Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. június 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 62. számában (2003. június 1.)
Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. A CÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 15-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére.

Információgyűjtés: CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

Cipőzsáner Hotel Bemutató

j˙nius 3-4.

Hotel Stadion, Budapest

A bőr- és cipőszakma legnagyobb preszelekciós szakkiállítása, ahol a cipőgyártók, kereskedők és importőrök bemutatják alap-cipőmintakollekciójukat. A cipőipari alapanyag, bőr-, kellékgyártó és -forgalmazó cégek ez alkalommal mutatják be az új anyagokat és kellékeket, melyekből a tervezők kiválaszthatják a legújabb mintákat a kollekciók kialakításához. A kiállítás elősegíti a beszerzők vásárlási képének kialakítását, egyben segítséget nyújt az azonnali üzletkötésekre is. A rendezvénnyel egyidejűleg, azonos helyszínen a szakemberek megismerkedhetnek a következő aktuális szezon divatjának megfelelő trend irányzataival, amely elősegíti a felkészülést a szeptemberi Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállításra. Az előző cipőzsáner-bemutatón 200 cég képviseltette magát. A látogatóknak a belépés díjtalan.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

XIII. Kelet-Nyugat Nemzetközi Kiállítás és Vásár az Európai Unió jegyében

j˙nius 4-8.

NyÌregyhˇza, Bujtosi Szabadidı Csarnok

A kiállítás helyszíne, Nyíregyháza a Kárpátok-Eurorégió adminisztratív központja, így vonzáskörzetébe tartozik egy több mint százezer négyzetkilométernyi terület (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Lengyelország határ menti területei) s mintegy tizennégymillió ember. Mindemellett fejlődő városképével, vendégszerető hangulatával turisztikai vonzerőt is jelent nemcsak a hazai, hanem a külföldi utazni vágyók számára is, ezért kedvező helyszíne a szakkiállításoknak és a kísérő szakmai rendezvényeknek, üzletember-találkozóknak.

A Kelet-Nyugat Expo a fogyasztási javak, beruházási eszközök nemzetközi kiállítása és vására. Az idei évben az expó az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében szerveződik. A kiállításon az érdeklődők tájékozódhatnak arról, hogy országunk uniós csatlakozása milyen változásokat hozhat az élet különböző területein.

A Kelet-Nyugat Expo három kísérőrendezvénye a HOME Lakberendezési, a WoodCraft Faipari és a BAU Építőipari Szakkiállítás. HOME 2003 Lakberendezési Szakkiállítás: A kiállítás negyedik alkalommal kerül megrendezésre az expó keretében. Témakörök: lakberendezés, bútorgyártás, -értékesítés, háztartási gépek. Kiemelt témakör: beltéri burkolóanyagok. BAU 2003 Építőipari Szakkiállítás: Kiemelt témakör: tetőtér-beépítés A-tól Z-ig. WoodCraft 2003 Faipari Szakkiállítás: Témakörök: erdőgazdálkodás, fakitermelés, szerszám- és gépipar, épület- és bútorasztalos-ipar, bútor- és kárpitosipar. Az elmúlt évben 17 000 m2-en 300 kiállító mutatta be kínálatát 45 000 látogatónak.

FIMEX-FAIR Kiállításszervező és Szolgáltató Kft. 42/411-447

11. Pünkösdi Kiállítás és Kézműves Vásár

j˙nius 6-9.

Esztergom, PrÌmˇs-sziget Sportcsarnok

Általános beruházási és fogyasztási javak kiállítása a Sportcsarnokban 800 m2-en. A szabadterületen kézművesek és népi iparművészek kínálják portékájukat 1000 m2-en. A kiállításon külföldi kiállítók is részt vesznek. A kiállítás díszvendégei az AMC által támogatott bioélelmiszereket előállító és forgalmazó csoportok. A rendezvény kísérőprogramja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezésre kerülő "Kézművesség a Kárpát-medencében" című háromnapos konferencia, melyre közel tíz ország kézművesei kaptak meghívást. Az idelátogatókat a kiállításon és vásáron kívül kulturális rendezvények is várják. A vendégeket lacikonyha, sörsátor, vidámpark, könnyűzenei koncert, dunai sétahajózás is várja. A kiállítás megtekintése ingyenes.

Híd Alapítvány, Gál Kálmánné 33/413-015

Győr Általános Vásár

j˙nius 11-16.

