Izzasztó szokás

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. november 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 67. számában (2003. november 1.)
Egy régi finn közmondás úgy tartja: ha nem segít a szauna, a kátrány vagy a pálinka, az ember meghal. Északi "testvérnépünk" mindennapi életéhez ősidők óta hozzátartozik a szaunázás, amely üdíti a testet-lelket, erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni a betegségeket, és a szépségápolásban is hatásos. A skandináv szokást nálunk is mind többen igyekeznek átvenni, évente ezerszámra épülnek szaunakamrák az enteriőrökben és a kertekben.

A szaunaépítés mesterfogásai

A klasszikus finn szaunák kályhával és hatalmas kövekkel berendezett faházak. A fa jobban lélegzik, mint a modern építőanyagok, az átszűrődő oxigén javítja a levegő minőségét, az elhasznált gázok pedig távozhatnak a fa pórusain. A kamrát 70-90 Celsius-fokosra fűtik föl, legalább ekkora meleg kell ahhoz, hogy meginduljon a speciális, élettani szempontból fontos izzadás.

A forró levegőt az alacsony páratartalom teszi elviselhetővé. Az eredeti, fatüzeléses szaunakályhákból felszabaduló gyantaillat önmagában is kedvező hatását a testük csapkodásával fokozzák a finnek.

Kályhák és kövek

Nem mindegy, hogy milyen anyagból készül a szaunakamra. A kanadai vörös cédrus nagy előnye, hogy víztaszító. Hajdan hídpilléreket faragtak belőle, és hajók fedélzetét fedték vele. A savas kémhatású vörös cédrusból épített szaunát nem támadják meg sem a rovarkártevők, sem az élősködő gombák. A lambériát finn északi lucból vagy erdei fenyőből érdemes felrakni. A padokat – bár illata miatt legtöbben a fenyőt kedvelik – dél-afrikai trópusi fákból ajánlják.

A szaunák lelke a kályha. A rutinos izzadók a fafűtésesre esküsznek, mert az égő hasábok különösen kellemes illatot árasztanak, és a forró kövekre locsolt vízből is aromásabb gőz száll fel. Finnországban a kerti szaunaházakban szinte kizárólag fával tüzelnek, a lakásokban azonban már ott is előszeretettel alkalmaznak elektromos, illetve kombinált üzemmódú kályhákat. Nálunk beltérbe és kültérbe is inkább az elektromos kerül. A hagyományos kályháknál különös figyelmet kell fordítani a tüzelőanyagra. Forgácslap, préselt falemez, hulladék anyag egyáltalán nem alkalmas a szaunakályhák fűtésére, és a túlságosan nagy hőt fejlesztő faféléket is kerülni kell, mert tönkretehetik a berendezést. A skandinávok – évszázados hagyományaik alapján – általában fenyővel táplálják a tüzet, itthon a szinte korlátlanul rendelkezésre álló akác is megfelelő.

A kályhákhoz tartozó kövek szintén fontos tartozékai az izzasztókamrának. A szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy válogatás nélkül bármilyen követ használjon. A bazalt például a rendkívüli hőmérséklet-változás hatására bombaként robbanhat, és a szilánkok sérüléseket okozhatnak. A jó szaunakő kiváló hőtároló, és elviseli az erős hőingadozást. A finnek olivini diapaasinak és peridotittinek hívják azokat a vulkanikus "kavicsokat", amelyek a szaunában használatosak. A kályha igénybevételétől függően egy-másfél évente ajánlatos kicserélni az 50-100 kilónyi követ, mert ennyi idő után porladni kezd, és a belélegzett apró szemcsék károsítják a tüdőt.

Szaunakabin, -ház létesítéséhez 4-9 négyzetméter szabad terület, elektromos áram és vízvezeték szükséges. A kültéri szaunákat betonalapra helyezik. A falakat és a mennyezetet 45, 58, illetve 90 milliméter vastag, ellenálló tömörfa blokkokból építik. A kész kabinra ereszszel ellátott tető kerül. A külső falakat bepácolják vagy lefestik. A házikók általában három helyiségből állnak: egy öltözőként használható belépőből, egy zuhanyozóból és az izzasztókamrából. Ez utóbbit jól szigetelő, rétegesen ragasztott, biztonságiüveg-ajtó választja el az előtértől. Trópusi abachifából készülnek a legjobb szaunapadok, hát- és fejtámlák, lábrácsok. Masszív lucfenyő védőkeretet kap a kályha, és a szellőzőnyílásokat, a lámpákat is faráccsal burkolják. Néhány megrendelő – finn mintára – nemcsak tusolót szereltet fel, hanem merülődézsát is. Az épület falainak egyes részeit érdemes beüvegezni. Egy nagy ablak optikailag növeli a teret, a természetes fény kellemes hangulatot áraszt, az pedig páratlan élménnyé teszi a szaunázást, ha közben a kert növényeiben, a szikrázó hóban vagy éppen a csillagos égboltban gyönyörködhetünk.

