Még a hagyományos bolté a főszerep

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. február 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 34. számában (2001. február 1.)

YourSherpa – gyakran használt fogalom Amerikában. A meghatározás vitatott tartalmú jelzése annak, hogy az áruházóriások látogatóinak zöme idővel áttér az informatikai vásárlásra, az internet használatára. Az egyik – és már működő – esetben úgy, hogy a bejáratnál átvett elektronikus szerkezet segítségével "parancsolja" a csomagolóba, a kijárathoz vagy éppen lakására a kiválasztott árut. Vagy valóban a virtuális vásárlás mellett dönt, s nem is lépi át az áruház kapuját.

Kétféle vásárló

A magyar valóság még nem ez, akkor is, ha a gyakorlat már számos példával igazolja, hogy e hon polgárai is ismerik a virtuális áruházakat. Ám ma még inkább betérünk egy bevásárlóközpontba vagy egy tenyérnyi kiskereskedésbe számítógépet, ilyen-olyan terméket venni, noha mindezt valamely honlapról is kiválaszthatnánk, e-mailen megrendelhetnénk, s egyik-másik bankunk jóvoltából az ellenértéket számítógépünk előtt ülve át is átutaltathatnánk. De a magyar vásárlók többsége ma még nem ezt teszi.

A Media Markt eladóterében, a Westend City Centerben több polcsoron állnak egymás mellett például a számítógépekhez kapcsolandó nyomtatók. Akár itt, akár pár méterrel arrébb, a szkennereknél, avagy a vezetékes, illetve rádiótelefonok üzletrészében megfigyelve a vevőket, felötlik a kérdés: tudunk-e vásárolni? Tudjuk-e, mit akarunk? Képesek vagyunk-e megfogalmazni valós igényünket, célunkat? S ha tudjuk is, hogy a középiskolás fiunk, kisiskolás unokánk vágyik valamire a varázslatos bölcsességgel használt számítógépéhez, titokban vásárolva neki, valóban azzal lepjük-e meg őt, ami a tényleges igénye? Vagy csupán a funkciót találtuk el? Maurer Andor, a Media Markt ügyvezető igazgatója szerint sokan pontosan tudják, hogy mire van szükségük, illetve lehetőségük. Mások nem, aminek a hiányos vevőtájékoztatás az oka. A Nyugat-Európában 2000-ben több mint egymillió PC-t eladó anyacég tapasztalataira is hivatkozva az ügyvezető igazgató elmondja: a Lajtán túl a vevő sok-sok információt – szaklapot, tesztlapot – kap kézbe s tanulmányoz át, mielőtt betér az üzletbe (a technika megismertetése elsősorban a gyártók feladata).

Az amerikai világcég, az Office Depot magyarországi vállalata másmilyen közönséget ismer: a Pólus Centerben vagy a törökbálinti bevásárlócentrumban általában nem magánemberekkel, hanem – a hagyományos fogalmaink szerint – közületi árubeszerzőkkel, azaz cégek munkatársaival találkoznak. A rendszerint kis létszámmal tevékenykedő vállalkozások szakemberei célirányosan, felkészülve érkeznek: tudják mit akarnak, több az információjuk a termékekről, ismerik, hogy milyen programokat szeretnének futtatni a számítógépen, milyen perifériák szükségesek hozzá – tájékoztat Miholek István vezérigazgató. Az Office Depot-nál másként kommunikálnak, adnak tanácsot a vevőknek, szervizükben pedig installálják a gépeket, a faxoknál beállítják a levelezési fejlécet. A trend ma már az, hogy valamilyen feladat megoldására vállalkozó szoftvercég partnere számítástechnikusait, rendszergazdáit bízza meg a hardverek, perifériák beszerzésével, akik már ilyen "háttérrel" érkeznek az üzletbe. És fordítva is igaz: a hálózat kiépítéséhez az Office Depot-ban is kapnak tanácsot.

