Nyáron nyaralok, télen telelek

A kikapcsolódás ára

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. július 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 39. számában (2001. július 1.)

 

A címben szereplő mondás egy ideje nem helytálló, hisz sokan töltik a telet távoli, napfényes országokban, mások pedig nyáron hódolnak a gleccsersíelés örömének. A többség azonban – főleg a gyerekesek – továbbra is a nyári hónapokra tartogatják a szabadságukat, és osztják meg a családjukkal a pihenés közös élményét. A kikapcsolódás mindenkinek mást jelent; vannak aktív és passzív pihenők.
Van, aki a tengerre esküszik, más a Balatonra, sokan kedvelik a hegyeket, jó néhányan pedig falusi környezetben találják meg a legjobb kikapcsolódást. A sportosak bringára pattannak, felvonják a vitorlákat, felhúzzák a túrabakancsokat, a kevésbé aktívak egy nyugágy kényelmét vagy egy múzeum hűvösét választják. A nyár, a jó idő megannyi lehetőséget kínál, kalandvágyunk és anyagi lehetőségeink döntik el, hogy mit választunk.

 

Az utazási irodák kellően felkészültek az idei nyárra is. Egyikük, a Tensi Tours jól áttekinthető, színvonalas katalógusában az utak széles választékával jelentkezett. Horvátországtól Portugálián át a világ minden tájára kínál egyéni és társasutakat, luxushajóutakat, nyelvtanulási lehetőséget.

Továbbra is gyakran választott és kedvelt célpont a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő, homokos tengerpartokat, magasba nyúló hegycsúcsokat, békés hegyi falvak hangulatát kínáló Ciprus, a szerelem szigete, ahol a kultúrát kedvelők 9000 évre tekinthetnek vissza. Az ellátás nélküli apartmanhotelektől a minden luxusigényt kielégítő ötcsillagos szállodáig széles a kínálat. Főszezonban egy négyfős apartmanban a szállás egy hétre 185 ezer, a repülőjegy 70 ezer forint, míg egy drágább hotel tengerre néző szobával és reggelivel egy főre kerül ugyanennyibe (természetesen a repülőjegyet itt is hozzá kell adni). A görögök továbbra sem veszik jó néven, ha valaki – természetesen érvényes török vízummal – átlátogat a sziget másik részére. Ha mindenképpen ki akarunk mozdulni a szigetről, akkor színvonalas, nyolcnapos hajókirándulást tehetünk Egyiptomba és Izraelbe, fejenként 130 ezer forintért.

A repülővel megtett utazások gyakorisága (%)
Egyszer sem utazott
Férfiak 9
Nők 23
Több alkalommal utazott
Férfiak 75
Nők 52
Válaszadók: a magas jövedelemmel rendelkezők és az üzleti utazók
Forrás: BA, Az Utazó

Az izraeli kiutaztatásban piacvezető Chemol Travel tájékoztatása szerint a kiszámíthatatlan és feszült politikai helyzet miatt a csoportos utazások egyelőre szünetelnek a Szentföldre, bár az iroda kínálatával felkészült, és csak a békére vár, hogy a nagyon várt utakat elindíthassa. Legnépszerűbb ajánlatuk az egyhetes szentföldi csillagtúra, valamint a tizenegy napos klasszikus izraeli körutazás eilati üdüléssel. Az előbbi 190, az utóbbi pedig 280 ezer forint körül van személyenként, reggelivel, repülőjeggyel – reptéri illeték nélkül.

Földi Katalin kereskedelmi vezető a közel-keleti helyzet enyhüléséig az Olaszországhoz tartozó Szardíniát, a Földközi-tenger második legnagyobb szigetét ajánlja az utazni vágyók figyelmébe, amely a természeti látványosságok sokaságával, csodálatos mediterrán flórával és faunával kecsegtet. Egy háromcsillagos szállodában a főszezonban, egy héten át reggelivel, kétágyas szobában, fejenként 210 ezer forintért lehet pihenni, további, mintegy 100 ezer forintot tesz ki a repülőjegy, az illeték és a transzfer.

