Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. április 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 48. számában (2002. április 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. ACÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 25-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére.

Információgyűjtés:CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

Nagy Kedvezményes Cipő- és Ruhavásár

április 5-14.

Körcsarnok, SAP Csarnok, Olimpiai Csarnok, Budapest

A vásár a legnépszerűbb hazai vásárok közé tartozik. A lakosság részére kerül megrendezésre, ahol a gyártók és a forgalmazók kedvezményes áron kínálják termékeiket, illetve áruikat. A rendezvény lehetőséget nyújt a készletek eladásán kívül arra is, hogy a részt vevő cégek szakemberei leteszteljék legújabb kollekcióikat. A rendezvény bruttó alapterülete 8500 m2. Az előző vásáron 300 cég képviseltette magát. Az érdeklődők száma 36 000 volt. A belépés a látogatók részére ingyenes.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

Construma

április 9-3.

Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

Tematika: 1. Tervezés, kivitelezés, műemlékvédelem. 2. Ingatlan, befektetési és pénzügyi szolgáltatások. 3. Építőipari alap- és segédanyagok, féltermékek. 4. Közmű-, mélyépítési és útépítési szerkezetek és termékek. 5. Magasépítési szerkezetek és termékek. 6. Épületvillamosság, villanyszerelés. 7. Készházak, készépítmények. 8. Lakáskultúra, kertkultúra, sportlétesítmény. 9. Építőgépek, berendezések, szerszámok. 10. Vizsgálat, minősítés. 11. Vállalatirányítás. 12. Egyesületek, intézmények, kamarák, kiadók, szövetségek. 13. Hőenergia-ellátás. 14. Lég-, klímatechnika. 15. Hűtőtechnika. 16. Szanitertechnika. 17. Mérő-, vezérlő- és szabályozókészülékek, épületfelügyeleti rendszerek. 18. Csővezetékek és kötéstechnikájuk. 19. Szivattyúk. 20. Szerszámok és műhelyberendezések

Az előző kiállításon 782 kiállító 31 425 m2-en mutatta be kínálatát 73 310 látogatónak.

Területbérleti díjak: fedett területen 19 800 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Davidovics Iván 263-6067

DECORSTONE

április 9-13.

Nemzetközi Díszkőipari szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás árucsoportjai: nyers kőtömbök, agglomerátumok, épületszobrászat, ónix és egyéb féldrágakövek, műmárvány, márvány- és gránitpolírozó szerek, gyémánt- és gránitlapok, nyers natúr kőlapok. Márványcsempék, útburkolatok, gránitból, mészkőből és natúr kőből készült padlók és burkolatok, kandallók, márvány- és gránitkutak, szobrok, lakberendezési tárgyak, művészi bronzöntvények, síremlékek, gipsztermékek. Gépek, szerszámok. Egyéb: Márványtermékek csomagolása, kőrestaurálás, homlokzatfelújítások, belső és külső borítások technikája, lízing és pénzügyi szolgáltatás, szolgáltatás a márványiparban, számítógépes rendszerek, szaksajtó, intézmények.

Az előző kiállításon 41 kiállító 1371 m2-en mutatta be kínálatát 78 415 látogatónak.

Területbérleti díjak: fedett területen 19 800 Ft/m2+áfától.

HUNGEXPO Rt. Davidovics Iván 263-6067

HOVENTA REGIONAL

április 10-11.,

Debrecen, Hotel Aranybika

április 24-25.,

Balatonfüred, Hotel Füred

Vendéglátó-ipari Szakkiállítások

2002-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre az a hagyományos tavaszi szakkiállítás-sorozat, amely a vendéglátóhelyek, szállodák, panziók, nagykonyhák technikai eszközeit, gépeit, berendezéseit, felszereléseit és alapanyagait mutatja be vidéki nagyvárosokban. Az őszi HOVENTA szakkiállítás mintájára szervezett HOVENTA REGIONAL kamarakiállítások célja, hogy a cégek kínálata közelebb kerüljön a régiók igényéhez és keresletéhez.

A látogatóknak a belépés ingyenes.

HOVENTA Kft., Etele Csabáné 351-1310

Virág- és Kertkultúra Szakkiállítás és Vásár

április 19-21.

