Ha felépül végre...

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. november 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 43. számában (2001. november 1.)
Manapság ipari méretekben készülnek a lakóparkok, és exkluzív családi házak nőnek ki a földből. A tehetősek szerencsére már nemcsak a nosztalgia és a giccs burjánzásáról tanúskodó, palotát-kastélyt mímelő hatalmas tömegű, tornyokkal, kéménycsodákkal felcicomázott ingatlanokat építtetnek, hanem sablonoktól mentes, az életminőséget javító otthonokat is, amelyeket a kor követelményeinek megfelelően rendeznek be. Mindehhez szakemberek csapatára van szükségük a tervezéstől a megvalósításig.

Minőségi otthonok

Az egymást fantasztikus gyorsasággal követő technikai újdonságok, a különleges anyagok alkalmazása ellenére a házépítés lényegét tekintve nincs sok új vonás. Nagyapáink, dédapáink és azok felmenői egyaránt úgy hozták létre házaikat, mint mi: alapot készítettek, falakat húztak, födémet, majd tetőt emeltek rá. – Mostanában egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy életminőségünk nem lesz jobb azért, mert például nagyobb fesztávolságokat vagyunk képesek áthidalni, a korábban szokásosnál hamarabb épül meg az otthonunk, vagy mert a legmodernebb elektronikus eszközök segítik elő a lakás és a külvilág közötti kommunikációt. Az életünk felgyorsult, minden vibrál körülöttünk, s az otthontól – amely a feltöltődés helyszíne – főképpen azt várjuk el, hogy nyugalom vegyen benne minket körül. Ennek megteremtésében sokat segíthet az építész – vélekedik Kajdócsi Jenő, a Kajdócsi Építésziroda vezetője.

Több és nagyobb

Az utóbbi években nőtt az építkezési hajlam. Tavaly 44 700 új lakás építése kezdődött meg, 46 százalékkal több, mint 1999-ben. 2001 első három hónapjában 8776 építési engedélyt regisztráltak, 36,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A fellendülés elsősorban a fővárosban érzékelhető, ahol háromszor annyi új építkezés kezdődött el, mint amennyit befejeztek. Az igényesebb kivitelezésre utal, hogy egyre kevesebb lakás épül kalákában. * Az elmúlt évtizedben markánsan nőtt a lakások mérete. 1971 óta az otthonok alapterülete 54 százalékkal, ezen belül a három-, illetve többszobásoké 35,6 százalékkal lett nagyobb – mutat rá Liskáné Pólya Lenke, az Ecostat tudományos munkatársa. Az átlagos szobaszám már három évvel ezelőtt is 4,2 volt, vagyis egyre több helyiséget magukban foglaló, nagy lakásokat építenek. A lakóingatlanok átlagos alapterülete 1998-ban 96,9 négyzetméter volt, a következő évben 104, míg tavaly 100. A szakember véleménye szerint az alapterület újabban regisztrált csökkenésének oka az, hogy befektetési céllal a korábbinál több kislakás épül. * A jövőben nagyobb mértékű bővülésre a lakóparki jellegű építkezések esetében lehet számítani. A luxuskivitelű lakóparkok beruházói az otthonok leendő – jómódú – tulajdonosainak számtalan előnyt kínálnak. A manapság divatos, mediterrán jellegű társasházak vagy a legújabb trend szerinti ökoházak a kényelem, a biztonság, a védettség, továbbá a szolgáltatásokban gazdag lakókörnyezet gondolatának jegyében születnek meg. Ennek ellenére a legtöbb lakás változatlanul családi házas formában épül: 2000-ben az arányuk 78 százalékra rúgott.

