Ép testben...

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 69. számában (2004. január 1.)
Új év, friss fogadalmak, új élet. Általában, de nem feltétlenül. Egy szürke hétköznapon is ráébredhet az ember arra, hogy a saját jövőjét emészti föl, mert ésszerűtlenül és egészségtelenül él. Látja a szüleit összetörtnek és elhasználtabbnak, mint amennyi "csak" a koruk miatt indokolt lenne. És pontosan tudja: ilyen lesz ő is, ha most, az utolsó pillanatban nem tesz valamit önmagáért.

Új év, új élet

Nem idézem a statisztikákat, hogy mennyivel rosszabbak az életkilátásai egy mai, harmincéves brókernek, mint a világháborúkat megjárt veteránoknak, már aki nem maradt ott a harctéren. Nem idézem a színes híreket a százvalahány éves ázsiai matuzsálemekről, akik a joghurtnak vagy a halnak, esetleg a jóféle reggeli pálinkának, még inkább a hiányos adminisztrációnak köszönhetik magas korukat. A túlzó általánosítások e téren sem vezetnek sehova, hiszen a gének és a véletlenek egyaránt beleszólnak abba, hogy milyen fizikai és szellemi kondícióban érjük meg – no, még nem az öregséget – az érett, alkotó éveket.

Van még egy tényező, amit nem lehet eltitkolni: bizony a jó életmódnak vannak bizonyos anyagi feltételei is. Az egészséges, sportos, dinamizmust sugárzó külső "előállítására" a világot átfogó iparág szerveződött, amely természetesen profitot akar. Így szépen összekeveredett a hagyomány és a szemfényvesztés, a logika és az áltudományosság, a valóság és az ábrándok világa.

Masszázs, fürdő, energia

Az alternatív masszázsterápiák csak Európában számítanak újdonságnak. A tradicionális thai masszázs mintegy két és fél ezer éves mozgásrendszer. Túlnyomórészt nyújtást alkalmaznak, amellyel oldják az izomzat és az ízületek feszültségét, harmonizálják az energiaáramlást. A Shiatsu-masszázs lelki és szellemi felfrissülést ad, a Yumeiho ugyancsak feszültségoldó és fájdalomcsökkentő, a vérnyomásra is jótékonyan hat. Tornaváltozata javítja a testtartást. A Wai Tau Kung-Csi Kung energetizáló reggeli torna. A gyakorlatok alatt pihen a szellem. A vitálmasszázs üveg vákuumharangjai fellazítják a letapadt izmokat, a nyújtó és lazító masszázzsal enyhíti a nyak-, hát- és vállfájást. * A dámvadas erdők és a Gunarasi fürdő szomszédságában, távol a világ zajától, a hőgyészi Gróf Apponyi Kastélyszállóban a Kleopátra-fürdő éppúgy megrendelhető, mint az oxigénkezelés vagy a víz alatti vízsugármasszázs. Sárváron háromféle hangterápia egészíti ki a vizes és fizioterápiás módszereket. Cegléden és Pápán is épültek olyan fürdők, amelyek wellness-szolgáltatásokat kínálnak. Különleges ajánlatot tartalmaz a Lenti Termálfürdő levele: azt állítja, hogy a fürdő körül, a Szent György energiaparkban olyan energiavonalak találkoznak, amelyek gyógyító erejűek. Azt mondják, a park az egyiptomi piramisok energetikai adottságaival vetekszik.

Harmónia, kényeztetés

Nem állíthatom, hogy Nagy Sándor módjára kettémetsszük a csomót, de néhány információt az olvasó elé tárunk, ezek alapján döntse el maga, hogy kívánja-e tudni, vajon mit is jelent az egészség- és szépségipar sikerágazata, a wellness kifejezés. Akar-e csatlakozni azokhoz, akik több-kevesebb pénzt rendszeresen áldoznak testi és lelki épülésükre?

A wellness ugyanis épp ezt jelenti: megteremteni a test, a szellem és a lélek harmóniáját, kényeztetni kissé önmagunkat, és majd jótékony hatása következményeképp szeretteinket. A wellness mozgalom és gyűjtőfogalom. Ősi ázsiai civilizációk által kikristályosított ismeretek, régi európai tapasztalatok ötvöződnek benne.

