Percek alatt a Föld körül

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. augusztus 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 52. számában (2002. augusztus 1.)
Bolygónk összezsugorodott, az internet eltüntette a határokat. Elég néhány laza csuklómozdulat egy kényelmes fotelban ülve ahhoz, hogy az ember megszervezzen magának egy világ körüli utat, lefoglalja repülőjegyét, autót béreljen, útikönyvet, bőröndöt, fényképezőgépet rendeljen... Mindehhez nem kell más, csak egy hitelkártya és egy számítógép. A nyugat-európai tendenciákat figyelembe véve az internetturizmus szerepe hazánkban is növekedni fog, bár ez ügyben még sokan szkeptikusok.

Internetturizmus

Magyarországon gyermekcipőben jár az on-line turizmus, a számítógép előtt ülve azonban már ma is körbeutazhatjuk a Földet, hosszú elektronikus túrákat tehetünk, bebarangolva csodás itthoni és távoli tájakat. Kiválaszthatjuk, melyik kontinensen szeretnénk nyaralni, lefoglalhatjuk a repülőjegyet, a szálláshelyet, az útvonalat térképen tervezhetjük meg, tájékozódhatunk az időjárásról, olvashatunk a meglátogatandó ország történelméről, nevezetességeiről, az ott élő népek szokásairól. Egy ideje már elektronikus úton fizethetünk is. Sőt, nyaralásunkhoz a világhálón még társat is kereshetünk...

A járatlanabb először felmegy egy-egy nagy keresőlapra, ráklikkel az "utazás" címszóra, vagy beírja a szót a keresőbe, és onnan szörfözik tovább az on-line utazási honlapokra, a nagy utazási irodák portáljaira. A rutinosabbak viszont tudják, mely weboldalakat érdemes felkeresni. A kínálat bőséges, se szeri, se száma az ajánlatoknak. Nem kell irodáról irodára mászkálni, prospektusokat begyűjteni, telefonálgatni, személyesen utánajárni, egyeztetni.

Felmérések szerint a szálláshelyek internetes értékesítése évről évre növekvő tendenciát mutat. A szolgáltatók idejekorán felismerték, hogy ha egyetlen vendéget sem akarnak elszalasztani, akkor jelen kell lenniük a világhálón. Ezért minden magára valamit is adó nagy utazási irodának van weboldala, ahol különféle kedvezményekkel, akciókkal, last minute utakkal versenyeznek a fogyasztók kegyeiért. A megyék és városok is létrehozták elektronikus portáljukat, ahol szintén bőséges a választék.

Ruccanjunk hát ki az on-line utazási piacra! Nyaralásunk megszervezésekor semmit ne bízzunk a véletlenre, hiszen elegendő egy apró hiba, és oda a felhőtlen pihenés! Aki belföldön szeretne nyaralni, annak érdemes a turisztikai portálok ajánlataiban kezdeni a tallózást, mivel azokon egy helyen, tematikus rendszerben, koncentráltan lehet programokat találni. Több ezer – zömében fotókkal illusztrált – szálláshely közül válogathatunk. A bor-, a gyógy- és a falusi turizmus szerelmesei ugyanúgy találnak ezeken az oldalakon ajánlatokat, mint azok, akik lovagolni, teniszezni szeretnének, kastélyok, kúriák, tanyák iránt érdeklődnek, hegyek közé, vízpartra vagy gyógyfürdőkbe vágynak. A szállodák, vendéglátóhelyek, kempingek, utazási irodák ajánlatai azonnal összevethetők, ami nagymértékben megkönnyíti a választást. A szálláskereső programmal véget ér a "vakrepülés", amikor megérkezés után derül ki: nem azt kaptuk, amire számítottunk.

