Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. június 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 50. számában (2002. június 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. ACÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 25-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére.

Információgyűjtés:CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

Cipőzsáner Hotel Bemutató

június 4-5.

Hotel Stadion, Budapest

A bőr- és cipőszakma legnagyobb preszelekciós szakkiállítása, ahol a cipőgyártók, -kereskedők és -importőrök bemutatják alap-cipőmintakollekciójukat. A cipőipari alapanyag-, bőr-, kellékgyártó és -forgalmazó cégek ez alkalommal mutatják be az új anyagokat és kellékeket, melyekből a tervezők kiválaszthatják a legújabb mintákat a kollekciók kialakításához. A kiállítás elősegíti a beszerzők vásárlási képének kialakítását, egyben segítséget nyújt az azonnali üzletkötésekre is. A rendezvénnyel egyidejűleg, azonos helyszínen a szakemberek megismerkedhetnek a következő aktuális szezon divatjának megfelelő trend irányzataival, mely elősegíti a felkészülést a szeptemberi Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállításra. Az előző cipőzsáner-bemutatón 200 cég képviseltette magát. A látogatóknak a belépés díjtalan.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

XII. KELET-NYUGAT EXPO

június 5-9.

Nyíregyháza, Bujtosi Szabadidő Csarnok

A KELET-NYUGAT EXPO a vidék legnagyobb fogyasztási cikkeket és termelési eszközöket bemutató nemzetközi kiállítása és vására. Rangját kiállítóinak, látogatóinak száma, megjelenésének színvonala és az üzleti világ fokozott érdeklődése mellett az adja, hogy a gazdasági nagyrendezvénynek otthont adó város, Nyíregyháza, a rendkívül ígéretes jövőjű Ukrajna, Románia, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország régiói alkotta több mint százezer négyzetkilométernyi, és mintegy 14 millió ember által lakott terület, a Kárpátok-Eurorégió adminisztratív központja. A kiállítás kora nyári időpontja kiváló lehetőséget biztosít a "Fókuszban a kemping, szabadidő és sport" szakterületek termékeinek és szolgáltatásainak kiemelt bemutatására. Az expón már hagyományosan helyet kapnak a BAU Építőipari és a HOME Lakberendezési Szakkiállítások, valamint a széles körű nemzetközi szakmai programok is. Az Expo 2002 díszvendége Olaszország lesz. Kísérőrendezvények: nemzetközi üzletember-találkozók, kulturális és szakmai programok. Az előző évben 16 000 m2-en 355 kiállító mutatta be kínálatát 65 000 látogatónak.

FIMEX FAIR Kiállításszervező és Szolgáltató Kft., Tininszky Gábor 42/411-447

Home 2002 Lakberendezési Szakkiállítás

június 5-9.

Nyíregyháza, Bujtosi Szabadidő Csarnok

A HOME Lakberendezési Szakkiállítás immár harmadik alkalommal valósítja meg célját: lehetőséget biztosít a bútorgyártással, -kereskedelemmel, lakberendezéssel foglalkozó cégek, vállalkozók számára a nemzetközi bemutatkozásra. A kiállítás résztvevői nagyszámú magyar és külföldi érdeklődőre, köztük számos szakember látogatására számíthatnak. Az idei évben különös figyelmet szentelünk a konyha berendezéseinek, gépeinek bemutatására. Ennek megfelelően szerveződtek színes kísérőrendezvényeink is. A 2002-es szakkiállítás másik kiemelt területe a faipari gépek, ezen belül is a bútorgyártásban használatos eszközök, melyek a WoodCraft Asztalos- és Faipari Gépek Bemutatóján tekinthetők majd meg. A WoodCraft gépei külön kiállítási csarnokban kapnak helyet, így még inkább előtérbe helyezve ezeket a kevésbé ismert, de ugyanakkor nagyon fontos gépeket. Kísérő rendezvények, szakmai programok: Fókuszban a konyha: Múlt-jelen-jövő a magyar konyhában – kiállítás. Szakmai verseny "Az Expo Konyhája" címért. Konyha-show. Bemutatkoznak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éttermei: főzőshow a helyszínen, olasz konyha. A WoodCraft önálló programja: Gyakorlati gépbemutatók. Stílusok és gépeik. Kárpitostalálkozó. A bútorgyártás alapanyagai: Faanyag-bemutató. Kiegészítő anyagok. Az elmúlt évben 8000 m2-en 120 kiállító mutatta be kínálatát 65 000 látogatónak.

