Irodai felhasználás

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. október 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 30. számában (2000. október 1.)

Az átlagos irodai munkák elvégzésére nem kell túl sok program. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, alapszintű adatbázis-kezelés és üzenetkezelés – kiegészítve némi rajzolási lehetőséggel – a leggyakoribb igények. Sok cég éppen ezért olyan irodai programcsomagokat dob piacra, amelyek ezekre a feladatokra együttes megoldást kínálnak, így nem kell a szoftvereket egyenként megvásárolni. Ily módon nemcsak a költségek csökkenthetők, hanem az egységes keretrendszerben, egyforma alapelvekkel felépített programok kezelése könnyen elsajátítható. Az már természetes, hogy a programcsomagok elemei egymás között igen nagyfokú együttműködésre képesek.

Négyféle változat

Mint a szoftverpiac sok más területén, az irodai csomagok között is egy Microsoft-termék, az Office a piacvezető. A programcsomag jelenleg a 2000-es változatnál tart, és négyféle kialakításban kapható: ezek az Office 2000 Standard, a Small Business, a Professional és a Premium. A legegyszerűbb – a Standard – változat tartalmazza mindazokat az összetevőket, amelyekre szinte minden irodában szükség lehet. Így alkotóelemei között megtaláljuk a Wordöt és az Excelt, a prezentációkészítésre használható PowerPointot, valamint az Outlook levelező- és információkezelő szoftvert. A Professional változatban ezeket olyan eszközök egészítik ki, amelyek a fontos üzleti, vállalati adatok közzétételét és elemzését hivatottak segíteni. Ezek a pluszösszetevők az Access (adatbázis-kezelés) és a Publisher (kiadványszerkesztő), valamint a kisvállalati ügyvitelt megkönnyítő eszközök. Az utóbbi kiegészítés négy programból áll. A kisvállalkozói vevőkezelő az Outlook programban tárolt vevői adatok és a népszerű könyvelőprogramokból származó pénzügyi adatok egyesítésével nyomon követheti a vásárlói profilt és így segít a bevételek maximalizálásában. Az üzleti tervezőmodul a valós életből vett példák, sablonok használatával nyújt segítséget üzleti és marketingtervek összeállításában. Találhatunk még reklámlevél-kezelőt, valamint az Excelben történő pénzügyi jelentések készítését segítő pénzügyi kezelőprogramot.

A Standard változat, Small Business Edition a publikációs eszközök nélkül, ám a kisvállalati csomaggal együtt is kapható. Az Office programcsomagok csúcsát a Premium változat képviseli, amely teljes megoldást nyújt a dokumentumok előállításától a közzétételig, akár nyomtatott, akár elektronikus formában. Ennek érdekében a Professional csomagot a Frontpage internetes és a Publisher hagyományos kiadványszerkesztővel egészítették ki.

Természetesen más cégek is helyet követelnek maguknak a piacon. A Microsoft egyik legfontosabb versenytársa a Corel által fejlesztett és kiadott WordPerfect Office 2000. A csomag nagy előnye, hogy a DOS-os időkből sokak kedvencévé vált WordPerfect szövegszerkesztő továbbfejlesztését tartalmazza. Ez a csomag is különféle változatokban kapható. A Standard változat a népszerű szövegszerkesztő kilences verzióját tartalmazza, együtt a táblázatkezelő Quattro Próval, a prezentációkészítéshez használható Corel Presentationnel, valamint a jól használható kapcsolatkezelő Corel Central 9-cel. A Voice-Powered Edition a Dragon NaturallySpeaking beszédfelismerő programot tartalmazza, míg a Professional változat mindezeken felül adatbázis-kezelésre használható (Paradox), és a NetPerfect nevű eszközzel lehetővé teszi a dokumentumok hálózaton keresztüli megosztását. A webes publikálást segíti a Trellix nevű kis program.

