Családbarát munkahelyek

A pénz nem minden

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. július 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 27. számában (2000. július 1.)

 

Az Európai Unió országaiban jellemző, Magyarországon sajnos még nem, hogy a munkáltatók olyan családbarát intézkedéseket vezetnek be, amelyek egyaránt szolgálják a cég és az alkalmazottak érdekeit. Például rugalmas munkaidőben foglalkoztatnak, megkönnyítik a gyesen lévő édesanyák visszailleszkedését a munkahelyre, béren kívüli juttatásokkal kedveskednek a dolgozóknak.

 

Nemzetközi tapasztalatok szerint jobb teljesítményre képes az a dolgozó, aki össze tudja hangolni munkahelyi és családi teendőit. Magyarországon is vannak már biztató példák, ám csupán a munkáltatók töredékénél. A nagyobb cégek béren kívüli juttatásokkal, szociális kedvezményekkel teszik magukat vonzóbbá. A szociális tárca a kamarákkal közösen családbarát munkahely díjat alapított, a megtisztelő címet májusban ítélték oda az arra érdemes cégeknek.

Gyógytornával indul a nap

Számos, béren kívüli juttatást kap a Mol-csoportnál dolgozó 18 ezer munkavállaló. Magyarországon először négy éve vezették be a cafeteria-rendszert a cégnél, azaz minden egyes dolgozóra éves keretösszeget, csaknem háromszázezer forintot különítenek el. A munkavállaló döntheti el, hogy a választható béren kívüli juttatások (vbk) közül mit igényel ezért az összegért – nyilatkozta lapunknak Széki Zsuzsanna, a Mol Rt. kompenzációs vezetője. Például az éves keretösszeg egészét beforgathatja az önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy fizetheti belőle magán-nyugdíjpénztári hozzájárulását is. Az önkéntes egészségpénztár útján gyógyszertári, fogorvosi számlát is kiegyenlítenek a keret terhére. Kamatmentes lakáshitelt igényelhet a dolgozó, lakás-takarékpénztári törlesztését is fedezheti az elkülönített összegből. Évi 24 ezer forintért étkezési hozzájárulást kaphat, munkaköréhez nem szükséges egyéni képzésére is szánhatja a vbk-forrást. Ezen belül a megvásárolt uszoda-, fitnesz- vagy teniszbérleteket is ellentételezik a munkavállalónak, de költheti az összeget belföldi-külföldi utazásra, tankolhat belőle a cég benzinkútjainál. A munkaügyi szakértő hangsúlyozta: szja- és tb-járulék-fizetési kötelezettség terheli a felhasznált keret után a munkavállalót, ezért érdemes figyelembe venni, hogy például nyugdíj- és egészségpénztári befizetésekre szja-kedvezmény vonatkozik. A vbk-rendszeren kívül minden egyes dolgozóra életbiztosítást köt a cég, a munkaruha, illetve a munkába járás költségeinek fedezésére külön forrásokat különít el. Az olajóriásnál hagyománynak számít az augusztusi bányásznap, illetve a szeptemberi Mol-nap megünneplése is, amikor számos kulturális és sportprogram várja a kikapcsolódásra vágyó családokat.

Mikulás-ünnepséget, farsangi jelmezbált, egész napos – sport- és kulturális programokkal tarkított – juniálist rendeznek évente az Ericsson Magyarország Kft.-nél. Ezeknek az eseményeknek a célja a munkatársak együvé tartozásának erősítése, a családi, a magánéleti kapcsolatok szorosabbra fűzése – hangsúlyozta Liptay Gabriella, a mintegy hatszáz főt foglalkoztató cég kommunikációs igazgatója. Aki igényt tart rá, annak húszperces szem- vagy gyógytornával indul a munkanapja. Ebédidőben négyféle menü közül választhatnak a dolgozók, a havi étkezési hozzájárulás összege meghaladja a négyezer forintot fejenként. Mivel a cégnél 33 év az átlagéletkor, sokan élnek a szakmai-nyelvi továbbképzési lehetőségekkel, amelyeknek egy része munkaidőben vehető igénybe. Nemcsak üzemorvosi szolgálat üzemel, hanem amióta szerződést kötöttek egy budapesti kórházzal, azóta – előzetes bejelentkezés alapján – többszöri kezelés esetén nem kell sorba állnia a cégtől érkező páciensnek. Számos sportolási lehetőséget ingyen vehetnek igénybe a dolgozók: a teniszpályák, az aerobiktermek kibérlését, akárcsak az uszodabérletet, vagy az evezősklub kiadásait a cég állja.