Internet és turizmus

Az internet terjedésével az utazási szakma új piaci kihívásokkal került szembe. Egy internetes utazási szokásokról készült felmérés szerint két évvel ezelőtt a felhasználók 10-12 százalékának pusztán tájékozódási pontot jelentett a világháló, ma azonban már több mint 60 százalékuk innen szerzi be az információkat, és 28 százalékuk az utazás fontosabb kellékeit – repülőjegyét, szállását – is számítógépen keresztül foglalja. * A világhálót használók 31 százaléka az utazásra szakosodott weboldalakról, 18 százaléka az utazási irodák honlapjairól tájékozódik. Az interneten beszerezhető áruk és szolgáltatások rangsorában az elmúlt években az utazással kapcsolatos vásárlások a negyedik legkeresettebb on-line termékcsoporttá léptek elő. A megkérdezettek 3 százaléka ilyen módon szervezi és foglalja le utazását. Ezt az arányt nem haladja meg a fakultatív programok, az autóbérlés, a transzferek internetes foglalása. A portálokon leggyakrabban látogatott helyek: Anglia, Görögország, Spanyolország, Németország és Franciaország.

Hazai tájakon

A www.travelport.hu weboldalon a Magyarország címszó alatti site-ok az ország különböző tájaira invitálják a pihenni vágyókat. Akinek konkrét elképzelése van arról, hol szeretné tölteni a szabadságát, annak ki kell töltenie egy kérdőívet arról, mikor, mennyi időre szeretne elutazni, illetve fejenként minimum mennyi pénzt szán az utazásra – és máris dőlnek az ajánlatok. Csupán rá kell klikkelni a kiszemelt szállásra, s máris kiderül például, hogy az hány csillagos, milyen szolgáltatást nyújt, van-e fürdőmedence, tévé, lehet-e horgászni, elvihetjük-e magunkkal kedvenc kutyánkat, macskánkat. Ennek mintájára utána lehet nézni a vonat- és autóbusz-menetrendnek is.

Az idelátogatóknak egy évre szóló Magyar Turizmus Kártyát kínálnak, amelynek tulajdonosa jelentős összegeket takaríthat meg nyaralása idején. A kártya alig hétezer forintba kerül, "light" változata pedig valamivel több mint ezerbe. A mellé járó utalványfüzet értékszelvényének leadásával olcsóbb vagy ingyenes szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

Az idegenforgalomra specializálódott régiók – mint például a Balaton, a Velencei- vagy a Tisza-tó – saját honlappal rendelkeznek. Érdemes körülnézni a települések site-jain is, hiszen legtöbbjük tartalmaz utazási információkat is. Önálló weboldala van a falusi turizmusnak (www.ftur.hu), így a legeldugottabb helyek is felkerülhetnek a hálóra. Specialitásokból sincs hiány. A Magyar Lovas Turisztikai Szövetség honlapja (www.equi.hu) például a lovaglóhelyek elérhetőségeivel, szolgáltatásaival ismertet meg. De az ínyencek – a barlangászok, a sziklamászók, a vízi- és a gyalogtúrázók – is találnak "fogukra valót".

Világjáróknak szinte minden

Noha javában benne járunk a nyárban, külföldi üdülési kínálatokban még sincs hiány, senkinek sem kell attól tartania, hogy bármiről lemarad. A nagy portálokon – az Indexen, az Origón és a Startlapon – mindenütt találni utazási kínálatot, de egyszerűbb, ha rögtön a nagy utazási linkeket (www.nagyutazas.hu, www.nu.hu, www.vilaglato.hu) vagy az utazási irodák saját honlapjait keressük fel.

Aki tudja, melyik földrészen szeretne nyaralni, célirányosan válogathat a kínálatból. Akinek viszont nincs konkrét elképzelése, bizony nehéz döntés elé néz a több ezer csábító ajánlat láttán. Úgy tűnik föl, az irodák nem ismernek lehetetlent, szinte mindent ajánlanak: Sandokan-szafarit Malajziában, dzsungeltúrát Brazíliában, hegymászó túrát Peruban, sivatagi kalandozást Bolíviában, vadvízi evezést Ecuadorban vagy akár búvárkodást Indonéziában.

Barangolhatunk a vulkánok mentén Patagóniában, kirándulhatunk a Tomba-fokra, ahol Dél-Amerika legnagyobb magellánpingvin-kolóniája található, elindulhatunk Rejtő Jenő nyomában a Niger folyó mentén, vagy követhetjük a maharadzsák útvonalát Indiában és Nepálban a világ legszebb luxusvonatán, a Palace in the Weelsen. Körbeutazhatjuk Borneó szigetét, vagy beiratkozhatunk egy jógatanfolyamra a jóga hazájában, Delhiben. A kalandra éhes turista felfedezheti az Antarktiszt, megcsodálhatja a császárpingvineket, az elefántokat és a kékbálnákat. Amundsen nyomába eredhet a Bering-szoroson át, de ha úgy tetszik, a Déli- vagy az Északi-sarkon is töltheti a víkendet.

