Fitten, fiatalosan

Sosem késő elkezdeni!

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. április 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 36. számában (2001. április 1.)

 

Az egészség megőrzésén kívül a tökéletes külső elnyerésének lehetőségét kínáló fitneszklubok gombamód elszaporodtak az elmúlt évtizedben. Tömeges igényt elégítenek ki, s nem csak a tizen- és huszonévesek körében. Bár a boomnak még nincs vége, a vállalkozások közül mégsem számíthat mindegyik hosszú életpályára. Magas színvonalú szolgáltatás ugyanis csak korszerű körülmények között várható.

 

A külső megjelenés mindinkább az érvényesülés eszköze. Néhány hónapja az egyik kereskedelmi tévéadó bemutatott egy ifjú üzletasszonyt, aki tehetségén, kitartásán és tudásán kívül tökéletesnek mondható, kisportolt alakjának is köszönhette, hogy üzleti tárgyalásait követően szinte mindig az ő cége nyerte el a legjobb megrendeléseket. A műsorból az is kiderült, hogy a munkavállalóknak is nagyobb esélyük van jól fizető állásra, ha fitten és fiatalosan néznek ki.

A fitnesz ma már a felnőtt lakosság negyedének életmódjához hozzátartozik. Kor szerint az 50. életév a nagy vízválasztó. A GfK Piackutató Intézet adatai szerint az ennél idősebbek 95-98 százaléka nem foglalkozik sem fitnesszel, sem futással. Lakóhely szerint az a tendencia figyelhető meg, hogy az 5000 lakosúnál kisebb településeken a legkisebb a szabadidejüket testmozgással is töltők aránya. A felmérések szerint minél nagyobb egy háztartás havi nettó jövedelme, tagjai közül annál többen járnak fitneszklubba, futnak, s űznek még néhány egyéb sportot.

A munkatársak fizikai és szellemi kondíciójának megtartását ma már nálunk is egyre több – igaz, főként multinacionális – cég tartja fontosnak. A PricewaterhouseCoopers 720 munkatársa közül például közel kétszázan rendszeresen járnak fitneszklubba. Munkáltatójuk négy stúdióval kötött szerződést. A fittségüket megőrizni kívánó dolgozók bejelentkeznek a termek valamelyikébe, ahol heti 2 alkalommal a cég fizeti az edzésüket.

Sipos Domokos, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda cégvezetője A vállalkozás, amelynek üzletmenetét gazdasági vezetőként irányítom, mintegy 40 munkatársat foglalkoztat. Közülük legalább huszonöten járnak az általam is látogatott fitneszklubba. A hely kiválasztásánál eredetileg praktikus szempont játszott szerepet: korábban abban az irodaházban voltunk bérlők, amelyben a klub működik. Csak két emeletet kellett leszaladni, s már sportolhattunk is. Cégünk időközben elköltözött, de a közelben maradtunk, ezért továbbra is oda járunk. Vannak, akik erősíteni szeretnek, a hölgyek pedig többnyire az aerobiktermet látogatják. Én squasholok, de néha a konditeremben is gyúrok, hogy a sok ülőmunka – naponta átlagban 8-12 óra irodai tevékenység – miatt leterhelt gerincem és vállam megdolgoztassam. Mivel korábban versenyszerűen sportoltam, magam is össze tudom állítani azt a gyakorlatsort, amire szükségem van. A fallabdapályára hetente 2-3 alkalommal megyek le: általában délután, vagy este 9 óra után. Edzés, illetve játék után jól esik beülni a gőzbe, ahol teljesen el tudom magam lazítani. Az is előfordul, hogy ott beszéljük meg a kollégáimmal a munkahelyi problémákat. A fitneszklubba azért járok, mert rendkívül fontosnak tartom a testi-lelki karbantartást, illetve a kikapcsolódást. Köztudott, hogy a szellemi munkát fizikaival, a fizikait pedig szellemivel lehet kipihenni. Esetemben a fizikai munkát a sport, pontosabban a fallabdázás jelenti. Véleményem szerint ma egyetlen, vezető beosztású dolgozó sem teheti meg, hogy ne sportoljon rendszeresen, mert a teljesítményét hosszú távon biztosan lerontja, ha nem képes kikapcsolódni, ellensúlyozni a stressz okozta ártalmakat. A rendszeres testedzés további előnye, hogy ápolt, jól karbantartott külsőt látnak a partnerek. Ezt az „üzenetet" ők általában úgy fogják fel, hogy ha én magánemberként ilyen fitten nézek ki, akkor vélhetően a munkámat is színvonalasan végzem, vagyis megfelelő tárgyalópartner vagyok a számukra.

Amerikából jöttek

A fitté válás divatirányzatát Amerikából, illetve Nyugat-Európából „importáltuk", s a hazánkban is meghonosodott szemlélet sokak pénztárcáját megnyitja. Persze, nem volt ez mindig így. Az első fitneszterem, amely Andi néven ma is működik, másfél évtizeddel ezelőtt nyílt meg Budapest belvárosában. Mostanra megszámlálhatatlanul sok, úgynevezett multisport-center (vagyis olyan létesítmény, amelyben testépítő, valamint aerobikterem, esetleg fallabdapálya, továbbá egyéb szolgáltatások várják a vendégeket), illetve testépítő terem található szerte az országban.