A multikulturális Amerikából indult hódító útjára, de Európa a saját arcára alakította. Gyors sikerének kedveztek a természetes anyagokat és metódusokat preferáló törekvések, amelyek szintén nem mind voltak vadonatújak. (Például a Kneipp-kúra, az előző századforduló gyógyító szenzációja, amelyet helyenként kitűnően integráltak a wellnessprogramokba.)

Az irodalmárok sokat ironizáltak a hajnalban mezítláb a harmatos fűben holdkóros arccal mászkálókon. A módszer azért ennél bonyolultabb, bár igaz, a napfény, a jó levegő hatását is a kezelés szolgálatába állítja, de a víz hidrosztatikai nyomását ugyancsak igénybe veszi. Azt tudjuk, hogy a mértéktelenül használt lázcsillapítók inkább ártanak a meghűlt, lázas kisgyereknek, az állott vizes borogatás a nyakon és a végtagokon, a hűtőfürdő viszont jól támogatja a láz lenyomását. Nos, a Kneipp-kúrák is valahogy így, kiegészítőként hatnak.

A wellnesst elsősorban a stressz oldására találták ki. Eszeveszett hajszában és feszültségben keresünk egy csomó pénzt (vagy kevesebbet...), azután elvonulunk egy finom, lazító kúrára, amelynek ugyancsak meg kell keresni a fedezetét. Gazdagon illusztrált női magazinok igyekeznek a wellnessnek híveket szerezni az egész világon, és a szerényebb kivitelű tömeglapok is szinte mind rovatot szentelnek a témának. Még nálunk is, ahol a vásárlók többségének fogalma sincs róla, hogy a szó mit jelent. Benevezni egy efféle programra más fogyasztóréteg fog, ennek ellenére a hirdetési médiumok ebbe a szegmensbe is juttatnak információkat.

A wellness azonban szigorúan véve tudomány, a stresszoldás és a kényeztetés tudománya, amely most már jó néhány felsőoktatási intézményben is polgárjogot nyert. Nemrég nevezték ki az első egyetemi tanárt, akinek a wellness a szaktárgya.

Vízben az egészség

SPA – azaz sanus per aquam, vagyis egészség a víz jóvoltából. Magyarország gyógyvizei híresek, ezt nem csak magunk állítjuk, a Spektrum csatorán sugárzott, híres gyógyhelyeket végiglátogató sorozatban is elhangzott a megállapítás. A közelmúltban rendezett második spa- és wellnesskiállítás iránt a Corinthia Grand Hotel Royalban jóval nagyobb érdeklődés mutatkozott, mint feltételezhettük. A bemutató képe imponáló infrastrukturális fejlődésről tanúskodott. Nemcsak a befutott és felkapott gyógyhelyek állítottak standot, hanem az új pihenő- és gyógyítócentrumok és a kisebb vállalkozások is. A nemrég megnyílt tapolcai Hotel Pelion különlegessége, hogy gyógy- és wellnessprogramjait barlangterápiával egészíti ki. Az már több mint száz éve ismert volt, hogy a Tavasbarlang levegője kitűnően hat a légzőszervi bajokban szenvedőkre, szamárköhögéses gyerekek könnyebbültek meg a mélyben. A gyakorlati tapasztalatokat később tudatosan kutatták és igazolták.

Immár tanítják is

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Sporttudományi Testnevelési Karán egyebek mellett humánkineziológiai képzés folyik. A kineziológia olyan tudomány, amely mozgással gyógyít, illetve őrzi meg az egészséget. Persze ez is leegyszerűsítés. "Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Kodolányi János Főiskola Idegen Nyelvi és Felnőttképzési Központja a Sanvital-Wellness Kft.-vel közösen a Magyar Wellness Társaság alapelveihez igazodó modulrendszerű wellnessképzést indított azok számára, akik e területen szeretnének a jövőben dolgozni, vagy e téma lelkes hívei" – adta hírül az intézmény.