Győr, Adyvárosi Sportcentrum (Grabo-sátor) és a környező szabad területek

A rendezvény célja idén is az, hogy az agrárszféra kertészeti ágazata szereplőinek együttes fellépése elősegítse a közös érdekek egyeztetését, a szakmai információk cseréjét, a bel- és külföldi kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok kiépítését, szélesítését és ápolását. Nemcsak a szakembereket várják azonban, hanem a "hobbikertészeket" is, azokat, akik "az én házam az én váram" mottó jegyében lakásukat, házukat, kertjüket szeretnék díszíteni. Hiszen amellett, hogy lehetőséget biztosítanak az üzleti partnerek találkozásához, a vásárral egybekötött kiállításon alkalom nyílik konkrét helyszíni árusításra is. A sportcentrum jó parkolási lehetőségekkel és könnyű megközelíthetőségével a rendezvény ideális helyszínéül szolgál. Témakörök: dísznövények, faiskola, vetőmag, szaporítóanyag, kerti eszközök, gépek, kert- és parképítés, kerti bútorok, kemikáliák, öntözéstechnika.

Az elmúlt évben 60 kiállító 800 m2-en mutatta be kínálatát 15 000 látogatónak.

Győri Vásár Kft., Nagy Euridiké 96/317-011

"A HÁZ"

április 18-21.

Építőipari és Lakberendezési Szakvásár

Szombathely, Oladi Művelődési Központ

Kiemelt témakörök: építőanyagok, belsőépítészet, épületgépészet, épületvillamosság, szerelvények, csövek, hő- és hangszigetelés, készházak, kerítések, zárak, vasalatok, padlók, lépcsők, korlátok, díszburkolatok, szerszámok, kertépítés, kerti bútorok, kerti gépek, medencék, biztonságtechnika, lakberendezés, bútorok, nyílászárók, üvegek, tükrök, tapéták, csempék, szőnyegek, lakástextíliák, festékek, lakkok, fürdőszoba-berendezések, klímaberendezések, árnyékolástechnika, kandallók.

Előző évi kiállítók száma: 132. Előző évi látogatói létszám: 22 000.

A kiállítás új helyszínen kerül megrendezésre kiváló körülmények között. A kiállítók szabadtéren és könnyűszerkezetes pavilonokban (7,4 m magas kiállítói sátrakban) mutatkoznak be. A rendezvényt szakmai előadások kísérik. Fedett könnyűszerkezetes pavilonban épített sorstand 10 100 Ft/m2 +25% áfa, sarokstand 10 900 Ft/m2 +25% áfa, szabad terület 3500 Ft/m2 +25% áfa összegért igényelhető.

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Pinkóczy Melinda 94/522-631

Present 2002

április 18-21.

Tavaszi Vásár

Szombathely, Oladi Művelődési Központ

Kiemelt témakörök: irodabútor, irodatechnika, számítógépek, szórakoztatóelektronika, távközlés, vendéglátó-ipari gépek, berendezések, élelmiszeripar, textil és ruházat, sport, hobbi, szabadidő, idegenforgalom.

Előző évi kiállítók száma: 92. Előző évi látogatói létszám: 22 000.

A rendezvényt fitnesz- és divatbemutatók színesítik, naponta neves sztárvendégek lépnek fel más kulturális rendezvények mellett.

Sorstand m2-ár: 10 100 Ft +25% áfa, Sarokstand m2 ár: 10 900 Ft +25% áfa, az árak épített standokat jelentenek. Szabad területen: 3500 Ft/m2 +25% áfa

Szombathelyi Vásárcentrum Kft, Pinkóczy Melinda 94/522-631

Szombathelyi Autószalon

április 18-21.

Külön könnyűszerkezetes sátorban helyezkednek el a kiállítók az alábbi szakterületekről: személygépkocsik és haszongépjárművek, berendezések, alkatrészek szolgáltatások, garázsipari berendezések.

négyzetméterárak már 5500, Ft +25% áfától.

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Rozmán József 94/522-632

INFOtrend

április 23-25.