Életkor

Nagyon gyakran

Gyakran

Ritkán

Soha

15-19 éves

7

28

39

26

20-29 éves

4

13

36

47

30-39 éves

1

10

26

63

40-49 éves

1

4

13

82

50-59 éves

0

1

4

95

60 éves

0

0

2

98

(Forrás: GfK Piackutató Intézet)

Számukat még a szakemberek sem tudják pontosan. Pati Nagy Attila, a Fitness Company-IFAA Hungary igazgatója 300-ra, Zobcsák László, az IWI-Hungary (az International Wellness Institute magyarországi tagozatának) igazgatója mintegy 350-re, Korényi Krisztina, a Club Laguna szakmai irányítója pedig 400-ra teszi a hazánkban működő fitneszstúdiók számát, s úgy vélik, mostanra ugyanennyi bodyterem is fogadja az erősödni vágyó vendégeket.

Jellegzetes árak

Aerobikjegy, egy alkalomra

590-1 350 Ft

Kombinált (aerobik+fitnesz) jegy egy alkalomra, egész napra

1 000-1 650 Ft

Kombinált havibérlet

9 900-14 000 Ft

Kombinált jegy 10 alkalomra, egész napra

11 400-14 900 Ft

Squash-jegy

1 400-3 200 Ft/óra

A szakemberek szerint a bőséges kínálat ellenére nem könnyű a választás. A fővárosban például még egy tucat sincs olyan létesítményből, amelyben a vendégeket megfelelő nagyságú alapterületen (s nem valami szűk pincében) modern gépek, magas színvonalú szolgáltatások, valamint a legújabb irányzatokat elméletben és gyakorlatban egyaránt jól ismerő edzők várják. Ezeknek egy része külföldön tanult vagy dolgozott.

Jómagam rövidebb ideig Finnországban, illetve Mauritiuson, majd két évig Németországban tettem mindezt, miközben elvégeztem a Testnevelési Egyetem edzői szakát is. Tapasztalataim szerint külföldön már nem csak a huszonévesek járnak fitneszstúdiókba: Németországban például 43-44 év volt a vendégeink átlagéletkora – osztja meg velünk tapasztalatait Korényi Krisztina, aki az International Fitness Aerobic Academy (IFAA) oklevelével a zsebében alapította meg társával a különféle edzői tanfolyamokat és aerobikkongresszusokat tartó Fitness Companyt.

Az edzések során már Magyarországon is egyre nagyobb szerep jut a prevenciónak, az egészségmegőrzésnek, illetve az utólagos rehabilitációnak – fűzi hozzá Zopcsák László, az Egyesült Államokban végzett személyi edző, testnevelő tanár, a fent említett IWI, a Body Box Center, továbbá a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Továbbképző Intézete (TFTI) szervezésében működő edzőképző iskola igazgatója.

AZ ORVOS TANÁCSAI Dr. Pavlik Gábor sportorvos, az orvostudomány kandidátusa, a SOTE Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének egyetemi tanára szerint edzésre mindenkinek és mindig szüksége van, hiszen szervezetünk aktivitást igényel. Fontos, hogy edzés közben ideális legyen a pulzusszám. Ehhez 200-ból ki kell vonni az életkort – vagyis egy 50 esztendős ember esetében ez 150. Hosszú ideig ezt a pulzusszámot sem célszerű fenntartani, de a rendszeres kardioedzések segítségével elérhető, hogy az ember egyre tovább képes legyen a kívánatos szinten dolgozni. Hosszabb ideig tartó edzés esetében ezt az értéket további 10-20 százalékkal kell csökkenteni. Olyan mozgásprogramot kell felépíteni, amely megelőzi a mozgásszegény életmód következtében fellépő elhízást, a koleszterinszint növekedését, valamint a szív- és érrendszeri elváltozásokat. Az ilyen testedzés dinamikus gyakorlatokat foglal magában, vagyis érdemes futni, úszni, gyalogolni. Hasonló hatást fejt ki a keringési rendszer állóképességét fejlesztő kardiogépeken, például a futó- és taposógépeken, kerékpárokon végzett munka vagy a fallabdázás. Az edzések háromnegyede ilyen dinamikus gyakorlatokból álljon. Az erősítő gyakorlatokat mindig a törzs izomzatával kell elkezdeni, ezután jöhetnek a kar- és lábizomgyakorlatok. Ez általános értelemben is így van: ha valaki hosszú évekig csak annyit mozgott, hogy az íróasztala mögött néha-néha megforgatta a bokáját, akkor a teremben eleinte a has- és hátizom, valamint a mellizom erősítését szolgáló gépeket vegye igénybe. Könnyen sérülést okozhat ugyanis az, ha valaki – miközben törzsének izomzata csenevész – a végtagjait kezdi erősíteni. Ez utóbbira csak akkor szabad több időt fordítani, miután a törzs izmai elértek egy bizonyos fejlettséget. Az edzés legyen szimmetrikus: ha az egyik izomcsoportot edzettük, akkor ezt kövesse az azzal ellentétes izomcsoportra irányuló mozgás, ha hajlító gyakorlatokat végzünk, utánuk iktassunk be nyújtó-feszítő gyakorlatokat is. Edzés előtt 5-10 percig mindig be kell melegíteni. Intenzív munka végzése során – legyen az súlyok emelgetése, erőgép mozgatása vagy aerobikgyakorlat – egyes salakanyagok, például a tejsav, az izmokban maradnak. Ezért tanácsos ugyancsak 5-10 perces, laza levezetéssel abbahagyni a testmozgást. Ez elegendő arra, hogy a vérkeringés eltakarítsa a salakanyagokat, amivel megelőzhető a másnapi izomláz.

