Gazdasági eseménynaptár

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. szeptember 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 41. számában (2001. szeptember 1.)
A Gazdasági Eseménynaptárral egy-három hónapos előrejelzéssel segítjük olvasóink tájékozódását mindabban, ami a gazdasághoz kapcsolódó fontos vagy jelzésértékű esemény. Áttekintést kívánunk nyújtani, amivel a részletek felé mindenki gyorsan megtalálja az utat. A CÉGVEZETÉS Gazdasági Eseménynaptárának lapzártája mindig a tárgyhavi számot megelőző hónap 25-én van. A naptár közleményeit szelekció után díjmentesen tesszük közzé, az adatszolgáltatóknak díjazást nem fizetünk, ellenszolgáltatást nem kapunk. Kérjük tiszteljen meg telefonhívásával, jelezze munkatársunknak azokat a gazdasági eseményeket, amelyekről Ön úgy véli, hogy számot tarthatnak a cégvezetők érdeklődésére.

Információgyűjtés: CÉGVEZETÉS, Baksa Ágnes, 202-2199/181

Kiállítások, vásárok

XXI. Budapesti Divatnapok

szeptember 2-4.

Nemzetközi Textil- és Ruhaipari Szakvásár

Budapesti Vásárközpont

A nemzetközi szakkiállítás szezonális találkozó a ruházkodással, öltözködéssel, textíliákkal foglalkozók számára. A kiállítás lehetőséget nyújt a gyártók és a kereskedők számára, hogy bemutassák termékeiket, kapcsolatot építhessenek, és a legrövidebb időn belül a legtöbb szakmai megbeszélést folytassák. Egyre fontosabb a piacbővítés lehetősége, és ehhez kíván hozzájárulni a szakkiállítás. A magyar piacon működő szakemberek körében már fontos találkozóponttá vált a rendezvény. Témakörök: női felsőruházat, férfi-felsőruházat, fehérnemű, gyermekruházat, farmer- és sportruházat, kellék, kiegészítő, ruhaipari gépek, üzlet- és kirakatberendezések, designstúdiók, szövetségek, szaklapok. A programot ezúttal is szakmai előadások és egész napos divatbemutatók kísérik.

Magyar Divatintézet Kft., Sági Krisztina 338-4557

XII. Interior Textiles Budapest

szeptember 2-4.

Nemzetközi Lakás- és Háztartási Textília Szakvásár

Budapesti Vásárközpont

A Budapesti Divatnapokból a kiállítók számának folyamatos növekedése lehetővé tette a lakástextíliákkal foglalkozó cégek leválasztását, és részükre egy új vásár beindítását. Az érdeklődésre való tekintettel ezt a vásárt a jövőben is rendszeresen megrendezik. Témakörök: dekorációs anyagok, bútorszövetek, függönyök, függönykellékek, napvédő berendezések, tapéták, takarók, CAD-CAM, eladást segítő berendezések, konyhai textíliák, asztalneműk, szőnyegek, szőnyegpadlók, műanyagpadlók, nem szőtt abroszok, szálak, fonalak, szövetek, fürdőszoba-textíliák, ágyneműk, designstúdió. A kiállítást divatbemutatók, szakmai előadások kísérik.

Magyar Divatintézet Kft., Sági Krisztina 338-4557

23. Nemzetközi Bőr- és Cipőhét Szakkiállítás

szeptember 8-10.

Körcsarnok, SAP Kiállítási Csarnok, Olimpiai Csarnok, Budapest

A bőr- és cipőszakma legnagyobb magyarországi rendezvénye, nemzetközi viszonylatban Európa 5. legnagyobb szakkiállítása. Az előző kiállításon 11 ország 260 kiállítója vett részt. A kiállítás bruttó alapterülete 8500 m2. A kiállítás szakemberek részére szól, ahol a cipőtermelők, importőrök, kereskedők, bőrdíszmű- és konfekciógyártók, bőr, műbőr, textil, kellék, vegyi anyag, alkatrész, szerszám, gép stb.-vel kapcsolatos következő fél év nagybani üzleteit kötik meg. Az előző kiállítást 8000 szakmai látogató tekintette meg. A belépés a szakmai látogatók részére ingyenes. A lakosság 500 Ft/fő áron tekintheti meg a kiállítást.