Csapatmunka, "családlátogatással"

Mint Turányi Gábor építészmérnök, a Turányi és Simon Építész Iroda társtulajdonosa hozzáfűzi, az egészséges, praktikus, kényelmes, ám az átlagostól eltérő luxusházak és -lakások megtervezésében már nem "csak" egy építészmérnök vesz részt. Még akkor sem, ha az illető az építtető igényeinek megfelelő, a táj jellegét figyelembe vevő, a szigorú építészeti előírásokhoz alkalmazkodó, a múló divatirányzatoktól mentes, időtállóan szép tervet képes a megrendelő asztalára tenni. – Egy színvonalas lakóház tervezéséhez legalább akkora stábra van szükség, mint egy hatalmas irodaépületéhez. A munkában 8-10 szakember vesz részt, többek között épületgépész, statikus, elektromos tervező, belsőépítész, sőt uszodagépész, biztonsági szakértő, akusztikus tervező – mondja a családi házak tervezési folyamatában tetten érhető újabb trendről.

Mára kialakult egy olyan tehetős és igényes réteg, amely a nyugat-európai országokban megszokott módon megbecsüli a tervezési munka szellemi teljesítményekben megnyilvánuló részét. A bekerülési költség 10 százalékára rúgó tervezési díj viszont – ami Nyugaton nem ritkaság – nálunk még elérhetetlen: a megrendelők többsége ritkán hajlandó 3-6 százaléknál többet fizetni.

Miután a tervező és a megrendelő megállapodott egymással, kezdetét veheti a tervezés, ami hónapokig, akár fél évig is eltartó folyamat. Fontossága abban rejlik, hogy a majdani épület külső megjelenése, illetve enteriőrje csak akkor lesz látványos, és csak abban az esetben kínál egyúttal jó életminőséget lakóinak, ha a házat körültekintően, gondosan tervezik. Ennek egyik nagyon fontos feltétele, hogy a megrendelő és az építész között partneri viszony alakuljon ki. Előbb az építkezőnek kell tisztáznia és megfogalmaznia, hogy mit szeretne, amihez a partnernek tekintett építész tanácsokkal, javaslatokkal szolgál, és mer akár vitázni is, ha úgy látja, hogy a megvalósítandó álom eredményeként például rosszul használható terek alakulnak ki.

A munka kezdetén az építész megtekinti a területet. Többek között megfigyeli a környezetét, így a szomszédos épületeket, az utakat, a parkokat, a közlekedést. Ezeknél is fontosabb, hogy mekkora arányban fedik növények a telket, az milyen nagy, milyen az alakja és a tájolása. Már ekkor gondolhat például arra, hogy jó tájolással természetesebben – s nem utolsósorban olcsóbban – lehet kellemes hőmérsékletet, s általa jobb életminőséget létrehozni, mint egy klímaberendezéssel. – Újabban mindenkit rábeszélek a hűvösebb házra, sőt arra is, hogy ne féljen az északi tájolástól. A globális felmelegedés hatására ugyanis sokkal egyszerűbb a téli hideg, mint a nyári hőség ellen védekezni – mutat rá egy újfajta megközelítésre Turányi Gábor, aki az elmúlt években három olyan épületet is tervezett, amelyben a nappali és a hálók egyaránt északra néztek.

A telek szemrevételezése után a szakember és a felépítendő ház tulajdonosa megbeszéli az építési programot. – Erre lehetőleg a megrendelő lakásában kerítek sort. Fel kell ugyanis mérnem, hogy ő és családtagjai milyen környezetben és hogyan élnek, milyen egyéni, illetve közös tevékenységeik vannak. Az is lehet, hogy az illető pont olyan házat szeretne, mint amilyen a jelenlegi otthona vagy éppen annak az ellentétét. Jó, ha tudom, hogy milyen hangulata van a lakásának, van-e olyan bútor, amelynek az új házban is meg kell találni a pontos, jól kiszámítható helyét – beszél a "családlátogatás" fontosságáról Kékediné Tóth Éva építészmérnök.