Sokszínű választék

A prevenció előtérbe kerülése egyben azt is jelenti, hogy a stúdiók által kínált programok fokozatosan rendkívül sokszínűvé válnak. A létesítmények alapvető érdeke ugyanis, hogy a jövőben az iskolásoktól az idős emberekig, a háromgyermekes háziasszonyoktól a párductestű gimnazista lányokig, az elfoglalt üzletemberektől az időmilliomos, kigyúrt testépítőkig mindenki megtalálja a kedvére való edzésformát. A változást jelzi, hogy a súlyzós termekben a testépítő programok mellett már megjelentek a funkcionális súlyzós programok, az erő- és állóképességi, köredzés jellegű tréningek. Nagy teret kapnak a kardiogépek, amelyek segítségével fejleszthető a szív- és vérkeringési rendszer teherbíró képessége.

Az aerobiktermek programjai a felsoroltakénál is színesebb képet mutatnak. A Jane Fonda-féle, gyakran sérüléseket is okozó „ős-aerobik" már a múlté. A tengerentúlon egyre gyakrabban rukkolnak ki az edzők új és gyakran meghökkentő edzésmódszerekkel. Az elmúlt években a zenés aerobikfoglalkozásokat különféle egyéb sportmozgásokkal ötvözték. Például Amerikában már minden magára valamit adó stúdióban találhatók spinning bike-ok, míg az öreg kontinensen két-három éve jelentek meg az első ilyen szerkentyűk. A tréning a kerékpáros edzés előnyeit egyesíti a zenés aerobikórákéval, s ezeket az edzéseket már férfiak is szívesen látogatják.

Az Új-Zélandról származó pump vagy power dumbell speciális súlyzókészlettel, edzői irányítással zenére végzett testépítést jelent. A különféle küzdősportok mozgáselemei és az aerobiklépések sajátos összeolvasztásaként jöttek létre olyan óratípusok, mint a box-aerobic vagy a kara-t-robic. A korcsolyázás komplex hatásai a slide-tréningeken érhetők el. S már Magyarországon is megjelent a legújabb „fitneszőrület", a drilling, melynek során a teremben edző vendég hirtelen úgy érezheti, mintha egy tengerészgyalogos-kiképző táborba csöppent volna.

Dr. Pál János, a svájci NSA cég magyarországi képviselője A 80-as évek elejétől a 90-es évek végéig az idegenforgalomban dolgoztam, vezető beosztásokban. Többek között a Lokomotiv Tourist, majd 12 éven át az OTP Penta Tours (az OTP Travel elődje), végül a HVG Exotic Travel ügyvezetője voltam. 20 éves koromtól közel negyedszázadon át maratoni futóként versenyeztem, s bár versenyen már nem indulok, még most is rendszeresen futok. Jelenleg svájci táplálékkiegészítők forgalmazásával foglalkozom, de van időm arra is, hogy eddzek, továbbá éppen most végzek egy sportoktatói, valamint egy personal trainer tanfolyamon. Bár otthon jól felszerelt konditermem van, a tanfolyamok ideje alatt heti négy-öt alkalommal bejártam egy fitneszklubba, hogy minden egyes gép működését pontosan megismerjem. Azért tanulom mindezt, mert anyagilag már megalapoztam az életemet, s lehetőségem van arra, hogy a továbbiakban a középkorúak egészségi állapotával foglalkozhassak. Napjainkban az emberek egyre tovább élnek, ám 60 éves koruk után még azoknak is rossz az életminőségük, akik egyébként jómódúak. A menedzserek foglalkoznak ugyanis a legkevesebbet az egészségükkel: túlhajtják magukat, dohányoznak, többségüknek magas a vérnyomása, túlsúlyosak. Az elképzelésem az, hogy cégeket keresek majd fel. A menedzsment tagjainak az orvosi állapotfelmérést és a fizikai tesztelést követően be szeretném mutatni, milyen edzésmódszerekkel változtathatnak romló egészségi állapotukon. Úgy vélem, meggyőző leszek, hiszen személyes példámon mutathatom be, hogy 53 évesen is nagyon jó fizikai kondícióban lehet az ember a rendszeres sportolásnak köszönhetően.

Szórólapok, szerződések

Egy-egy vállalkozás tulajdonosának természetesen a jövőre is gondolnia kell. Nincs ez másképpen a fitneszklubok esetében sem, amelyek most óriási népszerűségnek örvendenek, ám a piac várhatóan előbb-utóbb itt is telítődni fog. A különféle marketing- és PR-ötletek segítségével viszont tovább bővíthető a vendégkör, melynek tagjaiból törzsközönség verbuválható, valamint újabb jelentkezőkre lehet szert tenni a lemorzsolódottak helyett.

