Maroknyi csodák

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. június 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 4. számában (1998. június 1.)

A világon több mint 50 millióan, Magyarországon több mint 600 ezren élvezik a mobiltelefonok, illetve -szolgáltatások előnyeit. A prognózis szerint az ezredfordulóra az üzleti kommunkáció többségét mobiltelefon-hálózaton keresztül fogják lebonyolítani.

A hét-nyolc évvel ezelőtti mobilkészülékek nagyságukat tekintve kisebb bőröndnek tűntek, és – lévén 5-6 kilósak – nem egykönnyen lehetett mobilizálni őket. A hang minőségre sem volt kifogástalan.

Mára hazánkban az európai átlagot jóval meghaladó ütemben nő a rádiótelefon-előfizetők száma. Ahogy a hajdani hordozható táskarádiót felváltották a zseb-, majd annál is apróbb méretű, de sokkal többet tudó rádiók, úgy kisebbednek a rádiótelefonok is.

Mindentudó jószágok

A maroknyi jószágok súlya manapság 10-15 deka, keskenyek, esztétikusak, akár 30 féle csengéssel, fényjelzéssel, vibrálással jelzik, ha hívás érkezett, könnyen, kényelmesen kezelhetők. A jó hangminőség és hangerő alapkövetelmény, egy-egy típus vonzereje abban is rejlik, amire a távbeszélésen kívül alkalmas.

Minden újabb készülék képes több-kevesebb betáplált és a legutóbb hívott szám(ok) tárolására, a hívás könnyű megismétlésére. Az idei IFABO-n bemutatott hangfelismerő Philips rádiótelefon például hang alapján tárcsáz, ha a tulajdonos előtte beprogramozta a hívandó számot és a hozzá tartozó vezényszót.

A világ első színes, nagy képernyős mobiltelefonja, a Siemens Slo, 5 soros, 80 betűkarakteres üzenet megjelenítésére képes, 10 óra beszélgetési és 100 óra készenléti idővel. Emellett 20 másodperces diktált szöveg rögzítésére, konferenciabeszélgetések lebonyolítására, faxolásra, adatátvitelre alkalmas. Különlegessége a színkódolt telefonkönyv.

A Nokia 6110 készenléti ideje alapakkumulátorral 270 óra, nagy teljesítményű akkumulátorral 450 óra. Hálózatkímélő képessége révén túlterheltség esetén takarékosabb üzemmódra vált – anélkül, hogy a hangminőség romlana. Memóriája 300 név és telefonszám tárolására alkalmas. Speciális képessége jóvoltából kategorizálhatók a készüléket rendszeresen hívók, így programozható, hogy a készülék a különböző helyzetekben melyik hívással, mit kezdjen. Például hivatalos elfoglaltság esetében kiiktathatók a magánhívások és fordítva. Mivel a készülék regisztrálja az utolsó tíz hívást, a tulajdonos nem marad le semmiről. Használható ébresztésre, naptárként, betáplálhatók fontos teendők időpontjai, amelyekre a készülék figyelmeztet. A Nokia 6110 csatlakoztatható másik, ugyanilyen készülékhez, számítógéphez, nyomtatóhoz, alkalmas fax küldésére és fogadására. A konstruktőrök az unaloműzésre is gondoltak; a készülék három digitális játékot kínál (Logic, Memory, Snake), s ha két Nokia 6110-tulajdonos egy időben unatkozik, akár együtt is játszhatnak.

Internet a mobilon

Az újabb készülékek mindegyike alkalmas adatátvitelre, fax- és internet-kapcsolat létesítésére, laptophoz kapcsolt mobiltelefon-kártya révén egyes típusok mozgóképet is tudnak továbbítani. Nokia, Ericsson és Motorola készülékekből fogy a legtöbb. A mobiltelefonárak mindhárom szolgáltatónál 40 és 170 ezer forint közötti skálán mozognak, a belépés díja 25-27 ezer forint, de egy-egy akció során fél, sőt harmad áron lehet készülékhez, illetve előfizetéshez jutni. A percdíjak – attól függően, milyen díjcsomagra köt szerződést az előfizető – változatosak.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. június 1.) vegye figyelembe!