Bőr- és Cipőipari Egyesülés, Till István 252-9556

Hungaromed

szeptember 4-7.

II. Nemzetközi Orvostechnikai és Egészségügyi Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont, C pavilon

Tematika: 1. Orvosi kézieszközök. 2. Diagnosztikai eszközök, készülékek. 3. Terápiás eszközök, készülékek. 4. Egyéb orvostechnikai eszközök. 5. Kórháztechnika. 6. Labortechnika. 7. Egyszer használatos termékek és gyógyászati segédeszközök. 8. Informatika. 9. Egészségügyi textíliák. 10. Egészségügyi bútorok, berendezések. 11. Implantátumok. 12. Szolgáltatások. 13. Fogászat-fogtechnika. 14. Gyógyszeripar, -kereskedelem és gyógyszerészet. 15. Egyéb. Az elmúlt évben 140 kiállító 1268 m2-en mutatta be kínálatát 3613 látogatónak.

Helydíjak: 13 900 Ft/m2+áfától

Hungexpo Rt., Tóth Judit 263-6494

105. BNV

szeptember 17-23.

Budapesti Vásárközpont

7 nap az otthon birodalmában és 7 érv, amiért érdemes kiállítani: megújult tematika, melynek középpontjába az otthon került, koncentráltabb bemutatkozási lehetőség, közvetlen visszajelzés a nagyközönség részéről, lehetőség meglevő üzleti kapcsolatai ápolására, újak kiépítésére, megfelelő marketingeszköz új termékei, szolgáltatásai bevezetésére, közel 200000 látogató nyomon követheti a legújabb trendeket. Tematika: HÁZÉPÍTÉS: Építőipari termékek, szerkezetek, szerszámok, fűtés-, lég- és klímatechnika, szaniter- és uszodatechnika, belsőépítészet. KERTÉPÍTÉS. LAKBERENDEZÉS: Bútor, lakástextília, lakásvilágítás, képző- és iparművészeti termék, háztartási gép, edény, asztali teríték. SZÓRAKOZÁS: Szórakoztatóelektronika, multimédia, hangszer- és házistúdió, fotótechnika. SZABADIDŐ: Hobbi, sportszer, szolárium, játék. LAKOSSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK: Távközlés, informatika, energetika, banki tevékenység, biztosítási szolgáltatás.

Helydíjak: 15 500 Ft/m2+áfától

Hungexpo Rt., Davidovics Iván 263-6067

PROMOTION 2001

október 2-5.

5. Marketingkommunikációs Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kiállítás lehetővé teszi a komplex üzleti célok hatékony elérését (a kiállítók a részvételi célok beteljesülését 80%-ra értékelték), a szaklátogatók magas arányának köszönhetően kedvező napi üzleti kontaktusszámot (12 kapcsolat/nap) biztosít, aktuális témaköröket érintő rangos és sikeres konferenciák, előadások kísérik a rendezvényt, évek óta látogatói regisztráció működik, mely elősegíti a kiállítók teljes körű tájékoztatását, a potenciális látogatók hatékony elérését, növekvő ismertség, dinamizmus és a szakmai színvonal folyamatos emelkedése jellemzi. Tematika: 1. Média: Tv, Rádió, Multimédia, Internet, Sajtó, Műanyag kártya, Közterületi és zártterületi reklámeszközök, Reklámtárgy, reklámajándék. 2. Kiállítás, rendezvény: Kiállítási installáció, berendezés, Kiállítástervezés, Látvány-, show-technika, Világítástechnika, Kiállításkivitelezés, Kiállításszervezés, Rendezvényszervezés, Növénydekoráció. 3. Kommunikációs szolgáltatás:

