Programrendszerek a vállalatoknál

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. április 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 2. számában (1998. április 1.)

A vállalatok működését bemutató, követő adatok csoportosításának módszerei – bár folyamatosan változtak – igazán nagy lendületet a számítástechnika robbanásszerű előretörésével kaptak. Napjainkban már nagyon sokféle programrendszer segít a vállalati irányítás feladatának megoldásában. A programrendszerek folyamatosan versengenek egymással, alkotóik szinte évenként produkálnak újdonságokat.

Ma Magyarországon jelenleg 5-6 nagyobb és sok kisebb programrendszert kínálnak a forgalmazók. A kisebb rendszerek PC-s környezetben alkalmazhatók a kis- és közepes vállalkozások mindennapjaiban. A nagyobb rendszerek már komolyabb hardver- és szoftverigény mellett, jól kiépített hálózati struktúrában dolgoznak integrált környezetben. Ezeket a rendszereket igazán csak a nagyvállalatok tudják kihasználni.

A kulcsszó: integráció

Az integrált vállalatirányítási rendszer lényegének megértéséhez meg kell ismerkedni a vállalatok belső folyamataival. Ezen folyamatok magukban foglalják a teljes pénzügyi, anyaggazdálkodási, logisztikai, emberi erőforrási, a különböző termelésirányítási és nem utolsósorban a vezetői információs területeket. E területek mindegyike az anyag- és információáramlás jól definiálható együttese, azaz informatikai nyelven leírható, kiválóan algoritmizálható. Ezért a szoftvergyártó cégek előszeretettel készítenek programokat az egyes részterületekre. Az igazán jól működő rendszerek azonban mégis azok, amelyek az ügyvezetés teljes vertikumát kezelni tudják.

Jelenleg, ami az eladási statisztikákat illeti, az SAP (System Application Programing) német fejlesztésű rendszer vezető szerepet tölt be. Az SAP lépésről lépésre alakította ki a teljes integrált rendszerkörnyezetét. Az SAP – az 1989 óta tartó együttműködés során – a DYNAsoft szakértői bázisára támaszkodva építette ki magyarországi hídfőállását. A rendszer már több verzióban napvilágot látott, jelenleg a legújabb fejlesztés a tavaly szeptemberben piacra lépett R/3-as, az eddigi verzióik közül az egyetlen, amely megoldotta a 2000. év problémáját. Ez a verzió már Interneten, illetve intraneten keresztül is elérhető, ami komoly előrelépésnek számít az eddigi SAP-fejlesztésekhez képest. Jelenleg több magyarországi forgalmazója is van a rendszernek, amelyhez, legújabb tagként, a nemrég megalakult SAP Magyarország csatlakozott. Maga az SAP az elmúlt 8-9 évben majdnem 100 eladott rendszerrel dicsekedhet Magyarországon, éves forgalma csaknem eléri az 1 milliárd forintot, az alkalmazottak száma meghaladja a 100-at. (Az egész világon a 8000-et.) A rendszer 3 rétegű kliensszerver, amely adatbázis oldalon az összes nagy adatbázis-kezelővel képes kommunikálni (Informix, Oracle, DB2, MS SQL Server), míg kliens oldalon elérhető Windows 3.1 és 95-s, MS NT Workstation, UNIX, Apple Macintosh felületeken. Szerver oldalon az MS NT Server, UNIX, illetve az AS/400 platform jöhet szóba.

A hazai piac másik meghatározó cége az ORACLE, amely a számítástechnikában óriási tapasztalatra tett szert. Az Oracle Applications a maga 35 moduljával teljes vállalatirányítási rendszert kínál a felhasználónak. Hasonlóan a más rendszerekhez ezek a modulok különböző csoportosításban használhatók. Így alakult ki az Oracle Financial vagy az Oracle Manufacturing stb. A nevek csupán a modulok egy-egy, nem szigorúan körülhatárolt halmazát jelentik. Ellentétben a vetélytársakkal, az adatbázis-kezelő múltból következően, az Oracle Applications csak egy adatbázis-kezelőt támogat. Ez a programrendszer 2 rétegű szerver/kliens technológia, kliens oldalról Windows 3.1 vagy 95 és NT, IBM OS2, UNIX, illetve Apple Macintosh, míg szerver oldalon a UNIX, a Dec Vax/VMS, IBM Mainframe, illetve az MS NT alkalmazható. A rendszer forgalmazásával és implementációjával jelenleg több tanácsadó cég mellett az Oracle Hungary mint fő terjesztő foglalkozik.

Tavaly Magyarországon újabb konkurens termék jelent meg, helyet követelve magának a piacon. A LAWSON INSIGHT amerikai fejlesztésű alkalmazás, amely hasonlóan a vetélytársakhoz a teljes ügyviteli és vállalatirányítási rendszer kiszolgálását célozta meg. Jelenleg Magyarországon a B.M.S. Magyarország Kft. forgalmazza a LAWSON program International verzióját, amely tavaly óta már a magyar számviteli szabályoknak is teljes mértékben megfelelően, magyar nyelven, és az ITAA-bizonyítvánnyal hitelesítetten 2000. év kompatibilisan áll a felhasználó nagyvállalatok rendelkezésére. A LAWSON a többi rendszerhez képest könnyen alkalmazható, a gyors implementációjával, a hardverplatform függetlenségével. Ráadásul rugalmasan illeszthető más programrendszerekhez. A LAWSON INSIGHT olyan 3 rétegű szerver/kliens technológia, ahol adatbázisrétegen az Informix, az Oracle, a SyBase, illetve a DB2 alkalmazható, szerver oldalon az RS6000-s, a SUN, a HP, DEC, NT, Unisys, illetve az AS400-as platformokat szolgálja ki, míg kliens oldalon a karakteres képernyőtől a Windows felületeken át, a Macintosh gépek mellett Web browseren keresztül is elérhető. Az alkalmazás kialakításakor törekedtek a gyors, könnyen strukturálható, rugalmasan paraméterezhető adatforgalom, a felhasználóbarát, magától értetődő kezelőfelületek kialakítására.

A fentieken kívül még meg kell említenünk olyan rendszereket is, amelyek ha nem is meghatározó, de figyelmen kívül nem hagyható szerepet töltenek be a vállalatirányítási rendszereket szállító cégek piacán. Ilyen a BAAN, CODA, PeopleSoft, JDEdwards stb.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. április 1.) vegye figyelembe!