Vezetékkel és anélkül

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. március 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 1. számában (1998. március 1.)

A távközlési szolgáltatások robbanásszerű fejlődését a digitális technika megjelenése is elősegítette. A korábbinál megbízhatóbbá, praktikusabbá vált a kommunikáció. A távmunka lehetősége, a távoktatás terjedése, a mobiltechnológiák, az ISDN-alkalmazások és az Internet rohamos térnyerése az üzleti és a magánéletben egyaránt újabb, egységesített fejlesztéseket generál. Az új áramlatokat, az egyre növekvő igényeket felmérve olyan telekommunikációs alkalmazásokkal is találkozhatunk a honi piacon, amelyek a világ legfejlettebb országaiban is most vannak terjedőben.

Zsinór nem kell

A DECT- (Digital Enhanced Cordless Telephone, vagyis digitális továbbfejlesztett vezeték nélküli telefon) rendszert az ETSI STC RES-03 Cordless Communication műszaki csoportja fejlesztette ki a 90-es évek elején (ETSI-European Telecommunications Standards Institute). Jelenleg folyik a szabványosítása a DECT Project keretében. Ez olyan szabvány, amely az alkalmazások teljes skáláját támogatja az egycellás otthoni zsinór nélküli telefontól a többcellás, vezeték nélküli PBX-rendszeren keresztül a vezeték nélküli helyi hurokig, állandó helyű vagy egy bizonyos távolságon belül mozgó előfizetők számára. Azaz egyformán alkalmas az otthoni, egyvonalas zsinór nélküli telefonhoz és a nagy rendszerekhez, amelyek több ezer felhasználót szolgálnak ki.

Kifejlesztése óta számos országban nagy népszerűségnek örvend, ami annak is köszönhető, hogy a gyártóknak kicsi, könnyen kezelhető, egymással felcserélhető kézi telefonokat sikerült előállítaniuk az egységes szabvány alapján. A DECT- szabvány alkalmazható az integrált kommunikációs megoldásokban is, például a GSM-ben vagy ISDN-ben. A szabványt 1996 végéig több mint 40 országban fogadták el. Az ETS-en (európai szabványon) alapuló egységes technológia, valamint a piaci verseny folyamatosan nyomja lefelé a berendezések árát.

Felhasználási lehetőségek

A DECT-rendszer tulajdonképpen a mobilrendszerek digitális családjához tartozik. Ez az 1900 Mhz-es frekvenciatartományban működő technológia egy rádiós és kommunikációs interfész alapján többféle felhasználásra nyújt lehetőséget. Az egyszerű DECT adóvevő 12 egyidejű kapcsolatot képes kezelni, további előnye a rugalmas frekvenciahasználat, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a csatornaválasztást a kézi készülék és nem a központ végzi. Folyamatos csatornakijelölő mechanizmussal rendelkezik (DCS – Dynamic Channel Selection), amely 120 csatornát pásztáz végig, és ezek közül választja ki a legjobbat. Például ha egy csatorna forgalma "zavaros" lesz, a készülék automatikusan egy másik csatornára kapcsol át, anélkül, hogy a felhasználó beleavatkozott vagy észrevette volna.

A DECT lehetséges funkciói a következők:

  • WPABX – iroda zsinór nélküli alközpont
  • RLL – közcélú rádiós előfizetői hálózat
  • CT – vezeték nélküli lakástelefon
  • TELEPOINT – nyilvános vezeték nélküli telefon
  • GSM/DECT – hozzáférés mobilrendszerekhez

A különböző DECT-területek számára a Siemens először nagy mennyiségű, olcsó Gigaset termékcsaláddal lépett be a piacra.

Egy DECT zsinór nélküli telefon sokkal jobb beszédminőséget, nagyobb hatótávolságot nyújt, mint a vezeték nélküli telefonok korábbi generációi, és lehetővé teszi az ingyenes házon belüli kommunikációt a bázisállomás és a zsinór nélküli telefon között. Az alap DECT- rendszer legnagyobb hatósugara kültérben 300 méter, beltérben 50 méter. Ez a kiszerelés legfeljebb 6 mobilkészülék kiszolgálását teszi lehetővé, emellett kényelmi szolgáltatásként a csoportos hívás is lehetséges.

A kényelmesebb DECT-rendszerek, mint például a Siemens Gigaset 1000C, üzenetrögzítővel is elláthatók, valamint menüvezérelt útmutatást adnak a helyes felhasználásról. Ezenkívül regiszteres belső telefonkönyvet is tartalmaznak. Ehhez a rendszercsaládhoz egy pluszadapter is tartozik (Gigaset 1000 TAE), amellyel a hagyományos vezetékes telefon, faxkészülék (G3 és G4) kezelését vagy modem esetleges csatlakoztatását lehet megoldani. Ez a készülék támogatja az adatátvitelt is 9600 bit/s sebességig.

A DECT piaci helyzete

Az első DECT készülék 1993 nyarán jelent meg. Mára már az összes elektronikai gyártó cég (Alcatel, Ericsson, Olivetti, Philips stb.) kifejlesztette saját készüléktípusait.

A DECT-rendszereket eddig Európában mint lakástelefonokat alkalmazták legnagyobb számban, ami annak köszönhető, hogy árban fel tudta venni a versenyt a hagyományos zsinór nélküli telefonokkal.

A DECT/GSM kibontakozó együttműködése nagyon nagy lehetőségeket rejt magában. A GSM nagy területen mobilitást nyújt a DECT-nek, a GSM-hálózathoz pedig a lényegesebben jobb beszédminőségű DECT-tel lehet hozzáférni.

Az érvek, melyek egy GSM-üzemeltetőt erre az együttműködésre ösztönözhetnek, a következők:

  • a DECT olcsó és könnyen telepíthető, nem kell hozzá frekvenciatervezés,
  • jó a spektrumhatásfoka, 20 Mhz sávszélessége van 27 országban,
  • beszédminősége jobb, mint a GSM-nek,
  • DECT/GSM együttműködési szabványok stabilak,
  • 512 kbit/s adatsebességet kínál, és ez a jövőben 2 Mbit/s-ra változik.

A GSM 1800-as (DCS 1800) olcsó, DECT/GSM kettős módú készülék piaci hiánya azonban még késlelteti a megoldás széles körű elterjedését.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. március 1.) vegye figyelembe!