Média-, vélemény- és piackutatók, DM-ügynökségek, telemarketing, Below the line ügynökségek, PR-ügynökségek, Médiamonitoring, Médiaügynökségek, médiaképviseletek, Webmarketing, Interaktív, On-line, off-line, teletextszolgáltatás, Szakmai szövetségek, egyesületek, kamarák, Szakmai könyvkiadók, lapkiadók, Szakmai oktatási intézmények, továbbképzési központok. 4. Kreatív szolgáltatás: Fotóstúdiók, Fotó-, poszternagyítás, Képügynökségek, Iparművészeti stúdiók, Grafikai stúdiók, Kreatív ügynökségek, Modellügynökség, Filmgyártók, videostúdiók. 5. Eladáshelyi reklám – POS/POP: Kirakatrendezés, Dekoráció, Display, Üzleti berendezések, Padlógrafika, Üzleti portál, Reklámcsomagolás, Bevásárlókocsi-reklám, Mozgó elárusítóhelyek. Az előző alkalommal 150 kiállító 2861 m2-en mutatta be kínálatát közel 29 000 látogatónak. A rendezvénnyel egy időben kerül megrendezésre a Budatranspack Nemzetközi Anyagmozgatási és Csomagolási Szakkiállítás, a Printexpo Nemzetközi Nyomdaipari Szakkiállítás, az Ökotech Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás, és a Hoventa Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátó-technikai Szakkiállítás.

Helydíjak: 12 000 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Tihanyi Klára 263-6113

BUDATRANSPACK 2001

október 2-5.

20. Nemzetközi Anyagmozgatási és Csomagolási Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

Átfogó kiállítási tematika, mely magában foglalja a teljes anyagmozgatási és csomagolási ágazatot – így felöleli a csomagolás, anyagmozgatás, raktározás, informatika, recycling (újrahasznosítási) berendezések, szállítás, szállítmányozás, logisztikai szolgáltatások, szakkiadók témaköreit. Tematika: CSOMAGOLÁS: Csomagolóanyagok. Csomagolóeszközök. Csomagolási segédanyagok. Csomagológépek és -berendezések. Csomagolási rendszerek. Kész csomagolások. Veszélyes áruk csomagolása. Mérőeszközök és -berendezések. ANYAGMOZGATÁS: Anyagmozgató eszközök. Anyagmozgató gépek és berendezések. Anyagmozgatási rendszerek. RAKTÁROZÁS: Raktári eszközök, raktári gépek és berendezések. Raktározási rendszerek. INFORMATIKA: Információs rendszerek, adatkommunikáció, vonalkódtechnika. RECYCLING (ÚJRAHASZNOSÍTÁSI) BERENDEZÉSEK. SZÁLLÍTÁS, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS. LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK. SZAKKIADÓK. Az elmúlt évben 195 kiállító 5808 m2-en mutatta be kínálatát 16 666 látogatónak. A kiállítással egy időben kerül megrendezésre a PRINTEXPO Nemzetközi Nyomdaipari Szakkiállítás, az ÖKOTECH Nemzetközi Környezetvédelmi és Kommunális Szakkiállítás és a PROMOTION Nemzetközi Marketingkommunikációs Szakkiállítás.

Helydíjak: 15 300 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Davidovics Iván 263-6247

PRINTEXPO 2001

október 2-5.

