Számítástechnika a cégeknél

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 49. számában (2002. május 1.)
Nincs könnyű helyzetben, akinek a cége informatikai beszerzéseiről kell döntenie manapság. A verseny minden piacon kiéleződött. A hasonló funkcionalitást és paramétereket felmutató termékek közötti döntés rendkívül nehéz, nem igazán segítik objektív támpontok az eligazodni vágyót. A marketingüzeneteket pedig fenntartásokkal illik fogadni. Célszerűbb tapasztalt szakember segítségét kérni a döntés előtt, netán kipróbálni a kiválasztott verziót, mindemellett nem árt tudakozódni a referenciák iránt sem. Összeállításunkban a hardver- és hálózati piac rövid áttekintésén kívül a szoftverek néhány kiemelt jelentőségű területével foglalkozunk, valamint az irodán kívüli munkavégzés hatékonyságát megnövelő kéziszámítógépekkel.

Versenyben a fejlesztők az ügyfelekért

A vállalati számítógépes infrastruktúra kialakításakor egyre ritkább a rövid távú gondolkodás, egy felelős informatikai vezető számára magától értetődő, hogy a hardverbeszerzéseknél is a birtoklás teljes költségét szükséges figyelembe venni a vételár helyett. Az elmúlt években óriási figyelmet kaptak a kliensgépek, amelyek egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: a valódi üzemeltetési költségeket megvizsgálva már nem is tűnnek olyan olcsónak. A vállalati dolgozók íróasztalain még nagyon sokáig személyi számítógépek fognak állni, nem pedig NC (hálózati számítógép), NetPC vagy hasonló rokonaik. A kliensgéprendszer létrehozásának célja a központi adminisztrációt és karbantartást lehetővé tevő felépítés, amely távolról sem olyan olcsó, mint ahogy azt annak idején megálmodói elképzelték, ráadásul a gyakorlati tapasztalatok szerint a dolgozók is meglehetősen idegenkednek a "Nagy Testvér" ilyen megjelenésétől a közvetlen környezetükben.

Hardverkérdések

A Gartner Group felmérése szerint a kliens-szerver rendszereknél hiába lehet megspórolni a beszerzési költségek jelentős részét; a szerviz- és karbantartási költségek a megtakarítás többszörösét, a birtoklás teljes költségének mintegy háromnegyedét teszik ki. Ez az arány adatközpontoknál és önálló gépeknél ötven százalék. Hiába tűnik logikusnak, hogy a túl nagy számítási kapacitással, túl sok memóriával, pazarlóan nagy tárhellyel rendelkező PC-ket valahogy konszolidálni kellene, egyelőre nincs alternatívájuk.

A döntéshozó számára tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nincsenek megbízható, pontos módszerek az információtechnológiai (IT) beruházások megtérülésének kiszámítására. Ráadásul életciklusuk folyamatosan rövidül, hiszen míg a nyolcvanas években akár 10 éven keresztül is használatban maradhatott egy rendszer, manapság már maximum egy-két – bizonyos termékeknél akár fél – éven belül elérkezik az őrségváltás ideje, a környezet rohamos fejlődésével csak rendszeres új beruházások és frissítések árán lehet lépést tartani.

Néhány kisebb és nagyobb hardverbeszerzési forrás itthon

Név

Webcím

Albacomp

www.albacomp.hu

Compaq

www.compaq.hu

Dell

www.dell.hu

Fujitsu-Siemens

www.fujitsu-siemens.hu

HP

www.hp.hu

R+R Periféria

www.periferia.hu

Unisys

www.unisys.hu

Forrás: cégek honlapja, saját gyűjtés

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!