A külcsín alakítható!

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 49. számában (2002. május 1.)
Szeretné felderíteni szervezete gyenge pontjait, hogy elkerülje a betegségeket, s megőrizze egészséges küllemét? Tán a természet nem bánt önnel elég bőkezűen, amikor a szépséget osztogatta? Vagy arra vágyik, hogy koránál évekkel fiatalabb, fess férfinak, csinos hölgynek tűnjön, mert tudja, hogy ez hozzájárulhat üzleti sikereihez? Álma valóra válhat, hiszen az orvostudomány már nemcsak a kellemetlen külső elváltozásoktól képes megszabadítani, hanem az időnek is megálljt parancsolhat. Számos magánklinikán üzleti alapon évek óta elvégezhetőek a korrekciós beavatkozások.

Az előnyösebb külső az üzleti életben is fontos

Az utóbbi években a hazai menedzserek is rájöttek, hogy a sikerhez az elegáns öltönyön vagy kiskosztümön, a luxusautón és az előkelő lakóparki otthonon kívül az egészséges, fiatalos külső is hozzátartozik. Beteges kinézetű, elálló fülű, sokdioptriás szemüveget viselő üzletembernek még tudás és kapcsolatok birtokában is nehezebb a tárgyalásokon előnyös alkupozíciókat elérnie, mint megnyerő arcélű, dús üstökű férfitársának vagy a szebbik nemhez tartozó, ránctalan tárgyalópartnerének.

A fitt külső elsődleges záloga az egészség, aminek gyengülése előnytelenül befolyásolhatja a megjelenést. Ezért a betegségeket, az azokra való hajlamot már akkor célszerű felderíteni, amikor még nem okoznak nagyobb bajt.

Tesztek, kúrák

– Az úgynevezett preklinikai, másképpen vitalitás- vagy biofitt-tesztek ugyan diagnózis felállításához önmagukban nem elegendőek, azonban a hagyományos eljárásokkal szemben alkalmasak arra, hogy még a funkcionális elváltozások előtt felfedjék a szervezet gyenge pontjait és a végbement eltéréseket – mondja dr. Balaicza Erika, a Biovital-Melissa Egészség- és Wellnessközpont orvos-igazgatója. Ilyen az úgynevezett Voll-teszt (egy akupunktúrás pontokon végzett, ingeráramos eljárás, amellyel az egyes szervek reakcióképességéről és állapotáról kapható információ), az íriszdiagnosztika, a talpreflexológia és a Beta-teszt, amelyek közül legalább kettő elvégeztetését javasolja az egészségközpont vezetője. – A Beta-teszt segítségével például megállapítható a vizsgált személy biológiai kora, regenerációs ereje, szervezetének ellenálló képessége, a legfontosabb rizikófaktorok, s hogy milyen további vizsgálatok és kezelések ajánlottak.

A megjelenés javítására alkalmasak az egyénre szabott diéták és a salaktalanító kúrák is, amelyeket szakember segítségével állítanak össze, s amelyek után az egészségi állapot javulásán kívül kedvezően változik a páciens külseje is. Feszesebb, tisztább lesz a bőre, kisebb a pocakja, csillogóbb a tekintete.