A tapasztalatok alapján több vázlatterv készül. Ezek főként az alaprajzot variálják, de tömegvázlatok és homlokzati tervek is készülhetnek. Miután kiderül, hogy a szakember melyik elképzelést "gyúrja" tovább, több alkalommal is találkoznia kell a megrendelővel. Időközben kiderülhet, hogy különféle okok miatt kompromisszumokat kell kötni, s mind az építtetőnek, mind az építésznek végig kell gondolnia, miről kell lemondania, vagy mit tehet még hozzá a tervhez.

Az új lakások építésének költsége (ezer Ft/m2, áfa nélkül)

 

Új családi házban

Új többszintes, többlakásos épületben

Meglévő épületek bővítésével

Összes (átlag)

1999

Budapest

116

129

83

116

Többi város

95

102

73

94

Község

87

100

71

86

Összesen

93

115

74

94

2000

Budapest

128

134

91

126

Többi város

107

111

82

105

Község

99

113

79

97

Összesen

105

122

83

105

Forrás: KSH

Fő az egészség!

– Napjainkban hihetetlenül erősen érvényesülnek a kortendenciák abban, hogy a megrendelők milyen házat, lakást képzelnek el maguknak – vélekedik Kapitány Ágnes szociológus, aki férjével és munkatársával, Kapitány Gáborral közösen írt, tavaly megjelent könyvében azt vette górcső alá, milyen volt a lakások szimbolikája Magyarországon az 1990-es években. – Jelentősnek tartjuk például a lakások méretének növekedését – mondja Kapitány Gábor. További markáns jelenség – ami egyben az életminőség javulását is jelzi -, hogy a testre, az egészségre egyre nagyobb figyelem helyeződik. Ezt jelzi a konyhák megnövekedő szerepén kívül a test ápolására szolgáló helyiségek, vagyis a fürdőszoba, a konditerem, az uszoda, a szauna felértékelődése és népszerűsége. A fürdőszobák például valódi szobákká alakultak át, amelyekben a padlóburkolat fából készül, s az ugyancsak fa alapanyagú bútorok mellett akár egy kényelmes fotel is helyet kap, az ablakot pedig függöny takarja. A fitneszszalonokból az otthonokba került az egészséges életmódot és a "jóllétet" ötvöző wellness, amihez a korábbitól eltérő eszközök, berendezések is szükségesek. A klasszikus kád, illetve a zuhany mellett tehát megjelentek az exkluzív zuhanypanelek, "zuhanytemplomok" s a medence méretűvé szélesedő masszázskádak is.

Mindezek figyelembevételével többszöri egyeztetés és sok-sok vázlatot követően megszületik a házat 1:100 arányban ábrázoló engedélyezési terv, amelynek elkészítésében a statikus és az épületgépész is részt vesz. Az engedélyezési terv – bár néhány építész még a bútorok s egyéb berendezési tárgyak helyét is megjelöli rajta – léptéke miatt nem alkalmas arra, hogy minden értékes műszaki információt tartalmazzon. Erre szolgál a kivitelezési terv, amelynek aránya 1:50, vagyis az előbbinél sokkal több részletet ábrázol. Például méretezhetők rajta a törtvonalú falszakaszok, a beépített bútorok.

Az építészek az engedélyezési terven feltüntetik a házépítéshez felhasználandó anyagokat és szerkezeteket, amelyek többsége már megfelel az EU szabványainak. – Egyes építőanyaggyárak az általuk elért különféle fizikai mutatókat beleerőltetik a szabványokba, s így termékeik korszerűnek számítanak. Ám a felhasználásra kínált anyagaik egy része nem természetes, és életminőség-javító hatásuk sincs – vélekedik Turányi Gábor.