Győr, Egyetemi Sport- és Kiállítási Központ

A kiállítással egybekötött esemény az ország egyik legjelentősebb ipari és mezőgazdasági régiójának központjában, színvonalas találkozóhelyként szolgál a hazai és külföldi cégeknek, lehetőséget adva a kapcsolatok ápolására, újabb üzleti partnerek megismerésére és konkrét helyszíni árusításra. Tematika: építőipar, járműipar, informatika, lakberendezés, szolgáltatás, élelmiszer, gépipar. Az elmúlt évi vásáron 180 kiállító mintegy 3000 m2 fedett területen és 9000 m2 szabadterületen mutatkozott be a vásárlátogatók előtt. A rendezvényt 19 000 fizető látogató tekintette meg.

Győri Vásár Kft., Vargáné Csodás Noémi 96/528-806

Agroraab Élelmiszer-ipari, Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár

j˙nius 11-16.

Gyır, Egyetemi Sport- Ès KiˇllÌtˇsi Kˆzpont

A megye földrajzi helyzete, gazdasági szerkezete, a mezőgazdaságban folyamatosan végbemenő változások, valamint a lépten-nyomon tapasztalható információhiány adja egyik aktualitását a kiállítás megrendezésének. A másik fontos tényező, hogy a vásár adta lehetőségeket kihasználva, konkrét segítséget nyújtsanak az agrár- és élelmiszer-ágazatban dolgozó és dolgozni kívánó érdekeltek számára. A kiállítással lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a termelők, gyártók és forgalmazók találkozzanak az érdeklődő szakemberekkel, gazdálkodókkal, a rendezvényre ellátogató vendégekkel. Szakmai programok: A kiállítás ideje alatt a sportcsarnok tárgyalóiban különböző témájú szakmai programokon vehetnek részt az érdeklődők. A szakemberek így értesülhetnek a mezőgazdaságban végbement változásokról, újdonságokról, eredményekről. Ezen információk birtokában megfontolt döntéseket hozhatnak munkájuk során, melyek elősegítik szakmai előrehaladásukat. Tematika: ÉLELMISZERIPAR: húsipar, húsfeldolgozó gépek, tejipar, tejipari gépek és berendezések, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, hűtés, tárolás, csomagolástechnika. ERDŐGAZDASÁG: erdőgazdasági gépek, csemetekultúra, fafeldolgozás. KERTÉSZET: kertészet, kertépítés, zöldség- és gyümölcstermesztés. MEZŐGAZDASÁG: vetőmagok, mezőgazdasági gépek és technológiák, újdonságok a mezőgazdaságban, állattenyésztés és takarmánygazdálkodás, növényvédelem. Az előző évben 45 kiállító 1000 m2-en mutatta be kínálatát 16 000 látogatónak.

Győri Vásár Kft., Vargáné Csodás Noémi 96/528-806

Élettér

j˙nius 11-16.

...pÌtıipari, LakberendezÈsi SzakkiˇllÌtˇs Ès Vˇsˇr

Győr, Egyetemi Sport- és Kiállítási Központ

A Győri Általános Vásáron minden évben kiemelkedő számban vettek részt építőipari cégek, ezt az irányvonalat szeretnék erősíteni a két éve már megrendezett Élettér Regionális Építőipari és Lakberendezési Szakkiállítással. Az Egyetemi Csarnok kitűnő helyszínt biztosít az általános vásáron belül kiemelkedő szakkiállítások elkülönítésére, erősítésére.

Győri Vásár Kft., Vargáné Csordás Noémi 96/528-806

11. Szolnok Expo Nemzetközi Kiállítás és Vásár

j˙nius 12-15.

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok Ès kˆrnyÈke

Jász-Nagykun-Szolnok megye legnagyobb gazdasági rendezvényének célja Szolnok város gazdasági adottságainak, valamint a térség termelő, szolgáltató lehetőségeinek bemutatása, figyelemmel a Szolnoki Ipari Parkra és a tervezett logisztikai szolgáltatói központra. A kiállításon bemutatkoznak a város és a megye regionális partnerei és külföldi testvérkapcsolatai is. A kiállításon kiemelt hangsúlyt kapnak az egészséges életmód és táplálkozás, az építőipar és lakberendezés, a sport és szabadidő, valamint az idegenforgalom, ezen belül a tiszai turizmus és a gyógyvizek hasznosításában érintett résztvevők. A kiállítást nemzetközi szimpózium és több üzleti-szakmai program kíséri. Hétvégén közönségprogramok, bemutatók. Az elmúlt évben 150 cég mutatta be kínálatát 14 000 látogatónak.

