Behálózott gazdaság

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. április 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 24. számában (2000. április 1.)
Az új gazdaság, azaz az internetre épülő termelés és kereskedelem hihetetlen növekedési rátákat produkál az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. Elemzők szerint a várakozások kora lejárt, amiről pár éve még csak beszéltek – hogy aki nem ismeri fel időben a világháló lehetőségeit, az halálra van ítélve -, ma már a profitokban, a részvényárfolyamokban is érezteti a hatását. Magyarországon más a helyzet, hiszen sok helyütt még az internet-hozzáférés kiépítése van napirenden, ám lehet, hogy a mostani nyugalom nem más, mint vihar előtti csend.A magyarországi internetes tábor nagyságával kapcsolatban csak becsült adatokra támaszkodhatunk, az egyes szolgáltatók saját adatainak összege körülbelül száz-százhúszezer felhasználót sejtet. Az év vége előtt érezhető hurráoptimizmus – úgy tűnik – elhamarkodott volt, hiszen a prognosztizált, harminc százalék körüli piacbővülés csak álom maradt. Eszerint a nagy bumm sem jött el, azaz az internetezők tábora egyelőre nem érte el azt a kritikus tömeget, amely a befektetők számára is vonzóvá tehetné a világhálót. Az internetszolgáltatók területére ez nem igaz, hiszen azzal, hogy a PSInet megvásárolta az Elendert, a GTS pedig a Datanetet, igazi nagyágyúk robbantak be a magyar piacra. Ez a terep hazánkban meglehetősen koncentrált, hiszen az összes előfizető csaknem kilencven százaléka az Elenderen, a Dataneten, valamint a Matáv leánycégén, a MATÁVnet Kft.-n keresztül kapcsolódik a szupersztrádára. A három országos hálózattal rendelkező szolgáltatón kívül – ezek szerverei az ország bármely területéről helyi hívás díjáért elérhetőek – három-négy másik olyan céget találunk, amely háromezer körüli ügyféltábort tudhat magáénak. Mellettük megférnek a mindössze pár száz előfizetőt kiszolgálók is.

A minőség mérése

A szolgáltatók összehasonlításakor nem feltétlenül a nagyság, illetve a kiterjedt hálózat a legfontosabb szempont. A szörfözés minőségét ugyanis a felhasználók száma, a kapacitás és a kiegészítő szolgáltatások együttes színvonala határozza meg. Előfordulhat tehát, hogy egy viszonylag kevés ügyféllel rendelkező helyi cég is tökéletes szolgáltatást képes nyújtani, hiszen így az adott sávszélességen kevesebb ember osztozik. Néhányan nem ügyféltáborukat növelik, inkább egy-egy speciális réteg igényeit igyekeznek minél magasabb színvonalon kielégíteni. Az Euroweb például a nagyfelhasználókat célozta meg, akik bár csak pár ezren vannak, adatforgalmuk mégis óriási.A tavaly év végén megélénkült piaci verseny a felhasználók számára számos előnyt hozott, hiszen azon túl, hogy csökkentek az árak, számos új szolgáltatással is bővült a paletta. Az árcsökkenés mindenesetre relatív, hiszen egy, pár hónappal ezelőtt megjelent OECD-felmérés szerint az internethez kapcsolódó költségek Európában szinte nálunk a legmagasabbak. Az igazsághoz tartozik, hogy ezért legfőképpen a magas telefontarifák a felelősek. Bármi is legyen az ok, a szörfözés még mindig nem olcsó mulatság, és nagy valószínűséggel ez gátolja leginkább a piac fejlődését.