Gyógy- és wellnesshotelekben dolgozó egészségügyi személyzet, orvosok, valamint recepciósok, diszpécserek, marketingesek, kozmetikusok, szakácsok, fitneszszakemberek, kozmetikusok számára, valamint személyi trénerek, masszőrök, recepciósok figyelmébe ajánlották a lehetőséget. Amelynek nyomán a Magyar Wellness Társaság (MWT) tanúsítványával igazolt wellnesskonzulens, -masszőr, -terapeuta és -menedzser, wellness-továbbképzettséggel rendelkező orvos válhat a hallgatóból.

Az alapmodulhoz 40 órás életmódtábor elvégezése szükséges. Kényesek az idegennyelv-tudásra, általában kettőnek az alap-, illetve középfokú ismerete értékeli föl a dokumentumot. Kívánatos továbbá az oldott kommunikációban készséget szerezni, és ezenkívül megannyi varázslatos dologban járatossá válni, mint a wellnessmasszázsok, alternatív fizioterápia, reflexológia, kínai és indiai masszázs, akupresszúra, salaktalanító kúrák, reformtáplálkozás, alternatív fizioterápiás módszerek, fülakupunktúra, kineziológia, autogén tréning, nyirokmasszázs, Penzel-, Shiatsu-, Youmeiho-, thai, maori, La phyto és La stone masszázs.

Az MWT egyébként egy másik, idegen neve ellenére itthon működő társaság, az International Wellness Institute (IWI) tanfolyamait is minősíti. Itt az alapképzés majdnem 100 ezer forint, ehhez jön még az életmódtábor mintegy 30 ezer forintos költsége. Az IWI Oktatási Központot egyébként komolyan veszi a szakma: Zala megye wellness-szállóinak és gyógyfürdőinek 25 munkatársa kezdte meg tanulmányait óráikon, amelyek fő helyszíne az alsópáhoki Kolping Családi Hotel, illetve a hévízi Hotel Carbona.

