Fejlesztések hozadéka

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. július 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 16. számában (1999. július 1.)

A mobiltelefon-piac vezető cégei szinte kivétel nélkül megjelentek Magyarországon is. A legnagyobb aktivitást a szektor három éllovas vállalata, a Nokia, a Motorola és az Ericsson mutatja. A Nokia – Magyarország egyik legnagyobb külföldi távközlési beruházója – négy szektorban munkálkodik. A Nokia Telecommunications a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatok számára nyújt kész rendszereket és megoldásokat. A budapesti, regionális székhelyű Nokia Mobile Phones az analóg és a digitális mobiltelefonok és a tartozékok piacának szállítója. A Nokia Display Products pécsi monitorgyárából látja el a nemzetközi piacot termékeivel. A Nokia magyarországi gyártelepén, irodáiban és a kutatási-fejlesztési központjában ma már csaknem 2000 alkalmazott dolgozik.

Finn technika

A finn cég 1998 májusában adta át Budaörsön az ország legnagyobb távközlési K+F központját. A Nokia Mobile Switching üzletág kutatási központja a tervek szerint 2000-re mintegy 550 távközlési és szoftveres szakembert foglalkoztat majd. A Nokia másik kutatási központja, a Nokia Research Center K+F részlege szoros kapcsolatban áll a Helsinkiben, Tamperében és Bostonban működő NRC-egységekkel. A részleg feladata többek között olyan távközlési szoftverek kifejlesztése, mint a hálózattervezési eszközök vagy a mobil Internet-szolgáltatások.

A cég aktívan részt vesz a hazai felsőoktatási életben is. Támogatja az új típusú gyakorlati képzési formákat, és elősegíti az úgynevezett Intranet/Internet kioszkok létesítését. A keretszerződéseket a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE), a budapesti Kandó Kálmán Műszaki Főiskola (KKMF), illetve a Bánki Donát Műszaki Főiskola (BDMF), a győri Széchenyi István Főiskola (SZIF) és a kecskeméti Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola (GAMF) kötötte meg.

A Nokia és a Budapesti Műszaki Egyetem közti szerződés értelmében a Nokia például vállalta, hogy 1998-ban és 1999-ben 10-10 millió forinttal támogatja a BME Informatikai Központ IT Laboratóriumának tevékenységét. A szerződés értelmében a cég 1999-ben havi 25-32 ezer forint összegű ösztöndíjat is meghirdetett főiskolai, egyetemi, illetve PhD távközlési mérnökök számára. A társaság támogatásával a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Matematikai és Számítástechnikai Intézetében is létrejött egy Nokia-laboratórium. A projekt a hallgatók graduális képzése mellett fakultatív tantárgyak oktatását és más programok megvalósítását is segíti.

Nemrég került sor Komáromban a mobiltelefongyár 25 milliárd forintos, zöldmezős beruházásának alapkőletételére. A döntés még 1998 júliusában született meg, januárban pedig bejelentették a beruházás helyszínét. A tervek szerint november végére elkészül a beruházás első fázisa, jövő tavaszra pedig teljesen felépül a gyár. A készülékek gyártása várhatóan még az idén decemberben elkezdődik. A 20 ezer négyzetméter alapterületű gyár az európai piacot látja majd el mobiltelefonokkal. A tervek szerint 2000 végére a Nokia gyár alkalmazottainak száma 700-ra növekszik, 2001 végére pedig megközelíti az ezret.

A Nokia a Pannon GSM stratégiai partnere, hálózatépítője. A két fél egy évvel ezelőtt ismét meghosszabbította az 1993-ban kötött megállapodást. E szerint 1998-ban a Nokia csaknem 50 millió dollár értékű GSM-hálózati berendezést szállított a Pannon GSM számára, a cég a hálózati berendezések mellett értéknövelt szolgáltatások, integrált hálózati elemek és mobil adatátviteli hálózati elemek szállítását is vállalta. A megállapodás alapján folyik az eszközök és szolgáltatások rendszerbe állítása, és persze szól technikai segélynyújtásról is.