A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

VIII. Transit Expo

j˙nius 18-22.

A Beruhˇzˇsi Ès Fogyasztˇsi Javak ¡ltalˇnos KiˇllÌtˇsa Ès Vˇsˇra

Tiszaújváros, Sportcentrum

2003-ban újabb állomáshoz érkezett a VIII. Tranzit Expo Kiállítás és Vásár. Céljainknak megfelelően bővül a Tranzit Expo keretén belül a gazdasági rendezvények száma. Folytatódnak a szakrendezvények, II. TOUREX Idegenforgalmi Kiállítás és Konferencia az egészségturizmus éve jegyében. 2003-ban csatlakozik a Tranzit Expóhoz a II. BorsodBau Építőipari és Lakberendezési Szakkiállítás és Konferencia, és új rendezvényként lép be a REGHULL Regionális Műanyaghulladék-gazdálkodási Kiállítás és Konferencia. Mindez egyfajta jelzés arra is, hogy az ipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem kis-, közép- és nagyvállalkozói a gazdaság fejlesztésére, az uniós csatlakozásra összpontosítsanak. A 2003. június 18-22. között megrendezésre kerülő VIII. Tranzit Expót nagyszabású gazdasági eseménynek szánjuk, melyre tisztelettel várjuk a kiállítót, a látogatót, az üzletembert.

Trade fair Plussz Kft. 46/412-700

PÉCS EXPO

j˙nius 26-29.

PÈcs

Dél-Dunántúl legjelentősebb gazdasági seregszemléje, a Pécsi Nemzetközi Vásár megújult tematikával várja a kiállítókat és a látogatókat. A PÉCS EXPO-n a fogyasztási cikkek és beruházási javak vásárán belül 5 önálló kiállítás nyújt átfogó lehetőséget a magyar gazdaság szereplőinek és a külföldi cégeknek a bemutatkozáshoz: VINFOOD 2003 Kiállítás (élelmiszeripar, borászat, gasztronómia, élelmiszer-ipari gépek, csomagolástechnika, mezőgazdaság). OTTHON 2003 Kiállítás (építőipar, építőanyag-ipar, építőipari gépek, berendezések, szerszámok, épületgépészet, bútoripar, lakberendezés, lakáskultúra, biztonságtechnika). SZOLGÁLTATÁS 2003 Kiállítás (energia, környezettechnológia, pénzügyi szolgáltatás, marketing, kiadók, egyéb üzleti szolgáltatás). JÁRMŰVEK – JÁRMŰALKATRÉSZEK 2003 Kiállítás (kerékpárok, motorok, személygépkocsik, haszon- és vízi járművek, járműalkatrészek, közlekedés, áruszállítás, üzemanyagok, kenőanyagok). COMPELEKTRO 2003 Kiállítás (szórakoztatóelektronika, háztartási elektronika, számítástechnika, irodatechnika, távközlés, elektronikai ipar). A PÉCS EXPO szakmai programajánlatában országnapok, szakmai napok, üzleti fórumok, nemzetközi üzletember-találkozók, kiállítói szakmai napok, cégprezentációk is szerepelnek. A kísérőrendezvények gazdag választéka (divatbemutatók, kulturális műsorok, vetélkedők, nyereménysorsolások, gyermekjátszó stb.) várja a látogatókat. Az elmúlt évben 225 kiállító és képviselt cég mutatkozott be a több mint 16 000 látogató számára.

Pécsi Ipari Vásár Kft. 72/315-653

SZEGED EXPO

j˙lius 2-6.

Hangˇr Expo Ès Konferencia Kˆzpont, Szeged

A vásár általános jellegű, fogyasztási és beruházási javak együttes szakvására, melynek az elmúlt évek hagyományainak megfelelően kiemelt témaköre az építőipar és a lakberendezés. Céljuk, hogy partnereik részére kiállítási fórumot biztosítsanak, lehetőséget adva a kereslet és kínálat koncentrált találkozásának. A kiállításon a hazai résztvevők mellett, a tervek szerint bemutatkoznak Szeged város testvérvárosai, illetve a kamarai külkapcsolatokra épülve más európai országok kiállítói is. Lehetőséget adva ezzel a hazai kiállítóknak, hogy potenciális üzleti partnereikkel találkozzanak. Az expóval egy időben és egy helyen rendezik meg az Építőipari Szakkiállítást is. A szakkiállítás témakörei: építőipar, építészet, lakberendezés, ingatlanfejlesztés, befektetés, nehézgépkölcsönzés, irodaház-, lakóparktervezés, -értékesítés, építési hitel, lízinglehetőségek, szakmai szövetségek bemutatkozása.

