Vállalati szerverek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. szeptember 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 29. számában (2000. szeptember 1.)

Az e-business-szel kapcsolatban gyakran megfeledkeznek az ehhez szükséges "vasról", a hardverről. A néhány számítógépből álló informatikai hálózatok esetében még nincs szükség kiszolgáló számítógépre, de a nagyobb vállalati rendszerek már nehezen képzelhetők el szerver nélkül.

A legtöbb munkahelyi számítógépes hálózat egyszerű, úgynevezett peer-to-peer rendszerű, ahol az összes komputer egyenrangú. Ez a megoldás jól működik, amíg a gépek száma, vagy a terhelés mérete el nem ér egy kritikus határt. Igazán nagy rendszerek esetében, vagy ott, ahol nagyobb az adatforgalom, ez a megoldás már nem megfelelő, hanem valamilyen központi számítógépet, szervert célszerű használni. Ezek a szerverek lehetnek teljesen hagyományos PC-k is, de általában erre a feladatra már nagyobb megbízhatóságú és terhelhetőségű hardvert alkalmaznak.

Mivel a kiszolgáló legfontosabb feladata a gyors adatszolgáltatás, ezért az ilyen számítógépeknél elsősorban ezt az alrendszert fejlesztik. A kisebb szerverek legtöbbször az Intel Pentium Pro vagy Xeon processzorára épülnek, melyet a cég pontosan ilyen alkalmazások számára fejlesztett ki. Különösen nagy kapacitásigény esetében egy komputer több ilyen CPU-t is tartalmazhat, így növelve a sebességet. A kiszolgáló számítógépeknek egyik legfontosabb jellemzőjük a memória nagysága. Míg egy átlagos PC-s munkaállomás – azaz asztali számítógép – ma körülbelül 64 MB memóriával és 4 GB merevlemezzel rendelkezik, addig a szerverek világában nem ritka az 1 GB RAM és a többször tíz, sőt száz GB merevlemez. Az ilyen hatalmas méretű tárolóegységekhez az adatok biztonságának érdekében általában valamilyen másodlagos mentőegység – például szalagos tároló, streamer – is csatlakozik. Természetesen a gépeket működtető operációs rendszer is más, mint az asztali típusoknál: a legtöbbször a Novell, a Windows NT Server, vagy a Windows 2000 Server, esetleg a Linux nevű ingyenes szoftver valamilyen változata. Mivel ezeknél a számítógépeknél fontos, hogy semmilyen probléma ne zavarja a működésüket, a folyamatos áramellátásról szünetmentes tápegység – UPS – gondoskodik.

Ilyen komputereket természetesen nem vásárolhatunk bármilyen számítástechnikai szakboltban, rendszerint valamelyik neves gyártótól – HP, IBM, Compaq, Sun – szerezhetjük be őket. Persze az igen borsos árért azonnali szerviz, technikai segítség és egyéb pluszszolgáltatások is járnak.

Nagyvállalati gépek

Külön kategóriát foglalnak el az igazán nagy méretű vállalati szerverek. Ezek már nem a megszokott Intel-Windows platformra épülnek, hanem a nagyszámítógépektől kölcsönvett – legtöbbször úgynevezett RISC-alapú – speciális processzorokkal működnek. Itt már általánosnak mondható a hatalmas memória és a többprocesszoros működés – nem ritka az akár 64 CPU-t tartalmazó gép sem. Ezenkívül lehetőség van az úgynevezett fürtözésre – clustering -, ahol több szerver összekapcsolásával oszthatjuk meg a feladatokat.

Az operációs rendszer ezeknél a gépeknél legtöbbször a UNIX valamelyik változata, amit a komputer gyártója direkt a saját platformjára fejlesztett ki, hogy a maximális sebességet nyújtsa. Az ilyen számítógépek vásárlásakor már nem egyszerűen a komputert kell kifizetni, hanem egy komplett rendszert, a szervizeléssel és szoftverellátással együtt. Mivel az ilyen központi gépek működésükben már nem hasonlítanak a PC-khez, így rendszerint speciálisan képzett szakemberek foglalkoznak velük.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. szeptember 1.) vegye figyelembe!