Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 49. számában (2002. május 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. A CÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 25-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére.

Információgyűjtés: CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

Lakásművészeti és Belsőépítészeti Szakkiállítás és Vásár

május 9-12.

Erdei Ferenc Művelődési Központ

A kiállításon megtalálhatók a különböző stílusirányzatú bútorok, exkluzív fürdőszobák és kellékeik, minőségi lakástextiláruk, fa és textil padlóburkolók, iparművészeti és képzőművészeti lakberendezési tárgyak, a különféle, komfortot kiegészítő nélkülözhetetlen termékek. A County Press Rendezvényszervező Iroda a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülettel közösen pályázatot hirdetett "Korunk lakáskultúrája" címmel. Olyan művek, tárgyegyüttesek (az iparművészet bármely műfajában) létrehozására biztatják a kiállítani vágyókat, melyek rohanó világunkban a nyugodt harmónia jegyében születtek. A rendezvényre a belépés díjtalan.

COUNTY PRESS Rendezvényszervező Iroda, Székely Zsolt 76/417-980

HAJDÚÉP 2002

május 10-12.

Debrecen, Hódosi Imre Sportcsarnok

A régió földrajzi elhelyezkedése és sokoldalú gazdaságának kihasználása miatt mind a Kelet, mind a Nyugat számára fontos kereskedelmi központ. A regionális nemzetközi vásárok szervezése mögött előremutató, fontos gazdasági érvek húzódnak meg. A kiállítás továbbra is lehetőséget kíván biztosítani a hazai és a határainkon túli vállalkozásoknak arra, hogy tovább mélyítsék, bővítsék kapcsolataikat egymással és a nagyközönséggel. A megrendezésre kerülő kiállítások és tematikájuk: DEGÉP Épületgépészeti Szakkiállítás: fűtéstechnika, légtechnika és klímatechnika, szanitertechnika, épületvillamosság, villanyszerelés, gáztároló berendezések, gázfogyasztó készülékek, egyéb épületberendezések, alternatív energiaforrások, szivattyúk, háztartási gépek, tervezés, szaktanácsadás. HAJDÚÉP Építési és Lakberendezési Szakkiállítás: építőipari alap- és segédanyagok, féltermékek, külső és belső burkolatok, padló- és falburkolatok, vegyipari termékek, belsőépítészet, lakberendezés, bútorok, lakástextil, háztartási eszközök, kert, pihenés, szabadidő, beruházók, tervezők, építési vállalkozók, szolgáltatás. NYÍLÉP Ajtó-, Ablak-, Árnyékolástechnikai Szakkiállítás: ajtók és szerelvényeik, ablakok és szerelvényeik, kapuk és szerelvényeik, árnyékolók és betörésvédelmi szerkezetek, kaputelefonok és felcsengetők, zárástechnika, gyártógépek, szerszámok, üvegipari termékek, tervezés, szaktanácsadás. Az előző évben 140 cég 3000 m2-en mutatta be kínálatát 23 600 látogatónak.

V-Trade Kft., Ivánfi Mónika 52/436-011

10. Pünkösdi Kiállítás és Kézművesvásár

május 17-20.

Esztergom, Prímás-sziget Sportcsarnok

Általános beruházási és fogyasztási javak kiállítása, kézművesek és népi iparművészek vására

A kiállítás díszvendégei az EU-standon helyet foglaló, EU-csatlakozásra váró országok kis- és középvállalkozói. Az IPOSZ és a GM információs kiadványokkal segíti a kisvállalkozókat a felkészülésben, tájékoztatást kaphatnak az MVA-hitelről és a Széchenyi-tervről. A látogatókat sörsátorral, lacikonyhával, vidámparkkal, sétahajózással a Dunán, vidám esti magyar-ír-amerikai kocsmazenével várják. Külön programként ajánlják az új Mária Valéria híd megtekintését, melyen átjuthatnak Párkányba és vissza. A kiállításon és a vásáron kívül egyéb kulturális és sportrendezvényekkel várják a látogatókat. Az elmúlt évben 800 m2-en 100 kiállító mutatta be termékeit 30 000 látogatónak.

HÍD Alapítvány, Gál Kálmánné 33/413-015

Zalaegerszegi Tavaszi Vásár 2002 és BAU-MIX Építőipari Szakkiállítás

május 18-21.