Csomagban árult hozzáférés

A kedvezmények túlnyomó része a dial upos, azaz kapcsolt vonali modemen keresztül szörfözőknek szól, míg a másik része éppen az ISDN-t, illetve a bérelt vonalat használó cégeket célozza meg. Az előbbiek között mindenképp szólni kell az úgynevezett dobozos, azaz csomagban kapható internet-hozzáférésről. Ez némileg emlékeztet a mobiltelefonoknál már megszokott pre-paid kártyákra, azaz a szolgáltatásért a boltban előre kell fizetni, így nincs kötöttség, függés a szolgáltatótól. Annyiban mégis sántít a példa, hogy a "dobozos" internet-hozzáférés célja inkább a próba, hiszen így viszonylag olcsón és egyszerűen tesztelhetjük az egyes szolgáltatókat, kiválasztva a számunkra legmegfelelőbbet.Hazánkban korábban ismeretlen üzleti fogással találkozhattak az év vége felé a hazai fogyasztók, amikor a három legnagyobb szolgáltató számítógép-akciókat hirdetett új előfizetőinek. Az ajánlat az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában már nem számít kuriózumnak, hiszen ott már évekkel ezelőtt megjelentek a "Free PC" típusú cégek, amelyek új ügyfeleiknek ingyen számítógépet ajándékoztak. Más lapra tartozik, hogy egy ilyenfajta akció meglehetősen drága mulatság, ráadásul a megtérülés se nem gyors, se nem biztos. Nem tudni, emiatt-e, de sorra állnak le a hasonló ajánlatokkal a külföldi szolgáltatók. Például a Free PC nevezetű cég is bejelentette nemrégiben, hogy felhagy a számítógép-ajándékozással.Nálunk a kedvezményes PC, ha lehet, még nagyobb sikerre számíthat, hiszen a szakemberek szerint az emberek többségét a komputerek magas árai rettentik el a világháló használatától. A MATÁVnet, az Elender és a Datanet ezért meghirdette saját, a fentiekhez hasonló akcióit, amelyekben kedvezményes feltételekkel kínálják komputereiket. A Datanet például nettó 44 990 forint kezdőrészlet befizetésével kínál Compaq Prosigna számítógépeket, amihez két évig, havi nettó 10 999 forintért 20 órás, 13 999 forintért pedig korlátlan internetelérés tartozik. A konstrukció elsősorban olyan kis- és középvállalkozások számára előnyös, amelyek felismerték a világháló adta gazdasági előnyöket, ám magánszemélyek is élhetnek a lehetőséggel. A MATÁVnet akciója december közepén indult, ennek lényege, hogy a vállalkozók kétéves futamidejű részletfizetéssel, egyhavi díj befizetése után rögtön átvehetik számítógépüket, a felinstallált hozzáférési csomaggal együtt. Az akcióban háromféle Acer-konfiguráció közül lehet választani, amelyekhez kétéves, havi 20 óra hozzáférést biztosító hobbicsomag tartozik. A PC-akció havidíjai a választott konfigurációtól függően nettó 13 600, 13 760, illetve 18 400 forint, kezdésként pedig az első havi részletet kell befizetni. Az Elender egyelőre a Juratus-csomaggal rukkolt ki, amely a jogászok számítógéphez és internethez jutását hivatott segíteni.

