Menni kéne...

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 45. számában (2002. január 1.)
A világgazdaságban és a -politikában érzékelhető 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények miatti bizalomvesztés az idegenforgalmat, a nemzetközi turizmust is érzékenyen érintette. Körkérdést intéztünk több nagy utazási irodához: tapasztaltak-e visszaesést a forgalmukban? A válaszok megerősítették sejtésünket.

Átalakuló utazási szokások

Bár nem mindenki vállalta nevével pesszimista véleményét, abban többnyire egyeztek a nézetek, hogy a légi közlekedésre építő utaztató cégek meginoghatnak – a kisebbek akár tönkre is mehetnek -, romolhatnak az üzleti turizmusra épülő iparágak, elsősorban a rendezvényszervezők, a konferenciaturizmus és a luxusszállodák kilátásai. Az események nyomán felértékelődik a belföldi turizmus, illetve erősödhet a vasúti és a közúti személyforgalom. Az autós családi kirándulások növekedése máris megfigyelhető. Az eddig is zsúfolt autópályák, az alpesi alagutak, a határátkelők, a nagyvárosi, illetve városok előtti csomópontok már korábban is okoztak kellemetlenségeket, amit várhatóan tovább fokoz a téli európai síturizmus, majd a 2002. tavaszi és nyári utak lendülete.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke nem tart attól, hogy a terrorizmus jelentős hatást gyakorol az idegenforgalomra, bár szerinte is módosulhatnak az úti célok. Az iszlám országokat érezhetően elkerülik az utazók, s kivárás volt megfigyelhető bizonyos földközi-tengeri szigetek esetében is. Az érdeklődés csökkenése az előző év utolsó hónapjaiban mintegy 15 százalékos volt, és érintette a Rodoszra, Ciprusra, Máltára és Szicíliára tervezett utakat. Főleg az idősebbek és a gyermektelenek hagyományosan kora őszre időzített útjai maradtak el, vagy tolódtak későbbre.

Minél "őszibb" volt az indulás időpontja, értelemszerűen annál messzebb – és drágábban – lehetett találni kellemes tengervizet és perzselő meleget. Ezekért utószezonban még százezer forintot sem kellett fizetni, ám a Kanári-szigetekre szervezett tartózkodás ennek kétszeresébe került, egy dominikai utazást pedig – igaz, két hétre és all inclusive, vagyis minden étkezést, italfogyasztást, transzfert stb. magában foglaló szolgáltatásaival – félmillió körüli összegért élvezhettek azok, akik mégsem riadtak vissza az utazástól.

A világ legkedveltebb szállodái (2500 üzletember reprezentatív mintája alapján)

Sorrend

Szállodák

Város

Pontszám

2000

1999

1.

2.

Island Shangri-La

Hongkong

88

2.

1.

Mandarin Oriental

Hongkong

63

3.

10.

Oriental

Bangkok

61

4.

9.

Shangri-La

Manila

57

5.

-

Westin Chosun

Szöul

52

6.

-

Grand Hyatt

Szöul

50

7.

-

Shangri-La

Szingapúr

48

8.

-

Grand Hyatt

Melbourne

47

9.

5.

Ritz-Carlton

Szingapúr

46

10.

-

Raffles

Szingapúr

44

11.

18.

Grand Hyatt

Dzsakarta

43

11.

-

Shilla

Szöul

43

13.

3.

Okura

Tokió

42

14.

-

Grand Hyatt

Szingapúr

39

15.

-

Conrad International

Hongkong

37

15.

-

Plaza

New York

37

17.

-

Marriott

Hongkong

36

17.

-

George V

Párizs

36

19.

11.

Four Seasons

New York

35

20.

-

Sheraton New York

New York

34

21.

6.

Shangri-La

Kuala Lumpur

33

21.

-

Imperial

Tokió

33

23.

-

Shangri-La

Bangkok

32

Forrás: Euromoney

A terror hatása a tengerentúlon...

A terrortámadás által sújtott New York szeptember 11-ét követően megbénult. Napokig szünetelt a légi közlekedés, a szállodák szokásos, 90 százalékos őszi kihasználtsága a felére esett vissza. Ám a városba kezd visszatérni az élet – erre utal, hogy ma már csak a szobák ötöde vár vendégre. Mindezt azonban számottevő árengedményekkel érték el: a Hotel Lucerne egy évvel korábbi, 305 dolláros szobaára például 150 dollárra mérséklődött. A Concorde nemrég újraindított London-New York járatára pedig 60 százalékkal olcsóbban válthatnak jegyet a módosabbak – igaz, az ár még így is 5000 dollár.