Az épület használati eszköz. Fontos tulajdonságai közé tartozik az energiatakarékos működés, az alacsony karbantartási igény, továbbá a környezetbarát anyagok és berendezések alkalmazása. Ezért fontos, hogy a ház építése során lehetőleg ne használjanak egészségre ártalmas anyagokat, például a burkolatok ragasztóanyagai legyenek oldószermentesek. Két évtizeddel ezelőtt a ragasztók 70 százaléka tartalmazott oldószert, manapság viszont nagyobb részük vízzel oldható. – Az igényesen kivitelezett fabútorokat nem politúrozzák, hanem a felületüket viasszal kezelik – éppen úgy, mint nagyanyáink. A viasz természetes anyag, nem szennyezi a környezetet, s az illata miatt is sokan kedvelik. A sérülések során a lakk darabosan megpattan, és elválik a felülettől, a viasz viszont soha. A bútorokon keletkezett sérülést így a háziasszony könnyen, gyorsan kijavíthatja – ad praktikus tanácsot Ligeti Ferenc építészmérnök, bútortervező, a Ligeti Stúdió vezetője. Arra is figyelmeztet, hogy a beltéri falfesték lehetőleg vízzel hígítható legyen, mert ez a száradáskor nem bocsát ki egészségre káros anyagot.

Garamvári Vencel, a Vinárium Rt. vezérigazgatója és társtulajdonosa

Az otthonom egyben a munkahelyem is, ugyanis a lakásomat – egy másik tulajdonostársamhoz hasonlóan – a vállalkozásunk saját termelőüzemének helyet adó ingatlanon alakítottam ki. A budafoki, mintegy 6000 négyzetméteres pincészethez és a felette elterülő, villaszerű épülethez 1997-ben jutottunk hozzá. Az akkor százéves épület az idők folyamán rettenetes állapotba került: fedélszéke megroggyant, mészkő falai málladoztak, s szigetelése sem volt. Már a vétel során is az volt a szándékunk, hogy nemcsak a pincészetet újítjuk fel, hanem a felette álló villát is. Szerencsére sikerült megtalálni az eredeti épület tervrajzát, s a tervezésre Kéri Zoltánt kértük fel, aki már korábban is foglalkozott védett, illetve műemlék jellegű épületek rekonstrukciójával. * A hatalmas beruházásra pestiesen szólva ingünk-gatyánk ráment. Az egyik tulajdonostársamhoz hasonlóan én is eladtam az otthonomat, s az értékesítésből származó pénzt is az épület rekonstrukciójára fordítottuk. Ennek természetesen az lett az ára, hogy az ingatlan egy részéből lakásokat kellett kialakítani. * A villát a föld színéig visszabontották, hiszen újra kellett szigetelni. A korábbi egyszerű, nyeregtetős épület L alakúvá módosult, érdekességei az ökörszemablakok. Megtartottuk az eredeti, 3,80 és 4,20 méter közötti belmagasságot, s mivel a tető alatt dupla szigetelés van, és a kiszellőztetés megfelelő, a fűtési számla elenyésző. A tetőn kívül büszke vagyok az épület eleganciáját emelő főbejáratra, és a fehér műkővel keretezett, faszerkezetű, íves ablakokra is. * A létrejött négyszintes ingatlan alsó pinceszintjén folyik a termelőmunka, és a bormúzeumot is ott helyeztük el. Ehhez kapcsolódnak a borászati laboratórium és a szociális létesítmények. Egy szinttel feljebb van egy borszaküzletet. A tulajdonképpeni földszinten találhatók az irodák és a tárgyalók, míg a tetőtérben kapott helyet az adminisztratív központ, s tőle jól elválasztva a két lakás. Olyan épületet sikerült kialakítanunk, amely megfelelő területet kínál a vállalkozás üzemeltetéséhez, s ideális körülményeket biztosít ahhoz, hogy két család is otthon érezze magát benne.

Természetes anyagok

A természetes anyagok iránti vonzódást egyébként a tájjal, a természettel való kapcsolat fokozódó igénye is felélesztette. Ezért használ egyre több építész az épületek határolófalaként téglát, követ vagy fát. Nagy házak esetében a különféle anyagok közül több elem is harmóniába hozható egymással, s így különleges homlokzatok születhetnek.