Az Andi Stúdió például rendszeresen kínálja szórólapokon szolgáltatásait, továbbá egyedi konstrukciókat ajánl azoknak a cégeknek, amelyek dolgozóiknak nagyobb mennyiségű bérletet vásárolnak. A szombathelyi Galaxy Fitness Club vezetője, Tóth Anasztázia elmondta: ingyenes belépésre jogosító kupont helyeznek el a helyi újságban, plakátokat ragasztanak ki az iskolákban és a vállalkozásoknál, a szombathelyi őszi és tavaszi vásárok alatt pedig szórólapokon népszerűsítik magukat.

BELSŐ HARMÓNIA Eszenyi Enikő nem csupán remek alakításairól, nagyszerű rendezéseiről híres, hanem arról is, hogy izgalmas, ízig-vérig XXI. századi, lenyűgöző nő. Személyisége vonzerejének egyik titka bizonyára abban rejlik, hogy „odafigyel magára". A rendszeres testedzést, pontosabban a testi-lelki összpontosítást már csak azért is fontosnak tartja, mert számára e nélkül elképzelhetetlen a színpadi létezés. – Mindig sportoltam valamit – mondja. – Tavalyelőtt a shaolin papoknál töltöttem egy hónapot, tavaly Csillebércen edzőtáboroztam, most Bíró Icával sportolok. Amit Icával csinálunk, az nem fitneszprogram, több annál: jóga, meditáció, erősítés, nyújtás, minden, ami a jó fizikai és lelki kondíció eléréséhez szükséges. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki az ember, de a belső harmónia a legfontosabb, az a külsőre is kihat, látványos eredményt is produkál!

A budapesti A&TSA Aerofit Fitness Club internetes honlapján sorolja fel azoknak a vállalkozásoknak a nevét – számuk meghaladja a negyvenet, s köztük van például a British American Tobacco, a Metro Holding Rt., az Oracle, a Pannon GSM -, amelyekkel partneri kapcsolatban áll. A klub ezenkívül speciális sportújságokban azzal „hirdeti magát", hogy termeiben készülnek az illető szaklapok felvételei.

A Body Box Fitness Klub szórólapokon egyszeri belépésre jogosító kupont helyezett el, továbbá egy wellnessmagazinban hónapokon át egyszeri belépésre jogosító, ugyancsak ingyenes kupont találtak az olvasók. A klub 8-10 céggel áll szerződésben. Hirdetésekért és promócióért bizonyos számú ingyenes belépést kínál a partnercég dolgozóinak. Más munkáltatók fizetik alkalmazottaiknak a terem használatát. – Van olyan szerződésünk is, melynek értelmében heti egy alkalommal zártkörű spinningórát tartunk a cég dolgozóinak – sorolja a lehetőségeket Juhár Mária, a Body Box irodavezetője.

Ezzel szemben Barna Krisztián, az Alexandra Fitness Kft. ügyvezetője azt mondja, hogy a felesége, Béres Alexandra egykori magyar, Európa- és világbajnok fitneszversenyző nevével fémjelzett, angyalföldi Alexandra Fitness egy éve olyan jól megy, hogy nincs szükségük semmiféle akcióra, reklámra.

Kapcsolódó szolgáltatások

A termekben általában kikapcsolódást, felüdülést és klubéletet kínálnak a vendégeknek. A cél elérése érdekében a sportcentrumokban többek között kozmetikus és masszőr is ajánlja szolgáltatásait, és táplálékkiegészítőket, illetve sportruházatot árusító boltok is működnek. Egy ilyen helyen természetesen lehetőség nyílik arra is, hogy az ott edző, fallabdázó cégvezetők, üzletemberek szaunázás közben információkat cseréljenek, vagy éppen előkészítsenek egy-egy üzletet.

S most néhány példa alapján nézzük, milyen árakon, milyen szolgáltatásokkal várják a klubok a vendégeket! A szolgáltatások rendkívül sokszínűek, az árak szintén sokfélék, így az egyes létesítmények kínálatát sem a maguk teljességében mutatjuk be.

Az 1993-ban megnyitott és jelenleg A&TSA Aerofit Fitness Club néven működő létesítmény internetes honlapja nemcsak a különféle szolgáltatásokat tartalmazza, hanem a klub alaprajzát is. Azoknak pedig, akik nehezen találnának el az I. kerületi klubba, még térképpel is szolgálnak. Az 1200 négyzetméteres, háromszintes létesítményben egy hagyományos, mechanikus erősítőgépekkel, valamint néhány elektronikus aerobgéppel felszerelt erősítőterem, egy aerobikterem és két squash-pálya található. Külön kell fizetni a szauna használatáért, a masszázsért, a pedikűrért, a bérelhető törülközőért és a squash-ütőért, továbbá hétköznap esténként a parkolásért. Ingyenes szolgáltatás viszont a gyermekfelügyelet hétköznap esténként, a szauna használata bérlettel vagy belépőjeggyel, a sminkszoba igénybevétele, az értékmegőrzés, valamint az edzésterv elkészítése.