Jambrik Mihály, a Vivendi gazdasági vezérigazgató-helyettese

A távközlésben eltöltött több mint két évtized alatt a teljesítményem alapján ismertek meg. Családi hátterem rendezett, három szép gyermekem van, s mert ki vagyok békülve magammal, elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok. * Úgy 1995 körül az első, roppant fitt kinézetű amerikai főnököm célzott arra, hogy kezdek kissé gömbölyödni, ám megjegyzésének rám nézve semmilyen hátrányos következménye nem volt. Túlsúlyos voltam, azonban öltönyben nem látszottak a felesleges domborulatok. A farmer viszont előnytelen volt, és nagy pocakkal kellemetlenül éreztem magam a strandon is. * Mivel nem szeretnék állandóan diétázni, és a sebész kése alá sem mennék, ezért tavaly nyáron már negyedszer tartottam orvosi irányítással 21 napos léböjtkúrát. Az eljárás fő célja egyébként nem a fogyás, hanem a szervezet méregtelenítése. Az első alkalommal 7 kilót adtam le – a valós fogyásom ennél is több volt, de a kúra befejeztével, amikor ismét fogyaszthattam ételeket, azok sótartalma miatt egy-két kiló ismét visszajött -, s ezt a súlyt az első évben végig tartottam. * A következő kúrával is lefogytam 10 kilót, s azt hittem, hogy rendkívül jó formában vagyok. Akkor volt a 25. érettségi találkozónk, ahol egykori osztálytársaim azt mondták, hogy ugyanúgy nézek ki, mint régen. Ezt nem éreztem túl nagy dicséretnek, de aztán rájöttem, hogy ők nem láttak kövéren. Végül a további fogyással felhagytam, sőt egy-két kilót vissza is szedtem, mert így érzem magam jobban.

A lélek tükre

A szódásüveg vastagságú szemüveg előnytelen. Viselőjének sokszor a frizurája is az, s ha hölgyről van szó, bizony a sminkje is kívánnivalót hagy maga után. A mikroszemsebészet és a lézeres szemészeti kezelések eredményeként eldobható a régi okuláré, az egykori páciens hétköznapjai kényelmesebbé válnak. Egészségesebbnek érezheti magát, s olyan sportokat is űzhet, amelyekkel homályos látása vagy szemüvegviselése miatt korábban nem foglalkozhatott. A lézeres szemműtéteknek köszönheti többek között Jennifer Capriati világbajnok teniszező, Brad Pitt filmszínész és Tiger Woods világbajnok golfozó is, hogy sem szemüveget, sem kontaktlencsét nem kell viselnie.

Az egyik legnagyobb hazai magán-egészségügyi szolgáltató a Focus Medical Mikro-szemsebészeti és Lézerközpont, amely 1990-től a budakeszi Fodor Szanatóriumban működött, tavaly óta pedig a margitszigeti Danubius Thermal Hotelben is várja a pácienseket. Itt a szemészeti korrekciós eljárásokon kívül szürkehályog eltávolítására és kancsalságot megszüntető műtétekre is vállalkoznak egynapos sebészet keretében.

A magyar magántulajdonú Optik Med Szemészeti Lézercentrumban – Európa egyik legnagyobb forgalmú intézményében – kizárólag excimer-lézer kezeléseket végeznek. A berendezéssel mind a szaruhártya felszínén, mind annak belsejében elvégezhetőek a szükséges beavatkozások.

Kizárólag itt működik aberrométer – a páciensek elnevezésével "sasszemmérő" -, amely a szem másodlagos hibáinak mérésére alkalmas. A "flying spot" (repülő-ugráló folt) lézerkészülék sajátossága pedig az, hogy egyedül ezzel végezhető el a "200 százalékos látást" nyújtó, úgynevezett sasszemkezelés. (Az eljárás segítségével megkétszerezhető a látásélesség, az ember ugyanazt a pontot a korábbi távolság kétszereséről is élesen látja.) Mindkét furcsa nevű berendezés a Zeiss-hagyományokat továbbvivő jénai cég, a piacvezető Aesculap Meditec terméke, egyenként 100 millió forintba kerülnek.

– A korrekciós műtét a szemészet speciális ágazata. Az állami intézetek – forrás híján – nem rendelkeznek olyan műszerparkkal, mint a magánkézben lévő egészségügyi intézmények, bár az orvosok tudásában ott sincs hiány – állítja Herczku Iván, a Focus Medical ügyvezető igazgatója.