Válogatott irodák

A www.hurra-nyaralunk.hu weboldalon ötven utazási cég kínálja termékét. Megszűrik az irodákat, azok kerülhetnek fel, amelyeket megbízhatónak, illetve azok az utak, amelyeket a piacon eladhatónak tartanak.

Tavaly a belföldi utak voltak nagyon népszerűek az interneten, a külföldiek közül Horvátország és az olcsó görög ajánlatok. Az idén keresett Tunézia, Egyiptom, Horvátország, s továbbra is sláger Görög- és Törökország. Egyre többen gondolhatnak távolabbi – például Mexikóba, Ausztráliába, Pápua Új-Guineába, Kenyába és Új-Zélandra vivő – utazásokra.

Míg a turisták többsége a népszerű üdülőhelyek és a tengerpartok felé igyekszik, addig sokan a városlátogatásokat, a nevezetességek megtekintését, a kultúrát részesítik előnyben. Nekik kedvez a Blaguss Volánbusz, amely Európa legszebb tájaira invitálja utasait. Bajor kastélyok, híres folyók – Rajna, Mosel, Duna -, körutazás Németország romantikus városaiban, a gótikától a felhőkarcolókig Prágában, Drezdában, Berlinben, veronai operafesztivál – olvasható kínálatai között a katalógusban. Klubüdüléseket is kínálnak Egyiptomba, Olaszországba, Mexikóba, a Kanári-szigetekre és a török tengerpartra. A klubszállodákban sportolási lehetőség, uszoda, szauna, esténként színházi előadás van, mindezek költségeit tartalmazzák a középkategóriás árak, ugyanúgy, mint a napi hétszeri (!) étkezését és az italokét. Az iroda cégeknek, baráti társaságoknak is szervez üdüléseket, tréningeket, a csomagokat a megrendelő igényei és elképzelései szerint állítja össze.

Hosszasan szemlézhetnénk még a világhálót. Aki egy középkori skót várban szeretné tölteni a szabadságát, vagy bibliai utakon kíván a múltban barangolni, monostorokat, templomokat, katedrálisokat látogatni, annak érdemes átfutni az www.intertravel.hu kínálatát. Aki viszont az extrém kikapcsolódás híveként mondjuk egy terepjáró-, vagy egyiptomi vadvízi túrát szeretne tenni vadregényes szurdokvölgyekben, fortyogó vulkánok peremén, sebes vizű folyók mellett, az a www.agotours.hu portálján "kopogtasson". Itt ötszázalékos kedvezményt kapnak azok, akik az interneten keresztül jelentkeznek.

De több on-line iroda is kínál ilyen-olyan kedvezményt azoknak, akik a világhálón kötik le útjaikat. A www. 5kontinens.hu például az általa szervezett utakon először részt vevő vendégeknek ezüst, a negyedszer utazóknak aranykártyát ad, ami egész évben különféle kedvezményre jogosítja tulajdonosát.

Malcsiner Péter, a Group Magyarország Rt. vezérigazgató-helyettese

– Ha valaki naponta tíz-tizenkét órát ül a számítógép előtt, annak az internet az információszerzés legegyszerűbb módja. Négy-öt éve már csak on-line utazom külföldre, hivatalosan és magánúton is – mondja. Útjait lehetőség szerint úgy választja ki, hogy a közelben legyen golfpálya, mivel évek óta űzi ezt a sportot. Ha valami speciálisra vágyik, akkor az utazási irodák honlapjának kínálatát böngészi, egyébként maga foglal szállodát az interneten keresztül abban a városban, ahová készül. * – Sok országnak nagyon jó site-jai vannak. Az idén Mexikóba bukkoltam utat a német TUI on-line utazási irodán keresztül. Így a család Németországból indul nyaralni...

Last minute, szuper last minute...