Az Eurocenter 5000 négyzetméteres, parkosított tetőteraszán található Body Box fitnesztermében kardio- és kondigépek egyaránt megtalálhatók. A stúdió vendégei 15-féle aerobikórából választhatnak. Van szauna, szolárium, ingyenes gyermekmegőrző, gyermekjátszótér a tetőkerten, szabadtéri futópálya, szabadtéri aerobik, lehetőség nyílik orvosi állapotfelmérésre, dietetikus szaktanácsadásra, valamint személyi edzés igénybevételére. Itt található a 4-12 éves gyermekeknek fenntartott, Sinkó Andrea nevével fémjelzett fitnesziskola, továbbá az International Wellness Institute magyarországi iskolája is.

Velkei Ágota, az Alvin-Plast Kft. ügyvezetője Külkereskedő vagyok, egy üvegszálas poliészter alapanyagokat forgalmazó céget vezetek. Ez egy nyolcszemélyes kisvállalkozás, de 600 milliós éves forgalma alapján közepesnek nevezhető. Változó, hogy mennyit foglalkozom a munkámmal, de 8-9 óránál kevesebbet soha. Előfordul, hogy napi 12 órát kell dolgoznom, és az is, hogy szombaton vagy vasárnap is szükség van a munkámra. Négy éve úgy éreztem, hogy a férjemmel két évvel korábban közösen alapított cégünk megerősödött már annyira, hogy racionalizálhatom és súlyozhatom a feladataimat, s változtathatok a korábbi életmódomon. Nem éreztem jól magam a bőrömben: meghíztam, fájt a gerincem, a sok autózás miatt úgy szálltam ki a kocsiból, mint aki korábban követ tört. Elhatároztam tehát, hogy lefogyok, összeszedem magam. Törekvéseimben gyerekeim is segítettek, akik kamaszos őszinteséggel közölték, hogy tegyek már magammal valamit, mert nagyon „lelakott" lettem. Elkezdtem aerobikozni. Fél év alatt sikerült 16 kilót leadnom annak köszönhetően, hogy sportoltam és odafigyeltem a táplálkozásomra. Azóta ismét felszedtem két-három kilót, megizmosodtam, de nem fogytam. Szeptemberben azért kezdtem személyi edzőhöz járni, hogy megtudjam: mit csináltam rosszul. Szerettem volna megakadályozni, hogy a kilók lassan, de alattomosan ismét rám rakódjanak. A súlyomból azóta sem vesztettem, viszont nem is hízom. Kitűzött célomat sikerült elérnem: ismét harmonikus benyomást keltek. Törekszem rá, hogy hét közben legalább kétszer eljussak abba a klubba, amelyben a személyi edzőm dolgozik, míg a hétvégéken továbbra is a lakásomhoz közeli fitneszklub aerobikóráit látogatom. A munkámban fontosnak tartom a személyes, jó kapcsolat kialakítását. Ahhoz, hogy valaki egy terméket el tudjon adni, saját magát is el kell tudnia adni. Szimpatikusnak kell lennem, mert ha rosszkedvűen, utálatosan szólok a vevőkhöz, nem szívesen vesznek tőlem. A rendszeres edzésnek köszönhetem, hogy már nincs bennem stressz, vagy ha mégis, azt ki tudom futni magamból. Már nem ráncolom össze idegesen a szemöldökömet, hogy mennyi munkám van, könnyedén veszem az akadályokat, és képes vagyok arra is, hogy nyugodtan fogadjam az üzleti élet váratlan fordulatait.

Vidéki példák

Szombathelyen működik a Galaxy Fitness Club, de hasonló nevű klubba a győri vendégek is járhatnak. Az előbbi létesítmény 1997 őszén nyitotta meg kapuit, s három szinten, 1500 négyzetméteren várja vendégeit. A klub különlegessége, hogy a hagyományos kondi- és kardiogépeket felvonultató edző- és két aerobiktermen, továbbá a szaunán kívül két squash- és egy kosárlabdapályája is van. A stúdió árai barátságosabbak, mint a fővárosban: aerobikjegyért egy alkalomra 420, tízre 3500 forintot kell fizetni, a „plussz" elnevezésű havibérlet (amely az edzőterem és a kardiogépek 18 óráig való használatán kívül 10 aerobikórát is tartalmaz, továbbá lehetővé teszi az öltöző és a szauna igénybevételét is) pedig 6550 forintot kóstál. A squash- és a kosárlabdapálya használata 10 alkalomra hétfőtől péntekig délelőttönként 7000, míg délután és este, valamint a hétvégéken 9500 forintba kerül.

Az egészséges életmód iránti igényre válaszolva a soproni Villa Mimi panzió ötnapos egészségmegőrző csomagot hirdetett meg, amelynek során – a városban működő fitneszstúdióval és az egyik szálloda uszodájával együttműködve – többek között power walkingra, edzőtermi edzésre, home-fitnesz-tanításra, uszodai edzésre hívják azokat a vendégeket, akik a szerdától vasárnapig terjedő kikapcsolódásért nem sajnálnak 94 ezer forintot fizetni.

A fitnesztermeken kívül az igényes vendég ma már wellnessklubot is talál: a Club Lagunát a fővárosban. – A wellness a tökéletes közérzet programja – fogalmaz röviden Korényi Krisztina. A klubban a kardio- és egyéb gépekkel felszerelt kondicionálótermen, valamint a fitneszkülönlegességeket kínáló gimnasztikatermen kívül többek között jakuzzit, szaunát, szoláriumot, továbbá – Magyarországon egyedülállóan – sókamra igénybevételét kínálják a vendégeknek, akiknek személyi edzők is a rendelkezésükre állnak. A klub munkatársai orvos és gyógytornász közreműködésével állapotfelmérést végeznek, ami alapján teljes életmódprogramot tudnak ajánlani.