Nemzetközi Informatikai és Telekommunikációs Konferencia és Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás árucsoportjai: Megoldások. Telekommunikáció. E-kormányzat. Management. Pénzügy, számvitel, controlling. Kereskedelem. Logisztika. Biztonság. Információs társadalom. Oktatás. Műszaki felhasználás. Tudományos felhasználás. Marketing. HR. Irodai megoldások. Szolgáltatás. Intelligens épületek. Könyv, szaklapok. Technológiák. Telekommunikáció és adatkommunikáció. Hardver. Hálózati technológiák. Szoftver. Internet. Új média. Adatbázisok és adatbázisrendszerek. Pénzintézeti berendezések, pénzkezelő rendszerek, pénztárgépek. Multimédia – új média. Szolgáltatások. Repro- és másolástechnika.

HUNGEXPO Rt. 263-6885

HUNGELEKTRO 2002

április 23-25.

7. Nemzetközi Elektronikai és Technológiai Szakkiállítás és Konferencia

SAP Csarnok, Budapest

A kiállítás és konferencia az elektronikai ipar és kereskedelem területén a szakemberek és az elektronika iránt érdeklődők kiváló fóruma. A forgalmazók és konstruktőrök mellett helyet kapnak azok is, akik a termelővállalatok beruházásaiban, a gyártásban, az üzemszervezésben és az üzemeltetésben érdekeltek.

Témakörök: Alkatrészek. Tervezőrendszerek. Elektromechanikai elemek és részegységek. Gyártástechnológia. Méréstechnika. Elektronika a környezetvédelemért. Ipari automatika. Villamos gépek, hajtástechnika. Elemek, akkumulátorok. Ipari méréstechnika. Robotok. Mechatronika. Orvoselektronika. Világítástechnika. Stúdiótechnika. KONFERENCIA: A kiállítást szakmai konferencia, ill. workshop kíséri, amelyben lehetőséget kapnak egyrészt a kiállító szakcégek legújabb termékeik, szolgáltatásaik bemutatására, másrészt cégfüggetlen tudományos műhelyek vezető szakemberei ismertetik legújabb kutatási eredményeiket.

Az előző évben 930 m2-en 80 kiállító mutatta be kínálatát 1500 látogatónak.

NYÁK EXPRESS Kft., Szerdahelyi Éva 231-0225

Industria

május 28-31.

Nemzetközi Ipari Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

Tematika: 1. ELEKTRONIKA, ELEKTROTECHNIKA: Ipari elektronika. Elektrotechnika. 2. ENERGETIKA, ENERGIAGAZDÁLKODÁS: Energiatermelés, -szállítás, -tárolás. Erőművek, erőművi berendezések és karbantartásuk. Energiaellátás, -szolgáltatás. Energiafelhasználás, környezetvédelem. Energetikai háttéripar. Hő- és hűtéstechnikai berendezések. 3. BESZÁLLÍTÓIPAR: Kötőelemek, csapágyak, alkatrészek. Hajtóművek. Felületi minőségjavítás. Kenéstechnika. Ragasztástechnika. Diagnosztikai módszerek és eszközeik. Karbantartási rendszerek. Alkatrész-felújítási technológiák. Ipari tisztítástechnika. Hegesztéstechnika elemei. Minőségbiztosítás. Ipari gépelem- és részegységgyártás. 4. FLUIDTECHNIKA: Pneumatika. Hidraulika. Armatúrák. Szivattyúk. Kompresszorok. Tömítéstechnika. 5. LOGISZTIKA, ANYAGMOZGATÁS, SZÁLLÍTÁS: Anyagmozgató gépek. Anyagmozgató gépek és eszközök kiegészítő berendezései. Anyagmozgató eszközök (rakodólap, konténer, rekesz). Anyagmozgatási rendszerek tervezése. Raktározás. Szállítmányozás. Logisztikai szolgáltatások, tanácsadás. Ipari parkok. Számítástechnika a logisztikában. 6. FÉMFELDOLGOZÁS ÉS GEOTECHNOLÓGIA: Fémfeldolgozás. Geotechnológia. 7. KÖNYNYŰIPARI GÉPEK: Könnyűipari gyártó-, kiegészítő- és kiszolgálógépek, berendezések. Kéziszerszámok. Könnyűipari gépek részegységei, kiszolgálóberendezések. .Könnyűipari gépek karbantartása, javítása, alkatrészgyártás. Könnyűipari munkavédelem és tűzvédelem eszközei, berendezései. 8. BEFEKTETÉSI TALÁLKOZÓ: Kamarák. Kereskedelem- és vállalkozásfejlesztő cégek. Pénzintézetek. Biztosítók. Brókercégek. Lízingtársaságok. Ingatlanforgalmazók, -hasznosítók. Vagyonértékelők. Befektetési tanácsadók. 9. Egyéb.

