Ingadozó tőzsdeindexek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. június 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 26. számában (2000. június 1.)
Öt egymást követő pozitív BUX-hozamú hónap után a márciust csökkenéssel zárta a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe. Április első két hetében a helyzet – elsősorban a nemzetközi börzéken megindult változó irányú mozgás miatt – határozottan tovább romlott. Ilyen körülmények között nehéz megjósolni, hogy a papírok gazdái mennyire látják majd (például lapunk megjelenésének idejében) kedvezőnek részvénybefektetésüket.Az év harmadik hónapja korántsem volt mentes a jelentősebb részvényárfolyam-ingadozásoktól, március végén a BUX csekély mértékben a februári záróértéke alatt állt (még éppen öt számjegyű maradt). A befektetők már ennek a hónapnak a végére – párhuzamosan a tengerentúli informatikai részvények gyengülésével – elfordultak az utóbbi időben kedvencnek számító Matáv papírjától (bár néhány napra a Westel tőzsdei bevezetéséről elterjedt hírek megfordították a trendet), és a Synergon ismét a legnagyobb hazai vesztes lett. A szektor harmadik tagja, az Antenna Hungária megtartotta a legvolatilisebb részvénynek kijáró kétes dicsőségű első helyet. A kiszámíthatatlan befektetői viselkedés a hónap végére ismét kiemelkedő mértékű (39 százalékos) emelkedést hozott a papírnak, így az április elejétől magas bázisértékkel került be a BUX-indexbe.

Elhanyagolt részvények

A BUX márciusi csökkenése mellett a kis kapitalizációjú részvények indexének (PSCX) hat százalékot meghaladó erősödése jelzi, hogy a blue chipek után az addig elhanyagolt részvények kerültek az érdeklődés középpontjába. A Fotex árfolyamának hihetetlennek tűnő emelkedése – a papír ára egy hónap alatt megháromszorozódott – az amerikai internetes részvények sikersztorijára hasonlított. Március másik nagy nyertese – 91 százalékos hozammal – az autópálya-építési tervek kapcsán az érdeklődés középpontjába került Pannon-Flax részvénye volt.A Fotex kiugró mértékű emelkedése miatt a kiskereskedelmi vállalatok indexe nyújtotta a legjobb teljesítményt. (Az index azonban a Fotex nélkül is erősödött.) A Zalakerámia és a Pannonplast jó teljesítménye ellensúlyozta a Graboplast gyengélkedését, így a műanyag- és építőanyag-ipari index márciusban jóval a piaci átlag fölötti (12,85 százalékos) hozamot ért el. A gépipari index tagjai (Mezőgép, NABI, Rába) egyaránt tíz százalék fölötti hozamot produkáltak abban a hónapban. A Mezőgép esetében az árfolyam-emelkedés főként az újabb megrendeléseknek és a részvény BUX-indexbe való áprilisi bekerülésének, míg a Rábánál a várható rendkívüli osztaléknak és az új stratégiával kapcsolatos híreknek tulajdonítható. A várhatóan magas osztalékhozamú áramszolgáltató-részvények indexe ugyanakkor stagnált.
A Budapesti Értéktőzsde indexkosara (2000. április 21.)
Részvény Súly
Antenna Hungária 0,96
BorsodChem 5,09
Danubius 1,86
Démász 2,16
Egis 2,94
Fotex 0,61
Graboplast 0,76
Matáv 24,66
Mezőgép 0,39
Mol 18,18
NABI 0,71
OTP 17,37
Pannonplast 1,34
Pick Szeged 2,04

Prímagáz

0,19

Rába 1,15
Richter 14,83
Synergon 0,95
TVK 3,22
Zalakerámia 0,61
Összesen 100,00
Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Új korszak kezdődik?

