Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. november 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 67. számában (2003. november 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. ACÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 15-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére. Információgyűjtés: CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

Business Travel Show

november 5-6.

Budapest Kongresszusi Központ

Céges, szervezeti és üzleti utazások kiállítása és találkozója

Idén ősszel először lesz Magyarországon olyan rendezvény, ahol a vállalati (corporate) megrendelők a turisztikai ipar szolgáltatóinak teljes körével találkozhatnak. A hazai helyszín- és programgazdák, szállodák, kastély- és wellness-hotelek, légitársaságok, ki- és beutaztatók átfogó képet adnak mindazon lehetőségekről, melyek a céges utazások, testületi ülések, tréningek stb. szempontjából érdekesek és újszerűek. Mindez egy helyen, egy időben összpontosítva megtekinthető! A belépés ingyenes. A látogatókat a helyszínen vendégül látják, és naponta többször értékes ajándékokat sorsolnak ki.

Turizmus Kft. 476 0370

C + D

november 5-7.

Budapesti Vásárközpont

Közép-európai Védelmi Felszerelés és Repülési Szakkiállítás

A Magyar Honvédség átalakítási folyamata – a létszámcsökkentést követően – további stratégiai felülvizsgálatot igényel: pontosítani szükséges a létrehozásra kerülő képességalapú haderővel szemben támasztott követelményeket, és ennek megfelelően ütemesen megvalósítani a szükséges fejlesztéseket. A fentieknek megfelelően a következő évek legfontosabb technikai fejlesztései az alábbi területeken valósulnak meg: az új gépjárműtender eredményének kihirdetése és a honvédség valós létszámával összhangban lévő beszerzések beindítása, vegyvédelmi eszközök és radiológiai-biológiai felszerelések beszerzése, a meglévő repülési technika felújítása és korszerűsítése, repülőterek korszerűsítése, a radar- és rádiótechnikai beszerzések megkezdése. A fejlesztések és beszerzések során fontos szempont, hogy a magyar cégek – közvetlen beszállítások vagy ellentételező szállítások útján – ezek részesei lehessenek. Tematika: 1. fegyverzettechnikai eszközök; 2. páncélos- és gépjármű-technikai eszközök; 3. katonai elektronikai és híradás-technikai eszközök; 4. repülőtechnikai eszközök; 5. mérőeszközök; 6. abv-védelmi technikai eszközök; 7. műszaki technikai eszközök; 8. áruk, szolgáltatások, logisztikai rendszerek; 9. biztonságtechnikai berendezések; 10. kiképzéstechnikai eszközök; 11. egyéb.

Helydíjak: fedett terület: 36 000 Ft/m2+áfa, szabad terület 17 000 Ft/m2+áfa

HUNGEXPO Rt., Szebeni Márton 263-6537

Pécs Info 2003

november .20-22.

Pécs

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a kiállítás, mely a szakma legjelentősebb dunántúli rendezvénye. Az elmúlt évben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és 36 kiállító jelenléte hozzájárult a szakkiállítás sikeréhez. A rendezvény eddig is jelentős szerepet töltött be a térségben, mostanra Dunántúl egyedülálló, valódi szakmai seregszemléjévé vált. A 436 nettó m2-en megvalósított kiállítást 8-10 ezren látogatták. A PÉCS INFO 2003 Kiállítás és Konferencia ezt a fejlődést, a legújabb vívmányokat, lehetőségeket hivatott bemutatni, mely nem nélkülözheti az Informatikai és Hírközlési,- az Oktatási Minisztérium, valamint az informatikai piac jelentős szereplőinek részvételét a rendezvényen, ahol a résztvevők, látogatók egyszerre találkozhatnak az elmélettel és gyakorlattal, a kiállítók pedig a bővülő felhasználói körrel, célcsoportokkal. A szakkiállítás árufőcsoportjai: 1. Hardver 2. Hálózati technológiák 3. Szoftverek 4. Számítástechnikai szolgáltatások 5. Multimédia 6. Adat és telekommunikáció 7. Repró,- és másolástechnika 8. Tanácsadás és információ 9. Informatikai oktatás 10. Számítógépes rendszerek és felügyeletük 11. Egyéb, a tematikába illő kiegészítő termékek (bútorok, berendezések, kiszolgáló eszközök). A rendezvény látogatóinak kiemelt célcsoportja a vállalkozói kör, emellett az egyetemi hallgatók, az oktatásban, közigazgatásban, egészségügyben, kulturális területen dolgozók, akik a támogatások igénybevételi lehetőségével élve, várhatóan a legnagyobb beszerzéseket fogják indukálni.

