Ezredvégi utazások

Szilveszteri ajánlatok

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. december 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 32. számában (2000. december 1.)

 

A színes kínálat csábította, a magas ár pedig távol tartotta a már tavaly is beharangozott ezredvégi szilveszterezésre utazni vágyókat. A lehetőségek tárháza az idén még gazdagabb, és az árak is elfogadhatóbbak. A következő oldalakon a hazai utazási irodák színes választékában tallózunk, a vonzó közeli és távolabbi vidékek felidézésével búcsúzunk a XX. századtól

 

A világ utazási irodáihoz hasonlóan Magyarországon is hatalmas kínálattal csábították az utazni vágyókat tavaly év végén. Töltse a szilvesztert New Yorkban! – Koccintson az új évszázadra Párizsban! – Köszöntse az új évezredet Thaiföldön! – hangzottak a világvárosokba, egzotikus tájakra invitáló ajánlatok. A bőséges lehetőségeket szerényebb érdeklődés követte.

Ez az igazi

Ünneprontónak számítottak azok a kevesek, akik a nagy várakozások és nyüzsgés közepette kimondták: a tényleges ezredforduló csak 2000. december 31-én köszönt majd ránk. Újabb ajánlatdömping várható tehát a szilveszteri utaztatók részéről. Bizonyára az idei tervezésnél elemezték a tavalyi eredményeket, illetve az esetleges kudarcokból is okultak. "Az utasok magasnak találták mind a földi, mind a légi szállítók árait, az irodák pedig csak erőteljes hirdetési és reklámkampánnyal tudták értékesíteni meglévő szabad helyeiket" – összegezte a kollégák tapasztalatával egyező véleményét Földi Katalin, a Chemol Travel kereskedelmi vezetője. Néhány példát kiragadva arra teszünk kísérletet, hogy áttekintsük: milyen ajánlatokkal várják az ezredforduló végét az utazási irodák. A tavalyi horribilis szállodaárak után bizonyára az utazásszervezők is óvatosabbak lesznek.

SZILVESZTER BÉCSBEN A szilveszter a nagy helycsere ideje Bécsben: aki ott lakik és teheti, melegebb égtájra repül, de ez nem is baj, mert kell a hely mindazoknak, akik viszont a császárvárosban szeretnék ünnepelni az új esztendőt. Különösen most, hogy az ezredforduló ürügyén immár második éve a megszokottnál is nagyobb látványossággal lehet előállni, a pénztárcák még tökéletesebb kiürítése reményében. Az évek óta megszokott szilveszteri ösvény változatlan: kapuján a szórakozni vágyó a Városháza előtti téren léphet be, s innen vagy 3 és fél kilométeres kacskaringókon át, legalább száz, puncsot, forralt bort, pezsgőt és hozzá harapnivalót árusító stand megnyugtató sorfala között élvezheti a látványosságokat. Ezek az idén, az új évezred első évére virradó éjszaka a tavalyinál is változatosabbak lesznek: a tereken, kereszteződésekben felállított alkalmi színpadok műsora mindenkit elkápráztat. Örökzöldeket éppúgy hallgathat a szilveszterező, mint a legfrissebb popzenét, operettet, kabarét, sőt az idén az Operaház melletti téren felállított vászonra a Denevér című operettet is kivetítik. A nagy sikerre való tekintettel ezúttal is lesz olyan színpad, ahol műkedvelők mutathatják be tudományukat – sokak szerint ez a legszórakoztatóbb műsor. A belvárostól odébb, a Práterben az Óriáskerék mellett ismét hódeszkaversenyt rendeznek, amit nem befolyásol az időjárás: műhó is megteszi hozzá. A kényesebb ízlésűeknek a szállodák és a paloták dísztermei – köztük a Hofburgé is – kínálnak szilveszteri bálokat, kifogástalan eleganciával. Az már más kérdés – és tapasztalat -, hogy az úri közönség is szívesen elvegyül az utcákon mulatozók között. Kockázat nélkül teheti: a randalírozás itt nem szokás, a petárdarobbantgatókat a rendőrség kiemeli, s az idén épp olyan nagy lesz a biztonságra vigyázók létszáma, mint tavaly. Bécs városa számára fontos a hangulat, az új vendégek toborzása, és természetesen nem közömbös a bevétel. Az a minimum 600-700 ezer turista, aki kizárólag a millenniumi szilveszter bécsi vonzásának enged, bizonyára a tavalyihoz hasonlóan az idén is itt hagy közel 200 millió schillinget – és ez igazán nem csekélység a 18 milliósnál is kisebb ráfordításhoz képest. Sz. J.

