Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. november 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 43. számában (2001. november 1.)
-

Kiállítások, vásárok

Pécs Info 2001 Szakkiállítás

november 6-8.

Pécs, POTE Aula

Témakörök: Informatika, távközlés, irodatechnika, számítástechnika. A PBKIK által kiírt pályázat elnyerésével, a Pécsi Ipari Vásár Kft. az irodatechnikával, irodaberendezésekkel kibővített tematikával, országosan meghirdetve, önállóan szervezi az egyre fontosabb szerepet betöltő szakkiállítást.

Pécsi Ipari Vásár Kft. 72/315-653

SECURITY & SAFETY

november 7-10.

Nemzetközi Biztonságtechnikai, Vagyonvédelmi, Tűz- és Bankbiztonsági Kiállítás és Konferencia

SAP Rendezvénycsarnok, Budapest

A vagyonvédelmi és biztonságtechnikai üzletág rohamos fejlődése a rendszerváltás után a magángazdaság, a külföldi befektetők megjelenésével vette kezdetét. Riasztóak a statisztikai adatok, melyek alátámasztják ezen rendezvény létjogosultságát, illetve egyenes irányú fejlődését. A kiállításhoz idén is több rendezvény kapcsolódik: Biztonságtechnikai Konferencia, Nemzetközi Robbantástechnikai Kollokvium; cégbemutatók, üzletember-találkozók, rendőrségi és egyéb szervezetek demonstrációi. Kiállítási csoportok, témakörök: A NATO-tagság technikai feltételei. Civil biztonság. Környezetbiztonság. Nemzetbiztonság – nemzetvédelem, polgári védelem. Nemzetközi biztonság – pl. terrorizmus, kábítószer-, fegyvercsempészés elleni küzdelem. Közlekedésbiztonság, szállításvédelem (szárazföldi, légi, vízi). Személyi védelem, önvédelem, őrzés, biztosításvédelem. Lőfegyverek, lőfegyvernek nem minősülő fegyverek. Objektumvédelem, komplex biztonságtechnikai rendszerek – mechanikus és elektronikus. Biztonságtechnika, ellenőrző és őrzőberendezések, kültéri védelmi rendszerek, lakossági távfelügyeleti és védelmi kisrendszerek. Bankbiztonság, banktechnika – bankjegyforgalom, hitelkártya, méret- és hamisítvány-ellenőrzés, trezorok, széfszekrények, széftermek, CCTV, ATM-rendszerek, banki alkalmazások (integrált informatikai rendszerek, bankkártyás rendszerek és eszközök), alapszoftverek, banki hardverek, banki tájékoztatóeszközök, speciális banki eszközök. Betörés, rablás és lopás elleni berendezések – biztonsági üvegek, ajtók, zárak, pénz- és értékszállítás, páncélautók, pénzszállító autók gyártása, használata. Tűzvédelem, tűzmegelőzés, tűzoltás, pirotechnikai eszközök – tűzérzékelők és tűzjelző rendszerek, tűzoltó berendezések, hő- és füstelvezetők, tűzgátló nyílászárók, tűzvédő burkolatok. Hegyi és légi mentés. Katasztrófavédelem. Munkavédelem, baleset-elhárítás, távközlés, telekommunikáció, telefonos riasztórendszerek. Számítástechnika, informatika – banki szoftverek, adósminősítés, cégminősítés. Adatvédelem, adatbiztonság. Biztosítás. Tavaly 21 országból mintegy 300 cég képviseletében 150 kiállító tisztelte meg részvételével az eseményt. Négy nap alatt az érdeklődők száma meghaladta a 13 000 főt. A látogatók között a szak- és üzletemberek, döntéshozók és vezető beosztásúak száma 15%-kal, a vidékről érkezők száma mintegy 30%-kal több volt, mint 1999-ben, külföldről is több érdeklődő érkezett a 11. SECURITY & SAFETY kiállításra. A kiállításhoz konferencia is kapcsolódik.

ELITEXPO Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft. 318-3710

Nemzetközi Bútor Szakvásár

november 7-11.

