Kalandra fel!

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. március 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 59. számában (2003. március 1.)
Sokan szeretik a kihívásokat, a merész, veszélyes, bátorságot igénylő kalandokat. Van, akinek az igazi szabadság érzését az jelenti, ha egy meredek sziklafal tetején biciklivel száguldozhat, vagy valahol Afrikában kötélhídon kelhet át egy zubogó folyó felett. Az izgalom a szabadság érzetét kelti, az élmény, a szépség feledteti a fizikai fáradtságot.

Extrém igények, különleges utak

A kalandra vágyók kedvének legfeljebb fizikai-pszichikai állóképességük vagy pénztárcájuk szabhat határt. Ma már nincs akadálya annak, hogy éjszaka fáklyafény mellett lehessen síelni, ahogy a Himalája meghódítása vagy az ősi inkák nyomába eredés sem elérhetetlen álom. Bevethetjük magunkat a dzsungelbe, és farkasszemet nézhetünk a vadállatokkal, megszállhatunk jégszállodában, felülhetünk a rénszarvas vonta szánkóra, vagy beugorhatunk egy jégtörő hajóról a Jeges-tengerbe. A legnagyobb kánikulában gleccsersíelhetünk a francia Alpokban, majd kifekhetünk egy szál fürdőruhában a Riviérára. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, a rafting, a canyoning, a homokdeszkázás, a bicikli-, gyalog- és terepjárós túrák mellett, extrémnél extrémebb utak közül válogathatnak a "ínyencek".

A kalandozás világjelenség. Magyarországon öt éve jelent meg az utazási irodák ajánlatai között a kalandturizmus, s ezzel jelentősen bővült korábbi, ma már szinte unalmasnak tűnő kínálatuk. Sok ember számára ugyanis a tengerparti nyaralás helyett a kikapcsolódást, a feltöltődést az aktív pihenés, a kalandos program nyújtja.

A turisták már nem csak nyáron utaznak, az évnek szinte nincs olyan része, amikor ne indulnának szívesen neki a nagyvilágnak. Az adrenalinszintet növelő túrákat többnyire egyedi kívánságra szervezik, de a katalógusokban is egyre több helyet foglalnak el. A jobb erőnlétet igénylő, úgynevezett erősebb fokozatúakat három-öt, a gyengébbeket 12 fős csoportokban indítják.

Raftingolni, canyoningolni viszont minden mennyiségben lehet. A gyalogostúrák résztvevői elsősorban a huszonévesek, míg a raftingon, a biciklis utakon – az áruk miatt is – inkább a harmincon felüliek vannak túlsúlyban, de nem egy ötvenéves is akad a résztvevők között. Számos példa van arra, hogy az idősebb korosztály is kedvet kap ezekhez a kalandtúrákhoz.

A Cocom-lista áldása

Az amerikai hadsereg az elitegységei számára fejlesztette ki a szívós, gumírozott vászonból, műanyagból készült, felfújható vízi járművet, amelynek előnye, hogy könnyű, és nem törik el a sziklás folyamokon. A sport akkor született meg, amikor ez a speciális eszköz lekerült a titkos katonai Cocom-listáról, s hozzáférhetővé vált a nagyközönség számára. Ekkor néhány őrült elhatározta, hogy bejárja a Himalája addig ismeretlen, vad hegyi folyóit. Így született a rafting.

Küzdelem a habokkal...

Egyre többeket fertőz meg a rafting. Egy izgalmas vadvízi hétvége – állítják sokan – nem csupán egyszeri utazás, hanem egy életre szóló kaland. Amikor belebújnak a "túlélőfelszerelésbe", a nyirkos, speciális neoprénruhába, a párás reggeli időben még nem akaródzik belemerülni a hideg habokba. Aztán az első nagyobb zúgó után – amikor esetleg néhányan már borultak is – kezdik érezni a hajót. A végén már élvezik is a hullámokat, tökéletesedik a csapatmunka, és egyre jobban tetszik a dolog. Este, amikor lerakják a lapátot, a forró zuhany után, száraz ruhát öltve, a tábortűz mellett már eszükbe sem jut a reggeli ódzkodás.