Az Ericsson havonta több képzőművészeti alkotást vásárol meg, s állít ki a munkahelyen lévő galériájában. Hétfő esténként a filmklubban válogatott művészfilmeket tekinthetnek meg ingyen a dolgozók, gyermekeik pedig kedvezményesen üdülhetnek nyári táborokban. Aki egy éve a cégnél dolgozik, az kedvező kamatozású hitelt vehet fel lakásépítésre, -vásárlásra, amire a cég készfizető kezességet vállal.

A Tiszai Vegyi Kombinát Rt. is cafeteria-rendszert használ. Évente, fejenként bruttó 260 ezer forintos keretet biztosít a cég a dolgozóknak, amit sokféleképpen felhasználhatnak – nyilatkozta Zsoldos Marianna humánerőforrás-vezető. Üdülési csekk 40 ezer forintért igényelhető, de több balatoni, gyulai, hajdúszoboszlói szállodában, üdülőben is pihenhetnek a TVK-dolgozók az elkülönített forrás felhasználásával, ráadásul a megkötött szerződések értelmében a piaci árnál mintegy 20 százalékkal olcsóbban. Havi 2200 forintért minden egyes munkavállaló köteles étkezési utalványt felvenni, de természetesen ennél magasabb összeget is igényelhet. A cég Tiszaújvárosban termet bérel a focizni, kosárlabdázni, asztaliteniszezni vágyóknak. Nemcsak a testmozgást, hanem a sportesemények megtekintését is támogatja. A TVK csaknem kétezer-hatszáz munkavállalójának kilencven százaléka tagja az önkéntes nyugdíjpénztárnak: a dolgozó havi munkabérének egy százalékát fizeti be, míg a munkáltató annak ötszörösét. Az önkéntes egészségpénztári szolgáltatásokra a munkavállaló havonta ezer forintot áldozhat, a munkaadó ezt 3750 forinttal egészíti ki. Lehetőség van szív- és érrendszeri, a jövő évtől már gyomor- és bélrendszeri speciális vizsgálatokra, illetve fogászati ellátásra is. A saját számlára – akár a 260 ezer forintos keretből – befizetett tagdíjból a tb által nem finanszírozott kezelések költségei is fedezhetők. Ráadásul megjelölhető kedvezményezett személy, azaz például egy családtag ellátására is fordítható a megtakarított összeg. Legfeljebb hétszázezer forintos kamatmentes vállalati kölcsön adható egy-egy dolgozónak az első lakás megépítéséhez, illetve új lakás vásárlásához. A cég alapítványon keresztül támogatja a nyugdíjasait. Hagyományos családi programnak számít a juniális és a Mikulás-ünnepség is.