10. Nemzetközi Nyomdaipari Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

Átfogó kiállítási tematika, mely magában foglalja a teljes nyomdaipari ágazatot, így felöleli a nyomdai tevékenység, tervezés, nyomdai előkészítés, nyomdaipari gépek, berendezések, nyomdai alap- és segédanyagok, kapcsolódó tevékenységek (kiadói tevékenység, kiegészítő, védő- és ellenőrző berendezések, irodaszerek, nyomtatványok) témaköreit. Tematika: NYOMDAI TEVÉKENYSÉG: Teljes körű nyomdai tevékenység. Nyomtatás. Digitális nyomtatás. Sokszorosítás. Kötészet, továbbfeldolgozás. Egyéb nyomdai tevékenység. TERVEZÉS, NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS: Tervezés, computer design. Kiadói és nyomdai szoftverek. Integrált kép- és szövegfeldolgozás. Nyomóforma-készítés. NYOMDAIPARI GÉPEK, BERENDEZÉSEK: Formakészítő berendezések. Digitális nyomógépek. Ofszetnyomó gépek. Flexonyomó gépek. Speciális nyomógépek. Kötészeti és továbbfeldolgozó gépek. Egyéb nyomdaipari és kiegészítő gépek. NYOMDAI ALAP- ÉS SEGÉDANYAGOK: Papírok. Nyomdafestékek, segédanyagok. Egyéb anyagok. KAPCSOLÓDÓ TEVÉKENYSÉGEK. KIADÓI TEVÉKENYSÉG: Kapcsolódó szolgáltatások. Kiegészítő, védő- és ellenőrző berendezések. Irodaszerek, nyomtatványok. Egyéb. Az előző évben 143 kiállító 4952 m2-en mutatta be kínálatát 16 666 látogatónak. A kiállítással egy időben kerül megrendezésre a BUDATRANSPACK Nemzetközi Anyagmozgatási és Csomgolóipari Szakkiállítás, az ÖKOTECH Nemzetközi Környezetvédelmi és Kommunális Szakkiállítás és a PROMOTION Nemzetközi Marketing-kommunkiációs Szakkiállítás.

Helydíjak: 15 300 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Rózsáné Milus Szilvia 263-6088

ÖKOTECH

október 2-5.

Nemzetközi Környezetvédelmi és Kommunális Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A rendezvény célja, hogy médiumot kínáljon a kormányzatnak célkitűzései megfelelő szintű kommunikálásához, a piac szereplőinek konkrét üzleti tevékenységük folytatásához, a szakmának a fejlődési trendek feltérképezéséhez.

TEMATIKA: 1. Hulladékgazdálkodás. 2. Vízgazdálkodás. 3. Levegőtisztaság-védelem. 4. Talajvédelem. 5. Zaj- és rezgésvédelem. 6. Megújuló energiák. 7. Települések tisztán tartása. 8. Települések zöldterületi rendszereinek kialakítása és védelme. 9. Táj- és természetvédelem. 10. Önkormányzatok környezetvédelmi tevékenysége. 11. Környezetvédelmi vizsgálat, tervezés, minősítés. 12. Környezetikár-elhárítás. 13. Környezetirányítási rendszerek. 14. Környezetvédelmi szakértők és tanácsadók. 15. Környezetvédelmi gazdasági és jogi szabályozók, jogharmonizáció és szabványok. 16. A környezetvédelem és az európai uniós csatlakozás. 17. Társadalom és környezettudatosság. 18. Szövetségek, szervezetek, információszolgáltatók. 19. ...és minden egyéb, ami a környezetvédelemmel kapcsolatos.

Helydíjak: 13 300 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Tóth Judit 263-6091

HOVENTA 2001

október 2-6.

20. Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátó-technikai Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

A kereskedelem, a vendéglátás és szállodaipar technikai hátterének legátfogóbb kínálatát közel 30 éve a HOVENTA kiállításon tekinthetik meg a szakemberek. Témacsoportok: szállodák és vendéglátóhelyek bútorai, berendezései, konyhatechnika, étel-melegentartás, elosztás, kiszállítás eszközei, cukrászati termelés anyagai, eszközei, pékségek gépei, fagylaltkészítés technikája, anyagai, kávé, kávéfőző gépek, italkészítés és értékesítés gépei, anyagai, mosogatógépek, tálalóeszközök, konyhai edények, vendéglátó-ipari textíliák, munkaruhák, formaruhák, hűtéstechnika, mérés, szeletelés, csomagolás, pénztári elszámolás, üzletberendezések, étel- és italárusító automaták, takarítógépek és higiéniai eszközök. A kiállítást idén is színes szakmai programok kísérik: a kereskedelmi és vendéglátó-ipari tanulók szakmai versenyei, konferenciák, mixer- és sommelier-bemutató, tányérfestési és szalvétahajtogatási bemutató stb. Az évek óta nagy sikerrel működő Hoventa Látványkonyhában idén a sváb, drávaközi, erdélyi és palóc konyhák jellegzetes ételeit ismerhetik meg az érdeklődők.