Városi Sportcsarnok és környéke, Zalaegerszeg

A kiállítás keretein belül hetedik alkalommal kerül megrendezésre a BAU-MIX építőipari szakkiállítás, ahol a tervezéstől a kivitelezésen át a lakberendezésig sorakoznak fel a kiállító cégek. Az előző évek tapasztalatai alapján az idén is mód nyílik szakmai programokra, technológiai bemutatókra, illetve épületgépészettel, parktervezéssel és építéssel ismerkedhetnek meg a szakemberek és a látogatók. A rendezvényhez üzletember-találkozó is kapcsolódik, a közönség szórakoztatásáról színvonalas program gondoskodik.

Zalaegerszegi Vásár Kft., Fitosné Salamon Margit 92/510-205

GYÖNGY EXPÓ

május 23-26.

Kiállítás és Vásár

Gyöngyös, Szent István Egyetem Főiskolai Kara

A GYÖNGY EXPÓ Kiállítás és Vásár kiváló lehetőséget kínál a Mátra térségében működő cégek, vállalkozások termékeinek, szolgáltatásainak bemutatására, üzleti tárgyalások lebonyolítására. Kiemelt témacsoportok: szőlő- és borkultúra, mezőgazdaság, élelmiszeripar, élelmiszer-ipari csomagolástechnika, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, idegenforgalom, népművészet. Kísérőprogramok: a főiskola által szervezett élelmiszer-ipari csomagolástechnikai szakmai konferencia, Orbán-napi Vigasságok rendezvénysorozat.

Az elmúlt évben 50 kiállító mutatta be kínálatát 6000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft., szolnoki iroda 56/421-255

BANKTECHEXPÓ 2002

május 27-29.

XIII. Banktechnikai Kiállítás és Konferencia

Budapest Kongresszusi Központ

RÉSZLETES TEMATIKA: 1. BANKI ALKALMAZÁSOK: Integrált informatikai rendszerek. Pénzügyi, számviteli rendszerek. Vezetői információs rendszerek. Kontrolling menedzsmentrendszerek. Treasury menedzsmentrendszerek. Pénzforgalmi rendszerek. Bankfiókrendszerek. Értékpapír-kereskedelem. Kockázatmenedzselés. Távoli bankműveletek (home banking, home brokering, business banking). Bankkártyás rendszerek. POS-rendszerek, -eszközök. Dokumentumkezelés. Elektronikus kereskedelem. 2. BANKI HARDVEREK: Adatbeviteli eszközök. Optikai olvasók. Speciális banki perifériák. Kliens/szerver rendszerek. Mainfame-ek. Banki ügyviteli, irodaautomatizálási eszközök. Papírfeldolgozó gépek (borítékozó-rendszerek). Szünetmentes áramellátók. Mobil bankfiókok. 3. BANKI RENDSZERSZOFTVEREK: Adatbázis-kezelők. Adattárházak. Adatbányász. Adattisztító. Egyéb banki speciális szoftverek. 4. TÁVKÖZLÉS: LAN-ok, WAN-ok. Vezetékes csomagkapcsolt rendszerek. Üvegszálas rendszerek. Adattávközlési eszközök. Műholdas csomagkapcsolt rendszerek. ISDN-szolgáltatás. Hálózatépítés, tervezés. 5. BANKBIZTONSÁG: Trezorok, páncélszekrények, erős szobák, tűzbiztos szekrények. Beléptetőrendszerek. Behatolásvédelmi rendszerek. Tűzjelző rendszerek. Vészjelző rendszerek. Zárt láncú videorendszerek. Integrált épület- és biztonsági felügyeleti rendszerek. Biztonsági értékszállító eszközök. Biztonsági tárolóeszközök. Rejtjelző eszközök. Tartalmihitelesség-védelmi rendszerek. Logikai hozzáférés-védelmi rendszerek. Elektromágneses kisugárzásvédelem. Internetvédelem (tűzfalak). 6. KIEGÉSZÍTŐ BERENDEZÉSEK: Árfolyamkijelzők. Hangosító (ügyfél-tájékoztató). Ügyfélhívó rendszerek. Digitális hangrögzítők. 7. PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK: Értékpapír-befektetés. Pénzváltás. Pénzügyi tanácsadás ügyfeleknek. Pénzintézetek auditálása és tanácsadás. Pénzintézetek biztonsági auditálása és tanácsadás. Ügyfélkapcsolati menedzsment (CRM). Banki marketing. Banki reklám. Banki sajtó, egyéb médiumok. Oktatás. Céginformáció. Egyéb pénzügyi szolgáltatás. 8. PÉNZFELDOLGOZÁS: Bankjegyszámláló, -feldolgozó rendszerek. Érmeszámláló, -feldolgozó rendszerek. Bankjegy- és érmecsomagoló rendszerek. Bankjegyvizsgáló eszközök, rendszerek. Pénzváltó automaták. A rendezvény fővédnöke Járai Zsigmond, az MNB elnöke. A kiállításhoz konferencia is kapcsolódik.