Kamara Expo KiˇllÌtˇs- Ès Vˇsˇrszervezı Kft., Rill ¡gnes 62/423-243

6. JÁSZ EXPO Nemzetközi Kiállítás és Vásár

j˙lius 31.-augusztus 3.

JˇszberÈny, Sportcsarnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye legdinamikusabban fejlődő kistérségének, a Jászságnak vállalkozói invitálják a látogatókat Jászberénybe. A kiállításon a kistérségben tevékenykedő multinacionális vállalatok mellett minden jelentős cég képviselteti magát. Kiemelt témacsoportok: háztartásigép-gyártás, idegenforgalom, egészséges életmód, építőipar, lakás- és kertkultúra. A JÁSZ EXPO a Jászberényi Nyár – benne a Csángó Fesztivál – kéthetes programsorozat nyitórendezvénye. Az elmúlt évben 110 cég 8000 látogatónak mutatta be kínálatát. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

FARMER-EXPO

augusztus 18-21.

Nemzetkˆzi Mezıgazdas*gi Ès ...lelmiszer-ipari SzakkiˇllÌtˇs

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum

1992-ben a térség meghatározó mezőgazdasági jellegéből kiindulva került megrendezésre a FARMER-EXPO. Mára a kiállítás Magyarország egyik meghatározó agrárfórumává nőtte ki magát, minden év augusztusában agrárszakemberek ezreit vonzza hazánkból és a környező országokból, elsősorban Romániából, Lengyelországból, Belorussziából és Ukrajnából. Az országos szakmai szövetségek támogatásával szervezett nívós konferenciák, tanácskozások kiváló szakmai hátteret biztosítanak a kiállításhoz. A kiállítás állattenyésztési része – bemutatókkal, árverésekkel fűszerezve – mindig emlékezetessé teszi a rendezvényt a kilátogató szakemberek és a nagyközönség számára. Az állattenyésztési kiállításon részt vevő állatfajok: szarvasmarha, sertés, ló, kecske, juh, baromfi, nyúl és hal. A FARMER-EXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállításon az utóbbi években fokozatosan megerősödött az élelmiszer-ipari kiállítók jelenléte is. A 12. alkalommal megtartandó szakkiállítás hagyományos tematikája: mezőgazdasági gépek, technológiák, alkatrészek, növénytermesztés, erdő- és vadgazdálkodás, biogazdálkodás, élelmiszer-ipari termékek, italáruk, élelmiszer-ipari gépek, technológiák, állattenyésztés eszközei, takarmányok, tenyészállatok, szolgáltatások.

Az elmúlt évben 432 kiállító 17 000 m2-en mutatta be kínálatát 45 100 látogatónak.

V-TRADE Kiállítások Kft., Gönczi Tímea 52/436-011

MISKOLCI VÁSÁR

augusztus 27-31.

KiˇllÌtˇs Ès vˇsˇr

Miskolc, Városi Sportközpont

Miskolc térségének hagyományos fogyasztói vásárára a lakosság érdeklődésének megfelelően minden területről érkeznek résztvevők. Bemutatkoznak a szomszédos országok termelői, kereskedői, szolgáltatói is: szlovák, ukrán kiállítók részvétele várható. A kiállítás és vásár idejére számos kísérőprogram szerveződik. Az elmúlt évben 90 kiállító mutatta be kínálatát 12 000 látogatónak.

A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO miskolci iroda 46/412-003

Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállítás

szeptember 6-8.

Kˆrcsarnok, SAP KiˇllÌtˇsi Csarnok, Olimpiai Csarnok, Budapest

A bőr- és cipőszakma legnagyobb magyarországi rendezvénye, nemzetközi viszonylatban Európa 5. legnagyobb szakkiállítása. Az előző kiállításon 11 ország 260 kiállítója vett részt. A kiállítás bruttó alapterülete 8500 m2. A kiállítás szakemberek részére szól, ahol a cipőtermelők, importőrök, kereskedők, bőrdíszmű- és konfekciógyártók, bőr, műbőr, textil, kellék, vegyi anyag, alkatrész, szerszám, gép stb.-vel kapcsolatos következő félév nagybani üzleteit kötik meg. Az előző kiállítást 8000 szakmai látogató tekintette meg. A belépés a szakmai látogatók részére ingyenes. A lakosság 500 Ft/fő áron tekintheti meg a kiállítást.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

107. Budapesti Nemzetközi Vásár

szeptember 6-14.