Változatos ajánlatok

Az "Istenek szigetén", Balin, az egyik leglátogatottabb indonéz turistaparadicsomban például 50-60 százalékkal magasabbak a szilveszteri árak, mint az előtte lévő és az utána következő hetekben. Az Atlasz Utazási Iroda ajánlatai között például 14 éjszakára egy kétágyas szoba büféreggelivel személyenként 150-260 ezer forintba kerül, míg egy ötcsillagos szállodai szoba ára teljes ellátással 350 ezer forinttól indul. Két fővel számolva, a fejenkénti 170-180 ezer forintos repülőjeggyel és némi költőpénzzel együtt a költségek gyorsan elérik az egymillió forintot. A Vista ajánlatai repülőjeggyel együtt 250 ezer és 328 ezer forint között mozognak – három-, illetve ötcsillagos szállodában, reggelivel, 12 éjszakára -, természetesen szilveszter után.

Persze mindenki mást vár az év végétől. Sokan síeléssel, mások vitorlázással, lovaglással, pihenéssel búcsúznak majd az óévezredtől, megint mások viszont hatalmas eszem-iszommal köszöntik az új év(ezred)et.

Sokan a városokat keresik fel szívesebben az ünnepek alatt. A Dolores Travel Párizs háromcsillagos szállodáiba 220 ezerért, négycsillagosba 280 ezerért utaztat 4 napra. A repülőjegyet időben kell lefoglalni, az ára 70 ezer forint. London árai ennél talán 10 százalékkal alacsonyabbak.

Akik az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatára és a télen is gyönyörű tengerre egyszerre vágynak, azokat várja Abbáziában (Opatijában) a Hotel Imperial három éjszakára, félpanziós ellátással 52 ezer forintért. Az ár természetesen nem tartalmazza az utazás és a szilveszteri vacsora költségét.

Krakkó szállodaárait többnyire drágának találja a magyar utazásszervező szakma. Hangulatos, csodálatos gótikus város, csupán 400 kilométerre fekszik fővárosunkról, mégis sokakat elriasztanak a 300 márka körüli szobaárak, amelyek a szilveszterre 400 fölé emelkednek. A Hunguest Travel Bécsbe, a Hotel Capri belvárosi, háromcsillagos szállodájába invitál reggelivel napi 17 ezer forintért személyenként. A szilveszteri menü Grinzing egyik éttermében 12-25 ezer forint. Prágában a Hotel Mepro, a Károly híd közelében 13 ezer forintért kínál szállást az odalátogatóknak.

Az izraeli utak megszervezésében nagy tapasztalattal rendelkező Chemol Travel 8 napos csillagtúrát ajánl pihenéssel a Földközi-tenger partján Tel Aviv-Jeruzsálem-Haifa-Akko- Caesarea-Netanya útvonallal.

Az OTP Travel gazdag belföldi kínálattal várja a szilvesztert hazai környezetben eltölteni szándékozókat. Dobogókő, Mátraháza, Visegrád, Sopron elegáns szállodáiban uszoda, szauna várja a felfrissülni és ünnepelni vágyókat. A kastélyszállók közül Királyrét disznóvágással, erdei vonatozással, Parádsasvár "hétfelvonásos" történelmi vacsoraesttel csábítja 55 ezerért, illetve négy éjszakára 152 ezer forintért vendégeit. A fürdőhelyek magas szállodaáraihoz már-már hozzászoktunk. Négy éjszakára Bükfürdő 100 ezer, Hajdúszoboszló 70 ezer, Hévíz 64-120 ezer, Sárvár 142 ezer, Zalakaros 70 ezer forintért várja a mulatni és kikapcsolódni vágyókat, természetesen nemcsak belföldről.

Jóval távolabbi célpontra hív a Mercator Travel ajánlata: csoportos társasutat indítanak a Hawaii-szigetekre. Két személynek a repülő, a 10 éjszakára lekötött szállás, a reggeli, valamint három érdekes túra 800 ezer forintba kerül.

Hegyre megy?