Egyelőre kérdéses, hogy az amerikai elnök bátorító üzenete – amelyben George W. Bush a normális életvitel folytatására és az Amerikában ehhez szervesen hozzá tartozó repülős utazások változatlan igénybevételére buzdított – meggyőzi-e az elbátortalanodottakat, avagy általánossá válik a televíziós csatornák által gyakran bemutatott, kihalt repülőterek látványa.

A világ megváltozott – vallják sokan -, így a vakációzóknak a korábbiaknál is több veszéllyel kell szembenézniük. Ezt tükrözte a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) novemberi jelentése is, miszerint a repülővel megtett utazások száma 17 százalékkal csökkent, Amerikában pedig közel harmadával kevesebben váltottak repülőjegyet. Az ország hatalmas méretei ellenére sokan inkább szárazföldön teszik meg hivatalos és magánútjaikat – gyakran akár több ezer mérföldet is.

Utaztatók – kátyúban

Fekete esztendőn jutott túl a világ légi közlekedése. Több patinás légitársaság (Swissair, Sabena, Balkan Airlines) csődbe ment vagy a csőd szélére került (Finnair, Iberia, Alitalia), és nagyon sok cég kényszerült ideig-óráig leállni. Az amerikai terrorakciók még tovább rontották az amúgy sem rózsás helyzetet. Az Egyesült Államokban százezer, Európában 60 ezer állás szűnt meg vagy szűnik meg 2002 első hónapjaiban. A vezető vállalatok átlagosan 15 százalékkal kevesebb járatot üzemeltetnek az új esztendőben. A kapacitáscsökkentés fokozódását egyértelműen a terrorakciók számlájára írják. * Az Öböl-háború óta nem tapasztalt válságban a legtöbb társaság visszafogta fejlesztéseit és elhalasztotta beruházásainak legalább egyharmadát. Ezt aztán azonnal megérezték a háttériparban működő repülőgépgyártók. A Boeing például 25 ezer embertől válik meg, de az Airbus is elküld néhány ezret. * A szállodavállalatok közül főleg az amerikaiak panaszkodhatnak, ami érthető. New Yorkban például 15-20 százalékkal kevesebben foglaltak szállást tavaly a legnagyobb össznemzeti ünneplés időszakának számító hálaadási héten. November végén általában zsúfoltak a belföldi járatok és a hotelek, de most még erősen csökkentett árakon sem kelt el sok hely. * Európában az Accor-lánc és a Preussag utazási szolgáltató többezres létszámleépítéssel válaszolt a válságra. Az autókölcsönzők közül pedig bevételének egyharmadáról volt kénytelen lemondani az Alamo és a Budget.

...és innenső oldalán

A visszaesés nemcsak a tengerentúlon érzékelhető, de a "tengeren innen" is. Az őszi hónapokban jóval kisebb számban érkeztek Európába a kontinens gyakori és jól fizető vendégei, a japán és az amerikai turisták. Franciaország, a kontinens vezető turisztikai célpontja például húszszázalékos visszaesést könyvelhetett el.

A merészebbeket viszont jelentős kedvezményekben részesítik. A Ryanair légitársaság 2002 márciusa előtt egy síbérlet áráért repíti a téli sportcentrumokba és azok közelébe (Perpignan, Carcassone, Trieszt, St. Etienne, Salzburg vagy Torino) az utazókat. Az egyhetes tartózkodás Puy St. Vincentben két gyermek számára ingyenes, ha a szüleik fejenként 500 fontot (mintegy 200 ezer forintot) fordítanak a szállásra. Az olasz divat kedvelőit Milánóba, Firenzébe és Rómába induló bevásárló körutakra invitálják. Gucci-termékeket vásárolhatnak gyári áron, akik hat éjszakára nyolcszáz dollárért (közel negyedmillió forintért) megszállnak egy-egy négycsillagos szállodában. Ilyen besorolású a skóciai Craigellachie Hotel a Spey folyó északi partján, ahol mindazok ingyen alhatnak, akik helyben étkeznek – naponta fejenként megközelítőleg 40 fontért. A szálloda híres jó konyhájáról és mintegy 400-féle whiskyjéről...