Az előző kiállításon 753 kiállító 22 098 m2-en mutatta be kínálatát 25 390 látogatónak.

Területbérleti díjak: fedett területen 16 800 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Tóth Judit 263-6093

Securex

május 28-31.

Nemzetközi Munka-, Tűz- és Biztonságvédelmi Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A SECUREX Nemzetközi munka-, tűz- és biztonságvédelmi szakkiállítás az érintett szakterületek egyik legjelentősebb üzleti eseménye. Az Európai Unióba történő csatlakozás kapcsán Magyarországon a SECUREX profiljába tartozó ágazatok piacán élénkülés várható, amely kihívást jelent az egész szakmában és természetesen a kiállításnak is. Minderre a SECUREX a lehető legmegfelelőbb választ kívánja adni. Tematika: 1. MUNKAVÉDELEM: Műszaki védelem. Egyéni védőeszközök. Mérőműszerek és készülékek. Munkahelyi egészségvédelem. Munkavédelmi információ. Munkavédelmi képviselet. 2. TŰZVÉDELEM: Preventív tűzvédelem. Passzív tűzvédelem. Aktív tűzvédelem. Szolgáltatások. Mentő tűzvédelem. Tűzoltás anyaga. Tűzoltás eszközei. Műszaki mentés anyagai. Műszaki mentés eszközei. Kommunikáció eszközei. Védőfelszerelések. 3. BIZTONSÁGVÉDELEM: Élőerős szolgáltatások. A tulajdonvédelem mechanikus eszközei. Elektronikus biztonsági berendezések. Gépjárművédelmi eszközök. Adat- és információbiztonság. Személyi biztonsági felszerelések. Biztonságvédelmi szolgáltatások. Katasztrófavédelem.

Az előző kiállításon 83 kiállító 826 m2-en mutatta be kínálatát 1810 látogatónak.

Területbérleti díjak: fedett területen 14 600 Ft/m2+áfától.

HUNGEXPO Rt., Tóth Judit 263-6093

Konferenciák

Antikatasztrófa 2002

április 4-6.

