbízható, leinformálható szakemberekkel, a legkorszerűbb eszközökkel és tisztítószerekkel, a HACCP-rendszer alkalmazásával, a helyi sajátosságoknak megfelelően serénykednek. A mindinkább költségérzékeny szolgáltatók – mint például egyes kisebb szállodák – nem engedhetik meg maguknak, hogy az eseti feladatokra állandó dolgozót foglalkoztassanak. A Cleaner Team kérésre alkalmi munkaerőt küld, szabott áron, átvállalva a foglalkoztatással járó összes terhet. A portörlésből, porszívózásból, felsöprésből, felmosásból, a fürdő, WC tisztításából, a szemetesedények kiürítéséből, a virágok meglocsolásából, mosogatásból álló napi takarítás díja heti két (havi nyolc) napra hozzávetőlegesen nettó 150-400 forint/négyzetméter/hó. A havi takarítás (portörlés, porszívózás, bútortisztítás, felsöprés, felmosás, vikszelés, fürdő- és WC-tisztítás, fertőtlenítés, viráglocsolás, ablak- és függönymosás, ágyneműhúzás) ára alkalmanként 200-400 forint/négyzetméter. Negyedéves nagytakarítást körülbelül 250-500 forint/négyzetméter/alkalom áron végeznek. Ablaktisztítást (alpintechnikával is) akár hétvégén és ünnepnapon is vállalnak – a mennyiség és a hozzáférhetőség függvényében – négyzetméterenként 50-500 forintért. Nagyobb, illetve rendszeres megrendeléskor van árengedmény.

K. M. munkát könnyítő, modern berendezésekről legfeljebb csak álmodhat. Főállásban óvónő, szabad idejében vállal lakás- és irodatakarítást – protekcióval, feketén. Mint mondja, a piacon eltöltött öt év alatt számos olyan takarítóvállalkozással találkozott, amely nem a törvény előírásainak megfelelően foglalkoztatta a dolgozóit. Bevett gyakorlat, hogy az alkalmazottakat vagy egyáltalán nem, vagy csak minimálbérrel jelentik be, munkájuk ellenértékét a gazda zsebből fizeti. Az általában 1000 forintos órabérben dolgozó takarítók többsége diplomás közalkalmazott, aki a fizetéséből képtelen eltartani a családját, illetve diák, aki ösztöndíj-kiegészítésként vállal munkát. Az óvónő szerint a napi néhány ezer forintért cserébe válogatott megalázásokat kell elviselniük. Mégis inkább tűrnek, mert ha háborognak, azonnal akad a helyükre más, aki kevesebb pénzért is elvégzi ugyanazt. A feketepiacon rendszerint saját eszközökkel, a maguk elképzelései alapján takarítanak a dolgozók, segítséget, útmutatást nem kapnak. Ha valakinek futja például gőzborotvára, drága tisztítószerekre, időt és energiát nyer vele, ha nem tud vagy nem akar befektetni, azt a teljesítménye és az egészsége bánja. A szolgáltatást megrendelő ház-, irodatulajdonosoknak, -bérlőknek fogalmuk sincs arról, milyen vegyszerekkel és módszerekkel varázsolják tisztára a helyiségeket a takarítók, de nem is érdekli őket. Ha a végeredménnyel elégedettek, fizetnek, ha nem, más vállalkozó után néznek.

A fújó porszívó

A hajdani takarítók munkája meglehetősen nehéz volt, hiszen a tisztítást csupán seprűvel, súrolókefével, illetve benzinnel, terpentinolajjal, szalmiákszesszel vagy lúggal kellett megoldaniuk. Az első szőnyegkefét az 1800-as évek második felében dobták piacra, az első porszívó pedig a XIX. század elején jelent meg. Az ősporszívók – nevükkel ellentétben – csak fújták a port, később tekeréssel, pumpálással már szívni is lehetett velük. Motoros változatuk az 1920-as években terjedt el. * A takarítók társadalmában külön kasztot képeztek az úgynevezett flat-janitor-ök. Õk a nagy ingatlanok gondnokai, takarítói, ablaktisztítói voltak, szolgálati lakást kaptak, de ezért a hét minden napján 24 órás készenlétben kellett állniuk. Míg az intézmények takarítóinak egy főnökük volt, addig a flat-janitor-öknek minden lakó parancsolt. A gyakran ellentmondásos kívánságoknak nehezen tudtak megfelelni. * A takarítók első szakszervezete (amelynek ma 1,5 millió tagja van) Chicagóban alakult javarészt bevándorlókból, 1919-ben.

Késik az állami elismerés

A szakma gyorsan fejlődik, sok az új termék és technológia. Ezek közé tartozik például a szalagfüggöny-, reluxa-, fényelosztó rácsok tisztítása speciális ultrahangos berendezéssel, a padlószőnyegek bevonása teflonnal, a kárpitfelületek antisztatizálása; a kemény járófelületek tartós (akár több évig tartó), folyamatos fényességet biztosító emulziós fényesítése, álmennyezet tisztítása egylépcsős spraytechnológiával...