Az OEP a magánrendelők többségének nem téríti meg a beavatkozások költségeit, így a pácienseknek az excimer lézerkezelés – attól függően, hogy milyen szaruhártya-elváltozás gyógyításáról van szó – 85-150 ezer forintba kerül egy-egy szemre. A Focus Medicalnél az árak akár 30 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek, mivel a cég szerződést kötött az egészségpénztárakkal. A kedvezményre a cégvezetők körében is nagy a kereslet, hiszen az új munkavédelmi előírások alapján az ilyen kiadásokat költségként is elszámolhatják.

Elővillanó fogsor

– Ha az ember találkozik valakivel, óhatatlanul is megfigyeli, milyenek beszélgetőpartnere fogai. Amennyiben szép a fogsora, szimpátiával fordul felé, ha viszont csúnya, meggyötört, az visszatetszést kelt – mondja a fogak külső megítélésben játszott szerepéről a hosszú évek óta Németországban élő és dolgozó, de Magyarországon is praktizáló dr. Scheiber László. Magyarországon 30 évvel ezelőtt az elsők között ültetett az állkapocscsontba implantátumot.

Dr. Lantos Endre, a Vital Center tulajdonos-ügyvezetője a főváros több szállodájában és más pontján, így a Budai Egészségközpontban is tart fenn rendelőt. Ezekben a hagyományos fogászati kezeléseken kívül szájsebészeti és arckozmetikai sebészeti ellátás is folyik. – Elegáns helyszíneken található rendelőink hálózatot alkotnak, sokan felkeresik őket. Ezért olyan specialistákat is alkalmazok, illetve felkérek egy-egy komplikáltabb eset megoldására, akiket a kisebb rendelők csak ritkán vesznek igénybe – mondja. Dolgozik nála az alsó és a felső állkapocs diszfunkciójával foglalkozó gnatológus és parodontológus (a fogágybetegségek specialistája) is.

Partnere dr. Mozsáry Péter professzor, a Thermal Hotel Margitszigetben található Aura International igazgató-főorvos tulajdonosa, aki az arc- és állcsontsebészet szakorvosa. A szakemberek munkája nagy szerepet játszik abban, hogy a páciensek a beavatkozások végeztével előnyösebb külsővel távozhatnak a rendelőből.

– Nem azt tartom elsődlegesnek, hogy a hozzám fordulók arcát fiatalítsam, hanem azt, hogy a legesztétikusabb eredményt érjem el – közli Mozsáry professzor, akinek az Egyesült Államokban is van esztétikai klinikája. Ő az arc különböző funkcióinak elemzése (például a rágás, a fogazat épsége, a rágó- és mimikai izmok működése), valamint az arckoponya arányainak mérése alapján állítja fel a műtéti tervet. – Nem ültetek az állcsúcsba szilikont, ha látom, hogy a páciensnek kicsi vagy deformálódott álla van, hanem előbb csontkorrekciót hajtok végre, amelynek során előrehozom az egész állkapcsát. Így a nyaki szövetek is a helyükre kerülnek, vagyis a nyak is esztétikussá válik. A helyreállító és az esztétikai sebészetet ugyanis nem lehet egymástól élesen elválasztani – állítja a professzor.