Az épület "kalapja" szépen kiegészíti a tömegét, védelmet nyújt a csapadékkal és a széllel szemben. A tetők elkészítéséhez a gyártók saját, egységes rendszereket kínálnak. Elterjedt a betoncserép, az égetett kerámiacserép, a sík- és hullámpala, de egyéb termékek is szerepelnek a hatalmas kínálatban. Például a természetes pala, amely spanyol, francia vagy német importból származik, s amit nem szabad összekeverni a régebben Magyarországon használt, de már betiltott műpalával. Az utóbbit azbesztcementből formázták, s ezért káros volt az egészségre. Kis lejtésű tetőket fémlemezzel, egészen pontosan cinkkel is le lehet fedni. A természetes pala és a patinázott fémlemez együttese különleges kialakítású tetőket eredményezhet.

Az épület "szemei", vagyis az ablakok sokkal erőteljesebben meghatározzák az építmény jellegét, sőt annak építészeti stílusát is jelentősebben befolyásolják, mint a külső ajtók. Az ablakok tok- és keretszerkezete általában fából vagy műanyagból készül, de léteznek alumínium, acél és kombinált (például alumínium és fa) kivitelben is. – A szívem a fához húz, mivel a használat során természetközelséget, otthonosságot kölcsönöz. Él egészen addig, amíg el nem tüzelik, ennek következtében folyton megújuló, változó matéria, szemben a műanyaggal. A fa beépítése és egyéb felhasználása ellen viszont a környezetvédők tiltakoznak, így természetesen a műanyag tok- és keretszerkezeteknek is létjogosultságuk van – mondja Ligeti Ferenc.

A külső nyílászárók műanyag szerkezeteit UV-álló adalékokkal látják el a gyártók, így azok – a régebbi profilokkal szemben – nem sárgulnak meg a napfénytől, továbbá ütés- és időjárásállók. Műanyagból különféle színekben merész geometriájú profilok készülhetnek, s vélhetően ez is oka annak, hogy a természetközelség ellenére a szakemberek szerint a PVC rövidesen piacvezető lesz a külső nyílászárók piacán.

Kiadott lakásépítési engedélyek településtípusonként (1995-2001)

 

Engedélyek száma (db)

Megoszlása

Budapest

Város

Község

1995

39 053

11,5

43,6

44,9

1996

30 462

13,4

39,3

47,3

1997

30 474

11,7

38,6

49,7

1998

23 442

14,8

44,0

41,2

1999

30 577

16,0

41,0

43,0

2000

44 709

20,3

43,1

36,6

2001. I. negyedév

8 776

21,6

49,2

29,2

Forrás: KSH

Fűtés-hűtés, funkcionális fények

A fűtési és hűtési rendszer megtervezése az épületgépész feladata. A fűtési berendezéseket három fő típusba lehet sorolni. Hagyományosak a bútorszerű tárgyként is kezelhető kályhák, kandallók, kemencék, jó ideje használatos a központi fűtés a hozzá tartozó formatervezett lapradiátorokkal, és sokan választják a láthatatlan, és ezért rendkívül népszerű változatot, a padlófűtést, a terjedőben levő falfűtést, valamint a légfűtés különféle formáit.

Néhány éve léteznek olyan csúcstechnológiai eszközök, amelyek segítségével még a hagyományos fűtésrendszerek is hatékonyabban működtethetők. A hőfokszabályozós vezérlők például regisztrálják a levegő hőmérsékletét, s ahhoz igazítják az időzítést, kiszámítva, mennyi ideig kell a bojlernek cirkuláltatnia, hogy egy meghatározott időpontra elérje a kívánt hőmérsékletet. Mind több magánlakásban található légkondicionáló berendezés is. Ez a kényelem mellett állandóságot is kölcsönöz a lakásnak, hiszen télen-nyáron azonos hőfok érhető el vele.