HOVENTA Kft., Etele Csabáné 351-1310

SZOFTVER & HARDVER a vezetés szolgálatában

október 9-10.

Informatikai szakkiállítás és vásár

MASPED Event Hall, Budapest

A szakmán belül meghatározott témára összpontosító, de a vállalatok többségét mélyen érintő szakkiállítás és vásár immár 10. alkalommal változatlanul nagy érdeklődés mellett zajlott le. A SZÁMVITEL 2001 – SZOFTVERBÖRZE szakkiállítás hagyományosan a hazai ügyviteli szoftverpiac legnagyobb seregszemléje. A február 6-án és 7-én a budapesti Kempinski Szállóban megrendezett eseményen idén 44 kiállító mutatta be termékeit, legújabb fejlesztéseit, a bérprogramoktól a komplett termelésirányítási rendszerekig. A kiállítást hagyományosan szervező cég a siker egyik okát abban látja, hogy ezt a "börzé"-t a vevői igények hívták életre. A vevő szereti, ha az igényeit kielégíteni képes kínálatot rövid idő alatt, egy helyen meg tudja nézni. Szereti továbbá, ha megtapasztalhatja a terméket, és kérdéseire azonnali, szakszerű válaszokat kap. Ezzel ismét időt takarít meg, és még a döntés-előkészítési folyamatot is tetemesen lerövidítheti. Jótékonyak és vásárlást ösztönzők azok a kedvezmények is, amelyeket a kiállítók a vásár ideje alatt biztosítanak. Ez év őszén újabb tematikus "börze" kínál lehetőséget a szakmának arra, hogy a kereskedelemnek ezt az ősi formáját felhasználva növelhesse vevői táborát. A szervezők lehetőséget nyújtanak a cégek vezetőinek, menedzsereinek, döntéshozóinak arra, hogy koncentráltan megismerjék az informatikával támogatott tudásmenedzsment új, hatékony eredményeit, komplex vállalatirányítási, vezetői információs és üzleti döntéseket támogató rendszereket, hálózati megoldásokat, illetve a rendszereket kiszolgálni képes hardvereket. Várják tehát a kiállítókat, akik számára a kiállítás partneri körük szélesítését biztosíthatja, a felhasználókat, akik értékes információkat szereznek arról, hogy cégük fejlesztési elképzeléseit milyen korszerű megoldások alkalmazásával valósíthatják meg, és minden érdeklődőt, akik a témában a legújabb információra vágynak.

TRAINEX Pénzügyi Vállalkozásfejlesztési és Oktatási Kft. 320-4198

GLOBAL

október 10-14.

Fogyasztási Cikk Vásár (a régi őszi vásár)

Szombathely, Haladás VSE Sportcsarnok

A hagyományos, nagy látogatottságú őszi vásár megújult formában.

Kiemelt témakörök: irodabútor, irodatechnika, számítógépek, szórakoztatóelektronika, távközlés, vendéglátó-ipari gépek, berendezések, személygépkocsik, élelmiszeripar, textil és ruházat, sport, hobbi, szabadidő, idegenforgalom. Előző évi kiállítók száma: 238. Előző évi látogatói létszám: 56 000. A rendezvényt szórakoztató műsorok és neves sztárvendégek színesítik.

Syma-elemekkel felépített sorstand: 10 100 Ft/m2 +25% áfa, sarokstand: 10 900 Ft/m2 +25% áfa, szabadtér: 3500 Ft/m2 +25% áfa

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Pinkóczy Melinda 94/522-631

AUTÓMÁNIA 2001

október 10-14.