Zoób Kati divattervező, a Katti Zoob márka tulajdonosa

Nagyon sok szabászati eljárás létezik, amelynek segítségével még a nagyobb testi hibák is elrejthetők, illetve amellyel kendőzhetők a megjelenés előnytelen vonásai, vagy kiemelhetők az előnyösek. * A hölgyeknél jól bevethető trükk a fűző, aminek nemcsak az egészségügyi változata létezik, de sok más, például átlátszó, őrületesen szexis, kívül hordható is. Az előbbi óriási előnye, hogy jól tartja a gerincet. Így, ha valaki hosszú utazást követően partira megy, akkor tartása sem lesz olyan fáradt, mint e nélkül. A fűző arra is jó, hogy 6-8 centit "lecsaljon" a derék méretéből. Nagyon vigyázni kell azonban arra, hogy a fűző fölött viselt ruha derékban legyen szoros, ne a felett. A melltartók ugyancsak csodákra képesek, hiszen a tényleges méreteket növelő push-uptól a túltengő kebleket leszorítókig már mindenféle kapható. * Ha egy nőnek szépen ívelt, vékony lábai vannak, ám a hasa előredomborodik, akkor érdemes a figyelmet – rövid szoknyával, vagy változatos harisnyaviselettel – a pompás lábakra irányítani. Bár a széles csípőt a legtöbb hölgy szeretné elrejteni, ám néha érdemes azt az öltözékkel kihangsúlyozni, ez ugyanis a legtöbb férfiban pozitív érzeteket kelt. * Köztudomású, hogy a hosszított szabásvonal karcsúsít. Arra viszont kevés túlsúlyos ember gondol, hogy merev anyag helyett – amit előnyösnek vél, mert nem feszül rá – inkább lágyabbat, lazább szövésűt válasszon. Holott ezeknek nagyon szép esés adható a szabással, továbbá minden, ami könnyen mozdul az alakon, azt a képzetet kelti, hogy alatta jóval kisebb a test. * A sörpocakot növesztett uraknak azt ajánlom, hogy gyakrabban hordjanak mellényt. Kétsoros öltöny helyett inkább egysorosat viseljenek, olyat, amelynek zakóját jól megvarrták és kikeményítették. Kiábrándító ugyanis egy túlsúlyos emberen az olyan ruha, ami már egy mobiltelefontól is ráncokat vet. * Hosszasan folytatható az öltözködéssel elérhető praktikák sora, ám szerintem az idők során átalakult, megereszkedett alakot sokkal inkább egészséges életmóddal kellene formálni. Aki pénze egy részét erre fordítja, annak nem kell azon tépelődnie, hogyan kendőzhetők el az egymást súroló combok, a vastag karok vagy a nagy has.

Két szakterület, sok vizsga

A két említett szakterület lényegét, továbbá a már Magyarországon is rendkívül foglalkoztatott plasztikai sebészek tevékenységét világítja meg dr. Bajusz Huba plasztikai sebész, a szegedi Forrás Magánklinika tulajdonosának jól szerkesztett honlapja.

Eszerint a plasztikai sebészet egyik jelentős területét a rekonstrukciós műtétek alkotják, amelyek a fejlődési rendellenességek, a baleseti, az égési és a műtét okozta torzulások, hegek korrekciójára szolgálnak. Ezeket állami kórházban, társadalombiztosítási támogatással is el lehet végezni. – Bár plasztikai sebészek több kórházban is dolgoznak, plasztikai sebészeti osztály csak két állami intézményben, a Honvéd Kórházban, illetve a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz tartozó Erzsébet Kórházban működik – tájékoztat dr. Traub Alfréd, a Telki Magánkórház plasztikai sebész főorvosa.

A plasztikai sebészet másik ága az esztétikai sebészet. Döntő különbség, hogy a páciensek megjelenésük javítása érdekében kérik a műtéti korrekciót. Az esztétikai műtéteknél természetes igény, hogy a metszésvonalakat elrejtsék az orvosok, s a beavatkozásokat viszonylag gyors gyógyulás kövesse. A műtéteket teljesen egészséges egyéneken, az ő kérésükre, előre megállapított időpontban folytatják le, s gyakorlatilag kizárt az életveszélyes szövődmény.

Ezért a szépészeti beavatkozások többségére nem szükséges állami tulajdonban lévő kórházakat igénybe venni. Olyan jól felszerelt magánklinikákhoz is lehet fordulni, ahol elvégzik az ambulanter, illetve az úgynevezett egynapos sebészeti műtéteket. – Az említett feltételeket garantálja az a 45 szakorvos, aki tagja a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) magánorvosi szekciójának – tájékoztat dr. Sikos Géza, a szekció elnöke.