A temérdek szilveszteri lehetőség után nézzük az utaztatók legfőbb téli szándékát: minél több honfitársunkat csábítani a környező országok hegyeibe, esetleg távolabbi célpontokra. Mivel határainkon belül nincsenek igazán magas hegyek, kevés a felvonó és kiszámíthatatlan a hóhelyzet, a belföldi turizmus legacélosabb hívei is többnyire külföldre indulnak. Ott "hóbiztosabb" körülményekre számíthatnak egy-két napos, egyhetes, netán hosszabb síútjukon.

A téli sportok hódolói számára erre a szezonra is gazdag a kínálat. Közelsége és állandó megbízható minősége miatt elsőként Ausztriát kell megemlíteni. Csupán Bécs közelében majdnem húsz jelentősebb síterület kínálja magát. Budapesttől mindössze 3-400 kilométernyire remek pályák várnak ránk – akár egy hétvégére is. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az utakat gondosan takarítják a téli hónapokban. Szinte valamennyi osztrák síhelyen van szauna, szolárium, esetleg uszoda, elősegítve a fáradt izmok felfrissülését. Az utazó a kellemes kikapcsolódást hangulatos vendéglőkben és éttermekben teheti teljessé.

St. Corona a Wechsel-hegy egyik ideális központja. Gyönyörű környezetben sétálhatnak azok is, akik nem kedvelik a síelést, szánkózást, snowboardozást, csupán kíváncsi kísérőként érkeznek. A csendet, nyugalmat kedvelők számára ideális a pihenés a tömegturizmustól távoli, alsó-ausztriai Feistsitz-völgyben fekvő falucskában, Trattenbachban. Nemcsak az osztrákok, hanem a külföldiek körében is népszerű és látogatott sízőhely a Semmering, a Raxalpe, Lackenhof vagy éppen Königsberg. Ki-ki kedvére válogathat a Neckermann Utazási Iroda hagyományosan igényes kivitelű katalógusából.

Ha hideg szél kezd fújni, sokan betérnek a Hüttébe (hegyi büfébe) egy Jagatee-re, wurstra és almás rétesre. A merészebb síelők egy-két Zirbensnapsot (cirbolyafenyő-pálinka, amelybe a tobozt is belefőzik) is "leguríthatnak".

A pályák egy részét kivilágítják. Csodálatos látványt nyújtanak a Semmering éjjeli fényárjában színes ruhákban merészen szlalomozó síelők, snowboardosok. Az egész napi sportolás után vidám programok gondoskodnak a garantált jókedvről. Snowboard- és snowscooter-bemutatók, ízletes vacsorák, finom sörök.

Gondolnak a családosokra is (ilyen például Annaberg, Türnitz és Mönichkirchen), hiszen az itteni enyhébb lankák a legkisebbek számára is megfelelőek. A tapasztalt, "bennszülött" 2,5-4 évesek úgy száguldanak le síoktatóik nyomában, hogy egy nem sínagyhatalom polgára összerezzen a láttukra. Délután, este pedig filmvetítés, bábozás és különböző tréfás játékok várnak a gyermekekre. Gyakoriak a – többnyire 30-50 százalékos – gyermekkedvezmények, de akár ingyenes szállást és síbérletet is jelenthetnek.

Alsó-Ausztria után Kaprun, illetve Zell am See is csábítja a síelés szerelmeseit hóbiztos pályáival. A november elejei súlyos tömegszerencsétlenség remélhetően nem riasztja el a vendégeket a környező sípályák látogatásától. A világbajnokok és az ügyesebb síelők Saalbach Hingerglemm összesen 200 km hosszú, 55 felfonós pályáit használják. Kedvelt célpont a mölltali gleccser is, amelynek hegyei háromezer méter fölé emelkednek Karintiában.

A szállásárak igen változóak. St. Corona környékén személyenként 20 000 forintért kapható szállás egy hétre, a hatnapos síbérlet pedig 22 000 forint. Tirol vagy Salzburg jobb szállodáiban egy hét 65-180 ezer forintba kerül fejenként félpanziós ellátással, itt a síbérlet ára is borsosabb: 38 000 forint.

Az olaszok is hatalmas ajánlatdömpinggel invitálják a tél szerelmeseit. Campitello főleg a fiatalok kedvelt helye, Val di Fiemme pedig – 150 kilométernyi karbantartott pályájával – a Dolomitok legszebb síterülete. Marcialonga különösen sífutóversenyeiről nevezetes. A Déli-Alpok kedvelt üdülőhelye a magyar turisták által is szívesen látogatott Madonna di Campiglio.

