Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. március 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 47. számában (2002. március 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű hazai esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. ACÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 25-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizettünk, ellenszolgáltatást nem kaptunk. Kérjük, tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére.

Információgyűjtés:CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

KARÁT

február 27.-március 2.

10. Nemzetközi Ékszer-, Drágakő-, Óra-szakkiállítás és Vásár

Budapest Vásárközpont

A Karát Nemzetközi Ékszer-, Drágakő- és Óra-szakkiállítás és Vásár 2002-ben 10. alkalommal várja a hazai és nemzetközi ötvös, nemesfémes, valamint órás szakma legkiválóbb képviselőit. Az elmúlt évek kiállítói véleményei azt tükrözik vissza, hogy a kiállítás nagyszerű lehetőséget teremt új üzleti kapcsolatok kiépítésére, a meglévő partneri kapcsolatok ápolására, új termékek bemutatására, imázs növelésére, valamint a fogyasztói igények megismerésére. A jubileum alkalmából a Karát nemcsak kiállítás, hanem különleges, ékszer-divatbemutatókkal és show-elemekkel tarkított esemény lesz. TEMATIKA: Arany ékszerek, ezüst ékszerek, drágakövek, szintetikus kövek, műtermékek, órák, óraszíjak, kegytárgyak, érmék, antik ékszerek, dísztárgyak, bútorok, nemesfém félgyártmány és alkatrész, porcelán, díszműáru. Ékszerek megmunkáló- és feldolgozógépei, szerszámai. Bolti berendezések és ékszercsomagolási kellékek. Kiadványok, szakkönyvek. Szakmai szervezetek. Az elmúlt évben 83 kiállító mutatta be kínálatát 1376 m2-en. A kiállítással egy időben kerül megrendezésre a Budapesti Divat Napok Nemzetközi Szakkiállítás és a Galéria 2002 művészeti kiállítás és aukció.

Jelentkezési határidő: december 15.

Hungexpo Rt., Rózsáné Milus Szilvia 263-6247

Galéria 2002

február 27.-március 2.

Nemzetközi Művészeti Vásár

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás árucsoportjai: Képzőművészet, iparművészet, fotóművészet és más technikai médiumok, videoművészet, komputerművészet, fotó- és más képalkotó eszközök, műkereskedelmi tevékenység, művészeti technikai és segédeszközök, művészeti folyóiratok és kiadványok, művészellátók. A kiállítással egy időben kerül megrendezésre a KARÁT Nemzetközi Ékszer-, Drágakő-, Óra-szakkiállítás és Vásár.

HUNGEXPO Rt., Nyitrai Zsuzsa 263-6091

Budapesti Divat Napok

február 28.-március 2.

Nemzetközi Textil- és Ruhaipari Szakvásár

Budapesti Vásárközpont

A nemzetközi szakkiállítás szezonális találkozó a ruházkodással, öltözködéssel, textíliákkal foglalkozók számára. A kiállítás lehetőséget nyújt a gyártók és a kereskedők számára, hogy bemutassák termékeiket, kapcsolatot építhessenek, és a legrövidebb időn belül a legtöbb szakmai megbeszélést folytassák. Egyre fontosabb a piacbővítés lehetősége, és ehhez kíván hozzájárulni a szakkiállítás. A magyar piacon működő szakemberek körében már fontos találkozóponttá vált a rendezvény. Témakörök: női felsőruházat, férfi felsőruházat, fehérnemű, gyermekruházat, farmer- és sportruházat, kellék, kiegészítő, ruhaipari gépek, üzlet- és kirakatberendezések, design stúdiók, szövetségek, szaklapok. A programot ezúttal is szakmai előadások és egész napos divatbemutatók kísérik.

Hungexpo Rt., Davidovics Iván 263-6067

Budapesti Lakástextil Napok

február 28.-március 2.

