Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. július 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 51. számában (2002. július 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. ACÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 25-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére.

Információgyűjtés: CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

SZEGED EXPO

július 3-7.

Hangár Expo és Konferencia Központ, Szeged

A vásár általános jellegû, fogyasztási és beruházási javak együttes szakvására, melynek az elmúlt évek hagyományainak megfelelõen kiemelt témaköre az építõipar és a lakberendezés. Célunk, hogy partnereink részére kiállítási fórumot biztosítsunk, lehetõséget adva a kereslet és kínálat koncentrált találkozásának. A kiállításon a hazai résztvevõk mellett, a tervek szerint bemutatkoznak Szeged város testvérvárosai, illetve a kamarai külkapcsolatokra épülve más európai ország kiállítói is. Lehetõséget adva ezzel a hazai kiállítóknak, hogy potenciális üzleti partnereikkel találkozzanak. Az expóval egy idõben és egy helyen rendezik meg az Építõipari Szakkiállítást is. A szakkiállítás témakörei: építõipar, építészet, lakberendezés, ingatlanfejlesztés, befektetés, nehézgép-kölcsönzés, irodaház-, lakóparktervezés, -értékesítés, építési hitel, lízinglehetõségek, szakmai szövetségek bemutatkozása.

Kamara Expo Kiállítás- és Vásárszervezõ Kft., Rill Ágnes 62/423-243

5. JÁSZ EXPO

augusztus 1-4.

Nemzetközi kiállítás és vásár

Jászberény, Sportcsarnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye legdinamikusabban fejlõdõ kistérségének, a Jászságnak vállalkozói invitálják a látogatókat Jászberénybe immár ötödik alkalommal. A kiállításon az itt tevékenykedõ multinacionális vállalatok mellett minden jelentõs cég képviselteti magát. Kiemelt témacsoportok: háztartásigép-gyártás, szórakoztatóelektronika, egészséges életmód, építõipar és lakáskultúra. A JÁSZ EXPO a Jászberényi Nyár - benne a Csángó Fesztivál - kéthetes programsorozat nyitórendezvénye. Az elmúlt évben 110 cég mutatta be kínálatát 8000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

FARMER-EXPO - 2002

augusztus 19-22.

Nemzetközi Mezõgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállítás

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum

1992-ben a térség meghatározó mezőgazdasági jellegéből kiindulva került megrendezésre a FARMER-EXPO. Mára a kiállítás Magyarország egyik meghatározó agrárfórumává nőtte ki magát, minden év augusztusában agrárszakemberek ezreit vonzza hazánkból és a környező országokból, elsősorban Romániából, Lengyelországból, Belorussziából és Ukrajnából. Az országos szakmai szövetségek támogatásával szervezett nívós konferenciák, tanácskozások kiváló szakmai hátteret biztosítanak a kiállításhoz. A kiállítás állattenyésztési része - bemutatókkal, árverésekkel fűszerezve - mindig emlékezetessé teszi a rendezvényt a kilátogató szakemberek és a nagyközönség számára. Az állattenyésztési kiállításon részt vevő állatfajok: szarvasmarha, sertés, ló, kecske, juh, baromfi, nyúl és hal. Bár a FARMER-EXPO elsősorban mezőgazdasági kiállítás, az utóbbi években fokozatosan megerősödött az élelmiszer-ipari kiállítók jelenléte is. Tematika: mezőgazdasági gépek, technológiák, alkatrészek, növénytermesztés, erdő- és vadgazdálkodás, biogazdálkodás, élelmiszer-ipari termékek, italáruk, élelmiszer-ipari gépek, technológiák, állattenyésztés eszközei, takarmányok, tenyészállatok, szolgáltatások.

V-Trade Kft., Vaszkóné Kerek Mária 52/436-011

Budapesti Divat Napok

augusztus 25-27.