A Svájcot választó síelők leggyakoribb úti célja Davos és St. Moritz, a snowboardosoké pedig Savognin. Nyugat felé haladva – ahogy a Magyarországtól való távolság is növekszik – az árak egyre magasabbak. Nyilván emiatt kevés a svájci és még kevesebb a francia síajánlat az utazási irodákban. Néhány ezek közül mégis említésre érdemes. A Hunguest Travel Les Menuires-be csábít, pályaszállás-apartmanokba. Két személyre főszezonban akár 130 000 forint is lehet egy hétre a szállás, fejenként további ezer frank (mintegy 40 000 forint) a síbérlet.

Lengyelország a Tátra lábánál fekvő Zakopanéba hívja a turistákat. A szlovák utakkal együtt a kedvező ár és a közelség a fő vonzerő. Sokakat elriaszt viszont az, hogy a hétvégi napokon a felvonóknál hosszabb lehet a várakozás, emellett a hó sem garantált az egész szezon idején.

CÉGES UTAZÁSOK A céges utaztatás iránt egyre növekszik a kereslet. A multinacionális cégek magyarországi megjelenése adott lendületet ennek a gyakorlatnak, és ma már a gazdaság szinte minden ágában találkozhatunk vele. Többek között bankok, brókercégek, biztosítók, számítástechnikai vállalkozások bízzák meg a kifejezetten ilyen feladatokra specializálódott utazási irodákat. Az üzleti utaztatásban a Chemol Travelnél például 25-30 százalékos emelkedést tapasztaltak 2000-ben. Különösen az október és a november hoz nagy forgalmat: a nyári szabadságolások már véget értek, a cégek év végi hajszája pedig még nem kezdődött el. A vállalatok tulajdonosai és vezetői szívesen fordítják a szétosztásra szánt jutalomkeret egy részét dolgozóik pihenésére. Így adómentesen költhetnek, míg a munkavállaló is jobban jár, hiszen a leadózott prémium összegéből nem juthatna el a távoli helyekre. (Igaz, vannak, akik szívesebben vennék a kevesebb, de kézhez kapott pénzt, amiből a saját maguk által választott helyre utazhatnának, ráadásul nem a kollégáikkal.) A munkaadó ugyanakkor nyer azzal is, hogy a dolgos hétköznapok után is folytathatja a közösségteremtést. A farmeros, lazább hangulatú utakon sok olyan probléma egyszerűen megoldódhat, amit az adott csapat már régóta görgetett maga előtt – főleg akkor, ha a vezetés szakszerű pszichológusok segítségét is igénybe veszi. A főnöki érdekeket szolgálja az is, hogy a beosztottak garantáltan kipihenten térnek meg a közösen eltöltött pihenésről, s ha mégsem, legalább tudja, hogy miért maradtak mégis fáradtak. Mint Várlaki Györgyi, a Dolores Travel ügyvezető igazgatója elmondta, egyes cégek akár 70-100 főt is utaztatnak szakmai konferenciákra vagy síutakra, de a Maldív-szigetekre is fizettek már be 4-6 fő részére. Az utazási iroda gyakran szerez szállást, belépőt és repülőjegyet a nagy nemzetközi vásárokra (CEBIT, MEDICOR, DOMOTECH) csoportosan induló magyar szakembereknek. Az elégedett vállalatok viszszatérő ügyfelekké válnak. Az utazási irodák számára a cégek biztos megrendelők, hiszen időben tervezik meg és kötik le útjaikat, előre fizetik az egész összeget. A mezőgazdasági cégek szívesen mennek bortúrára, sajttúrára, legutóbb egy Garda-tó melletti gazdaságot látogattak meg. Lerch Edit, az OTP Travel kiutazási osztályvezetője hosszan sorolja a hivatalos utakra eljuttatott ügyfeleiket, köztük a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyminisztérium, a Parlament és az Egis Gyógyszergyár munkatársait. A vállalati utak megszervezése természetesen jó referenciát jelenthet, elégedett ügyfeleik visszatérnek, családi utakat is náluk rendelnek. A társasági (corporate) utaztatások jelentős részt képviselnek a Malév Air Tours tevékenységében. A cég az elmúlt két évben megduplázta kiutaztatásból származó forgalmát, ami dr. Simon András ügyvezető igazgató szerint egyre inkább a magyar vállalatok utazásainak tulajdonítható. A hazai cégek egyre többször kérnek ösztönző (incentiv) utakat, sok egyéni kívánsággal tarkítva. A Chemol Travel szintén rendszeresen foglalkozik szakmai utazások szervezésével, elsősorban a növény- és állattenyésztés, a vízgazdálkodás, az öntözés, a biztonságtechnika és a számítástechnika területén. Vállalják Izraelben rendezett konferenciák és kongresszusok regisztrálását, szállás- és közlekedésfoglalásait is.