FIMEX FAIR Kiállításszervező és Szolgáltató Kft., Tininszky Gábor 42/411-447

Bau 2002 Építőipari Szakkiállítás

június 5-9.

Nyíregyháza, Bujtosi Szabadidő Csarnok

A BAU 2002 Építőipari Szakkiállítás létjogosultságát bizonyítja, hogy idén immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Évről évre nő azon cégek száma, akik a kiállításunkon mutatkoznak be termékeikkel, szolgáltatásaikkal. Újdonság, hogy 2002-ben egy önálló bemutatószínpadot működtetünk, ahol a szakkiállítás résztvevői közül – élve a rendkívüli bemutatkozási lehetőséggel – mindennap más cég léphet a nagyközönség elé gép- és anyagbemutatóival, akcióival. A kiállítás kiemelt tematikája: Készházak építési rendszere.

Korszerű fűtés a családi házakban. A kiállítás tematikus csoportosítása: Készházak, építőanyagok, épületgépészeti anyagok, technológiák, szigetelőanyagok és technológiák, külső és belső bevonatok, festékek, burkolatok, építőipari szolgáltatások. Kísérőrendezvények: Készházak az építőiparban – jelen és jövő. Hogyan készül? – szakmai fórum a kész-házak építéséről. Korszerű fűtőrendszerek – szakmai tanácskozás. Szabadtéri színpad gyakorlati bemutatókkal. Városrendezés, Települések rendezési tervei 2002-2003. Az év háza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Fotó- és rajzpályázat. Az elmúlt évben 1300 m2-en 80 kiállító mutatta be kínálatát 65 000 látogatónak.

FIMEX FAIR Kiállításszervező és Szolgáltató Kft., Tininszky Gábor 42/411-447

12. Győri Általános Vásár

június 5-10.

Győr, Magvassy Mihály Sportcsarnok és a környező szabad területek

A kiállítással egybekötött esemény az ország egyik legjelentősebb ipari és mezőgazdasági régiójának központjában, színvonalas találkozóhelyként szolgál a hazai és külföldi cégeknek, lehetőséget adva a kapcsolatok ápolására, újabb üzleti partnerek megismerésére és konkrét helyszíni árusításra. Tematika: építőipar, járműipar, informatika, lakberendezés, szolgáltatás, élelmiszer, gépipar. A 11. Győri Általános Vásáron 180 kiállító mintegy 3000 m2 fedett területen és 9000 m2 szabad területen mutatkozott be a vásárlátogatók előtt. A rendezvényt 19 000 fizető látogató tekintette meg.

Győri Vásár Kft., Vargáné Csodás Noémi 96/317-011

V. Agroraab Élelmiszer-ipari, Mezőgazdasági Kiállítást és Vásár

június 5-10.

