A mobil kapcsolat

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. február 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 11. számában (1999. február 1.)

A lakossági szolgáltatásokat kínáló bankok szinte kivétel nélkül lehetővé teszik, hogy ügyfeleik telefonon is elintézhessék banki ügyeiket. Ma már nem számít újdonságnak a mobilbank sem.

Sok pénzintézet vezetett már be éjjel-nappal hívható telefonos szolgáltatást. Az OTP Telebank szolgáltatása például lehetővé teszi a folyószámla-egyenleg utáni tájékozódást, a kártya letiltását, de a pénzintézet ügyfelei előre megadott, legfeljebb 99 bankszámlára telefonon keresztül is utaltathatnak. Az automatikus gépi megoldást (tone üzemmódú készülékről gombok leütésével végrehajtott műveletek) kiegészíti az élő szolgáltatás, ahol az ügyfelek banki dolgozókkal beszélhetik meg pénzügyeiket.

Teljes körű ügyintézés

A CA-Telefon-Bank teljes körű szolgáltatást nyújt ezt igénylő ügyfeleinek. A kódok beütésével szinte mindenről lehet itt informálódni. Az előre megadott számlaszámokra lehetővé tett (naponta maximum 150 ezer forint összegig terjedő) gépi átutalás mellett pedig az úgynevezett operátori (banki dolgozó által működtetett) rendszer segítségével – tranzakciónként ötvenezer forintos limitig – bárhová lehet utalni. A hangpostán üzenni lehet az ügyintézőknek, és nyomtatványok is rendelhetők.

Hasonló rendszert működtet még az Inter-Európa Bank és az előző évtől a CIB Bank, valamint az Erste Bank is. A nonstopbanknál pedig a konstrukció lényegéhez tartozik a teljes körű telefonos ügyintézés. A Citibanknál (ahol a szolgáltatás szintén elsősorban a távkapcsolaton alapulhat, hiszen a banknak csak egyetlen fiókja üzemel) a telefonos megbízásokat nem számítógép, hanem pénzintézeti dolgozók fogadják.

Tavaly több hazai pénzintézet is felismerte: számukra is hasznosíthatók a mobiltelefonok üzenetküldő szolgáltatásai. A mobilbanknak nevezett megoldást elsőként az Inter-Európa Bank és a CIB Bank alkalmazta. A mobilkínálat azonban ma már szerepel az OTP Bank és a Budapest Bank ajánlatában is. A rendszer lényege: a pénzintézet terhelés vagy jóváírás esetén azonnal (és automatikusan) rövid szöveges üzenetet küld az előfizető mobiltelefonjára a tranzakcióról és azutáni számlaegyenlegéről. Akad olyan pénzintézet (az OTP Bank), amelynél az ügyfél is kérhet így információkat. A bankok ezeket a szolgáltatásokat általában különböző díjcsomagban ajánlják.

A mobil lehetőséget kínáló pénzintézeteknek mindkét hazai GSM-szolgáltatóval külön-külön kell megállapodnia. Ennek egyébként az az oka, hogy jelenleg még nem lehet a két GSM-rendszer között szöveges üzeneteket küldeni, nincs úgynevezett SMS-roaming.

Változások a mobilbankban

A mobilbank egyébként – mint az eddigiekből is kiderült – még nem tudja kínálni a telebank (vagyis a vonalas kapcsolat) által kínált szolgáltatások teljes skáláját. Mind a Pannon GSM-nél, mind pedig a Westel 900-nál azonban úgy látják, hogy ezen a téren rövidesen gyökeres változás következhet be. (A kínált készülékek között már most is van olyan, tenyérben is elférő berendezés, amely egyben kártyaterminál is.)

Elképzelhető tehát, hogy nincs messze az idő, amikor valaki mobiltelefonon keresztül pénzt utalhat át, vagy bármilyen pénzügyi tranzakcióra szóló megbízást is adhat. Megvalósítható például az is, hogy a banki ügyfelek a chipkártyás elektronikus pénztárcát a vásárlások előtt nem fali automatákból, hanem mobiltelefonon keresztül töltsék fel.

Ezekhez persze még néhány biztonsági követelményt ki kell dolgozni. A fejlesztések, valamint a technológiai újdonságok hazai terjedésének sebességét elnézve azonban, mindez egészen rövid időn belül is valósággá válhat.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai nemrégiben kilenc megyében és a fővárosban összesen 22 bank 158 bankfiókjában és egy takarékszövetkezetben vizsgálták a kártyakibocsátást, megyénként pedig 20-20 üzletben a kártyahasználat körülményeit tekintették át. Az ellenőrök súlyos szabálytalanságokra ugyan nem bukkantak, de több kedvezőtlen megállapítást tettek. Mint leszögezték: az elfogadóhelyeken nem ritka, hogy megkérdezik az ügyfél titkos PIN-kódját. Gyakori az is, hogy a vásárló érdekeire hivatkozva (jogtalanul) elkérik annak személyi igazolványát. Sokszor előfordul, hogy az automata nem adja vissza, illetve hogy egyes üzletekben az alkalmazottak néhány percre elviszik a kártyát, ami számos visszaélésre ad lehetőséget – áll a felügyelőség jelentésében.
 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. február 1.) vegye figyelembe!