Korábban többször lehetett hallani arról, hogy valamelyik kórházban közalkalmazottként dolgozó plasztikai sebész a társadalombiztosítás terhére, ám magánpraxisban szépészeti célú beavatkozást is vállal. Ez a jelenség mindinkább visszaszorul. A kórházak ugyanis tisztában vannak azzal, hogy az elégedetlen betegek beperelhetik őket – állítja dr. Seffer István plasztikai sebész, a kaposvári Seffer-Renner Magánklinika társtulajdonosa.

Az a privát orvos, aki nem akar vagy nem tud saját műtővel felszerelt magánklinikát kialakítani, s állami egészségügyi intézményben hajt végre esztétikai célú beavatkozást, költségtérítéssel tartozik a kórháznak az igénybe vett műtő használatáért, az ápolási napokért és a felhasznált anyagokért.

A szó klasszikus értelmében vett kórházként működik a Telki Magánkórház, ahol van plasztikai sebészet is. Az imént említett Seffer-Renner Magánklinikán a jelentkezőket több szakterületen ambulánsan, illetve főleg egynapos – ám ha szükséges, akár többnapos – beavatkozás keretében látják el. A szegedi Forrás Magánklinikán ugyancsak többféle szakterület orvosai kínálják szolgáltatásaikat, a vállalkozás a helybeli, háromcsillagos szállodában működik. Több neves plasztikai privát orvos pedig a beavatkozásokat olyan lakásokból átalakított műtőkben végzi, amelyek mind a felszerelés, mind a személyzet tekintetében megfelelnek az ÁNTSZ előírásainak, így náluk az ambuláns ellátáson kívül egynapos beavatkozásokra is sor kerülhet.

Felelősségbiztosítással természetesen az összes magánorvos rendelkezik. Úgynevezett befogadó kórházuk is van, ahová szükség esetén bekerülhetnek azok a páciensek, akiknél valamilyen komplikáció lép fel. – Ilyen a legrosszabb álmomban sem fordulhat elő. A szövődményeket ugyanis ki lehet küszöbölni, ha az orvos megválogatja: kin, milyen műtétet és milyen körülmények között végez el – állítja dr. Sikos Géza.

– A magyar plasztikai sebészek kreatívak, rendkívül magasan képzettek – hangsúlyozza dr. Traub Alfréd, aki éveken át dolgozott Németországban. Azok tevékenykedhetnek esztétikai sebészként, akik az orvosi egyetem elvégzését követően előbb általános sebészeti, majd plasztikai sebészeti vizsgát is tettek. Az MPHEST most azt szeretné elérni, hogy az esztétikai sebészeti praxis megkezdésének feltétele egy további stúdium legyen.

Minden átalakítható

A külső megváltoztatása vastag pénztárcát, nagy adag elszántságot, jó fájdalomtűrő képességet, s bizonyos beavatkozásokat követően sok időt igényel. A külvilágtól távol töltött gyógyulást követően azonban az üzletfelek és barátok már a megújult külsőt látják.

A feje búbjától a lába ujjáig az embernek szinte mindene átalakítható. Az esztétikai beavatkozások listáját a zsírleszívás vezeti, ezt követi a fül-, az orr-, a mell- és a szemhéjplasztika, majd a hajátültetés.

Főként férfiak problémája a kopaszodás vagy kopaszság – bár bizonyos típusai a nőket is sújthatják -, akik úgy érzik, hogy emiatt hátrányba kerülnek munkahelyükön vagy a magánéletben. – Ma már biztosan tudjuk, hogy a saját hajjal történő hajátültetés – az úgynevezett follikuláris egységgel megvalósított minimikrograft átültetés – az egyetlen olyan lehetőség, amellyel véglegesen pótolható az elvesztett haj. Ez az eljárás a kilencvenes évek közepére fejlődött ki, én 1996 óta alkalmazom – tájékoztat dr. Sikos Géza. Az átültetett hajról nem lehet megállapítani, hogy műtét eredménye, s később sem hullik ki. Az említett technikával a szemöldök és a bajusz is pótolható, ám a pótszőrzetek – mivel a kopasz területekre ültetik a hajhagymákat – a "normális" hajhoz hasonlóan rendszeres vágást igényelnek.