Nemzetközi Lakás- és Háztartási Textília Szakvásár

Budapesti Vásárközpont

A Budapesti Divatnapokból a kiállítók számának folyamatos növekedése lehetővé tette a lakástextíliákkal foglalkozó cégek leválasztását, és részükre egy új vásár beindítását. Az érdeklődésre való tekintettel ezt a vásárt a jövőben is rendszeresen megrendezik. Témakörök: dekorációs anyagok, bútorszövetek, függönyök, függönykellékek, napvédő berendezések, tapéták, takarók, CAD-CAM, eladást segítő berendezések, konyhai textíliák, asztalneműk, szőnyegek, szőnyegpadlók, műanyag padlók, nemszőtt abroszok, szálak, fonalak, szövetek, fürdőszoba-textíliák, ágyneműk, design stúdió. A kiállítást divatbemutatók, szakmai előadások kísérik.

Hungexpo Rt., Davidovics Iván 263-6067

Utazás 2002

március 7-10.

Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás

Budapesti Vásárközpont

2002-ben 25. jubileumát ünnepli az Utazás kiállítás, Magyarország egyedülálló idegenforgalmi szakmai fóruma. Belföldi díszvendég: a Nyugat-Dunántúl termál- és gyógyfürdőkkel, gazdag kulturális örökséggel, az aktív turizmus termékeivel, valamint bor- és gasztronómiai különlegességekkel várja mind a szellemileg, mind a fizikailag felfrissülni vágyókat. Külföldi díszvendég: 25. alkalommal látja vendégül Lengyelországot, amely egyre kedveltebb úti cél a magyar utazók körében. Tematika: Kiutaztatók és külföldiek, valamint a tematikai körökben felsoroltak: Idegenforgalmi hivatalok. Hivatalosan bejegyzett utazási irodák, ügynökségek. Utazási irodákon belül: aktív pihenés, kalandturizmus. Szállodák, kempingek, panziók. Kongresszusszervezők. Szakkönyv-, térkép-, turisztikaiútikönyv- és újságkiadók. Egyéb idegenforgalmi szolgáltatók. Biztosítótársaságok, bankok. Közlekedési vállalatok. Szakmai szervezetek. Nyelviskolák. Turisztikai információs és helyfoglalási rendszerek. Idegenforgalmi attrakciók. Autóbuszok, lakókocsik, lakóautók, autók, légi közlekedési eszközök bemutatása, bérbeadása. Belföldi turisztikai ajánlatok régiók szerint: Budapest-Közép-Duna-vidék, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Tisza-tó, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Balaton, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl. Országos érdekeltségű szolgáltatók, szervezetek. 3. Lovasturizmus – lovaskultúra-kiállítás. I. Lovasturizmus: Lovaspanziók, -fogadók. Lovasiskolák és sportközpontok. Ménesek és bemutatóhelyek. Utazási irodák. II. Lovas iparágak: Tenyésztés. Takarmányozás. Állategészségügy. Tartás, épület- és szállítástechnológia. Lovasöltözet, -felszerelés, lószerszám. Oktatás, kutatás, szaktanácsadás. Média, szakfolyóiratok, szakkönyvek. Művészetek. Egyéb.

Az elmúlt évben 44 országból 847 kiállító 12 894 m2 nettó területen mutatta be kínálatát 112 752 látogatónak.

Részvételi díjak: 10 900 Ft/m2+áfától

Hungexpo Rt., Tihanyi Klára 263-6076

Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállítás

március 9-11.