A Vista sport- és kalandturizmus részlegénél májustól szeptemberig a vadvízi kalandok a legkeresettebbek – mondja Lökös Réka részlegvezető-helyettes. A környező országokba szervezett utak, szállás- és utazási költség nélkül 18-20 ezer forintba kerülnek. A félnapos canyoning- (szurdok-) túrák ára 15 ezer forint, ezeket egyedi igény szerint szervezik. Elsősorban harminc éven felüliek érdeklődnek irántuk, a huszonévesek ritkábban áldoznak ilyen utakra.

A vadvízi tutajozás (rafting) mellett vadvízi kenuzást (trekking) és szurdoktúrát is kínálnak Ausztriába, Szlovéniába. A programok fél-egy naposak, a legtöbb helyen szállástól, ellátástól függetlenül is lehet jelentkezni, így rugalmasan, a pénztárcához alakítható a kalandtúra.

Kígyómarás ellen

A szabadban sötétedés után zseblámpával, hosszúnadrágban, csizmában, bottal zajt csapva sétáljunk! * A harapott végtagot a szív magassága alatt kell tartani! * A marás felett le kell szorítani a végtagot! * Amíg segítség nem érkezik, a szorítást 15 percenként el kell engedni!

A fiatalos és fáradhatatlan generáció vad vágyainak és igényeinek kielégítésére találták ki az új-zélandi programot, amelyben a többi között barlangtúra, kajakozás, terepjárós szafari is szerepel. Az ötszázezer forintos árból kedvezményt is adnak.

Kerékpározási igénnyel is sokan keresik meg őket. Európa-szerte szerveznek biciklitúrát, amelyhez már két jelentkező is elegendő. Kelendő az osztrák, az olasz és a francia Alpokba induló magashegyi túrázás, miként a többnapos erdélyi csillagtúrák is. Ez utóbbiak érdekessége, hogy a gyaloglók málháit szamarak viszik fel a hegyekbe. A felfedező gyalogtúrák résztvevői 7 és 77 év közöttiek.

A holland túrákra a kikötőkben, hajókon szervezik a szállást. A résztvevők egyenként tekernek, reggelente kézhez kapják az úticsomagot és a térképet. Ez a program 150 ezer forintba kerül a kétfős, első osztályú kabinban. A borsos díj ellenére is nagy az érdeklődés, elsősorban a negyvenes-ötvenes korosztály körében. Hollandián kívül a Loire-völgyben, Ausztriában, de akár a gyönyörű toszkán vidéken is lehet kerekezni.

Érdekes színfolt az utazási irodák palettáján a két egyetemista által "buliból" alapított miskolci Baraka utazási iroda. Azzal a céllal hozták létre, hogy kalandos helyszínekre vigyék el az érdeklődőket, minél többet megmutatva az adott országból úgy, hogy a legegyszerűbben oldják meg a szállást és az étkeztetést. A nepáli, dél-amerikai, kenyai, izlandi utak mellett a legnépszerűbb a szicíliai vulkántúra. A résztvevők életkora húsz és harminc év közötti.

A mesés Távol-Kelet, Délkelet-Ázsia gyöngyszemeinek – Malajzia, Borneó, Szingapúr, Jáva és Bali – felfedezésére invitál az Unitravel Utazás- és Sportszervező Iroda. A kalandvágyók bebarangolják az esőerdőket, a dzsungeleket, Jáva vulkanikus képződményeit. A Maláj-félszigeten gyalogtúrát szerveznek a dzsungel mélyébe, ahol nomád bennszülött törzsekkel találkoznak. Az április és szeptember között induló, vadlessel egybekötött dzsungeltúrát 15-20 fős csoportok részére hirdetik, 230 ezer forinttól. Az északskandináv felfedezőutat kis csoportok részére szervezik. A turisták megcsodálhatják az éjféli napfényt, s gyalogtúrát tesznek az Északi-foknál a fjordok partján. A kis csoportos, 14 napos utakat 240 ezer forinttól kínálják.

