Irodai és ügyviteli szoftverek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 49. számában (2002. május 1.)
-

Az asztali számítógépeken leginkább elterjedt Windows operációs rendszer alatt évtizedeken keresztül egyeduralkodó Microsoft Office irodai szoftvercsomag hegemóniája megtörhet. Tavaly decemberben – szinte napra pontosan egyszerre – jelentkezett két magyar nyelvű rivális. Ezzel végre kibővült a választék, hiszen eddig csak a Microsoft Office és Works alkalmazásai tudtak teret hódítani a piac e szegmensében. A MagyarOffice és az Ability Office 2002 megjelenésével hamarosan megmozdulhat az állóvíz, és az informatikai vezetők végre valóban választhatnak az irodai szoftverek közül. Hazánkban rendkívüli jelentőséggel bír a beszerzések elbírálásakor az ár, ebben a két új termék lényegesen előnyösebbnek mutatkozik első látásra a redmondi szoftveróriásénál, hiszen egy egyfelhasználós licenc már néhány tízezer forintért megvásárolható. Némiképp árnyaltabb azonban ennél a kép, ha figyelembe vesszük, hogy a Microsoft programjai számos – rendkívül kedvezményes konstrukcióban is beszerezhetők, mint például új gép vásárlása esetén, úgynevezett OEM-verzióban a PC-re telepítve. Ilyennel egyelőre még nem próbálkoznak a magyar cégek.

Kipróbálható programok letöltése

Név

Webcím

Letöltés.com

www.letoltes.com

[origo] Szoftverbázis

www.szoftverbazis.hu

Tucows

tucows.stop.hu

Terminál download

download.terminal.hu

Forrás: saját gyűjtés

Összekapcsolási igények

Hogy nehezebb legyen a választás, még egy versenyző jelentkezett: az otthoni és üzleti használatra is teljesen ingyenes OpenOffice magyarított változata. Ez a nemzetközi önkéntesek által fejlesztett, nyílt forráskódú szoftver képezi egyébként az alapját a MagyarOffice terméknek is, korábban a Sun karolta fel a kezdeményezést StarOffice néven. Használata egyelőre komoly szakmai ismereteket igényel, a windowsos változat tulajdonképpen még nem is hozzáférhető, de talán megéri a várakozást, ha figyelembe vesszük: a termék használata teljesen ingyenes!

Az új versenyzők egyik legfontosabb ígérete a kompatibilitás, azaz jelen esetben bármelyik szoftverrel szerkeszteni és olvasni lehet a másikon készült dokumentumot. Sajnos a valóságban ez nem mindig működik tökéletesen.

Mindhárom hazai programra jellemző még a kiforratlanság, de megjelenésük mindenképpen optimizmusra adhat okot. A magyar termékek súlyos hiányosságokat mutatnak például a kézikönyv vagy leírás területén. Ráadásul egyelőre nem is oktatják használatukat, ami tömeges üzleti elterjedésükhöz mindenképpen szükséges.

Az adminisztráció segítői

Nem nagyon állnak rendelkezésre megbízható adatok az évente ügyviteli szoftverekre kiadott pénzekről, de szakértők szerint – az integrált vállalatirányítási rendszerekkel együtt – néhány tízmilliárd forintos piac lehet hazánkban. Ezen a pénzen több tucat kisebb-nagyobb cég osztozik, a nemzetközi multiktól a kis bt.-kig. Természetesen a piac nagy részét az előbbiek birtokolják, főleg a nagyvállalati szektorból szerzik ügyfeleiket, akik igénylik a teljesen integrált informatikai rendszereket, és persze ki is tudják fizetni azokat.

A hazai fejlesztésű ügyviteli szoftverek seregszemléjét minden kora tavasszal megrendezi a Trainex, ahol e piaci szegmens szinte minden résztvevője képviselteti magát. A papírmentes iroda ugyan továbbra is utópia, de egy jól megvalósított elektronikus számviteli megoldás óriási megtakarítást hozhat.

A kis és közepes cégek számára a vállalati munkafolyamatok teljes körű integrációját kínáló vállalatirányítási rendszerek többsége megfizethetetlen, hiszen ezek éves költsége a több tízmillió forintot is elérheti. Ennek csupán egy részét teszi ki a hardverfejlesztés és a szoftverlicenc. Majdnem ugyanakkora összeggel terhelik meg a vállalkozás költségvetését a különböző járulékos költségek, amelyek elengedhetetlen velejárói egy ilyen rendszer beüzemelésének, az informatikai rendszerbe történő integrációjának és a folyamatos üzemeltetésnek, karbantartásnak. A teljes bekerülési költség megfelelő előzetes feltérképezése tehát elkerülhetetlen a döntés előkészítésekor.