A síelés ára

A megfelelő síterepek 1500-3400 méter magasságban fekszenek. A sípályák hossza 15-től 200-300 kilométerig terjed. Az előbbieken 1-5, az utóbbiakon 50-60 felvonó is működik. A svájci Davos környékén például 13 kabinos, 8 ülőliftes és 32 húzóliftes felvonó teszi lehetővé a legnagyobb forgalom esetén is várakozásmentes feljutást.

A felvonóárak igen eltérőek. Ausztriában egy hatnapos bérlet 1300-1800 schilling, a napijegy ára 270-320 schilling. Svájcban a bérlet 2200-3000 schilling körüli áron kapható, Olaszországban az árak többnyire a kettő között mozognak (1600-2100 schilling). Jóval olcsóbb bérletárakkal találkozhatunk Szlovákiában: az Alacsony-Tátrában 6-700, a Magas-Tátrában 950 schillingnek felelnek meg. A szlovén árak közelítenek az osztrákokéhoz.

Sífelszerelés mindenütt bérelhető a pályákon. A nyugati fertályon megközelítőleg 200, a keletin 100 schilling naponta. Snowboard is korlátlan számban áll rendelkezésre, hasonló árakon. Az egynapos bérlés természetesen fajlagosan drágább, mint a három- vagy hatnapos. A magyarországi síkölcsönzőkben egy közepes felszerelés 1000, egy jobb 1500 forint naponta. Nagyobb csoport számára, illetve téli iskolai síszünetre ajánlatos az előzetes egyeztetés és foglalás.

Azoknak, akik gyakran síelnek, praktikus saját felszereléssel rendelkezniük. Igaz, a legjobb sícipő, kötés és léc is cserére szorul néhány év múlva, ha tulajdonosa kellő vehemenciával száguldozik a pályákon. A kényelmes, de higiénikus megoldást keresők a kölcsönzés és a birtoklás elegyítésével próbálkoznak. Csakis saját bakancsban és ruhában síelnek, amihez bérelik a lécet és a botot, így szabadulva meg a szállítás kényelmetlenségeitől (gondoljunk például az autó síkötéssel összekarcolt karosszériájára). A felszerelésükhöz hűségesek viszont szeretik a már "besíelt" lécüket magukkal vinni.

A felszerelések árának kuszaságában Takács Levente, a K2 Funsports Club oktatója segít eligazodni. Mint mondja, sokan cserélik le régi felszerelésüket Carver-lécekre, amiket formájuk miatt piskótának is neveznek. Ezekkel kisebb a fordulás sugara, használatukhoz új technikát kell elsajátítani. Ha erre sikerül ráéreztünk, szinte magától fordul a léc.

Luxusléc kapható akár 130-140 ezerért is, ám az egyszerűbbek ára 30-40 ezer forint. A legjobb márkák továbbra is a Blizzard, a Fischer, a Völkl és különösen a Salomon. A gyermeksíléc ára 10-40 ezer forint között mozog. Kötésben a Tyrolia, a Marker és a Salomon az uralkodó: felnőtteknek 18-60, kicsiknek 12-20 ezerért. A jó bot Blizzard, Gipron vagy Scott márkájú, ára 3-10 ezer, míg szemüvegben az olasz Briko vagy az amerikai Scott a menő, 6-20 ezer forint közötti áron vehető meg. Sícipőben a Salomon, a Dolomit és a Lange a márka, a magyarországi piacvezető Nordica középszintet képvisel. Nagyoknak 20-80, gyermekeknek 13-25 ezer forint között vásárolhatunk. A sídzseki 25-130, a sínadrág 20-40 ezer forintos áron szerezhető be.

Húzzunk a felszerelésünkre síléctartó zsákot 10 ezerért, bakancsunkat védjük cipőtartóval 6 ezerért, majd tegyük be a 30 ezer forintos magyar vagy a 70 ezres svéd síléctartó bokszba!

