Bankcsoportos kedvezmények

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. november 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 43. számában (2001. november 1.)
Joggal várhatnának üzleti kedvezményeket azok a cégek, amelyek egy-egy hazai bankcsoport több tagjának szolgáltatását is igénybe veszik. A pénzintézetek egy részénél még sincs erre lehetőség. Mások viszont már felismerték: a "többszálú" kapcsolat saját költségeiket is csökkenti. Ráadásul alkalmazhatják az ismert aranyszabályt: a hűséges ügyféllel üzletelni – biztonságosabb.

Szolgáltatáscsomagok egyes leánycégeknél

Az év derekán 21 bankcsoport, azaz bankok köré szerveződött céghálózat működött az országban. Közülük 11 tekinthető igazán aktívnak. Az utóbbiak erejét jelzi, hogy magukénak mondhatják a bankszektor mérlegfőösszegének 74,5 százalékát, a befektetési vállalkozások eszközeinek 50, a pénzügyi vállalkozások eszközeinek mintegy 45 százalékát. Ráadásul a biztosítók 33, a befektetési alapok 94,5 és a pénztárak 27,6 százalékát is ellenőrizték.

A bankcsoportok "magjai": az OTP Bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank (az ABN Amro és a K&H egyesüléséből), a Budapest Bank, a CIB, a HVB Hungary (a Bank Austria Creditanstalt és a HypoVereinsbank egyesüléséből), a Raiffeisen Bank, a Postabank, az Erste Bank, illetve az ING Bank.

A bankcsoportok már a kilencvenes évek elején nekifogtak hálózatuk – leánycégeik – kiépítésének, élve az akkor született jogszabályok adta felhatalmazással. Néhány példa: befektetésialap-kezelőket 1992 óta, önkéntes pénztárakat (amelyeknél azért elvileg a tagok a tulajdonosok) 1993 óta lehet alapítani. Lízingcéget viszont – persze az akkori szabályokkal – már 1989-ben "össze lehetett hozni".

A csoportépítés első nagy hulláma az évtized végére zárult le. Sőt, két éve ellentétes folyamat is elindult, ismét csak a jogszabályi változásoknak hála. 1999-ben a hitelintézeti törvény megengedte a bankoknak, hogy egyes nem banki pénzügyi közvetítői tevékenységeket is végezzenek.

Emiatt a közelmúltban megindult a (tőzsdei pangás miatt) veszteséges befektetési cégek beolvasztása az anyabankba, esetleg a csoport másik tagvállalatába. A lépés nyomán a bankok költséget takarítottak meg, ráadásul – a kereskedési könyv bevezetésével – a korábbiaknál sokkal kedvezőbb napi elszámolási szabályok vonatkoznak rájuk.

A koncentrálódás az ügyfelek számára is konkrét előnyökkel jár: egyre több banknál nyílik mód az (elektronikus) bankszámláról értékpapír-piaci műveletek indítására is. Ez a korábbinál jóval nagyobb kényelmet nyújt a befektetni vágyó cégeknek.

Ilyen univerzális banki licencet szerzett a Budapest Bank (BB), a Daewoo Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), a Westdeutsche Landesbank és – az október 1-jén a BA/CA és a HypoVereinsbank frigyéből született – HVB Hungary is. A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) brókercége szeptemberben adta át állományát az anyacégnek.

Az OTP Bank hivatalosan 2002 januárjától olvasztja be brókercégét. Ennek előkészítésére a társaság lakossági divízióján belül már ez év közepén befektetési szolgáltatási igazgatóságot hoztak létre. Hasonlóképpen jövőre startol univerzális pénzintézetként az Inter-Európa Bank (IEB).

A bankcsoportok súlya a pénzügyi szektorban (%)

Mutató

Összes bankcsoport

1999. XII.

2000. XII.

2001. XII.

Banki közvetítők (bankok) 1

89,0

88,1

88,1

Nem banki közvetítők

– Befektetési vállalkozások1

67,5

79,1

60,4

– Pénzügyi vállalkozások1

45,5

51,9

51,9

– Biztosítók1

29,4

31,8

33,2

Nem banki közvetítők összesen1

44,6

44,6

42,2

Banki és nem banki közvetítők összesen1

82,2

82,2

82,0

Befektetési alapok2

96,2

95,2

94,8

Pénztárak3

25,3

27,9

27,9

Befektetési alapok és pénztárak összesen

66,6

66,6

66,1

1 mérlegfőösszeg; 2 nettó eszközérték; 3 vagyonérték szerint

Forrás: PSZÁF

Közvetlen megtakarítás

Az elmúlt hónapokban egyéb, látványos, csoporton belüli beolvasztások is megkezdődtek a hazai pénzvilágban. A BB például augusztus végi rendkívüli közgyűlésén alaposan átalakította saját szervezeti struktúráját. Három leányvállalatot, a (hitellel, pénzügyi lízinggel foglalkozó) személyautó-finanszírozási, illetve az áruhitelezési és az ingatlanhasznosító céget is az anyabankba olvasztottak.