Az elektronikai áruházakban az óriási kínálat miatt fontos volna, hogy a vevő tudja, mit akar. A nyomtatókból is széles a választék: a hasonló funkciójú, kapacitású termékeket szinte csak a formatervezés és az embléma különbözteti meg egymástól (lásd a HP DeskJet 610C, illetve Lexmark Z31 tintasugaras készülékeket, melyek 20 ezer forint körüli áron kaphatók). Az árkülönbségek pedig a teljesítményről, a nyomtatási szolgáltatásokról tanúskodnak (mint például a faxot és másolót is tartalmazó berendezések esetében a Philips PPF441-es és Canon B210-es típusok). De árusítanak közös "csomagban" egyszerűbb nyomtatókat és szkennereket vagy fotónyomtatókat és digitális kamerákat, újabban pedig egészen kis kubatúrájú, notebookokhoz illő, ám egyáltalán nem csekély árú hordozható nyomtatókat is. E hézagos – a körülbelül 20 ezer forinttól 200 ezer forintig tartó – felsorolásunk arra mindenképpen jó, hogy a készülékek szolgáltatásainak minőségi különbségeire rávilágítsunk, illetve arra, hogy akár az Office Depot, akár a Media Markt vevőköre számára miért is fontos a döntéssegítő tájékozottság.

A Media Markt által forgalmazott telefonok és szolgáltatásaik
  Márka Típus Ár Tudás
Telefon General Electric GE 9120/26 4 690 Ft alapszolgáltatás
  General Electric GE 9220/26 5 490 Ft alapszolgáltatás + memória
  Koratel LT 110 6 290 Ft alapszolgáltatás + memória
  Koratel LT 109 6 990 Ft alapszolgáltatás + LCD-kijelző
  General Electric   9 990 Ft alapszolgáltatás + hívószámkijelzés
  General Electric   10 490 Ft alapszolgáltatás + 12 memória, óra
  General Electric GE 9291 11 990 Ft alapszolgáltatás + ébresztőórás, rádós
  Panasonic KX-TMS 32 23 790 Ft alapszolgáltatás + üzenetrögzítő
Cordless Telson TDT 2000 dect 29 990 Ft alapszolgáltatás
  Panasonic KX-TCD 951 36 990 Ft alapszolgáltatás
  Koratel LT 3100 37 990 Ft alapszolgáltatás+hívószámkijelzés / ID /
  Concord C 1900 38 990 Ft alapszolgáltatás 1 normál készülék + 1 cordless
  Concord C 2900 38 990 Ft alapszolgáltatás 1 normál készülék + 1 cordless
  Concord C 3900 39 990 Ft alapszolgáltatás 1 normál készülék + 1 cordless, üzenetrögzítő
  Panasonic KX-TCD 961 39 990 Ft alapszolgáltatás + üzenetrögzítő
Fax Philips HFC 141 44 990 Ft hőpapíros
  Philips HFC 171 49 990 Ft hőpapíros + üzenetrögzítő
  Philips PPF 241 59 990 Ft normálpapíros
  Panasonic KX-FT 25 65 990 Ft hőpapíros + üzenetrögzítő
  Panasonic KX-FP 101 75 990 Ft normálpapíros
  Panasonic KX -FT 37 79 990 Ft hőpapíros + üzenetrögzítő
  Panasonic KX-FP 131 99 990 Ft normálpapíros + üzenetrögzítő + PC-kapcsolat
  Xerox Workcenter 470 109 990 Ft színes tintasugaras, multifunkciós
  Panasonic UF 585 189 990 Ft lézer fax
ISDN-telefon Ascom Eurit 22 29 990 Ft  
  Sanyo Berlin 2000 35 990 Ft LCD, 40 memória, magyar menü
  Sanyo Berlin 3000 39 990 Ft LCD, 100 memória, magyar menü
  Ascom Eurit 33 44 990 Ft  
  Ascom Eurit 33 plus 54 990 Ft  
(Az árak tartalmazzák az áfát.)

A profik is árérzékenyek

A lakosság nagy részének jelentős beruházás a több százezer forintot kitevő – induló – számítógépcsomag. Nem is vesznek meg egyszerre komplett PC-rendszereket. Maurer Andor munkatársai – részben a piac folyamatos szondázása érdekében – általában megkérdezik a vevőket, hogy mennyi pénzt szánnak a vásárlásra, illetve a megvenni kívánt eszközökkel mit akarnak csinálni. Az utóbbi kérdésre adott válasz alapján igyekeznek alternatívákat kínálni, nemritkán kompromisszumokat is kötve – a vevő javára. Az ügyvezető igazgató szerint a magyar vásárló roppant árérzékeny. Ez azonban nem csupán a magánvásárlók sajátja. A rendszerint profi vevőkkel találkozó Office Depot-ban is a kapott szolgáltatáshoz mérik az árakat. És még valamihez – Miholek István vezérigazgató szerint talán a legfontosabbhoz, a jogtisztasághoz és a garanciához. Egyre általánosabb, hogy inkább megadják a vevők a pár ezer forintnyi többletet, csak legyen teljesen szabályos, illetve megfelelően szavatolt még a legolcsóbb szkenner, nyomtató, fax is, nem is beszélve magáról a számítógépről.