Nemzetközi szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás árucsoportjai: A Budapesti Divat Napok tematikai összeállítása: 1. Nõi felsõruházat. 2. Férfi-felsõruházat. 3. Tervezõi kollekciók. 4. Gyermek- és ifjúsági felsõruházat. 5. Farmer- és sportruházat. 6. Fehérnemû és fürdõruha. 7. Kiegészítõk. 8. Cipõ. 9. Ruházati alapanyag. 10. Kellékek. 11. Ruhaipari gépek. 12. Üzlet- és kirakatberendezések. 13. Szaksajtó, szakmai szövetségek. A Budapesti Lakástextil Napok tematikai összeállítása: 1. Tapéták. 2. Dekorációs anyagok. 3. Függönyök. 4. Függönykellékek. 5. Bútorszövetek. 6. Szõnyegek, szõnyegpadlók. 7. Ágynemûk. 8. Takarók. 9. Asztalnemûk. 10. Konyhai textíliák. 11. Fürdõszoba-textíliák. 12. Nem szõtt anyagok. 13. Kellékek, kiegészítõk. 2002. évi tervezett adatok: Kiállítók száma: 170. Ebbõl külföldi kiállítók: 15. Kiállító országok: 10. Látogatók száma: 10 000. Helydíjak: 15 000 Ft/m2 + 25% áfától

Hungexpo Rt., Davidovics Iván 263-6082

10. Vásár Agriában

szeptember 5-8.

X. Egri Nemzetközi Vásár

Eger, Érsekkerti Sportcsarnok

A Vásár Agriában kiállítás és vásár Heves megye és az észak-magyarországi régió egyik legjelentõsebb gazdasági rendezvénye. Az ötnapos rendezvény idén új helyszínen fogadja résztvevõit Egerben. A kiállítás a helyi cégeknek ad teret, mellettük megjelennek a város, a megye külföldi gazdasági kapcsolatainak képviselõi is. A kiállítás mellett több konferencia és üzleti rendezvény kerül lebonyolításra. A vásár tematikája: élelmiszeripar, borgazdálkodás, idegenforgalom, építõipari és lakáskultúra, nemzetközi kapcsolatok.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállítás

szeptember 7-9.

Körcsarnok, SAP Kiállítási Csarnok, Olimpiai Csarnok, Budapest

A bõr- és cipõszakma legnagyobb magyarországi rendezvénye, nemzetközi viszonylatban Európa 5. legnagyobb szakkiállítása. Az elõzõ kiállításon 11 ország 260 kiállítója vett részt. A kiállítás bruttó alapterülete 8500 m2. A kiállítás szakemberek részére szól, ahol a cipõtermelõk, -importõrök, -kereskedõk, bõrdíszmû- és konfekciógyártók, bõr, mûbõr, textil, kellék, vegyi anyag, alkatrész, szerszám, gép stb.-vel kapcsolatos következõ fél év nagybani üzleteit kötik meg. Az elõzõ kiállítást 8000 szakmai látogató tekintette meg. A belépés a szakmai látogatók részére ingyenes. A lakosság 500 Ft/fõ áron tekintheti meg a kiállítást.

Bõr- és Cipõipari Egyesülés, Till István 252-9556

LIGNO-NOVUM

szeptember 11-14.

Soproni Sport- és Szabadidõcentrum

Faipari és Asztalosipari Szakkiállítás

Az elmúlt évek rendezvényei bebizonyították, hogy az erdészeti-faipari szakemberek (gyártók, kereskedõk, felhasználók, oktatás-kutatás területén dolgozók) évenkénti összejövetelére szükség van és lesz az elkövetkezendõ években is. Hasznos idõtöltés mindenki számára, akár kiállítóként, látogatóként, vagy a szakmai programok résztvevõjeként érkezik Sopronba. A 2001. évi erdészeti és faipari kiállítás témája a korábbiakhoz képest nem változott. A szervezõk szeretnék azonban a fõ témakörökön belül a kínálat még szélesebb skáláját bemutatni. Témakörök: a faipari alapanyag-gyártás, faipari szárítók, faipari gépek, szerszámok, élezõgépek, asztalos-, ács- és kárpitosmunkák kisgépei, szerszámai és egyéb eszközei, bútor-, épületasztalos-, kárpitos-, alap- és segédanyagok, szerelvények, kötõelemek, faipari ragasztó- és felületkezelõ anyagok, favédõ szerek, faipari termékek, félkész és késztermékek, a faipar szellemi háttere (kutatás-fejlesztés, minõsítés, oktatás, számítástechnika), munkavédelmi ruházat, eszközök és gépek, papíripari, csomagolóipar, mûvészet. A rendezvény idejére tervezett programok között a szakmai elõadásokon kívül üzletember-találkozó, szakmai bemutató is szerepel. A kiállítással egy idõben és azonos helyszínen rendezik meg a WOOD-TECH Erdészeti Szakvásárt.

