A 450 MHz jövője

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. december 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 21. számában (1999. december 1.)

Már a két GSM társaság, a Westel 900 Rt. és a Pannon GSM Rt. színrelépésekor, de különösen előfizetői számuk rohamos növekedését látva, a szakmai közvélemény gyakorlatilag leírta az analóg szolgáltatást nyújtó Westel 450 Rádiótelefon Kft.-t. A Westel 450 vagy 0660 előfizetőinek száma azonban átmeneti csökkenés után az utóbbi időben növekedésnek indult – a szolgáltatás lényegesen alacsonyabb árai, az egyre jobb minőség és nyilván a más társaságok által is sikerrel alkalmazott akciók miatt.

Jelenleg a Westel 0660 stabilan tartja vagy némileg növeli 80 ezer feletti előfizetői számát, és a szolgáltatás – sajátosságából adódóan – egyes helyeken jobban is használható, mint a GSM-szolgáltatás. Az analóg (NMT/nordic mobile telephone) rendszerű szolgáltatás legnagyobb hátránya a roaming (barangolás) hiánya, azaz a szolgáltatás csak idehaza vehető igénybe. Ez azonban a keveset vagy egyáltalán nem utazókat nyilvánvalóan egyáltalán nem zavarja, miként a költségekre nagyon érzékeny előfizetőket sem – emellett pedig a Westel 450-es telefonok akár második (mobil) telefonként is igen jól alkalmazhatók. Ez a jelen.

Az analóg mobilszolgáltatókat tömörítő nemzetközi szervezet azonban, várhatóan tavasszal, minden bizonnyal stratégiai fontosságú döntést hoz az NMT jövőjéről. A döntéssel a nemzetközi szervezet a jelenlegi három korszerűsítő, digitalizáló megoldási lehetőség (Radio Design, UMTS, avagy áttérés a GSM-re) közül egyet vagy kettőt szabványosítani fog. A digitalizálással megoldható lehet a roaming, és az új megoldás a várakozások szerint tetemes, de az 1800 MHz-es szolgáltatás kiépítéséhez képest viszonylag szolid beruházással megvalósítható lesz. Vagyis a Westel 450 temetése még korai, a "kis" Westel akár nagy ugrást is végrehajthat, átrendezve ezzel az erőviszonyokat.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. december 1.) vegye figyelembe!