Egy igazi otthonban meghatározó szerepe van a fénynek. A hatalmas üvegfelületeken át rengeteg természetes fény jut a lakásba, mennyisége különféle módszerekkel még növelhető is. Egyes napszakokban azonban mesterséges fényt kell igénybe venni, ami lehet általános, célzott, illetve hangulatvilágítás. A korszerű világítás egyrészt funkcionális szerepet tölt be, másrészt lehetővé teszi az otthoni értékek – képek, szobrok, könyvek – célzott megvilágítását. A modern világítástechnikai termékekkel egyedi hangulat is teremthető. A legújabb fejlesztések egyik iránya, hogy a lámpákban szilíciumkristályokból felépülő diódákat, úgynevezett LED-eket alkalmaznak. Említésre érdemes, hogy újabban a sugárzásoktól való félelem a villanyáramot is a többé-kevésbé ellenséges erők közé sorolta.

Beszédesek, rafináltak

A lakás sokféle tárgyi eleme között meghatározó szerepük van a bútoroknak. – Egy bútornak nemcsak funkciója van, hanem üzenetet is hordoz. Azt, hogy ki a tulajdonosa és milyen korban él, hol vásárol, milyen a környezete – mondja Vásárhelyi János formatervező. A 80-as évek bútorai polgárpukkasztó, posztmodern darabok voltak, az elmúlt évtized pedig a minimalizmus jegyében telt el. – Ezek azonban nem stílusok, hanem trendek – mondja a formatervező. Mint rámutat, az éppen csak véget ért múlt század első felében a trendek 20, a második felében pedig már 10 évente váltották egymást, így nem tudni, mit hoz a jövő.

Vásárhelyi arra biztat mindenkit, hogy találja meg azokat a karakteres és tartós tárgyakat, amelyek biztosan kiállják az idő próbáját. A választást megkönnyíti, hogy a paletta az előző korok értékeivel is gazdagodott: egyes cégek újragyártják például Breuer Marcell vagy Macintosh klasszikus darabjait. Ráadásul a legújabb bútortrend a mondanivalóban gazdag 60-as évekre utal vissza, aminek eredményeként a látvány színes, a formák plasztikusak, biomorfok. Az utóbbi azt jelenti, hogy például az ötletgazdag tervezésű széknek szó szerint lába van. A legújabb bútorok rafináltak és multifunkcionálisak. A kárpitozott bútortestek átalakíthatók, s az ülőbútorok sokféle testhelyzetet képesek követni.

Az igényes hazai bútortervezők is folyamatosan új megoldásokat keresnek. – Rendszeresen látogatjuk a külföldi szakvásárokat, hogy a technikai újdonságokról és a designról naprakész ismereteink legyenek – mondja Kertész István bútortervező, a Mobili Artica Kft. ügyvezetője, aki arról számolt be, hogy a jövő konyhája például flexibilis lesz, ugyanis az egyes pultokat motorikusan fogják mozgatni. A professzionális gyártók célja, hogy növeljék a bútor használati értékét, a vásárló biztonságérzetét. – Mivel nő az átlagos testmagasság, a konyhabútorok munkalapjának magassága a korábban szokásos 85 helyett 90-92 centiméter lehet. Az igényes konyhabútorok alsó részének mélysége is növekedik, 60 cm-ről 80-ra. Ilyen mélység esetén a falra szerelt, keskenyebb felső beépítés lejjebb kerülhet, a pult fölé hajoló háziasszony mégsem veri be a fejét a szekrénybe. Az alacsonyabbra állított felső szekrényből a tárgyak biztonságosabban leemelhetők. Ráadásul a munkalap 20 centiméterrel megnövekedett szélességének köszönhetően kiszolgálósáv is kialakítható rajta – vázol néhány ergonómiai célú újdonságot Kertész István.