Nemzetközi kiállítás és bemutató

Nemzetközi konferencia

Hajdúszoboszló

Téma: Katasztrófa-megelőzési, -elhárítási és helyreállítási technológiák, berendezések, felszerelések, tevékenységek. A rendezvény célja, hogy a katasztrófamegelőzési, -védelmi, helyreállítási feladatok ellátásához segítséget nyújtsunk a legkorszerűbb gépek, berendezések, felszerelések felvonultatásával, gyakorlati alkalmazásuk bemutatásával, hatékony szervezetek és szervezési megoldások bemutatásával, tapasztalatcserével. KIÁLLÍTÁSI TEMATIKA: A katasztrófák főbb típusai: Természeti katasztrófa, civilizációs katasztrófák. Kiemelt kiállítási témacsoportok: Árvízvédelem. Bányabiztonság, ipari szennyezés megelőzése. Biztonságtechnika. Biztosítás, katasztrófavédelem finanszírozása. Életmentés, elsősegély. Ember- és állatellátás (szállás, étkezés stb.), higénia. Energiaellátás, energiabázisok és -szolgáltatók védelme. Épület-helyreállítás, -felújítás. KIÁLLÍTÁSI TERMÉKCSOPORTOK: Földgépek.Önjáró építőipari gépek, állványok. Mobil elektromos áramfejlesztők, akkumulátortöltők.. Szállító járművek és rakodógépek. Mobil híd- és közlekedési felületek. Árvízvédelmi anyagok (fóliák, zsákok, cölöpök, zsaluk stb.). Tűzoltó szakfelszerelések. Egyéni védőfelszerelések, védőruhák. Mérőműszerek (sugárzásmérők, távhőmérők, éghető és toxikus gázérzékelők, egyéb). Vegyi felderítőeszközök (harci, toxikus gázokra, EX-OX mérők stb.). Beépített tűzjelző és oltórendszerek. Mikrometeorológiai, mentesítőfelszerelés, biológiai mintavevő, tesztelőeszközök. Elsősegélynyújtás és életmentés eszközei, felszerelései (kötszerek, gyógyászati eszközök). Világítóeszközök, fényforrások (fényszórók, robbanásbiztos kézi és jelzőlámpák, fáklyák stb.). Térhangosítás eszközei, felszerelései. Ember és állat elhelyezésére alkalmas mobil építmények. Mobil bútorzat (ágyak, asztalok, székek, padok, szekrények stb.). Mobil higiénia eszközei, felszerelései. Alkalmikonyha-technológia és eldobható edényzet. Állatmentési, -tartási és állat-egészségügyi eszközök, felszerelések. Mobilkommunikáció és informatika eszközei, felszerelései. Kisegítő felszerelések (távcső, jelzőzászló, jelzőszalag, különféle táblák, irodaszer). Egyéb termékcsoport. A BEMUTATÓ FŐBB TÉMÁI: Árvízvédelem, elsősegély, földmunka, informatikai, közúti, vasúti katasztrófa felszámolása, légi mentés, vízi mentés, riasztás és kitelepítés, romeltakarítás, terrortámadás elhárítása, törzsvezetés. NEMZETKÖZI KONFERENCIA: A konferencia a magyar és a közép-kelet-európai katasztrófavédelmi szervezetek, szakszolgálatok, önkormányzatok, intézmények vezetői közötti tapasztalatcserét, szakmai kapcsolatok kialakítását kívánja elősegíteni, valamint az illetékesekkel a legújabb műszaki, technikai eszközöket, szervezési eljárásokat megismertetni.

RÉSZVÉTELI DÍJAK: A szabadtéri standok: 6500 Ft/m2+áfától, a fedett kiállítási standok bérleti díjai: 15 500 ft/m2+áfától.

Közbeszerzési ajánlatkérők konferenciája (Precíz ajánlatkérés 2002-ben)

április 8.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Az ajánlatkérő által elkövetett leggyakoribb hibák. Stratégiák az ajánlatkérésben, a versenyképes ajánlatkérés elemei. Kérdezni tudni kell: miért nem érkeznek "megfelelően" elkészített ajánlatok a felhívásunkra? Mi pótolható az ajánlatban és mi nem? Az alkalmassá minősítés feltételeinek megtervezése. Javasolt igényesebb részszempontok. Miért van szükség "Közbeszerzési szabályzatra"? A döntőbizottság gyakorlatának alakulása, a jogértelmezés egyes kérdései a jogorvoslatok során. Problémák az eljárás során, a bírálat szempontjai. Az elektronikus közbeszerzési rendszer feltételei és előnyei. Előadók: dr. Bíró László alelnök, Közbeszerzési Döntőbizottság, dr. Várday György közbeszerzési szakértő, Schäffer István főigazgató, MKGI.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Közbeszerzési ajánlattevők konferenciája (Precíz ajánlattétel 2002-ben)

április 9.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Az ajánlattevők által elkövetett leggyakoribb hibák. Fontos stratégiai szempont a teljesítésre alkalmas alvállalkozók kiválasztása. Tanácsok és ötletek a versenyképes ajánlat kidolgozásához. Stratégiák az ajánlattételben, a versenyképes ajánlattétel elemei. Az ajánlat melléklete: nyilatkozat a "hétpecsétes" üzleti titokról. Ajánlattétel az elbírálás szempontjait is figyelembe véve. Miért nem élnek az ajánlattevők a jogorvoslat lehetőségével? A döntőbizottság gyakorlatának alakulása, a jogértelmezés egyes kérdései a jogorvoslatok során. Problémák az eljárás során, a bírálat szempontjai. Az elektronikus közbeszerzési rendszer feltételei és előnyei.

Előadók: dr. Bíró László alelnök, Közbeszerzési Döntőbizottság, dr. Várday György közbeszerzési szakértő, Schäffer István főigazgató, MKGI.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

VEKOR Korróziós Konferencia

április 16-18.