PROGRAM Kft., Czibula Miklós 99/338-538

WOOD-TECH

szeptember 11-14.

Soproni Sport- és Szabadidõcentrum

Erdészeti Szakvásár

Témakörök: csemetekerti gépek és növényvédelem, tápanyagpótlás-technológia és eszközei, erdõvédelem, erdõmûvelési gépek, fahasználati gépek, erdészeti útépítés és -fenntartás gépei, erdészeti kisgépek, segédeszközök, elsõdleges faipari fafeldolgozó gépek, szerszámok és élezõgépeik, erdõgazdálkodási és fafeldolgozási gépek karbantartásának anyagai, eszközei, faanyagvédõ szerek, üzemi rádiók, rádióvezérlés, számítástechnika az erdõgazdálkodásban, erdészeti oktatás, továbbképzés, munkavédelmi ruházat, eszközök és gépek. Újdonság az elõzõ évekhez képest a vásárdíjra való pályázati lehetõség. A rendezvény idejére tervezett programok között a szakmai elõadásokon kívül üzletember-talákozó, szakmai bemutató is szerepel. A kiállítással egy idõben és azonos helyszínen rendezik meg a LIGNO-NOVUM Faipari és Asztalosipari Szakvásárt.

PROGRAM Kft., Czibula Miklós 99/338-538

ABAÚJ VÁSÁRNAPOK

szeptember 13-15.

Encs

Az elmúlt néhány évben elkezdõdött kistérségi fejlesztések eredményeként a cégek és vállalkozások mezõgazdasági termékeinek és szolgáltatásainak bemutatása BAZ megyében napról napra aktuálisabb. A Miskolc-Kassa tengely adottságait kihasználva, a területfejlesztési célok érdekében hagyományteremtõ mezõgazdasági vásár kerül megrendezésre, mely kitûnõ lehetõséget nyújt termékbemutatásra, piaci kapcsolatok kialakítására és üzleti tárgyalások lebonyolítására. Kiemelt témacsoportok: gyümölcstermesztés, szolgáltatóipar és idegenforgalom, ezen belül a falusi turizmus. A vásár idején szakmai programok, szaktanácsadás és közönségprogramok várják a látogatókat. Az elmúlt évben 70 cég mutatta be kínálatát 3000 látogatónak.

Díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

Budapesti Nemzetközi Vásár

szeptember 13-19.

Budapesti Vásárközpont

"7 nap az Otthon birodalmában"

A 105. Budapesti Nemzetközi Vásár megújult formában lépett a nagyközönség elé, vagyis témakörei ezúttal az otthon kialakításával összefüggõ termékek és szolgáltatások köré csoportosultak. Az építéshez, lakberendezéshez és otthonteremtéshez kapcsolódó témák koncentráltabb megjelenését a napjainkban érvényesülõ gazdasági folyamatok, illetve kiállítói és látogatói igények indokolták. A megújulás sikerét jelzi, hogy az ország legnagyobb fogyasztói vására, kísérõeseményével a "Magyar Világ"-gal együttesen egy hét alatt közel 140 000 látogatót vonzott a Budapesti Vásárközpontba, akik 24 700 m2 területen 18 ország 720 kiállítójának termékeivel és szolgáltatásaival ismerkedhettek meg. A Budapesti Nemzetközi Vásár kínálata: HÁZÉPÍTÉS: építõipari termékek, szerkezetek, szerszámok. Szaniter- és uszodatechnika. Fûtés-, lég- és klímatechnika. KERTÉPÍTÉS. LAKBERENDEZÉS: bútor, lakástextília, lakásvilágítás, képzõ- és iparmûvészeti termékek, belsõépítészet, háztartási gép, edény és asztali teríték SZÓRAKOZÁS: szórakoztatóelektronika, hangszer és házi stúdió, fotótechnika. SZABADIDÕ: játék, hobbi, testkultúra, fitnesz, szolárium. LAKOSSÁGI SZOLGÁLTATÁS: víz- és energiaszolgáltatás, banki tevékenység, biztosítási szolgáltatás, érdek-képviseleti szervezetek.