Wellnesskisszótár

Aromaterápia – illóolajokat párologtatnak, ezzel könnyítenek a légzésen, az illatos pára oldja a görcsöket, lazítja az izmokat, befolyásolja a szívverést. Már hatezer évvel ezelőtt, Egyiptomban is sikerrel használták az illóolajokat. Zárt helyiségek levegője felfrissíthető illatpermetekkel. A levendula aromája oldja a feszültséget, a citrusféléké erősíti a koncentrációt. * Alfamasszás – kezelés speciális masszázságyban, programozható fény-, hang- és hőterápiával párosítva. Könnyíti a mozgást, égeti a zsírt és ellazít. * Ájurvéda – az Indiából származó módszer a "hosszú élet tudása". Az ájurvedikus terápiák diétás étrenddel, bizonyos teafajták fogyasztásával és masszázsokkal – meleg olajokkal – száműzik a testi és lelki bajokat. Betegségmegelőzésre és regenerációra integrálta az európai kultúra, a wellnessprogramokban gyakran egészítik ki jógagyakorlatokkal és meditációval. Egyik válfaja az abhyanga, egyszerre két terapeuta masszírozza a pácienst, meghatározott koreográfiával. Ájurvédamasszázs januártól Budapesten is igénybe vehető, eddig csak Hévízen használták. * Biorezonancia- vagy MORA-terápia – az emberi testet gyenge, de mérhető elektromágneses mező hatja át és veszi körül. Betegség esetén az elektromágneses hullámzás diszharmonikussá válik. Diódák segítségével a hullámok egy terápiás készülékbe juttathatók, a harmonikus hullámok visszajuttathatók a szervezetbe, a diszharmonikus hullámok pedig megszüntethetők. * Bioszauna – a testet kevéssé megterhelő, kb. 40-50 ˚C-os szauna. * Body Wrapping – a testet méregtelenítő anyagokkal átitatott vászoncsíkokba tekerik be, így kell meghatározott időt relaxálva tölteni, méregtelenítő és karcsúsító hatású. * Bőrfiatalító oxigénkezelés – oxigénnel dúsított szérumokkal ápolják a bőrt, amelyről így eltüntethetők, halványíthatók az aknés és öregségi foltok, a ráncok, műtéti hegek. * Elektroakupunktúra – a modern és az ősi kínai orvoslás ötvözete, nem tűkkel érintik meg az energiacsatornák meghatározott pontjait, hanem gyönge elektromos impulzusokkal. * Finn szauna – nagyon magas, kb. 120 °C-os hőmérséklet, mintegy 10 százalékos páratartalom mellett. A szaunából hideg vizes medencébe kell mártózni, a vérkeringés felélénkül, az immunrendszer erősödik. * Fitoterápia – gyógynövényekből készült teák, főzetek és levek fogyasztása, és külsőleg borogatások, pakolások formájában. Jó, ha az ember a napot gyógyteával kezdi, amely derűssé teszi. Keverjen citromfűhöz zsályát vagy eukaliptuszlevelet, a lehűtött forrázat remekül élénkít. * Hamam – a gőzfürdő keleti változata, magas és kifinomult kultúrája alakult ki, különféle masszázstechnikákkal, illatanyagok használatával. Az izzasztókamra kb. 50 °C-os. Kaldárium – a klasszikus római fürdő része, forró vizes helyiség, amelyhez többnyire izzasztókamra is csatlakozik. A kaldárium kevésbé megerőltető, mint a szauna, minthogy a páratartalom is jóval magasabb, 70 százalék fölötti. A hideg gőzös helyiség, a tepidárium egészíti ki, persze itt sincs komoly hideg, nagyjából testhőmérsékletű a gyógyhatású sűrű pára. * Kleopátra-fürdő – az egyiptomi királynő állítólag szamártejfürdővel ápolta szépségét. Az olaj- és tejfürdő a bőr számára fontos ásványi anyagokat és nedvességet pótolja, egyszerűbb változata a pakolás, a páciens fóliába csomagolva relaxál egy ágyon. * Lábreflexzóna-masszázs – a lábfejen és a talpon lévő akupresszúrás pontokon keresztül stimulálhatók a pontokkal összeköttetésben álló szervek és testtájak. A pontok érzékenységéből bizonyos rendellenességekre is következtetni lehet. A reflexzónamasszázs a test öngyógyító erejét aktivizálja, élénkít és lazít. * Laconium – száraz szauna, de csak 55 fokon. Az erőteljes izzadás révén eltávoznak a méreganyagok, oldódik a stressz. Serkenti a szívműködést, és szabályozza a vérnyomást, frissességet ad. * La Stone masszázs – a majdnem 50 °C-ra felhevített gömbölyű lávakődarabokat, kb. 40-et a test különböző energiapontjaira helyezik, néhány hideg márványdarabbal váltva, illetve vegyesen. A hideg-meleg inger izomlazító, a hatást az erőteljes masszázs, az illatok és a lágy zene fokozza. * Lézerterápia – koherens fénnyel végzett koncentrált helyi kezelés, amely csökkenti a helyi gyulladásos tüneteket, duzzanatokat. * Mayr-kúra – Franz Xaver Mayr orvos leleménye, tej-zsemle diéta, amelyet bélmasszázzsal és hasi légzéssel párosítanak, hogy a salakanyagok eltávozzanak a szervezetből. Fogyaszt és erősíti az immunrendszert. * Meditáció – koncentrált szellemi összpontosítás, amely segít megszabadulni a külső és belső feszültségektől. Többféle meditációs gyakorlat létezik. * Mézmasszázs – a csodálatos és természetes anyag jótékony hatására épít. A bőrön keresztül eltávolítja a salakanyagokat, méregtelenít, fertőtlenít, gyulladáscsökkentő hatású külsőleg éppúgy, mint belsőleg. * Mofetta – természetes környezetben kialakított szén-dioxid-gázfürdő, amely remekül gyógyítja a keringési betegségeket, lazítja a mozgásszervek merevségét, tágítja a hajszálereket. * Nyirokmasszázs – a nyirokrendszer zavara következtében a szövetek között víz gyülemlik föl. A masszázzsal helyreállítható a nyirokműködés egyensúlya, erősíthető az immunrendszer. A nyirokmasszázs komoly szakértelmet kíván, csakúgy, mint rokona, svéd vagy a sportmasszázs. Rendszerint mindkettőt kiegészítik gyúrómozdulatokkal. * Öt tibeti – az elnevezés egy mozgássorozat, amelyet állítólag hajdan öt tibeti szerzetes fejlesztett ki. Ötféle mozgásból épül föl: körzés, gyertya, félhold, híd és hegy. A mozgásszimbólumokat rendszeresen, naponta végezni kell, mégpedig növekvő intenzitással.