Semmi vész!

Ilyenkor, kora tavasszal indulnak a kalandos gyalogtúrák. Az aktív kikapcsolódást kedvelők egyik kedvenc úti célja Nepál. A Tensi Adventure Utazási Iroda már 350 ezer forinttól kínál kéthetes nepáli utakat. A 4000 méter magasságban lévő Anapurna megmászása komoly felkészülést, jó fizikai állóképességet igényel. De jó erőnlétre van szükségük azoknak is, akik a három-négy napos tibeti határvidékre szervezett trekkingtúrákra vagy raftingexpedíciókra fizetnek be, hiszen egész nap egy gumicsónakban kell evezniük.

Érdeklődésre tartanak számot az afrikai, ázsiai dzsungel- és vadtúrák, ezek ára 480 ezer forintnál kezdődik. A turistákat fegyveres vadőrök kísérik a veszélyes kalandra, hiszen ezen a vidéken karnyújtásnyira kerülnek a szelídnek egyáltalán nem mondható oroszlántól, tigristől. Aki akar, az a fa tetején alhat a szavannában. A földi és "égi" kényelmes kabinból csengővel jeleznek a vadőrnek, aki elkíséri őket az étterembe. A dél-afrikai túrák 480 ezer forintnál kezdődnek, a helyben kínálkozó extrém programokat valutában kell fizetni.

Divatba jöttek a vitorlástúrák is, amelyek egyben a legjobb csapatépítő programok. A hajón mindenki egyenlő. Mindenkinek megvan a feladata, van, aki főz, más mosogat, takarít. Egy-egy ilyen turnuson nyolc-tíz fő vesz részt. Az irodák Horvátországba, Görögországba, de szerte a világon bárhová szerveznek ilyen túrákat. Ezekre az utakra általában cégek, baráti társaságok jelentkeznek. Ilyenkor derül ki, kinek milyen a pszichikai "állóképessége", hiszen az összezártság egy héten át éjjel-nappal tart.

A túra ára a hajó méretétől függ. Holt szezonban egy hétre általában 480 ezer forintért lehet bérelni egy vitorlást, ehhez hozzájön a kapitány bére. Az árak 400 ezertől több millióig szóródnak. A katalógusban hirdetett kalandtúrák mellett egyéni igények szerint is összeállítanak utakat. Az ügyfél elmondja, merre szeretne utazni, mit szeretne csinálni, és azt megszervezik a számára.

Sokan kedvelik a nomád életmódot, keresik az izgalmas, viszontagságos kalandokat. A Tensi magyarországi és erdélyi terepjárós túrái bővelkednek ebben. A résztvevők sátorban alszanak, ám, ha a környéken sok a medve, akkor a dzsip tetején. Műholdas navigációs eszköz (GPS) segítségével keresik meg azt a helyet, ahol aznap töltik az éjszakát, s ha netán útközben elakad a terepjárójuk, maguk vonszolják ki a kátyúból. A négynapos kalandért 110 ezer forintot kell fizetni. Van olyan terepjárós program, amelynek része például a bekötött szemmel történő vezetés is!

Új módi a homokdeszkázás, ami nem különösebb erőpróba, inkább ügyességet igényel a sivatagi homokdűnéken snowboarddal való "száguldozás". Így a sízés és hódeszkázás szerelmesei forró nyáron is hódolhatnak kedvenc szenvedélyüknek. Aki még ennél is különlegesebb kalandra vágyik, az kipróbálhatja a helikopteres síelést a Kaukázusban, Franciaországban, az Egyesült Államokban vagy Kanadában. A gleccsersíutakat is kedvelik a turisták. Igény szerint Ausztriába, illetve a világon bárhova szerveznek ilyen programokat – nyáron például Chilében lehet síelni.

