Csúcsmodellek várhatók

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. július 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 16. számában (1999. július 1.)

Az Ericsson T 28. Svédországban januárban mutatta be az Ericsson legújabb kétsávos mobiltelefonját, a T 28-ast. A készülék szolgáltatásait tekintve – hangvezérlés, automatikus világóra és új akkumulátortechnológia – az egyik legsokoldalúbb a ma kapható telefonok közül. A T 28-as a legkisebb GSM-mobiltelefon, amelyet az Ericsson valaha is kifejlesztett. A kijelző teljes mértékben grafikus a könnyű olvashatóság érdekében, az aktív lehajtható flip a hívásfogadást és -befejezést hivatott segíteni. A hanghívás az egyik legérdekesebb az új funkciók közül. Ennek a szolgáltatásnak az igénybevételével a készülék használója a hívott fél nevének bemondásával kezdeményezhet telefonhívást. A készülék 37 nyelv kezelésére képes. Az akkumulátorok a lítium-polimer technológia felhasználásával készültek, így a készülék kisebb mérete a gyártó ígérete szerint nem jár a teljesítmény csökkenésével. A beszélgetési idő becsült értéke négy és fél óra, a készenléti idő eléri a 200 órát. Az Ericsson teljesen új tartozékkészletet is kifejlesztett a T 28-ashoz. Ezek többre képesek, mint funkciójuk egyszerű teljesítése. Például ha a készüléket a gépjármű kihangosító-tartójába helyezik, a profilfunkció automatikusan a gépjárműüzemmódot állítja be, bekapcsolja a kijelző világítását, magasabb hangerőt állít be, hogy a készüléket a forgalom zajában is megfelelően lehessen hallani.

Háromsávos telefon a Motorolától. Az idei budapesti INFO '99 kiállításon jelent meg a Motorola a mindhárom GSM-frekvencián (900 MHz, 1800/ 1900 MHz) működő készülékével. Az L7089 típusjelzéses telefonnal a világjárók ugyanazt a készüléket használhatják európai, közel-keleti, afrikai, ázsiai (900/1800 MHz), valamint amerikai (1900 MHz) utazásaik során – amennyiben ezt a roamingmegállapodások lehetővé teszik. Az L7089 telefont olyan felhasználóknak tervezték, akik utazás közben intézik munkájukat, üzleti ügyeiket. A készülék két színben lesz kapható: klasszikus feketében és tengerkékben. A készülék IrDA infravörös adatátviteli technológiát használ, amelynek segítségével képes a vezeték nélküli adat-, illetve faxátvitelre. Az erre a célra kifejlesztett Motorola szoftver segítségével a felhasználók kábel nélkül csatlakoztathatják mobiltelefonjukat a számítógéphez. A telefonban hangfelismerési technológia is helyet kapott, amelynek segítségével a felhasználó előre beprogramozott szóbeli utasításokkal tárcsázhatja a telefonnoteszben szereplő számokat vagy vezérelhet bizonyos menüelemeket. A telefon várhatóan 1999 harmadik negyedévétől lesz kapható Magyarországon, súlya a szabványos lítiumion-akkumulátorral 108 gramm, 40-150 óra készenléti időt vagy 120-210 percnyi beszélgetést tesz lehetővé.

Csatlakozás az Internetre. A Nokia február 23-án bemutatta a világ első médiatelefonját, amely a Wireless Application Protocol (WAP) platformon működik. A 7110-es, kétsávos, GSM 900/1800-as médiatelefon tervezésekor arra törekedtek, hogy a mobiltelefon tulajdonosa könnyen hozzáférhessen az Interneten található adatokhoz. A készülék nagyméretű, grafikus kijelzővel rendelkezik. Képernyője csaknem 80 százalékkal nagyobb a 6110-esénél, ugyanakkor a 7110-es mérete kisebb. Újdonság a NaviRoller görgetőgomb, ami megkönnyíti a funkciók közötti választást. A felhasználó lapozgathat a menüpontok és a telefonkönyv lapjai között. A menüpontok kiválasztása a NaviRoller görgetőgomb megnyomásával, rákattintásával történik. A görgetőgombot szöveg bevitelére is lehet használni. A 7110-es 1000 nevet képes tárolni telefonkönyvében, és minden névhez két címet, illetve maximum 5 telefon- és faxszámot tud rendelni. Különböző ikonokat lehet használni az otthoni és munkahelyi telefon-, illetve faxszámok, valamint e-mail-címek jelölésére.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. július 1.) vegye figyelembe!