Balatonfüred, UNI Hotel

A konferencia célja: a korszerű, hatékony korrózióvédelmi ismeretek elterjesztése. Lehetőség biztosítása a tapasztalatcserére és az új termékek széles körű megismertetésére. Tervezett témák: 1. Újdonságok a korrózióvédelem területén (korrózióvédelmi eljárások, kivitelezési technológiák, mérési módszerek). 2. Korróziós szabványok, EU-csatlakozás jogi következményei. 3. Minőségbiztosítási tapasztalatok. Kiállítási lehetőség.

VEKOR Kft. 88/428-514

A házipénztári kifizetés szabályai és buktatói

április 22.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A bizonylatokért és a pénzforgalomért felelős személyek. A pénzkezelés személyi és tárgyi feltételei. A bizonylatok megőrzési ideje és módja, fajtái, alaki és formai követelményei. Pénzmozgással nem járó pénzügyi rendezések. A pénzeszközökre vonatkozó legfontosabb jogszabályok. A pénzkezelési szabályzat tartalma. A pénztárban őrzött egyéb értéktárgyak. Forint és valuta, illetve valuták egymás közötti pénzváltásának elszámolása. Az átvezetési számla használata. Valutakészletek értékelése pénzügyi és egyéb vállalkozásoknál, hitelintézeteknél. Elektronikus fizetési eszközökkel történő fizetések elszámolása. Forint- és devizaalapú bankkártyák használata.

Előadó: Nagy Katalin osztályvezető, Pénzügyminisztérium.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Színlelt és palástolt szerződések buktatói, felismerésük és szankcióik

április 23.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A színlelés, a joggal való visszaélés és a rendeltetésszerű joggyakorlás. A tartalom elsődlegessége a formával szemben. A színlelésen alapuló számla, látszatértékesítések. A lebukás elméleti és gyakorlati esélye. A jogi személyek büntetőjogi felelőssége. Adóügyi, könyvelési és könyvvizsgálati követelmények a szerződéssel szemben. Színlelt szerződések feltárásának jogi háttere az adóellenőrzésben. Tipikus esetek a szerződő felek valódi akaratának álcázására. Az adóellenőrzés gyakorlata. Hogyan orvosolhatjuk a bajokat?

Előadók: dr. Vadász Iván alelnök, MAKSZOE, dr. Futó Gábor ügyvéd, dr. Kadlót Erzsébet főtanácsadó, Alkotmánybíróság, Harányi Zsoltné főtanácsos, APEH.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Hatékony vállalati kormányzás Magyar-angol nyelvű konferencia

április 23-24.

Le Meridien Budapest

Témakörök: Mi is a Corporate Governance, milyen kultúrája van Magyarországon és külföldön? Kiknek kell elsajátítani a vállalati kormányzást? Egy "vállalati kormányzó" bemutatkozik. Gyakorlati, tapasztalati beszámoló egy vezető szemszögéből. Fúziók, tulajdonosváltások egy vállalat életében. Milyen kihívásokat és buktatókat rejt egy ilyen helyzet a vezetők számára? Fúziók, tulajdonosváltások egy vállalat dolgozójának életében. Kultúrák harmonizálása. Könyvvizsgálók szerepe a vállalati kormányzásban, tevékenységük vállalati értékelést befolyásoló hatása. Kapcsolatuk a vállalati irányításban érdekeltekkel. Interkulturális jelenségek egy vegyesvállalat életében. Tapasztalati beszámoló egy külföldi vezető nehézségeiről egy magyar vállalat élén. Igazgatók, fb-tagok kiválasztása, képzése. A tulajdonosok, fb-tagok és operatív vezetők jó kommunikációjának feltételei. A vállalat hatása a külső környezetre és annak viszonthatásai. Előadók: Angyal Ádám egyetemi tanár, Vezetésszervezés Tanszék, BKÁE; Bojár Gábor elnök-vezérigazgató, Graphisoft; Czakó Borbála partner, Corporate Finance igazgató, Ernst & Young; Bonifertné Szigeti Márta humán erőforrás tanácsadó; dr. Sugár Dezső elnök, Magyar Könyvvizsgáló Kamara; Primecz Henriett egyetemi adjunktus, BKÁE; Anko Reijnders Managing Director, Leo Burnett Budapest; dr. Bencze Miklós ügyvezető igazgató, ConCreo Resulting; Kiss Ottó operatív és kereskedelmi igazgató, ConCreo Resulting; Felkai György kommunikációs igazgató, Mol Rt.