A pénzintézet ígérete szerint az átálláskor az ügyfelek semmit sem fognak megérezni a kiszolgálásnál: a módozatok márkanevei és értékesítési csatornái sem változnak. A lépést azzal indokolták, hogy így bő 2 milliárd forinttal nő a BB szavatolótőkéje, s ezáltal a jogszabályok szerint a korábbinál magasabb limitű kockázatot vállalhatnak a hitelkihelyezésnél. Mindemellett a bank átláthatóbbá teszi és hatékonyabban ellenőrizheti majd a pénzügyi és működési folyamatokat.

Az anyacég nem mellékesen megspórolja a pénzügyi konszolidáció költségeit is. A leánycégeket ezentúl nem kell külön auditálni, nem kell róluk jelentést küldeni a hatóságoknak, adó- és számviteli tételek is megspórolhatók.

Vegyes kedvezmények

A BB-be beolvadók közül az áruhitelcég "visszacsatolása" tanulságos: jó példa arra, hogy egy csoport alakulását jogszabályok is mozgathatják. A tevékenységet a BB korábban a bankon belül végezte. Tavaly azonban a hitelintézeti törvény úgy rendelkezett, hogy az ilyen típusú – azaz a harmadik fél, a kereskedő ügynök közbeiktatásával történő – tevékenységet csak önálló jogi személy végezheti. Az idén ezt a kikötést eltörölték, így a külön cég feleslegessé vált.

A BB-csoport főbb tagjai közt (a bróker- és üzemeltető cégeken túl) még egy-egy alapkezelő, lízing- és értékpapír-társaságot, illetve önkéntes és magánnyugdíjpénztárat találni. A lízingcéget adózási okok miatt tartják továbbra is külön, a nyugdíjkasszák és az alapkezelő pedig nyilvánvalóan a jogszabályi tiltások miatt nem olvadhatnak be.

A BB – leánycégei szolgáltatásait is igénylő – ügyfeleinek csak egyetlen hitelvizsgálatra kell számítaniuk. Ezt a kölcsönösszeget azután bármelyik csoporttagnál igénybe vehetik – mondta el Dömötör Attila értékesítési vezető.

A banknál a helyi vezetők döntésén (tehát nem központi előíráson) múlik, hogy milyen mértékű kedvezményt adnak a többféle szolgáltatást is igénybe vevő cégeknek. Minden csoporttagnak van erre szolgáló árazási "mozgástere". Egy példa: a lízingcégnél a BB-számláról utalók jutalékmentességre számíthatnak.

A BB elsőként hirdetett a piacon olyan folyószámlacsomagot (a "Lehetőség" elnevezésűt), amelynél a számla- és bankhitelkedvezmények mellett a leánycégekre is gondoltak. Az ezt választók így maximum 10 millió forint értékben eszközlízing-szerződést is köthetnek.

Októbertől ráadásul a bank régi, megbízható ügyfeleinek vállalati "hűségcsomagot" is ajánl. Ennek lényege, hogy az érintett cégek kölcsönfelvételük során másoknál egyszerűbb, gyorsabb hitelbírálatra számíthatnak, s kedvezményeket várhatnak az elektronikus pénzforgalomnál is.

Az OTP Banknál a többféle szolgáltatást is igénybe vevő vállalatoknak jellemzően egyedi, nem csoportszemléletű elbírálású kedvezményeket nyújtanak. Például a csoport utazási irodájánál (OTP Travel) az engedmény mértéke attól függ, hogy az adott céges ügyfél milyen forgalmat bonyolít le náluk.

Biztosítójuknál (OTP-Garancia) van volumen-, csomag- és hűségkedvezmény is. Utóbbi kettő azoknak jár, akik egyszerre többféle vagyontárgyat is biztosítanak, illetve akik legalább 3 évre szerződnek. A kedvezmény mértéke 10-10 százalék lehet, de együttesen nem haladhatja meg a 20 százalékot. Autófinanszírozó cégüknél (Mercantil Car) flottakedvezmény jár az egyszerre több kocsit lízingelőknek.

A korábban elsősorban inkább a privát ügyfelekre koncentráló OTP Bank egyébként – a vállalatiakkal ellentétben – lakossági ügyfeleinek már csoporttagok közötti kedvezményeket is ad. Remény van arra, hogy ez a lehetőség előbb-utóbb a vállalati ügyfelek előtt is megnyílik.