Kevesebb vízumkérő

A külföldi látogatók száma a szeptemberi terrortámadások óta jelentősen megcsappant az Egyesült Államokban: a vízumkérelmek száma 11 százalékkal csökkent. A The Washington Post szerint a vízumköteles országokból elsősorban a diákok, az üzletemberek és turisták maradtak távol. Összességében az Amerikai Utazási Szervezetek Szövetsége (TIA) a turisták számának 13 százalékos visszaesését valószínűsítette, holott eredetileg 4 százalékos növekedést vártak 2001-ben.

Tovább csökkent az érdeklődés a terrortámadás előtt is veszélyzónának számító Közel-Kelet iránt. Nir Shilo, aki egyedi igények szerinti utakat szervez, panaszkodva említi, hogy mind a félszáz csoportja visszamondta a megrendelést. Számottevő engedményeket kapnak viszont azok, akik dacolnak a "trenddel", és mégis a bibliai tájakon kívánnak barangolni. A tavaly még 900 dollárért kínált egyhetes all inclusive út ára a felére csökkent, miközben a program tovább gazdagodott. A kínálatban szerepel egyebek mellett delfinekkel lubickolás és búvárkodás Eilatban, valamint egynapos dzsipkirándulás a Negev-sivatagba. Hasonlóképpen vonzó a Club Mediterranée észak-afrikai ajánlata, amelyben az egyhetes nyaralás 437 euróba (110 ezer forintba) kerül. A speciális algapakolást és különböző hidroterápiás kezeléseket tartalmazó egész napos "testkényeztetést" ugyancsak fél áron vehetik igénybe a Marokkóba vagy Tunéziába látogatók.

Japán is kedvező utazási és szállodaajánlatokkal szeretné visszacsábítani a turistákat. A Nippon Utazási Iroda Sapporo fehér fényei fantázianevű belföldi csomagját kínálja 165 dollárért, amely tartalmazza a tokiói oda-vissza utazást, az egykor téli olimpiájáról híres város elegáns szállodáiban, a Sapporo Prince-ben vagy a Sapporo Grandban való éjszakázást, emellett korlátlan fogyasztást magában foglaló sushi- és barbecue-bár-látogatást, valamint belépőjegyet a tv-toronyba üdítőfogyasztással, ahonnan szép kilátás nyílik a fényekben úszó Odori Parkra. Sok japán – félve az utazás veszélyeitől – az új oszakai Universal Studio Japan meglátogatása mellett dönt.

Egészségesebb Salt Lake City

A Salt Lake Cityben rendezendő 2002-es téli olimpia szervezőbizottsága nagyszabású tervet dolgozott ki a város személyforgalmának és légszennyezettségének csökkentésére. A program előírja százezer fa ültetését, melyek elhelyezése az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hő- és gázkibocsátást ábrázoló fényképeinek felhasználásával történik. Napirenden van továbbá gázüzemű mikrobuszok és kisvasút üzembe helyezése a sportolók, vezetők és újságírók részére, valamint a P+R (parkolj és gyalogolj!) rendszerű közlekedés bevezetése is. A forgalom hatékonyabb irányítását szolgálja 190 telepítendő utcai kamera, 550 új közlekedési lámpa, sebességérzékelő és 57 torlódást jelző berendezés. A szervezők szerint ez lesz az első olimpia, amely nem növeli meg a játékoknak otthont adó város légszennyezettségét.

Légitársaságok jövője

A repülőgépeket ért terrortámadások nyomán a biztosítótársaságok jelentősen megemelték díjtételeiket, amit a légitársaságok nem érvényesíthetnek teljeskörűen jegyáraikban, hiszen épp hogy kedvezményekkel kell visszacsalogatniuk a légi utazásban bizalmukat vesztett ügyfeleket. A nagy múltú európai légitársaságok erős szakszervezetei – ha tehetik – a végsőkig kitartanak. Jó példa erre a Lufthansa múlt év eleji, háromnapos sztrájkja, amikor a pilóták 12 százalékos béremelést, a nyugat-európai infláció többszörösét harcolták ki maguknak. Egyebek mellett e tényezők is a piaci szerkezet átrendeződéséhez vezethetnek.