Szakosodott szállodák – kicsiknek és nagyoknak

Az alsópáhoki centrum honlapján különben érdemes körülnézni (www.kolping.hotel.hu), a mozgóképek nemcsak a dimbes-dombos tájat, hanem a tájban szervesen elhelyezkedő építményrendszert, a szabad és fedett medencéket is bemutatják. Ennek a helyszínnek a gyermekbarát programok adnak külön vonzerőt, magyarán, amíg anyuka vízi tornával formálja alakját, apuka meg az inhalálókamrában tisztítja hörgőit, a gyerek életkorának megfelelő babapancsoldában, vagy póniló hátán múlathatja az időt kellő felügyelet mellett.

A Danubius szállodacsoport Budapesttől Hévízen át Sopronig kínál menedzser- és wellnesskúrákat, a hévízi, a marienbadi és a pöstyéni, valamint a szovátai hoteljeik természetesen főként gyógyászati célokat szolgálnak. De akinek csak egy kis Kneipp-kúrára szottyan kedve, azt szívesen látják Bükfürdőn vagy a Lövérekben. Aki kevésbé nagy helyre, elvonulásra vágyik, választhatja a dél-dunántúli Puchner-kastélyt vagy a Fertődhöz közeli Hegykőn a családias hangulatú Tornácos Panziót, ahol infraszauna, pezsgőfürdő, relaxációs udvar, kozmetika, masszázs várja – mint alapvető wellnesskövetelmény.

A nyugati határszélen az egész vendéglátásnak külön etikája alakult ki, a nagyok és elegánsak (és drágák) – mint például a röjtökmuzsaji Szidónia – nem szeretik a konkurenciát, de békés összhangban vannak a kicsikkel, például a hegykőiekkel. A minőségi követelményeket egyformán szigorúan betartják, így ha a "nagynál" telt ház van, bátran küldhet vendéget a "kicsihez" – innen kuncsaft nem "szabadul", ám évről évre visszatér. Így ezen a vidéken egyáltalán nem érezték azt az idegenforgalmi pangást, ami a felkapott centrumokban tapasztalható volt.

Antal Tiborné háziasszony

Egy családias keszthelyi panzióban ismerkedett meg a wellness örömeivel és a szigorú léböjtkúra gyötrelmeivel. Azt mondja, mégsem bánta meg, hogy egy hetet töltött náluk. Egy ismerőse már járt a Barbara Panzióban, hozzá társult. * A választás tehát bizalmi kérdés, annál inkább, mert a léböjtkúra hatása ugyan csodálatos, de komoly erőpróba. A sétáikra például mindig kísérővel mentek, hátha valaki megszédül. Az első nap estéjén elfogyasztott kukoricaprószától eltekintve semmiféle szilárd táplálékot nem kaptak, csak ásványvizet és gyógyteákat, illetve sós vízben főtt zöldségek levét. Ha valaki komolyabban rosszul lenne az erős diétától, a panzióval kapcsolatban lévő orvos sietne segítségére. * Tai-chi torna, thai masszázsok, szauna és pezsgőfürdő tette teljessé a programot; aki még hatásosabb hidroterápiát kíván, azt a hévízi fürdő gyógycentrumába viszik át. A két-három napos otthoni kényszerkoplalások nem hoztak eredményt – mesélte Antal Ilona. Csupán betegségmegelőző célból nevezett be a kúrára, és úgy véli, nemcsak a leadott három és fél kilótól érzi magát könnyebbnek, hanem lelkileg, mentálisan is felfrissült. * Azt tervezi, hogy a tél végén lányával együtt tér vissza a panzióba. Az árak ugyanis a szolgáltatásokhoz képest méltányosak, az ötnapos kúra 50 ezer forint alatt van. Itt jegyezzük meg, hogy a luxusszállodák (például a vadonatúj tapolcai) wellnesscsomagjainak árai 100-300 ezer forint körül vannak.