Ajánlataik között szerepel egy nyolcnapos portugál körutazás is, némi pihenéssel. Légkondicionált busszal Lisszabon, Obidos, Nazare, Fatima, Porto, Ponte de Lima és Coimbra útvonalon, középkategóriájú szállodában a félpanziós ellátás 265 ezer forint. Ebben a helyi idegenvezető és a szükséges belépők ára is benne van.

Kedvelt úti cél Madeira is. Az egyedülálló klímájú sziget az afrikai partoktól 500 kilométerre, az Atlanti-óceán északi részén helyezkedik el. Szőlőtermő vidékek és tropikus gyümölcsültetvények váltják egymást. Építészetében az elmúlt 500 év emlékeit csodálhatják meg a turisták.

A repülővel megtett utazások megoszlása (%)
Utazás iránya

Üzleti

Magán

Európa

50

62

Észak-Amerika

5

12

Dél-Amerika

1

3

Ázsia

4

4

Afrika

2

7

Nem repülővel utazik

38

12

Válaszadók: a magas jövedelemmel rendelkezők és az üzleti utazók
Forrás: Világgazdaság

Görög szigetek, török Riviéra

A West Travel ajánlatának gerincét a spanyol, a görög, illetve az olasz utak alkotják. Spanyolországban szinte az összes tengerparti nyaralóhelyet és szigetet szerepeltetik repülős és buszos kínálatukban. Görögországban a már megszokott Rodosz, Kréta, Korfu és Észak-Görögország mellett Santorini, Kos és Mykonos szigete is szerepel. Olaszországban a legtöbb utast délre, Szicíliába viszi az iroda, ahova július közepéig már tavasszal beteltek a helyek. Újdonságuk a török Riviéra, ahol a közismert Antalya mellett az olcsóbb, de szintén kellemes tengerparti üdülőhelyre, Dalaman térségébe is charterrepülőgéppel viszik a nyaralókat. A legolcsóbbak a görög, illetve a török tengerparti nyaralóhelyek.

A repülős utak Észak-Görögországba már 50 ezer forinttól elérhetők, Törökországban jó minőségű apartmanban 60 ezer, Szicíliában 80 ezer forinttól pihenhetnek az oda látogatók. A spanyol apartmanárak is hasonlóak. Az iroda egy ciprusi chartertársaság jóvoltából a tavalyinál, illetve a konkurens irodáknál olcsóbban – 70 ezer forinttól – repíti utasait Aphrodité szigetére.

A leglátogatottabb európai országok repülővel (%)

Nagy-Britannia

31

Görögország

16

Franciaország

11

Németország

10

Válaszadók: a magas jövedelemmel rendelkezők és az üzleti utazók
Forrás: BA, Az Utazó

Sajátos programokat kínál az idei szezontól a Neckermann (Neckermann Events): minden hónapban egy-egy úti célra egyedi utazásokat szervez, extra szolgáltatásokkal. Júniusra Roxybiza név alatt egy hét őrült bulizást ígértek a Roxy-Dj-vel. A júliusi jelszó: sport Mallorcán, az augusztusi: Family a török Riviérán, szeptemberben pedig a nászutasokat várják az Iberostar Hotels igényes szállodáiban.

A gazdag kínálat része Teneriffa is, ahol négycsillagos, a strandtól ötven méterre fekvő szállodában egy hét reggelivel előszezonban 192 ezer, főszezonban 250 ezer forint fejenként. Máltán ötcsillagos szállodában heti 250 ezer forinttól kezdődnek az árak félpanziós ellátással. Mint dr. Békefi Veronika, a Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. vezetője elmondta, a nyári szezonban megközelítőleg 31 ezer személy kiutaztatását tervezik. Néhány teljesen új ajánlatuk a cég terjeszkedéséből adódik, hiszen megvásárolták a Mol és Port Travel irodákat.