Budapesti Vˇsˇrkˆzpont

Ismét két hétvégés, 9 napos lesz a rendezvény. A BNV történetében először kerül együtt megrendezésre Magyarország legnagyobb fogyasztói vására a Budapesti Divat Napokkal.

A két évvel ezelőtti koncepcióváltásnak megfelelően a vásár ismét "otthonos" lesz, változatlan tematikával – továbbra is a BNV-vel egy időben rendezzük meg az INFOmarket 2. Információtechnológiai és Telekommunikációs Vásárt, az INTERSOUND II. Szórakoztatóelektronikai és Autohifi Vásárt és a Magyar Világot, a Kárpát-medence régióinak bemutatkozását. Tematika: HÁZÉPÍTÉS: Építőipari termékek, szerkezetek, szerszámok, szaniter- és uszodatechnika, fűtés-, lég- és klímatechnika. KERTÉPÍTÉS, LAKBERENDEZÉS: Bútor, lakástextília, lakásvilágítás, képző- és iparművészeti termékek, belsőépítészet, háztartási gép, edény és asztali teríték. SZÓRAKOZÁS: Szórakoztató-elektronika, hangszer és házi stúdió, fototechnika. SZABADIDŐ: Játék, hobbi, egészséges életmód, szolárium. LAKOSSÁGI SZOLGÁLTATÁS: Víz- és energiaszolgáltatás, banki tevékenység, biztosítási szolgáltatás, érdek-képviseleti szervezetek. Az elmúlt évben 677 kiállító 22 495 m2-en mutatta be kínálatát 106 656 látogatónak.

Helydíjak: 19 800 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Davidovics Iván 263-6082

INFOmarket

szeptember 6-14.

InformˇciÛtechnolÛgiai Ès TelekommunikˇciÛs Vˇsˇr

Budapesti Vásárközpont

Ismét INFOmarket a 107. Budapesti Nemzetközi Vásár idején! Legyen részese a második alkalommal megrendezésre kerülő INFOmarket Információtechnológiai és telekommunikációs vásárnak, ahol lehetősége nyílik 130 000 potenciális vásárló közvetlen megnyerésére. TEMATIKA: 1. INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA: Hardver, szoftver, szolgáltatások, információk, tanácsadás, irodatechnika. 2. ADAT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓ: Adatátviteli berendezések és szolgáltatások, vonalas készülékek és szolgáltatások, mobil készülékek és szolgáltatások, GPS-rendszerek és -szolgáltatások, e-mail-szolgáltatások, M Commerce, műholdas rendszerek és szolgáltatások, mikrohullámú rendszerek. Az elmúlt évben 33 kiállító 1083 m2-en mutatta be kínálatát 106 656 látogatónak.

HUNGEXPO Rt., Kele András 263-6265

Budapesti Divat Napok

szeptember 6-14.

Nemzetkˆzi szakkiˇllÌtˇs

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás árucsoportjai: A Budapesti Divat Napok tematikai összeállítása: 1. Női felsőruházat. 2. Férfi-felsőruházat. 3. Tervezői kollekciók. 4. Gyermek- és ifjúsági felsőruházat. 5. Farmer- és sportruházat. 6. Fehérnemű és fürdőruha. 7. Kiegészítők. 8. Cipő. 9. Ruházati alapanyag. 10. Kellékek. 11. Ruhaipari gépek. 12. Üzlet- és kirakatberendezések. 13. Szaksajtó, szakmai szövetségek. A Budapesti Lakástextil Napok tematikai összeállítása: 1. Tapéták. 2. Dekorációs anyagok. 3. Függönyök. 4. Függönykellékek. 5. Bútorszövetek. 6. Szőnyegek, szőnyegpadlók. 7. Ágyneműk. 8. Takarók. 9. Asztalneműk. 10. Konyhai textíliák. 11. Fürdőszoba-textíliák. 12. Nem szőtt anyagok. 13. Kellékek, kiegészítők. Az elmúlt évben 214 kiállító 1807 m2-en mutatta be kínálatát 3532 látogatónak.

Hungexpo Rt., Davidovics Iván 263-6082

LIGNO-NOVUM

szeptember 10-13.