Míg egyeseket a gyér hajzat bánt, másokat a sok szőrzet bosszant. Főként a hölgyek panaszkodnak rá egy bizonyos koron túl, ám a nemkívánatos szálakat lézer segítségével tartósan el lehet tüntetni. Újabban az urak közül is egyre többen szőrteleníttetik a hátukat, hasukat, lábukat, sőt előfordul, hogy a bajuszvonalukat vagy éppen az arcukat is.

Megújult arcok

– Az arcon közel százféle beavatkozás végezhető el. Bármilyen gondos is az arcápolás, elsőként a szarkalábak jelennek meg a szemhéj laza bőrén. A szemhéj azonban ránctalanítható, amivel összekapcsolható a szemhéj alatti "táskák" eltüntetése is. Gyakori az az arcmódosító beavatkozás is, amellyel az ajkakat teszik teltebbé. Ez többféle módszerrel is lehetséges, sőt mosolygós jellegű ajak kialakítására vagy az ajak ívének változtatására is van mód.

Favorit műtéttípus az orr és az elálló fül korrekciója, ez utóbbi már kisgyermekkorban is elvégeztethető. Mivel az arc jellegét meghatározza az orr, az új forma elnyerését követően látványosan és maradandóan javul a páciens megjelenése.

– A bőr öregedésének megelőzése és kezelése terén számos új eljárás terjedt el az elmúlt évtizedekben. Ilyen a visszafiatalítás (rejuvenáció) és a ránctalanítás (face lift) – emeli ki dr. Seffer István. Az arc fiatalításában is komoly szerephez jutnak a modern lézerkészülékek. A teljes ránctalanítást legtöbbször nem a valódi kor letagadása miatt kérik a páciensek, hanem azért, hogy visszanyerjék energikus, fiatalos, optimizmust sugárzó megjelenésüket. Egy jól megválasztott műtét akár tíz évvel is visszatekerheti az órát, arra azonban nem lehet számítani, hogy az ember arca pontosan olyan lesz, mint amilyen a 10-15 évvel korábban készült fényképekről mosolyog vissza.

A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. Az utóbbi években terjedt el az úgynevezett SMAS-technika, amellyel már nemcsak a bőrfelszínt feszítik meg, hanem a mélyebben fekvő izomréteget is korrigálják, így feszesebb lesz a bőr, tartósabb eredmény érhető el. Az igazi újdonság azonban az endoszkópos face lift, ami után alig marad heg. Picinyke sebvonalon, miniatűr tévékamera segítségével folyik a műtét, az orvos az operált területet monitoron, nagyításban látja. Az eljárás során az arc mimikai izomzatát leválasztják a koponyacsontról, s új, természetes hatású helyzetben rögzítik. Az izmok durva megfeszítése nélkül előnyösen meg lehet változatni a mimikai izmok pozícióját. A végeredmény ezzel a módszerrel a legkedvezőbb és a leghatásosabb.

– Endoszkópos technikát csak kevés centrumban alkalmaznak hazánkban – mondja Bajusz doktor, és hozzáfűzi: az endoszkópot a mellnagyobbítási műtéteknél is alkalmazzák. Kevesen gondolnak rá, hogy a mellplasztika nem csak hölgyeken elvégezhető beavatkozás, ugyanis a megnövekedett férfimellek is plasztikai műtétre szorulhatnak.