A konyhában is rendnek kell lennie

A verseny nagy, a Magyar Turizmus Rt. ugyanis 2003-ban a gyógyturizmus és a wellness népszerűsítésével kísérelte meg visszahódítani az országtól elpártolt vendégeket. A két fogalom, annak ellenére, hogy gyakran párban említik őket, nagyon is különböző. Ismét csak szimplifikálva: a gyógyturizmus a konkrét bajokban, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, nőgyógyászati betegségben szenvedőknek ajánl segítséget – kitolja például ízületi problémáknál a műtét idejét, állapotfenntartó terápiákkal lehetővé teszi, hogy kevesebb kémiai anyag, például a nem éppen veszélytelen mellékhatásokkal járó szteroidszármazék kerüljön a szervezetbe.

A wellness mindezt megelőzi, helyreállítja a kimerült szellem és fizikum jóllétét. Tovább egyszerűsítve: a gyógykúrán részt vevő páciens koncentráltan kap kezeléseket, például iszappakolást, hidroterápiát, hőhatásokat és masszázsokat. A wellnessprogram részese is belekóstolhat alkalmilag ilyesfajta akciókba, persze szintén ellenőrzés mellett, de a masszázsok inkább ellazulásra, az izomcsomók görcseinek kidolgozására szolgálnak, és nem az ízületek helyre "kovácsolására".

A masszázs alighanem az egyik legnépszerűbb programpont, ebben aztán tényleg a világ minden kincse keveredik, a zsírégető és speciális kabinban zajló alfamasszázstól az aromaanyagok, finom illóolajok igénybevételén át a méz fertőtlenítő hatásáig. A thai masszázsoknál a masszőrnek szinte az egész teste dolgozik azon, hogy az izomkötegek és idegek "kisimuljanak", és a salakanyagok eltávozzanak.

Holisztikus kúra

A holisztikus szemlélet nem az egyes szervek bajait, hanem az egész ember testét és pszichéjét vizsgálja és kezeli. A holisztikus kúra alapja a könnyű, húsmentes táplálkozás. Tisztított vízből készült gyógyteákat kínálnak a vegetárius finomságokhoz. A pihenés aktív, egyik formája a torna, a hatha jóga légzésjavító elemekkel tarkítva, a másik forma a túra a szabadban, 1-3 órás ritmusos, de kényelmes sétaként.

Az orientális zene, a bódító füstölő, a félhomály ellenére sincs ebben semmi varázslat. Ha a szervezetünk megszabadul a sokféle méreganyagtól, ami a rossz táplálkozás, a szennyezett levegő, a kevés pihenés, a szorongás, az alkoholfogyasztás révén felhalmozódott, mindjárt jobban érezzük magunkat.

A már említett Magyar Wellness Társaság is azt állapította meg, hogy a wellness névjegyet nem mindenütt használják szabályszerűen, mert lehet, hogy a pincében az élményfürdő rendben van, de egyáltalán nincs rendben a konyha. Bár efölött nem minden vendég búslakodik, lubickol egy jót, aztán bepakolja az ínycsiklandó vörösboros szarvaspörköltet, ruganyos, aranyló galuskával.

Pedig a komoly wellnessprogramnak jól megtervezett diétával is kellene párosulnia. Az elszántabbaknak pedig vállalniuk kell a léböjtkúrát is. A böjt évezredes rituális gyökerei tagadhatatlanok, arra szolgáltak, hogy a porhüvellyel együtt a lélek és a szellem is megújuljon. A cél ma is nagyjából ugyanez.

A modern ember májában zsírban oldódó mérgek, gyógyszerrészecskék halmozódnak föl, a különféle tartósítószerek pedig a vesét terhelik. A komoly, bár keserves léböjtkúrák viszont csodát tesznek. Fontos, hogy biztonsággal csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók.