Fedett terület: 16 500 Ft/m2 + áfától

HUNGEXPO Rt., Davidovics Iván 263-6067

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

szeptember 11-14.

Bábolna

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok 25 évvel ezelõtt indult útjára. Az eltelt negyed század alatt többször átalakult, míg elnyerte mai arculatát. A kor követelményeinek megfelelõen egyre nyitottabbá vált, s a XXI. századra belépett a hazai és nemzetközi kiállítások vérkeringésébe. A tavaly kiállító 253 cég kínálatát mintegy 150 ezren tekintették meg. A kísérõesemények közül kiemelkedtek a vállalkozási fórumok és partnertalálkozók, a tematikus napok, amelyeken többek között a növényvédelem, a biotermelés, az EU-csatlakozás került a középpontba. Nagy tömegeket vonzottak a szántóföldi és akrobatikus gépbemutatók, a traktorhúzó verseny és a lovasprogramok. A tematika csaknem húsz témaköre a mezõgazdaság teljes vertikumát átfogja. Köztük legnagyobb súllyal a növénytermesztés szerepel, ezen belül az erõgépek és a különféle mezõgépek aránya a legnagyobb. Bábolnáról lévén szó, az állattenyésztés, állattartás, tartástechnológia, állategészségügy és a takarmányozás jelenti a másik súlypontot. Jelentõs lesz a különféle rakodó- és egyéb munkagépek, a gépjármûvek jelenléte is. A kiállítás teljes kínálatában a mezõgazdasági építészettõl a szállítmányozáson át, a sajtó és könyvkiadásig, a mezõgazdaság technikai hátterének minden fontos területét képviselik a kiállítók. A tervezett szakmai kísérõesemények az ágazat idõszerû kérdéseihez igazodnak. A tanácskozások, workshopok lebonyolításában az agrárszakmai szervezetek is részt vállalnak. Sarkalatos pontjai a mezõgazdaság fejlesztésének az EU bõvítésével kapcsolatos témakörök, a gazdanapok keretében ezek megvitatására is sor kerül. Folyamatosan zajlanak a szakmai események, s ezekkel párhuzamosan a nagyközönség számára is vonzó programok. A már korábban is nagy érdeklõdéssel kísért látványos gépbemutatók - a nagyközönségnek is kedvezõbb helyen - a központi kiállítótér tõszomszédságában kapnak helyet. A színvonalas lovasprogramok a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. szervezésében valósulnak meg.

HUNGEXPO Rt., Szebeni Márton kiállítási igazgató 263-6074

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., Szots István PR-igazgató 34-569-204

Dédestapolcsányi Regionális Kiállítás és Vásár

szeptember 14-16.

Dédestapolcsány, vásártér és iskola

A Borsod megyei kistelepülés nagy vásározóközségi hagyományokkal rendelkezik, ahová évente két alkalommal összegyûlik a település és 60-80 km-es körzetének apraja-nagyja. A szomszédos Szlovákiából is sokan átlátogatnak az eseményre, amelyre országosan jönnek a kereskedõk. A kistérség kihasználatlan lehetõségeinek bemutatását célozza meg a kiállítás: nagy lehetõség mutatkozik az erdõ- és fafeldolgozásban, a vadgazdálkodásban és a falusi turizmus fejlesztésében. Az elmúlt évben 15 cég, 300 kereskedõ mutatta be kínálatát 5000 látogatónak.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

MISKOLCI VÁSÁR

szeptember 26-29.