Kiállítás az autó szerelmeseinek

Szombathely, Haladás VSE Sportcsarnok

Idén először kerül megrendezésre a kiállítás ebben a szeparált formában. Külön könnyűszerkezetes sátorban helyezkednek el a kiállítók az alábbi szakterületekről: személygépkocsik és haszongépjárművek, berendezések, alkatrészek, szolgáltatások, garázsipari berendezések.

Szombathelyi Vásárcentrum Kft., Pinkóczy Melinda 94/522-631

Automobil 2001 – Budapesti Autószalon

október 17-21.

14. Járműipari Szakkiállítás

Budapesti Vásárközpont

Minden eddiginél nagyobb autóbemutatót terveznek jövőre a gyártók és importőrök a Hungexpo területén. Az eddigi menetrendtől eltérően a személygépkocsik mellett páratlan évben mutatják be a tehergépkocsi-újdonságokat is, mert a tervek szerint valamennyi magyarországi járműmárka részt vesz a 2001 őszén megrendezésre kerülő és immár nemzetközi minősítésű budapesti autószalonon. Tematika: Személygépkocsik. Haszongépjárművek. Különleges járművek. Utánfutók. Kétkerekűek. Alkatrészek. Gumiabroncsok. Egyéb gumiipari termékek. Olajipari termékek. Gépjárműjavítás, szerviztechnika. Szerszámok. Felszerelések. Gépjármű-elektronika. Garázsipar. Raktározás. Autóápolás. Fényezés. Munka- és autósruházat. Klímaberendezések. Tuning/Design. Autó-HIFI. Autóriasztók. Biztosítás, lízing. Mobiltelefonok. Szakkiadványok. Üzemanyagtöltő állomás. Szakmai szervezetek. Szolgáltatások. Egyéb. Az előző alkalommal 305 kiállító 32 453 m2-en mutatta be kínálatát 202 000 látogatónak.

Helydíjak: 14 100 Ft/m2+áfától

HUNGEXPO Rt., Körösvölgyi Tamás 263-6884

SECURITY & SAFETY

november 7-10.

Nemzetközi Biztonságtechnikai, Vagyonvédelmi, Tűz- és Bankbiztonsági Kiállítás és Konferencia

SAP Rendezvénycsarnok, Budapest

A vagyonvédelmi és biztonságtechnikai üzletág rohamos fejlődése a rendszerváltás után a magángazdaság, a külföldi befektetők megjelenésével vette kezdetét. Riasztóak a statisztikai adatok, melyek alátámasztják ezen rendezvény létjogosultságát, illetve egyenes irányú fejlődését. A kiállításhoz idén is több rendezvény kapcsolódik: Biztonságtechnikai Konferencia, Nemzetközi Robbantástechnikai Kollokvium; cégbemutatók, üzletember-találkozók, rendőrségi és egyéb szervezetek demonstrációi. Kiállítási csoportok, témakörök: ANATO-tagság technikai feltételei. Civil biztonság. Környezetbiztonság. Nemzetbiztonság – nemzetvédelem, polgári védelem. Nemzetközi biztonság – pl. terrorizmus, kábítószer, fegyvercsempészés elleni küzdelem. Közlekedésbiztonság, szállításvédelem (szárazföldi, légi, vízi). Személyi védelem, önvédelem, őrzés, biztosításvédelem. Lőfegyverek, lőfegyvernek nem minősülő fegyverek. Objektumvédelem, komplex biztonságtechnikai rendszerek – mechanikus és elektronikus. Biztonságtechnika, ellenőrző és őrző berendezések, kültéri védelmi rendszerek, lakossági távfelügyeleti és védelmi kisrendszerek. Bankbiztonság, banktechnika – bankjegyforgalom, hitelkártya, méret- és hamisítvány-ellenőrzés, trezorok, széfszekrények, széftermek, CCTV, ATM-rendszerek, banki alkalmazások (integrált informatikai rendszerek, bankkártyás rendszerek és eszközök), alapszoftverek, banki hardverek, banki tájékoztatóeszközök, speciális banki eszközök. Betörés, rablás és lopás elleni berendezések – biztonsági üvegek, ajtók, zárak pénz- és értékszállítás, páncélautók, pénzszállító autók gyártása, használata. Tűzvédelem, tűzmegelőzés, tűzoltás, pirotechnikai eszközök – tűzérzékelők és tűzjelző rendszerek, tűzoltó-berendezések, hő- és füstelvezetők, tűzgátló nyílászárók, tűzvédő burkolatok. Hegyi és légi mentés. Katasztrófavédelem. Munkavédelem, baleset-elhárítás, távközlés, telekommunikáció, telefonos riasztórendszerek. Számítástechnika, informatika – banki szoftverek, adósminősítés, cégminősítés. Adatvédelem, adatbiztonság. Biztosítás. Tavaly 21 országból mintegy 300 cég képviseletében 150 kiállító tisztelte meg részvételével az eseményt. Négy nap alatt az érdeklődők száma meghaladta a 13000 főt. A látogatók között a szak- és üzletemberek, döntéshozók és vezető beosztásúak száma 15%-kal, a vidékről érkezők száma mintegy 30%-kal több volt, mint 1999-ben, külföldről is több érdeklődő érkezett a 11. SECURITY & SAFETY kiállításra.