Április elején azután minden addigi teljesítmény egészen új megvilágításba került. A nemzetközi tőkepiacok ugyanis felbolydultak. Az internetes boom után (egy év alatt a Nasdaq Composite megduplázódott, míg a Dow Jones Industrial-index [DJIA] csak mintegy 10 százalékkal emelkedett) a befektetők márciusban kezdtek visszatérni a "hagyományos vállalatok" papírjaihoz. A váltás különösen a hónap utolsó hetében jellemezte a tengerentúli piacokat. Ennek eredményeképpen veszített értékéből a Nasdaq Composite-index. Párhuzamosan a Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 indexek jelentősen erősödtek, forintban számolt márciusi hozamuk – tekintettel a dollár erősödésére is – meghaladta a tíz százalékot.Eddig még minden rendben is lett volna. Később azonban sajátos libikóka indult meg a NYSE, vagyis a New York-i, többnyire a hagyományos iparágak részvényeit magában foglaló tőzsde és az elsősorban a technológiai papírok elektronikus kereskedésének helyet adó Nasdaq között. A Nasdaq indexe zuhant, a Dow-é emelkedett, majd fordítva. Hol ide zúdult a pénz, hol oda, egyre gyorsuló ütemben és mind nagyobb mértékben.
Technológiai szekció a BÉT-en Az elmúlt évtizedekben a világ tőzsdéin előbb a biotechnológiai, később az informatikai, legújabban az internetes businessben érdekelt cégek mozgatták meg a legjobban a befektetők fantáziáját. Ezeknek a gyorsan növekedő, ugyanakkor nagy kockázatot is rejtő cégeknek az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában külön tőzsdéik alakultak ki. A legismertebb az amerikai Nasdaq, de szinte minden európai tőzsdeközpontban már a hagyományos tőzsdék versenytársainak tekinthetők a technológiai börzék. Erre a trendvonalra szeretne felkerülni a Budapesti Értéktőzsde, amikor a BÉT-re nemrég bevezetését kérő Graphisoft megjelenése kapcsán kezdeményezte, hogy Budapesten is lehetne egy technológiai szekció. Az ötlet szerint a szekció a már megalakított C kategóriához hasonlítana, azaz alacsony likviditási, árbevételre vagy nyereségre vonatkozó kritériumokat határozna meg, ám az itt jegyzett cégeknek az A és B kategóriás kibocsátókhoz hasonlóan rendszeresen tájékoztatniuk kellene a befektetőket. A nagy remények szerint egy megfelelően likvid szekció akár regionális szerepet is betölthetne. Természetesen a reális képhez az is hozzátartozik, hogy az ígéretes hazai technológiai cégek eddig szinte kivétel nélkül szakmai befektetők segítségével oldották meg a tőkéhez jutást, a tőzsdei forrásbevonás mindössze a Synergon esetében vetődött fel. A siker mindenesetre jól jönne a BÉT-nek, hiszen vészesen fogynak a kibocsátók, újabban több cég távozik a börzéről, mint amennyien kérik papírjaik bevezetését.
Mindez egészen addig tartott, míg nyilvánosságra nem került, hogy a Microsoftot a trösztellenes törvények megszegése miatt elmarasztalták, ami akár az óriáscég feldarabolásához is vezethet. Utóbbi fejlemény valószínűségét szinte mindenki kétségbe vonta, a részvények árfolyama mégis meredeken zuhant, magával rántva az egész technológiai iparágat és a Nasdaqot is. A Nasdaq lehúzta a Dow-t, és mindezt ekkor már nem nézhették tétlenül Európa tőkepiacai sem, és az árfolyamok – ha nem is az amerikai mértékben – estek.A budapesti tőzsdeindex, mindent alulmúlóan, csekély forgalom mellett előbb a 9700 pontos tartományba, majd április második felében 9000 pont alá is került. Az ügy legnagyobb vesztese – az amerikai tőzsdén, a NYSE-n is forgó – Matáv lett. A vezető magyar részvények közül azonban gyakorlatilag egy sem akadt, amely megúszta volna komolyabb veszteség nélkül. Említésre érdemes, hogy néhány papír (például a Danubius és a Globus) ebben a "vérzivatarban" is többé-kevésbé tartani tudta árfolyamát.Kérdés persze, hogy akár a közeljövő is milyen drámai változásokat hozhat még. Az elemzők az elkövetkező fél évben nem látnak lényeges kitörési pontokat a jelenlegi helyzetből.
Brókerliberó A BÉT tanácsának elvi döntése alapján hamarosan megvalósulhat az úgynevezett brókerliberó, vagyis az MMTS tőzsdei elektronikus távkereskedési rendszer és a brókercégek saját informatikai rendszereinek összekötése. A ma még pontosan meg nem határozott időpontban bekövetkező esemény korszakalkotó lehet, hiszen ezzel elhárul az utolsó technikai akadály is a befektetők valóban on-line, real time tőzsdézése elől. Megvalósítható ugyanis, hogy a valós idejű monitort látva a befektető megbízást adjon, és az a brókercég rendszerén átfutva, de személyes közreműködést nem igényelve bejusson a tőzsdei kereskedés rendszerébe. A tőzsde persze továbbra is csak brókercégekkel áll kapcsolatban, tehát a brókercég feladata marad annak ellenőrzése, hogy az illető megbízó valóban rendelkezik-e az eladni szánt papírokkal, vagy rendelkezésére áll-e a vételhez szükséges pénz. Természetesen a fedezetvizsgálat is megoldható szoftverrel. Úgy hírlik, hogy április végén már legalábbis két műszaki megoldás áll rendelkezésre a két rendszer összekapcsolásához.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. június 1.) vegye figyelembe!