Az igazi szaunához jó néhány segédeszköz is hozzátartozik. Egy részük a finn népi kultúra terméke, más részük az utóbbi évtizedek találmánya. Ősi eszköz a nyírfa vödör és kanál, amelyeket újabban fémbetéttel készítenek, hogy időtállóbbak legyenek. A jól felszerelt kamrákból nem hiányozhat a hő- és páratartalom-mérő, az óra, a masszírozó-, dörzsölőszivacs, kefe és illatosító. Bár a vérbeli szaunabarátok a relaxációs folyamatot nem zavarják meg külső zajokkal, a korszerű technika hívei a fülkében is élvezhetik a muzsikát, sőt akár számítógépes munkájukat is folytathatják.

A kabinok ára – mérettől, anyagtól, felszereltségtől függően – 0,5-1,7 millió forint között változik.

A szaunacsaládba tartozó gőzkabin is erősíti-frissíti a szervezetet. A helyiséget 50 Celsius-fokosra melegítik, és ködképződésig párásítják. A meleg és a 95 százalékos páratartalom beburkolja a bőrt, a szövetek a mély rétegekig felmelegszenek.

Az infraszaunát elsősorban azok számára fejlesztették ki, akik egészségügyi vagy kényelmi okok miatt rosszul tűrik a magas hőmérsékletet vagy a forró gőzt. Az infrasugár előnye, hogy a kabinban legfeljebb 40 fok van, és akár az ajtót is kitárhatjuk, a bőrfelszín alá behatoló sugárzás mégis felmelegíti a szöveteket. Ugyanúgy megindul az intenzív izzadás, mint a hagyományos szaunában. A fűtőszálakat úgy helyezik el, hogy azok pontosan a testfelületre irányuljanak, és mivel a környezetüket nem fűtik, az energiának több mint 80 százaléka hasznosul.

Bár a magyar piac kicsi, megél egymás mellett a tucatnyi szaunaépítő cég. Az EU-csatlakozással egyszerűbbé válik majd az általuk importált termékek honosítása, hiszen akkor már nem kell azokra egyedi, a magyar szabványoknak megfelelő minősítést kérni.

Pezsgőfürdő a munkahelyen

Ma már nálunk is mind több olyan cég tevékenykedik, amely nem csupán ingyenes fitnesz-, wellnessbérlettel segíti dolgozói testi-lelki regenerálódását, hanem a munkahelyeken létesített pezsgőfürdővel, szaunával is. A gondoskodás és a kényelem ugyanis megtérülő befektetés. Az ilyen környezetben dolgozó emberek munkája bizonyítottan pontosabb, hatékonyabb (már csak azért is, mert egészségesebbek), és a céget sokkal inkább magukénak érzik. Az ipari szerelvények forgalmazásával foglalkozó, mintegy 20 főt foglalkoztató Soltész+Soltész Kft. telephelyén például a közösségi helyiségek sorába tartozik egy jól felszerelt finn szauna és egy, az éhség-szomjúság csillapítására, valamint pihenésre alkalmas klubterem. Bizonyára a tulajdonosok eme szolgáltatása is szerepet játszik abban, hogy a csapat úgyszólván a kft. alapítása óta állandó és sikeres.