Európában ősszel a Swissair csődje nyitotta a sort, majd a Sabena következett. A belga óriáscég már húsz éve veszteségesen működött, de egyetlen kormány sem vállalta a kényes döntést a több ezer embert foglalkoztató nemzeti légitársaság felszámolásáról. A sor nyilván folytatódik, máris vannak, akik további csődökről suttognak – elsősorban a görög Olympic Airways, az ír Air Lingus és a betegeskedő olasz Alitalia nevét emlegetve. A Malév Rt. vezetése – amely tisztában van az európai piacokon is elkerülhetetlen egyesülési hullám bekövetkeztével – a cég életképességét a KLM holland légitársasággal októberben megkötött partneri szerződésben látja fenntarthatónak.

Túlélésre általában a három legnagyobb társaságot tartják esélyesnek: a British Airways, a Lufthansa és az Air France erejében nem kételkednek, bár az utasok számának mérséklődése őket sem kerüli el. A British Airways például napi kétmillió fontos vesztesége miatt már eddig is ötezer dolgozóját bocsátotta el. A Lufthansa csökkentette járatait, munkavállalóival elfogadtatta a négynapos munkahetet és a korkedvezményes nyugdíjazást is.

A légi közlekedést világszerte jellemző válsággal dacolva a Ryanair elnök-vezérigazgatója, Michael O'Leary cége profitjának 39 százalékos emelkedését jelentette be november elején. A British Airways utáni, második legnagyobb szigetországi légitársaság a Londonhoz közeli Stanstedből indítja gépeit. A dublini székhelyű cég versenyképességét elsősorban alacsony díjtételeinek köszönheti, ugyanis nem nyújt utasainak extra szolgáltatásokat. Oda indít járatokat, ahová a nagy légitársaságokkal egyáltalán nem, vagy csak drágán lehetne eljutni. Azon jóslatán, hogy 2003-ra a jelenlegi utasszámát 15 millióra duplázza, amit 2008-ra ismét megkétszerez, egyesek szkeptikusan mosolyognak, de a számok egyelőre igazolják a légipiac új jövevényének optimizmusát.

Az amerikai légitársaságoknál is sokan csődöt sejtenek, ami még olyan nagyokat is utolérhet, mint az American Airlines (amelynek szeptember 11-én két, majd november 12-én egy gépét érte szerencsétlenség). Leo Mullin, a Delta Airlines vezetője szerint óriásfúziók várhatók, amelyek az AA, a United és a Delta egyesülését hozzák, és a három nagyot követhetik a közepesek: a Northwest, a Continental és a US Airways társaságok is.

Európán belüli késések a légi forgalomban (2001. I-VIII. hó)

Város

Reptér

Átlagos késés (perc)

Athén

Spata

101,1

Milánó

Malpensa

35,9

Milánó

Linate

31,6

London

Gatwick

26,8

London

Heathrow

30,9

Brüsszel

Zaventum

33,8

Madrid

Barajas

36,6

Párizs

CDG

36,9

Zürich

International

33,2

Barcelona

El Prat

35,3

München

FJ Strauss

34,0

Róma

Fiumcino

37,2

Genova

International

32,6

Düsseldorf

International

33,2

Manchester

International

32,3

Amszterdam

Schiphol

35,6

Lisszabon

International

34,4

Dublin

International

37,8

Frankfurt

International

34,8

Bécs

International

35,4

Larnaca

 

148,5

Párizs

Orly

35,2

Koppenhága

International

35,4

Isztambul

 

34,0

Stockholm

Arlanda

34,0

Helsinki

Vantaa

34,0

Oslo

Gardermoen

33,8

Forrás: Association of European Airlines

   

Szállodai kihasználtság

Wolff Péter, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint az utazók elkerülik az amerikai tulajdonban lévő szállodákat. A leglátványosabb a visszaesés Londonban, ahol 40 százalékkal esett vissza a szobafoglalás, de Bécs és Budapest is megsínylette a terrortámadás következményeit.

A budapesti ötcsillagos szállodákban november elejéig másfél milliárd, 2001 végéig megközelítőleg hárommilliárd forintnyi forgalomkiesést, néhány száz fős létszámleépítést, továbbá fizetés- és munkaidő-csökkentést regisztráltak a terrortámadás következményeként. A Danubius Rt. 2-300 fővel csökkenti 4200 fős létszámát. A Marriott Hotel forgalma 30 százalékkal esett vissza, a várható bevételkiesés mintegy 1,2 millió márka. Bár nem terveznek elbocsátást, de a kollektív szerződések módosításával a 360 dolgozó az utolsó negyedévre tíz százalékkal kevesebb bért kapott, és ugyanennyivel csökkent a munkaidő is. A Hotel Inter-Continental előre jelzett árbevétel-kiesése szintén 1,2 millió márka, de egyelőre nem terveznek létszámleépítést.