Budapesti Vásárközpont

Jubileumi kiállítás nyílik novemberben: tizedszer kerül sor a bútoripar nagy seregszemléjére a Bútorvállalkozók Országos Szakmai Szövetségének felhívására. Ma e vásárhármas a térség vezető szakvásáraként képet ad mind a hazai ipar fejlettségéről, piacképességéről, mind a jelentős világpiaci trendekről. Az egyre szélesedő nemzetközi jelenlét igazi megmérettetést jelent, míg a kiállítás szakmai rangja az értékesítési piacok gyorsabb, eredményesebb elérését jelenti. Az A pavilonban több mint 200 kiállító 12 000 m2-en mutatkozik be. A magyar bútorgyártók mellett itt vannak a jelentős piacvezető országok, Olaszország, Németország képviselői. Évek óta visszatérő partnereink Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovénia bútorgyártói. Az utóbbi években megindult folyamatokat kívánja erősíteni "A forma magyar műhelyei" program. Kedvező lehetőséget kínál a bútortervező és -gyártó műhelyeknek, hogy bizonyítsák piaci rátermettségüket. Az "Office – számítógépes munkahelyek 2002" program napjaink egyik legaktuálisabb témáját kívánja feldolgozni, bemutatni.

KG HomeArt Kereskedelmi, Szervezési és Képviseleti Kft. 319-3324

Woodma Faipari Gépkiállítás

november 7-11.

Budapesti Vásárközpont

Az F pavilonban ma már "otthon" van a gép- és szerszámipar. A teljes nemzetközi kínálatot vonultatja fel, mind a hagyományos, mind a legmodernebb technológiát mutatja be több mint 30 kiállító 2000 m2-en. Az itt megjelent újdonságok méltán szolgálják a bútoripar műszaki hátterét, segítik a fejlesztések legcélszerűbb megvalósítását.

KG HomeArt Kereskedelmi, Szervezési és Képviseleti Kft. 319-3324

Interwood Bútoripari és Belsőépítészeti Anyagok Kiállítása

november 7-11.

Budapesti Vásárközpont

Tavaly sikeresen mutatkoztak be – először önállóan – a D pavilonban a bútoripari alap- és segédanyagokat, belsőépítészeti elemeket gyártó cégek.

A paletta sokszínű: alap- és felületkezelő anyagok, szerelvények, a belsőépítészet elemei a lépcsőtől az ajtóig. Több mint 2000 m2-en bizonyítja mintegy 80 kiállító termékeinek sokrétű alkalmazhatóságát, minőségét, megbízhatóságát.

KG HomeArt Kereskedelmi, Szervezési és Képviseleti Kft. 319-3324

HÓ-Show

november 8-11.

11. Találkozó a téli sportok szerelmeseinek

Budapesti Vásárközpont

Tematika: Sportfelszerelések, sportruházat, téli utazási ajánlatok, síbörze.

Az előző évben 21 576 látogató tekintette meg a börzét.

Helydíjak: 12 900 Ft/m2-től.

Hungexpo Rt., Tihanyi Klára 263-6885

HUNGARODIDACT

november 22-25.

Budapesti Vásárközpont

6. Nemzetközi Oktatástechnikai Szakkiállítás

Tematika: OKTATÁSI ESZKÖZÖK: tanári és tanulókísérleti eszközök, bútorok, iskolafelszerelések, hagyományos taneszközök, óvodai eszközök, fejlesztő játékok. Sportszerek, hangszerek, játékok, audiovizuális eszközök, oktatást segítő szoftverek, hardverek, oktatási modellek, robotok, szimulátorok. Nyelvi laboratóriumok, multimédia, távoktatás, informatika az oktatásban

Helydíj: 15 200 Ft/m2 + 25% áfa, egységstand: 8500 Ft/m2 + 25% áfa.

Hungexpo Rt., Szebeni Márton 263-6076

Antik Enteriőr 2001 Kiállítás

november 22-25.