Nemzetközi kiállítás és vásár

Miskolc, Városi Sportközpont

Miskolc térségének hagyományos fogyasztói vásárára a lakosság érdeklõdésének megfelelõen minden területrõl érkeznek résztvevõk. Bemutatkoznak a szomszédos országok termelõi, kereskedõi, szolgáltatói is: szlovák, ukrán kiállítók részvétele várható. A kiállítás és vásár idejére számos kísérõprogram szervezõdik. Az elmúlt évben 90 cég mutatta be kínálatát 12 000 látogatónak.

COMPEXPO-Vásáriroda, Miskolc 46/412-003

Automobil 2002 - Autótechnika

október 2-6.

Nemzetközi jármûipari szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A személygépkocsi-gyártás és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrész-elõállítás a külföldi mûködõ tõke betelepülésének köszönhetõen 1990-tõl gyors fejlõdésnek indult. A multinacionális cégek hosszú távú befektetései jótékonyan hatottak a hazai beszállítói háttéripar fejlõdésére. Az új vállalkozások megerõsödése a szakágazat importigényét fokozatosan mérsékelheti. A páros és páratlan évek tematikai szétválása óta, a háttéripari kiállítások sorában a 2002-es Autótechnika a jubileumi ötödik! Kitûnõ alkalom a szakma jeles képviselõi számára, hogy megismertessék szolgáltatásaikat, termékeiket a vásárlói bázist jelentõ szakemberekkel. A háttéripar legrangosabb hazai fórumán a legjelentõsebb alkatrészimportõrök, alkatrészgyártók és beszállítók, az autós háttériparhoz kapcsolódó világcégek külföldi és hazai képviseletei mutatják be kínálatukat. A szakmai találkozókkal, programokkal kísért rendezvény minden bizonnyal jelentõsen hozzájárul a hazai beszállítóipar kiszélesítéséhez. Tematika: Használt személygépkocsik. Haszongépjármûvek. Különleges jármûvek. Utánfutók. Kétkerekûek. Alkatrészek (belsõ motoralkatrészek, futómûvek és részei, fékberendezések és részei, gyújtásalkatrészek, keréktárcsák, kipufogók, tengelykapcsolók és részei). Gumiabroncsok. Egyéb gumiipari termékek. Olajipari termékek. Gépjármûjavítás, szerviztechnika. Szerszámok. Felszerelések. Gépjármû-elektronika. Garázsipar. Raktározás. Autóápolás. Fényezés. Munka- és autósruházat. Klímaberendezések. Tuning/design. Autóhifi. Autóriasztók. Biztosítás, lízing. Mobiltelefonok. Szakkiadványok. Üzemanyagtöltõ állomás. Szakmai szervezetek. Szolgáltatások. Egyéb. 2000-ben 318 kiállító 21 602 m2-en mutatta be kínálatát 87 500 látogatónak.

Helydíjak: fedett terület: 15 200 Ft/m2 + áfától, szabadterület: 9000 Ft/m2 + áfától

HUNGEXPO Rt., Kele András 263-6884

GLOBAL

október 10-13.

Szombathelyi Õszi Vásár

Szombathely, Oladi Mûvelõdési Központ

A hagyományos nagy látogatottságú õszi vásár megújult formában. Kiemelt témakörök: irodabútor, irodatechnika, számítógépek, szórakoztatóelektronika, távközlés, vendéglátóipari gépek, berendezések, személygépkocsik, élelmiszeripar, textil és ruházat, sport, hobbi, szabadidõ, idegenforgalom. Elõzõ évi kiállítók száma: 167. Elõzõ évi látogatói létszám: 36 000. A rendezvényt szórakoztató mûsorok és neves sztárvendégek kísérik.