Átlagos műtéti díjak

Orrplasztika:

220 000-340 000 Ft

Visszérműtét:

50 000-200 000 Ft

Szemhéjplasztika (felső szemhéj):

100 000-160 000 Ft

Hajbeültetés:

260 000-380 000 Ft

Emlőfelvarrás:

220 000-340 000 Ft

Mell nagyobbítása (protézis nélkül):

200 000-300 000 Ft (+ a protézis ára)

Hasplasztika (kötényhas):

250 000-350 000 Ft

Tűnj el zsír!

Nyugaton a leggyakrabban alkalmazott plasztikai eljárás a bőr alatti zsír leszívása. Ez hatásos módszer kisebb területek kontúrjának korrekciójára, ám nem alkalmazzák az egész testre kiterjedően, fogyókúra helyett. Főleg az alhas, a csípő, a tompor, a derék és a comb egy-egy területén érhető el vele látványos eredmény. A fogyókúra után körülhatárolt területeken még mindig elődomborodó zsír eltávolítása is sikeres lehet. Eredménye tartós, mivel az orvos a zsírsejteket is eltávolítja az érintett területről. Az ultrahangos beavatkozást az utóbbi években vezették be Magyarországon.

Napjainkban már a boka, a térd, a lábszár, a toka átformálása is rutinbeavatkozásnak számít. A nagy sörpocak és a lógó has viszont zsírszívással nem kezelhető eredményesen. A méretes, elhízás okozta, kötényszerűen lógó has bőrfeleslege, a tágult hasfali izomzat korrigálása ugyanis komolyabb plasztikai műtétet igényel. Kevés helyen végzik hazánkban az intim testrészek plasztikai műtéteit, de néhány éve már erre is van lehetőség.

Eleinte csak esztétikai problémát, később már súlyos elváltozásokat is okoznak a visszerek. Az előrehaladott esetekkel az érsebészek foglalkoznak, a kisebb eltéréseket azonban plasztikai beavatkozásokkal is el lehet tüntetni. A legvékonyabb visszereket lézerrel kezelik, a 2-3 mm-nél vastagabbakat injekcióval, a tágult visszereket pedig speciális eszközökkel apró, néhány milliméteres metszésen keresztül tudják eltávolítani.

A túl vékony vádli szilikonimplantátum beültettetésével tehető formásabbá, s természetesen műthető a még ennél is több gondot okozó kalapácsujj és a bütyök is.

Lassan a testtel!

Az isteni Marylin Monroe, a hosszú lábú, dús keblű Pamela Anderson, a 60. évén túl járó, ám még mindig vonzó Cher, a pop koronázatlan királyaként ismert Michael Jackson – csak néhány név a sztárok világából, akik szépségük fokozása vagy megtartása érdekében esztétikai sebész szikéje alá feküdtek. * Amerikában egyébként is nagy hagyománya van a plasztikai sebészi beavatkozásoknak, Brazíliában pedig az emberek kis túlzással úgy járnak esztétikai sebészhez, mint nálunk fodrászhoz. A tengerentúlon a tehetősek bizonyos beavatkozások érdekében akár hetekre-hónapokra is elvonulnak a szépségfarmok valamelyikére. Nálunk ez még távolról sem jellemző, a kuncsaftok általában "azonnal" látható eredményt szeretnének.

Borsos árak

Az esztétikai műtétek ára meglehetősen magas – bár például az amerikaiaknak csak alig harmadát éri el -, aminek több oka is van. A plasztikai sebészeti szakképzés rendkívül hosszú ideig tart, s az orvosoknak a praxis kezdete után is minden évben valamilyen továbbképzésen kell részt venniük. Ezek költsége több ezer dollárra rúg. – Egy hónapon belül Isztambulban, Bonnban és Budapesten három kongresszuson veszek részt, amelyek regisztrációs díja 900 dollár, 300 euró, illetve 40 000 forint volt – részletezi a konkrét kiadásokat dr. Seffer István.