Körcsarnok, SAP Kiállítási Csarnok, Olimpiai Csarnok, Budapest

A bőr- és cipőszakma legnagyobb magyarországi rendezvénye, nemzetközi viszonylatban Európa 5. legnagyobb szakkiállítása. Az előző kiállításon 11 ország 260 kiállítója vett részt. A kiállítás bruttó alapterülete 8500 m2. A kiállítás szakemberek részére szól, ahol a cipőtermelők, importőrök, kereskedők, bőrdíszmű- és konfekciógyártók, bőr, műbőr, textil, kellék, vegyi anyag, alkatrész, szerszám, gép stb.-vel kapcsolatos következő félévi nagybani üzleteit kötik meg. Az előző kiállítást 8000 szakmai látogató tekintette meg. A belépés a szakmai látogatók részére ingyenes. A lakosság 500 Ft/fő áron tekintheti meg a kiállítást.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés Till István 252-9556

Közgazdasági, Jogi és Társadalomtudományi Szakkönyvkiállítás

március 12-13.

Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Saldo Rt., valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezésében a kiállítás. A kiállítás résztvevői: Aula Kiadó, Arcanum Adatbázis Kft., HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó Kft., KJK-Kerszöv Jogi és Üzleti Kiadó Kft., Magyar Könyvvizsgáló Kamara Oktatási Központ, Napvilág Kiadó, Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Penta Unió Oktatási Centrum, Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Rt., Rejtjel Kiadó, Saldo Kiadó, Századvég Kiadó, Szent István Társulat, Tri-Mester, Unió Szakkönyvkiadó, Veszprémi Egyetemi Kiadó. A kiállítást szakkönyvbemutatók, író-olvasó találkozók kísérik. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára március 12-én 11 órakor kerül, a kiállítás 9-17 óráig tart nyitva, a látogatás díjtalan!

Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Rt., dr. Krämer Ágnes 237-9875

ENTERIőR-MILIő 2002

március 13.-17.

6. Nemzetközi Üveg, Porcelán, Kerámia, Antikvitás és Beltéri Dekoráció

Szakkiállítás és Vásár

Pesti Vigadó, Budapest

Hatodik alkalommal kínálnak bemutatkozási lehetőséget iparművészeknek, kézművesműhelyeknek, régiségkereskedőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és mindazoknak, akik a lakáskultúra díszítőelemeinek, mindennapi és ünnepi használati tárgyainak tervezésével, előállításával és értékesítésével foglalkoznak. A rendezvényen hagyományosan színes kísérő programokkal, vásárlási lehetőséggel várják a látogatókat. A kiállítás főbb árucsoportjai: Lakberendezési dísztárgyak: üveg-, porcelán-, kerámiatárgyak és készletek, kovácsoltvas, színesfém, fa stb. Tárgyak, festmények, képkeretek, belső téri szobrok, kisplasztikák, lámpák, tükrök, órák, élő és szárított virágdíszek, dekorációs kellékek. Lakástextíliák: terítők, abroszok, függönyök, drapériák, díszpárnák és ágytakarók. Régiségek és antik tárgyak. Népművészet a lakásban.

COMPEXPO Kft., Herkovits György 317-6760

AGRA Savaria

március 14-17.

Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakvásár

Szombathely, Oladi Művelődési Központ

Kiemelt témakörök: mezőgazdaság (vetőmagok, gépek, technológiák, növényvédelem), élelmiszeripar (hús, tej, sütőipar, fűszerek, hűtés, tárolás), erdőgazdaság (csemeték, fafeldolgozás, erdészeti gépek), kertészet-borászat (kertépítés, zöldség- és gyümölcstermesztés), falusi turizmus és vendéglátás (tájjellegű ételek, egészséges életmód), IDEGENFORGALOM. Előző évi kiállítók száma: 131, ebből 5% külföldi. Látogatói létszám: 15 000. A szakkiállítást szakmai előadások, plenáris és szekcióülések, vevőtalálkozók kísérik. Az AGRA Savaria 1998-ban megkapta a szaktárcától a B kategóriás minősítést.

Fedett csarnokban az installációval felépített sorstand már 10 100 Ft/m2+25% áfa áron, szabad területen pedig 4000 Ft/m2+25% áfa összegért bérbe vehető.

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Rozmán József 94/522-632

MOBIL 2002

március 15-17.

