A kockázatmentes megoldás

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. július 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 16. számában (1999. július 1.)

A vállalkozás számára a legegyszerűbb megoldásnak tűnik, hogy saját maga fektesse be a szabad pénzeszközeit. Nem kell mást csinálnia, mint a másodpiacon állampapírt vásárolnia. Persze előtte nem árt tájékozódni, hiszen a hosszabb lejáratú államkötvények jóval árfolyam-érzékenyebbek, mint a rövid futamidejűek.

Az elemzők véleménye

A befektetőknek figyelni kell, milyenek a piaci várakozások, azaz milyen hozamkilátásokra számítanak az elemzők. A szakemberek szerint az év első három hónapjában bizonytalan makrogazdasági környezetben kis forgalom mellett folytatódott az árfolyamok lemorzsolódása. Csupán a kétéves lejáratú államkötvény árfolyama emelkedett. Június elején azt lehetett tapasztalni, hogy az állampapír-piaci befektetők aktivitása igen alacsony, a piac szereplői kiváró álláspontra helyezkednek, mindenki az aktuális makrogazdasági adatokra (infláció, folyó fizetési mérleg) vár. A koszovói helyzet rendezésével, valamint a makrogazdasági adatok esetleges javulásával a külföldi befektetők újbóli erősebb piaci részvétele mellett csökkenő hozamokra lehet számítani. Azonban ez a hozamcsökkenés még nem várható a közeljövőben, sőt az inflációs adatok várható nyári romlásával még további hozamemelkedés is elképzelhető a hosszabb futamidejű állampapírok esetében.

Ezért az elemzők szerint most a 1,5-2 éves átlagos hátralevő futamidejű államkötvény az ideális befektetési forma. Ennek alapján a 2001/D (lejárata 2001. 02. 12.) jelű államkötvényt célszerű választani. A 1,5 éves hátralevő futamidő ugyanis tükrözi azt a várakozást, hogy különösen a hosszabb futamidejű államkötvénynél a nagyobb hozamcsökkenés valószínűsége relatíve alacsony, ezért nem várható, hogy az árfolyama jelentősen változna.

Indexek

A kötvények árfolyamváltozását tükröző MAX államkötvényindex értéke egyébként június első hetének végéig 18,77 százalékos hozamot mutatott az elmúlt egy év során. A MAX-index kosarában megtalálhatók mindazon fix kamatozású magyar államkötvények, amelyeknek hátralevő futamideje nagyobb, mint 1 év.

Június végén egyébként a három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción 15 százalék alá csökkent az átlaghozam. Az egyéves futamidejű diszkont kincstárjegyek által elérhető hozam megközelíti a 14 százalékot, a kétéves kötvény 13,8, a hároméves kötvény 12,95, míg az ötéves 10,8 százalékos hozamot nyújt a befektetőknek. Június első hetében tartották a 10 éves kötvény aukcióját, ahol is a hozamok 10 százalék alatt maradtak, a maximálisan elérhető hozam éppen 9,99 százalék lett.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. július 1.) vegye figyelembe!