M-Flott Kft., 72/ 522 648

Nemzetközi Bútorvilág

november 5-9.

Budapesti Vásárközpont

A tizenkettedik Bútorvilág kiállítás kerül megrendezésre ebben az évben a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség gesztorálásával. Ezzel teljes az első tucat. A megszerzett tapasztalatok, a nemzetközi trendek sarkallták a szervezőket arra, hogy ezt a rangos közép-európai rendezvényt a piaci kihívásoknak megfelelve hirdessék meg. 2003: fókuszban a világítástechnika és a konyha. 2004: fókuszban az iroda- és szállodaberendezés. Ez a tematika reményeink szerint segítséget ad mind a nagy-, közép- és kisvállalkozások számára, hogy ki-ki a saját stratégiáját követve tudja szervezni piaci megmérettetését. Tovább segítjük a magyar formatervezők munkáját a Mai Magyar Bútortárnak helyt adva a Design Fórumban, mely idén az európai trendeket közvetítve jegyzi helyünket Európában, a világban. A Kézművesség – Művészi Kezek program teret ad a hagyományosan kézműves asztalos szobrászatnak.

Egyéni vállalkozók, művészek mutatják be itt termékeiket. Mindez nem lenne teljes az INTERWOOD belsőépítészeti, bútoralapanyag-kiállítás bemutatói nélkül, ahol az anyagok felhasználásának széles skáláját vonultatják fel. Az alapanyagok sokfélesége, a félkész termékek mind-mind a minőségi végterméket garantálják. A WOODMA faipari gép- és szerszámkiállítás résztvevői mindezek technológiai hátterét adják. Így válik teljes egésszé a szakma világa a nemzetközi piac világában. Legyen részese ennek, várja a Bútorvilág: 18 000 nettó m2, cca. 350 kiállító, 50 000 látogató!

Helydíjak: 16 500 Ft/m2+áfától

KG HomeArt Kereskedelmi, Szervezési és Képviseleti Kft. 201-8519, 201-8490

Hó-Show

november 13-16.

Budapesti Vásárközpont

Találkozó a téli sportok szerelmeseinek

A kiállítás 1991-ben megfogalmazott ötlete egy szűk piaci szegmens kínálatára és érdeklődésére alapozott. A "fogantatás" óta eltelt időszakban látványos fejlődésnek lehettünk részesei. A fejlődés nemcsak növekedéssel, hanem állandó és folyamatos megújulással is együtt járt, mindig szem előtt tartva a változó igényeket. Tematika: Sportfelszerelések, sportruházat, téli utazási ajánlatok, síbörze, egyéb. A kiállítás kiemelt vendége: Szlovákia. A kiállítással egyidőben az Európa pavilonban került megrendezésre a Coctail III. Budapesti Utazási Szalon, amely egzotikus utak mellett szilveszteri és wellness ajánlatok széles kínálatát vonultatja fel. Ez elmúlt évben 131 kiállító 4213 m2-en mutatta be kínálatát 21615 látogatónak.

Helydíjak: 14900/m2+áfától

Hungexpo Rt., Tihanyi Klára 263-6113

KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2003

november 17-19.