Nemes Péter, a Hotel Thermal és a Grand Hotel igazgatója

Éppen negyven éve dolgozom a szállodai szakmában, s az eltelt évtizedek alatt nyolc hotel nyitásában is részt vettem. A házak építése, átalakítása, majd működése során megfigyelhettem, mit hogyan készítenek a mesteremberek, illetve később hogyan viselkednek az általuk használt anyagok – például azt, hogy a rusztikus felületű padlóburkolatokat nem könnyű tisztán tartani. * Az így szerzett ismereteket a saját házam építése során is hasznosítottam. Amikor az építésszel beszéltem, pontosan elmondtam, mire van szükségem, s felhívtam arra is a figyelmét, hogy ne a saját elképzeléseit erőltesse rám, hiszen a családommal én fogok az új házban lakni, nem pedig ő. * Jelenlegi otthonunkba hét évig tartó építkezést követően, 1997-ben költöztünk be. Magam is sokat dolgoztam a házon, főleg azokat a munkákat végeztem el magam, amelyek türelmet, kitartást és precizitást igényeltek. Én vezettem az ácsmunkát, és egy szakember segítségével magam szereltem be a nyílászárókat. Nem féltem felmenni 11 méter magasra sem, ahol a kieresztett tető alatti gerendákat ugyanolyan színűre festettem le, mint a nyílászárók faszerkezetét, hogy az épület külső megjelenésében teljes legyen az összhang. A manzárd mennyezetét 962, egyenként 4 méteres nútféderes deszkából saját kezűleg burkoltam. Mindez sok időt igényelt, de megérte. Minden szöget eldolgoztam, a szögek fejét pedig fapótlóval lefedtem. Amikor szobafestőket hívtam, hogy adjanak árajánlatot, a mesterek azt mondták: ilyen szép mennyezetet még nem láttak. Nagyon élveztem a napi tevékenységemtől teljesen elütő munkálkodást, és pénzt is csak arra kellett kiadnom, amit magam nem tudtam elkészíteni.

Színek és trendek

A lakás otthonossá varázsolásában fontos szerepük van a lakástextileknek. – Reneszánszát éli az egyedi szőnyeg, amely a melegség legfőbb hordozója – közli Gulyás Judit textiltervező, aki különleges eljárással, úgynevezett handtufting technikával gyapjúból készíti a szőnyegeit. Szerinte a jó szőnyeg érvényesülni hagyja a burkolatot, ugyanakkor követi a bútor formáját. Szőnyegei ezért gyakran amorfok. Mint elmondta, a textilekre vonatkozó trendet az idén és jövőre az élet élvezetét tükröző sokszínűség jellemzi. Az idei, Frankfurtban megrendezett Heimtextil kiállítás mottója szerint "Otthon az, ahol a szív lakik", vagyis az otthonnak a kikapcsolódást, ellazulást segítő térnek kell lennie. Ennek megfelelően rikító színek nincsenek az idei trendben.

A frankfurti kiállításon az életérzéseket négy kategóriába sorolták. Az egyik a kemping, a vidám, derűs második otthon, amit strapabíró anyagok és nyári színek, a narancs, a rózsaszín, a türkiz jellemeznek, és természetesen elmaradhatatlan kellék a csíkos anyaggal bevont nyugágy. A másik, a cafeteria kifinomult atmoszférát sugall. Színei a bézs, a mogyoró- és négerbarna, amelyekhez finom lilákat, illetve a khaki sötétjét társítják. A szalon keleti hatást tükröz, a régi időket felelevenítő elegáns belső teret jeleníti meg halvány és sötétebb púderszínekkel. A negyedik stílus a loft, ami magyarul padlást jelent, s a színei a kontraszton alapulnak.