Thalasso-terápia

Olyan kezelési forma, amelyben a tengervizet, a tengeri sót, az iszapot és az algákat használják. A modern technológiának köszönhetően nálunk is igénybe vehető terápia. A sóval leradírozzák az elhalt, felületi hámszövetet, ezzel megújítják a bőrt. Az algafürdő élénkít, a víz alatti torna és a víz alatti masszázs regenerál és frissít. A tengerből származó anyagok vitalizálják a bőrt és a körmöket, és hatásosak a cellulitisz, vagyis a narancsbőr ellen is. u A Magyar Wellness Társaság a honlapján azt ígéri, hogy hamarosan megkezdi a "példaértékű" külföldi szalonok bemutatását is: látható lesz a Kréta szigetén működő, a világ 10 legjobb Thalasso-centrumainak egyikeként nyilvántartott Royal Mare Thalassóról készült összeállítás.

Száraz és ivónapok

A'propos vörösbor. A világhírű amerikai születésű szoprán, Barbara Bonney vallotta be éppen Budapesten, hogy a mértékletesen fogyasztott vörösbor őrizte meg karcsúságát, állóképességét és dekorativitását. De nem egyedüli híve a konszolidált borivásnak, egyes orvosok is esküsznek rá, hogy a vörösbornak van olyan összetevője (flavion), amely a kártékony szabad gyökök képződését megakadályozza, az öregedést lelassítja.

A Dunakanyarban lévő Bio-Tex központ nemrég bevezette a Schroth-kúrát, amelyben mindennap le kell gurítania a páciensnek egy pohár bort. Csakhogy a kúra nem pusztán ennyiből áll. Az osztrák Johann Schroth kúrájának négy alaptényezője van: a napi izzasztó testpakolás, a növényi eredetű táplálékokon alapuló diéta, a kiegyensúlyozott mozgás, no és a meghatározott mennyiségű és minőségű folyadék, a bor is. A kúra célja, hogy a szervezet visszaszerezze öngyógyító erejét.

A programban úgynevezett száraz és ivónapok váltakoznak. A nap itt korán, reggel 6-kor kezdődik, ekkor a delikvens másfél deci meleg teát kap, amihez csak egy kúrasüteményt fogyaszthat, majd a szobában megkapja az izzasztó testpakolást, amelyben csaknem két órát kell töltenie. Fél 9-kor jöhet a langyos zuhany, a délelőtt további része mozgással telik, vagy a szabadban, vagy az akvafitnesz centrumban.

Dr. Jakabházy László, a SOTE rekreáció tanszékének egyetemi docense

2004-től szigorú szabályok, törvényi előírások szerint minősítik a wellnessintézményeket. Erre nyilván azért van szükség, mert ugyan örvendetes, hogy szaporodnak a kényeztetőhelyek, de a szakmai követelményeket nem mindenütt teljesítik. Mint dr. Jakabházy László a SPA- és wellnesskiállításon is hangsúlyozta, a jelenleg egycsillagos helyek csupán egy évre kaptak haladékot a kétcsillagos szint elérésére, különben a wellness elnevezést nem használhatják. * Mi kell tehát a két csillaghoz? Fitnesz- és body building-terem, kardiogépekekkel, szauna, gőz- és pezsgőfürdő, a páciensek állapotának felméréséhez orvosi szoba, szépségintézet és legalább két különleges terápia. Három csillagot ott tehetnek föl, ahol mindezeken fölül uszoda is van, a terápiák száma is több, és a fogyatékosok számára is vannak minimális adottságok. Négy csillagot ott használhatnak, ahol az előző feltételek mellett felsőfokú végzettségű szakember koordinálja a dietetikus és a személyi trénerek munkáját, luxushoz közeli körülmények között. * Az ötcsillagos – már luxusszínvonalú – intézményekben a fitnesz- és body building-terem mellett még egyéb, sportjátékokra alkalmas helyiségnek is kell lennie, továbbá szabadtéri sportpályának. Élmény- és pezsgőfürdőnek is gyógy-, illetve termálvízzel. Balneo-, fiziko-, só-, fény- és hangterápiából kell gazdag választékot kínálni. A wellnesskonyhának valóban wellnessételeket kell szolgáltatnia, fontos, hogy minden helyiséget és szolgáltatást a fogyatékosok is igénybe vehessenek.