Minőségi alapanyagok

A 12 éve alapított FinnAura Partners Kft. meghatározó szereplője a magyar piacnak. Kész, illetve egyedi finn, továbbá svéd szaunakabinokat, -alapanyagokat, -tartozékokat és infrafülkéket forgalmaz. Szabadi Béla, a kft. ügyvezető igazgatója elmondja: kizárólag kiváló minőségű, eredeti finn és svéd anyagokat használnak. Szaunaépítésre ugyanis csak a Skandináviában honos, lassú növekedésű, tömött szerkezetű, gyantaszegény fenyőfélék alkalmasak. A más vidékeken termett fenyőkből készült építőanyagok egyrészt nem szigetelnek megfelelően, másrészt – magas gyantatartalmuk miatt – állandóan "könnyeznek", sőt esőszerű, nyákos zuhatagot bocsátanak a szaunázókra. (Itthon még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy szaunakészítésben nem jártas asztalosokra bízzák az anyag kiválasztását.) A FinnAura 250 négyzetméteres bemutatótermében 14-féle kész kabin közül lehet választani. Az előre gyártott szaunákat lapra szerelve hozzák be. A megrendelésektől függően két-három havonta érkezik új szállítmány. A kínálatban különlegesen dekoratív, luxuskategóriájú termékek is találhatók. A szaunakályhákat, köveket a legnevesebb finn és svéd gyártóktól, a kiegészítőket, például a homokórákat, páratartalom-mérőket, hőmérőket Németországból és Ausztriából szerzik be.

Magyarország másik vezető szaunaépítő, -forgalmazó vállalkozása a finn-osztrák tulajdonú Finnrelax Szauna és Szabadidő Kft. Az 1994-ben bejegyzett, 50 fővel dolgozó cég évente mintegy 600 szaunát telepít, tavalyi forgalma elérte a 0,5 milliárd forintot. A Finnrelax a helyszín felmérésétől kezdve a fülkék megépítésén és berendezésén át a tanácsadásig és a szervizelésig komplett szolgáltatást nyújt. Juhász Judit marketingmenedzser szerint a cég elsősorban a szellemiségének köszönheti előkelő piaci pozícióját. Egyik alapító tulajdonosa, a finn Juntilla Risto révén ugyanis az ősi "szaunafilozófia" elvei alapján készítik az izzasztókabinokat. (Finnországban hajdan a bölcsőtől a koporsóig mindenki életének meghatározó helyszíne volt a szauna: az asszonyok ott szültek, és a közösség halottait ott mosdatták.)

A Finnrelax a 80-100 szauna megépítését biztosító állandó raktárkészlete, saját famegmunkáló üzemei és 12 autóból álló gépjárműparkja révén rövid határidővel vállalja a szaunák telepítését.

Csak egészségeseknek!

Mielőtt bárki belevetné magát a szaunázásba, tudnia kell, hogy az csak egészséges emberek számára javasolt. A rendkívüli hőhatás voltaképpen sokkolja a szervezetet, és kifejezetten káros lehet például a szív- és érrendszeri betegségben, visszérgyulladásban szenvedőknek, a magas, alacsony, illetve ingadozó vérnyomásúaknak, a terhes nőknek és a sebészeti beültetésen átesetteknek. A terápia megkezdése előtt ki-ki kérje ki orvosa véleményét, és mindenképpen tartsa be a fokozatosság elvét! * Az izzasztókamrában percenként körülbelül 10 gramm vizet veszítünk, ami mintegy 30 dekagrammot tesz ki a szaunázás végére. A vizet és a vele együtt "kimosódott" ásványi anyagokat, sókat és vitaminokat pótolni kell, de fontos szabály, hogy szaunázás előtt vagy közben nem szabad inni, mert akkor nem következik be az említett szívóhatás, azaz a tisztulás. Legalább ennyire lényeges, hogy a folyadékveszteséget semmiképp sem alkoholtartalmú italok, hanem ásványvíz vagy 100 százalékos, rostos gyümölcslé kortyolásával ellensúlyozzuk. * Juntilla Risto, a Finnrelax Szauna és Szabadidő Kft. finn társtulajdonosa, minden szaunázó, de elsősorban a hölgyek figyelmébe ajánl egy már-már elfeledett, de ismét felfedezett gyógymódot. Mielőtt a fülkébe lépnénk, még száraz arcunkra, nyakunkra, mellkasunkra, illetve fájó testrészeinkre – ugyancsak száraz kézzel – kenjünk mézet. A szaunában kitáguló pórusokon keresztül a bőrbe szívódik a méz, és hidratálja, ránctalanítja azt, továbbá tisztítja a légutakat, és az egész testet frissíti.