IX. Járműipari és Idegenforgalmi Szakkiállítás

Városi Sportcsarnok és környéke, Zalaegerszeg

A rendezvény bemutatni kívánja a közlekedés múltját, jelenét és lehetséges jövőjét. Külön figyelmet fordítanak a legújabb modellek bemutatására, amelyhez esztétikus, kulturált környezetet, széles körű reklámot, szakmai, kiegészítő és szórakoztató programot szerveznek.

A szakkiállítás másik kiemelkedő részét a bel- és külföldi utazási irodák, nemzeti idegenforgalmi hivatalok és térségi területfejlesztési társulások bemutatása jelenti. A kiállítás helyszíne lehetőséget nyújt a szakemberek számára tapasztalatcserére, a legújabb marketingelvek és forgalmazási tapasztalatok megismerésére. Szakmai előadásainkon a közúti járművek közlekedésbiztonsági követelményeiről, az autófinanszírozás lehetőségeiről, vagyonvédelmi rendszerek bemutatásáról, utazási irodák aktuális kedvezményes ajánlatairól kaphatnak bővebb tájékoztatást az érdeklődők. A rendezvényhez technikai sportok bemutatói, kerékpáros túra és ügyességi verseny, öreg autók felvonulása is kapcsolódik. Évek óta modellkiállítást is szerveznek, melyhez nagy segítséget nyújt a Közlekedési Múzeum, a Magyar Olajipari Múzeum, valamint a Városi Modellező Klub.

Zalaegerszegi Vásár Kft., Horváth Beáta 92/510-205

HOVENTA REGIONAL

március 19-20.

Sopron, Hotel Szieszta

március 21-22., Keszthely, Hotel Helikon

április 10-11., Debrecen, Hotel Aranybika

április 24-25., Balatonfüred, Hotel Füred

Vendéglátó-ipari Szakkiállítások

2002-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre az a hagyományos tavaszi szakkiállítás-sorozat, amely a vendéglátóhelyek, szállodák, panziók, nagykonyhák technikai eszközeit, gépeit, berendezéseit, felszereléseit és alapanyagait mutatja be vidéki nagyvárosokban. Az őszi HOVENTA szakkiállítás mintájára szervezett HOVENTA REGIONAL

kamarakiállítások célja, hogy a cégek kínálata közelebb kerüljön a régiók igényéhez és keresletéhez.

A látogatóknak a belépés ingyenes.

HOVENTA Kft., Etele Csabáné 351-1310

Sport

március 21-24.

7. Nemzetközi Sport- és Szabadidő-kiállítás

Budapesti Vásárközpont

A Sport kiállítás a tavaszi kiállításcsokor tagjaként nemcsak a sportolás szerelmeseinek, hanem a másik három – szintén a szabadidő kellemes eltöltéséhez ötleteket adó – kiállítás látogatóinak figyelmére is méltán tarthat számot. A kiállítás céljai: meglévő kapcsolatok "formában tartása", új üzleti partnerek "felkutatása", piaci jelenlét "bemutatása", új termékek, innovációk "összemérése", imázs "erősítése". Témakörök: Sportcipők és tartozékaik. Sportruházat (különféle sportmezek, aerobik, fitnesz, fürdőruhák, úszódresszek, szabadidő-ruházat, sportszemüveg, napszemüveg, kiegészítők). Szabadidősport-eszközök és -felszerelések, tartozékok (kerékpárok és kiegészítőik, turisztika, hegymászás, búvárfelszerelés, görkorcsolya, gördeszka, fitneszgépek, erősítőberendezések, szauna- és uszodatechnika- kempingcikkek). Nyári és teremsporteszközök (labdajátékok, atlétika, tenisz, squash, asztalitenisz, golf, küzdősportok, tornatermi berendezések). Sportgyógyászati termékek, védőeszközök (sportos táplálékkiegészítők, italok, vitaminok). Sportpályaépítés. Sportszervezetek. Sportújságok, sporttelevíziók. Sportserlegek, sportérmek. Sportversenyszervezés, oktatás, túraszervezés. Az elmúlt évben 120 kiállító 3327 m2 területen mutatta be kínálatát 111 995 látogatónak. A kiállítással egy időben kerül megrendezésre a Budapest Boat Show (Nemzetközi Hajókiállítás) és a FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás).