NEM ÍRJA LE MAGÁT Pataky Attila, az Edda vezetője, szövegírója és énekese tízéves kora óta sportol. Tizenkét évig volt középtávfutó, majd futballozott, karatézott. A futás a versenyszerű sport befejezése után is megmaradt örök szerelmének, emellett teniszezett, kerékpározott, újabban pedig szinte mindennapos vendég a Krisztina Fitnessben. Az edzőtermek nagy előnyének tartja, hogy nem kell az időjárási viszonyokkal számolni, a világszínvonalú testépítő gépeken akkor is elvégezhetők az aznapra tervezett gyakorlatok, ha odakint forgószél támad, vagy szakad a hó. Ép testben ép lélek – vallja a rocksztár, aki a taposó-, futó-, aero- és más gépeken önmaga lelki és fizikai békéjének megteremtésén és megőrzésén dolgozik, azért, hogy könnyebben, lehetőleg sikeresen vívhassa meg az élet apróbb-nagyobb csatáit. Az idén nyáron lesz ötvenéves. Tapasztalatai szerint a vele egyidősek már leírják magukat, mondván: „Mi jöhet még ötven után? Együnk-igyunk, már nem számít, ha elhízunk, az agyunk pedig így is, úgy is leépül." – Én reverzíbilissé akarom tenni a folyamatot – mondja Attila. – Későn érő típus vagyok, úgy érzem, most kezdek igazán élni, és ahogy majd múlnak az évek, testileg-lelkileg egyre jobb formában leszek. Szükségem is van rá, mert különben a nyári koncertsorozaton, 30-35 fokban jön a „meglepetés": elfogy a levegő. Arról nem is beszélve, hogy a feleségem huszonhét éves, gyönyörű és okos. Ez a két adottsága együtt „életveszélyes". Mellette nem engedhetem meg magamnak, hogy akár csak egy kicsit is hanyatlani kezdjek. Ez a motiváció már önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy gyakran látogassam az edzőtermet.

Hogyan válasszunk?

Aki elhatározza, hogy rendszeres edzésbe kezd, s ehhez keres egy fitnesztermet, nem mindegy, hogy melyiket választja. Ha sikerül olyat találnia, ahol figyelnek a vendégekre, s a klub lehetőségeinek keretei között a legmagasabb szinten szolgáltatnak, akkor az érdeklődő biztosan jól fogja érezni magát, és hosszú évekig törzsvendég marad. Ha azonban kifog egy olyan helyet, ahol igénytelen és nemtörődöm az üzletvezetés, akár egy életre elmehet a kedve a fitneszterembe járástól, sőt bármilyen egyéb sporttevékenységtől is.

Ezért néhány szempontot érdemes figyelembe venni a választásnál. – Ajánlatos elkerülni a kipufogógáztól szennyezett levegőjű környezetben található klubokat – mondja az első tippet Korényi Krisztina. Fontos az is, hogy a termek szellőzése jól működjön, hiszen nincs elkeserítőbb dolog annál, mint amikor az első öt percben elfogy az oxigén, s az óra hátralévő ötven percében lila fejjel, oxigénhiányos állapotban kell dolgozni. Amennyiben az aerobikterem padozatát nem sportpadlóval, illetve annak legjobb fajtájával, az úgynevezett lebegő padlóval borították, tovább nem is nagyon érdemes vizsgálódnunk.

