Divat a gazdagság

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. március 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 59. számában (2003. március 1.)
Nem kis feltűnést keltett a közelmúltban az egyik hazai napilap összeállítása a 100 leggazdagabb magyar polgárról. A gazdagok közül volt, aki azért méltatlankodott, mert előrébb lenne a helye a rangsorban, volt, aki azért, mert beleegyezése nélkül egyáltalán felvették a listára. Hasonló lajstromok más országokban is készülnek. A magyar nagytőkések azonban szomorúan szemlélhetik a nemrég elkészült kelet-európai gazdagok listáját: egyikük sem szerepel rajta.

Az első milliárd eredete

Egyes médiumok a listán szereplő gazdag magyaroktól óvatosan igyekeztek megtudakolni, vajon honnan a vagyon, mi kell ahhoz, hogy valaki milliárdos legyen Magyarországon? A válasz e kérdésre elég nemzetközi, követi az ismert amerikai útmutatást: "az első millió eredetét sohase firtassuk" (ez a millió persze dollárban értendő, és amióta e mondás tartja magát, odaát is volt némi pénzromlás, így hazai viszonyainkra nyugodtan fordíthatjuk olyként: az első milliárd eredetét ne firtasd!).

Pedig érdekes lenne az útját végigkövetni ezeknek az első milliárdoknak is. Találó a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága titkárának, későbbi nagytőkésnek mondása, amikor vagyona eredetéről kérdezték: "jókor kell lenni jó helyen". Valóban, a száz leggazdagabb magyar jelentős része szemmel láthatólag jókor volt jó helyen. Ami azonban különösen figyelemreméltó, hogy itt, Kelet-Közép-Európában, a 90-es évektől kezdődően a "jókor" nagyjából mindenkinek azt jelentette: a központi állami tulajdon lebontásának, privatizálásának korát, a monolit, direkt tervutasításos, egypártrendszerű politikai szisztéma szétesésének idejét. De közel sem ugyanazt jelenti mindenki számára a "jó helyen", itt már jelentős különbségek tapasztalhatók. Igencsak eltérő életút áll mondjuk Várszegi Gábor, a magyar 100-as lista első embere és például Vagit Alekperov, az orosz gazdagok listájának éllovasa, volt szovjet olaj- és gázipari miniszterhelyettes mögött.

Kelet-európai lista magyarok nélkül

Figyelemre méltó ugyanakkor az a tény is, hogy a Magyar Hírlap összeállításával nagyjából azonos időben jelent meg rangsor a lengyel, a román és az orosz milliárdosokról. A különböző lajstromok összevetése csak egy 100 százalékig biztos megállapítást enged meg: a különböző szerkesztőségek és szakértők becslési bátorsága igencsak eltérő, ugyanazon személyek vagyonát gyakran 2-3-szoros különbséggel becsülik, és emiatt is nehéz az egyes rangsorok összehasonlítása.

"Ami mérhető, mérd meg, ami nem mérhető, igyekezz mérhetővé tenni" – tűzte ki célul egykor Galilei. E törekvés jegyében rangsorolta a Wprost lengyel hetilap Kelet-Közép-Európa leggazdagabb embereit. Az újság próbálkozása e tekintetben úttörő, bár kétségtelen, immár 12 éve gyakorolják a leggazdagabb lengyelek vagyonának számszerű becslését. A szerkesztőket munkájukban nyilván segítette a Forbes magazin 2002. márciusi összeállítása a világ 497 leggazdagabb emberéről. Ők a "Top 500", a dollármilliárdosok, akik tavaly még 41-gyel többen voltak, s akik között találhatók néhányan Kelet-Európából is. (A magazin azokat veszi fel a listájára, akik 1 milliárd dollár fölötti vagyonnal rendelkeznek, így a Top 500 nem feltétlenül jelent kerek számot. A Forbes-lista első 25 helyezettjét lásd keretes anyagunkban!)

