Kényelmes pénzügyek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. szeptember 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 29. számában (2000. szeptember 1.)

Nyugodtan kitölteni egy csésze teát, esetleg kávét, odasétálni az íróasztalhoz, beleülni a kényelmes székbe, hogy azután némi egerészés és gépelés után végezzük el a napi bürokratikus, pénzügyi hókuszpókuszt. Gáz, villany, közös költség – esetleg gyerektartás – egyre megy, hiszen több bank teszi lehetővé ügyfeleinek, hogy otthonról, számítógép mellől intézzék pénzügyeiket. Az Inter-Európa, az OTP és a Raiffeissen Bank már kiépítették a maguk virtuális fiókjait a világhálón.

Ahhoz, hogy valaki élvezhesse az úgynevezett home-banking előnyeit, szükséges egy megfelelő számítógép, valamint egy analóg vagy ISDN telefonvonal. Az internetes banki szolgáltatások legnagyobb előnye, hogy mivel a működésükhöz nincs szükség ügyféloldali programra, bárhonnan, bármelyik számítógépről elérhetők, feltéve persze, hogy a komputer rá van kötve a világhálóra. Éppen ez a mobilitás különbözteti meg a már nálunk is elterjedt, úgynevezett elektronikus banki szolgáltatásoktól, amikor az ügyfél és a bank között közvetlen kapcsolat jön létre. Ilyenkor minden esetben szükséges az ügyféloldali szoftver, amit meghatározott gépre vagy gépekre installálnak fel, így a pénzügyi műveletek csak ezekről a komputerekről érhetők el.

Szükséges kellékek

A pénzügyek világhálón való intézéséhez mindössze egy, a szörfözésre alkalmas gépről kell gondoskodni: Windows 95, 98, 2000 vagy NT – operációs rendszer, körülbelül 32 MB RAM-mal, esetleg Pentium processzorral. Az előbbi összeállítás ma már nem kuriózum, ám akinek nincs gépe, az a 100 ezer forint körüli kiadást csak akkor vállalja, ha az kézzelfogható hasznot hoz a konyhára.

Az internetes banki rendszerek használatához elengedhetetlen valamelyik, a piacról már jól ismert böngésző használata. Az OTP például a Microsoft Internet Explorer 4.0-ás vagy a Netscape Navigator 4.7-es verzióját jelöli meg, mint a Házib@nk futtatásához minimálisan szükséges programokat. Proxi kiszolgáló használata esetén a Proxy/Frewall szerveren a TCP 4000 port engedélyeztetése szükséges, mindkét irányban. A Raiffeisen Bank rendszerét "extranet"-ként kezdte működtetni. A rohamosan növekvő felhasználói létszám és a különféle internetes technológiák elterjedése – például kábelnet – miatt azonban a bank továbbfejleszti rendszerét, amely augusztustól az interneten keresztül bárhonnan elérhetővé válik.

Mindent tudó rendszerek

A hazai elektronikus kereskedelem éllovasa a BankoNET, az Inter-Európa Bank rendszere. Segítségével a számítógép előtt ülve elintézhetők az átutalások, ellenőrizhetők a tranzakciók, de az ügyfelek akár betéti konstrukciót is választhatnak magunknak, forint- és devizabetétet köthetnek le, sőt ha szükséges, bankkártyájukat is pillanatok alatt letilthatják. A BankoNET sokoldalúságát mutatja, hogy a rendszerrel akár Hunnia befektetési jegy is vásárolható, de a befektetők pár gombnyomással megtudhatják az IE New York Broker Rt.-nél vezetett értékpapírszámlájuk egyenlegét is.

A Raiffeisen Bank Internet Banking rendszerével forintátutalások indíthatók Raiffeisen Értékszámláról, lekérdezhető az egyenleg, tetszőleges időtartamra visszamenőleg követhetőek a számlamozgások, lehetőség van jelszóváltoztatásra és az elektronikus aláírás cseréjére, valamint hiteligénylés kezdeményezésére. Új szolgáltatásként az ügyfél e-mailben felteheti kérdéseit, a válasszal pedig a Raiffeisen Direct Telefonos ügyfélszolgálata hívja fel telefonon.

Az OTP Házib@nk az előbbiekhez hasonló szolgáltatásokat tartalmaz: belföldi forint és értéknapos egyszerű átutalás, állandó átutalási megbízás, lakossági és vállalkozói betét lekötés, jelszóváltás, illetve a szolgáltatás ideiglenes letiltása.

Az elektronikus banki szolgáltatások legfontosabb hozadéka mégiscsak az, hogy olyan dolgok intézhetők el otthonról kényelmesen, amelyekért korábban bankfiókokba kellett menni, nemritkán sorban állni.

Nem csak vállalkozóknak

Az előbb felsorolt szolgáltatások egy része is mutatja, az internettranzakciók haszonélvezői elsősorban a vállalkozások, melyek számára a pénzügyek intézését lényegesen leegyszerűsíti a világháló hadrendbe állítása. A felhasználói igényt jelzi, hogy például az elsősorban vállalkozásokra szakosodott Raiffeisen Bank által lebonyolított átutalások közel 80 százaléka elektronikus úton, bár nem feltétlenül interneten érkezik a pénzintézetbe.

Ennek ellenére a lakossági fronton is élénkülés várható, már csak azért is, mert a lakossági piac legnagyobbja, az OTP Bank kifejezetten a napi három-négy tranzakciót lebonyolító magánszemélyekre és kisebb vállalkozásokra optimalizálta a Házib@nk működését. Nagyobb számla-, illetve jóváírás-forgalmat bonyolító ügyfeleinek inkább a korábban már említett elektronikus banki hozzáférést kínáló OTP Ügyfélterminált kínálja a pénzintézet.

A Raiffeisen Bank szintén rendelkezik ügyfélkörének teljes körű kiszolgálására alkalmas elektronikus rendszerekkel, amely a magánszemélyektől kezdve – Internet Banking – egészen az önkormányzatokig és vállalatokig – MultiCash és a saját fejlesztésű Raiffeisen Expressz – minden ügyfele számára biztosítja a modern, elektronikus alapú, megbízható pénzforgalmat.

A cégek természetesen az anyagi haszon reményében vágtak bele fejlesztéseikbe, hiszen az elektronikus tranzakciók lényegesen költséghatékonyabbak. Mindez a tranzakciós díjakban is tükröződik, főként hogy a szolgáltatás használatért nem számolnak fel külön díjat a pénzintézetek.

Legyen bármilyen bankhoz kapcsolódó témáról is szó, a biztonság kérdése nem kerülhető meg. A pénzintézetek, úgy tűnik, biztosak a dolgukban, ám az ügyfeleik gépeit veszélyeztető vírusokból, betörési kísérletekből és az úgynevezett trójai programokból adódó károkért nem vállalhatják a felelősséget. A bankoknak azonban nem elegendő saját gépeik biztonságáról gondoskodniuk, a köztük és az ügyfelek között áramló információk hozzáférhetetlenségét is szavatolniuk kell. Éppen ezért a bizalmas adatok 128 bites kulccsal kódolva kerülnek ki a világhálóra, amit a pénzintézetek titkosítással vagy digitális aláírással toldanak meg a még nagyobb biztonság érdekében. Ennek ellenére érdemes az alkalmazott böngésző adatbiztonsági beállításait lehetőség szerint a legbiztonságosabb szintre beállítani. Ilyenkor a program minden potenciálisan veszélyes tartalom megnyitása előtt figyelmeztet.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. szeptember 1.) vegye figyelembe!