Syma-elemekkel felépített sorstand: 10 100 Ft/m2 + 25% áfa, sarokstand: 10 900 Ft/m2 + 25% áfa, szabadtér: 3500 Ft/m2 + 25% áfa

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Pinkóczy Melinda 94/522-631

AUTÓMÁNIA 2002

október 10-13.

Kiállítás az autó szerelmeseinek

Szombathely, Oladi Mûvelõdési Központ

Õsszel már harmadszor kerül megrendezésre a kiállítás ebben a szeparált formában. Külön könnyûszerkezetes sátorban helyezkednek el a kiállítók az alábbi szakterületekrõl: személygépkocsik és haszongépjármûvek, berendezések, alkatrészek, szolgáltatások, garázsipari berendezések.

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Rozmán József 94/522-632

Ökotech

október 15-18.

Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A dinamikus növekedést felmutató környezetvédelmi ipar és a közeli EU-csatlakozás megteremtette egy olyan szakmai fórum igényét, amely hozzájárul a környezetvédelem és a kommunális szolgáltatások területének fejlõdéséhez, és lehetõséget biztosít a szakmai vitákra, a kereslet és a kínálat koncentrált találkozására. 2001-ben elsõ alkalommal megrendezett ÖKOTECH nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítást a szakma várakozást felülmúló érdeklõdéssel fogadta. A rendezvény a közép-kelet-európai térség legnagyobb és legátfogóbb kiállításává vált, médiumot kínálva az ágazatban tevékenykedõ cégek megjelenéséhez, a környezetvédelmi és kommunális felszerelések, technológiák és szolgáltatások bemutatásához, valamint a kormányzati szervek tevékenységének megismertetéséhez. A kiállítás sikeres indulását rangos hazai és külföldi szakmai partnerkör segítette. A szakbizottság irányításával színvonalas és rangos konferenciaprogram zajlott. Tematika: 1. Hulladékgazdálkodás. 2. Vízgazdálkodás. 3. Levegõtisztaság-védelem. 4. Talajvédelem. 5. Zaj- és rezgésvédelem. 6. Megújuló energiák. 7. Települések tisztántartása. 8. Települések zöldterületi rendszereinek kialakítása és védelme. 9. Településfejlesztés, településüzemeltetés. 10. Kegyeleti szolgáltatások. 11. Közlekedés. 12. Táj- és természetvédelem. 13. Környezetvédelmi vizsgálat, tervezés, minõsítés. 14. Környezetikár-elhárítás. 15. Környezetirányítási rendszerek. 16. Környezetvédelmi szakértõk és tanácsadók. 17. Környezetvédelmi gazdasági és jogi szabályozók, jogharmonizáció. 18. A környezetvédelem és az európai uniós csatlakozás. 19. Társadalom és környezettudatosság. 20. Szövetségek, szervezetek, információszolgáltatók. 21. ...és minden egyéb, ami a környezetvédelemmel kapcsolatos. Az elmúlt évben 202 kiállító 3512 m2-en mutatta be kínálatát 31 718 látogatónak.

Helydíjak: Fedett terület: 15 300 Ft/m2 + 25% áfától, szabadterület: 10 200 Ft/m2+ 25% áfa.

Hungexpo Rt. 263-6093

Hungaromed

október 15-18.