Részmegoldások a kisebbeknek

Vannak viszont a piacon szép számmal olyan szoftverek, amelyeknek árát a kisebb cégek is megfizethetik. Ezek segítségével ugyan a cég üzleti folyamatainak nem minden szegmense képezhető le, de saját területükön rendkívül hasznosak, sok emberi és egyéb erőforrást takaríthatnak meg. Ráadásul a számviteli törvény 2003-ban esedékes változása is kedvez e szoftverek elterjedésének, hiszen ekkortól kezdve minden cég számára kötelező lesz a kettős könyvvitel. Megfigyelhető egyébként, hogy a "nagyok" is egyre kevésbé szeretnének lemondani a közepes és kisméretű vállalkozásokról, eredetileg mamutcégek számára kifejlesztett termékeiket rendre elérhetővé teszik – csökkentett funkcionalitással – a vékonyabb pénztárcával rendelkezők számára is. Ezen a piacon jó eséllyel indulnak a magyar fejlesztésű, az itteni gondolkodásmódhoz, üzleti folyamatokhoz és végül, de nem utolsósorban a jogi szabályozáshoz maximálisan alkalmazkodó programok és programcsomagok.

E termékek két meghatározó csoportba sorolhatók: a különálló, egymással csak laza vagy semmilyen kapcsolatban nem álló modulok mellett mindinkább elterjednek az olyan programok, amelyek összefogják, integrálják a vállalat bérszámfejtését, humánerőforrás-gazdálkodását, munkaidő-nyilvántartását. Eleinte még csupán néhány cég kínált informatikai megoldást ezekre a feladatokra, mára a szakértők szerint gyakorlatilag telítődött a piac, ami a verseny kiéleződését hozhatja – és ezáltal az árak csökkennek és a minőség javul.

Irodai szoftverek

Név

Webcím

Egygépes licenc ára (Ft) (nettó)

Microsoft Office

www.microsotft.hu

144 800

MagyarOffice

www.magyaroffice.hu

18 000

Ability Office 2002

www.ability.hu

30 400

OpenOffice

www.office.fsf.hu

ingyenes

Forrás: forgalmazók

Választás és trendek

A kiválasztásban általában segít, hogy a fejlesztők gyakran demoverziókkal lehetővé teszik a programok kipróbálását. A programmal való megismerkedésre számos bemutatót szerveznek a fejlesztők, a legtöbb magyar cég – persze külön díjazás fejében – vállalja a termék "testreszabását" is. A választás kardinális kérdése, hogy a gyártó milyen garanciákat vállal a termék folyamatos frissítésére, a hibajavításra és – ami talán a legfontosabb – a jogszabálykövetésre. Ennek hiányában ugyanis hamar értéktelenné válhat az egész program. A túl kis cégek által fejlesztett termékek kockázata, hogy létezik-e még egyáltalán a vállalkozás néhány év múlva. Mindinkább elterjednek a böngészőalapú megoldások, ezek nagy előnye, hogy interneten, illetve intraneten is kiválóan használhatók, segítségükkel akár külföldről is egyszerűen lehet csatlakozni a rendszerhez. Egyfajta maradiságot képviselnek a még mindig jelen lévő DOS-os programok: fennmaradásukat annak köszönhetik, hogy futtatásuk akár tíz évvel ezelőtti számítógépeken is lehetséges, és sok adminisztrátor előnyben részesíti a billentyűzettel történő adatbevitelt az egeres kattintgatással szemben. Aki látott már ilyen szakembert hihetetlen gyorsasággal dolgozni, megérti, miért...

Hasznos segédprogramok

Az irodai munkát számos további szoftver teheti könnyebbé, amely gyakran hiányzik az operációs rendszer által kínált alapvető funkcionalitásból. Kiválasztásában nagy segítség, hogy többségük úgynevezett shareware – azaz használatában korlátozott – változatban is hozzáférhető. Általában 2 hétig tesztelheti az érdeklődő a programot, majd döntenie kell, hogy megvásárolja-e. Ha igen, kap egy kódot a forgalmazótól, amivel – most már idő- vagy funkcionális korlátok nélkül – használhatja a szoftvert, ha nem: nem tudja többé futtatni azt. Az ilyen programok legfőbb és legjobb beszerzési forrásai az interneten található shareware-gyűjtemények, melyek legtöbbször kategorizálva, rövid leírással és értékeléssel kiegészítve kínálják e programokat letöltésre. Ezen túl szinte minden informatikai magazin CD-mellékletén is bőséges a választék belőlük. Így teljesen kockázatmentesen ki lehet választani az ízlésünknek és igényeinknek leginkább megfelelő (segéd)programokat. Ezek számos feladatot elláthatnak, például az elektronikus levelezést (például: Outlook Express, Eudora, TheBat, Pegasus Mail), a faxolást (például: WinFaxPRO, FaxWizard, Fax2000), naptárat és határidőnaplót (például: DeskMate, My.Organizer, The Brain, AllDay, Remind-me), vírusvédelmet (például: F-Secure Anti-Virus, McAfee Virus Scan, Norton AntiVirus, Panda Antivirus, Quick Heal).