Részvételi díjak: 12 000 Ft+/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Tihanyi Klára 263-6078

Budapest Boat Show

március 21-24.

11. Nemzetközi Hajókiállítás

Budapest Vásárközpont

A hagyományokat és újdonságokat leleményesen ötvöző hajós bemutatkozás remek fórumot teremt üzleti kapcsolatok ápolására, újak kiépítésére, ugyanakkor a nagyközönség véleménye is közvetlenül lemérhető. Témakörök: Hajók (vitorlás hajó és vitorlás jacht, motorcsónak és motoros hajó, kajak, kenu, versenyhajó, evezős csónak, gumicsónak, vízibicikli, windsurf és felszerelései, jet-ski, vízisí és felszerelései). Felszerelések és tartozékok (hajómotorok és technikai felszerelések, hajózási felszerelések, tartozékok és szerelvények, hajózási műszerek, életmentő felszerelések, hajóépítő anyagok, festékek, lakkok, hajószállító utánfutók). Vízisportruházat. Szolgáltatások (hajózási, kikötői, hajóbiztosítási szolgáltatások, oktatási szolgáltatás, hajóbérlés). Hajózási ajándékcikkek, kiadványok, szakkönyvek, térképek. Hatóságok, szövetségek, szervezetek. Használt hajó. Az elmúlt évben 95 kiállító 3157 m2-en mutatta be kínálatát 111 995 látogatónak. A kiállítással egy időben kerül megrendezésre a SPORT (Nemzetközi Sport- és Szabadidő kiállítás) és a FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás).

Részvételi díj: 13 900 Ft/m2+áfától

Hungexpo Rt., Tihanyi Klára 263-6078

FeHoVa

március 21-24.

9. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás

Budapesti Vásárközpont

Napjainkban egyre inkább felértékelődnek a természet nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek. A nyugalmat és csöndet keresők részére a horgászat és az erdőjárás, a mozgalmasabb elfoglaltságra vágyóknak pedig a vadászat kínál kellemes időtöltést. Amit a számok nem mutatnak: évek óta visszatérő kiállítói és látogatói kör, szakmai megalapozottság, egyedülálló találkozási lehetőség vadászok, horgászok és természetkedvelők számára, hathatós segítség a cégről kialakult kedvező kép erősítésében, sajátos hangulat. Témakörök: FEGYVER (muzeális fegyverek, díszfegyverek, vadászfegyverek, sportfegyverek, íjak, lőszerek, optikai eszközök, a sportlövészet felszerelései, eszközei, puskaművesség, elektronikus oktató-, szemléltetőeszközök, játékok). VADÁSZAT (vadászati cikkek, felszerelések, berendezések, vadászruházat, kiegészítő felszerelések, terepjárók, szállítóeszközök, vadászati termékek [vadhús, gyümölcsök, gombák, italok, biotermékek], dísztárgyak, iparművészeti termékek, kézművestermékek, erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás, élőhelyvédelem [technológiák, eszközök], szakkönyvek, szakfolyóiratok, trófeakikészítés, -felszerelés eszközei, preparátumok, bőrök, vadászturizmus, szaktanácsadás. HALÁSZAT (halgazdaságok, halászszövetkezetek, halászati felszerelések, halászati termékek [élelmiszerek], halpreparátumok). HORGÁSZAT (sporthorgászcikkek, felszerelések, versenyhorgászat eszközei, etetőanyagok, csalik, horgászruházat, kiegészítő felszerelések, akvarisztika, szakkönyvek, szakfolyóiratok, horgászturizmus). Az elmúlt évben 113 kiállító 2666 m2-en mutatta be kínálatát 111 995 látogatónak. A kiállítással egy időben kerül megrendezésre az UTAZÁS (Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás), a SPORT (Nemzetközi Sport- és Szabadidő-kiállítás) és a Budapest Boat Show (Nemzetközi Hajókiállítás).