Azt hihetnénk, hogy a divathóbortot inkább a "populáris" kereskedést folytató áruházakban lehet tetten érni. Természetesen ott is, de kiderült, a "lakásban jól mutasson" szemponttal vetekszik az "irodát is dobja fel" mérce. A legalább ötven telefontípust kínáló Office Depot-ban a gyakorlatilag azonos műszaki funkciók mellett a formatervezésnek, a külcsínnek is kereskedelmi értéke van. Csakúgy, mint a monitorok esetében: manapság a lapos, vékony készülékek a kelendők, főleg ha olyan irodákba kerülnek, ahol ügyfeleket szolgálnak ki.

Maurer Andor hasznosnak ítél minden olyan lehetőséget, amellyel elősegíthető, hogy egyre több otthonban legyen PC és minden olyan eszköz, ami a modern kommunikációhoz nélkülözhetetlen. Megítélése szerint fontos volna, ha legalább 200-300 ezer PC-t lehetne értékesíteni hivatalos csatornákon, illetve szerencsés lenne az a kormányzati segítség is, amivel az import közterheit, s így az árakat csökkenteni lehetne.

Miholek István szerint a közeljövőben még a tényleges üzletkötések lesznek a gyakoribbak, nemcsak Magyarországon, hanem az anyacég hazájában, az Egyesült Államokban is. Az Office Depot Amerikában ugyan díjat nyert elektronikus kereskedelmi rendszerével, melyre 50 millió dollárt költött, de még így is a teljes ottani forgalmának – ami meghaladja a 11 milliárd dollárt – mindössze 8 százalékát teszi ki a virtuális értékesítés. A magyar leányvállalat pedig a megalapítása óta eltelt harmadik évben (2000) már nyereséget ért el. A továbblépést a bővüléstől várják: valóságos és nem virtuális áruházakat nyitnak 2001-ben és 2002-ben. Kettőt-kettőt a fővárosban, négyet pedig vidéken.