Amikor az otthonunkat tervezzük, egyben az életünket is formáljuk. Ez nagy feladat, amely sok kis résztevékenységből áll. Összeállításunkban ezért nem vettük górcső alá például azt, hogy az elektronika és az informatika fejlődése milyen világújdonságokat kínál a lakások kialakításában, vagy azt, hogy milyen egyéb, esetenként szembetűnő trendek tapasztalhatók a lakásépítésben és -használatban. A lakás belső helyiségeit sem jártuk végig, nem vizsgáltuk meg a fő lakótéren kívüli, sem pedig a luxusjellegű helyiségeket. Ám az érdekelteknek nincs nehéz dolguk, hiszen sokféle könyv, szaklap segít a tájékozódásban, a piacon pedig széles választékban kaphatók az otthon kialakításához szükséges alapanyagok, tárgyak és berendezések.

Kerényi József Kossuth-díjas építész, tanszékvezető egyetemi tanár

Ahány ház – annyi szokás. Folytathatjuk a népi mondást: ahány lakás – annyi életmód. Következésül az (lenne) a jó lakás, amely a benne élők életmódjának megfelel, amelyben a lakók ezért otthon érzik magukat. Az életmód a kultúrából következik, ezért más egy távol-keleti ország kerttel övezett tatamis lakása, megint más az arabok befelé forduló, belső udvaros, lapos tetős háza, vagy a csapadékos, zord időjárású hegyi vidékek meredek tetős gerendaháza. * Még egy olyan kis országban is, mint Magyarország, egészen más az alföldi, napsütötte otthonokkal szemben támasztott követelmény, mint például a mátravidéki házaknál. Más kell a városokban, más a falvakban, máshogyan él a Szabadsághegyen egy csillagász-fizikus házaspár, mint Hajóson egy szőlősgazda a családjával, máshogyan élnek egy családi házban, másként egy társasházban. És nem utolsósorban más annak a családnak a lehetősége az otthonteremtésben, akinek van pénze, mint akinek nincs. * Lehet-e átlagos családról, átlagos igényről beszélnünk? Természetesen lehet, ilyen módon épültek a szocialistának vélt lakótelepek, ahol még a papírtapéta kiválasztásához sem volt joga az állampolgárnak. A rendszerváltozás után aztán a lerobbant, omladozó bérházak bérlői is jogilag ugyanolyan tulajdonossá avanzsáltak, mint az őrző-védő szolgálatos lakóparkokban élők, vagy a kisnemesi életmód nélkül is kúriákat, Jancsi és Juliská-s szörnyetegeket építő újgazdagok szerte az országban. * Azt természetesnek tartom, hogy mindenki jobbra törekszik, hiszen ahogyan Tamási Áron mindenkinél pontosabban fogalmazott: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." (De igencsak aktuálisnak érzem a mai világban Bartók kevéssé ismert gondolatát: "Ha már mindenütt rossz, akkor inkább otthon van az ember.") * Ezért csak két egyszerű dolgot tanácsolok minden új otthonra vágyó, otthont teremtő embernek. * 1. Ne a csicsásabbnál csicsásabb lakásmagazinokból keressenek először ötleteket az otthonteremtéshez. Üljön össze a család, és beszéljék meg közösen, mi az, ami a jelenlegi otthonukból hiányzik, de azt is, mi az, amit szeretnek, sajnálnának elveszíteni. Ha ezeket még a család jövőbeli változásaival is egybevetik – sok szeretetteljes vita után reális közös elképzelésük lesz majdani otthonukról. * 2. Ezek után már csak pénzre van szükség, meg egy jó tervezőt kell keresni. Olyat, aki az otthontervezést nem tekinti havi kereseti penzumnak, a család majdani otthonát nem építészeti életműve beteljesülésének szánja, hanem abban reménykedik, hogy az otthon lakói boldogok lesznek az általa tervezett házban. (Igaz, olykor könnyebb pénzt keríteni, mint ilyen tervezőt találni.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. november 1.) vegye figyelembe!