Színházbérlet igény szerint

Számos béren felüli juttatást ad dolgozóinak az Opel Magyarország Járműgyártó Kft. Légrádi Edit, a Szentgotthárdon működő, kilencszázötven főt foglalkoztató cég pr-menedzsere közölte: Év közben a cég az üzemi tanácson keresztül nyújt támogatást, amiből például tornatermek bérleti díját, a tornák nevezési díját fedezik. A helyi filmklub vetítéseire és a városi színház előadásaira is bérleteket vásárol a vállalat, amelyekkel ingyen tekinthetik meg a dolgozók a produkciókat. Aki öt éve az Opelnél dolgozik, az jogosulttá válik az ún. hűségprémiumra, azaz a munkáltató több ezer forintot fizet be havonta az önkéntes nyugdíjpénztárba, míg a munkavállaló ötszáz forintot. A dolgozókra emellett csoportos élet- és baleset-biztosítást is kötnek. Kedvezményes az étkeztetés, csupán a nyersanyag árát kell befizetni. A cég támogatja az új és használt autó megvételét is, például az Astra új modelljének megvásárlására 15 százalékos kedvezményt kap a gyár dolgozója. Minden egyes alkalmazott teljesítményét évente többször értékelik, akinek a munkáját jónak ítélik, az bónuszokhoz jut, s gyakorlatilag egyhavi fizetéssel gazdagodhat. A cég segíti a letelepedést, előnyös kondíciókkal nyújt lakásépítési és -vásárlási kölcsönt. A 32 éves átlagéletkorú vállalatnál számos nyelvi-szakmai továbbképzésre nyílik lehetőség. Várhatóan meghaladják azt az idei tervet, hogy az egy főre jutó képzés elérje a negyven órát, miután már márciusban a húsz órához közelítettek.

A Pick Szeged Rt. óvodáiban a dolgozók gyermekeit mű- és görkorcsolyázásra, úszásra oktatják, színházba, kirándulásokra járnak, ha kell, logopédus foglalkozik velük – tájékoztatott Magyar Anna, a húsipari cég osztályvezetője. A munkavállalók gyermekeikkel együtt Siófokon és Mártélyon üdülhetnek, a költségek 80 százalékát a cég állja. Az idén kezdődik meg az üzemi konyha és az étterem felújítása. A munkahelyi étkezés költségeinek csaknem felét vállalja magára a cég. Kedvezményes szalámi-, apróhús-, paprikavásárlási akciókat szerveznek. A Pick foglalkozás-egészségügyi és háziorvosi ellátást biztosít kétezer-egyszáz dolgozójának. Tenisz- és tekepálya várja a mozgásra vágyókat, ingyenes uszodabérletek igényelhetők. A vidékről bejárók 80 százalékos utazásiköltség-térítésben részesülnek. Jelentős mértékben támogatja a vállalat az önkéntes nyugdíjpénztár tagjait. Kamatmentes kölcsön is kérhető. Évente mintegy háromszáz fő vesz részt olyan képzéseken, tanfolyamokon, amelyeknek a költségeit a cég fedezi. A dolgozók igénybe vehetik az ingyenes jogsegélyszolgálatot.

A Budapest Bank fejenként 20 ezer forint értékű üdülési csekkel támogatja évente dolgozói pihenését. Rolek Ferenc, a pénzintézet humánpolitikai vezetője elmondta: minden egyes alkalmazottra élet- és baleset-biztosítást kötött a cég, az önkéntes és kölcsönös nyugdíjpénztárba a munkáltató a dolgozó havi munkabére öt százalékának megfelelő összeget fizet be. Egy év munkaviszony után lakáskölcsön igényelhető, a maximum tízéves futamidejű hitel kedvezményes kamatozású. Az így adható összegnek nincs felső határa. A bank hozzájárul az albérleti költségekhez. A BB támogatja a dolgozók sportolását, a labdarúgás, a kosárlabda és a tenisz mellett kedvezményes áron lehet lovagolni vagy éppen vitorlázni a Balatonon. A cég sportnapot, kulturális, családi programokkal gazdagított juniálist rendez minden évben. A kétezres létszámú pénzintézet az idén 300 millió forintot fordít a dolgozók képzésére. A hatvanhét különböző – szakmai, nyelvi, informatikai, készségfejlesztő – tanfolyamon a dolgozók több mint ötven százaléka vesz részt. A banknál elterjedt a részmunkaidős foglalkoztatás, jelenleg háromszáz főt alkalmaznak ilyen módon, főként a fiókhálózatban.

