Általános kamatcsökkenés

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 23. számában (2000. március 1.)

A 2000-es év tőzsdei eufóriával és a banki kamatok erőteljesebb csökkenésének előszelével indult. Szakértők ezért arra számítanak, hogy a befektetők lassan elfordulnak az 1998-as tőkepiaci válság után népszerűvé vált hitelintézeti megtakarításoktól, és ismét előnyben részesítik a tőzsdét, illetve a befektetési alapokat. Az alapok iránti bizalmat erősítheti, hogy a jelek szerint az alapkezelők közül egyre többen forgatják nagy hozzáértéssel a rájuk bízott pénzt, s elérik azt, hogy az alapok hozamai felülmúlják a mögöttes piac teljesítményét. A legnagyobb hozamot azok az alapok aratták le, amelyek külföldi részvényekbe fektettek be. Nem véletlen tehát, hogy többen nagy reményekkel várják a befektetési lehetőségek körét kitágító külföldi befektetési jegyek idei, júliusi megjelenését.

Jegybanki nyomás

A banki kamatok – a betéti és a hiteloldalon egyaránt – 1999 jó részében nem csökkentek a korábbi évek ütemében. Szakértők elsősorban az infláció – az előző időszaknál – lassúbb mérséklődésével magyarázták a jelenséget. Nem kizárt azonban, hogy a bankok részben azért voltak óvatosak, mert meg akarták tartani azokat a befektetőket, akik az 1998-as pénz- és tőkepiaci válság után csalódásukban a banki betétek felé fordultak. A kamatcsökkenési várakozás az év utolsó heteiben erősödött fel a piacon. A jegybank összesen 0,75 százalékkal vitte lejjebb a kamatot decemberben és január elején. Ezt követően több bank az év első két hetében erőteljesebb kamatlefaragásra szánta el magát. Ezt tetézte meg az irányadó jegybanki kamat január 19-i, a piacot szinte sokkoló, 1,5 százalékpontos újabb csökkentése. A szakértők és az elemzők egyetértenek abban, hogy e fordulat nyomán a kamatok lejtmenete meredekebb lesz 2000-ben, mint 1999-ben.

A kamatcsökkenés felgyorsulásának kedvez a makrogazdasági környezet is. A fizetési mérleg egyenlege jól alakul, eloszlatva az 1999 első felében hangot kapott aggodalmakat. Az elfogadott költségvetést is nagyobbrészt reálisnak tartják a szakértők és a külföldi befektetők egyaránt. Talán a 6-7 százalékos inflációs célkitűzést túlzónak vélik egyesek, de abban meglehetősen nagy az egyetértés, hogy az áremelkedés üteme lassulni fog és március-április táján újra egy számjegyűvé válhat a fogyasztóiár-index.

A betéti kamatok 1999 eleje és 2000 január közötti alakulását szemügyre véve kiderül: a legnagyobb mértékben a látra szóló számlákon tartott néhány százezer forintos összegek után fizetett kamat süllyedt, az ugyancsak bármikor kivehető, de milliós összegekkel már kesztyűs kézzel bánnak a bankok.

A 100 ezer forintnál kisebb betétek esetében 1999 elejétől 2000. januárig 1-8,75 százalékkal csökkentek a látra szóló kamatok. A kiugró, 8,75 százalékos lefaragás a Konzumbankhoz kapcsolódik, amely az előző év elején még 13,75 százalékot fizetett a folyószámlán levő összegre, de ezt 2000. januárig 5 százalékra csökkentette a 100 ezer forint alatti összeg esetében, és 8,25 százalékban maximálta az 5 millió forint alatti látra szóló betéteknél. A januári kamatfeltételek alapján 100 ezer forint alatt a legkedvezőbb kamatot a BA-CA Nonstopbankja kínálja 9-9,5 százalékkal, de kiemelkedik a többi közül még a Daewoo 8 százaléka, illetve a 7 százalék körüli kamatot kínáló Általános Értékforgalmi Bank, az Erste Bank, a HypoVereinsbank és a Magyar Külkereskedelmi Bank. Nem kell azonban nagy jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk: a jegybanki nyomás után várhatóan ezek a kamatok is lemorzsolódnak, és a látra szóló kamatok 3-5 százalékos sávban mozognak majd. A néhány százezer forintos tételeket sem becsülik túlzottan a bankok, az elmúlt jó egy évben átlagosan 3 százalékkal csökkent a kamatszint, így a hitelintézetek a korábbi 8-13,25 százalékos kamattartomány helyett 4-11 százalékos kamatokat kínálnak. A jegybank lépése ezekből is levonhat további 1 százalékpontnyit márciusig. Egymilliótól fölfelé a korábbi 9,5-15 százalékos helyett, 5,75-12 százalékos kamatokkal kell megelégedni, de az igazsághoz tartozik, hogy a bankok zömének ajánlata a 11-12 százalékos tartományban van, az alsó érték mindkét példánál az OTP ajánlata volt.

Erős verseny

A lekötött betéti kamatokat leginkább a vállalkozói körben nyesték meg a bankok 2000 elején, s számítani lehet arra, hogy a jegybanki lépés ezeket tovább mérsékli.

Vállalkozói betéti kamatot csökkentett például január elején a Budapest Bank 0,5-0,75 százalékpontos mértékben, a CIB 0,75-1,25 százalékponttal, az Inter-Európa 0,25 százalékponttal és a Kereskedelmi és Hitelbank 0,5 százalékponttal.

A lakossági lekötött betétek hozadéka várhatóan kisebb mértékben csökken, mivel ezen a piacon idén erős verseny bontakozik ki, több hitelintézet is honorálja majd, ha az ügyfél hosszabb időre is nála hagyja a pénzét. Talán arra számít, hogy ez idő alatt bombázhatja majd egyéb szolgáltatásait kínálva.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 1.) vegye figyelembe!