Utazási horoszkóp

Az asztrológia szerint életvezetésünk, jellemvonásaink nyolcvan százaléka megegyezik azokkal a paraméterekkel, amelyek egy-egy állatövi jegy szülöttére vonatkoznak. Nincs ez másként akkor sem, ha szabadságon vagyunk, vagy éppen turistaként elutazunk. Más elképzelése van például egy Kosnak a vakáció eltöltéséről, mint mondjuk a Vízöntőnek. Az alábbiakból talán lesz, aki magára ismer. * Kos: Szabadsága alatt is állandóan akcióban van. Minden alkalmat kihasznál a mozgásra, legyen az kerékpártúra, hegymászás vagy kirándulás. * Bika: Komótosan készül a szabadságra. A vakáció számára elsősorban az ételeken és italokon múlik. Lehetőleg oda utazik, ahol semmi gond nincs az étkezéssel. Közelebbi úti célokat választ, s repülőgép helyett inkább saját kocsival indul útnak. * Ikrek: Nyugtalan természet, szeret barangolni, naponta más helységgel ismerkedne. Neki találták ki a tengeri és hajóutakat. * Rák: Víz és nyugalom nélkül nem tudja elképzelni a szabadságát. A tengerek, nagy tavak partján nyaral. * Oroszlán: Kedvencei a tüzes, a jeges és a forró tájak, mint például Olaszország, az Alpok vagy Szíria. * Szűz: Praktikus, körültekintő turista. Szeret letűnt korok nyomába eredni. Szívesen utazik Jeruzsálembe vagy Indiába. * Mérleg: Nem szereti a strapás gyalogtúrákat, viszont rajong a kerékpártúráért. Leginkább a tengerszint feletti, 700 méteres magaslatok bűvölik el. * Skorpió: Sokszor csapot-papot odahagyva, egyedül vág neki az utazásnak. Kedvenc helyei a gyógyvizek és a vízpartok. * Nyilas: Első számú utazó, vándor. Szereti a kalandokat, de nem kedveli a hátizsákos turizmust. Olyan helyeket keres fel, amelyet mások hírből sem ismernek. * Bak: Szabadságát erőgyűjtésre használja. Előnyben részesíti a gyalogtúrákat. * Vízöntő: Kilóg a turisták sorából, mivel nem képes sokáig egy helyben maradni. Kedveli a kerékpáros utakat. * Halak: Az utazás szabadság, egyfajta menekülés a számára. Szereti a víz közeli helyeket.

Az extrémek a legnépszerűbbek

Az utazási szakemberek szerint a kalandtúrák közül a különleges, extrém túrák a legnépszerűbbek, igaz, a legdrágábbak is. Borsos ára van például a Tensi finnországi és lappföldi túráinak: az ötnapos út ára 450 ezer forintnál kezdődik, ennek ellenére sok utasuk van. Hiszen ki ne próbálná ki – ha anyagilag megengedheti magának -, hogy kutya- vagy rénszarvasszánt vezessen, vagy hogy a mínusz 30 fokos hidegben egy jégtörő hajóról beugorjon a Jeges-tengerbe? Hogy igluban, eszkimóházban, jégkunyhóban aludjon, jégszállodában szálljon meg, vagy versenyautót vezessen a jeges lappföldi tavakon?