Nemzetközi orvostechnikai, egészségügyi szakkiállítás és konferencia

Budapesti Vásárközpont

Ebben az évben ismét októberben rendezik Magyarország egyik legnagyobb orvostechnikai és egészségügyi szakkiállítását a hozzá kapcsolódó konferenciákkal együtt. A kiállítás teljes idõtartama alatt aktuális témakörökben szakmai konferenciákat szerveznek A Hungaromeddel egy idõben másik két kiállítás is üzemel. Az egyik az Ökotech nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás, amelynek látogatói célcsoportjába az önkormányzatok szintén beletartoznak, így a két kiállítás kölcsönösen erõsíti egymást. A másik rendezvény a HOVENTA nemzetközi kereskedelmi és vendéglátó-technikai szakkiállítás, aminek szintén vannak kötõdési pontjai a Hungaromedhez (pl. nagykonyhák, tisztítás, karbantartás stb.). A három kiállítás együtt - tavalyi tényadatok alapján - 19 000 látogatót vonz. A kiállítások átjárhatók, egy belépõvel valamennyi kiállítás megtekinthetõ. A kiállítás fõ tematikai csoportjai: ORVOSTECHNIKA ÉS EGÉSZSÉGÜGY: orvosi kézieszközök, diagnosztikai eszközök, készülékek, terápiás eszközök, készülékek egyéb orvostechnikai eszközök, kórháztechnika labortechnika, egyszerhasználatos termékek és gyógyászati segédeszközök, implantátumok egészségügyi textiliák egészségügyi bútorok, berendezések, rehabilitáció, informatika, szolgáltatások, egyéb. FOGÁSZAT-FOGTECHNIKA, SZÁJSEBÉSZET: fogászati berendezések, egységkészülékek, fogászati kézimûszerek, eszközök, fogászati anyagok, fogászati röntgen fogtechnikai eszközök, berendezések, fogtechnikai anyagok, fogászati, fogtechnikai laboratórium. GYÓGYSZERIPAR, -KERESKEDELEM, GYÓGYSZERÉSZET: gyógyszerek gyógyhatású készítmények, gyógyszertári berendezések, eszközök, gyógyszertári információs rendszerek, gyógyszerészi szakirodalom, egyéb. KONFERENCIAPROGRAM: Orvostechnika és egészségügy témában: III. Egészségügyi és Tudományos Konferencia (október 15-17.)- Meding Országos Orvostechnikai Egyesület kongresszusa (október 17.). Gyógyszeripari témában: Gyógyszerészeti Tudományos Konferencia (október 15.). Kihelyezett tiszti fõgyógyszerészi értekezlet (október 16.). Diabetes II. továbbképzés (október 17-18.). Az elmúlt évben 86 kiállító 1089 m2-en mutatta be kínálatát 2620 látogatónak.

Helydíjak: 13 900 Ft/m2 + áfától

Hungexpo Rt., Tóth Judit 263-6494

HOVENTA 2002

október 15-19.

20. Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátó-technikai Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kereskedelem, a vendéglátás és szállodaipar technikai hátterének legátfogóbb kínálatát közel 30 éve a HOVENTA kiállításon tekinthetik meg a szakemberek. Témacsoportok: szállodák és vendéglátóhelyek bútorai, berendezései, konyhatechnika, étel-melegentartás, -elosztás-, -kiszállítás eszközei, cukrászati termelés anyagai, eszközei, pékségek gépei, fagylaltkészítés technikája, anyagai, kávé, kávéfõzõ gépek, italkészítés és értékesítés gépei, anyagai, mosogatógépek, tálalóeszközök, konyhai edények, vendéglátó-ipari textíliák, munkaruhák, formaruhák, hûtéstechnika, mérés, szeletelés, csomagolás, pénztári elszámolás, üzletberendezések, étel- és italárusító automaták, takarítógépek és higiéniai eszközök. A kiállítást idén is színes szakmai programok kísérik: a kereskedelmi és vendéglátó-ipari tanulók szakmai versenyei, konferenciák, mixer- és sommelier-bemutató, tányérfestési és szalvétahajtogatási bemutató stb. Az évek óta nagy sikerrel mûködõ Hoventa Látványkonyhában idén a sváb, drávaközi, erdélyi és palóc konyhák jellegzetes ételeit ismerhetik meg az érdeklõdõk.

HOVENTA Kft., Etele Csabáné 351-1310

KÁRPÁT INDUSTRIAL MISKOLC

október 16-18.

Ipari Szakkiállítás és "Innovatív termék és technológia" konferencia

Miskolci Egyetem

A szakkiállításon bemutatkoznak a Kárpát régió ipari, termelõ, fejlesztõ vállalkozásai, ipari parkjai, befektetési projektjei. A kiállítás mellett tudományos konferenciára kerül sor. Az új rendezvény az elõzõ években hétszer megrendezett Borsod Industrial kiállítás és vásár megújulása. Az elmúlt évben 30 cég mutatta be kínálatát 2000 látogatónak. Díjtalanul látogatható.