A Hilton 1,1 millió, a Kempinski 800 ezer, a Hyatt Regency 550 ezer márkával kisebb bevételt könyvelhetett el tavaly, és az utóbbi még csekély mértékű elbocsátást is szükségesnek tartott. A Pannonia Hotels Rt.-nél szintén mérséklődött a forgalom, igaz, csak néhány százalékkal. A közel 1600 dolgozó marad.

Az előző évben a konferenciaturizmus főszezonjának számító utolsó negyedévben már ugyancsak érzékelhető volt a válság. Köves Tamás, a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségének elnöke becslése szerint a szervező cégek árbevétele a felére csökkent. Jellemző a találkozók visszamondása, ami könnyen megtehető, mivel nem szokás kötbért kikötni.

Amerikában azok a konferenciák sikeresek, ahová nem kell repülővel utazni, a Közel-Keleten pedig alig szerveznek üzleti konferenciákat. Egyes telekommunikációs szakemberek előrejelzése szerint megnőhet a kereslet a videokonferencia-rendszerek iránt. Ez technikailag már régóta megoldható, lényegesen olcsóbb, de a dolog természeténél fogva jóval személytelenebb.

Utazási portálok

Hiába a dotcom cégek mélyrepülése, az internetes utazási portáloknak még mindig jól megy, az amerikai nagyok Európában is terjeszkednek. * A légitársaságok mindent megtesznek, hogy a vevők az interneten keresztül rendeljenek jegyeket, és jelentős kedvezményekkel segítik ezt a számukra hasznos megoldást. Néhány amerikai légitársaság nemrég 20 százalékot engedett áraiból, de a különböző utazási irodáknál is kedvezményes akciók sokasága várja az utazókat. * Tavaly mintegy 17 milliárd dollár értékben vásároltak on-line módon repülőjegyeket, ami a piac 14-17 százalékát jelenti. Az amerikai Southwest Airlines például már minden harmadik jegyét a világhálón értékesíti, és a versenytársak is megkezdték a felzárkózást. * A piac internetes sikerében óriási szerepet játszik, hogy a különböző nagy globális jegyfoglalási rendszereknek köszönhetően a szükséges adatokat már korábban digitalizálták. Az egyre költségesebb munkavállalói szerződésekre kényszerülő légitársaságoknak előnyös, ha az utazási irodák megkerülésével, az utazók közvetlen elérésével csökkenteni tudják kiadásaikat.

Utazni jó!

Az optimistábbak szerint az életnek vissza kell zökkennie a régi kerékvágásba. Mint felidézik, máskor is történtek robbantásos merényletek, mégsem változtak meg az utazási szokások. Például 1997. november 17-én az egyiptomi Luxorban iszlám szélsőségesek hatvankét turistát mészároltak le, emiatt sokan a nemzetközi turizmus tartós hanyatlását és Egyiptomnak mint turistacélpontnak a teljes mellőzését jósolták. Szerencsére mindez nem következett be, így reménykedhetünk abban, hogy az Egyesült Államokat ért támadás következményei sem lesznek tartósak. Az utazás életforma, az aktív pihenés része, amire az embereknek továbbra is igényük lesz.

Mivel átmenetileg csökkent az érdeklődés az amúgy népszerű és biztonságosnak tartott észak-afrikai iszlám államok iránt, Tunézia további kedvezményekkel csalogatja a turistákat. Mindössze kétórás repülőút után az európainál jóval enyhébb klíma várja az oda látogatókat. Manapság különösen megnyugtató a fegyveresek által őrzött szállodakomplexumok, bazárok látványa. Az ország a turizmusból él – jóval a kontinens átlaga fölött -, tudja, hogy mit veszíthet, és azt igyekszik is megvédeni. Marokkót az egyéni utazók inkább a dél-spanyolországi utakkal kötik össze, de találni szervezett társasutakat is.