A Számvitel 2002 szoftverbörze kiállítói

Cég

Főbb termékek

Webcím

Adamant '92 Kft.

Adamant ügyviteli és cégvezetői információs rendszer

adamant@axelero.hu

aPLUS Consulting Kft.

Movex

www.aplus.hu

Bolsoft 2000 Kft.

FORRÁS komplex ügyviteli programcsomag

bolsoft@euroweb.hu

C=C CREATIV CONTACT

Ügyviteli Bt. c=c programcsomag

www.creativcontact.com

COBRA Computer Kft.

COBRA CONTO ügyviteli szoftvercsalád

www.cobra.hu

Commit Kft.

WinDirect integrált ügyviteli szoftver

www.commit.hu

COMPLOG-MRC Kft.

MR.C+ integrált ügyviteli rendszer

www.complog.hu

Contact Plus Hungary Kft.

e-KER2000, FOLIO2000

www.contactplus.hu

Datalogic Kft.

IroData

info@datalogic.hu

Diamond Stúdió Kft.

 

www.diamond.hu

Diona-Soft Kft.

Diona, Ügyvédmenedzser

www.diona.hu

ENIAC Computing Kft.

AB4 Accounting & Business integrált vállalatirányítási rendszer

www.eniac.hu

Euronet Magyarország Rt.

HIVE

www.euronetrt.hu

Exact Hungary Kft.

Exact Globe, Exact e-Synergy

www.exact.hu

GriffSoft Informatikai Rt.

FORRÁS-SQL integrált ügyviteli rendszer

www.griffsoft.hu,

HostLogic Kft.

Smart Enterprise

www.hostlogic.hu

Intersoft Consulting Kft.

SunSystems nemzetközi pénzügyi és üzleti rendszer

www.intersoft.hu

Intersoft-Hungary Kft.

Xbér, BÉR/400, I-Ker, IratRend, CITRIX MetaFrame

info@intersoft.hu

Kulcs-Soft '94 Informatika Kft.

 

www.kulcs-soft.hu

L-SOFT Kft.

PIRAMIS humán szakértői rendszer

www.lsoft.hu

MULTI Informatikai Kft.

VISUAL APOLLÓ

www.multi.hu

Multicoord Bt.

PRINCESS

www.princess.hu

Multisoft Kft.

Navision Financials integrált vállalatirányítási rendszer

www.multisoft.hu

NAVISION Hungary Kft.

Navision

office.hu@navision.com

NEXON Kft.

Berenc bérügyviteli rendszer, Best!HR

www.nexon.hu

OPTIMUM-JUNIOR Kft.

flexPROF vállalati információs rendszer

www.optjun.hu

proALPHA SOFTWARE Kft.

proALPHA integrált vállalatirányítási standard szoftver

www.proalpha.hu

ProgEn Kft.

Nagy Machinátor integrált vállalatirányítási rendszer

info@progen.hu

rEVOLUTION Software Kft.

ZENIT SQL, rEVOLUTION IRODA SOROZAT

www.revolution.hu

Saldo Rt.

Számviteli-gazdálkodási integrált rendszer

www.saldo.hu

SAP Hungary Kft.

SAP, Kulcsr@készSAP

www.sap.com/hungary

Scala ECE Hungary Kft.

Scala Global Series, iScala

www.scala.hu

SOFTINVEST HT Kft.

EXACT

www.softinvest.hu

SZÁMADÓ Közös Vállalat

SZÁMADÓ integrált ügyviteli rendszer

www.szamado.hu

TRL Kft.

Maconomy

www.trl.hu

VECTOR Kft.

DIRI, VECTORY

www.vector.hu

VT-SOFT Kft.

OPUS humán ügyviteli szoftverek, CORSO, B2, Unicenter TNG

www.vtsoft.hu

Wanari Kft.

inetBid, inetBuyer

www.wanari.com

WINFORM Informatika Kft.

WinNER integrált ügyviteli rendszer, WINNER integrált pénzügyi faktoringrendszer

www.winner.hu

XAPT Hungary Kft.

AXAPTA

www.xapt.hu

Forrás: Trainex, saját gyűjtés

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!