Nemzetközi rendszerek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. augusztus 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 6. számában (1998. augusztus 1.)

Magyarországon a nemzetközi kártyarendszerek közül a legelterjedtebb a Europay, ezt követi a Visa. Néhány ezer darabos mennyiségben piacon van az American Express az Amex névre rövidített kártyáival. Nemrégiben jelent meg a piacon az AMEX-Diners Club kártya, ennek jellegzetessége, hogy nincs mögötte számla, az ügyfél egy hónapig hitelbe vásárolhat. A kártya ugyan készpénzfelvételre is használható, de az nagyon sokba kerül. A kibocsátó a kereskedővel kötött szerződés alapján neki járó térítésből fedezi költségeit, illetve tesz szert nyereségre. Ez idő szerint több mint 200 ezer forint nettó keresettel kell rendelkeznie annak, aki ilyen kártyához juthat.

Europay

A Europay International 1997-ben 28 millió kártyát bocsátott ki, ami 18 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ebbe a rendszerbe a következő kártyák tartoznak: Eurocard/Mastercard, Maestro, Cirrus, Eurocheque. A kontinensen a múlt év végén minden tíz új kártya közül hét valamely Europay-márka logóját viselte, piaci részesedése így 60 százalék. Az Európában működő ATM-ek több mint 90 százaléka fogadja el ezeket a kártyákat. A kontinens negyven országában üzemelő ATM-ek száma meghaladja a 167 ezret. A cég vezetősége korábban úgy döntött, hogy a Maestro kártyát teszi alkalmassá a globális on-line debitszolgáltatásokra. A debittranzakciók száma a múlt évben megduplázódott, több mint 9,3 milliárd ecu-nyi összeget vettek fel, illetve költöttek el Europay-kártyákkal. Egy tranzakció átlagértéke 134 ecu volt (ez közel 30 ezer forint).

A Europay-kártyák Németországban a legnépszerűbbek, ott a 72 millió kártya 94 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Magyarországon 1997 végén több mint 1 millió volt a számuk. Jelenleg Magyarországon 1136 ATM fogadja el a Europay-kártyákat, a kereskedők közül pedig több mint 19 ezernél lehet azokkal fizetni.

Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a nálunk fejlettebb országok Europay-kártyaadatai hogyan viszonyulnak a miénkhez. Nálunk a kártyaszám 1 millió 62 ezer. Ugyanez Norvégiában 1 millió 152 ezer, Svédországban 1 millió 330 ezer, Ausztriában pedig 3 millió 701 ezer. A tranzakciók száma nálunk 26 millió volt a múlt évben, Norvégiában 66 millió, Svédországban 60 millió, Ausztriában pedig 130 millió. Az ATM-ek száma a mi 1136 darabunkhoz viszonyítva pedig a következő: Norvégia 1012, Svédország 2434, Ausztria 2382.

Visa

A Visakártya-birtokosok száma Magyarországon 712 ezer volt a múlt évben. Ebből 624 ezret tett ki az Electron, 82 ezret pedig a Classic típusú kártya. Az üzleti kártyákból 4500 darab volt forgalomban. A legdrágább, ugyanakkor legkomfortosabb Visa Gold kártya birtokosainak száma 1997-ben 751 volt. Az összes Visa-ügyfél száma egyébként 72 százalékkal nőtt egy év alatt.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. augusztus 1.) vegye figyelembe!