Tanulságos a lista, és különösen tanulságos nekünk, magyaroknak önmagában, és a magyar Top 100-zal összevetve is. Az első, ami a lengyel hetilap szerkesztőinek is feltűnt, hogy Közép-Kelet-Európa 25 leggazdagabb embere között nem szerepel egyetlen magyar sem, annak ellenére, hogy Magyarország a térségben élenjárt a piacgazdasági átalakulásban, és gazdasági fejlődésének üteme nem marad el régióbeli partnereitől. Miként a lap is megjegyzi, talán éppen ezért nincsenek e listában magyarok, a tisztább piaci viszonyok, az átlátható játékszabályok nem kedveznek az állami vagyont különböző manipulációkkal magánvagyonná transzportáló tranzakcióknak. A kelet-európai listán 12 orosz, 5 lengyel, 3 ukrán, 2 bolgár, 2 szerb és 1 cseh gazdag ember található, és e 25-ből 18 személyről elmondható, hogy karrierje során töltött be vezető pozíciót államigazgatásban. Sokan közülük vagyonukat az ásványi kincsek kitermelése környékén szerezték, számukra tehát a "jókor lenni jó helyen" azt jelentette, hogy olyankor foglalkoztak az ásványi kincsek (olaj-, gáz-, alumínium- vagy éppen aranybányászattal stb.) kitermelésével, amikor módjuk nyílott e kincsek legalább részben privát eladására is. Az, hogy a magyar 100-as listán nem jellemző az ily módon akkumulálódott vagyonok jelenléte (bár kétségtelenül találunk Magyarországon is e körbe tartozó vagyonosokat a Top 100-ban), gazdasági viszonyainknak inkább érettségét, mintsem fejletlenségét mutatja. Ha pedig azt tekintjük, hogy a Wprost hetilap listájának első helyezettje, Mihail Hodorkovszkij (38 éves, orosz) 3,7 milliárd USA-dolláros vagyonát többek között annak köszönheti, hogy ő kezelte a csernobili katasztrófa áldozatainak kártérítésére létrehozott állami pénzalapokat, majd 1995-ben megvásárolta az állami Rosprom és Jukosz energetikai vállalatokat, akkor talán nem is bánjuk, hogy a magyar listán kisebb vagyonok találhatók.

A Wprost lengyel hetilap listája Kelet-Európa 25 leggazdagabb emberéről

Hely

Név

Nemzet

Kor

Vagyon

Mrd USD Állami funkció

Főbb iparágai

1.

Mihail Hodorkovszkij

orosz

38

3,7

igen

bankszektor, energetika, olaj

2.

Roman Abramovics

orosz

35

3

igen

alumínium, olaj

3.

Jan Kulcsik

lengyel

52

2,9

nem

telekom., infrastruktúra, energetika

4.

Mihail Fridman

orosz

37

2,2

igen

bankszektor, kereskedelem, olaj

5.

Vlagyimir Potanyin

orosz

40

1,8

igen

bankszektor, kereskedelem, olaj

6.

Renat Achmetov

ukrán

n. a.

1,7

közvetve igen

bányászat, energetika

7.

Vlagyimir Bogdanov

orosz

50

1,6

nem

olaj

8.

Ilija Pavlov

bolgár

42

1,5

nem

"turizmus, könnyűipar, kisvállalkozások"

9.

Vagyim Alekperov

orosz

50

1,4

igen

olaj, gáz

10.

Viktor Pincsuk

ukrán

42

1,3

igen

bankszektor, olaj, telekom.

11.

Alekszander Gudzuvati

lengyel

64

1,25

nem

olaj, bankrendszer

12.

Milan Panics

szerb

n. a.

1,2

igen

gyógyszeripar

13.

Oleg Gyeripaszka

orosz

33

1,1

igen

fémek, alumínium

14.

Rem Vjahirjev

orosz

68

1,1

igen

gáz, energetika

15.

