Állampapírpiac

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. szeptember 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 7. számában (1998. szeptember 1.)

Az állampapírpiac a biztonságot, a kiszámítható és a tőke reálértékének fenntartását megkívánó befektetők terepe, ám ezen a területen is fontos lehet a piaci folyamatok ismerete, mert a megfelelő papírok kiválasztásával magas pluszhozam érhető el. A kiindulóhelyzet szerint Magyarországon az infláció sikeres leszorításával párhuzamosan az állampapírpiacon elérhető hozamok is fokozatosan mérséklődnek. Korábban az optimista kormányzati szakemberek év végére már 13 százalék körüli inflációt rebesgettek, a rigorózus gazdaságkutatók szkeptikusak maradtak, és 15 százalékos év végi szintet láttak reálisnak. Surányi György jegybankelnök a nyár közepén 14 százalékot jósolt, igaz, július után ez már egyáltalán nem tűnik irreálisnak: ekkor az előző év azonos időszakához képest már csak 14,1 százalékos volt a pénzromlás. Mindeközben az éven belüli futamidejű állampapírok hozama 16-16,5 százalék körül jár, vagyis az állampapírok így is kedvező befektetésnek tűnnek, hiszen infláció feletti, úgynevezett reálhozamot is adnak. Ennek oka, hogy Magyarország kedvező forintkamatokat kíván fenntartani, nehogy nagyarányú tőkekiáramlás következzen be. A különböző állampapírok (kamatozó kincstárjegyek, diszkont kincstárjegyek, államkötvények) hozamai az év végéig a várakozások szerint továbbra is esni fognak.

Hozamesés szünetekkel

Ez a várakozás több következménnyel is jár: a mai állami kötvénypiacon úgynevezett inverz hozamgörbe alakult ki: minél hosszabb távra köti le valaki a pénzét, annál alacsonyabb éves hozamban reménykedhet, hiszen az állam nem ígér a későbbi évekre is 16,5 százalékos kamatot, amikor az infláció a remények szerint már csak egy számjegyű lesz. A várható hozamesés másik következménye, hogy mégis érdemes lehet hosszabb távú papírokat venni, hiszen a mindig ellentétesen mozgó hozam és árfolyam miatt a papírokon magas árfolyamnyereséget lehet elérni.

Az Államadósság Kezelő Központ különböző aukcióin többféle állampapír kibocsátásával áll a biztonságos befektetést kedvelők rendelkezésére. Az egy hónapos diszkont kincstárjegy ugyan az idén megszűnt, de három, hat és tizenkét hónapos papírt továbbra is lehet vásárolni, míg a hosszabb távú államkötvények között a fix kamatozású papírok mellett hétéves, az infláció feletti, de változó kamatot ígérő is található. 1997 újdonsága volt a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott egyéves kötvény, amely biztonságát és mennyiségét tekintve is erős konkurenciát állított a hasonló futamidejű állampapíroknak. Az MNB-kötvény ráadásul egy ideig szabályozott hozamszintjével mesterséges jegybanki kamatszabályozó eszköz is volt, ám 1998 márciusától az MNB – az ÁKK akcióihoz hasonlóan – piaci körülmények közé engedte a kötvényt, azaz ennek is árverésen alakul ki a hozama. Az aukciókon benyújtott ajánlatok az idei évben is rendre meghaladják a felkínált menynyiséget, a befektetők között a lakossági megtakarítók, bankok, biztosítók, alapok és nyugdíjpénztárak is felsorakoznak, illetve a külföldi invesztorok érdeklődése is nő. A piaci szakértők szerint a nyár végére a piac már kiheveri a választások utáni belpolitikai bizonytalanság keltette kisebb viharokat, így az újabb drasztikus hozamesést a hazai hírek már nem válthatják ki. Itthon gyakorlatilag megszűntek a kockázatok, mindössze azt lesik a befektetők, hogy az új kormányzat valóban elkötelezett marad-e az infláció elleni harcban.

Térségi szemlélet

A térséget egységesen szemlélő külföldi invesztorok akkor növelhetik keresletüket (ami bizonyára hozameséshez vezet), ha a térség problematikus országaiban, elsősorban Oroszországban, megnyugodnak a kedélyek, és csökkenteni lehet a devizatartalékok védelme miatt látványosan megemelt kamatokat.

Az állampapír tehát stabil, kiszámítható, biztonságos terep maradt, abban az időszakban, amikor a részvénypiacok mindvégig bizonytalanok voltak, és a befektetőknek sorra kellett elszenvedniük a gyors veszteségeket. A társpiacok fejlődése és a részvények újabb kedvező növekedése esetén tőke vándorolhat az állampapírok felől egyéb területek felé, ami megemelheti az állampapír-piaci hozamokat. Erre azonban ma még nem sok jel utal.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. szeptember 1.) vegye figyelembe!