VIII. Magyarországi Régiségkiállítás és Vásár

Műcsarnok

A rendezvény alapvető célja: bemutatkozási és értékesítési lehetőséget teremteni a műkereskedőknek. A műgyűjtők, befektetők és érdeklődők számára alkalmat adni a kínálat áttekintésére. Segíteni a magyar műkereskedelem bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe. Az Antik Enteriőr, hétesztendős története során, Közép-Európa legrangosabb műtárgyvásárai között előkelő helyet vívott ki magának. A tematika évek óta változatlan, minden műtárgycsoport képviselteti magát és megvásárolható a rendezvényen. Témacsoportok: Bútorok, ékszerek, értékpapírok, fenyőbútorok, hangszerek, órák, szobrok, textíliák, érmék, fegyverek, festmények, könyvek, porcelánok, technikai régiségek, vallási tárgyak. A Partner's 2000 Kft. munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kiállítás évről évre egyre kényelmesebb, látványosabb, sikeresebb és izgalmasabb legyen. Minden évben értékes nyereményeket sorsolnak ki a kiállítás utolsó napján a látogatók között, amelyet mindenki nagy izgalommal vár. A kiállítás fejlődését és sikerét nyomon követhetjük, ha összehasonlítjuk az első és a hetedik Antik Enteriőr adatait. Az első 1994. évi rendezvényen 35 régiségkereskedő állított ki, a tavalyi rendezvényen már 20-szal többen voltak jelen. A kiállítás alapterülete is nagymértékben nőtt, a kezdetekben 400 m2-nyi terület állt a régiségkereskedők rendelkezésére, akik mostanra már közel 1500 m2-en mutatkozhattak be. Természetesen a látogatók száma is évről évre növekszik, az 2000-es kiállításra 16 ezren, azaz 10 000-rel többen voltak kíváncsiak, mint a legelső Antik Enteriőrre. Az Antik Enteriőr Kiállításon a magyar műkereskedelem valamennyi reprezentánsa képviselteti magát. Hónapokkal előre készülnek, és teszik félre legszebb, legértékesebb portékáikat, hogy a legméltóbb helyszínen, az Antik Enteriőr Régiségkiállításon mindenki kedvére gyönyörködhessen bennük.

Alapdíj installációval: 33 500 Ft/m2 + áfa, alapdíj installáció nélkül: 29 500 Ft/m2 + áfa.

Partner's 2000 Kft., Galambos Sándor 319-3369

Konferenciák

Áfakonferencia 2001 (Konzultáció az áfatörvény alkalmazásáról, gyakorlati problémáiról)

november 7.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Áfaelvonási jog, ezen belül az elkésett számlák kezelése. Közvetített szolgáltatások és az értékesítéshez járulékosan kapcsolódó szolgáltatások adóalapjának, illetve áfájának meghatározása. Az áfa-visszaigénylés feltételei és a visszaigénylés (lízing esetében). Azonnali és utólagos eredmények kezelése és bizonylatolása az áfában. A számla javítása, helyesbítése és sztornírozása. Az ingyenes értékesítések és az áfa. Az adóbevallási szabályok az áfában. Folyamatosan teljesített szolgáltatások megítélése és ezek értelmezési problémái. Teljesítési hely meghatározása a szolgáltatások esetében. A devizaliberalizáció mit jelent az áfa szabályai alkalmazásában. Lízingkonstrukciók és az áfa (fizetési kötelezettség, levonási jog). Vámszabad területi társaságok értékesítései, illetve vámszabad területen teljesített értékesítések áfabeli helyzete. Előadó: Sike Olga főosztályvezető, APEH.

Részvételi díj: 19 800 Ft+áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 14 800 Ft+25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

SECURITY & SAFETY

november 7-8.

SAP Rendezvénycsarnok, Budapest Körcsarnok

Előadók: Dr. Márki Zoltán főcsoportfőnök, Igazságügyi Minisztérium. Dr. Demszky Gábor. Dr. Károlyi László igazgató, Magyar Posta Rt. Dr. Orbán Péter országos rendőrfőkapitány. Dr. Bakondi György főigazgató, Országos Katasztófavédelmi Főigazgatóság. Dr. Túrós András elnök, Országos Polgárőr Szövetség. Vörösmarti Mihály elnök, Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara. Samu István ezredes, rendészeti főigazgató-helyettes, BM Határőrség Országos Parancsnoksága. Dr. Lux Gyula ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Nyomozati és Szabálysértési Főosztály vezetője. Mueller Othmár igazságügyi műszaki szakértő. Sík Zoltán informatikai kormánybiztos. Edelényi András technikai igazgató, HIS Software Kft. Luczay-Pénzes Attila alezredes, igazságügyi szakértő, ORFK Bűnügyi Főosztály Nyomozói Osztály. Dr. Radó Ákos főosztályvezető, Magyar Nemzeti Bank Rt. Emissziós Főosztály. Gombás Tibor, MatávCom Kft.: A MatávCom logisztikai és biztonságtechnikai megoldásai. Dr. Varga László főosztályvezető, Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség Jogi Főosztály. Kelvin Miller vezető értékesítési mérnök, KiddeFire Protection. Robin Edmunds exportigazgató, Hochiki Europe. Megnyitó: Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár, BM. Levezető elnökök: Dr. Garamvölgyi László ezredes, az ORFK Kommunikációs Igazgatóság igazgatója. Lasz György, az IN-Kal Security Biztonsági Szolgálat elnök-vezérigazgatója, Ercse Sándor, a Hungária Biztosító Rt. biztonsági vezetője, a MABISZ Kármegelőzési Bizottság helyettes vezetője.