Üdülés önköltségen és még olcsóbban

A balatonfenyvesi üdülőben önköltségi áron pihenhetnek a BKV Rt. dolgozói, gyermekeik fél áron, a család harmadik, illetve többi csemetéje pedig ingyen – mondta Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra, a közlekedési társaság főosztályvezetője. A több mint 13 ezer dolgozót foglalkoztató BKV balatoni üdülőjében nyaranként háromezren pihenhetnek. December 6-án a dolgozók 12 év alatti gyermekei Mikulás-csomagot kapnak. Évente ezer forintos beiskolázási, illetve ezeregyszáz forintos nagycsaládi segélyt adnak gyermekenként. Az étkezési hozzájárulás összege havi kétezer forint. A cég albérleti hozzájárulást nem fizet, ám egy női és négy férfi munkásszállóján összesen ötszázhúszan laknak. Lakásépítésre, -vásárlásra 150-500 ezer forintnyi kedvező kamatozású hitelt nyújtanak, az összeg mértéke függ attól is, hogy a munkavállaló mióta dolgozik a BKV-nál, és új vagy használt lakást kíván-e megvenni. Hat hónap munkaviszony után lehet belépni az önkéntes nyugdíjpénztárba, a tagok száma jelenleg mintegy hétezer. A dolgozók havi munkabérük egy, a társaság pedig három százalékát fizeti be. Néhány százan részmunkaidőben dolgoznak, elsősorban a takarítói, a portás, illetve a bérletpénztárosi munkakörben.

Kollektív szerződés szabályozza a Matávnál, hogy a csaknem 11 ezer dolgozó milyen béren kívüli juttatást kap. A cég mintegy húsz üdülőjében, illetve a különböző bérelt szálláshelyeken évente a munkavállalók negyede nyaralhat, akiknek az önköltségi ár 30 százalékát kell befizetniük a felnőttek, 15 százalékát a gyermekek után – tudtuk meg Sólyomné Szilágyi Máriától, a távközlési cég szociálpolitikai főelőadójától. Magáncélú, például hétvégi családi utazásokhoz évente háromszor igényelhető vasúti kedvezmény, csupán a menetjegy 30 százalékát kell megtérítenie a dolgozónak. Az étkezési hozzájárulás összege havi 5500 forint, a Matáv havi háromezer forintos kedvezményt ad a vezetékes telefon díjából. Minden egyes alkalmazottra élet- és baleset-biztosítást kötnek. Aki legalább egy éve dolgozik a cégnél, az kérhet kamatmentes, maximum másfél millió forint összegű, 15 éves futamidejű lakástámogatási kölcsönt. A kedvezményezettek személyéről – akárcsak az üdülési beutalóknál – a szociális bizottság dönt. Az önkéntes nyugdíjbiztosító egyesületbe a munkavállaló havi munkabérének egy, a munkaadó pedig öt százalékát fizeti be, plusz kétezer forintos fix összeget. Az önkéntes egészségpénztár tagjai ingyenes gasztroenterológiai, mammográfiai vizsgálatokat is igénybe vehetnek. Gyermekenként tízezer forintos beiskolázási támogatást ad a vállalat, személyenként maximum 50 ezer forintos szociális segély kérhető. A Matáv több sportegyesületet támogat, a dolgozók kedvezményes testmozgási lehetőségeket vehetnek igénybe. Cégen belüli szervezésben a szakmai képzések mellett nagy súlyt fektetnek a nyelvoktatásra is. Januárban úgynevezett évindító rendezvényt tartanak, ekkor adják át – a dolgozói jelölések alapján – az elmúlt év embere megtisztelő címet, amit a cég öt munkatársa nyerhet el.