ELITEXPO Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft. 318-3710

COMPFAIR 2001

november 21.-november 25.

14. Nemzetközi Információtechnikai Szakkiállítás és Szakvásár

SAP Rendezvénycsarnok (szakkiállítás)

Körcsarnok (szakvásár)

A rendezvény új, könnyen megközelíthető helyszínen, új arculattal várja az érdeklődőket. Amegszokott témacsoportjai közül az idén a mobilkommunikációs technológia bemutatkozására helyezi a fő hangsúlyt, amellyel természetesen nem kívánja háttérbe szorítani a hagyományos informatikai árucsoportok és szolgáltatások kiállításai megjelenését.

Főbb témacsoportok: mobilkommunikáció, információtechnológia, hálózati technológiák, szoftver, alkatrészek, perifériák, tartozékok, multimédia, telekommunikáció, repro- és másolástechnika, média – infokommunikációs technológia, tanácsadás és információ.

Compexpo Kft., Tarnai Katalin 317-6760

Konferenciák

Végelszámolás 2001-ben (konferencia végelszámolóknak)

szeptember 21.

Thermal Hotel Helia konferenciaterme, Budapest

Témakörök: A végelszámolás szabályai. Jogutód nélküli megszűnés. Beszámolókészítéssel kapcsolatos követelmények. Számviteli politika módosítása. A vállalkozási tevékenység továbbfolytatásakor jelentkező számviteli feladatok. Az áfa-visszaigénylés szabályai. Levonási jog, bevallási kötelezettség. Egyszerűsített végelszámolás. Cégeljárási tudnivalók. Közzétételi kötelezettségek. Előadók: Bánki Horváth Mária elnök, Fővárosi Cégbíróság, Borzáné Botka Erika osztályvezető, PM, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH. Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + 25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Számviteli problémák 2001-ben (konzultáció a számviteli törvény alkalmazásáról, gyakorlati problémáiról)

szeptember 24.

A Thermal Hotel Margitsziget konferenciaterme, Budapest

Témakörök: Követelések értékvesztése, az elszámolás technikája. Piaci érték értelmezése, dokumentálása. A külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek értelmezése. A lekötött tartalék célja, tartalma. Az értékcsökkenés terv szerinti összegének meghatározása, a hasznos élettartam és a maradványérték szerepe. Az eszközök bekerülési értékének tartalmi bővülése, üzembe helyezés dokumentálása. Az engedmények elszámolása, bizonylatolása. Könyvelés az 5., illetve a 8. számlaosztályban. A számlával, a számlázással szembeni követelmények. Előadó: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM.

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + 25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Külföldi (rész)tulajdonlású cégek gazdálkodása (speciális adózási, áfa-, számviteli, vám-,munkajogi és tb-problémák)

szeptember 25.