Congress Rendezvényszervező Kft. 212-0056

Securex

május 28-31.

Nemzetközi Munka-, Tűz- és Biztonságvédelmi Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A SECUREX Nemzetközi Munka-, Tűz- és Biztonságvédelmi Szakkiállítás az érintett szakterületek egyik legjelentősebb üzleti eseménye. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás kapcsán Magyarországon a SECUREX profiljába tartozó ágazatok piacán élénkülés várható, amely kihívást jelent az egész szakmának és természetesen a kiállításnak is. Minderre a SECUREX a lehető legmegfelelőbb választ kívánja adni. Tematika: 1. MUNKAVÉDELEM: Műszaki védelem. Egyéni védőeszközök. Mérőműszerek és készülékek. Munkahelyi egészségvédelem. Munkavédelmi információ. Munkavédelmi képviselet. 2. TŰZVÉDELEM: Preventív tűzvédelem. Passzív tűzvédelem. Aktív tűzvédelem. Szolgáltatások. Mentő tűzvédelem. Tűzoltás anyaga. Tűzoltás eszközei. Műszaki mentés anyagai. Műszaki mentés eszközei. Kommunikáció eszközei. Védőfelszerelések. BIZTONSÁGVÉDELEM: Élőerős szolgáltatások. A tulajdonvédelem mechanikus eszközei. Elektronikus biztonsági berendezések. Gépjárművédelmi eszközök. Adat- és információbiztonság. Személyi biztonsági felszerelések. Biztonságvédelmi szolgáltatások. Katasztrófavédelem.

Az előző kiállításon 83 kiállító 826 m2-en mutatta be kínálatát 1810 látogatónak.

Területbérleti díjak: fedett területen 14 600 Ft/m2+áfától.

HUNGEXPO Rt., Tóth Judit 263-6093

Industria

május 28-31.

Nemzetközi Ipari Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

Tematika: 1. ELEKTRONIKA, ELEKTROTECHNIKA: Ipari elektronika. Elektrotechnika. 2. ENERGETIKA, ENERGIAGAZDÁLKODÁS: Energiatermelés, -szállítás, -tárolás. Erőművek, erőművi berendezések és karbantartásuk. Energiaellátás, -szolgáltatás. Energiafelhasználás, környezetvédelem. Energetikai háttéripar. Hő- és hűtéstechnikai berendezések. 3. BESZÁLLÍTÓIPAR: Kötőelemek, csapágyak, alkatrészek. Hajtóművek. Felületi minőségjavítás. Kenéstechnika. Ragasztástechnika. Diagnosztikai módszerek és eszközeik. Karbantartási rendszerek. Alkatrész-felújítási technológiák. Ipari tisztítástechnika. Hegesztéstechnika elemei. Minőségbiztosítás. Ipari gépelem- és részegységgyártás.