Soproni Sport- Ès Szabadidıcentrum

Faipari és Asztalosipari Szakkiállítás

Az elmúlt évek rendezvényei bebizonyították, hogy az erdészeti-faipari szakemberek (gyártók, kereskedők, felhasználók, oktatás-kutatás területén dolgozók) évenkénti összejövetelére szükség van és lesz az elkövetkezendő években is. Hasznos időtöltés mindenki számára, akár kiállítóként, látogatóként vagy a szakmai programok résztvevőjeként érkezik Sopronba. A 2002. évi erdészeti és faipari kiállítás témája a korábbiakhoz képest nem változott. A szervezők szeretnék azonban a fő témakörökön belül a kínálat még szélesebb skáláját bemutatni. Témakörök: a faipari alapanyaggyártás, faipari szárítók, faipari gépek, szerszámok, élezőgépek, asztalos-, ács- és kárpitosmunkák kisgépei, szerszámai és egyéb eszközei, bútor-, épületasztalos-, kárpitos-, alap- és segédanyagok, szerelvények, kötőelemek, faipari ragasztó- és felületkezelő anyagok, favédő szerek, faipari termékek, félkész és késztermékek, a faipar szellemi háttere (kutatás-fejlesztés, minősítés, oktatás, számítástechnika), munkavédelmi ruházat, eszközök és gépek, papíripar, csomagolóipar, művészet. A rendezvény idejére tervezett programok között a szakmai előadásokon kívül üzletember-találkozó, szakmai bemutató is szerepel. A kiállítással egy időben és azonos helyszínen rendezik meg a WOOD-TECH Erdészeti Szakvásárt.

PROGRAM Kft., Czibula Miklós 99/338-538

WOOD-TECH

szeptember 10-13.

Soproni Sport- Ès Szabadidıcentrum

Erdészeti Szakvásár

Témakörök: csemetekerti gépek és növényvédelem, tápanyagpótlás-technológia és eszközei, erdővédelem, erdőművelési gépek, fahasználati gépek, erdészeti útépítés és fenntartás gépei, erdészeti kisgépek, segédeszközök, elsődleges faipari fafeldolgozó gépek, szerszámok és élezőgépeik, erdőgazdálkodási és fafeldolgozási gépek karbantartásának anyagai, eszközei, faanyagvédő szerek, üzemi rádiók, rádióvezérlés, számítástechnika az erdőgazdálkodásban, erdészeti oktatás, továbbképzés, munkavédelmi ruházat, eszközök és gépek. Újdonság az előző évekhez képest a vásárdíjra való pályázati lehetőség. A rendezvény idejére tervezett programok között a szakmai előadásokon kívül üzletember-találkozó, szakmai bemutató is szerepel. A kiállítással egy időben és azonos helyszínen rendezik meg a LIGNO-NOVUM Faipari és Asztalosipari Szakvásárt.

PROGRAM Kft., Czibula Miklós 99/338-538

Bábolnai Gazdanapok

szeptember 10-13.

Bˇbolna

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. mint házigazda idén is megrendezi a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok négynapos rendezvénysorazatát. A rendezvény szervezési munkáit az elmúlt két évhez hasonlóan a Hungexpo Rt. mezőgazdasági kiállításokkal foglalkozó, tapasztalt csapata végzi. A mára hagyománnyá vált Gazdanapok rendezvénysorozata 26 évvel ezelőtt indult útjára azzal a sajátos céllal, hogy a Bábolnán alkotó szakembergárda az elért eredményeit évről évre bemutassa az ország nyilvánosságának. Az idők során a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok az ország egyik legrangosabb nemzetközileg is elismert mezőgazdasági seregszemléjévé vált. A szakemberek gazdag konferenciaprogramok, vállalkozási fórumok és partnertalálkozók keretében bővíthetik ismereteiket, az arra vállalkozó kiállítócégeknek (versenytársaknak) pedig lehetőségük van összemérni teljesítményüket. Ezt szolgálja a központi bemutató tér mellett megszervezésre kerülő gyakorlati szántóföldi gépbemutató, a növényvédelmi tesztpálya, a traktorhúzóverseny. A Gazdanapokon megjelenő széles körű kínálat, a hagyományos szállítók és az integrátorok felhozatala gyakorlatilag teljes mértékben leképezi a világban létező növénytermesztési és állattenyésztési technológiákat, anyagokat és eszközöket. A vertikum teljessége jegyében az idén nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek is. TEMATIKA: 1. Növénytermesztés. 2. Állattenyésztés és -tartás. 3. Élelmiszeripar. 4. Raktározás – tárolás, csomagolás gépei és berendezései. 5. Mérőműszerek. 6. Munkavédelmi eszközök. 7. Gépjárművek. 8. Szállítmányozás. 9. Egyéb gépek és berendezések. 10. Mezőgazdasági épületek. 11. Biogazdálkodás. 12. Környezetvédelem. 13. Mezőgazdasági szolgáltatások. 14. Szakmai szervezetek és intézmények. 15. Sajtó és könyvkiadás. 16. Egyéb. 2002. évben 12 222 m2-en 261 cég állított ki, amelyek kínálatát mintegy 100 ezer szakember és érdeklődő – nagy számban az agrárvertikum döntéshozói, a mezőgazdasági vállalkozások és családi gazdaságok képviselői – tekintette meg.