Egyiptom közel ötezer éves történelmének varázsát kínálja: Kairó, Luxor, Théba megtekintése után nílusi hajóutat és vörös-tengeri búvárkodást – a világpolitikai helyzet remélhető konszolidálódásának reményében. Egy kéthetes "Sinouhe" körutazás négycsillagos szállodai elhelyezéssel, félpanzióval, repülőjeggyel együtt már 270 ezer forinttól elérhető. Természetesen a fakultatív programokért külön kell fizetni, alkalmanként akár több tízezer forintot is.

Törökországgal kapcsolatban ugyancsak a kivárás jellemző, holott a népes iszlám ország az utóbbi években egyre kedveltebb úti cél volt. A török Riviérán eltöltött pihenés népszerűsége megközelítette az olasz és a görög tengerpartokét, így joggal reménykedhetnek a tavaszi és nyári turistaáradatban.

Ebéd a Kremlben

A moszkvai Kremlben nemrégiben kávézó-étterem nyílt a műemlékegyüttest felkereső turisták számára. A csaknem 200 fős létesítmény a volt kongresszusi palotában kapott helyet, az úgynevezett diplomáciai előcsarnokban. Hétfajta menü közül választhatnak a betérők, 7-15 dollár közötti áron, ami az orosz fővárosban nem számít drágának. * Eddig csak zárt, intézményes étkeztetés volt a Kremlben – amely az orosz államfő rezidenciája -, illetve előadások idején a palotában. Az újfajta vendéglátó-ipari létesítmény működése a Kreml nagyobb nyitottságát célzó politika megvalósulását jelzi, s várhatóan további lépéseket is tesznek, kompromisszumokat keresnek, hogy "lebontsák a történelmileg kialakult, de már idejétmúlt korlátozásokat". * A Kreml katonai parancsnoka szerint a kávézó megnyitása biztonsági szempontból nem jelent semmiféle gondot, ám ha valaki felönt a garatra, annak "segítenek, hogy méltó módon távozhasson a Kremlből".

Internet a New York-i taxikban

A terrorakciók által sújtott New Yorkban sok mindenre büszkék – egyebek között a taxicégek is megújulnak. A helyi Team Systems taxivállalat szerződést kötött a Yahoo! internetszolgáltatóval és a Medallion pénzügyi vállalkozással. E szerint Palm 7 típusú, internetes kapcsolatot is lehetővé tevő "elektronikus kézi szervezőkkel" (miniszámítógép képességű "menedzserkalkulátorral") látják el a céghez tartozó taxikat. A Team Systems a legnagyobb New York-i taxivállalkozás. Egyelőre, kísérletképpen még csak néhány tucat "internetesített" taxija cirkál a városban, de az, aki már átélte, milyen érzés dugóban ülve várni, hogy végre PC-hez jusson, az tudja, hogy milyen jó húzás ez az ötlet.

Távoli csodák

A válság, úgy tűnik, kevésbé érintette az egzotikus délkelet-ázsiai célpontokat és mindazokat a helyszíneket, amelyek távol esnek a katonai akcióktól. Az Indiai- és a Csendes-óceánt mintegy összekötő, több ezer szigetből álló Indonézia rengeteg csodát tartogat. Közülük kiemelkedik Bali szigete, az istenek és démonok földje. Természeti szépségek, festői rizsteraszok, tiszta vizű tavak és tengervíz, misztikus szentélyek és templomok, valamint ízletes konyha jellemzi. A páratlan szépségű szigeten három-, négy- és ötcsillagos szállodák várják az egzotikus élményekre vágyókat – repülőjegy nélkül, egy hétre, reggelivel 130 ezer forintért. A szilveszteri gálavacsora például fejenként 55 ezer forintba került.

Srí Lanka, egykori nevén Ceylon szigete szintén trópusi paradicsom az Indiai-óceán peremén. Buddhista templomok, szobrok, az egykori uralkodók palotái és erődítményei teszik vonzóvá, az egzotikus tájakat kedvelők százféle orchidea- és majdnem ötszáz madárfajban gyönyörködhetnek. A klasszikus, 12 napos ceyloni körutazás 380 ezer forintot kóstál, utazással és all inclusive ellátással.

Thaiföld népszerűsége változatlan a tehetősebb utazók körében. Arany Buddha-templomok, thai táncosok és egzotikus ételek csábítják a kéthetes, pattayai üdüléssel egybekötött körutazásra a turistákat 350 ezer forintért.