A plasztikai sebész mindig a kor csúcstechnológiáját használja. Ez alapfeltétel, ha az elérhető legjobb eredményt szeretné nyújtani pácienseinek. A szőrtelenítéshez használható diódalézer például 25, egy endoszkóp 6-8, egy altatógép 11-12, egy sterilizálókészülék 4 millió forintba, egy orrműtéthez való tálca 600-800 ezer forintba, s még egy finom olló is 10-70 ezer forintba kerül. A felhasznált anyagok többsége (tűk, fonalak, gyógyszerek, protézisek) importból származik.

Nehéz a választás

Az ismert és a kevésbé híres, ám lelkiismeretesen dolgozó orvosok közül nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőt. – Éveken át Németországban dolgoztam, ezért pácienseim többsége német. Ők ismerőseik ajánlására érkeznek hozzám – beszél az orvosválasztás egyik lehetséges módjáról dr. Traub Alfréd.

Akinek nincs ilyen ismerőse, s hirdetés alapján választ, annak érdemes több plasztikai sebészt felkeresnie, és a személyes benyomások alapján döntenie. Az első viziten ajánlatos megnézni, hogy kinn függ-e a rendelő falán a szakorvosi diploma, sőt azt is, hogy milyen egyéb végzettségekről szóló oklevelek láthatóak. Az előbbi hiányában nem árt megkérdezni, van-e magyar diplomája az orvosnak. Fontos megfigyelni, hogy az orvos az első találkozás alkalmával elég időt szán-e a páciensre, hiszen csak akkor tud megfelelő eredményt elérni, ha türelmesen végighallgatja annak elképzeléseit. Az előzetes vizsgálat során a páciensnek a kockázati tényezőkről, a szövődmények lehetőségéről is tájékoztatást kell kapnia.

Ha van rá mód, az első megbeszélés során érdemes komputeres megjelenítést is kérni, hiszen ezzel könnyebben elképzelhető az arcon elvégzendő műtét várható eredménye. Senkit ne kápráztassanak el azonban a bemutatott fényképek vagy komputeres megjelenítő programok, ezek csak a műtét pontosítását és az eljárás kiválasztását segítik, nem a végeredményt mutatják. Plasztikai műtétre csak plasztikai sebészt kérjünk fel!

Lézeres esztétikai beavatkozásokat egyébként bőrgyógyászok is vállalhatnak. Ilyen a szőrtelenítés, a ránctalanítás, a bőrfelületi egyenetlenségek, hegek elsimítása, az éreredetű elváltozások, a felületes seprűvénák, a tűzfoltok megszüntetése, a pigmentfoltok, a barna öregségi foltok felszámolása.

A természetnek nem róható fel, hogy nem mindenkit ajándékozott meg olyan külsővel, amilyet szeretne, s az sem, hogy az idő múlásával egyre kevésbé vagyunk vonzók. Aki külseje megváltoztatását tervezi, hogy "javított kiadásban" léphessen ismerősei, barátai, üzletfelei elé, az jelentős következményekkel járó, hosszú távú döntéseket hoz. Ne legyen hát elhamarkodott, minden tényezőt gondosan vegyen számba, hiszen egyetlen esztétikai beavatkozás sem tekinthető sabloneljárásnak!

Dr. Sikos Géza, az MPHEST magánorvosi szekciójának elnöke

A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság célja az, hogy a magas szintű hazai plasztikai sebészeti ellátás mindenben megfeleljen az Európai Unió normáinak. Ennek érdekében a magánorvosi szekció folyamatos továbbképzésben részesíti tagjait. Arra törekszik, hogy hazánkban is csak kiválóan képzett plasztikai sebész szakorvosok végezzenek műtéteket. Egyben olyan szakmai fórum, ahol meg lehet beszélni a ritka és egyedi eseteket, tapasztalatot lehet cserélni a lehető legjobb műtéti eredmények elérése érdekében. Társaságunk arra is figyelmet fordít, hogy a plasztikai sebészet lehetőségei és eredményei minél ismertebbek legyenek Magyarországon

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. május 1.) vegye figyelembe!