Helydíjak: 10 900 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO RT., Szebeni Márton 263-6537

Dédestapolcsányi Regionális Kiállítás és Vásár

szeptember 12-14.

DÈdestapolcsˇny, vˇsˇrtÈr Ès iskola

A Borsod megyei kistelepülés nagy vásározó községi hagyományokkal rendelkezik, ahová évente két alkalommal összegyűlik a település és 60-80 km-es körzetének apraja-nagyja. A szomszédos Szlovákiából is sokan átlátogatnak az eseményre, amelyre országosan jönnek a kereskedők. A kistérség kihasználatlan lehetőségeinek bemutatását célozza meg a kiállítás: nagy lehetőség mutatkozik az erdő- és fafeldolgozásban, a vadgazdálkodásban és a falusi turizmus fejlesztésében. Az elmúlt évben 15 kiállító, 300 kereskedő mutatta be kínálatát 5000 látogatónak.

A kiállításra a belépés díjtalan.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

VÁSÁR EGERBEN

szeptember 18-21.

KiˇllÌtˇs Ès vˇsˇr

Eger, Érsekkert

Az AGRIA VÁSÁR a hevesi megyeszékhely legnagyobb gazdasági rendezvénye. Bemutatja a térség adottságait, és lehetőséget kínál a vállalkozóknak termékeik, szolgáltatásaik nagyközönséggel való megismertetésére, új termékek kipróbálására, tesztelésére. Kiemelt témacsoportok: élelmiszeripar és borkultúra, idegenforgalom, építőipar és lakáskultúra, nemzetközi kapcsolatok, együttműködések. A kiállítást és vásárt több szakmai tanácskozás kíséri, a hétvégén gasztronómiai bemutatók, kiemelt szórakoztató programok fogadják a látogatókat. Az elmúlt évben 150 kiállító 2000 látogatónak mutatta be kínálatát.

A belépőjegy ára: 300 Ft

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

HOVENTA

szeptember 21-25.

Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

Fejlesztésre váró terület ugyanis bőven van a kereskedelem, vendéglátás és szállodaipar területén, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben nagyon jelentős fejlődés ment végbe e szakmákban. A vendéglátóhelyek, üzletek technikai fejlődésében, technológiai korszerűsítésében fontos szerepet játszhatnak a Hoventa kiállítói, ugyanis Magyarországon több mint 30 éve ez a szakkiállítás az a fórum, ahol a kereskedelem, vendéglátás, szállodaipar és közétkeztetés gépei, berendezései, felszerelései és alapanyagai a legszélesebb választékban megjelennek. Mindez körülbelül 6000 m2-en látható, 180 kiállító cég standjain. S ahogy megszokhattuk, a Hoventán a technikai eszközök bemutatásán túl, mindig hangsúlyos szerepet kap a látvány is: versenyek, bemutatók formájában. Erre a pezsgő forgatagra évente mintegy 15000 látogató kíváncsi. Témakörök: Szállodák és vendéglátóhelyek berendezései, felszerelései. Konyhák, nagykonyhák termelőeszközei, gépei. Étel melegen tartás, -elosztás, -kiszállítás eszközei. Gyorsfalatozók technikai eszközei, gépei. Cukrászati termelés, tészta készítés és sütés anyagai, eszközei. Kávéfőzőgépek. Fagylaltkészítés és eladás technikája, anyagai. Tálalóeszközök, konyhai edények, segédeszközök. Vendéglátóipari textíliák. Munkaruhák, formaruhák. Mosogatógépek. Italkészítés- és értékesítés gépei, anyagai. Sör, üdítőitalok, snack. Pékségek gépei eszközei. Hűtés, mélyhűtés technikai eszközei. Mérés, szeletelés, csomagolás. Pénztári elszámolás, vonalkód-technika és számítástechnikai rendszerek. Üzletberendezések, állványrendszerek, korszerű anyagmozgatási eszközök. Takarítás eszközei, higiéniai eszközök és anyagok. Árusító- és játékautomaták. Kereskedelmi és vendéglátóipari dekorációk, reklámeszközök. Napellenzők, vendéglátó sátrak.