Mesebeli Afrika

Az Észak-Afrikába vágyókat, ahol a tengervíz júniustól októberig garantáltan kellemes hőmérsékletű, Tunézia igényes szállodáiba csábítják heti 155 ezer forinttól félpanzióval, utazással együtt. Az apró szemű homokos tengerpart, az egzotikus kertek, az elegáns szállodák és az arab bazárok forgataga sokakat megigéz. Az utazók többsége felkeresi Karthágó romvárosát, Antonius fürdőit és El Djen amfiteátrumát, amely az időszámítás előtti harmadik században épült.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a Tensi dubai ajánlatait se! Az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnépszerűbb turistacélpontja luxus kikapcsolódást és érintetlen természeti szépségeket ígér. A bazárok arab rendetlensége a jellegzetes keleti zenével valósággal rabul ejti a látogatót. Ne hagyjuk ki a régi városrészben található fűszerpiacot sem! Sivatagi szafari és rengeteg kulturális programlehetőség is kínálja magát: ilyen a Jumeirah mecset és az Al Fahidi erőd megtekintése. Ne feledjük, hogy júniusban a hőmérséklet meghaladja a 40, augusztusra megközelítheti az 50 ºC-ot, így komoly előny lehet az aktív szaunázó előélet. Szerencsére az arabok is gondoltak ránk, mérsékelt égövi európaiakra: utazási kedvünket 50 százalékos nyári árengedménnyel fokozzák. A szállodáig való eljutás 125 ezer, a szállás egy hétre reggelivel, személyenként, ötcsillagos szállodában 210 ezer forint.

Dél-Afrikát „a világ egyetlen országban" kifejezéssel illetik, mert kulturális és nyelvi sokféleség, eltérő klimatikus viszonyok és a természeti kincsek óriási gazdagsága jellemzi. A Jóreménység-fokot sokan ifjúkori hajósregényekből ismerik, de jelentős vadrezervátumok is várják az oda látogatókat elefántokkal, orrszarvúkkal, bivalyokkal, oroszlánokkal és leopárdokkal – csak a kamera otthon ne maradjon! Európába naponta ötször indul repülőgép. A South African Airways és az AVIS akciós ajánlatában a jegy 7 napos autóbérléssel már 187 ezer forinttól elérhető.

Mivel utaznak külföldre Magyarországról? (%)
 

1999

2001

Repülővel

63

83

Gépkocsival

49

57

Vasúton

11

11

Autóbuszon

24

24

Válaszadók: a magas jövedelemmel rendelkezők és az üzleti utazók
Forrás: British Airways, Az Utazó

Ázsia vonzereje

Az ázsiai célpontok közül kiemelhetjük Kínát, amely az elmúlt évek során egyre elérhetőbbé vált. A Newsweek tavalyi utazási összefoglalójában a legtöbbet látogatott országok sorába emelkedett az Egyesült Államok, Mexikó és Franciaország után. Az európai ember számára egy utazással talán nem is megismerhető méretű, 130 magyarországnyi lakosú ország ötezer éves történelme izgalmas látogatást ígér. A Nagy Fal, a Csing-dinasztia pekingi nyári palotája, a terrakotta hadsereg, a Li folyó mentén álló csúcsos mészkőhegyek, a gazdag múzeumok, a jellegzetes pagodák, a végtelen rizsföldek és természetesen az egész világon kedvelt és népszerű fűszeres kínai ételek évente turisták tízmillióit vonzzák. Legolcsóbban 270 ezer forintért lehet elutazni egy kilencnapos útra, a tizenhárom naposak ára már közel 600 ezer forint, hiszen a földrésznyi országban sokat kell utazni a látnivalók eléréséért.