Viktor Csernomirgyin

orosz

63

1

igen

részvényes az olajiparban, ingatlan

16.

Borisz Berezovszkij

orosz

56

1

igen

több vállalkozás, média

17.

Vlagyimir Guszinszkij

orosz

52

1

igen

bankszektor, média

18.

Viktor Medvedcsuk

ukrán

48

0,8

igen

bankszektor, energetika, telekom.

19.

Zigmund Szolorz-Zsák

lengyel

47

0,7

nem

telekommunikáció, bankrendszer

20.

Risard Krauze

lengyel

46

0,63

igen

informatika, ingatlan

21.

Vasil Bozskov

bolgár

46

0,5

igen

szórakoztatóipar

22.

Bogoljub Karics

szerb

n. a.

0,5

igen

bankrendszer, telekommunikáció

23.

Alekszandr Szmolenszkij

orosz

46

0,5

nem

befektetések

24.

Jan Bogdan Vejcsert

lengyel

52

0,48

igen

telekommunikáció

25.

Petr Kellner

cseh

39

0,47

nem

bankrendszer, orosz privatizáció

Újgazdagok, előre!

Figyelemre méltó az orosz újgazdagok dinamizmusa is. A Forbes listáján egy év alatt 236 helyet ugrott előre, vagyonának több mint megduplázásával (2001-es 1,4 milliárd dollárról 2002-re 3 milliárd dollárra) a kelet-európai lista második helyezettje, Roman Abramovics. Ekkora előrelépést egy év alatt rajta kívül senki sem tudott felmutatni, bár igen jelentős a kelet-európai listavezető, Mihail Hodorkovszkij gazdagodása is. Ő 2,4 milliárdról 3,7 milliárd dollárra növelte vagyonát, és ezzel a 101. helyet érdemelte ki a Forbes 500-as listáján. (2001-ben még a 194. volt.) Sőt, a lista mind a hét orosz szereplője előrelépett – amint láttuk, több esetben nem is keveset – egy év alatt.

A Wprost listájának szerkesztői némileg felülbírálják a Forbes magazin szigorú ítészeit, hiszen a 2001-es Top 500-ból 2002-re két neves orosz kihullott, Rem Vjahirjev és Viktor Csernomirgyin, mondván, hogy vagyonuk jelenlegi piaci értéke nem éri el az 1 milliárd dollárt. Nem így gondolták Lengyelországban, ott ugyanis még Vjahirjevet 1,1 milliárddal a 14. helyre, és Csernomirgyint 1 milliárd dollárral a 15. helyre rangsorolták Kelet-Európa gazdagjai között. A lengyel lap szerint Borisz Berezovszkij és Vlagyimir Guszinszkij vagyona is eléri az 1 milliárd dollárt, míg a Forbes szerkesztői őket nem vették fel listájukra.

Méretbeli különbségek

Ha az előzőekben összehasonlítottuk Várszegi Gábor és Vagit Alekperov eltérő életútját, úgy érdemes megemlíteni a méretbeli különbséget is. A Forbes listájának élén Bill Gates található, a dollár és az amerikai gazdaság elmúlt időszakban végbement gyengélkedését követően némileg megcsappant, 52,8 milliárd dolláros vagyonnal (5,9 milliárddal kevesebb, mint 2001-ben volt), ez az összeg azonban 330-szor több, mint a magyar listavezető Várszegi Gáboré. Mindehhez még azt is hozzátehetjük, Bill Gates egy év alatti vesztesége épp 37-szerese a Fotex-vezér teljes vagyonának, vagy hogy egy napjainkban kézzelfogható hasonlattal éljünk, a sokak fantáziáját megmozgató 2002-es év végi rekord-lottónyeremény, ami kereken 3 milliárd forintot tett ki december végén, azaz 10 millió dollárt, nos, ilyen nyereményből közel 100-at kellett volna megnyernie annak, aki fel akar iratkozni a Forbes 100-as listájára.