4. FLUIDTECHNIKA: Pneumatika. Hidraulika. Armatúrák. Szivattyúk. Kompresszorok. Tömítéstechnika. 5. LOGISZTIKA, ANYAGMOZGATÁS, SZÁLLÍTÁS: Anyagmozgató gépek. Anyagmozgató gépek és eszközök kiegészítő berendezései. Anyagmozgató eszközök (rakodólap, konténer, rekesz). Anyagmozgatási rendszerek tervezése. Raktározás. Szállítmányozás. Logisztikai szolgáltatások, tanácsadás. Ipari parkok. Számítástechnika a logisztikában. 6. FÉMFELDOLGOZÁS ÉS GEOTECHNOLÓGIA: Fémfeldolgozás. Geotechnológia. 7. KÖNNYŰIPARI GÉPEK: Könnyűipari gyártó-, kiegészítő- és kiszolgálógépek, -berendezések. Kéziszerszámok. Könnyűipari gépek részegységei, kiszolgálóberendezések. Könnyűipari gépek karbantartása, javítása, alkatrészgyártás. Könnyűipari munkavédelem és tűzvédelem eszközei, berendezései. 8. BEFEKTETÉSI TALÁLKOZÓ: Kamarák. Kereskedelem- és vállalkozásfejlesztő cégek. Pénzintézetek. Biztosítók. Brókercégek. Lízingtársaságok. Ingatlanforgalmazók, -hasznosítók. Vagyonértékelők. Befektetési tanácsadók. 9. EGYÉB.

Az előző kiállításon 753 kiállító 22 098 m2-en mutatta be kínálatát 25 390 látogatónak.

Területbérleti díjak: fedett területen 16 800 Ft/m2+áfától.

HUNGEXPO Rt. Tóth Judit 263-6093

Cipőzsáner Hotel Bemutató

június 4-5.

Hotel Stadion, Budapest

A bőr- és cipőszakma legnagyobb preszelekciós szakkiállítása, ahol a cipőgyártók, -kereskedők és -importőrök bemutatják alap-cipőmintakollekciójukat. A cipőipari alapanyag-, bőr-, kellékgyártó és -forgalmazó cégek ez alkalommal mutatják be az új anyagokat és kellékeket, melyekből a tervezők kiválaszthatják a legújabb mintákat a kollekciók kialakításához. A kiállítás elősegíti a beszerzők vásárlási képének kialakítását, egyben segítséget nyújt az azonnali üzletkötésekre is. A rendezvénnyel egyidejűleg, azonos helyszínen, a szakemberek megismerkedhetnek a következő aktuális szezon divatjának megfelelő trend irányzataival, mely elősegíti a felkészülést a szeptemberi Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállításra. Az előző cipőzsáner-bemutatón 200 cég képviseltette magát. A látogatóknak a belépés díjtalan.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

XII. KELET-NYUGAT EXPÓ

június 5-9.

Nyíregyháza, Bujtosi Szabadidő Csarnok

A KELET-NYUGAT EXPÓ a vidék legnagyobb fogyasztási cikkeket és termelési eszközöket bemutató nemzetközi kiállítása és vására. Rangját kiállítóinak, látogatóinak száma, megjelenésének színvonala és az üzleti világ fokozott érdeklődése mellett az adja, hogy a gazdasági nagyrendezvénynek otthont adó város, Nyíregyháza a rendkívül ígéretes jövőjű Ukrajna, Románia, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország régiói alkotta több mint százezer négyzetkilométernyi, és mintegy 14 millió ember által lakott terület, a Kárpátok Eurorégió adminisztratív központja. A kiállítás kora nyári időpontja kiváló lehetőséget biztosít a "Fókuszban a kemping, szabadidő és sport" szakterületek termékeinek és szolgáltatásainak kiemelt bemutatására. Az expón már hagyományosan helyet kapnak a BAU 2002 Építőipari és a HOME 2002 Lakberendezési Szakkiállítások, valamint a széles körű nemzetközi szakmai programok is. Az Expó 2002 díszvendége Olaszország lesz. Kísérőrendezvények: nemzetközi üzletember-találkozók, kulturális és szakmai programok. Az előző évben 16 000 m2-en 355 kiállító mutatta be kínálatát 65 000 látogatónak.

FIMEX FAIR Kiállításszervező és Szolgáltató Kft., Tininszky Gábor 42/411-447

Home 2002 Lakberendezési Szakkiállítás

június 5-9.