COMPEXPO miskolci iroda 46/412-003

Zalaegerszegi Őszi Vásár és AGRO-MIX Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállítás

október 23-27.

Városi Sportcsarnok és környéke, Zalaegerszeg

A Zalaegerszegi Õszi Vásár általános jellegû vásár. A kiállítás keretein belül sor kerül az AGRO-MIX Mezõgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállításra. E rendezvény jelentõs eseménye a régiónak. A szakkiállításon nagy figyelmet fordítanak a mezõgazdaság és az élelmiszeripar bemutatására. A régió szakembereinek közremûködésével fórumokra, szimpóziumokra, szakmai elõadásokra kerül sor. A sokszínû szórakoztató program mellett a közönség szórakozását szolgálja pl. a borkóstoltatás és -vásárlás, borminõsítés hobbitermelõk részére, valamint alma-show.

Zalaegerszegi Vásár Kft., Hajdú Andrea 92/510-205

Konferenciák

"Informatika a felsőoktatásban 2002" konferencia

augusztus 28-30.

Debrecen

A korábbi három konferencia tapasztalata alapján, immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az "Informatika a felsõoktatásban" konferencia, melynek ez alkalommal már az integrált Debreceni Egyetem ad otthont. A negyedik konferencia célja, hogy részben áttekintést adjon a jelenlegi helyzetrõl, és megvitassa azokat a kihívásokat, amelyekkel az oktatók, kutatók és az intézmények szükségszerûen találkoznak. A rendezvény célja továbbá hogy valamiféle iránytû szerepet betöltve próbálja segíteni a felsõoktatási intézmények, oktatók, kutatók és munkatársak munkáját, a különbözõ egyetemi és intézményi stratégiák megfogalmazását, valamint megvalósítását. A Debreceni Egyetem, a rendezvény társrendezõ szervezeteivel együtt bízik abban, hogy ez alkalommal is hasznos konferenciát sikerül lebonyolítania. Tervezett témakörök: 1. Oktatás: Szakok, tantervek, képzési programok; PhD képzés; Szakképzés, továbbképzés; Az oktatás és a gyakorlat kapcsolata; Oktatásmódszertan. 2. Kutatás: Alapkutatások; Alkalmazott kutatások; Az informatika alkalmazása a különbözõ tudományterületeken; Kapcsolódások az EU kutatási, fejlesztési programjához; Kutatások - gyakorlati alkalmazások, vállalati kapcsolatok. 3. Intézményi fejlesztések: Informatikai stratégiai tervek; A humán tényezõ szerepe és helyzete; Integráció és az informatika; Akkreditáció. 4. Infrastruktúra, információs rendszerek: Könyvtári rendszerek; Hálózati infrastruktúra, hálózati szolgáltatások; Intézményi menedzsmenttámogató információs rendszerek: gazdasági, hallgatói, kutatási; Üzemeltetési kérdések.

Debreceni Egyetem 52/508-439

Agrárinformatika 2002 Konferencia

augusztus 27-28.

Informatikai kutatások, fejlesztések és alkalmazások az agrárgazdaságban és vidékfejlesztésben

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Táj és Vidékfejlesztési Központ

A rendezvény témakörei: Internet az agrárgazdaságban, e-agrárgazdaság.o Informatikai oktatás-képzés az agrár-felsõoktatásban. Informatika a vidékfejlesztésben, területfejlesztésben. A szaktanácsadás informatikai támogatása. Precíziós mezõgazdaság. Ágazati és statisztikai információs rendszerek. Közhasznú információszolgáltatások. Vállalkozásokat támogató informatikai rendszerek. Térinformatika, távérzékelés, környezetinformatika.

Debreceni Egyetem ATC, Agrárinformatikai és Alkalmazott Matematikai Tanszék 52/508-439

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. július 1.) vegye figyelembe!