Győr, Magvassy Mihály Sportcsarnok és Kiállítási Központ

A megye földrajzi helyzete, gazdasági szerkezete, a mezőgazdaságban folyamatosan végbemenő változások, valamint a lépten-nyomon tapasztalható információhiány adja egyik aktualitását a kiállítás megrendezésének. A másik fontos tényező, hogy a vásár adta lehetőségeket kihasználva, konkrét segítséget nyújtsanak az agrár- és élelmiszer-ágazatban dolgozó és dolgozni kívánó érdekeltek számára. A kiállítással lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a termelők, gyártók és forgalmazók találkozzanak az érdeklődő szakemberekkel, gazdálkodókkal, a rendezvényre ellátogató vendégekkel. Szakmai programok: A kiállítás ideje alatt a sportcsarnok tárgyalóiban különböző témájú szakmai programokon vehetnek részt az érdeklődők. A szakemberek így értesülhetnek a mezőgazdaságban végbement változásokról, újdonságokról, eredményekről. Ezen információk birtokában megfontolt döntéseket hozhatnak munkájuk során, melyek elősegítik szakmai előrehaladásukat. Tematika: ÉLELMISZERIPAR: húsipar, húsfeldolgozó gépek, tejipar, tejipari gépek és berendezések, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, hűtés, tárolás, csomagolástechnika. ERDőGAZDASÁG: erdőgazdasági gépek, csemetekultúra, fafeldolgozás. KERTÉSZET: kertészet, kertépítés, zöldség- és gyümölcstermesztés. MEZőGAZDASÁG: vetőmagok, mezőgazdasági gépek és technológiák, újdonságok a mezőgazdaságban, állattenyésztés és takarmánygazdálkodás, növényvédelem. Az előző évben 45 kiállító 1000 m2-en mutatta be kínálatát 16 000 látogatónak.

Győri Vásár Kft., Vargáné Csodás Noémi 96/317-011

8. KAZINCBARCIKAI VÁSÁR

június 7-9.

Kazincbarcika, Fő tér és Művelődési Központ

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a gyorsan változó gazdasági helyzetben szükség van a kistérségek összefogására, melyre kitűnő alkalmat teremt ez a kiállítás és vásár. Egyik fontos célja a rendezvénynek, hogy lehetőséget nyújt a szlovák és magyar kiállítók közötti kapcsolatok szélesítésére, tárgyalásokra, üzletkötésekre, vásárlási lehetőség a lakosság számára. A rendezvény tematikája: élelmiszeripar, egészséges táplálkozás, építőipar, lakberendezés, fogyasztási javak, szolgáltatás, idegenforgalom, turizmus, népművészet, gépjárművek. A rendezvény fő célja és sikerének egyik feltétele, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis-, közép- és nagyvállalkozások, intézmények aktívan vegyenek részt a kiállításon, bemutatkozzanak és ismertségüket még inkább növeljék városukban. A rendezvény négy napját kulturális műsor gazdagítja, melyekkel a vásár látogatóinak kínálnak színvonalas kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. Az elmúlt évben 60 kiállító mutatta be kínálatát 10 000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

Innoforum 2002

június 12-13.

X. Hazai Szellemi Termék Börze

Millenáris Park Fogadó, Budapest

A résztvevők (innovatív kisvállalkozások, kutatók, fejlesztők, feltalálók) hasznosítható szellemi terméket ajánlanak olyan vállalkozóknak, vállalkozásoknak, akik (amelyek) új szellemi termékek vásárlásával, hasznosításával kívánják üzleti tevékenységüket fokozni. Az Innoforum 2002 megtekintése hasznos azon ügynökségek, szervezetek számára is, amelyek a szellemi eredmények hasznosítását közvetve segítik elő. A Szellemi Termék Börze látogatása ingyenes. A látogatók számára külön térítés nélkül biztosítanak: inkubátorházi tanácsadást, iparjogvédelmi, üzleti és marketing-tanácsadást, gazdasági, műszaki és egyéb információkat. A Szellemi Termék Börzén felkínált témákról katalógus jelenik meg. Az Innoforum 2002 kitűnő lehetőség személyes megbeszélések folytatására két napon keresztül 10 és 17 óra között.

Magyar Innovációs Szövetség, dr. Antos László 453-6572

10. SZOLNOK EXPO

június 20-23.