Nyíregyháza, Bujtosi Szabadidő Csarnok

A HOME 2002 Lakberendezési Szakkiállítás immár harmadik alkalommal valósítja meg célját: lehetőséget biztosít a bútorgyártással, -kereskedelemmel, lakberendezéssel foglalkozó cégek, vállalkozók számára a nemzetközi bemutatkozásra. A kiállítás résztvevői nagyszámú magyar és külföldi érdeklődőre, köztük számos szakember látogatására számíthatnak. Az idei évben különös figyelmet szentelünk a konyha berendezéseinek, gépeinek bemutatására. Ennek megfelelően szerveződtek színes kísérőrendezvényeink is. A 2002-es szakkiállítás másik kiemelt területe a faipari gépek, ezen belül is a bútorgyártásban használatos eszközök, melyek a WoodCraft Asztalos- és Faipari Gépek Bemutatóján tekinthetők majd meg. A WoodCraft gépei külön kiállítási csarnokban kapnak helyet, így még inkább előtérbe helyezve ezeket a kevésbé ismert, de ugyanakkor nagyon fontos gépeket. Kísérőrendezvények, szakmai programok: Fókuszban a konyha: Múlt-jelen-jövő a magyar konyhában – kiállítás. Szakmai verseny "Az Expó Konyhája" címért. Konyha-show. Bemutatkoznak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éttermei: főző-show a helyszínen, olasz konyha. A WoodCraft önálló programja: Gyakorlati gépbemutatók. Stílusok és gépeik. Kárpitostalálkozó. A bútorgyártás alapanyagai: Faanyag-bemutató. Kiegészítő anyagok. Az elmúlt évben 8000 m2-en 120 kiállító mutatta be kínálatát 65 000 látogatónak.

FIMEX FAIR Kiállításszervező és Szolgáltató Kft., Tininszky Gábor 42/411-447

Bau 2002 Építőipari Szakkiállítás

június 5-9.

Nyíregyháza, Bujtosi Szabadidő Csarnok

A BAU 2002 Építőipari Szakkiállítás létjogosultságát bizonyítja, hogy az idén immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Évről évre nő azon cégek száma, akik a kiállításunkon mutatkoznak be termékeikkel, szolgáltatásaikkal. Újdonság, hogy 2002-ben egy önálló bemutatószínpadot működtetünk, ahol a szakkiállítás résztvevői közül – élve a rendkívüli bemutatkozási lehetőséggel – mindennap más cég léphet a nagyközönség elé gép- és anyagbemutatóival, akcióival. A kiállítás kiemelt tematikája: Készházak építési rendszere. Korszerű fűtés a családi házakban. A kiállítás tematikus csoportosítása: Készházak, építőanyagok, épületgépészeti anyagok, technológiák, szigetelőanyagok és -technológiák, külső és belső bevonatok, festékek, burkolatok, építőipari szolgáltatások. Kísérő rendezvények: Készházak az építőiparban – Jelen és jövő. Hogyan készül? – szakmai fórum a kész-házak építéséről. Korszerű fűtőrendszerek – szakmai tanácskozás. Szabadtéri színpad gyakorlati bemutatókkal. Városrendezés, települések rendezési tervei 2002-2003. Az Év Háza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Fotó- és rajzpályázat. Az elmúlt évben 1300 m2-en 80 kiállító mutatta be kínálatát 65 000 látogatónak.

FIMEX FAIR Kiállításszervező és Szolgáltató Kft., Tininszky Gábor 42/411-447

12. Győr Általános Vásár

június 5-10.

Győr, Magvassy Mihály Sportcsarnok és a környező szabad területek

A kiállítással egybekötött esemény az ország egyik legjelentősebb ipari és mezőgazdasági régiójának központjában, színvonalas találkozóhelyként szolgál a hazai és külföldi cégeknek, lehetőséget adva a kapcsolatok ápolására, újabb üzleti partnerek megismerésére és konkrét helyszíni árusításra. Tematika: építőipar, járműipar, informatika, lakberendezés, szolgáltatás, élelmiszer, gépipar. A 11. Győri Általános Vásáron 180 kiállító mintegy 3000 m2 fedett területen és 9000 m2 szabad területen mutatkozott be a vásárlátogatók előtt. A rendezvényt 19 000 fizető látogató tekintette meg.

Győri Vásár Kft., Vargáné Csodás Noémi 96/317-011

V. Agroraab Élelmiszer-ipari, Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár

június 5-10.