Ellátás: dokumentációs anyag, szinkrontolmácsolás angol nyelvre, parkolás biztosítása, svédasztalos büféebéd, frissítők és kávék.

Részvételi díj: 117 000 Ft + áfa

Estudo Rendezvényszervező Iroda, Kovács Krisztina 321-6024

Ami a cég kasszájából kivehető 2002-ben (és azok adó- és tb-terhei)

április 25.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Pénzben és természetben nyújtott juttatások 2002-ben. Járulékalapot képező és járulék alól mentes jövedelmek. Átvállalt díjak, cégautó, gépkocsiköltség-térítés, külföldi napidíj, megbízási díj, honorárium. Osztalék, bér, személyes közreműködés, továbbképzés, tanulmányút. Természetbeni juttatások. Kis- és középvállalkozások társaságiadó-kedvezményei. Segélyek, üdültetés, munkaruha. A biztosítási kötelezettséget megalapozó jogviszonyok helyes elhatárolása. Osztalék, kamat, jogdíj fizetése külföldiek számára. Ingyenes orvosi vizsgálat, lakáscélú hitel és támogatás, maradványértéken megvásárolt-eladott vagyontárgy, munkába járás költségtérítése, személyes közreműködésért fizetett díj. Az egyéb jövedelmek járulék- és egészségügyihozzájárulás-összefüggései. Előadók: Varga Katalin főosztályvezető, APEH, dr. Futó Gábor ügyvéd, Tóth Krisztina adótanácsadó.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Változásmenedzsment Konferencia

április 29-30.

Budapest, Gerbeaud-ház

A változási folyamatokat minden fontos szempontból taglaló konferencia, a legszélesebb spektrumon hivatott feltárni mind a külső környezet által diktált változások kulcskérdéseit, mind pedig az üzleti stratégia aktivizálása érdekében hozott változtatási döntések várható következményeit. Ajánljuk a rendezvényt azon cégvezetők, HR-szakemberek, termékigazgatók számára, akik munkájuk során változásokkal szembesülnek. Témakörök: Változás mint létezésforma. A vállalati kultúra – a változtatások alapköve. Változáskezelés a gyakorlatban a VNU Budapest Lapkiadó példáján. A sikeres és hatékony változásmenedzsment kulcskérdései, Változási folyamat mellett zavartalan üzleti működés. A változásmenedzsment buktatói – a változtatások rejtett veszélyei. Újraformálás – folyamatok kialakítása, A változásokra adott reakciók a személyiség szemszögéből. TQM a szervezet fejlesztése érdekében. Dinamikusan fejlődő szektorok belső struktúraváltoztatási igénye a piaci mozgások következtében (e-Business). Előadók: Fehérváry András, a Managing Partner Cornelius & Associates ügyvezető igazgatója, Emri Gussi, a Papyrus Hungária Rt. vezérigazgatója, dr. Lővey Imre, a Concordia Szervezet- és Vezetésfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója, Rankasz Dezső, az Alcoa-Köfém Kft. termelésvezetője, Rácz László, a Mol Rt. változásmenedzsment igazgatója, Leitner György, a GlaxoSmithKline igazgatója, Szabó György, a VNU Budapest vezérigazgatója, dr. Heidrich Balázs, a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetének docense, Szabó Gábor, a BME Információs Társadalom és Trendkutató Központ ügyvezető igazgatója, dr. Titkos Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának docense és dr. Topár József, a BME Ipari Menedzsment és Vállalkozás-gazdaságtan Tanszékének adjunktusa.

Részvételi díj: 78 000 Ft + áfa, amely tartalmazza a dokumentációs anyagot, a parkolás költségét, svédasztalos ebédet, kávészüneteket és a frissítőket.

Estudo Rendezvényszervező Iroda, Zágor Lívia 321-6025

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. április 1.) vegye figyelembe!