Nemzetközi Kiállítás és Vásár

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok és környéke

A kiállítás történetében jubileumi évben kiemelt hangsúlyt kapnak az egészséges életmód és táplálkozás, az építőipar és lakberendezés, a sport és szabadidő, valamint az idegenforgalom, ezen belül a tiszai turizmus és a gyógyvizek hasznosításában érintett résztvevők. A kiállítást kísérő szakmai programok mellett tiszaihalászlé-főző versenyen mérhetik össze a résztvevők gasztronómiai tudásukat. Az elmúlt évben 150 cég mutatta be kínálatát 14 000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

PÉCS EXPO

június 26-30.

Apáczai Csere János Nevelési Központ, PécsDél-Dunántúl legjelentősebb gazdasági seregszemléje, a Pécsi Nemzetközi Vásár megújult tematikával várja a kiállítókat és látogatókat. Az új helyszín lehetővé teszi, hogy a PÉCS EXPO-n, a fogyasztási cikkek és beruházási javak vásárán belül, 5 önálló kiállítás nyújtson átfogó lehetőséget a magyar gazdaság szereplőinek és a külföldi cégeknek a bemutatkozáshoz: VINFOOD 2002 Kiállítás (élelmiszeripar, borászat, gasztronómia, élelmiszer-ipari gépek, csomagolástechnika, mezőgazdaság). OTTHON 2002 Kiállítás (építőipar, építőanyag-ipar, építőipari gépek, berendezések, szerszámok, épületgépészet, bútoripar, lakberendezés, lakáskultúra, biztonságtechnika). SZOLGÁLTATÁS 2002 Kiállítás (energia, környezettechnológia, pénzügyi szolgáltatás, marketing, kiadók, egyéb üzleti szolgáltatás). JÁRMŰVEK – JÁRMŰALKATRÉSZEK 2002 Kiállítás (kerékpárok, motorok, személygépkocsik, haszon- és vízi járművek, járműalkatrészek, közlekedés, áruszállítás, üzemanyagok, kenőanyagok). COMPELEKTRO 2002 Kiállítás (szórakoztatóelektronika, háztartási elektronika, számítástechnika, irodatechnika, távközlés, elektronikai ipar). A PÉCS EXPO szakmai programajánlatában országnapok, szakmai napok, üzleti fórumok, nemzetközi üzletember-találkozók, kiállítói szakmai napok, cégprezentációk is szerepelnek. A kísérőrendezvények gazdag választéka (divatbemutatók, kulturális műsorok, vetélkedők, nyereménysorsolások, gyermekjátszó stb.) várja a látogatókat. Az elmúlt évben 225 kiállító és képviselt cég mutatkozott be a több mint 16 000 látogató számára.

Pécsi Ipari Vásár Kft. 72/315-653

SZEGED EXPO

július 3-7.

Hangár Expo és Konferencia Központ, Szeged

A vásár általános jellegű, fogyasztási és beruházási javak együttes szakvására, melynek az elmúlt évek hagyományainak megfelelően kiemelt témaköre az építőipar és a lakberendezés. Célunk, hogy partnereink részére kiállítási fórumot biztosítsunk, lehetőséget adva a kereslet és kínálat koncentrált találkozásának. A kiállításon a hazai résztvevők mellett, a tervek szerint bemutatkoznak Szeged város testvérvárosai, illetve a kamarai külkapcsolatokra épülve más európai ország kiállítói is, lehetőséget adva ezzel a hazai kiállítóknak, hogy potenciális üzleti partnereikkel találkozzanak. Az expóval egy időben és egy helyen rendezik meg az Építőipari Szakkiállítást is. A szakkiállítás témakörei: építőipar, építészet, lakberendezés, ingatlanfejlesztés, befektetés, nehézgépkölcsönzés, irodaház-, lakóparktervezés, -értékesítés, építésihitel-, lízinglehetőségek, szakmai szövetségek bemutatkozása.