Győr, Magvassy Mihály Sportcsarnok és Kiállítási Központ

A megye földrajzi helyzete, gazdasági szerkezete, a mezőgazdaságban folyamatosan végbemenő változások, valamint a lépten-nyomon tapasztalható információhiány adja egyik aktualitását a kiállítás megrendezésének. A másik fontos tényező, hogy a vásár adta lehetőségeket kihasználva, konkrét segítséget nyújtsanak az agrár- és élelmiszer-ágazatban dolgozó és dolgozni kívánó érdekeltek számára. A kiállítással lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a termelők, gyártók és forgalmazók találkozzanak az érdeklődő szakemberekkel, gazdálkodókkal, a rendezvényre ellátogató vendégeinkkel. Szakmai programok: a kiállítás ideje alatt a sportcsarnok tárgyalóiban különböző témájú szakmai programokon vehetnek részt az érdeklődők. A szakemberek így értesülhetnek a mezőgazdaságban végbement változásokról, újdonságokról, eredményekről. Ezen információk birtokában megfontolt döntéseket hozhatnak munkájuk során, melyek elősegítik szakmai előrehaladásukat. Tematika: ÉLELMISZERIPAR: húsipar, húsfeldolgozó gépek, tejipar, tejipari gépek és berendezések, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, hűtés, tárolás, csomagolástechnika. ERDŐGAZDASÁG: erdőgazdasági gépek, csemetekultúra, fafeldolgozás. KERTÉSZET: kertészet, kertépítés, zöldség- és gyümölcstermesztés. MEZŐGAZDASÁG: vetőmagok, mezőgazdasági gépek és technológiák, újdonságok a mezőgazdaságban, állattenyésztés és takarmánygazdálkodás, növényvédelem. Az előző évben 45 kiállító 1000 m2-en mutatta be kínálatát 16 000 látogatónak.

Győri Vásár Kft., Vargáné Csodás Noémi 96/317-011

8. KAZINCBARCIKAI VÁSÁR

június 7-9.

Kazincbarcika, Fő tér és Művelődési Központ

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a gyorsan változó gazdasági helyzetben szükség van a kistérségek összefogására, melyre kitűnő alkalmat teremt ez a kiállítás és vásár. Egyik fontos célja a rendezvénynek, hogy lehetőséget nyújt a szlovák és a magyar kiállítók közötti kapcsolatok szélesítésére, tárgyalásokra, üzletkötésekre, és vásárlási lehetőség a lakosság számára. A rendezvény tematikája: élelmiszeripar, egészséges táplálkozás, építőipar, lakberendezés, fogyasztási javak, szolgáltatás, idegenforgalom, turizmus, népművészet, gépjárművek. A rendezvény fő célja és sikerének egyik feltétele, hogy a B.-A.-Z. megyei kis-, közép- és nagyvállalkozások, intézmények aktívan vegyenek részt a kiállításon, bemutatkozzanak, és ismertségüket még inkább növeljék városukban. A rendezvény négy napját kulturális műsor gazdagítja, melyekkel a vásár látogatóinak kínálnak színvonalas kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. Az elmúlt évben 60 kiállító mutatta be kínálatát 10 000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

Innoforum 2002

június 12-13.

X. Hazai Szellemi Termék Börze

Millenáris Park Fogadó, Budapest

A résztvevők (innovatív kisvállalkozások, kutatók, fejlesztők, feltalálók) hasznosítható szellemi terméket ajánlanak olyan vállalkozóknak, vállalkozásoknak, akik (amelyek) új szellemi termékek vásárlásával, hasznosításával kívánják üzleti tevékenységüket fokozni. Az Innoforum 2002 megtekintése hasznos azoknak az ügynökségeknek, szervezeteknek is, amelyek a szellemi eredmények hasznosítását közvetve segítik elő. A Szellemi Termék Börze látogatása ingyenes. A látogatók számára külön térítés nélkül biztosítanak: inkubátorházi tanácsadást, iparjogvédelmi, üzleti és marketing-tanácsadást, gazdasági, műszaki és egyéb információkat. A Szellemi Termék Börzén felkínált témákról katalógus jelenik meg. Az Innoforum 2002 kitűnő lehetőség személyes megbeszélések folytatására két napon keresztül 10 és 17 óra között.