Budapest Kongresszusi Központ

12. Nemzetközi Biztonsági, Bűnmegelőzési, Bűnüldözési, Igazságszolgáltatási, Katasztrófavédelmi és Informatikai Konferencia és Szakkiállítás

A KRIMINAEXPO, mely az elmúlt években nemzetközi elismertségre tett szert, ezen gondolatok jegyében szervezte rendezvénysorozatát, ahol a közigazgatásban, a bűnüldözésben, az igazságszolgáltatásban, valamint ezek kapcsolatrendszerében dolgozó szakemberek eszmecseréje mellett mindig megjelent a legújabb technikák kiállítása, a szakemberek és az üzleti élet képviselőinek kölcsönös párbeszéde. A szervezők meggyőződése szerint ugyanis csak ily módon oldható meg a gyorsütemű fejlődés és az újonnan megjelenő problémák kezelése. A legkorszerűbb műszaki megoldásokból összeállított kiállítás most is lehetőséget ad a szakemberek kölcsönös eszmecseréjére, az új ötletek és új kihívások örökös versenyfutásának seregszemléjére. A különböző nemzetek önálló standjai lehetőséget nyújtanak a nemzetközi tendenciák megismerésére, azok általános és egyedi hasznosítására az egyes nemzeti fejlesztéseknél. A rendezvényt a kiállítás mellet, több önálló konferencia kíséri, melyek a biztonsággal összefüggésben, speciális szakmai területek problémáit tárgyalják meg. Tervezett programok: Szakkiállítás a védnöki szervezetek és az érintett vállalkozások bemutatása. Biztonsági és informatikai fejlesztések (szakmai nap, prezentációk)-A modern technológia szerepe a biztonságos állam, a hatékony bűnüldözés és igazságszolgáltatás terén, a fejlesztések nemzetközi tendenciái; a kiállító állami szervek és vállalkozások képviselőinek nyilvános vitája. Bűnmegelőzési napok a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány és a Belügyminisztérium szervezésében: a kormány bűnmegelőzési stratégiájához kapcsolódó cselekvési program. Kormányzati kommunikációs rendszerek, a térfelügyeleti,- és rendszámfelismerő rendszerek technikai alkalmazásának jelentősége a bűnmegelőzésben; a technikai rendszerek adatvédelmi problémái. A települési önkormányzatok bűnmegelőzési stratégiájának gyakorlati kérdései. A magán biztosítási szektor szerepe a vagyonvédelemben. Az állami kárenyhítés során nyújtott támogatások hatása a családokra. Polgárőri,- rendőri,- és határőrizeti szervek együttműködése. Önkéntes tűzoltó szervezetek támogatása. Mini Civil Falu a Magyarországi Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének rendezésében. Büntetés-végrehajtási nemzetközi konferencia (munkanyelv: angol) "Az uniós csatlakozás börtönügyi kérdései Magyarországon és a többi EU-tagjelölt országban. Perbeszédverseny: Az Ügyészek Országos Egyesületének hagyományos rendezvénye. Internet-kávézó a Szakkiállítás helyszínén

COMPEXPO Kft. 317-1933

Lakásművészeti és Belsőépítészeti Szakkiállítás és Vásár

november 20-23.

Erdei Ferenc Művelődési Központ, Kecskemét

A kiállításon megtalálhatók a különböző stílusirányzatú bútorok, exkluzív fürdőszobák és kellékeik, minőségi textiláruk, fa és textil padlóburkolók, iparművészeti és képzőművészeti lakberendezési tárgyak, a különféle, komfortot kiegészítő nélkülözhetetlen termékek. A rendezvényre a belépés díjtalan.

COUNTY PRESS Rendezvényszervező Iroda 76/417-980

EDUCATIO 2003

november 27- 30.