Kamara Expo Kiállítás- és Vásárszervező Kft., Rill Ágnes 62/423-243

5. JÁSZ EXPO

augusztus 1-4.

Nemzetközi Kiállítás és Vásár

Jászberény, Sportcsarnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye legdinamikusabban fejlődő kistérségének, a Jászságnak vállalkozói invitálják a látogatókat Jászberénybe immár ötödik alkalommal. A kiállításon az itt tevékenykedő multinacionális vállalatok mellett minden jelentős cég képviselteti magát. Kiemelt témacsoportok: háztartásigép-gyártás, szórakoztatóelektronika, egészséges életmód, építőipar és lakáskultúra. A JÁSZ EXPO a Jászberényi Nyár – benne a Csángó Fesztivál – kéthetes programsorozat nyitórendezvénye. Az elmúlt évben 110 cég mutatta be kínálatát 8000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft., Szolnoki iroda 56/421-255

FARMER-EXPO – 2002

augusztus 19-22.

Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeri-pari Szakkiállítás

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum

1992-ben a térség meghatározó mezőgazdasági jellegéből kiindulva került megrendezésre a FARMER-EXPO. Mára a kiállítás Magyarország egyik meghatározó agrárfórumává nőtte ki magát, minden év augusztusában agrárszakemberek ezreit vonzza hazánkból és a környező országokból, elsősorban Romániából, Lengyelországból, Belorussziából és Ukrajnából. Az országos szakmai szövetségek támogatásával szervezett nívós konferenciák, tanácskozások kiváló szakmai hátteret biztosítanak a kiállításhoz. A kiállítás állattenyésztési része – bemutatókkal, árverésekkel fűszerezve – mindig emlékezetessé teszi a rendezvényt a kilátogató szakemberek és a nagyközönség számára. Az állattenyésztési kiállításon részt vevő állatfajok: szarvasmarha, sertés, ló, kecske, juh, baromfi, nyúl és hal. Bár a FARMER-EXPO elsősorban mezőgazdasági kiállítás, az utóbbi években fokozatosan megerősödött az élelmiszer-ipari kiállítók jelenléte is. Tematika: mezőgazdasági gépek, technológiák, alkatrészek, növénytermesztés, erdő- és vadgazdálkodás, biogazdálkodás, élelmiszer-ipari termékek, italáruk, élelmiszer-ipari gépek, technológiák, állattenyésztés eszközei, takarmányok, tenyészállatok, szolgáltatások.

V-Trade Kft., Vaszkóné Kerek Mária 52/436-011

Budapesti Divat Napok

augusztus 25-27.

Nemzetközi Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás árucsoportjai: A Budapesti Divat Napok tematikai összeállítása: 1. Női felsőruházat. 2. Férfi-felsőruházat. 3. Tervezői kollekciók. 4. Gyermek- és Ifjúsági Felsőruházat. 5. Farmer- és sportruházat. 6. Fehérnemű és fürdőruha. 7. Kiegészítők. 8. Cipő. 9. Ruházati alapanyag. 10. Kellékek. 11. Ruhaipari gépek. 12. Üzlet- és kirakatberendezések. 13. Szaksajtó, szakmai szövetségek. A Budapesti Lakástextil Napok tematikai összeállítása: 1. Tapéták. 2. Dekorációs anyagok. 3. Függönyök. 4. Függönykellékek. 5. Bútorszövetek. 6. Szőnyegek, szőnyegpadlók. 7. Ágyneműk. 8. Takarók. 9. Asztalneműk. 10. Konyhai textíliák. 11. Fürdőszoba-textíliák. 12. Nemszőtt anyagok. 13. Kellékek, kiegészítők. 2002. évi tervezett adatok: Kiállítók száma: 170. Ebből külföldi kiállító: 15. Kiállító országok: 10. Látogatók száma: 10 000. Helydíjak: 15 000 Ft/m2 + 25% áfától.

