Kibocsátók, forgalmazók

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. június 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 15. számában (1999. június 1.)

A hazai tőzsde főbb szereplőinek kapcsolatrendszerét az utóbbi időben előbb botrányoktól tarkított válságidőszak jellemezte. Nemrégiben szintén mozgalmas időszak volt, amikor ugyan kevesebb volt a csőd és a pereskedés, de folyamatosan levegőben lógott a kérdés: melyik céget mennyire rázták meg a válságok, illetve milyen drasztikusan jönnek elő a szőnyeg alá söpört problémák egy esetleges újabb krízis során.

Az 1998 ősze óta volt brókerbukásokról külön írásban emlékezünk meg, itt elég legyen csak annyit megemlíteni, hogy az orosz események (amelyek eddig a legsúlyosabb hazai tőkepiaci krízist idézték elő) a címben említett szereplőknél mindenütt hatottak. Leginkább a forgalmazók kerültek csődbe, de rengeteg befektető (főleg a tőkeáttétellel spekulálók) is kitapsolta magát a piacról, és gyakorlatilag mindenét elveszítette. A kibocsátók sokszor maguk is befektetők voltak, és néha éppen a brókercégek csődjei okoztak veszteséget a felelőtlenül kockázatos brókercégekkel hozamgaranciás ügyleteket vállaló társaságoknak. Sok helyen jó időre háttérbe szorultak a tőkeemelési vagy részvényeladási tervek. A kibocsátókat és a befektetőket is sújtották a nyomott árak miatt elmaradó tőkepiaci tranzakciók, a kibocsátók nehezebben vontak be forrást a nyilvános piacról, a befektetők pedig nem válogathattak a kedvező jegyzési lehetőségekből.

Piaci tisztulás

A válság utáni nyugalomban a még mindig túl népes forgalmazói kört másképpen szelektálják. A krízis idején drasztikus csődök, veszteségek kísérték a piaci tisztulást, most a nyugodtabb időszakokban inkább egyesülések, felvásárlások rostálják a piacot. A nyereségesen működni már képtelen, ám ügyfélállományuk révén értékes kisebb szolgáltatók igyekeznek a csúcson abbahagyni, és felkínálják magukat a piaci lehetőségek tekintetében optimista, terjeszkedni vágyó és képes, közepes vagy nagy szolgáltatóknak. Erre volt példa a Hypo-Securities ügyfeleit átvevő CA, a Pest-Buda Értékház klienseit megszerző DH Dunaholding esete. A legfrissebb hírek szerint a Dunainvest Tőzsdeügynökség is ez irányba lép, amikor a Bankár Befektetési Rt.-re és néhány kisebb szolgáltatóra is kivetette hálóját.

A forgalmazók és a befektetők, illetve a kibocsátók és a befektetők kapcsolatainak azért vannak szebb oldalai is. Mindinkább elterjednek az ügyfélbarát szolgáltatások, így a legtöbb cégnél telefonon, faxon vagy éppen Interneten keresztül is biztonságosan adhatók megbízások. A brókercégek közül egyre többen alakítanak ki elemzőrészleget, a befektetői tájékoztatás minősége javul, a brókercégek internetes honlapjai fejlődnek, már a kisebb cégek is napi gyorselemzéssel, heti összefoglalóval, nagyobb cégelemzésekkel lépnek ügyfeleik elé. A kibocsátók pedig komolyabban veszik a tőzsdei előírásokat, például a negyedéves gyorsjelentések, éves jelentések kiadásakor, közgyűlés összehívásakor a tőzsde által szabott határidőket is szinte kivétel nélkül betartják. Ez persze valószínűleg inkább a borsos bírságoknak, semmint a mentalitás változásának köszönhető, ami a pozitív végeredmény szempontjából aligha fontos.

Az elsődleges forgalmazók aktuális listája 1999. január 1-jétől
ABN Amro (Magyar) Bank Rt.
ÁB Monéta Értékpapír Rt.
BNP-Dresdner (Hungária) Értékpapír Rt.
CA IB Értékpapír Rt.
CIB Bróker Rt.
Citibank Befektetési és Értékpapír (Magyarország) Rt.
Erste Bank Befektetési Magyarország Rt.
ING Barings Értékpapír Rt.
IE-New York Bróker Befektetési Rt.
Magyar Értékpapír-forgalmazó és Befektetési Rt.
MKB Értékpapír és Befektetési Rt.
OTP Értékpapír Rt.
Postabank Értékpapír Rt.
Rabobank Befektetési Rt.
Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt.
Takarék Bróker Értékpapír-forgalmazó és Tanácsadó Rt.
 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. június 1.) vegye figyelembe!