Hírek telefóniából

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. március 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 1. számában (1998. március 1.)

 

A távközlési szolgáltatások robbanásszerű fejlődését a digitális technika megjelenése is elősegítette. A korábbinál megbízhatóbbá, praktikusabbá vált a kommunikáció. A távmunka lehetősége, a távoktatás terjedése, a mobil-technológiák, az ISDN-alkalmazások és az Internet rohamos térnyerése az üzleti és a magánéletben egyaránt újabb, egységesített fejlesztéseket generál.

 

Január végén a világ mobiltelefon-gyártói, -szolgáltatói, illetve az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI) végre megalkudtak a XXI. század új szabványáról, a harmadik, úgynevezett univerzális generációról. A hivatalos rövidítéssel UMTS-ként emlegetett rendszert négy év múlva vezetik be, kétirányú szövegátjátszásra, mozgó videoképek továbbítására lesz alkalmas, és az Internetre is sokkal könnyebben csatlakoztathatja a felhasználót. Az új rendszer kompatíbilis a GSM telefonok túlnyomó többségével, terminálját jóval olcsóbb előállítani. Illeszkedik majd a világ nagyobb részén ma alkalmazott szabványokhoz.

Liberalizálás

Hatályba lépett az alapvető távközlési szolgáltatások (telefon, fax, adatközlés, bérelt vonalak) liberalizálásáról szóló nemzetközi egyezmény. A megállapodást eredetileg 72 ország írta alá, közülük 57 már ratifikálta is, a többiek a következő négy hónapban teszik meg ezt. Az alapszolgáltatások piaci értéke 1996-ban 700 milliárd dollár volt a világon, az egyezmény e piac 93 százalékát szabályozza.

Mobilépítők sorrendje

A Global Mobile felmérése szerint Ericsson, Motorola, Nokia sorrend alakult ki a mobiltelefon-hálózat kiépítésének tavalyi piacán. A svédek az összes megrendelés 25,5 százalékát szerezték meg, az amerikaiak a 23,1 százalékát, a finnek pedig 16,9 százalékot. A megrendelések összértékét figyelembe véve a Nokia végzett az élen 31,2 százalékkal a 29,5 százalékos Ericsson és a 10,1 százalékos Siemens előtt.

Vízhatlan csipogó

Vízhatlan karórába épített csipogót ajánl a japán menedzsereknek a távol-keleti szigetországban működő NTT Mobile Communication Network cég. A nagy stresszben élő és dolgozó vezetők sokat tartózkodnak fürdőkben, ezért néha előfordul, hogy lemaradnak fontos üzenetekről. Mostantól viszont nem, mert ott is elérhetik őket.

Elektronikus posta

Elektronikus postaszolgáltatást vezetett be január végén a Magyar Posta. A 400 millió forintos beruházással kialakított rendszert főleg a nagy levélforgalmat lebonyolító cégeknek ajánlják. A lKevél szövegét, a címeket, az aláírást és a céglogót a megrendelő juttatja el az úgynevezett Elektronikus Posta Központba. Ott szerkesztik, nyomtatják, címzik és borítékolják a küldeményt, majd az bekerül a postai továbbító hálózatba. A levelet hagyományos és elektronikus módon is célba juttathatják. Kódok és azonosító jelek óvják az adatsort, így kizárt az illetéktelen beavatkozás.

Hallgatózás az éterben

A mobiltelefonok lehallgathatóságát sürgeti a Belügyminisztérium. A BM szerint a bűnüldözés eredményességét nagyban javítaná, ha a vezetékes rendszerek mellett a mobilok is ellenőrizhetővé válnának, természetesen csak indokolt esetben és a titkosszolgálati eszközök alkalmazására vonatkozó törvények betartásával. A rendőrség ma is megtudhatja a szolgáltatóktól, hogy az adott számról melyik számot hívták, de ez kevés. Az előre kifizetett kártyákat megvásárlók adatait nem jegyzik föl, tehát a kártyát elvileg bárki használhatja, illetve megszerezheti. A rendőrség szerint ezen kártyák vevőinek adatait is rögzíteni kell.

Francia üvegszál

Teljesen optikai rendszerűvé vált a francia távközlés országos hálózata, miután az év elején befejeződött az üvegszálas alaprendszer kiépítése több mint 150 nagyváros között. Ezer hívásból mindössze 1,5 a téves, ez sokkal jobb, mint az európai 2,5-3-as átlag. Kutatók azt tervezik, hogy az ezredfordulóig a kapcsolatok áteresztőképessége a mostani 32-szerese lesz. Ezt azzal érik el, hogy multiplexmegosztást alkalmaznak az egytized milliméteres üvegszálakon.

Kétutas személyhívó

A kétutas személyi hívóké a jövő – mondják az amerikai fejlesztők. A most még többségben levő készülékek csak üzenetek fogadására alkalmasak, ám interaktív korunkban ez már sokaknak kevés. Azt szeretnék, ha az utcán vagy az autójukban például az Internetről is leszívhatnák az üzeneteket, fogadhatnának és küldhetnének elektronikus leveleket, mintha otthon vagy az irodájukban volnának. Az amerikai Glenayre Technologies Inc., az egyik legnagyobb távközlési cikkeket gyártó vállalat igen erőteljesen költ erre az üzletágára, és azt várja, hogy évi 20-30 százalékkal növelheti eladott kétutas készülékeinek arányát.

Beszédhangra tárcsáz

Hangvezérelt tárcsázás is lehetséges az autókban. Az Ericsson a hangfelismerési eszközök piacán érdekelt Brite és a Vocalis cégekkel közösen nem régen vezette be, hogy a sofőr a kívánt személy nevének vagy telefonszámának bemondásával elindíthatja a készüléket. Tervezik, hogy a hívásátirányításra is kiterjesztik ezt a rendszert, így például elég, ha a felhasználó csak anynyit mond: "Még két órán keresztül a mobilomra kérem a hívásokat!"

A várva várt 1800-as A túlzsúfolt nagyvárosokban évek óta vészharangot kongatnak. A 900-as tartomány telítettségére hivatkozva sürgetik az 1800 Mhz-es frekvencia megnyitását. Magyarországon sincs ez másképp, bár a skandináv vagy a brit viszonyok még messze vannak. Nálunk idén írják ki a pályázatot az 1800 Mhz-es tartományban működő rendszerre, az elbírálás után várhatóan jövő tavasszal lehet először telefonálni ily módon. Az 1800-as adott területen belül nagyságrendekkel több kapacitást nyújt, mint a 900-as, és növeli a barangolási lehetőségeket is. Az is igaz, hogy ehhez legalább négyszer annyi átjátszóadó kell. Ennek a frekvenciának a terjedési sebességét a kétsávos készülékek népszerűsége határozza meg. Vén kontinensünkön a britek vezetnek, ott az összes készülék egynegyede képes mindkét frekvencia használatára. Idén valószínűleg a nyár hozza meg a robbanást, akkortól ugyanis Ausztriában, Finnországban, Görögországban, Luxemburgban, Svédországban, Portugáliában és Norvégiában is megjelenik egy-egy 1800-as szolgáltató. Térségünkben Lengyelország lesz az úttörő. Ott néhány héten belül Varsóban mind a 120 bázisállomás üzemelni fog. A főváros után Wroclaw, illetve néhány további nagyváros következik a koncessziós jogokat megvásárló üzemeltető, a Centertel vállalat terveiben.
 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1998. március 1.) vegye figyelembe!