A (drágább) OTP-bankkártyával rendelkező polgárok például 5-10 százalékkal alacsonyabb tarifákra számíthatnak az utaztató cégnél és az utasbiztosításoknál, az OTP magánnyugdíjpénztárának tagjai pedig 1 százalék kedvezményre a banki A-hitel kamatánál. A csoport lakás-takarékpénztárába is beiratkozott folyószámla-tulajdonosoknak további 15 százalékos díjengedményt ad a biztosító.

Ügyintézés egy helyen

Bodnár Zoltán, a CIB Bank vezérigazgatója szerint csoportjuknál egyszerűbb ügyintézésre, adminisztrációs folyamatra számíthat az a banki ügyfél, aki például brókercégüknél igényel szolgáltatást.

A bankcsoport különféle szolgáltatásainak egy helyen történő igénylését segíti a CIB 24 órás telefonos ügyfélszolgálata és internetes szolgáltatása is. Arra viszont itt egyelőre nincs példa, hogy a több csoporttag szolgáltatását igénybe vevőknek engedjenek valamicskét a tarifákból.

A CIB Bank folyamatos építkezéssel teljesnek mondható bankcsoportot alakított ki, miután az idén megalapította ingatlanlízinggel foglalkozó és biztosítási alkusztevékenységre szakosodott leánycégeit is.

A pénzintézet, amely hagyományosan meghatározó piaci szereplő volt a külkereskedelmi ügyletek finanszírozásában, viszonylag korán (már 1989-ben) rendelkezett egy külön e tevékenységre specializálódott vállalkozással. Idővel azonban szükségtelenné vált e külön cég.

Közben megnőtt a lízingszolgáltatások iránti kereslet itthon, így a bank profilváltást hajtott végre "leányánál", létrehozva – pénzügyi szolgáltatásnak nem minősülő – operatív lízinggel foglalkozó társaságát. Ugyancsak ekkor, 1999-ben startolt a pénzügyi lízinggel foglalkozó leánycégük is. Értékpapír-forgalmazásra és befektetésre szakosodott cégüket még 1992-ben alapították, az akkori jogszabályoknak megfelelően.

A CIB eddigi utolsó cégalapításai is az ügyféligényeknek köszönhetők. Biztosítási alkuszcégük az autós flottafinanszírozást egészíti ki, olcsó(bb) biztosítási díjat szavatolva, s nemrég egy külön autólízingcéget is létrehoztak.

Természetesen az ügyfelek szava mellett más szempontok is szerepet játszottak egy-egy cég létrehozásakor. Az ingatlanlízingelést például azon jogszabály miatt helyezték ki önálló vállalkozásba, amely egyszerűbbé teszi az elszámolást és az illetékfizetést az ily módon elkülönített lízingágaknál.

A CIB Bank igazgatósága hamarosan dönt arról, hogy az anyabankba integrálja-e a tőkepiachoz kötődő tevékenységek egy részét. A brókercéget fizikailag azonban csak akkor lehet beolvasztani, ha a szabályozórendszer részleteiben és a végrehajtási kérdéseknél is egyértelműbbé válik – hangsúlyozta Bodnár Zoltán.

Jelenleg annak lehetőségét sem zárják ki, hogy a vagyonkezelési terület a befektetésialap-kezelőhöz kerüljön. Erre akkor lenne mód, ha a parlament elfogadná az új értékpapírtörvényt (elvileg erre 2002. január 1-jei hatállyal van esély).

A Budapest Bank leánycégei

Cégnév

Alaptőke (M Ft)**

Alapítás éve

Budapest Áruhitel Rt.

n. a.

1997*

Budapest Autófinanszírozási Rt.

180

1997. jún.

Budapest Alapkezelő Rt.

500

1992

Budapest Lízing Rt.

50

1992. ősz

Budapest Bank Autóparkkezelő Rt.

n. a.

n. a.

Budapest Értékpapír és Befektetési Rt.

162

1990

2B Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

10

1993

Budapest Agent Kft.

3

1999

* beolvasztása folyamatban az anyabankba

** 1999-ben

Forrás: BB, piaci adatok

Egyesülés után

A csoportépítés szempontjából speciális helyzetben van a K&H Bank. Itt az ABN Amro Bankkal az év közepén lezajlott fúzió után pár hónapja valamennyi leánycég helyzetét újragondolták: egyeseket összeolvasztottak, de volt, amelyeket megszüntettek.

A döntéseknél az üzleti szempont és persze a jogszabályok adta mozgástér volt a meghatározó. Az azonos licencű leánycégek közül általában a nagyobbat tartották meg. Más esetekben az volt a vezérelv, hogy melyik "párhuzamos" céget egyszerűbb megszüntetni és jogosítványának visszaadásával költséget megtakarítani – mondta el László Csaba, a K&H vezérigazgató-helyettese.

A csoport által csak 50 százalékban birtokolt faktorcéget (a másik tulajdonos egy osztrák befektető) előkelő piaci pozíciója miatt kívánták mindenképp megtartani, ráadásul a tulajdonos a céget hosszú távú befektetésnek tekinti.