Tagadhatatlan, hogy a legnagyobb népszerűségnek évek óta a last minute utak örvendenek. A weboldalak többségén rögtön ez villan fel az ember szeme előtt. Nem jelent ez mást – vélekednek a szakemberek -, mint hogy az on-line utazási irodák között is megkezdődött a harc az ügyfelekért.

A last minute út a magyar piacon mágikus szóként hat, és egyesek szerint jó darabig nem is fog eltűnni, korjelenség. Hiszen Magyarországon napjainkban főként a kereső réteg utazik, azok, akik számára sokszor kiszámíthatatlan, mikor tudnak nyaralni menni. Erre általában akkor kerülhet sor, amikor befejeződik a tanítás, vagy amikor a főnök hozzájárul a szabadság kivételéhez. Akkor viszont nagyon gyorsan kell találni valamit. Erre a "szokásra" ráálltak a hazai utazási irodák, ezért szinte az üdülési szezon kezdetével egy időben tűnnek fel a last minute kínálatok.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint mind a hazai, mind a külföldi piacon érvényben van az a szabály, amely szerint a last minute (azaz az utolsó pillanatban toborzódó) programokat csak az utolsó pillanatban szabad árulni. Olyan utak ezek, amelyeket korábban teljes áron meghirdettek. Ezt a kategóriát a szakma az úgynevezett maradék helyekre alkalmazza, a világszerte a programok indulása előtt három-négy héttel is eladhatatlannak tűnő utak értékesítésére alakították ki. Magyarországon a MUISZ és a Kereskedelmi és Iparkamara közösen megalkotott kódexe is rendelkezik erről.

A MUISZ képviselője óva int a nagyon olcsó utaktól, akár az interneten kínálják azt, akár a "földön". Mint mondja: a csalódások elkerülése végett nagyon körültekintően kell egy-egy külföldi utat kiválasztani. Nem árt utánanézni, hogy az alacsony árért mit kap az ember cserébe, ugyanis előfordult már, hogy a visszaút költségét nem tartalmazta az ár. Gyanús, ha egy kéthetes repülős utat Rodoszra 54 ezer forintért kínálnak. Jó arra is ügyelni – mondja Molnár Gabriella -, mit írunk alá. Az utazási szerződésekben mindig olvassuk el az apró betűs részt is, ezzel sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat.

Az on-line szolgáltatást igénybe vevőknek sem árt egy-két egyéb dologra is odafigyelniük. Például arra, hogy van-e az irodának regisztrációs száma, ki van-e függesztve az irodában a működési engedély. A kiszolgálás minősége általában szájhagyomány útján terjed – ez a legjobb referencia.

Akiben viszont kétségek merülnek fel a kiszemelt utazási irodával kapcsolatban, az érdeklődhet a szövetségnél vagy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél arról, voltak-e korábban az irodával szemben panaszok. Ez is része az utazásnak. Végül azt sem árt tudni, hogy ha valaki nem azt kapja, amivel kecsegtették az utazás előtt, az jogorvoslatért fordulhat a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez.

Az on-line irodák szolgáltatásai nem korlátozódnak csupán a szálláshelyek és a programok értékesítésére. A Malév Air Toursnál a repülőjegyet vásárlók például a helyfoglaláskor előre jelezhetik, ha valamilyen speciális igényük van az ellátást illetően. Kérhetnek vegetáriánus, diabéteszes vagy akár tengeri menüt is.

Habóczki Zsolt, a Zöld Óceán Utazási Iroda ügyvezető igazgatója

Irodájuk világjáróknak szervez utakat és programokat. Azt tapasztalja, hogy a turisztikai bevételekből egyre nagyobb szeletet hasít ki a minőségi turizmus. * Az emberek egyre kíváncsibbak más kultúrákra, egzotikus helyekre, az európaitól eltérő életmódokra. Van egy fizetőképes réteg, amely kutatja és meg is tudja fizetni a több millióba kerülő kuriózumok élvezetét – mondja. * Néhány évvel ezelőtt többedmagával létrehozták a Hurrá! Nyaralunk! On-line Utazási Központot, amely ma már egyike a legnagyobb internetes utazási szolgáltatóknak. Naponta kétezer-ötszázan néznek körül a portálon, ebből 60-80-an kérnek ajánlatot, közülük kerülnek ki a tényleges vásárlók. Mint mondja, az utazás, a turizmus az egyik legnépszerűbb kereskedelmi termék a világhálón. Van piaca, egyre többen böngésznek a neten. Igaz, többségük utána személyesen is bemegy az utazási irodába. Pedig a kitöltött űrlapokat számítógépen is el tudnák küldeni, és a pénzbefizetéshez sem kellene befáradniuk, átutalással egy-két nap alatt megérkezik a pénz.