A Corel Central nem éri el az Outlook (vagy a Lotus Organizer) információkezelési képességeit. Ehelyett több különálló eszközből áll össze, például: naptár, címlista, notesz és határidőnapló.

A Lotus SmartSuite 9.5 nevű irodai csomagja már csak egyféle változatban kapható. Ebben a csomagban a Word Pro szövegszerkesztőt, a Lotus 1-2-3 táblázatkezelőt, a Lotus Approach adatbázis-kezelőt és a Lotus Freelance Graphics prezentációs programot találhatjuk meg. Ezenkívül a Lotus Organizer 5.0-t és a web-site tervező FastSite 2.1-et tartalmazza. Érdekes eszköz a Net-It Now, mellyel a dokumentumokat Java-applikációkká, illetve HTML-be fordíthatjuk. A SmartSuite-ban is találhatunk beszédfelismerő szoftvert a ViaVoice formájában. Az egész programcsomagot a SmartCenter nevű kezelőfelület fogja egybe.

Egyedi megoldások

Árával, jobban mondva annak hiányával emelkedik ki a sorból a Sun StarOffice 5.1, amely ingyenesen letölthető, sőt hamarosan a forráskód is nyílttá válik. További vonzereje, hogy többféle operációs rendszerre is elérhető – például a Linuxra, amely így igencsak költséghatékony megoldás.

Felmérések szerint az MS Office használóinak 80 százaléka a programcsomag tudásának mindössze 20 százalékát alkalmazza, miközben az "egzotikusabb" funkciókat szinte soha. Az ő számukra kellemes alternatíva a StarOffice, amely nemcsak irodai programcsomag, de fájlkezelési funkciókat is nyújt, sőt, webböngészőként is használható. A teljes letöltés 65 MB körüli, és az installálás után is mindössze 150 MB helyet foglal a csomag.

Hordozható irodák A mobilitás az élet minden területén, így a számítástechnikában is egyre inkább az előtérbe kerül. A hordozható számítógépek immár a PC-piac több mint 10 százalékát mondhatják magukénak. Ennek a szeletnek a felén a három legnagyobb márka: a Toshiba, a Compaq és az egyetlen hazai összeszerelő, a Portocom osztozik. Ezek a cégek együttesen tavaly majdnem 9 ezer számítógépet értékesítettek. A hordozható komputerek igen jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt pár évben. Az asztali gépekhez képest fél év-pár hónap csak a lemaradás, ami a technikai fejlettséget illeti, így egyre többen már nemcsak státusszimbólumnak, hanem valódi munkaeszköznek vásárolják e gépeket. Remekül példázza ezt az egyik nemzetközi nagyvállalat, ahol az alkalmazottak asztalain a hagyományos "desktop" PC-ket felváltották a notebook komputerek, melyeket használóik hazavihetnek – így is meghosszabbítva a munkával töltött időt. A hordozható számítógépek választéka igen széles, kezdve a menedzserkalkulátoroknál alig nagyobb palmtopoktól egészen a legkomolyabb, mindentudó notebookokig, melyeket tudásban és sebességben lassan már csak az különböztet meg asztali társaiktól, hogy akkor is tovább működnek, ha kihúzzuk őket a konnektorból. A valódi asztali számítógépek funkcióival rendelkező noteszgépek már igazi PC-nek számíthatnak. Ugyanazok a programok futnak rajtuk, általában szinte ugyanolyan sebességgel, mint helyhez kötöttebb társaikon, így komoly számítógépes munkára is alkalmasak, és – bár zsebben nem férnek el – egy aktatáskában könnyen meglapulhatnak. Míg az asztali számítógépek közül a noname komputerek is jó vásárnak számíthatnak, addig hordozható társaik esetében – a nagyobb technikai igények miatt – inkább a neves, komoly szervizháttérrel rendelkező cégek termékeit érdemes vásárolni.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. október 1.) vegye figyelembe!