Budapesti Vásárközpont A pavilonjában

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás és Börze

A magyar oktatás legjelentősebb és legrangosabb, hagyományos, éves, szakmai seregszemléje. Több száz kiállító – köztük valamennyi magyar egyetem és főiskola – képviseli a hazai közép- és felsőoktatást, a taneszközgyártást, a tankönyvkiadást, a szakképzést, a nyelvoktatást, a minőségbiztosítást és az informatikát. A látogatók a kiállítási standok mellett, szakmai előadásokon és prezentációkon ismerkedhetnek az oktatás jelenével és jövőjével. A kiállítás 20.000 m2-en kerül megrendezésre. Az előző évi kiállítás sikere alapján 5-600 kiállítóra és a négy nap során 60.000-70.000 látogató, középiskolás diákok, szüleik, pedagógusok és intézményvezetők megjelenésére számítunk. Tematika: 1. Egyetemi, főiskolai blokk: Az EDUCATIO 2003 egyedülálló lehetőséget kínál a felvételi előtt álló középiskolásoknak a tájékozódásra, hiszen valamennyi magyarországi egyetem és főiskola képviselteti magát a kiállításon. Beszámolnak felvételi és képzési rendszerükről, a hallgatóknak nyújtott ösztöndíjakról, a nyelvtanulási lehetőségekről, a kollégiumi elhelyezésről és persze a diploma utáni kilátásokról. Az érettségizők pedig élnek a lehetőséggel: 2002- ben mintegy 40.000 diák látogatta meg a kiállítást. A felsőoktatási intézmények mellett az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda is részt vesz az EDUCATIO-n és itt mutatják majd be a 2003-as, hivatalos Felvételi Tájékoztató elektronikus verzióját is. 2. Taneszköz: Tantárgyi segédeszközök. Fizika, biológia, kémia, földrajz. Sportszerek. A nyelvoktatás segédeszközei. Zenei segédeszközök. Audio-vizuális segédeszközök. Digitális tananyag. Iskola- és irodabútorok. Tanszer, irodaszer. Iskolai felszerelések. Speciális óvodai eszközök. Szakképzés, felnőttképzés, továbbképzés. Minőségbiztosítás. Nyelvoktatás. Nyelvtanfolyam. Nyelvvizsga. Tankönyv. Utazás, táborozás: Erdei iskolák Nyári táborok. Osztálykirándulás. Ifjúsági szálláshelyek. Téli sportok. Informatika.

Helydíjak: 16000 Ft/m2+áfától

A kiállítás minden belépő számára ingyenes

INFOtrend

november 27-29.

Budapesti Vásárközpont

Nemzetközi informatikai és telekommunikációs konferencia és szakkiállítás

Az elmúlt évben Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként útjára indítottak egy kizárólag a szűk szakmai közönségnek szóló konferenciabázisú kiállítást. A B2B jellegű üzletember-találkozó célja a vállalatspecifikus ügyviteli, gyakorlati informatikai megoldások bemutatása volt. A kiállítás jövőbemutató piaci trendeket felvázoló szakmai konferencia-nappal, regionális CIO konferencia-nappal és a kiállítók termékbemutató előadásaival egészült ki. Idén tovább bővül a kínálat: középpontban az állami szervek, intézmények képviseletében a kormányzati informatikai célok, beruházások megismertetése áll. Az INFOtrend konferencia és szakkiállítás kapcsolódó rendezvénye a 8. Közép- és kelet-európai kábel és szatellit kiállítás, mely a térség legrangosabb szakmai fóruma. KIÁLLÍTÁSI TEMATIKA:1. Megoldások: Telekommunikáció. E-kormányzat. Menedzsment. Pénzügy, számvitel, controlling. Kereskedelem. Logisztika. Biztonság. Információs társadalom. Oktatás. Műszaki felhasználás. Tudományos felhasználás. Marketing. HR. Irodai megoldások. Szolgáltatás. Intelligens épületek. Könyv, szaklapok. 2. Technológiák: Telekommunikáció és adatkommunikáció. Hardware. Hálózati technológiák. Szoftver. Internet. Új média. Adatbázisok és adatbázis rendszerek. Pénzintézeti berendezések, pénzkezelő rendszerek, pénztárgépek. Multimédia. Szolgáltatások. Repro- és másolástechnika. 3. Kábel és szatellit: Kábeltelevíziós termékek forgalmazása. Műholdas szolgáltatók. Analóg és digitális kábel és műholdas TV felszerelések. Interaktív TV. Internet a kábelhálózaton. Kábel telefon. Kábel adatkommunikáció. Fizetett TV szolgáltatások. Stúdió technika. Kábel hálózati optikai felszerelések. Optikai kábel kommunikáció. Az elmúlt évben 73 kiállító 2060 m2-en mutatta be kínálatát 1290 látogatónak.

HUNGEXPO Rt. Kele András 263-6265

Antik Enteriőr 2003

november 27-30.

