A piacra jutást elősegítő támogatások

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. május 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 14. számában (1999. május 1.)

A piacra jutást elősegítő támogatások között 28 jogcím szerepel. A támogatások elsődleges célja a mezőgazdasági termékek minőségének javítása, az Európai Unió szabályozásával konform minőségbiztosítási rendszer megvalósítása minőségvizsgálatok, tanúsítványok beszerzése útján. A címzettek – fő szabályként – azok a vállalkozások, akik az adott pályán működő terméktanácsok tagjai. A támogatások egy része pályázat útján szerezhető meg (pl. a közösségi agrármarketing támogatása, az élelmiszer-biztonság támogatása), amelyekre vonatkozó felhívások a közeljövőben fognak megjelenni. A kedvezmények másik része kérelem alapján igényelhető normatív támogatás.

ÁLLAT-EGÉSZSÉGÜGYI KÖLTSÉGEK

Az állat-egészségügyi prevenciós költségekhez, az állatgyógyszer-vásárláshoz nyújtott támogatások negyedévenként, a tárgynegyedévet követő hónap 20-ától igényelhetők az adóhatóságtól.

1. Prevenciós és gyógyszerköltségek támogatása

A támogatást a vágóbaromfi- és az étkezésitojás-termelők vehetik igénybe, feltéve hogy tagjai a Baromfi Terméktanácsnak. További feltétel, hogy az adott terméket állatorvosi exportellenőrző számmal rendelkező baromfivágóhíd részére értékesítik. A támogatás célja a felmerült költségek részleges megtérítése.

A támogatás mértéke vágóbaromfi-nevelő telepeken:

Növendék csirke 1,50 Ft
Pecsenyeliba 3,30 Ft
Növendék liba 12 hetesnél idősebb 3,30 Ft
Fiatal liba (9 héttől 9 hóig) vágásra 3,30 Ft
Hízott liba, töméssel hizlalt 4,50 Ft
Növendék pulyka 12 hetesnél fiatalabb 2,50 Ft
Növendék pulyka 12 hetesnél idősebb 2,50 Ft
Pecsenyekacsa, legfeljebb 8 hetes intenzív tartásban 1,00 Ft
Hízott kacsa, töméssel hizlalt 3,00 Ft

A növendék liba és növendék kacsa támogatása

Növendék liba 12 hetesnél fiatalabb 33 Ft
Növendék liba 12 hetesnél idősebb 33 Ft
Növendék kacsa 12 hetesnél fiatalabb 20 Ft
Növendék kacsa 12 hetesnél idősebb 20 Ft

Étkezésityúktojás-termelők támogatása: 14 Ft/db tojójérce.

2. A vágónyúl hatósági ellenőrzése

A támogatás a nyúl vágóhídra szállításakor a berakodásnál igénybe vett állatorvosi ellenőrzés költsége után igényelhető, mértéke az állat-egészségügyi vizsgálat számlával igazolt nettó (áfa nélküli) költsége, legfeljebb azonban 8 Ft/db.

3. Méhcsaládok egészségügyi költsége

A támogatást a méhcsaládok kezelésének állat-egészségügyi költségei után igényelheti az a méhész, akinek a tulajdonában az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás 1998. június 1. és szeptember 30-a között elvégzett felmérése alapján méhcsalád volt. További feltétel, hogy a termelő a Méhészeti Terméktanács tagja legyen. A támogatás az állat-egészségügyi költségek 70 százalékára terjed ki, legfeljebb azonban 500 Ft méhcsaládonként.

4. A természetes méz vizsgálata

A természetes méz higiéniai és minőségmeghatározó laboratóriumi vizsgálatainak költségei után vehető igénybe. A támogatásra az a természetesméz-előállító, -forgalmazó jogosult, aki a vizsgálati költségeket viseli. A természetes méz minőségvizsgálata utáni támogatás 2000 Ft mintánként, az idegenanyag-tartalom vizsgálata utáni támogatás legfeljebb 8000 Ft mintánként.

5. A halgazdaságok állat-egészségügyi költségei

A halgazdaságok állományával kapcsolatos vírusmentesítési vizsgálati költségek évente két alkalommal támogathatók, mértéke vizsgálatonként legfeljebb 80 ezer forint.