A snowboard veszélyei

Egy osztrák felmérés szerint a snowboardosok nézik meg leggyakrabban közelről a havat, azaz nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy sérülésekkel térjenek haza egy túráról. A magasság, mi több, a dohányzás és a hölgyek közelsége tovább fokozza az elvágódás esélyeit a legveszélyesebb téli sportot űzők körében, így a szomszéd ország orvosainak egy része a snowboardőrület terjedésének köszönheti többletmunkáját. * A tanulmány szerint a snowboardosok naponta átlagosan három-négy alkalommal vágódnak el a hóban, messze megelőzve a trendi síelőket. Nem véletlen, hogy Ausztriában zuhanópilótáknak nevezik a cikázó deszkásokat. De mivel ezer esésenként átlagosan 1,6 esetben történik sérülés, így nyugodtan adhatja meg magát mindenki a gravitációnak. * A tanulmány készítői arra is fényt derítettek, hogy a forralt bor és egyéb lélekmelegítők alkoholtartalma a vérbe jutva ötszörösére növeli a súlyos sérülésekkel végződő esések valószínűségét, ezért nem támogatják az alkohol fogyasztását. * Köztudott, hogy minél magasabban fekszik egy síparadicsom, annál kisebb a levegő oxigéntartalma, és annál fáradékonyabbak az izmok. A kutatók szerint a 2000 méternél magasabban fekvő pályákon kétszer veszélyesebb a sportolás. Így a Mont Blanc közelében senkinek ne jusson eszébe snowboardozni! * Ami pedig a dohányosokat illeti, számukra kifejezetten rossz hírrel szolgál a tanulmány: a cigaretta megduplázza a balesetek esélyét. Ráadásul a nők negyven százalékkal többet zuhannak. A férfiak ugyanakkor ritkábban esnek, viszont súlyosabb sérülésekkel tápászkodnak fel a hóból. * A kutatók szerint nem életszerűek azok a romantikus regények, amelyek arra alapozzák a cselekményt, hogy egy férfi és egy nő síelés vagy snowboardozás közben ütközik egymásnak a napfényben szikrázó sípályán. Statisztikák bizonyítják ugyanis, hogy az esések 94 százaléka magányosan történik, és a maradék 6 százalékba a két ember közötti ütközéseken kívül beletartoznak az ember-fa, illetve az ember-szikla típusú találkozások is...

A légi kalandokat kedvelők számára az iroda incentív túrákat szervez belföldön és külföldön két LI-2-es típusú repülőjével. Ezek egyike Kádár János rendelkezésére állt 1960 előtt. A 19 személyes gép repülési óradíja 360 ezer forint.

Régen kalandoroknak nevezték azokat, akik veszélyes, izgalmas dolgokra/utakra vállalkoztak – és lám, a kalandturizmus térhódításával napjainkban bárki lehet kalandor. A fejlett technikának, a telekommunikációnak köszönhetően már nem olyan veszélyesek ezek a kiruccanások, bárhova megy a turista, biztonságban van. A dzsungelben például vadőrök vigyáznak épségére, vállukon a fegyver, táskájukban ott lapul a kígyómarás elleni szérum.

Pongrácz Ildikó lakberendező vállalkozó

A dolog úgy kezdődött, hogy ő és barátai elhatározták: megmásszák a 2600 méter magas Machu Picchut, majd végigmennek a 4000 méter magas inka ösvényen. Azzal a kéréssel fordultak a Vista Utazási Irodához, hogy szervezzen meg számukra egy dél-amerikai kalandtúrát. * – Peruban szembesültünk a hegymászó gyalogtúra nehézségeivel, hiszen igencsak megerőltető volt az egyre ritkább levegőt szívva több ezer méterre felkapaszkodni, hátunkon a tömött hátizsákokkal. Sátrakban aludtunk, az ellátásról egy velünk tartó helybeli szakács gondoskodott, az élelmet pedig hordárok hozták utánunk. Még szerencse, hogy októberben voltunk, az esős évszak beállta előtti utolsó hónapban. Bár az eredeti úti célt teljesítettük, nem értük be ennyivel. Egy kis pihenő után újabb túrára vállalkoztunk: leereszkedtünk az 1200 méter mélyen fekvő Colca kanyonba. * Hogy mi volt a jó benne? Megcsináltuk, bizonyítottunk önmagunknak. Barátaimmal heten vállalkoztunk, együtt sírtunk, együtt nevettünk, segítettük egymást, összekovácsolódtunk. Ez is az élménnyel teli út hozadéka volt.