X. Magyarországi Régiségkiállítás és Vásár

Műcsarnok

A rendezvény alapvető célja: bemutatkozás és értékesítési lehetőséget teremteni a műkereskedőknek. A műgyűjtők, befektetők és érdeklődők számára alkalmat adni a kínálat áttekintésére. Segíteni a magyar műkereskedelem bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe. Az Antik Enteriőr nyolcesztendős története során Közép-Európa legjelentősebb műtárgyvásárai között előkelő helyet vívott ki magának. A tematika évek óta változatlan, minden műtárgycsoport képviselteti magát és megvásárolható a rendezvényen. Témacsoportok: bútorok, ékszerek, órák, szobrok, textíliák, érmék, fegyverek, festmények, könyvek, porcelánok, vallási tárgyak. A Partner's 2000 Kft. munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kiállítás évről-évre egyre kényelmesebb, látványosabb, sikeresebb és izgalmasabb legyen. Minden évben értékes nyereményeket sorsolnak ki a kiállítás utolsó napján a látogatók között. Az Antik Enteriőr kiállításon a magyar műkereskedelem valamennyi reprezentánsa képviselteti magát. A résztvevők hónapokkal előre készülnek és teszik félre legszebb, legértékesebb portékáikat, hogy a legméltóbb helyszínen, az Antik Enteriőr Régiségkiállításon mindenki kedvére gyönyörködhessen bennük.

Információ: Partner's 2000 Kft. Závodszky Melinda 319-3369

ESKÜVŐ 2004

január 23-25.

Kongresszusi Központ, Budapest

Vásár és kiállítás

A rendezvény széles körben ismert, évről évre egyre nagyobb látogatottságnak és népszerűségnek örvend mind a szakmai közönség, mind a házasságkötés előtt álló fiatalok és családtagjaik körében. A vásárról ma már elmondható, hogy az esküvőhöz tartozó minden területet felölel: a jegygyűrűket és meghívókat, valamint a menyasszonyi-, vőlegény- és alkalmi ruhákat forgalmazó cégeken túl részt vesznek vendéglátók, utazási irodák, nászajándéklistát vezető üzletek, cukrászok, virágkötők, dekoratőrök, autókölcsönzők, rendezvényszervezők, fotósok, videósok, sminkesek és fodrászok egyaránt. Az Esküvő vásárt minden évben nagy várakozás előzi meg az érintettek körében, mivel e három nap alatt a látogatók mindent megtalálnak egy helyen, amire csak szükségük lehet lakodalmunkhoz és a kiállítók többsége komoly kedvezményeket is kínál.

Terra Média Kft., Palásti Ildikó 20/9478-333

Agro + Mashexpo

február 18-21.