Akadnak olyan csoporttagok is – így az életbiztosító és a vagyonkezelő -, amelyeknél a belga (KBC) és a holland (ABN Amro) anyacégek közvetlen tulajdonlást kívántak maguknak, miután ezeket stratégiai üzletágaknak tekintik.

Az ügyfelek számára nagy előny a fúzió nyomán, hogy a bankközpontot és az összes leánycéget Budapesten mindössze két helyre, a Vigadó térre és a Pozsonyi útra összpontosították. Így itt valamennyi szolgáltatás elérhető.

Más kedvezményt egyelőre a K&H sem kínál a többféle szolgáltatást igénybe vevő cégeknek. Bíró Péter főosztályvezető szerint azonban szeptemberben a csoporton belül egyeztetések indultak a témáról, így pár hónapon belül lesz erre mód. Nem kizárt, hogy – a BB egységes bírálati rendszerének mintájára – a bank beruházási vagy forgóeszközhitelét igénybe vevők a lízingcégnél "vásárolhatják le" a nekik megszavazott, de nem teljes egészében igénybe vett kölcsönkeretet.

A vállalatok viszont nem számíthatnak a K&H-tól arra a lakosságnak nyújtott kedvezményre, amely szerint a banknál folyószámlát nyitóknak automatikusan kisebb összegű biztosítás is jár a csoport életbiztosítójától. Az indoklás szerint ugyanis egy cég ügyvezetőjének bebiztosítása jóval kockázatosabb lenne, így túlzottan megnőhetnek a banki költségek.

Súrlódások családon belül

Mennyire harmonikus a hazai bankok csoporttagjai közötti működés, és hogyan tudnak szót érteni az anyacéggel? Az ügyfelek számára ugyanis korántsem mellékes, hogy – mint az a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) egyik jelentésében olvasható – néhány hazai bankcsoportnál a leánycégek működését még az anyabankok menedzsmentje is csak nehezen tudja áttekinteni. A csoporttagok közül néhányan párhuzamosan, s így kevésbé hatékonyan működnek, ami rontja a befektetett tőke megtérülését.

A leánycégek csoporton belüli önállósága csak formális, afféle banki "főosztályként" működnek – szögezték le a PSZÁF-jelentésben. Előfordul az is, hogy a tagok nem piaci alapon számolnak el egymással. Ehelyett az egyik cég azért ad át némi veszteséget a másiknak, hogy elkerülje rossz megítélését saját piacán (emellett persze legális jövedelemátcsoportosítások is történnek). Az együttműködés másik formájaként gyakorta az anyabank végzi a "leányok" számviteli elszámolását is.

Általános, hogy a csoporthoz tartozó befektetési és pénzügyi vállalkozásokat az anyabank finanszírozza hitelekkel. A faktoringcégek főként a csoporton belüli minősített követeléseket veszik át. A "házon belüli" alapkezelők is szinte kizárólag az anyabankkal kötnek üzletet. Ez már-már természetes: ilyen ügyleteknél kedvezőbb a díj, rövidebb a tranzakció ideje, miközben mindkét fél likviditása javul.

A CIB Bank vezetője szerint logikus, hogy az önálló jogi személyiségű leánycégek szoros tulajdonosi ellenőrzés alatt állnak. Ennek közismert színterei a közgyűlések vagy alapítói határozatok. E keretek között – indokolt esetben – mód van a leányvállalatok ügyvezetői döntéseinek korlátozására is – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A napi, egyedi ügyekben azonban e vállalatok arra jogosult vezetői önállóan döntenek. Ahogy Bodnár Zoltán fogalmazott: nem fordul elő, hogy például a lízingcég vezetője az egyedi üzleti döntések, szerződések ügyében a banktól kérne engedélyt.

Az új K&H-ban a leánycégek struktúrája kizárólag funkcionális alapon szerveződött. A szoros tulajdonosi kontroll amúgy is garantálja az áttekinthető működést e társaságoknál – mutatott rá László Csaba is. Úgy vélte, a jogszabályok meghiúsítják a veszteség esetleges "átpakolását" a csoporttagok között is.

A CIB Bank leánycégei

Cégnév

Alaptőke (M Ft)

Alapítás éve

CIB Rent Operatív Lízing Rt. (egykor CIB Intra) CIB Értékpapír

1800

1989

Forgalmazó és Befektető Rt.

4400

1992

CIB Befektetési Alapkezelő Rt.

20

1997

CIB Lízing Rt.

1520

1999

CIB Biztosítási Alkusz Kft.

10

2000

CIB Ingatlanlízing Kft.

50

2001

CIB Autófinanszírozási Rt.

50

2001

Forrás: CIB Bank

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. november 1.) vegye figyelembe!