Madárdal, patakcsobogás

A lakberendezési kiállításokon, árubemutatókon évről évre több, újonnan kifejlesztett szaunakabinnal jelentkeznek a gyártók. Az egy- és kétszemélyes minifülkékből, a családi és közösségi szaunából is sokféle készül. Az izzasztókamrák közös jellemzője, hogy egyre több extra funkció található bennük. A Sano 2 kabinban egy külső tartályból – inhalátorcsövön keresztül – tiszta oxigén juttatható a szaunázók szervezetébe. Ha a szájukba veszik az oxigénpipát, nem kell az egyébként gyakran fellépő légszomjjal küzdeniük, javul a közérzetük, a koncentrálóképességük, a teherbírásuk.

Az Aquaviva kabin azok számára készül, akik szeretnek meditálni szaunázás közben. Különböző effektusok, madárdal, patak csobogása, falevelek suhogó hangja, továbbá kék, zöld, piros sárga fénynyalábok segítenek az ellazulásban.

A német Klafs gyár szabadalmaztatott találmánya, a Sanarium, olyan speciális készülék, amely utólag is beszerelhető a cég valamennyi szaunájába, s ötféle szolgáltatást nyújt. Választhatunk, hogy a kabinban 80-90 fokos száraz (3 százalékos páratartalmú) meleg legyen, vagy inkább trópusi fürdő, amelyben 50-70 Celsius-fokos a levegő, de a páratartalom 55 százalékos. 40-60 fokos légfürdő, 100 százalék feletti páratartalmú gőzfürdő és aromabarlang is elővarázsolható.

Európa legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hidromasszázs- és szaunakabin-gyártója, a Teuco-Guzzini, évente 30 ezer fülkét értékesít. A maximum 60 fokos gőz percek alatt felfűti a kabint. A levegőkeringtetés azonos hőmérsékletet tart a fülke aljában és tetejében. A gőznyílásokhoz aromásító és inhalációs füvek helyezhetők. A fülke oldal-, nyak-, talpmasszázzsal, nyirok- és vérkeringés-stimulálóval, skótzuhannyal (gyorsan váltogatható hideg-meleg vízsugárral), rádióval kényeztet.

Vesszőzési praktikák

Mivel a szaunázás társas tevékenység, egymást vesszőzik a nyírfanyalábokkal. Hagyományosan az alsó végtagok paskolásával kezdik, majd a kar, a hát, a szívtájék és a has következik. Így érik el, hogy a fájó testrészekben megszűnjön a sajgás, ellazuljanak az izmok, élénküljön a vérkeringés, az izzadó, forró bőr kitágult nyílásain keresztül távozzanak a szervezetükből a salak- és méreganyagok. * Az évek hosszú sora alatt sokat finomodtak a vesszőzés módszerei. Kitanulták, milyen erővel kell csapkodni a bőrt ahhoz, hogy beinduljon a vérpezsdítő-méregtelenítő folyamat, ugyanakkor ne érezzenek túlzott fájdalmat. Az sem mindegy, milyen a nyaláb. Hogy megfelelően átmelegedjen, megpuhuljon, és illóolajai kifejthessék gyógyhatásukat, legalább hat órára be kell áztatni. A forró kövekre vizet loccsantva a felcsapó gőzben meg kell forgatni az ágacskát. A gondosan kezelt nyírfanyaláb évekig használható. A gyakorlott szaunázók a vesszőzés befejeztével a vesszőket lelocsolják hideg vízzel, lerázzák róla a fölösleges folyadékot, és félhomályos, szellős helyen kiszárítják. * A test a forró levegő hatására intenzív hőleadással válaszol. Erőteljesebbé válik a szívverés, kitágulnak az erek, csökken a diasztolés vérnyomás. Fokozódik a légutak nyálkahártyájának kiválasztása, tágulnak a hörgők, javul a légzés. Felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, nő a fehérvérsejtek száma, élénkül a veseműködés. Részben a verejtékkel, részben a vese kiválasztó folyamata révén számos egészségromboló anyag (nehézfémek, nátrium, koleszterin, kénsav) távozik. A forróság jótékony hatását fokozza az időnként közbeiktatott hideg vizes tusolás, fürdés. A meleg és a hideg váltakozása rendkívüli mértékben edzi az érrendszert, és különösen eredményes a szervezet öngyógyító, regenerálóképességének mozgósításában. A szaunázás nemcsak az egészség, hanem a szépség megőrzését is szolgálja

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. november 1.) vegye figyelembe!