Magyar Innovációs Szövetség, dr. Antos László 453-6572

10. SZOLNOK EXPÓ

június 20-23.

Nemzetközi Kiállítás és Vásár

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok és környéke

A kiállítás történetében jubileumi évben kiemelt hangsúlyt kapnak az egészséges életmód és táplálkozás, az építőipar és lakberendezés, a sport és szabadidő, valamint az idegenforgalom, ezen belül a tiszai turizmus és a gyógyvizek hasznosításában érintett résztvevők. A kiállítást kísérő szakmai programok mellett tiszaihalászlé-főző versenyen mérhetik össze a résztvevők gasztronómiai tudásukat. Az elmúlt évben 150 cég mutatta be kínálatát 14 000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

PÉCS EXPÓ

június 26-30.

Apáczai Csere János Nevelési Központ, Pécs

Dél-Dunántúl legjelentősebb gazdasági seregszemléje, a Pécsi Nemzetközi Vásár megújult tematikával várja a kiállítókat és a látogatókat. Az új helyszín lehetővé teszi, hogy a PÉCS EXPÓ-n, a fogyasztási cikkek és beruházási javak vásárán belül 5 önálló kiállítás nyújtson átfogó lehetőséget a magyar gazdaság szereplőinek és a külföldi cégeknek a bemutatkozáshoz: VINFOOD 2002 Kiállítás (élelmiszeripar, borászat, gasztronómia, élelmiszer-ipari gépek, csomagolástechnika, mezőgazdaság). OTTHON 2002 Kiállítás (építőipar, építőanyag-ipar, építőipari gépek, berendezések, szerszámok, épületgépészet, bútoripar, lakberendezés, lakáskultúra, biztonságtechnika). SZOLGÁLTATÁS 2002 Kiállítás (energia, környezettechnológia, pénzügyi szolgáltatás, marketing, kiadók, egyéb üzleti szolgáltatás). JÁRMŰVEK – JÁRMŰALKATRÉSZEK 2002 Kiállítás (kerékpárok, motorok, személygépkocsik, haszon- és vízi járművek, járműalkatrészek, közlekedés, áruszállítás, üzemanyagok, kenőanyagok). COMPELEKTRO 2002 Kiállítás (szórakoztatóelektronika, háztartási elektronika, számítástechnika, irodatechnika, távközlés, elektronikai ipar). A PÉCS EXPÓ szakmai programajánlatában országnapok, szakmai napok, üzleti fórumok, nemzetközi üzletember-találkozók, kiállítói szakmai napok, cégprezentációk is szerepelnek. A kísérőrendezvények gazdag választéka (divatbemutatók, kulturális műsorok, vetélkedők, nyereménysorsolások, gyermekjátszó stb.) várja a látogatókat. Az elmúlt évben 225 kiállító és képviselt cég mutatkozott be a több mint 16 000 látogató számára.

Pécsi Ipari Vásár Kft. 72/315-653

SZEGED EXPÓ

július 3-7.

Hangár Expó és Konferencia Központ, Szeged

A vásár általános jellegű, fogyasztási és beruházási javak együttes szakvására, melynek az elmúlt évek hagyományainak megfelelően kiemelt témaköre az építőipar és a lakberendezés. Célunk, hogy partnereink részére kiállítási fórumot biztosítsunk, lehetőséget adva a kereslet és kínálat koncentrált találkozásának. A kiállításon a hazai résztvevők mellett, a tervek szerint, bemutatkoznak Szeged város testvérvárosai, illetve a kamarai külkapcsolatokra épülve más európai országok kiállítói is, lehetőséget adva ezzel a hazai kiállítóknak, hogy potenciális üzleti partnereikkel találkozzanak. Az expóval egy időben és egy helyen rendezik meg az Építőipari Szakkiállítást is. A szakkiállítás témakörei: építőipar, építészet, lakberendezés, ingatlanfejlesztés, befektetés, nehézgép-kölcsönzés, irodaház-, lakópark-tervezés, -értékesítés, építésihitel-, lízinglehetőségek, szakmai szövetségek bemutatkozása.

Kamara Expo Kiállítás- és Vásárszervező Kft., Rill Ágnes 62/423-243

5. JÁSZ EXPÓ

augusztus 1-4.