Hogy kik vállalkoznak ilyen utazásokra? Déri Tamás utazásszervező szerint általában azok, akik extrém dolgokra vágynak. S hogy mi extrém? Ami egy bennszülött eszkimónak teljesen megszokott, az számunkra különleges, ahogy például egy eszkimó is ilyennek találja a Hortobágy látványát. A kalandtúrákon zömében a felső középosztály 25-50 év közötti tagjai vesznek részt. Sokaknak már huszonöt éves korukban van annyi pénzük, hogy be tudnak fizetni egy adrenalinszint-növelő túrára, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem egy ötvenéves is szívesen áldoz az izgalmakra. Mi több, akadnak olyan hetvenéves házaspárok is, akik unokájukkal együtt indulnak raftingozni. Más kérdés persze, kire hogyan hatnak az élmények. Ki milyen strapabíró, nem kap-e sokkot egy felbőszült elefánt láttán, vagy éppen menet közben derül ki, hogy fizikailag képtelen egy túlélőtúra teljesítésére.

Szonda Sándor, az MVM villamosmérnöke

Sokfelé járt már a világban, mégis a tavalyi izlandi kalandtúra volt a legemlékezetesebb a számára. Olyannyira, hogy az ott készült képekből, fotókból kiállítása is nyílt a Magyar Villamos Művek galériájában. * – Nem mindennapi élmény volt számomra a kétéltű járművel a gleccsertavon, a jéghegyek között hajókázni. Vagy Reykjavík közelében a fekete láva közepén lévő meleg vizű tóban, egy geotermikus erőmű hűtőtavában fürdeni. Olyan lávafolyamokon járkáltunk, amelyek mögött a dombokon kénes források gőzölögtek, hihetetlen kék-zöld-sárga színekben pompázva – mondta a villamosmérnök, aki a tavalyi élményeken felbuzdulva elhatározta, hogy az idén nyáron egy sarkköri kalandra fog befizetni, szintén az Unitravelnél. A Lappföldet, Finnországot, Svédországot, a norvégiai fjordok vidékét szeretné bejárni hűséges útitársával, a feleségével.

A kitartó fizikai erőnlétet igénylő túrákat legfeljebb három főnek indítják. A hagyományostól eltérő túrákra jelentkezők előzetes felkészítésen vesznek részt – mondja Déri -, ahol szakemberek vizsgálják, hogy menynyire bírják a fizikai és szellemi megterhelést. Egy evezőtúrán például a résztvevők folyamatosan le vannak terhelve, egész nap eveznek, és a hajót is cipelniük kell. A Tensi a raftingprogram előtt elviszi a turnust Szlovéniába, ahol egy zuhatagos folyón felmérik, ki miként bírja a terhelést, mennyire tud a többiekkel együtt dolgozni. Az alkalmatlanság azonnal kiderül a viselkedésből, az ilyen emberek ingerlékenyek lesznek, elvonulnak, magukba zárkóznak. Az előkészületek azonban csak a valóban extrém, az átlagon felüli fizikai állóképességet igénylő programokhoz – hegy- és sziklamászás, evezés – szükségesek. Egy dzsungeltúrához elegendő az átlagos fizikai erőnlét. Amint egy vulkánmustrához is, ahol olyan helyeken járnak a turisták, ahonnan bármikor vissza lehet fordulni.

Demján Petra, a Fit Reise Utazási Iroda munkatársa

Meggyőződése szerint annak, akit vonzanak az izgalmas kalandok, egyszer mindenképpen ki kell próbálnia a raftingot. Igaz, a vadvízi evezés veszélyesnek tűnik, mégsem az, hiszen mindenkire kipróbált túravezetők vigyáznak – mondja. * Mint a 23 éves lány bevallotta, régóta dédelgetett álma volt egy kalandos vízi túra, de csak tavaly ősszel, az egyetem befejezése után szánta rá magát. Ausztriában, a Salza folyón próbálta ki először, és annyira megtetszett neki, hogy már készül a tavaszi túrára, amihez testvérének és barátainak is kedvet csinált. * – Izgalmas, hogy a folyó kiszámíthatatlansága miatt nem tudjuk, mi fog történni a következő percben. A Salza folyón egy-egy fél napot eveztünk. A trekkinghez használt hajó kettő-, a raftinghoz használt hat- vagy nyolcszemélyes. Aki hátul ül, az kormányoz, a legelöl ülő pedig a lendületet adja. Még a borulás is élmény

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2003. március 1.) vegye figyelembe!