HOVENTA Kft., 351-1310

Konferenciák

A minőségirányítás aktuális kérdései a hon- és rendvédelem területén

j˙nius 4.

HM TechnolÛgiai Hivatal, Budapest

Az előadások a katona beszállítók, valamint a potenciális beszállítók számára hasznosak, akik a kapott információk segítségével nyomon tudják követni a NATO beszállítói követelmények változásait. Ezek közül is kiemelten jelentősek és kibővültek a lehetőségek a Gripen ellentételezési program keretein belül. A résztvevőket az elméleti előadásokon túlmenően szeretnék megismertetni a gyakorlati tapasztalatokkal is; ezzel elsősorban az utolsó két előadás foglalkozik. A résztvevők kérdéseinek megválaszolására a délelőtti és délutáni konzultációk alkalmával van lehetőség.

Szakmai program – elnök: dr. Turcsányi Károly, a Hon- és Rendvédelmi Szakbizottság elnöke.

A minőségirányítás aktuális kérdései és a fejlesztés irányai a rendőrségi szervezeteknél – előadó: Kopasz Árpád r. dandártábornok, Országos Rendőr-főkaptányság. A HM Technológiai Hivatal tapasztalatai az AQAP NATO normatív dokumentumok szerint tanúsított szervezetek felkészültségéről – előadó: Gyöngyösi Ferenc mk. ezredes, HM Technológiai Hivatal. Tájékoztató az OM által meghirdetett alkalmazott kutatás-fejlesztési pályázatok tapasztalatairól és feltételeiről – előadó: dr. Bojárszky Dezső főosztályvezető, OM Kiemelt Technológiák Főosztálya. Elnök (délután): Füredi László, a Hon- és Rendvédelmi Szakbizottság titkára. Ellentételezési irányelvek módosítása a Gripen-projektnél – előadó: dr. Szabó Sándor osztályvezető, Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, Gazdaságfejlesztési Programok Főosztálya. EFQM szerinti értékelés tapasztalatai a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon – előadó: dr. Sárközi Ferenc r. dandártábornok, Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. ISO 9001:2000 kiépítésének tapasztalatai a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnál – előadó: Lőrincné Bubla Éva minőségügyi főelőadó, Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. AQAP NATO szerinti tanúsítás tapasztalatai a Pintér Műveknél – előadó: Tóth Szilveszter katonai referens, Pintér Művek. A rendezvény szakmai programját a Hon- és Rendvédelmi Szakbizottság állította össze.

Jelentkezési határidő: május 15.

Részvételi díj: 14 000 Ft + 25% áfa, mely tartalmazza a rendezvényen való részvételt, az információs anyagot, valamint közvetített szolgáltatásként az étkezést. A tavalyi hasonló tárgyú rendezvényen részt vevők számára 5 százalék kedvezményt biztosítanak!

Magyar Minőség Társaság, Hogemann Éva 456-6946

Prés alatt a munkáltatók 2003. július 1-jétől (Munkaügyi ellenőrzések, büntetések)

j˙nius 30.

A Thermal Hotel Helia konferenciaterme, Budapest

Témakörök: A munkavégzésre irányuló és színlelt szerződések minősítési szempontjai. Jogviszony vizsgálata, minősítése. Hogyan újítható meg a határozott idejű munkaviszony? Részmunkaidőre vonatkozó új szabályok. A Munka Törvénykönyve módosításának hatása az adóellenőrzésre. A készenlét és az ügyeleti díj új szabályai, vasárnapi bérpótlék. Az éjszakai munka és a délutáni műszak megváltozott fogalma. Teljesítménykövetelmény megállapítására vonatkozó szabályok. Munkáltatói jogutódlás új munkaügyi szabályai. Munkaviszony létesítésével kapcsolatos kötelezettség. Speciális munka- és pihenőidő-szabályok a közlekedésben. Előadók: dr. Dudás Katalin elnökhelyettes, OMMF, dr. Horváth István főosztályvezető, FMM, Harányi Zsoltné főtanácsos, APEH.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávé, frissítők (a részvételi díj tartalmazza).

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + áfa/fő.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. június 1.) vegye figyelembe!