Webre megy

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. szeptember 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 29. számában (2000. szeptember 1.)

Egy weboldal sok mindenről árulkodik, s mind tulajdonosát, mind készítőjét jellemzi. Olyan ez, mint a kirakat, ami alapján kialakul az első benyomás a hálóról betévedt látogatókban. Vállalkozásoknak, komolyabb cégeknek éppen ezért érdemes behatóbban is foglalkozniuk a megjelenésével.

Mielőtt bármibe is belefognának, pontosan mérlegelniük kell, mit is várnak a weboldaltól, illetve mennyi pénzt szánnak a fejlesztésére. Magánszemélyek, otthoni szörfözők szakemberek segítsége nélkül maguk is szép dolgokat készíthetnek. A Kossuth Kiadó éppen nekik nyújt segítő kezet a Multimédia Világa című CD-ROM-jával. Ennek kalauzolásával a laikusok is létrehozhatják saját kikötőjüket. Nem is akármilyet, hiszen a könnyen kezelhető szoftverrel kép, hang és interaktivitás csodálatos összhangja teremthető meg. Ettől válik ugyanis igazán "webessé" egy oldal.

Professzionális igényekkel már érdemes szakemberhez, úgynevezett web-designerekhez fordulni. Ezeknél a cégeknél művész-tervezők, html-programozók segítenek a legjobb megoldásokat megtalálni. Természetesen ilyenkor mélyebben kell a zsebbe nyúlni, de a szépségért mindig és mindenhol nagy árat kérnek. Konkrét összegekről nemigen beszélhetünk, hiszen az alkalmazott ötletek, a felhasznált munkaóra mind-mind befolyásolja az árakat. Mindenesetre 100 ezer forint alatt aligha lehet megúszni a dolgot – ez egyszeri kiadást jelent -, amihez a karbantartás és a frissítés havi díját – ez 20 ezer forintnál kezdődik – kell még hozzá számolni. A költségek határa gyakorlatilag a csillagos ég, hiszen legkorszerűbb webes technológiák – Java, ActiveX, ASP, CGI stb. – fejlesztéséért és alkalmazásáért borsos árat kérnek a szolgáltatók.

Adattábla-szolgáltatásért az előbbinél valamivel kevesebbet kell fizetni. Ilyen jellegű honlap elkészítésénél nem annyira a megvalósítás, mint inkább a folyamatos karbantartás és frissítés emeli meg a számlát. Legtöbbször valamilyen standard formátumban – Word táblázat, Excel, Paradox, dBASE – készülnek ezek az adathalmazok, amelyek a rendszer felállítását követően egyetlen gombnyomással "webesíthetők". Ennek teljes költsége az egyszeri díjból – nagyjából 20 ezer forint -, a testreszabott kliensprogram árából, valamint a 15 ezer forint körüli havidíjból tevődik össze. A honlap önálló frissítése FTP-vel is megoldható, amit a WebStat látogatottsági statisztika generálásával lehet kiegészíteni. Így mindig pontosan nyomon követhető, mennyien nézték meg a website-ot. Ennek a szolgáltatásnak az igénybevételéért hozzávetőleg 5 ezer forint havi kiadásra számíthatnak a felhasználók.

Amennyiben bárkinek technikai segítségre lenne szüksége – például weblapok felhelyezéséhez, programozás ellenőrzéséhez vagy helyszíni installáláshoz -, akkor hozzávetőleg 5 ezer forintos óradíjjal lehet szakembereket kérni.

A szolgáltatók a náluk készült weblapokat kérésre saját szerverükön is elhelyezik, amit azután az ügyfél önállóan menedzselhet. Ilyen webszerver elhelyezéséért körülbelül 15 ezer forintot kell egyszer, majd 30-35 ezer forintot havonta kifizetni.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. szeptember 1.) vegye figyelembe!