AZ EGÉSZSÉGÉRT IS KELL SZENVEDNI Kállai Ildikót a világ egyik legsikeresebb asszonyának tartják. Méltán, hiszen harmincéves korára minden nagy álma valóra vált: kétszeres fitnesz-Európa-bajnok, 1998-99 világbajnoka, harmonikus házasságban él, és egy kisfiú boldog édesanyja. Szenvedélyes hirdetője és oktatója az egészséges életmódnak. Meggyőződése, hogy mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk saját testi-lelki épségünkért, frissességünkért, kedélyállapotunkért. Rajtunk múlik, hogy a mindennapokban teljesítőképességünk maximumát tudjuk-e nyújtani anélkül, hogy kimerülnénk, vagy már ébredéskor is fáradtnak érezzük magunkat, és csak nagy nehézségek árán, alig-alig sikerül elvégeznünk a feladatainkat. A fitnesz-világbajnoknő és -mester Hippokratész intelmét vallja: „Gyógyszered legyen a táplálékod, az életed legyen a gyógyszered!" A táplálkozás 70-80 százalékban meghatározza testünk formáját, izmaink minőségét, fizikai és szellemi teljesítőképességünket. A helyes étrenddel, a korszerű étkezési, ételkészítési szokásokkal immunrendszerünk erősítését, fizikai és szellemi energiáink mozgósítását, jó közérzetünk megteremtését segítjük. Az egészséges életmód Kállai Ildikó-féle „törvényei" a következők: Kerüld a finomított és előkezelt élelmiszereket, minél több zöldséget, gyümölcsöt (főként a délelőtti órákban) fogyassz! Fehér cukor helyett mézet vagy barna cukrot tégy ételedbe-italodba. Kerüld a süteményeket, édességeket, helyettük aszalt gyümölcsöket, nagyobb cukortartalmú zöldségeket (sárgarépát, sült tököt) egyél! Csökkentsd a konzervek és a készételek fogyasztását, mert azok sok tartósító-, állományjavító szert, színezéket és állati zsiradékot tartalmaznak! Asztalodon rendszeresen legyen barna, magos pékáru! Kerüld az alkoholtartalmú italokat, a bő zsírban sült ételeket, a finomított lisztet, a fehér kenyeret, a füstölt húsokat, a sertéshúst, a szalonnát, a zsíros kolbászokat, a tejszínes, majonézes, ketchupos ételeket, a zsíros ömlesztett sajtokat, a cukrozott üdítőket, a csokoládét! Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből állítsd össze étrendedet! Ne ragaszkodj a megszokott ízekhez, próbálj ki más, új ételeket is! Mindennap egyél valamilyen tejterméket, de az alacsonyabb zsírtartalmúakat válaszd! Kevés sót használj (light vagy jódozott tengeri sót)! A salátákat olívaolajjal, a sülteket főzőmargarinnal készítsd! Alkalmazz modern főzéstechnikai eljárásokat, párolj, gőzölj, süss roston, használj sütőzacskót, mikrohullámú sütőt! Naponta legalább öt-hat alkalommal étkezz! Jól rágd meg az ételt, szomjadat forrás- vagy ásványvízzel oltsd! Lefekvés előtt egy-két órával már ne egyél szénhidrátot! Legyen az egyik leggyakrabban forgatott olvasmányod a tápanyagtáblázat! Ha kúrát tartasz, diétázol, írd, hogy mit és mennyit ettél! Mindennap állj a mérlegre, és ellenőrizd a súlyodat! Tájékozódj a táplálékkiegészítőkről, étrendedbe iktasd be vitaminok fogyasztását! Élelmiszereket mindig jóllakottan vásárolj! Hetente legalább háromszor-négyszer végezz testmozgást (még jobb, ha naponta)! Légy érdeklődő és tájékozott, szerezz tudást, és gondolkozz pozitívan! A magyar népesség egészségi állapota közismerten rossz, korszerűtlenül táplálkozunk, keveset mozgunk, agyonhajszoljuk magunkat, folyamatosan stresszhelyzetben vagyunk. A miért nem vigyázol jobban magadra?, miért nem sportolsz? kérdésre ez a leggyakoribb válasz: mert nincs rá időm, nem érek rá tápanyagtáblázatokat bújni, „tudományos" alapon főzni és étkezni, edzőterembe vagy kirándulni járni. Ez azonban az esetek többségében nem igaz: mindannyiunk napirendjében vannak olyan üresjáratok, amelyek helyett saját karbantartásunkkal foglalkozhatnánk. Csupán az elhatározás hiányzik. Sajnos sokszor csak testünk, idegrendszerünk egy-egy intő jele, netán valamilyen betegség figyelmeztet az életmód-változtatás fontosságára, s olyankor minden elmaradásunkat gőzerővel igyekszünk behozni. A szakemberek óva intenek ettől. Mint mindenben, az új életvitel kialakításában is fontos a mértékletesség. A régi mondás úgy tartja: a szépségért meg kell szenvedni, ám Kállai Ildikó állítja, hogy mind a nők, mind a férfiak önsanyargatás nélkül is lehetnek egészségesek és csinosak, vonzóak, csupán oda kell figyelniük magukra, testüknek-lelküknek meg kell adniuk azt, ami „jár". A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás megkezdéséhez soha nincs késő! Szakemberek, edzők segítségével kortól, nemtől és testi adottságoktól függetlenül mindenki megtanulhatja optimálisan működtetni a szervezetét, és képes elsajátítani a pozitív életszemléletet, amely végül is a testi-lelki harmónia, az erőnlét alapja. Az, aki jól érzi magát a bőrében, az élet minden területén magabiztossá és sikeressé válik. Ez mindannyiunk számára fontos, de különösen a hölgyeket motiválja, hogy hosszú évek elteltével is azzal üdvözölhessék őket rég nem látott ismerőseik: semmit nem változtál! A fitnesz nem kevesebbet nyújt, mint hogy ez a bók igaz lehessen.

A bodyteremben ajánlatos megnézni, mennyire új a felszerelés, és megtudni, vannak-e kardiogépek. Nem mellékes szempont az öltözők mérete sem, s alapvetően fontos, hogy tiszták legyenek az öltözők, a zuhanyozók és a mellékhelyiségek. – A hardvernél sokkal fontosabb a szoftver, azaz az edzők és a személyzet szakmai felkészültsége – fűzi hozzá Korényi Krisztina. Ennek megfelelően jó tudni, kapható-e a bodyteremben szakember által összeállított edzésterv, és van-e folyamatos felügyelet. Végeztek-e az aerobikedzők szaktanfolyamot, s ha igen, hol és mit? Olyan helyet semmiképpen sem szabad választani, ahol az aerobikoktatók edzői oklevél nélkül dolgoznak.

Középfokon aerobik-, valamint fitnesz-testépítő edzőket többek között a TFTI és a Fitnesz Akadémia képez. IFAA-okleveles szakedzőket a Fitness Company bocsát útjukra, míg az International Sports Sciences Association által akkreditált, valamint a Magyar Fitness és Személyi Edzők Szövetsége által támogatott és elfogadott edzőképzést az IWI-Hungary folytat.