Nemzetközi Kiállítás és Vásár

Jászberény, Sportcsarnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye legdinamikusabban fejlődő kistérségének, a Jászságnak vállalkozói invitálják a látogatókat Jászberénybe immár ötödik alkalommal. A kiállításon az itt tevékenykedő multinacionális vállalatok mellett minden jelentős cég képviselteti magát. Kiemelt témacsoportok: háztartásigép-gyártás, szórakoztatóelektronika, egészséges életmód, építőipar és lakáskultúra. A JÁSZ EXPÓ a Jászberényi Nyár – benne a Csángó Fesztivál – kéthetes programsorozat nyitó rendezvénye. Az elmúlt évben 110 cég mutatta be kínálatát 8000 látogatónak. A kiállítás díjtalanul látogatható.

COMPEXPO Kft. szolnoki iroda 56/421-255

Budapesti Divat Napok

augusztus 25-27.

Nemzetközi Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás árucsoportjai: A Budapesti Divat Napok tematikai összeállítása: 1. Női felsőruházat. 2. Férfi-felsőruházat. 3. Tervezői kollekciók. 4. Gyermek- és ifjúsági felsőruházat. 5. Farmer- és sportruházat. 6. Fehérnemű és fürdőruha. 7. Kiegészítők. 8. Cipő. 9. Ruházati alapanyag. 10. Kellékek. 11. Ruhaipari gépek. 12. Üzlet- és kirakatberendezések. 13. Szaksajtó, szakmai szövetségek. A Budapesti Lakástextil Napok tematikai összeállítása: 1. Tapéták. 2. Dekorációs anyagok. 3. Függönyök. 4. Függönykellékek. 5. Bútorszövetek. 6. Szőnyegek, szőnyegpadlók. 7. Ágyneműk. 8. Takarók. 9. Asztalneműk. 10. Konyhai textíliák. 11. Fürdőszoba-textíliák. 12. Nemszőtt anyagok. 13. Kellékek, kiegészítők. 2002. évi tervezett adatok: Kiállítók száma: 170. Ebből külföldi kiállítók: 15. Kiállító országok: 10. Látogatók száma: 10 000. Helydíjak: 15 000 Ft/m2 + 25% áfától.

Hungexpo Rt Davidovics Iván 263-6082

Konferenciák

A számlakibocsátás és -befogadás szabályai és retorziói 2002-ben (Helyesen nyújtják be a számlát?)

május 7.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A bizonylatokkal szembeni alaki és tartalmi követelmények (példányszám, sorszám, oldalszám, eredeti példány, előre nyomtatott számlák). Bizonylatkibocsátás kötelezettsége és esetei. Közvetített szolgáltatások számlázási követelményei. A hiteles számla ismérvei, aláírása, nyelve, megőrzése. A számla kiállításának módozatai, számla helyesbítése, gépi számla. Árengedmények számlázása, előlegszámla, bizományosi kereskedelem, csere, barter. Pénzügyi lízing számlázása. A számlázás áfa problémái. A számlák jellemző hibái, korrekciós lehetőségek. A számla sztornírozása, helyesbítése, javítása, számlamásolat, előlegszámla, új számla kiállítása, bizományosi kereskedelem. A bizonylatok adóigazgatási azonosítása. Az adólevonási jog bizonylatolása. Kezesi felelősség. Pénztárgépek és taxaméterek alkalmazása. Előadók: Borzáné Botka Erika osztályvezető, PM, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 27 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 22 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Adott és kapott engedmények elszámolásának adó-, áfa- és számviteli problémái

május 8.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Teljesítéskor és teljesítést követően adott engedmények áfaelszámolása (skontó, rabatt, természetben adott engedmények, pontgyűjtési akciók). Mikor kell, és mikor lehet mikor nem számlázni? Mikor eredeti jogosult az engedményező? Engedményezés ellenértékkel vagy ellenérték nélkül magánszemélynek, belföldi, külföldi társaságoknak. Engedményezett követelésre elszámolt értékvesztés, behajtatlan követelés. Mit tartalmazzon a helyesbítő számla? Engedmény vagy követeléselengedés? Engedményként adják, de nem engedmény! Előadók: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM, Pölöskei Gáborné főosztályvezető-helyettes, PM, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 27 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 22 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!