A híres távol-keleti vendégszeretet csak fokozódik, ha Szingapúrba látogatunk. A Singapore Airlines kiemelkedően magas színvonalú szolgáltatásaival a világ legsikeresebb légitársaságainak egyike, hirdetéseit gyakorta látni a jelentős nemzetközi folyóiratokban. A legmodernebb technológiát gasztronómiai élvezetekkel koronázzák meg: minden utas a saját képernyőjén választhat a huszonkét csatorna közül, miközben a páratlan borkínálat remekeit ízlelgetheti. Tapasztalt világjárók szerint már az utazás maga megéri az országba látogatást, amely hosszú gyarmati múltja és sokszínű kulturális öröksége miatt bővelkedik művészeti kincsekben. A rövid, három éjszakára szóló tartózkodás ára 110 ezer forinttól indul, amihez hozzáadódik a színvonalnak megfelelő árú repülőjegy.

Szintén az odautazás drágítja meg az öt-nyolc napos malajziai és indonéziai túrákat is. Malajziában négy éjszaka 170 ezer forintba kerül, míg Indonéziában nyolc napot tölthetünk 200 ezer forint körüli áron. Penang szigetét, amely Malajzia északnyugati partjánál fekszik, több utazási iroda is az érdeklődők figyelmébe ajánlja. A belváros régi kínai utcácskáin sétálgatva szinte megelevenednek a gyarmati idők: különleges élményt nyújt a nyüzsgő zöldségpiac, a kis üzletek sokasága. Kitűnő fürdőzést kínál a mindenütt fehér homokkal borított strandok sokasága, a kék tenger. Borneó szigetén orángutánokat, óriásteknősöket csodálhatunk meg a vadregényes tájakon, ahol az átlaghőmérséklet kellemes: 25-30 oC, de a magas, 85-90 százalék közötti páratartalom miatt kissé nehezebben elviselhető a klíma. Indonézia több ezer szigete közül elsősorban Balira kínálnak az irodák utakat. Minden oda látogatót megragad a helybeliek kedvessége és a 3000 méter körüli magasságban tornyosuló aktív vulkánok, a rizsteraszok és az ősrégi krátertavak.

Zoltán Attila, az AEROTECHNIKA Klíma- és Hűtéstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója Az egyhetes tengerparti napon fekvést nem nekem találták ki, inkább bebarangolom a környék műemlékeit, szép tájait. Nem szoktam részletes útitervet készíteni, időnként hagyom, hogy a véletlenek is beleszóljanak a nyaralás alakulásába. Többnyire két hétre utazunk, de az Egyesült Államokra egy hónap sem bizonyult soknak. Felkerestük az ismertebb nagyvárosokat és néhány nemzeti parkot. Leedsben és Liverpoolban már jártam, most szeretnék Észak-Angliába, illetve Skóciába eljutni. Tervem az érdekes és kalandos csatornarendszeren hajóval végigmenni. Nagy élményt jelentett egy – még békeidőben tett – izraeli hajóút (Anconából Tel-Avivba) a Földközi-tenger szépsége miatt. Jeruzsálem pedig a három világvallás találkozási pontjaként nyűgözött le. Elsősorban a francia és a magyar konyha híve vagyok, de az amerikai kontinenst átszelő Route 66 mentén, Williams falunál elköltött mézben sütött marhaborda kitűnő ízének emlékét máig őrzöm. Kedvelem a finom pezsgőket, így a Reims környéki ötnapos pezsgőtúra során a legkitűnőbb italokat kóstolhattuk meg a gyártásuk helyszínén. A honi turizmusnak is hódolok, hangulatos házikót bérelve kerékpárral beutaztuk az Őrséget.