Másfél évvel ezelőtt már Magyarországon is elkezdtek dolgozni az első szakképzett személyi edzők. Ezek a szakemberek ismereteik birtokában építik ki klientúrájukat, megtervezik számukra az otthoni, a szabadtéri vagy a sportcentrumon belüli fittségi edzést, amit dokumentálnak és le is vezetnek. Ezenkívül életmódbeli és táplálkozási tanácsokkal is szolgálnak. Fontos feladatuk a motiválás és a folyamatos ellenőrzés. Ez az állandó segítség lehet a garanciája a tökéletes közérzet kialakításának és a leghatékonyabb fitnesztréningnek. Mindez persze nem olcsó mulatság. A Body Boxban egy személyi edzőnek például tíz alkalomra 27 000, a Laguna Clubban pedig 32 000 forintot kell fizetni. Cserébe viszont csak a vendégre figyelnek.

TESTÉPÍTÉS, MÁSKÉNT Aki járatos a versenyszintű testépítésben, nem idegen számára a Napozim, Stromba, Norditrophyn elnevezés. Az anabolikus szteroidok és növekedési hormonok szedése nem mai találmány. Néhány éve, amikor még legfeljebb a csomósodó, kegyetlen ízű Sportrobi volt az egyetlen beszerezhető táplálékkiegészítő, jó eredményt, biztos izomgyarapodást csak a gyógyszertári forgalomban beszerezhető anabolikus szteroidok segítségével lehetett elérni. Mára egyre kisebb igény mutatkozik e szerek iránt, köszönhetően a fehérjekészítmények, tömegnövelők és aminosavak széles választékának és a csodaszerként alkalmazott Creatinnak (creatin-monohidrát). A szteroidok alapvetően a férfi nemi hormon, a tesztoszteron mesterséges módosulatai. A legyengült szervezet erősítésére, roborálására és az anorexia egyes válfajainak kezelésére fejlesztették ki őket. Ennek következtében nemcsak anabolikus (izomnövelő), hanem jelentős androgén – alapvetően a nemi jellegért felelős – hatásuk is van. A bőr zsírosabb lesz, erőteljesebbé válik a szőrnövekedés, a szert hosszabb ideje szedők viselkedése is megváltozhat, agresszívebbé, idegessé válhatnak. A gyártók igyekeznek a mérleg nyelvét az anabolika irányába billenteni, de egyetlen hatóanyag sem ismert, amely csak anabolikus jellemzőkkel bírna. Magyarországon legálisan semmilyen anabolika nem szerezhető be. Az edzőtermekben folyó feketekereskedelem bizonytalan, főként kelet-európai forrásokra támaszkodik, a nyugatinak mondott szerekről pedig gyakran kiderül, hogy hamisak, hatóanyag-tartalmuk más, mint amit a címkén megjelöltek, valamelyik bolgár vagy ukrán házi laboratóriumban készültek. Legegyszerűbben és legolcsóbban a román Napozim, az orosz Metandrosztenolon (magyar megfelelője az évek óta nem gyártott, elhíresült Nerobol) tabletták szerezhetők be, ezek 20 forint körüli áron cserélnek gazdát tablettánként, az olajos injekció formájában beadható gyógyszerekért ampullánként akár 2-3 ezer forintot is elkérnek. Akár tablettáról, akár injekcióról van szó, tudnunk kell, hogy ezek gyógyszerek, orvosi felügyelet nélküli szedésük súlyos mellékhatásokkal járhat (jellemzően a klinikailag ajánlott mennyiség sokszorosát veszik magukhoz a bodyzók). Ráadásul a hatás is kétséges, mivel elsődlegesen vizet pumpálnak az izomszövetbe, a többhetes, százezrekbe kerülő kúra befejeztével az ifjú titán meglepetten észleli, hogy duzzadó izomzata gyorsan megcsappan, és ereje is alábbhagy. Napjaink slágere a növekedési (human grow) hormon. Amerikai stúdiók szuperszerként ajánlják, állítólag mellékhatásuk minimális, és – szemben a szteroidokkal – fokozzák a szellemi teljesítőképességet is. Ennek megfelelően egy két hónapos kúra 3-4 millió forintba kerül. Csodák nincsenek, e mellé inzulin adagolását ajánlják, így a kockázat magasabb az eddig ismertnél. A biztonságos – és tartós sikerrel kecsegtető – megoldást a táplálékkiegészítők jelentik. Ezek a többféle ízesítésben gyártott természetes alapú fehérje- és szénhidrátkészítmények az izomgyarapodáshoz szükséges táplálékelemeket célspecifikusan tartalmazzák. Megfizethető áron, legálisan szerezhetők be. Mielőtt a rendkívül bő szortimentből kiválasztjuk leendő kedvencünket, érdemes edzővel konzultálni, étkezési tanácsot kérni. Az egyre jobb fehérjekészítményeknek köszönhetően mindinkább teret nyer a naturális testépítés, a lejárt szavatosságú és bizonytalan összetételű szteroidok pedig csak a hőskor rossz emlékei maradnak.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. április 1.) vegye figyelembe!