Hungexpo Rt., Davidovics Iván 263-6082

10. Vásár Agriában

szeptember 5-8.

X. Egri Nemzetközi Vásár

Eger, Érsekkerti Sportcsarnok

A Vásár Agriában kiállítás és vásár Heves megye és az észak-magyarországi régió egyik legjelentősebb gazdasági rendezvénye. Az ötnapos rendezvény idén új helyszínen fogadja résztvevőit Egerbe. A kiállítás a helyi cégeknek ad teret, mellettük megjelennek a város, a megye külföldi gazdasági kapcsolatainak képviselői is. A kiállítás mellett több konferencia és üzleti rendezvény kerül lebonyolításra. A vásár tematikája: élelmiszeripar, borgazdálkodás, idegenforgalom, építőipari és lakáskultúra, nemzetközi kapcsolatok.

COMPEXPO Kft., Szolnoki iroda 56/421-255

Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállítás

szeptember 7-9.

Körcsarnok, SAP Kiállítási Csarnok, Olimpiai Csarnok, Budapest

A bőr- és cipőszakma legnagyobb magyarországi rendezvénye, nemzetközi viszonylatban Európa 5. legnagyobb szakkiállítása. Az előző kiállításon 11 ország 260 kiállítója vett részt. A kiállítás bruttó alapterülete 8500 m2. A kiállítás szakemberek részére szól, ahol a cipőtermelők, -importőrök, -kereskedők, bőrdíszmű- és konfekciógyártók bőr, műbőr, textil, kellék, vegyi anyag, alkatrész, szerszám, gép stb.-vel kapcsolatos következő fél év nagybani üzleteit kötik meg. Az előző kiállítást 8000 szakmai látogató tekintette meg. A belépés a szakmai látogatók részére ingyenes. A lakosság 500 Ft/fő áron tekintheti meg a kiállítást.

Bőr és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

LIGNO-NOVUM

szeptember 11-14.

Soproni Sport- és Szabadidőcentrum

Faipari és Asztalosipari Szakkiállítás

Az elmúlt évek rendezvényei bebizonyították, hogy az erdészeti-faipari szakemberek (gyártók, kereskedők, felhasználók, oktatás-kutatás területén dolgozók) évenkénti összejövetelére szükség van és lesz az elkövetkezendő években is. Hasznos időtöltés mindenki számára, akár kiállítóként, látogatóként vagy a szakmai programok résztvevőjeként érkezik Sopronba. Az 2001. évi erdészeti és faipari kiállítás témája a korábbiakhoz képest nem változott. A szervezők szeretnék azonban a fő témakörökön belül a kínálat még szélesebb skáláját bemutatni. Témakörök: a faipari alapanyag-gyártás, faipari szárítók, faipari gépek, szerszámok, élezőgépek, asztalos-, ács- és kárpitosmunkák kisgépei, szerszámai és egyéb eszközei, bútor-, épületasztalos-, kárpitos-, alap- és segédanyagok, szerelvények, kötőelemek, faipari ragasztó- és felületkezelő anyagok, favédő szerek, faipari termékek, félkész és késztermékek, a faipar szellemi háttere (kutatás-fejlesztés, minősítés, oktatás, számítástechnika), munkavédelmi ruházat, eszközök és gépek, papíripar, csomagolóipar, művészet. A rendezvény idejére tervezett programok között a szakmai előadásokon kívül üzletember-találkozó, szakmai bemutató is szerepel. A kiállítással egy időben és azonos helyszínen rendezik meg a WOOD-TECH Erdészeti Szakvásárt.

PROGRAM Kft., Czibula Miklós 99/338-538

WOOD-TECH

szeptember 11-14.