Fedélzeti utasok

A tenger szerelmesei számára tartalmas és igényes kikapcsolódást ígér az Explorer of the Seas nevű, 311 méter hosszú, 142 ezer tonna súlyú és 3500 utast szállító luxushajó. Akik a hosszú út során sportolásra vágynak, azokat fitneszközpontok, pezsgőfürdők, kosár-, röplabda- és minigolfpályák várják. Emellett akár kocogásra is lehetőség nyílik a hajó 12. emeletén lévő futópályán, amint korcsolyázni is lehet igazi kuriózumként a Karib-tengeren. A hajó szíve az úszómedence és környéke, színes napozóágyakkal, koktélbárral és élőzenével. A kultúra szerelmesei könyvtárban hűsölhetnek, vagy az esti színházi előadásokat látogathatják. Éttermek és vámmentes üzletek, valamint egy kaszinó „segít" elkölteni a pénzt. A nyolcnapos hajóút teljes ellátással, repülőjeggyel, illetékekkel (Miamiig) akár 600 ezer forintba is belekerülhet. Miamiból minden szombaton indulnak a járatok, amelyek Haiti, Puerto Rico, majd St. Thomas után Nassau érintésével térnek vissza Miamiba.

Az Égei-tenger gyöngyszemeit bemutató luxushajóút ára ennek csak mintegy fele. Az elnevezésre rácáfolandó Velencéből indul és oda is érkezik vissza a hajó, Pireust érintve Kusadasi, Kréta, Korfu az útirány. Szintén érdekesnek tűnik a Róma, Nápoly, Málta, Barcelona, Monte Carlo, Róma (Civitavecchia) tengeri körutazás is.

Távol s közel

Kanadát, a nagy déli szomszéd árnyékában kissé meghúzódó országot, amely hatalmas, páratlan természeti szépségekkel rendelkezik, több utazási irodával is felfedezhetjük. Torontóba repülve az első napi program a Niagara-vízesés megtekintése, majd a harmadik napon hajózás az Ontario-tavon az ezer sziget világában. A következő állomás Montreal, ahol az egykori olimpia létesítményei tekinthetők meg. Az ötödik nap Québec bebarangolása, majd ottawai villámlátogatás következik. A nyolcadik nap során Toronto kereskedelmi és egyetemi negyedét, valamint a Casagoma-kastélyt mutatja meg a magyar idegenvezető a turistáknak. 430 ezer forint a 9 napos kanadai utazás ára.

Akik nem kedvelik a repülést, a hajótól pedig tengeribetegek lesznek, ám a szabadságuk idejére sem akarnak autójuk nélkül maradni, azok számára az 50. születésnapját ünneplő Kompas Holidays utazási iroda kínál utakat a szomszédos országokba. Horvátország és Szlovénia gyönyörű tengerpartja mindössze 600 kilométerre fekszik Budapesttől. A volt jugoszláv tagköztársaságok szinte valamennyi turisztikai szempontból érdekes helyen kínálnak az igényeknek megfelelő árú szállást. Aki egy kis kényeztetésre vágyik, találhat all inclusive szállodákat is. Ilyen Korcula szigetén a Hotel Marco Polo és Dubrovnikban a Hotel Argosy, ahol hét éjszaka 100, illetve 116 ezer forintba kerül fejenként. Számos kedvezménnyel (családi, gyermek stb.) csalogatják az Adriai-tenger partjára a külföldieket.

Egy megbízható iroda, a Kisalföld Volántourist Rt. nyugat- és közép-európai kínálatában autóbuszos és repülős utak egyaránt szerepelnek, felkészült idegenvezetőkkel, Párizstól Londonon át Skóciáig.