A nyertes az utazó

A weboldalakon egyébként minden turizmussal összefüggő információ megtalálható. Tájékozódhatunk az utazás előtti teendőkről, az útlevél-ellenőrzésről, a vámvizsgálatról, a közúti határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről, a poggyászkezelésről, az autókölcsönzőkről, az autóbérlet fizetési feltételeiről, a devizaszabályokról, a konzulátusokról, továbbá arról is, hova lehet fordulni segítségért külföldi tartózkodásunk idején. Válogathatunk a biztosítók ajánlatai között – érdemes itt elidőzni, mivel mindegyik másféle utasbiztosítást kínál. A Hasznos tanácsok rovatban például kiderül, hogy a Dél-Amerika egyes országaiba utazóknak nyaralás előtt be kell oltatni magukat sárgaláz ellen, továbbá hogy az amerikai földrészen a hatóságok kérhetik a rubeóla elleni védőoltás igazolását is.

Egyelőre többen inkább nézegetnek, mint foglalnak az interneten. Sokan még idegenkednek, mások szkeptikusok a vásárlás eme formájától. Ha valaki Magyarországon on-line vásárol, a megvett "terméket" látni is akarja. Nem azért, mert átveréstől tart, csupán ilyen a magyar gondolkodás. Ezt a küszöböt átlépni a szakemberek szerint időbe telik, sok-sok tapasztalatra van szükség addig, amíg az on-line értékesítés mindennapjaink részévé válik. Persze az utazási irodák ekkor sem fognak megszűnni. Az internet nem lesz piaci győztes, inkább alternatíva marad, amelynek nyertese mindenképpen az utazó lesz.

Hasonló állásponton van Budai Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal turisztikai államtitkárságának helyettes államtitkára. – A turizmus olyan speciális ágazat – mondja -, amelyben az emberek személyes igényeik szerint szeretik kiválasztani a szolgáltatásokat. Ennek egy részét ugyan betöltheti a világháló, de nem fogja sem pótolni, sem felváltani az utazási irodákat, ahová az emberek személyesen bemehetnek, és feltehetik utazással kapcsolatos kérdéseiket. Viszont egyre többen a meglátogatandó országgal kapcsolatban a világhálóról szerzik majd be az információkat. Ezért minden ki- és beutaztatással foglalkozó utazási iroda számára fontos a honlap fejlesztése.

Budai elmondta: a Magyar Turizmus Rt. hamarosan kifejleszt egy olyan informatikai rendszert, amelynek segítségével a turisztikai vállalkozások rácsatlakozhatnak a Magyar Turizmus Rt. honlapjára. A site-ról – amely várhatóan a második félévtől elérhető – az érdeklődők hasznos információkat szerezhetnek be a magyarországi látnivalókról, a különféle szolgáltatásokról, lebontva egészen a kistérségekig, az egyéni vállalkozókig. A weboldalra ingyen kapcsolódhatnak a hazai idegenforgalmi vállalkozások. Néhány szakember szerint az utazási irodák értékesítéséről – a pénzügyi garanciákról – szóló hatályos kormányrendeletet ki kellene terjeszteni az on-line irodákra is.

Mindenkit érhet baleset

A turistát külföldön is érheti váratlan baleset, vagy megbetegedhet, ezért nem árt tudni, ilyen esetben milyen egészségügyi költségtérítésre számíthat. Az érvényben lévő rendelkezések szerint a külföldön felmerült sürgősségi ellátás után a belföldi költség mértékének megfelelő térítést fizet az egészségbiztosító. Ez általában a külföldi gyógykezelés költségének 10-15 százaléka.