Az eddigi visszhangból értékelhetően úgy tűnik föl, Magyarországon a 100-as rangsor, ha az olvasóknak itt-ott okozott is meglepetést, az APEH-nak kevésbé. A 25-ös európai lista 6. helyezettje, az ukrán Renat Ahmetov szereplése a sorban és 1,7 milliárd dolláros feltüntetett vagyona ugyanakkor a hírek szerint az adóhatóságoknak is meglepetést okozott, és rögvest élénk érdeklődést tanúsítottak annak eredete iránt. Levonhatjuk tehát a következtetést, a magyar gazdagok továbbra is bizakodhatnak, hiszen tartják magukat a jelszóhoz: nemcsak "jókor voltak jó helyen", hanem "jókor vannak jó helyen".

A Forbes Magazin Top 500-as listájának első 25 helyezettje

Rang

Név

Vagyon Mrd USD-ban

Ország

Életkor

vagyonhoz jutás, ill. gyarapítás módja

Cég, illetve profil

1.

Gates, William H. III.

52,8

Egyesült Államok

46

önálló, vállalkozó

Microsoft

2.

Buffett, Warren E.

35

Egyesült Államok

71

önálló, vállalkozó

Oracle

3.

Albrecht, Karl & Theo

26,8

Németország

 

önálló, vállalkozó

Retail

4.

Allen, Paul G.

25,2

Egyesült Államok

49

önálló, vállalkozó

Microsoft

5.

Ellison, Lawrence J.

23,5

Egyesült Államok

57

önálló, vállalkozó

Oracle

6.

Walton, Jim C.

20,8

Egyesült Államok

54

öröklés

Wal-Mart

7.

Walton, John T.

20,7

Egyesült Államok

56

öröklés

Wal-Mart

8.

Walton, Alice L.

20,5

Egyesült Államok

53

öröklés

Wal-Mart

9.

Walton, S. Robson

20,5

Egyesült Államok

58

öröklés

Wal-Mart

10.

Walton, Helen R.

20,4

Egyesült Államok

82

öröklés

Wal-Mart

11.

Alsaud, Prince Alwaleed Bin Talal

20

Szaúd-Arábia

45

öröklés és növelés

befektetés

12.

Quandt, Johanna & family

18,4

Németország

74

öröklés

BMW

13.

Bettencourt, Liliane

14,9

Franciaország

74

öröklés

L'Oréal

14.

Thomson, Kenneth & family

14,9

Kanada

78

öröklés és növelés

Thomson Financial

15.

Ballmer, Steven A.

14,8

Egyesült Államok

45

önálló, vállalkozó

Microsoft

16.

Kamprad, Ingvar

13,4

Svédország

75

önálló, vállalkozó

Ikea

17.

Slim Helu, Carlos

11,5

Mexikó

62

öröklés és növelés

telecom

18.

Dell, Michael S.

11,1

Egyesült Államok

37

önálló, vállalkozó

Dell

19.

Rausing, Kirsten & family

10,7

Svédország

49

öröklés és növelés

csomagolás

20.

Kluge, John W.

10,5

Egyesült Államok

87

önálló, vállalkozó

média

21.

Anthony, Barbara Cox

10,1

Egyesült Államok

78

önálló, vállalkozó

Cox Enterprises

21.

Chambers, Anne Cox

10,1

Egyesült Államok

82

önálló, vállalkozó

Cox Enterprises

23.

Li Ka-shing

10

Hongkong

73

 

villamosság, mobiltelefon-szolgáltatás, stb.

24.

Kwok, Walter, Thomas & Raymond

9,2

Hongkong

 

öröklés és növelés

Hongkongi nagytőkések

25.

Ortega, Amancio

9,1

Spanyolország

66

önálló, vállalkozó

Inditex

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. március 1.) vegye figyelembe!