Délben ebéd, sok-sok zöldséggel, fél 3-tól túrázni indulhat a visegrádi hegyekbe, ezt a száraz napon kihagyhatja. A vacsorát korán, este 6-kor tálalják, megint zöldségekből készülnek a fogások. Nos, ezután lehet egy jókora pohár bort az ivónapokon elfogyasztani, lassan, kortyolva. A Schroth-kúrát magas koleszterinszintnél, magas vérnyomásnál, anyagcserezavaroknál, epebántalmaknál, visszérre és ödémára való hajlamnál és gyakori migrén esetén javasolják.

Innen nem messze működik a Holisztika Gyógyüdülő, amely ugyancsak ajánl wellnessprogramokat. (Hogy az ország szívcsakrája éppen itt fejtené ki áldásos hatását, azt most ne firtassuk.) A holisztikus szemléletmód a teljes embert tekinti, és nem azzal foglalkozik, hogy valamely szerve, testrésze beteg, fáj, hanem az egészet hozza rendbe.

A kúra alapja itt is a könnyű, húsmentes táplálkozás, az ízletes ételekről szakképzett dietetikusok, szakácsok gondoskodnak. A programokat és a diétát személyre szabják. A sok folyadék itt is meghatározó elem, a gyógyteákat is tisztított vízből készítik. A pihenés nem lustálkodást, hanem aktivitást jelent – a mozgásprogramot is egyéni adottságokhoz idomítják.

A hatha jóga elemeivel vegyített tornák a légzést javítják. Az erdei sétákon aztán már "tudományosan", tudatosan szippanthat a vendég az illatos levegőből. Stresszkezelési technikákat is tanítanak, továbbá azt, hogy az itt elvesztett kilókat majd hogyan ne szedje vissza a távozó.

Valójában csaknem minden munkaadónak garantálnia kellene a jóllétünk helyreállításához a lehetőséget, hiszen ma már szinte nincs munkahely számítógép nélkül. A gép hasznos eszköz, ez nem kétséges, de a munkavédelmi előírások mégsem véletlenül keletkeztek.

A testtartás, a fényviszonyok és a legkorszerűbb felületű képernyők is okozhatnak problémákat. Gyorsabban szárad az arcbőr, fárad a szem, görcsbe húzódik a nyakizom, hamar jön a fejfájás meg az álmosság. Hiába dobunk be egy-két-három fájdalomcsillapítót és kávét.

Szakemberek azt tanácsolják, hogy akármilyen kényelmes is az elektronikus levelezés, az e-mailjeink számát ne növeljük fölöslegesen, ne töltsünk céltalan szörfözéssel a kelleténél több időt a világhálón, keressünk célirányosan. Tudjuk, hogy nehéz megvalósítani, de óránként 10 perces szüneteket kellene tartaniuk a számítógéppel dolgozóknak. Ilyenkor legjobb, ha fölállnak, az ablakhoz mennek, kipillantanak a világra és tornáztatják a szemüket, mégpedig úgy, hogy egy azonos magasságban lévő távoli és közeli pontra váltakozva irányítják a tekintetüket.

És, hogy mindezt el ne felejtsük, fogyasszunk olyan természetes anyagokat, amelyek frissítik az agyműködést, például páfrányfenyő-kivonatot. No, meg egy pohár vörösbort. Egészségünkre!

Borban a szépség

A bor nemcsak belsőleg hasznos – mértékkel. A szőlő, szőlőlevél és bor alapú pakolások külsőleg is kitűnően hatnak, lassítják az öregedést, minthogy javítják a mikrokeringést, így a salakanyagok teljesebben távoznak. A szőlőolaj finom és illatos masszírozóanyag, ennél csak a vinoterápiának az a stációja izgalmasabb, amikor a páciens vörösborban fürdőzik

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. január 1.) vegye figyelembe!