Internet a kábeltévén

Az internetszolgáltatók között eddig nem esett szó azon társaságokról, amelyek nem telefonvonalon, hanem kábeltévén kínálnak elérhetőséget. Ezek nagy előnye a tervezhető, állandó havi költség, hiszen a szolgáltató alapdíján kívül a telefontarifa nem növeli a kiadást. Ez a fajta internet-hozzáférés egyébként nem új keletű, ám a kis, tőkeszegény kábeltelevíziós társaságok eddig nemigen tudták megoldani az ehhez szükséges hálózat kiépítését. Azzal, hogy az olyan nagy távközlési cégek, mint a Matáv vagy az UPC, elkezdték felvásárolni a hálózatokat, hamarosan ugrásszerűen megnő azon területek nagysága, ahonnan kábeltévén keresztül is elérhető lesz a háló. Budapesten egyelőre csak a TvNet nyújt működő szolgáltatást, ám valószínűleg hamarosan más cégek is elindulnak. Vidéken azokban a városokban lehet kábeltévén keresztül szörfözni, ahol a kábeltelevíziós társaság és valamely internetes cég között született már erről megállapodás.Az internet-hozzáférésnek ez a módja általában nagyobb egyszeri kiadást jelent, ám ezért a csatlakozáshoz szükséges kábelmodemet is adja a szolgáltató. A havidíj – ezenfelül – tízezer forint körüli összeg, ami egy kapcsolt vonali, korlátlan hozzáférésnél pár ezer forinttal drágább, ám ha sokat csüngünk a hálón, a telefonszámlán sokat spórolhatunk. Ebből következően általában azoknak érdemesebb ezt választaniuk, akik napközben, azaz csúcsidőben használják a hálót, de elképzelhető, hogy valakit nem is feltétlenül a spórolás, inkább a kiadások tervezhetősége vonz. Van cég, amely számára annyira fontos volt a kábelen keresztül is elérhető világháló, hogy csak olyan helyen volt hajlandó irodát bérelni, ahol ez a lehetőség adott volt.Korábban sokan kifogásolták a külföldre irányuló sávszélesség szűkösségét, ami miatt a külföldi szerverekről általában meglehetősen nehezen lehetett az információkat letölteni. A probléma sok helyütt már megoldódott, ám szerződéskötés előtt érdemes a technikai paraméterekről is tájékozódni.

ISDN, bérelt vonal

A klasszikus távbeszélőrendszereket analóg hangátvitelre tervezték, éppen ezért már nem felelnek meg a modern digitális távközlési igényeknek. Az új ISDN – Integrated Services Digital Network -, azaz az integrált szolgáltatású digitális hálózatok az egyes kommunikációs típusokat integrálják, vagyis az adat-, fax- és videoátvitel ugyanazon a csatornán történik. Az ISDN-hálózatok – a hagyományos analóg rendszerekhez képest – az integráció révén számos új, többletszolgáltatást nyújtanak. A legalapvetőbb továbbra is a hangtovábbítás, ám ez számos új tulajdonsággal párosul.A másik, cégek számára előnyös kommunikációs megoldás a bérelt vonal, ami az internetet fizikailag kiterjeszti a felhasználóig, és így a bérelt vonalhoz kapcsolódó gépek az internet állandó, technikailag teljes jogú tagjai. A bérelt vonali kapcsolattal minden elérhető, ami az interneten megvalósítható, ám drágább is, mint a kapcsolt vonali vagy az ISDN-elérés. A bérelt vonali kapcsolat ennek ellenére sok esetben megéri, sőt időnként csak így oldható meg a színvonalas hozzáférés. Ilyen eset például, amikor a felhasználók nagy száma miatt a kapcsolt vonali sávszélesség már nem elegendő, vagy olyan nagy a felhasznált kapcsolati idő, hogy a bérelt vonal kifizetődőbb. A bérelt vonallal ezen túl olyan funkciók is megvalósíthatók, amelyek szorosan kapcsolódnak a helyi informatikai erőforrásokhoz, legyenek azok humán vagy gépi erőforrások. A bérelt vonali internetkapcsolat fix kiadást jelent, ami a kommunikációs és az internetes kapcsolatot szolgáltató alapdíja.Gyakran találkozni az internetszolgáltatók kedvezményes ajánlataival, ahol olcsóbb alap- és forgalomdíjakat kínálnak. A bérelt vonal végén saját webszerver is üzemeltethető, amely lehetővé teszi interaktív vagy akár integrált web létrehozását is. Ez már csak azért is lényeges, mert azon cégek, amelyek nem élnek a világháló adta lehetőségekkel, egy idő után sokat veszíthetnek ismertségükből, a világhálón mozgó partnereik, ügyfeleik elpártolhatnak tőlük. 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. április 1.) vegye figyelembe!