ELITEXPO Kft. 318-3710

Liftexpo Konferencia

november 8.

Budapest Körcsarnok

Tervezett előadások: Az építőipar gazdálkodási folyamatainak alakulása a Széchenyi-terv tükrében. Veszélyes berendezés-e a felvonó? A felvonók és mozgólépcsők kiválasztásának szempontjai. Ami életveszélyesen hiányozni fog: felvonóbiztonsági szabályzat. A felvonós szabványok és jogszabályok várható változásai. A felvonós szabványok korszerűsítése, EU-s jogharmonizáció. Megfelelőségtanúsítás kérdései. Felvonók biztonsági követelményei és megfelelőségértékelése. A "felvonós" szakemberképzés helyzete Magyarországon. A felsőfokú szakember-, felvonószerelői és ellenőri képzés jelene és jövője. Felvonó távfelügyeleti rendszer aktuális kérdései, tapasztalatai. A társasházi törvény módosításának szükségessége. Milyen finanszírozási lehetőségek, nehézségek, illetve kérdések adódhatnak egy társasház liftfelújításával vagy telepítésével kapcsolatban. Kisvállalkozások szakmai tevékenységének ismertetése, helyük, szerepük a hazai felvonós piacon. Beszállítói, alvállalkozói bérmunka és kooperációs lehetőségek fejlesztése. Felvonó-vészjelzőrendszerek. A GEOCOOP új felvonóvezérlő családja. Kisfeszültségű kapcsolókészülékek felvonóüzemi alkalmazása. A gépház nélküli liftek alkalmazásának lehetőségei. Levezető elnök: Apatini Kornél, OTIS Felvonó Kft. ügyvezető igazgatója A rendezvény védnökei: Dr. Demszky Gábor, Budapest főváros főpolgármestere, dr. Hegedüs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

ELITEXPO Kft. 318-3710

Tárgyi eszközök, befektetések elszámolása az új számviteli törvény szerint

november 12.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Tárgyi eszközök bekerülési értéke, az értéket növelő/csökkentő tételek. A piaci érték értelmezése. A hasznos élettartam, maradványérték fogalma, értelmezése. Terv szerinti értékcsökkenés, annak változtatása. Terven felüli értékcsökkenés, annak visszaírása. Tárgyi eszközökkel kapcsolatos számvitel-politikai döntések. Beruházás, felújítás, karbantartás. Szabad pénzeszközök befektetése részesedésekbe, értékpapírokba, kölcsönökbe, ezek elszámolása, értékelése. Előadó: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM.

Részvételi díj: 19 800 Ft+áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 14 800 Ft+25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

I. Országos Tanácsadási Konferencia, Budapest

november 15-16.

Danubius Thermál Hotel, Margitsziget

Az utóbbi időszakra vonatkozó felmérések, elemzések azt mutatják, hogy a tanácsadók ügyfelei egyre inkább komplex, gyakorlati megoldásokat várnak el. Akkor elégedettek, ha egyszerre több tanácsadói szakmát érintő speciális szakmai szolgáltatásokat, s ezáltal nagyobb hozzáadott értéket kapnak a projektek eredményeként. Ezek igényesebb feladatokat, magasabb minőségi elvárásokat jelentenek a tanácsadók számára.

A konferencia célja, hogy a megbízók megismerkedhessenek új megoldásokkal, benyomást szerezhessenek a tanácsadók szakmai megközelítéséről, hozzáállásáról, könnyebbé váljon a megfelelő tanácsadó kiválasztása.

A konferencián bemutatásra kerülnek olyan komplex projektek, megoldások, melyek megvalósításában különböző szakismerettel rendelkező tanácsadók együtt vettek részt. Egy másik szekcióban a résztvevők nyomon követhetik, hogy milyen vállalat- és üzletfejlesztési megoldásokat alakítottak ki a tanácsadók az elmúlt időszakban ügyfeleik kérésére. A harmadik szekció a kistérségi és az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó projekteket ismerteti.

Részvételi díj: 70 000 Ft + áfa.

Congress Kft. 212-0056

INFO ÉRA 2001 Konferencia

november 15-17.