Ösztöndíj főiskolásoknak

Nyugdíjasklubot, horgászegyesületet is fenntart a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár Rt. A győri cég szponzorálja a Rába ETO sportklubot, így a dolgozóknak több kedvezményes lehetőségük is adódik a mozgásra, a szabadidő eltöltésére – nyilatkozta Horváth Kálmán, a vállalat humánerőforrás-szolgáltatási részlegének megbízott vezetője. A Rába stadionjában rendezik meg hagyományosan a juniálist. A munkavállalók Balatonszemesen, Szabadi-Sóstón, Tahitótfalun és a Bakonyban is pihenhetnek, az üdülési költségek több mint 40 százalékát a cég vállalja át. A havi ezernégyszáz forintos étkezési hozzájárulás mellett egy százszázalékosan Rába-tulajdonú kft. konyhát működtet, ahol több menü közül választva, kedvezményesen, naponta 180 forintért lehet megebédelni, a telephelyekre is kiszállítják a meleg ételt. Az önkéntes nyugdíjpénztárba a dolgozó havonta alapbérének két, míg a munkáltató nyolc százalékát fizeti. A szakmai-nyelvi-informatikai képzéseket többnyire a munkaidőn kívül szervezik meg. A cégnél alkalmazzák a rugalmas munkarendet, a szellemi foglalkozásúaknak délelőtt 8-12 óra között van a törzsidejük, nincs megszabva, hogy a másik négy órát mikor dolgozzák le, a túlmunka lecsúsztatható. A Rába a győri Széchenyi István Főiskola tíz legjobb tanulmányi eredményű hallgatóját havi 15 ezer forintos ösztöndíjjal támogatja. A felsőoktatási intézmény utolsó éves hallgatói közül többeknek hat hónapos gyakorlatra ad lehetőséget a cég, így segíti például a diplomamunkák elkészítését. Erre az időszakra havi 14 ezer forintos ösztöndíjat fizetnek.

A többségnél semmi...

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a munkavállalók többsége kiszolgáltatott helyzetben van, a több mint nyolcszázezer magyar gazdasági egység csaknem kilencven százaléka ugyanis kis- és mikrovállalkozás, ahol szó sincs szociális juttatásokról, hiszen erre alapot sem képeznek. Palkovics Imre elmondta: munkahelyek tízezrein minimálbérre jelentik be a munkavállalókat, akik ha betegek, munkanélküliek vagy nyugdíjasok lesznek, akkor ennek az összegnek az alapján csekély szintű ellátásra számíthatnak. Ráadásul számos dolgozó nem tud megélni napi nyolc órai munkájából, ezért kénytelen pluszfeladatokat vállalni. A munkáltató pedig – a bérekre rakódó magas közterhek miatt – olykor a munkavállalóval cinkosan együttműködve, gyakran zsebből fizet a fekete túlórákért. A szakszervezeti vezető szerint, sajnos, Magyarországon még nem jellemző a családbarát munkahely. Ez csak megfelelő tőkeerőjű közép-, főleg pedig nagyvállalatoknál valósulhat meg, amelyek készek, képesek is áldozni a jó munkaerő megtartásáért. Az állami cégek betartják az előírt szabályokat. A multik pedig többnyire csupán egyhatodát költik szociális juttatásokra annak, amit az anyaországban erre a célra szánnak. Palkovics úgy látja: a szakszervezeti fellépéseknek is köszönhetően egyre több cég támogatja az önkéntes nyugdíjpénztári tagokat, s próbál nagyobb összeget fordítani a dolgozók képzésére. Ugyanakkor olyan tendencia is érzékelhető, hogy a munkafolyamatok rossz megszervezése miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a dolgozók, legyen akár hazai vagy külföldi tulajdonú cég. Családok életét lehet tönkretenni például azzal, ha folyamatos műszakot rendel el a munkáltató, hiszen nincs ünnepnapja, hétvégéje a munkavállalónak, a hét közben kiadott szabadnapján pedig nem tud együtt lenni hozzátartozóival, hiszen azok vagy dolgoznak, vagy iskolában vannak.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára biztatónak tartja azokat a kormányzati terveket, amelyek a köztisztviselői törvény módosítására vonatkoznak, azaz 14. havi fizetés megállapítását, üdültetési támogatás megteremtését, a ruhapénz összegének megemelését, illetve a lakásgondok orvoslását szorgalmazzák. Zongor Gábor szerint ugyanakkor kérdés, hogy megvan-e a tervezett intézkedések fedezete a költségvetésben. A TÖOSZ vezetője hangoztatta: alulfinanszírozott az önkormányzatok kétharmada, ami súlyos problémákat vet fel a közalkalmazottak jó részénél, például az egészségügyben a 13. havi munkabér kifizetése is kérdéses. A közszférában hatalmas a lemaradás az Európai Unióban elterjedt szociális juttatásokhoz képest.