Az orvosi kezelést a kórházban kell a betegnek kifizetnie, a térítésre vonatkozó igényét pedig hazatérését követően 30 napon belül kell az egészségbiztosítási pénztárhoz benyújtania, csatolva az eredeti számlát, a számla fordítását és a kiegyenlítésre vonatkozó külföldi igazolást, illetve a kórházi zárójelentést.

Amennyiben a magyar turista külföldön nem tudja kifizetni a számlát, úgy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár engedélyezheti a belföldi költség összegének megtérítését a külföldi kórház részére.

A fennmaradó összeget, a különbséget a biztosítottnak kell megfizetnie. Lengyelországgal, a Cseh és a Szlovák Köztársasággal, Bulgáriával, Romániával, a szovjet és jugoszláv utódállamokkal, Szlovéniával és Horvátországgal kétoldalú államközi szociálpolitikai egyezmény van érvényben. Ennek alapján ezekben az országokban a magyar állampolgár bizonyos mértékig jogosult az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. A hazai turistát ugyanolyan térítési kötelezettségek terhelik, mint az adott ország biztosítottjait.

Demeter Annamária, az ARGONAUTS Interaktív Kommunikációs Ügynökség munkatársa

Férjével tavaly házasodtak össze, s az esküvő utána nászútra szerettek volna menni. Annamária szakmájához hozzátartozik a komputer, így kézenfekvő volt, hogy az interneten kezdjen keresgélni. – Így bukkantam a Hurrá! Nyaralunk on-line utazási iroda oldalára, ahonnan ajánlatokat kértem, s egy órán belül kaptam is. Ez nagyon szimpatikus volt. Az 5 kontinens utazási iroda tunéziai útja mellett döntöttünk. Egyetlenegyszer kellett bemenni az utazási irodába, hogy aláírjuk a papírokat. Télen, amikor Ausztriába mentünk síelni, ugyanitt intéztük az utat, azzal a különbséggel, hogy már személyesen meg sem kellett jelennünk: on-line utaltuk át a bankból a pénzt, és faxon keresztül írtuk alá az utazási szerződést, a papírokat pedig egy futár hozta házhoz. Az idén Horvátországban nyaralunk egy nagy társasággal. Természetesen ezt az utat is így szerveztük.

Hasonló egészségügyi ellátási egyezmény van érvényben Nagy-Britanniával, Észak-Írországgal, Svédországgal, Finnországgal és Norvégiával. Ezekben az országokban honfitársaink útlevelük felmutatásával részesülhetnek orvosi ellátásban baleset, megbetegedés vagy azonnali beavatkozást igénylő esetekben. Finnországban és Norvégiában mindenféle orvosi ellátásért fizetni kell. A Svédországgal aláírt egyezmény alapján csak kórházi sürgősségi ellátás jár. A svéd állampolgárok számára kötelező ápolási hozzájárulást a magyaroknak is ki kell fizetniük.

A Németországgal és Ausztriával érvényben lévő szociális biztonsági egyezmény szerint az egészségügyi ellátás jogosultságának igazolására nyomtatványokat kell kitölteni. Ezeket térítésmentesen lehet beszerezni a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál. Igénylésükhöz a taj-kártya mellé munkáltatói igazolás vagy iskolalátogatási bizonyítvány, illetve nyugdíjszelvény szükséges. Ha valaki ilyennel nem rendelkezik, akkor az ellátást neki kell kifizetnie. Kiutazás előtt mindenképpen ajánlatos tájékozódni a célországról, és valamelyik biztosítónál megkötni a külföldre érvényes betegség- és baleset-biztosítást. Tekintettel a külföldi egészségügyi ellátás magas áraira, azt is célszerű mérlegelni, hogy a biztosítást milyen összeghatárig és feltételek mellett kötik meg.

Hasznos webcímek

www.origo.hu/idojaras/vilagvaros

www.index/utazas

www.vilaglato.hu

www.agroservice.hu

www.nagyutazas.hu

www.nu.hu.

www.malev.hu

www.vista.hu

www.internettravel.hu

www.bibliaiutak.hu

www.otptravel.hu

www.agotours.hu

www.ibusz.hu

www.vendeghaz.hu

www.travelport.hu

www.neckermann.hu

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. augusztus 1.) vegye figyelembe!