Informatika az oktatásban. Országos konferencia

Ruhaipari Szakközépiskola, Békéscsaba

A konferencia fő témája: Informatikai oktatás: mobilinformatika, melyről neves előadók tartanak plenáris és szekció-előadásokat. A konferencia tervezett témakörei: mobilkommunikáció. Programozás: tartalmi kérdések. A Logo programozási nyelv. Közgazdasági informatika. Szabad szoftverek (Linux). Adatmodellezés, adatbázisok az interneten. Multimédia. Internet, hálózatok, biztonság. Oktatási tapasztalatok. Taneszközök: könyv és multimédia. Telebank, webáruház. Rendszergazda-ismeretek. OKJ-újdonságok. Érvényesülési alapismeretek: viselkedés az interneten. Érvényesülés és a közvetlen kommunikáció. Milyen diákot szeret a tanár. Informatikatanári szerepek. Informatika és tehetség. Egyéb programok: Más szervezetek találkozói, megbeszélései. Díjkiosztások (Az év legjobb informatikai tankönyve díj). Nosztalgiakoncert, divatbemutató, állófogadás.

INFO ÉRA és INF.O Plus Alapítvány 52/316-666/2807

A számlakibocsátás és -befogadás szabályai és retorziói (Helyesen nyújtják bea számlát?)

november 19.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: A bizonylatokkal szembeni alaki és formai követelmények (példányszám, sorszám, oldalszám, eredeti példány, előre nyomtatott számlák). Bizonylatolás kötelezettségei és esetei. A hiteles számla ismérvei, aláírása, nyelve, megőrzése. A számla kiállításának módozatai, számla helyessége, gépi számla. Árengedmények számlázása, előlegszámla, bizományosi kereskedelem, csere, barter. A számlázás áfaproblémái. A számlák jellemző hibái, korrekciós lehetőségek. A számla sztornírozása, helyesbítése, javítása, számlamásolat, előlegszámla, új számla kiállítása, bizományosi kereskedelem. A bizonylatok adóigazgatási azonosítása. Az adólevonási jog bizonylatolása. Kezesi felelősség. Pénztárgépek és taxaméterek alkalmazása. Előadók: Borzáné Botka Erika osztályvezető, PM, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH.

Részvételi díj: 19 800 Ft+áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 14 800 Ft+25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Az elfogadott 2002. évi adó- és járulékszabályok (2001. november 12-én fogadták el!)

november 21.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Adóévben keletkezett veszteség elhatárolása. Adóterhet nem viselő járandóságok és az azokra jutó adók levonása. Elévülési határidő módosulása. A bizonyítás terhének változása. A vagyoni értékű jog fogalma. A szakképzéssel összefüggő juttatások fogalmának változása. Devizaliberációval összefüggő számlanyitási szabályok változása. Hogyan kell eljárni folyamatosan teljesített értékesítési és "importszolgáltatás" esetén? Adóév során nem érvényesített árfolyamveszteség elszámolása. Árfolyamnyereségből származó jövedelmek adózása. Értékpapír-kölcsönzéssel összefüggő szabályok. Előadók: ART.: dr. Hadi László főosztályvezető, PM, ADÓ: Lucz Zoltánné főosztályvezető-helyettes, PM, JÁRULÉK: Kiss Lenke elnöki tanácsadó, APEH, ÁFA: Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH.

Részvételi díj: 19 800 Ft+áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 14 800 Ft+25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Mi várható a gazdaságban a 2002. évben?

november 23.

Cégvezetők Országos Konferenciája

Hotel Marriott, Budapest

Meghívott előadók: A KORMÁNY ÉS AZ ÁLLAMIGAZGATÁS RÉSZÉRŐL: Gazdaságpolitika: Dr. Matolcsy György miniszter, GM. Pénzpolitika: Varga Mihály miniszter, PM. Gazdasági törvény-előkészítés: Dr. Latorcai János elnök, Országgyűlés Gazdasági Bizottsága. Gazdasági statisztika: Dr. Mellár Tamás elnök, KSH. Vámügy: Arnold Mihály országos parancsnok, VPOP, Adó és járulékok: Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs elnökhelyettes, APEH. Jegybank: Dr. Auth Henrik alelnök, MNB. Gazdasági bűnözés: Dr. Ferenczi László r. vezérőrnagy, ORFK. Bérpolitika, foglalkoztatás: Dr. Herczog László helyettes államtitkár, GM. Vidékfejlesztés: Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár, FVM. A GAZDASÁGKUTATÓK RÉSZÉRŐL: Dr. Belyó Pál igazgató, ECOSTAT, Dr. Köves Tamás vezérigazgató-helyettes, Kopint-Datorg Rt. AZ ELNÖKSÉG TAGJAI: Dr. Bácskai Tamás egyetemi tanár, BKE, Kupa Mihály országgyűlési képviselő, Iklódi András, a Cégvezetők Klubja alapítója.