6. A halak hatósági ellenőrzése

A támogatást a halgazdaságokban, víztározókban, a Balatonon, a Fertő tavon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon lehalászott édesvízi áru- és tenyészhal szállítása alkalmával, a berakodáskor végzett állatorvosi vizsgálat költségei után igényelheti, aki a szolgáltatást megrendelte és kifizette. A támogatás mértéke minden megkezdett száz kilogramm után legfeljebb 100 Ft.

NÖVÉNY-EGÉSZSÉGÜGYI KÖLTSÉGEK ÉS A MINŐSÉGVIZSGÁLAT

A támogatás az FVM megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásai, a megyei növény-egészségügyi és talajvédelmi állomásai, az OMMI, az Országos Borminősítési Intézet, valamint a Gyógynövény Kutató Intézet állat- és növény-egészségügyi, minőségvizsgálati költségeinek részbeni megtérítését szolgálja.

1. Vetőmagtermesztés

A terméktanácsi tagok az OMMI által végzett, alkalmas minősítésű, szántóföldi és faiskolai szemlék minősítési díjának, valamint a hazai termesztésű, alkalmasnak minősített vetőmag fémzárolási díjának és szaporítóanyag-certifikációs díjának 50 százaléka mértékéig támogatást vehetnek igénybe.

2. Gabonavizsgálat

A Gabona Terméktanács tagjai támogatásban részesülnek a hazai kalászos gabonafélék, a szemeskukorica, a takarmánykeverékek, a liszt, a dara kötelező állat- és növény-egészségügyi vizsgálati díjának 75 százalékát elérő mértékben.

3. Szántóföldi, kertészeti, faiskolai vizsgálatok

Az adott terméktanács igazolt tagjai az alábbiakban felsorolt vizsgálati költségek 50 százaléka erejéig agrártámogatást vehetnek igénybe, feltéve hogy a használt területet a megyei növény-egészségügyi és talajvédelmi állomásoknak – meghatározott határidőben – bejelentették:

  • vetőmagtermesztésre és szaporítóanyag-előállításra használt szántóföldi, zöldség-, dísznövény és gyógynövény növény-egészségügyi vizsgálata,
  • engedélyes faiskolai termőterület szántóföldi és faiskolai növény-egészségügyi vizsgálata,
  • hazai termesztésű, alkalmasnak minősített vetőmag és szaporítóanyag növény-egészségügyi vizsgálata.

4. A friss zöldség-, gyümölcsfajok minőségvizsgálata

A Zöldség és Gyümölcs Terméktanács igazolt tagjai, a friss zöldség- és gyümölcsfajok kötelező minőségvizsgálati (igazgatási szolgáltatási) díja 70 százalékának erejéig támogatást vehetnek igénybe.

A támogatással érintett fajok: karfiol, zöldborsó, zöldbab, póréhagyma, tojásgyümölcs (padlizsán), cukkini, vöröshagyma, hajtatott cikória, paradicsom, cseresznye és meggy, szamóca, fejes káposzta és kelkáposzta, bimbóskel, halványítózeller, paraj, szilva, csemegeszőlő, fejes saláta, fodros endíviasaláta, széles levelű endíviasaláta, étkezési paprika, uborka, sárgarépa, alma és körte, őszibarack és nektarin, kajszi, spárga, sárgadinnye, görögdinnye, fokhagyma.

5. Hazai borok OBI-vizsgálata

A támogatásokra azok a boripari terméket (szőlőbor, pezsgő, habzóbor, gyöngyözőbor és vermut) előállító, palackozó termelők jogosultak, akik a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt az OBI kötelező alapvizsgálatait igénybe vették. A támogatás a vizsgálati díj számlával igazolt összegének 50 százalékáig terjed. Az 1999. január 1-jétől elvégzett vizsgálatok után július 20-tól, a továbbiakban pedig a tárgynegyedévet követő 20-tól igényelhető a támogatás az adóhatóságtól.

6. A gyógy- és fűszernövények minőségvizsgálata

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács igazolt tagjai a növényfajok minőségvizsgálati díjának 50 százaléka erejéig támogatásban részesülnek. A támogatást az adóhatóságtól negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-tól lehet igényelni.

A támogatott gyógy-, illetve fűszernövényfajok: hárs, menta, koriandermag, ánizsmag, édeskömény, egyéb illatszer- és gyógynövény (kamilla, csipkebogyó, zsurló, citromfű, csalán, galagonya, bodza, körömvirág, fagyöngy, macskagyökér, angelika, lestyán, orbáncfű, máriatövis, kakukkfű).

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. május 1.) vegye figyelembe!