Thermal Hotel Margitsziget konferenciaterme, Budapest

Témakörök: Beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezmények. Külföldi vállalkozó belföldi fióktelepe, telephelye (társaságiadó-kötelezettség eltérő szabályozása). Reprezentációra, üzleti ajándékozásra vonatkozó új szabályozás. Külföldiek foglalkoztatásának munkajogi kérdései, átirányítás, kirendelés, kiküldetés és a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó új szabályok. Külföldi tulajdonban lévő vámáruk vámkezelésére, vámszabad területekre vonatkozó szabályok. Nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó és egyéb külföldiek tb-helyzete. Külföldi cégeket érintő áfaproblémák.

Előadók: dr. Kurucz-Váradi Károly főosztályvezető, PM, Szendi Antal osztályvezető, VPOP, dr. Breznay Tibor ny. elnök, Fővárosi Munkaügyi Bíróság, Fridrich Péter ügyvezető, Anker-Auditor Kft., Kiss Lenke elnöki tanácsadó, APEH, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH.

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + 25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

Áfa-, vám- és számviteli problémák a külkereskedelemben

szeptember 27.

Mercure Budapest Buda, Budapest

Témakörök: Elszámolási szabályok változásai: – az export, az import elszámolásánál, – az export-import bizományi ügyleteknél. A devizaszámla-vezetés technikája. A deviza forintra átszámítása, ennek változása devizaliberalizáció mellett. A devizában fennálló követelések, kötelezettségek. A devizabetét-számla év végi értékelése. Tevékenységi engedélyezés főbb kérdései. Külkereskedelem áfaproblémái. Egyszerűsített vámeljárások. A gazdasági vámeljárások EU-konform adaptálása. Vámbiztosíték, tevékenységi biztosíték, egyedi vámbiztosíték. Előadók: dr. Nagy Gábor ny. főosztályvezető, PM, Sike Olga főosztályvezető-helyettes, APEH, Szendi Antal főosztályvezető, VPOP.

Részvételi díj: 24 500 Ft + áfa/fő, klubtagoknak (5000 Ft/fő kedvezménnyel) 19 500 Ft + 25% áfa.

Cégvezetők Klubja, Baranyó Csaba 202-2199/183

VEKOR Korróziós Konferencia

október 16-18.

Balatonfüred, UNI Hotel

A konferencia célja: a korszerű, hatékony korrózióvédelmi ismeretek elterjesztése. Lehetőség biztosítása a tapasztalatcserére és az új termékek széles körű megismertetésére. Tervezett témák: 1. Újdonságok a korrózióvédelem területén (korrózióvédelmi eljárások, kivitelezési technológiák, mérési módszerek). 2 Az ivóvíz-gazdálkodás területén alkalmazható bevonatok. 3. Hűtő-fűtő és kazánrendszerek korróziója, védelme. Kiállítási lehetőség.

VEKOR Kft. 88/428-514

II. Orvos-Jogász Kongresszus

október 18-20.

Szeged

A tavalyi évben Orvos-Jogász Kongresszus néven elindított kongresszussorozatot a megkezdett úton folytatják. A kongresszus idén is a témában érintett neves szakemberek előadásaival zajlik, vitafórum keretében pedig alkalmat kínál a felmerülő kérdések megvitatására is. A kongresszus témakörei: Milyen egészségügyet akarunk? Az orvoslás polgári és büntetőjogi vonzatai – "műhiba-perek". A kongresszus célja, hogy évente összehozza a szakma képviselőit és az érintetteket, lehetőséget adva az aktuális témák megvitatására és a friss tapasztalatok cseréjére. Szekciók: I. Milyen egészségügyet akarunk? II. Betegjogi szekció.

Jelentkezési határidő: szeptember 31.

Magyar Orvos-Jogász Interdiszciplináris Társaság, dr. Pásztohai Sándor 30/249-10-89; dr. Gyarmati Attila 30/289-66-89; Cziráki Renáta 20/9809-374

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. szeptember 1.) vegye figyelembe!