Részvételi díj: 34 500 Ft+áfa/fő, klubtagoknak 29 500 Ft+áfat/fő.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/18

Alkalmazottak nélkül – Bértechnikák 2002-ben (Alkalmazottak kiváltása számlaképesekkel. A különböző foglalkoztatási viszonyok adó- és járulékterhei)

november 27.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Hogyan olcsóbb a munkáltatónak és mikor jár jobban a dolgozó? A különböző jogcímen kifizetett jövedelmek közterhei: munkabér, megbízási díj, osztalék, tag személyes közreműködése, bérleti díj, ügynöki jutalék, szerzői jog stb. A különböző jogviszonyokban adható juttatások adóterhei. Párhuzamos jogviszonyok: munkaviszony és vállalkozási jogviszony ugyanannál a cégnél. A tag munkaviszonya. A munkavégzésre irányuló jogviszonyok (elhatárolások a munkaviszonytól), vállalkozás, megbízás, szállítási szerződés, bizomány. Számlaképesség, számlázás (egyéni vállalkozók, társas vállalkozások) követelményei. Alkalmi munkavállalók a cégnél. A reprezentáció, egyéb természetbeni juttatások, költségtérítések. Tőkeemelés és -leszállítás. Előadók: Dr. Vadász Iván alelnök, Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete, dr. Kerekes Anikó alelnök, Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete.

Részvételi díj: 19 800 Ft+áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 14 800 Ft+25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Ami a cég kasszájából 2001-ben kivehető...(...és azok adó- és járulékterhei)

november 28.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Pénzben és természetben nyújtott juttatások 2001-ben. Átvállalt díjak, cégautó, gépkocsiköltség-térítés, külföldi napidíj, osztalék, megbízási díj, személyes közreműködés, továbbképzés, tanulmányút. Étkezési hozzájárulás, alkalmazotti kedvezmény, önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés, munkaruha-juttatás, reprezentáció. Üzleti és egyéb ajándékok, sportolási, művelődési lehetőségek biztosítása. Dolgozói részvényjuttatások, részvényopciók. Munkaviszonyhoz kötött béren kívüli juttatások problematikája. Egyes béren kívüli juttatások jogosulatlan igénybevétele. Adóalap-korrekció nélkül elszámolható juttatások. Járulékalapot képező és járulék alól mentes jövedelmek. Mikor kell járulékot, és mikor 100%-os egészségügyi hozzájárulást fizetni? Az egyéb jövedelmek járulék- és egészségügyihozzájárulás-összefüggései. APEH-állásfoglalások, jogerős bírósági ítéletek. Előadók: Dr. Kurucz-Váradi Károly főosztályvezető, PM, dr. Futó Gábor ügyvéd, Varga Katalin főosztályvezető, APEH.

Részvételi díj: 19 800 Ft+áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 14 800 Ft+25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Az önellenőrzés számviteli és adózási gyakorlata 2001-ben

december 5.

Thermal Hotel Helia, Budapest

Témakörök: Az önellenőrzés lehetősége és jogszabályi korlátai. Az önellenőrzés módja, szabályszerűsége, jogkövetkezményei. Az önellenőrzés számviteli szabályai (háromoszlopos mérleg, saját tőkét érintő hatások, ráfordításként való elszámolás). Az ellenőrzés megállapításainak könyvelése és annak közzététele. Az önellenőrzés problémáinak (áfa, ta, folyamatos szolgáltatások) kezelése. Az áfabevallás önellenőrzésére rendszeresített nyomtatványok, kombinált bevallási nyomtatványok kitöltési tudnivalói. Jelentős hiba értelmezése, könyvelése, megjelenése a beszámolóban. A téves adóbevallás jogkövetkezményei. Az önellenőrzési pótlék megállapításának szabályai. Önellenőrzés adóhatósághoz történő benyújtása, adójogi minősítése. A feltárt eltérés értékhatára, az adóhiány rendezése. Elévülési idő. Előadók: Borzáné Botka Erika osztályvezető, PM, Sike Olga főosztályvezető, APEH, Mandzák László igazgató, APEH Pest Megyei Igazgatósága.

Részvételi díj: 19 800 Ft+áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 14 800 Ft+25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. november 1.) vegye figyelembe!