Részvételi díj: 14 500 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Tihanyi Klára 263-6078

Nagy Kedvezményes Cipő- és Ruhavásár

április 5-14.

Körcsarnok, SAP Csarnok, Olimpiai Csarnok, Budapest

A vásár a legnépszerűbb hazai vásárok közé tartozik. A lakosság részére kerül megrendezésre, ahol a gyártók és a forgalmazók kedvezményes áron kínálják termékeiket, illetve áruikat. A rendezvény lehetőséget nyújt a készletek eladásán kívül arra is, hogy a részt vevő cégek szakemberei leteszteljék legújabb kollekcióikat. A rendezvény bruttó alapterülete 8500 m2. Az előző vásáron 300 cég képviseltette magát. Az érdeklődők száma 36 000 volt. A belépés a látogatók részére ingyenes.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

Konferenciák

Országos Környezetvédelmi Konferencia

március 4.

Thermal Hotel Helia Budapest

Előadások: A környezetvédelem jogi és közgazdasági szabályzórendszere. A hazai környezetvédelem EU-konform átalakításának következményei a következő években. Szekcióülések: 1. szekció: Víz- és talajvédelem. 2. szekció: Hulladékgazdálkodás. 3. szekció: Levegő- és talajvédelem. A megnyitót Kemény Attila közigazgatási államtitkár (Környezetvédelmi Minisztérium) tartja.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 31 500 + áfa/fő, klubtagoknak 26 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Szabályok és szabálytalanságok a közhasznú és egyéb nonprofit szervezetek adózásában és számvitelében

március 6.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Kedvezményezett tevékenységek. Költségelszámolások, bevételek, ráfordítások. Közvetített szolgáltatások, alvállalkozók igénybevétele. Adómentes kifizetések. Támogatások adózási és áfaösszefüggései. Mi minősíthető közhasznú, illetve vállalkozási tevékenységnek. A támogatók adó- vagy adóalap-csökkentő kedvezményei. Közhasznú szervezetek kapcsolata a társasági adózással. Speciális áfafizetési szabályok. Beszámolási és könyvvezetési szabályok összefüggései. Áttérés kettős könyvvitelre. Az áfa-visszaigénylés lehetőségei. Adókedvezményre jogosító igazolások kiadása. Előadók: Lucz Zoltánné főosztályvezető-helyettes, PM, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH, Papp Julianna főtanácsos, PM

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

A "Téglatörvény" a gyakorlatban

március 11.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Ingatlanforgalmazók, kereskedők, bizományosok, könyvelők, adótanácsadók és könyvvizsgálók kötelezettségei a pénzmosás elleni törvény alapján. Bejelentési kötelezettség és a kapcsolattartó személy kijelölése. Büntetési tételek mulasztás és együttműködés esetén. Belső szabályzat készítésének kötelezettsége. Az ügyfél azonosítása és nyilvántartása. Pénzmosásra utaló körülmények. Az adócsalás és a pénzmosás kapcsolata. Milyen pénzmozgásokat jelentenek a pénzintézetek? Előadók: Balogh László kormánybiztos, PSZÁF, Somogyiné dr. Kováts Erzsébet szakmai elnök, MKK, dr. Molnár Csaba osztályvezető, ORFK, dr. Vadász Iván alelnök, MAKSZOE, dr. Fonyó Gyula főosztályvezető, MKB.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Konferencia külföldre irányuló magyar tőkebefektetésekről

március 11.