Svédek a piacon

A Westel 900 üzleti partnere kezdettől fogva a svéd Ericsson, amely szintén a legnagyobb hazai távközlési befektetők között van. A társaság támogatja a felsőfokú szakemberképzést és kutatás-fejlesztési szempontból is kiemelten kezeli Magyarországot. Ennek egyik legfontosabb jele volt például, hogy a digitális telefonközpontok előfizetői szolgáltatásainak szoftverfejlesztési és -tervezési feladataihoz kapcsolódó teljes műszaki felelősséget 1998. február 1-jétől az Ericsson magyarországi cége – az Ericsson Távközlési Kft. Szoftverfejlesztő és Tervező Központja – kapta meg. A magyarországi kirendeltség 120 fős szoftverfejlesztő központjának egyik fő tevékenységi köre digitális telefonközpontok programozása.

Az előfizetői szolgáltatások alrendszerének fejlesztése jelenleg a világon öt Ericsson vállalatnál folyik (Magyarország, Norvégia, Anglia, Franciaország, Mexikó). A fejlesztések műszaki koordinálása, a megoldások hivatalos jóváhagyása a magyar szakemberek feladata.

Újvilági partner

A Motorola eddig elsősorban a termékek hazai kereskedelmét végző központtal volt jelen Magyarországon, és leginkább a Tetra kommunikációs hálózat kiépítése terén ért el eredményeket. Az oktatás támogatásában egyik legfontosabb lépése tavaly a Budapesti Műszaki Egyetem Multimédia Oktatótermének átadása volt. A BME Mikrohullámú Híradástechnika Tanszék oktatási és kutatási feladatainak megoldásához a kor követelményeinek megfelelően felszerelt helyiséget kapott. A multimédiás K+F programban döntő szerepet vállalt az amerikai társaság. Az első szakaszban 5 millió forintos támogatásával korszerű helyiséget alakítottak ki. Ezen a bázison a tanszék pályázatot nyújtott be az Oktatási Minisztériumhoz a multimédiás eszközök beszerzésének támogatására. Az így elnyert 1,5 millió forint támogatás és 800 ezer forint saját forrás felhasználásával készült el a multimédia-oktatóterem.

A többi nagy mobiltelefonhálózat-építő céghez hasonlóan a magyar tapasztalatokkal rendelkező Nokia, Ericsson és Motorola is nagy erőkkel készül a harmadik hazai mobilrendszer kiépítésére. A Nokia bejelentette, hogy Debrecenben közép-európai kutatási központot, Sátoraljaújhelyen pedig oktatási centrumot hozna létre abban az esetben, ha a DCS 1800-as hálózat építője lenne. Az Ericsson Magyarország kereskedelmi csoportot alapított már 1998 tavaszán az új mobilszolgáltatóval való kapcsolat kiépítésére és GSM-rendszerek szállítására. A szakembergárda már a felkészülés korai szakaszában, a múlt év nyarán méréseket végzett a telephelyén felállított GSM 1800 tesztrendszereken. A kulcsrakész vállalkozást az Ericsson Magyarország magyar erőforrások bevonásával kívánja megoldani: a helyszínek keresését és majdani építését szerződtetett magyar alvállalkozók, a GSM és egyéb távközlési tervezést és kivitelezést pedig a magyar Ericsson saját szakemberei végeznék. A Motorola szintén a megrendelés magyar tartalmát emelte ki előzetes terveiben.

Mobiltelefon-szolgáltatás előfizetőinek száma (ezer fő)
Év Előfizető
1993 63
1994 142
1995 267
1996 473
1997 706
1998 1053
Száz lakosra jutó mobiltelefonok száma
1991 0,08
1992 0,23
1993 0,44
1995 2,55
1996 4,65
1997 6,96
1998 9,78

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. július 1.) vegye figyelembe!