Mauritius elsősorban vulkanikus hegyeinek és fehér homokos strandjainak kontrasztjával nyűgözi le a turistákat. A trópusi és szubtrópusi éghajlatot a hűsítő délkeleti szél teszi kellemessé. Híres az itt élők szívélyes, vendégszerető magatartása, a különböző népcsoportok – franciák, indiaiak, kínaiak, afrikaiak – harmonikus közösséget alkotnak. A búvárkodás szerelmesei különösen kedvelik a sziget partjai körüli korallzátonyokat. A téli nyaralás itt azonban borsos áron valósítható meg: a kéthetes tartózkodás egy elegáns szállodában – félpanziós ellátással – repülőjeggyel együtt hétszázötvenezer-egymillió forintért élvezhető.

Akik szafarikirándulással szeretnék kikapcsolódásukat emlékezetesebbé tenni, azokat Kenyába invitálják. All inclusive ellátással a nyolcnapos nyaralás majdnem 400 ezer forint, ami "megfejelhető" egy hároméjszakás szafarival 380 ezer (!) forintért.

Mexikói utazással kárpótolhatják magukat azok, akik Florida helyett ezúttal más úti célt szeretnének választani maguknak. A híres helyi specialitások elfogyasztása után bőséggel adódik kirándulási lehetőség, elsősorban Chichen Itza maja templomaiba, a Kukulkan piramishoz vagy Tikal városába, amelyet a második világháború után fedeztek fel. A nálunk hideg, téli hónapokban a közép-amerikai országban 27-28 °C a levegő és 25 °C a víz hőmérséklete. Repülőjeggyel, all inclusive ellátással két hetet fejenként 500 ezer forinttól kínálnak az irodák, az egy- és kétnapos fakultatív kirándulások további 140-630 márkába kerülnek.

Az Újvilág egyik töretlenül népszerű gyöngyszeme a Dominikai Köztársaság. Kolumbusz Kristóf kései utódait zöldellő hegyekkel övezett finom homokos partok várják, ahol rengeteg modern szálloda és nyaralócentrum gondoskodik az oda látogatók kényelméről és szórakoztatásáról. A Neckermann az all inclusive ellátást két hétre, utazással együtt 350 ezer forinttól kínálja.

Bodnár László, az Országos Ingatlanforgalmazó Iroda Kft. ügyvezető igazgatója

Sosem számítottam igazi repülős utasnak, de szeptember 11-ét követően egy darabig egészen biztosan csak autóval vakációzom. * A spanyol tengerpartot több száz kilométer hosszúságban kipróbáltam. Lenyűgözött, de a nagy távolság miatt inkább közelebbi nyaralóhelyekben gondolkodom. A kilencéves lányommal az Adriai-tenger horvát vagy olasz felén fogunk pihenni. * Az augusztusaimat többnyire Magyarországon töltöm. A zsúfolt Balaton helyett a Körösök vidékén vagy a Tisza mellett töltődöm fel. Tavaly ősszel a Zemplénben kirándultunk, az idén pedig a tokaji borvidéket barangoljuk be – persze nem kizárólag a természeti szépségek után kutatva. * Dijonban járva a francia étkezési kultúrából kaptam ízelítőt, de igazi kedvencem a török konyha. Jó néhány utam során a mohamedánokat békés, becsületes és vendégszerető embereknek ismertem meg. Így csak bízni tudok abban, hogy mihamarabb befejeződik az ártatlan embereket is sújtó, terrorizmus elleni háború.

Sítúraválaszték

Sokan az egzotikus, távoli célpontok helyett európaiakat választanak – már csak a könnyebb és biztonságosabbnak tartott autós utazás miatt is. A minden igényt kielégítő kínálat szinte áttekinthetetlen, a skála az olcsóbb szlovákiai síelőhelyektől a luxusszínvonalú, garantáltan hóbiztos svájci, francia, osztrák, olasz síparadicsomokig terjed. Nézzük az egyik végletet! A Csorba-tónál az Expressz 31 ezer forinttól kínál félpanziós ellátással hat napot. S a másik: Svájcban, az Oberwallis síterületen ezért az összegért egy éjszakát tölthetünk el ellátás nélkül egy négycsillagos szállodában. A térségben a hatnapos síbérlet ára 175 euró, mintegy 44 ezer forint. A 3500 méteres magasság és a 32 kilométer hosszú, minden tudásszintnek megfelelő pályarendszer kellemes téli időtöltést ígér.