Soproni Sport- és Szabadidőcentrum

Erdészeti Szakvásár

Témakörök: csemetekerti gépek és növényvédelem, tápanyagpótlás-technológia és eszközei, erdővédelem, erdőművelési gépek, fahasználati gépek, erdészeti útépítés és fenntartás gépei, erdészeti kisgépek, segédeszközök, elsődleges faipari fafeldolgozó gépek, szerszámok és élezőgépeik, erdőgazdálkodási és fafeldolgozási gépek karbantartásának anyagai, eszközei, faanyagvédő szerek, üzemi rádiók, rádióvezérlés, számítástechnika az erdőgazdálkodásban, erdészeti oktatás, továbbképzés, munkavédelmi ruházat, eszközök és gépek. Újdonság az előző évekhez képest a vásárdíjra való pályázati lehetőség. A rendezvény idejére tervezett programok között a szakmai előadásokon kívül üzletember-találkozó, szakmai bemutató is szerepel. A kiállítással egy időben és azonos helyszínen rendezik meg a LIGNO-NOVUM Faipari és Asztalosipari Szakvásárt.

PROGRAM Kft., Czibula Miklós 99/338-538

Konferenciák

Tárgyi eszközök, befektetések elszámolása 2002-ben

június 10.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Változások 2002-ben. Miben történjen a befektetés? – számviteli szempontból, a befektetett eszközök csoportosítása, jellemzői, a befektetett eszközök hasznosítási lehetőségei. A tárgyi eszközök bekerülési értékébe tartozó tételek – különös tekintettel a saját bekerülési elemekre. A tárgyi eszközök üzembe helyezésének dokumentálása. Hasznos élettartam, a maradványérték függvényében a terv szerinti értékcsökkenés. Mikor kell terven felüli értékcsökkenést elszámolni? Mi a piaci érték? A könyvviteli elszámolás sajátosságai. Beruházás, felújítás, karbantartás kritériumai. Előadó: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM. Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Az áfa 2002-ben (Az áfatörvény gyakorlati alkalmazása és problémái)

június 12.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Áfa-visszaigénylés feltétele, visszaigénylés lízing esetében, a kifizetettség vizsgálata az áfatörvény 48. § (4) bekezdése ab) pontja és a 48. § (5) bekezdés alkalmazásában. Áfaelvonási jog, ezen belül az elkésett számlák kezelése. Folyamatosan teljesített értékesítések megítélése és kezelése az áfában. Közvetített szolgáltatások és az értékesítéshez szorosan kapcsolódó szolgáltatások adóalapjának, illetve áfájának meghatározása. Lízingkonstrukciók megítélése, meghiúsult lízing kezelése az áfában. Ingyenes ügyletek megítélése az áfában. Eredmények áfaszabályai és ezek bizonylatolása. Teljesítési hely meghatározása, a vámszabad területen végzett értékesítések helyzete. Borravaló áfája. Vízgazdálkodási társulatok ügyében hozott jogegyezségi döntés. Külföldi utasok részére történő áfa-visszatérítés szabályai. Előadó: Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH. Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

A költségelszámolások új módszerei a számviteli törvény szerint

június 27.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Mikor költség, mikor ráfordítás? Összefüggések a különböző eljárással készülő eredménykimutatásban. Milyen követelményeket kell támasztani a számlarenddel szemben? Az 5. számlaosztályban elszámolható költségek tartalma, jellemzői. A 8. számlaosztályban elszámolható ráfordítások tartalma, jellemzői. A 6-7. számlaosztályok használatának indokoltsága. Önköltségszámítás fajtái, módszerei, technikája, szabályzata. Sajátos elszámolási technikák (saját termelésű készletek értékvesztése, hiánya, apportja, térítés nélküli átadása, saját boltba történő kiszállítása stb.). Előadó: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM. Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Biztonságban vannak-e üzleti adataink? (A belső és külső adat- és informatikai biztonság feltételei)