A professzionális takarítás azonban Magyarországon egyelőre nem tartozik az államilag elismert szakmák közé, nem szerepel az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Pedig ahhoz, hogy egy takarító a XXI. században elvárható színvonalon végezze a munkáját, sokrétű ismeretanyagot kell elsajátítania. (Egy felmérés szerint amíg egy géplakatosnak a munkája kapcsán 40-féle cselekvéshez kell értenie, addig egy takarítónak 150-féléhez. Elég, ha csak a számtalan tisztítószer alkalmazására, illetve környezetre gyakorolt hatására gondolunk.) Jelenleg csupán a műszaki egyetem posztgraduális létesítménygazdálkodási szakán és a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség (Matisz) tanfolyamain tanulhatnak takarítást a hallgatók, bár hamarosan megindul a szakmunkásképzés is.

A jövőben csak vizsgázott szakemberek vállalhatnak professzionális takarítást. Ez mélyen érinti majd a szakmát, ugyanis több tízezer munkavállalónak nincs még általános iskolai végzettsége sem, így nem iratkozhat be szakmunkásképzőbe. Emellett a százezreket felemésztő tandíj is akadályt gördít a tömeges képzés útjába. Ritz Tibor, a Matisz titkára szerint akár negyvenezer takarító is utcára kerülhet az elkövetkező néhány évben, mert a szakmunkás-bizonyítványt szerzett takarítók kiszorítják majd a munkaerőpiacról a képesítés nélkülieket. Az uniós csatlakozást követően csak a hivatalosan elismert szakmunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak lesz jövője. (Az EU-országokban szinte mindenütt megkövetelik a szakképzettséget. Ott nemcsak szakmunkások, de takarítómesterek is dolgoznak.) A vizsgázóknak többek között kémiai, fizikai és géptani ismereteikről kell számot adniuk. A tananyag igyekszik követni a takarítási technikák gyors változásait, s a növendékekben tudatosítják azt is: 130 milliárd forintos piacról van szó, amely néhány éven belül 250 milliárdosra nőhet. A képesítés kötelező megszerzése növelni fogja a szakma presztízsét, a dolgozók pedig több fizetést vihetnek haza. Míg osztrák kollégáik havi 400 ezer forintnak megfelelő eurót keresnek, addig a magyar takarítók bére 50 és 150 ezer forint körül mozog, attól függően, hogy mennyire megbízhatóak és hozzáértők. Ha Magyarországon is bejegyzett szakmává válik a takarítómunka, a bérek is az európai átlaghoz igazodnak majd – véli Ritz Tibor. Más vélemények szerint a változás az illegális vállalkozásoknak kedvez majd, mert a megrendelők elsősorban nem a munka minősége, hanem az árak alapján döntenek. Az eddiginél is több cég fogja például a Moszkva téri "emberpiacról" toborozni az alkalmazottait, vagy idős asszonyokat foglalkoztat feketén, hogy alacsonyan tudja tartani az árait, a legális cégek pedig kiszorulnak a piacról.

Batári Ferenc az EU-csatlakozás után a szolgáltatók szabályozottabb tevékenységére és éleződő versenyére számít. Mivel a nyugat-európai vállalkozók tőkeerősebbek, mint a hazaiak, előnnyel indulnak az itteni piacon, saját országukban kivívott pozíciójukat pedig sikeresen védik majd az Unióba érkező magyar vállalkozóktól.

Professzor Jim

A professzionális takarítással kapcsolatos egyik legrégebbi dokumentum egy 1850-ből származó, Londonban készült dagerrotípia, amely "Professzor Jim"-et, a Trinity College színes bőrű takarítóját ábrázolja. A feljegyzések szerint a képet a diákok rendelték, akik nagyon tisztelték és becsülték őt. Arról nem szól a fáma, Jimnek volt-e más érdeme, mint hogy tisztaságot és rendet teremtett, mindenesetre a "Professzor" jelző elismerést sejtet. Az 1800-as évekből fennmaradt további képek (amelyeken általában ünneplőruhában láthatók a takarítók) szintén arra utalnak, hogy a cseppet sem szívderítő munka végzői a közösség megbecsült tagjai voltak. A velük szemben támasztott követelményekre egy 1887-ből származó hirdetés szövegéből következtethetünk. "Szobalány kerestetik, hogy Frank Garrett úr lakásán dolgozzon és éljen, Aldringham, Suffolk megyében. Kedélyes, keményen dolgozó, becsületes, tiszta és gondozott legyen, jó családból származzon. Templomba járhat minden vasárnap, kéthetente szabadnapja lesz. Ajánlások szükségeltetnek úriemberektől vagy egyházi személyektől."

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. január 1.) vegye figyelembe!