Bár a közigazgatásban dolgozók csaknem hetven százaléka nő, a foglalkoztatási módszerek egyáltalán nem minősíthetők család- vagy gyermekbarátnak – jelentette ki a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára. Fehér József felhívta a figyelmet arra, hogy bármikor elrendelhető túlóra a közigazgatásban, de a pluszmunkáról nincs nyilvántartási kötelezettség, így az ellentételezés sem garantált. Hiába szeretne az óvodába menni gyermekéért az önkormányzatnál dolgozó édesanya, ha jegyzőkönyvvezetőként ott kell ülnie éjfélig egy bizottság ülésén. A munkaszervezés, a munkaidő-beosztás nincs tekintettel a közszférában dolgozók családi hátterére, szociális helyzetére. A közszférában számos helyen leépítették a gyermekintézményi hálózatot, megszűntek az óvodák, bölcsődék. Kevés közszolgálati dolgozónak nyílik lehetősége nyári pihenésre. A munkáltató sokszor a munkavállaló jogos bérigényét sem tudja kielégíteni, így szociális támogatásokra, béren kívüli juttatásokra nincs, vagy alig-alig jut pénz. A közszférában nagyon ritka a munkahelyi közösséget erősítő, családokat is összekovácsoló rendezvény.

A költségnél több a haszon

Nemzetközi példák is alátámasztják, hogy a családbarát munkahelyen tevékenykedők motiváltabbak, kreatívabbak lesznek, ugyanakkor csökken a munkával járó stressz, tehát jobb teljesítményre képesek – nyilatkozta lapunknak Harrach Péter. A szociális és családügyi miniszter szerint vonzóvá teszi az adott munkahelyet, ha a munkáltató figyelembe veszi a dolgozó magánéleti elfoglaltságát is. A rugalmas munkaidő mellett egyre több részmunkaidős alkalmazására kellene törekedni, mert ez a foglalkoztatási forma megkönnyíti például a szülés után munkába álló édesanyák beilleszkedését. A családbarát intézkedések sorába tartoznak a munkahelyi közösséget erősítő rendezvények éppúgy, mint a gyermekes szülők igényeinek figyelembevétele a szabadságkiadáskor. A családbarát cég fenntartja szociális intézményeit, óvodáját, bölcsődéjét, és lehetőség szerint kulturális-sportolási programokról, illetve kedvezményes üdültetésről is gondoskodik.

Átadták a Családbarát Munkahely díjakat Első alkalommal adták át a Családbarát Munkahely díjakat. A kisvállalkozások között a budapesti Stallum S+S Kft., a középvállalatok kategóriájában a Magyar Iparszövetség Oktatási Központja nyert. A nagyvállalatok közül a kecskeméti Rösch Mode Kft. pályázata volt a legjobb, míg a költségvetési intézmények pályázatai sorából a kaposvári Festetics Karolina Óvoda dolgozatát emelte ki a zsűri. A nyertesek összesen 800 ezer forint értékben kaptak üdülési csekket, valamint használhatják a "Családbarát Munkahely 2000" címet és logót. A pályázatot januárban hirdette meg a szociális tárca. A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Agrárkamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Kézműves Kamara.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. július 1.) vegye figyelembe!