június 28.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Dolgozók oktatása a biztonságra. Személyek (megbízhatóság, motiváltság). Hozzáférési szintek és jogosultságok. Hálózati hierarchia és adatok védelme a belső támadások ellen. Tranzakciók kezelése, naplózása, jogosultságok. Hálózat védelme az internet és más külső hálózatok felé, e-mail kapcsolat. Kommunikáció (internet, tűzfalak, vírusvédelmek, behatolásérzékelő szoftverek). Adathordozók mentesítése (mentés, duplikálás, szeparálás, tárolás). Környezet (szünetmentes áramellátás, villámvédelem, vagyonvédelmi rendszerek). Fenyegetettség felmérése, gyenge pontok meghatározása, kockázatbecslés, kockázatmenedzsment. Előadók: dr. Kürti Sándor vezérigazgató, Kürt Rt., dr. Nyíry Géza elnök, ISACA Magyar Tagozat, dr. Remzső Tibor alelnök, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Papp Attila vezető tanácsadó, Kürt Rt., Mátyás Péter főigazgatói tanácsadó, Magyar Posta, Molnár Géza adatmentési üzletágvezető, Kürt Rt. Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Informatika a felsőoktatásban 2002 konferencia

augusztus 28-30.

Debrecen

A korábbi három konferencia tapasztalata alapján, immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az "Informatika a felsőoktatásban" konferencia, melynek ez alkalommal már az integrált Debreceni Egyetem ad otthont. A negyedik konferencia célja, hogy részben áttekintést adjon a jelenlegi helyzetről, és megvitassa azokat a kihívásokat, amelyekkel az oktatók, kutatók és az intézmények szükségszerűen találkoznak. A rendezvény célja továbbá hogy valamiféle iránytű szerepet betöltve próbálja segíteni a felsőoktatási intézmények, oktatók, kutatók és munkatársak munkáját, a különböző egyetemi és intézményi stratégiák megfogalmazását, valamint megvalósítását. A Debreceni Egyetem a rendezvény társrendező szervezeteivel együtt bízik abban, hogy ez alkalommal is hasznos konferenciát sikerül lebonyolítania. Tervezett témakörök: 1. Oktatás: Szakok, tantervek, képzési programok; PhD.-képzés; Szakképzés, továbbképzés; Az oktatás és a gyakorlat kapcsolata; Oktatás-módszertan 2. Kutatás: Alapkutatások; Alkalmazott kutatások; Az informatika alkalmazása a különböző tudományterületeken; Kapcsolódások az EU kutatási, fejlesztési programjához; Kutatások – gyakorlati alkalmazások, vállalati kapcsolatok. 3. Intézményi fejlesztések: Informatikai stratégiai tervek; A humán tényező szerepe és helyzete; Integráció és az informatika; Akkreditáció. 4. Infrastruktúra, információs rendszerek: Könyvtári rendszerek; Hálózati infrastruktúra, hálózati szolgáltatások; Intézményi menedzsmenttámogató információs rendszerek: gazdasági, hallgatói, kutatási; Üzemeltetési kérdések.

Debreceni Egyetem 52/508-439

Agrárinformatika 2002 konferencia

augusztus 27-28.

Informatikai kutatások, fejlesztések és alkalmazások az agrárgazdaságban és vidékfejlesztésben

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Táj- és Vidékfejlesztési Központ

A rendezvény témakörei: Internet az agrárgazdaságban, e-agrárgazdaság. Informatikai oktatás-képzés az agrár-felsőoktatásban. Informatika a vidékfejlesztésben, területfejlesztésben A szaktanácsadás informatikai támogatása. Precíziós mezőgazdaság. Ágazati és statisztikai információs rendszerek. Közhasznú információszolgáltatások. Vállalkozásokat támogató informatikai rendszerek. Térinformatika, távérzékelés, környezetinformatika.

Debreceni Egyetem ATC, Agrárinformatikai

és Alkalmazott Matematikai Tanszék 52/508-439

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. június 1.) vegye figyelembe!