Budapesti Vásárközpont

Nemzetközi mezőgazdasági és mezőgép kiállítás

AGRO+MASHEXPO A hazai agrárium legrangosabb seregszemléje 23. alkalommal kerül megrendezésre. 2004-ben is a szakmaiság erősítése jegyében februárban 4 napon és fedett pavilonokban rendezik meg a kiállítást, fenntartva a kiállítási terület nagyságát ösztönző sávos árrendszert. A kiállításhoz időzítve termékversenyt hirdetnek, fórumokat szerveznek az ágazat szereplőit leginkább érdeklő kérdésekről, továbbá konferenciákon vitatják meg az ágazat helyzetét és jövőjét érintő kérdéseket. TEMATIKA: 1. Mezőgazdasági gépek: Szántóföldi termesztés. Ültetvények, kertészet . Mezőgazdasági gépek és berendezések alkatrészei. 2. Állattartás és eszközei, állattartó létesítmények berendezései: Szarvasmarhatartás gépei és berendezései. Sertéstartás gépei és berendezései. Baromfitartás gépei és berendezései. Juh- és kecsketartás gépei és berendezései. Nyúltartás gépei és berendezései. Egyéb állattartási eszközök és berendezések. Komplett állattartó létesítmények. Genetika, állatgyógyászat. Takarmányozás gépei és berendezései. Takarmányok és tápok. 3. Erdészet és erdészeti gépek: Erdők telepítése, gondozása, fakitermelés gépei. Fafeldolgozás gépei, berendezései. Vadgazdálkodás eszközei. 4. Dísz- és konyhakertek, valamint parkok létesítésének, berendezésének és gondozásának eszközei, felszerelései: Kerítésanyagok (ásványi, fa, fém- és műanyag alapú kerítéselemek, fa- és fém kapuk, stb.). Hajtatóházak és azok felszerelései. Kerti bútorok, kertberendezés, tüzeléstechnika, öntözéstechnika, növénytároló edények. 4 Motoros gépek és kéziszerszámok kertek gondozásához. 5. Mezőgazdasági informatikai eszközök és rendszerek. 6. Mezőgazdasági gépek vizsgálata, mérőműszerek és -berendezések. 7. Vetőmagvak, virágmagvak és egyéb szaporító anyagok: Gabonaneműek vetőmagvai. Takarmánynövények vetőmagvai és fűmagok. Zöldség vetőmagvak és dugványok. Gyümölcs- és díszfa csemeték, erdészeti szaporító anyagok. Virágmagvak, dugványok és egyéb dísznövény szaporító anyagok. Örökzöldek. 8. Vegyipari termékek: Mezőgazdasági fóliák és csomagolóanyagok. Csávázó szerek. Műtrágyák nagy- és kis kiszerelésben. Növényvédő szerek nagy és kis kiszerelésben. Kenő- és üzemanyagok. 9. Mezőgazdasági szolgáltatások. 10. Mezőgazdasági területek környezetbarát fejlesztése. Az elmúlt évben 180 kiállító 17137 m2-en mutatta be kínálatát 20986 látogatónak.

Helydíjak: 10500 Ft/m2+áfától

Jelentkezési határidő: 2003. november 20.

HUNGEXPO Rt., Szebeni Márton 263-6537

Konferenciák

Ami a cég kasszájából kivehető 2003-ban

november 6.

Thermal Hotel Helia konferenciaterme, Budapest

Témakörök: Járulékalapot képező és járulék alól mentes jövedelmek. Pénzben és természetben nyújtott juttatások 2003-ban. Maradványértéken megvásárolt-eladott vagyontárgy. Cégautó, gépkocsiköltség-térítés, reprezentáció, ajándékozás. Osztalék, személyes közreműködés, továbbképzés, tanulmányút. Megbízási díj, honorárium, átvállalt díjak. Kis- és középvállalkozások társaságiadó-kedvezményei. Segélyek, üdültetés, külföldi napidíj, munkaruha. Ingyenes orvosi vizsgálat, lakáscélú hitel és támogatás, bérbeadás. Az egyéb jövedelmek járulék- és egészségügyihozzájárulás-összefüggései. Mit érdemes kifizetni még december 31-e előtt? Adóból levonható kedvezmények körének áttekintése. Szerződések felülvizsgálata január előtt Előadók: Varga Katalin főosztályvezető (APEH), dr. Futó Gábor ügyvéd, Molnár Gáspár osztályvezető (PM)

Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza)

Részvételi díj: 24500 Ft/ + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19500 Ft + áfa/fő

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Adott és kapott engedmények elszámolása (adó-, áfa- és számviteli problémák)

november 7.

Thermal Hotel Helia konferenciaterme, Budapest

Témakörök: – Adott-kapott támogatás, végleges pénzeszköz átadás-átvétel. Elengedett követelés, ellenérték nélkül átvállalt tartozás, térítés nélkül átadott-átvett eszköz. Teljesítéskor és teljesítést követően adott engedmények áfaelszámolása (skontó, rabatt, természetben adott engedmények, pontgyűjtési akciók). Mikor kell, mikor lehet és mikor nem számlázni? Mikor eredeti jogosult az engedményező? Engedményezés ellenértékkel vagy ellenérték nélkül magánszemélynek, belföldi, külföldi társaságoknak. Engedményezett követelésre elszámolt értékvesztés, behajthatatlan követelés. Mit tartalmazzon a helyesbítő számla? Engedmény vagy követeléselengedés? Előadók: dr. Nagy Gábor – ny. főosztályvezető (PM), Pölöskei Pálné – főosztályvezető-helyettes (PM), Sike Olga – főosztályvezető-helyettes (APEH)

Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza)

Részvételi díj: 24500 Ft/ + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19500 Ft + áfa/fő

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Az alvállalkozói-fővállalkozói szerződéses viszonyok buktatói (A közvetített szolgáltatások adózása, számvitele 2003-ban)

november 18.