Jurányi Gábor, a Postabank igazgatótanácsának tagja Legalább három hétre lenne szükségem a teljes pihenésre, ám erre még soha nem volt lehetőségem. Tavaly nyáron nem akartunk külföldre utazni a kétéves kisfiunkkal, így a kétpói Almássy-kastélyban töltöttünk egy hetet. Bejártuk a környéket, pihentünk, kirándultunk, játszottunk. Nem kedvelem a tömegek által látogatott turistaparadicsomokat, sokkal inkább azok a helyek érdekelnek, ahol kevesen fordulnak meg, de izgalmas a táj, szép természeti jelenségeket vagy épületeket csodálhatok meg, illetve ahol sportolhatok is. Szívesen kerékpározom, úszom, evezek és vízisíelek. Nem kedvelem a repülést és a vele járó kötöttségeket, inkább autózom. A csomagolás felelősségteljes feladatát a feleségemre bízom, aki mindig változatos ruhatárat állít össze a nyaralás időtartamára. Egyik legfurcsább úti élményem Indiában, Bombayben esett meg velem, ahol nyomorgók tömege vár a turistákra, hogy valami apróságot eladhasson nekik. Az én nyomomba egy rokkant indiai szegődött, aki egy zsákot cipelt a vállán. Arra kért, hogy vegyem meg a portékáját, ami nem volt más, mint egy kobra. Mondanom sem kell, hogy az üzletet nem kötöttük meg. Jóval korábbi, mozambiki utazásomról is érdekes emlékeket őrzök. A dzsungeltúra során egészen véletlenül egy varázslóavatás szertartásába csöppentünk bele (nem előre megkomponált turistaszenzáció volt!). A tűz körül a helyi szokásoknak megfelelően öltözött és kifestett emberek táncoltak. A pálmafák árnyékában megpillantott Trabant gépkocsin pedig mindmáig csodálkozom.

Itthon maradóknak

Az utazási irodák az idén is bőséges kínálatról gondoskodnak azok számára, akik Magyarországon akarják tölteni a nyári szabadságukat. Sokan kedvelik a falusi turizmust, hiszen a városi emberek örömmel menekülnek a csendbe a zajos nagyvárosokból és a még zajosabb üdülőhelyekről. Sok csendes faluban várják a látogatókat parasztházak, kertjükben bográccsal, grillsütővel, illetve lengőtekével; a sportok közül pedig elsősorban a lovaglás, a horgászat, a gyalog- és biciklitúrák, a kocogás a legkedveltebbek. Az árak a hely felkapottságától és a ház felszereltségtől függnek, az igényes fogadókban megközelíthetik az osztrák árszínvonalat, a puritánabb házaké viszont jócskán alulmúlják a balatonit.

Közép-Európa legnagyobb tava nemcsak a külföldieket vonzza, egyre több honfitársunk szeretné színvonalasan és igényesen eltölteni a Balaton mellett a szabadságát. Míg a 70-es években a tömegturizmus volt a jellemző a térségre, ma a viszonylag magas árak csak a fizetőképes vendégek számára elérhetők. Így viszont nincsenek órás sorok a balatoni kisközértek előtt, és a tó szennyezettsége sem tartja távol a minőségi kikapcsolódásra vágyó külföldieket és magyarokat. A hazai turizmust népszerűsítő szakemberek véleménye szerint a tó egyes helyein már találni a legmagasabb igényeknek is megfelelő szállást és szolgáltatásokat.

A nomádkodást kedvelőket vízi túrák várják a Bodrogon és a Tiszán egy hétre ellátással együtt annyiért, amennyiből külföldön két éjszaka kapható. Cserébe romantikus, vadregényes környezetben evezhetnek, bográcsgulyást főzhetnek, halat süthetnek.

Nyaralási célpontjaink lehetnek a magyarországi borvidékek is. Tokaj és Eger környéke, Villány, Sopron, Badacsony egyaránt felkészült a turistaáradatra. A hangulatos és tiszta pincék látogatása újabb híveket szerezhet az igényes borfogyasztásnak.

NE FELEJTSE EL! Városnézéskor templomba mezítláb, rövidnadrágban és fedetlen vállakkal nem illő, sőt a legtöbb helyen tilos is bemenni. Városi és hegyi túrákhoz tanácsos fejfedőt venni. A melegre való tekintettel egy üveg víz legyen mindig kéznél. Étterembe ne menjen be fürdőruhában, sőt ez az utcán sem illendő. Sort és trikó, egy nagy strandkendő, egy könnyű strandruha öltöztet, és nem is melegít túlságosan. Tartsa tiszteletben a helyi öltözködési szokásokat!

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. július 1.) vegye figyelembe!