Matáv Székház – Tölösi Konferenciaközpont, Budapest

A magyar gazdaság erőteljes fejlődésének velejárója és egyben erősödésének fokmérője az a törekvés, hogy a vállalatok egy része piaci pozíciójának megszerzése, megtartása, növelése és versenyképességének fokozása érdekében külföldi beruházásokat valósít meg. Ugyanakkor e téren még viszonylag kevés tapasztalat áll a magyarországi vállalatok (mind a nagy-, mind a kis- és középvállalatok) rendelkezésére. Számos kérdés, gyakorlati probléma merül fel, ezért jelentős az igény a már megszerzett tapasztalatok megismerésére. A konferencia védnöke Matolcsy György gazdasági miniszter, előadói a téma speciális kutatói, szaktekintélyei, továbbá a témában tapasztalatot szerzett vállalatok vezetői.

Részvételi díj: 5500 Ft/fő+áfa

Joint Venture Szövetség 489-0368

Számviteli problémák 2002-ben (Konzultáció a számviteli törvény alkalmazásáról, gyakorlati problémáiról)

március 21.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A teljesítmény (az árbevétel) elszámolásának feltételei, bizonylatai. Az eszközök-források értékelésének gyakorlata. Beszerzési értékbe tartozó tételek. Követelések értékvesztése, az elszámolás technikája. Közvetített szolgáltatások. Piaci érték értelmezése, dokumentálása. A számlával, a számlázással szembeni követelmények. Az értékcsökkenés terv szerinti összegének meghatározása. Beruházás, felújítás, karbantartás. Az ellenőrzések során megállapított hibák s azok megoldása. Osztalék, osztalékelőleg-fizetés számvitele. Társasági törvényhez (Gt.) kapcsolódó számviteli szabályok (alapítás, átalakulás). Tőkeemelés, tőkeleszállítás számvitele. A számvitel aktuális kérdései. Előadó: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Üzleti célú reprezentáció 2002-ben (Korlátok, megoldások, lehetőségek)

március 26.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A reprezentáció és az üzleti ajándék fogalmi meghatározása. A reprezentáció és az üzleti ajándékkal kapcsolatos áfaszabályok. Az adóköteles és adómentes reprezentációval (és ajándék) elszámolása a társasági adóban. Mikor adómentes és mikor adóköteles a reprezentáció, üzleti ajándék az szja-szabályozás szerint? A kapcsolódó szolgáltatásokkal összefüggő szabályok pontosítása. Mikor kell társadalombiztosítási járulékot és mikor egészségügyi hozzájárulást fizetni? Üzleti ajándéknak nem minősülő ajándékok utáni adózási szabályok. Egyéb természetbeni juttatásokkal kapcsolatos adó-, járulék- és áfaszabályok. Előadók: Lucz Zoltánné főosztályvezető-helyettes, PM, dr. Futó Gábor ügyvéd, Sike Olga főosztályvezető-helyettes APEH.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Az alvállalkozói-fővállalkozói szerződéses viszony buktatói (Közvetített szolgáltatások jogviszonya, adózása, számvitele)

március 28.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Mi tartozik és mi nem a közvetített szolgáltatások körébe? A közvetített szolgáltatásokra vonatkozó szerződés és annak számlázása. A közvetített szolgáltatás fogalma, értelmezése, dokumentálása. Mit tartalmazzon a szerződés és mit a számla, és milyen áfával? Közvetített szolgáltatás elszámolása, bizonylata. Közvetített szolgáltatások sajátos esetei. Közvetített szolgáltatás az áfában. Iparűzésiadó-kötelezettség teljesítésének helye. Adóalap megosztása az érintett településekre. A vállalkozási szintű adóalap megállapítása, a belföldön és a külföldön végzett tevékenységből származó adóalap figyelembevétele.

Ellátás: Svédasztalos meleg ebéd, kávék, frissítők.

Részvételi díj: 22 500 + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 17 500 Ft + áfa/fő, amely költségként elszámolható.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. március 1.) vegye figyelembe!