Thermal Hotel Helia konferenciaterme, Budapest

Témakörök: Az alvállalkozói, vállalkozói, fővállalkozói teljesítmények számviteli elszámolásának feltételei. A számlázás és a fizetési feltételek előírásainak összefüggése. Milyen munkáknál lehet alvállalkozói, vállalkozói, fővállalkozói szerződéses kapcsolatokról beszélni? Meddig előleg, és mikortól ellenérték? Mikor és milyen formában alkalmazható a teljesítési fok alapján történő önköltségszámítás? A közvetített szolgáltatás fogalma, értelmezése, dokumentálása, elszámolása, kivezetése a készletszámlából. Iparűzésiadó-kötelezettség teljesítésének helye. Adóalap megosztása az érintett településekre. A vállalkozási szintű adóalap megállapítása, a belföldön és külföldön végzett tevékenységből származó adóalap figyelembevétele. Előadók: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető (PM), dr. Kónya László főosztályvezető-helyettes (PM), Vadász Iván – alelnök (MAKSZOE).

Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 24500 Ft/ + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19500 Ft + áfa/fő

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Titkárnő-továbbképzés 2003

november 20.

Thermal Hotel Helia konferenciaterme, Budapest

Témakörök: A titkárnő szerepe a tárgyalások protokolljánál. A vendég fogadása, kísérése. Késés és várakoztatás. Kínálás tárgyaláson. A titkárnő feladata a vezetői tárgyalások előkészítésében és kezelésében. A titkárnő együttműködése a vezetői kommunikációban. Közreműködés a tárgyalás előtt, közben és után. Aktuális divat 2004 – divatirányzatok, divatbemutató. A hajápolás praktikái, frizuradivat 2004. Táplálkozás, életmód, mozgás.

Előadók: Görög Ibolya protokollszakértő, Tonk Emil alelnök (Magyar Marketing Szövetség), István Erika divattervező, Hajas László mesterfodrász, Schobert Norbert fitneszszakértő.

Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők (a részvételi díj tartalmazza)

Részvételi díj: 24500 Ft/ + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19500 Ft + áfa/fő

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Mi várható a gazdaságban 2004-ben?

november 21.