Az Office Depot-ban kapható nyomtatók választéka
T
I
N
T
A
S
U
G
A
R
A
S

N
Y
O
M
T
A
T
Ó

Print Lexmark Z42 Color Jetprinter Felbontás: 1200x2400 dpi Sebesség: 10 lap/perc fekete, 5 lap/perc színes Windows fontok Kompatibilitás: Windows 3.x, Windows 95 Mac OS Párhuzamos és USB-csatlakozás 29 990 Ft
Print Lexmark Z52 Color Jetprinter Felbontás: 1200x1200 dpi Sebesség: 15 lap/perc fekete, 7 lap/perc színes Windows fontok Kompatibilitás: Windows 3.x, Windows 95, Mac OS Párhuzamos és USB-csatlakozás 39 990 Ft
Xerox DucuPrint M750 Felbontás: 1200x1200 dpi u Sebesség: 10 lap/perc fekete, 6 lap/perc színes Memória: 2 MB RAM Fotóminőségű nyomtatás 150 lapos automata lapadagoló Incloging intelligens festékérzékelő Négy, egyenként cserélhető festékkazetta u Driverek: DOS, Win9x, NT, Win2000 Papírméret: A4, A5, B5 41 190 Ft
Hewlett Packard DeskJet 930Cxi HP PhotoRet III nyomtatási technol. Fekete seb.: max. 9 lap/perc, fekete felbontás: 600x600 dpi, színes seb.: max. 7,5 lap/perc, színes felbontás: PhotoRet III, alternatív 2400x1200 dpi Memória: 4 MB beépített RAM Telj. felvétel: max. 25 W 51 790 Ft
Hewlett Packard HP DJ970 CXI HP PhotoRet ny. technol. Hp ColorSmart III meghajtóbővítés Fekete felbontás: 600 dpi Fekete nyomtatási sebesség: 12 lap/perc Színes felbontás: PhotoRet III, ill. alternatív 1200x2400 dpi, színes sebesség: 10 lap/perc Automatikus kétoldalas kiegészítő egység Driverek: Dos, Win3.x, Win9x, WNT 4.0, Win2000, MacOS 8.1 Csatolók: párhuzamos, ill. USB 71 990 Ft
Hewlett Packard HP DJ990 CXI HP PhotoRet ny. technol. Hp ColorSmart III meghajtóbővítés Fekete felbontás: 600 dpi Fekete nyomtatási sebesség: 17 lap/perc Színes felbontás: PhotoRet III, ill. alternatív 1200x2400 dpi, színes sebesség: 13 lap/perc Automatikus kétoldalas kiegészítő egység Automatikus patronkalibráció Driverek: DOS, Win3.x, Win9x, WNT 4.0, Win2000, WinMe, Mac 8.5 Csatolók: párhuzamos, ill. USB 93 590 Ft
Hewlett Packard HP Photosmart 1215 HP PhotoRet ny. technol. Fekete felbontás: 600 dpi Színes felbontás: PhotoRet III, ill. alternatív 1200x2400 dpi Fekete nyomtatási sebesség: 17 lap/perc Memória: 16 MB RAM Beépített 96 MHz-es RISC processzor Automatikus papírtípus-felismerés Közvetlen nyomtatás SmartMedia, CompactFlash kártyákról PC-re kötve kártyaolvasóként is működik LCD-kijelző 95 990 Ft
M
U
L
T
I
F
U
N
K
C
I
Ó
S
 K
É
S
Z
Ü
L
É
K
Hewlett Packard HP PSC 500 Nyomtató, szkenner, másoló A/4-es méretben Nyomtatás: 600x600 dpi-s fekete, 1200x600 dpi-s színes (fotópapíron) PhotoRet II precíziós technol. Sebesség: max. 9 lap/perc fekete, max. 6,5 lap/perc színes Beolvasás: 600x2400 dpi-vel (max. 9600 dpi szoftveresen) Másolás: 600x600 dpi optikai, 2400 dpi szoftveres beolvasási felbontás Max. 50 másolat készítése 30 bites színmélységben Másolási seb.: max. 5 lap/perc fekete, max. 3 oldal/perc színes Digitális nagyítás: 25-400 % 79 990 Ft
Hewlett Packard OfficeJet G55 Nyomtatás: 600x600 dpi-s fekete PhotoRet III precíziós technológia Max. 2400x1200 dpi-s színes felbontás Sebesség: max. 12 lap/perc fekete, max. 9 lap/perc színes HP PCL 3/GUI lapleíró nyelv Beolvasás: síkágyas beolvasás A4-es méretig 600x3600 dpi, szoftveresen max. 9600 dpi-re növelhető Másolás: 600x2400 beolvasási felbontás Max. 99 másolat készítése 36 bites színmélységben Digitális nagyítás 25-400% 139 990 Ft
M
Á
T
R
I
X

N
Y
O
M
T
A
T
Ó

Epson LX 300 Kilenctűs m.nyomtató 80 karakter széles Sebesség: 220 kar/ mp (draft mód) DOS, Windows (3.x, '9x) operációs rendszerekhez Parkfunkció Színes nyomtatási opció beépítési lehetőség 46 190 Ft
Epson LQ 300 Huszonnégy tűs m.nyomtató 80 karakter széles Sebesség: 337 kar/ mp (draft mód) DOS, Windows (3.x, '9x) operációs rendszerekhez Parkfunkció Színes nyomtatási opció beépítési lehetőség 55 490 Ft
Panasonic KX-P1150 9-t s potmátrix u Max. nyomt. seb. 240 cps DOS, Windows 3.x, Windows 95 támogatás IBM- és Epson-kompatibilitás Centronics párhuzamos alapinterface 30 890 Ft
Panasonic KX-P1694 9-t s potmátrix Max. nyomt. seb. 300 cps DOS, Windows 3.x, Windows 95 támogatás IBM- és Epson-kompatibilitás Centronics párhuzamos alapinterface 66 890 Ft
(A táblázat nettó árakat tartalmaz.)

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. február 1.) vegye figyelembe!