Az ausztriai Karintia tartományban, a Mölltaler gleccser síterületein napi 15-22 ezer forintba kerül a szállás és a reggeli. A hatnapos síbérlet itt is 40 ezer forint körül van, amit gyermekeknek ennek feléért árusítanak. Az ötnapos sí- és snowboard-iskola részvételi díja 90 euró, a felszerelés kölcsönzése egy hétre 70-120 euró. A forgalmasabb síközpontokban jégteke, korcsolyázási lehetőség, szauna és uszoda egészíti ki a kínálatot. A Car-Tour igényes katalógusa Zillertal-Tuxba, Ausztria legnépszerűbb üdülőhelyére csábít, ahol 450 kilométernyi sípálya várja a látogatókat. Egy apartman 4-6 főnek hat éjszakára fejenként 43 ezer forintba kerül. A síbérlet öt napra 35 ezer forint.

Érdekes ajánlatnak tűnik az Alsó-Ausztria 285 szálláshelyén beváltható Welcome Ticket kedvezményes üdülési csekkje, amely felnőtteknek 4500, gyermekeknek 2800 forintért kínál egy éjszakára szállást kétágyas szobában reggelivel.

Az olasz Dolomitokban, Val di Fiemmében is hasonló a kínálat és az árszínvonal. A Sporthotel Obereggenben – ahol nagy relax-center, fedett medence és számos wellness-program kínálja szolgáltatásait – napi 24 ezer forintért kapható szállás és reggeli.

Kovács Gábor, a Bankár Holding Rt. vezérigazgatója

A terrortámadás mélységesen megdöbbentett, de nem változtatta meg utazási szokásaimat. * Tavaly november elején is elmentem a családommal a Kanári-szigetekre, ahova szívesen térek vissza minden évben. Vonz a kellemes klíma, és még mindig elbűvöl a hófödte csúcs látványa a nyárban. Ilyenkor a lányaimmal nagyokat kirándulunk, úszkálunk. * Londonba viszont nem az időjárás csábít, hiszen a gyakran permetező esőben inkább a kiállítások, színházak és koncertek látogatása a kedvenc programom. A város hangulata még mindig magával ragad, bár évekig dolgoztam kint. Nyelvi nehézségeim és tájékozódási problémáim természetesen nincsenek, többnyire valamelyik ázsiai vendéglőben étkezem, és minden alkalommal felkeresem Hampsteadben a kedvenc kínai éttermemet. Az igazi angol, csokis muffin régóta a gyengéim közé tartozik.

Belföldi célpontok

Mindazok, akik idegenkednek a hosszú utazástól, gazdag belföldi szálláskínálatban válogathatnak. A Danubius Hotels speciális utó- és előszezoni ajánlata például kedvező árú, ám magas színvonalú szállodai ellátást ígér, a soproni Bio-Sport Hotel Lövérekben pedig többféle regenerálókúra közül lehet választani. Egy egyhetes menedzserkúra orvosi vizsgálattal, masszázzsal és napi sportprogramokkal, teljes ellátással 87 ezer forintért vehető igénybe.

Bár a magyar sípályák rövidek, és a hó sem garantálható, pihenni, kikapcsolódni itt sem utolsó dolog. Dobogókőn a Hotel Pilis vagy a Mátrában a Hotel Galyatető kedvező árakon kínálja szolgáltatásait a téli szezonban.

A gyógyfürdők továbbra is népszerűek, Hajdúszoboszlón a Hotel Délibáb, Hévízen a Hotel Panoráma várja termálvizeivel a gyógyulni és felüdülni vágyókat.

Kovács Péter

Belföldi élénkítés

A magyar kormány a következő 10 évben évente 20-25 nagy egészségügyi központ felújítását, illetve -építését támogatja. Az idén 10-15 milliárd forintot juttat gyógyfürdőfejlesztésre, -építésre, illetve a szállodakapacitás bővítésére. Az országban 840-850 működő hévízkút van, amiből gyógyfürdőhöz csak 240-et használnak. A Széchenyi-terv keretében eddig 13 pályázat érkezett gyógyfürdő-rekonstrukcióra, illetve -építésre

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. január 1.) vegye figyelembe!