Cégvezetők Országos Konferenciája 2003

Hotel Marriott, Budapest

AMI MÁR BIZTOSAN MÁS LESZ 2004-BEN: a személyi jövedelemadózásban: az adótábla, az adójóváírás mértéke, a nyugdíjjárulék és a magán-nyugdíjpénztári tagság utáni kedvezmény, a külön adózó jövedelmek adója, az egyéni vállalkozók adója, a veszteségelhatárolás időbeli korlátja, az adózással összefüggő nyilvántartások, cégautóadó mértéke, az adóhitel intézménye, a jövedelemmegállapítás szempontjai, a támogatások terhére elszámolható költségek köre, természetbeni juttatások elszámolása, az adóhatóság adómegállapítási lehetősége, az adóalap-csökkentés mértéke szakképző iskola hallgatójának foglalkoztatása miatt, a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásához kapcsolódó kedvezmény, a biztosítópénztári befizetések adókedvezménye, a lakáshitel-törlesztés adókedvezménye. Az adózás rendjében (egységes szerkezetbe foglalt törvény!): a rendeltetésszerű joggyakorlás értelmezése, az adózó fogalmának bővítése, az adóbevallás és adatszolgáltatás elektronikus úton, az adózó képviselete, a vállalkozók adóhatósághoz történő bejelentkezésének szabályai, az adóellenőrzés céljai, fajtái és menete. A társasági és osztalékadózásban: a társasági adó mértéke, az adóalap meghatározása, az elhatárolt veszteség "felhasználásának" időbeli korlátja, az off-shore társaságokra vonatkozó adó mértéke, a tárgyi eszköz beszerzéséhez igénybe vehető adókedvezmény, a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházási értékhatár, elszámolható vállalkozási költségek, beruházási adókedvezmény és hitel elszámolása, az osztalékadó mértéke. Az egyszerűsített vállalkozási adóban: az evát választó társaságok köre, az evához kapcsolható fogalmak, az evaalanyok szakképzésihozzájárulás-fizetése, a kötelező adminisztráció, Az általános forgalmi adózásban: termékbesorolások és áfakulcsok, az adóalanyiság kritériumai, az alanyi áfamentesség határai, a közigazgatási szervek áfaalanyisága A jövedéki adózásban: az alkoholtermékek, valamint a cigaretta és a vágott dohány jövedéki adója, a lefoglalás és elkobzás szabályai, a játékadók mértéke. A helyi adózásban: a helyi iparűzési adó alapjának megállapítási és számítási szabályai, az adófelfüggesztésre való jogosultság. Az illetékekben: visszterhes gépjárműszerzés illetéke, az ingyenes vagyonszerzés illetékének mértékei. A gépjárműadózásban: a belföldi gépjárművek utáni adómérték, a külföldi tehergépjárművek adózása a csatlakozás után, az általánostól eltérő rendszámú gépkocsik utáni adózás. A társadalombiztosításban: az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke, a fizetendő rehabilitációs hozzájárulás mértéke, az egyéni egészségügyi vállalkozókra vonatkozó szabályok, nyilvántartás és adatszolgáltatás rendszere, a foglalkoztató járulékfizetési kötelezettsége, az egészségügyi hozzájárulás fizetése a gyesről, gyedről visszatérők után, valamint az 50 év feletti tartósan munkanélküli foglalkoztatásakor, a pénztári szolgáltatók adatkezelése, az adatok nyilvánosságra hozatala, a pénztáregyesülés és szétválás szabályai, az egészségpénztári rendszer továbbfejlesztése.

Új törvények: Fogyasztóiár-kiegészítés. Regisztrációs adó: új törvény az utazási támogatásokról, új törvény a személygépkocsik és lakóautók korábbi fogyasztási adójának ellentételezésére. Ökoadók: Energiaadó új törvény lép életbe – a lakosság kivételével – az energiaadóról, az energiatemelők és -felhasználók által fizetendő mértékről. Környezetterhelési díj új törvény a levegőterhelési, a vízterhelési, valamint a talajterhelési díj fizetésének szabályairól

Meghívott előadók: A KORMÁNY ÉS AZ ÁLLAMIGAZGATÁS RÉSZÉRŐL: Pénzügy: Kovács Álmos mb. közigazgatási államtitkár, PM Jegybank: Adamecz Péter alelnök, MNB Adóügy és járulék: Dr. Király László György, elnök, APEH Gazdasági folyamatok: Magyari László címzetes államtitkár, GKM Bérpolitika, foglalkoztatás: Csizmár Gábor politikai államtitkár, FMM Vidékfejlesztés: Dr. Németh Imre miniszter, FVM Vámügy és jövedék: Nagy János országos parancsnok, VPOP EU-integráció: Dr. .Gottfried Péter integrációért felelős államtitkár, KM Gazdasági előrejelzés: Dr. Mellár Tamás elnök, KSH Gazdasági bűnüldözés: Dr. Németh László ezredes, ORFK A GAZDASÁGELEMZŐK RÉSZÉRŐL: Dr. Chikán Attila rektor, BKÁE Dr. Matolcsy György igazgató, Növekedéskutató Intézet AZ ELNÖKSÉG TAGJAI: Dr. Bácskai Tamás egyetemi tanár, BKÁE Bod Péter Ákos tanszékvezető, BKÁE Iklódi András a Cégvezetők Klubja alapítója.

Svédasztalos meleg ebéd, frissítők, kávék, amelyek árát a részvételi díj tartalmazza

Részvételi díj: 49 500 Ft/fő+áfa – klubtagoknak 44 500 Ft/fő+áfa

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. november 1.) vegye figyelembe!