A snowboard két fő változata a free style (40-80 ezer forint), illetve az alpesi (40-120 ezer). Az úgynevezett lágy free style cipő 25-50, a kemény alpin cipő 30-80 ezer forint, a kötések átlagára 20 ezer forint. A vezető márka az amerikai Burton.

A síbokszok heti bérleti díja 7000 (napi ezer) forint, némi kaucióval megtoldva. Gyengébb szerelés 900, jobb pedig 1500 forintért bérelhető naponta, de idejében rendeljük meg! A hazai áraknak három-négyszerese az osztrák bérleti díj; 200 schilling naponta.

A kinti kölcsönzők kisebb javításokat – akár díjtalanul is – elvégeznek valamennyi pálya alján.

Nyár a télben

A repülőgépes utak korában mindig találni kellemes klímájú vidékeket, vagy éppen trópusi hőséget. Talán leghamarabb (2,5 óra alatt) Tunéziában érhető el a vidám, napos idő. A Vörös-tenger 3-4, Teneriffe 5, Dubai 8, Bangkok 11 órás út Budapesttől repülővel.

Nyoma sincs a télnek, a ködös, barátságtalan reggeleknek, kopasz ágaknak. Pár óra út, és évszakot váltunk: elbújunk a tél elől. Az utazási irodák kínálata gazdag a rendkívül változatos tájakra.

Ezek közül talán a legmegfizethetőbb a Kanári-szigetekre vivő, amely Afrika északnyugati részétől 150 kilométerre az egyik legkedveltebb turistacélpont. Novembertől áprilisig 20 fok felett van a levegő hőmérséklete, és a tengervíz is közel annyi. Lanzarote fekete lávafolyásaival, mély krátereivel holdbéli tájra emlékeztet. A Kanári-szigetek legnagyobb szigete, Teneriffe pedig az örök tavasz szigete, amelynek közepén magasodik a Teide, Spanyolország legmagasabb, 3718 méter magas hegye.

Tunézia még közelebbi lehetőség. Elegáns szállodák sorakoznak az apró szemű homokkal borított tengerparton. Ízelítőt kaphatunk az arab kultúrából, nyugat-európai mércével mérhető higiéniai és biztonsági körülmények között, közép-európai jövedelmekből is kigazdálkodható árakon; egy hétre négycsillagos szállodában, repülővel 90 és 115 ezer forint között.

Aki fürdeni is szeretne a tengerben, utazzon távolabbi és drágább arab célpontokra, Dubai, Sharjah, Ajman felé. A helyiek itt is rendkívül barátságosak, a kiszolgálás elsőrangú. A tunéziai ár három-négyszeresébe kerül nyolc éjszaka félpanziós ellátással, repülővel.

Igazi különlegességnek ígérkezik a Vista "Srí Lanka – A teaföldek és a drágakövek országa" ajánlóval kínált hatnapos körutazása, amely colombói városnézés után, Anuradhapura érintésével az egykori fővárosba, Polonnaruwába kalauzolja az érdeklődőket. Sziklaerődök, fűszerkert, batikgyár és teaföldek megtekintése színesíti a programot 120-130 ezer forintért, repülőjegy nélkül.

Az elmúlt évekhez hasonlóan színvonalas utakat kínál több iroda is a Dominikai Köztársaságba, Indonéziába és a Seychelle-szigetekre. A téli szezon egyik slágerének számító thaiföldi utazásra – Bangkokba – közvetlen Malév-járattal juthatnak el a magyar turisták. Bangkok, Pattaya, Phuket, vagy teljes thai körút várja az egzotikumra vágyókat.

Az Egyenlítő mentén fekvő kelet-afrikai ország, Kenya bevételének csaknem felét a turizmus adja. Nagy kiterjedésű szavannák, trópusi őserdők és pálmafákkal szegélyezett tengerpart fogadja az odaérkezőket. Izgalmas szafariprogramok kínálják magukat az ország híres nemzeti parkjaiban. A Neckermann 350-500 ezer forint közötti áron kínál egyhetes utakat, teljes ellátással.

Zdeborsky György, a CIB Bank Rt. vezérigazgatója

Amikor közeledik a tél, sokan a hegyekbe indulnak. Én azonban nem síelek, inkább meleg éghajlatú vidékekre utazom. Legutóbbi téli útjaim Dubaiba, Balira és Ausztráliába vezettek, a tavalyi szilvesztert pedig Rióban töltöttem a családommal. Csodálatos élményben volt részünk, a hangulat szinte leírhatatlan volt, majdnem felrobbant a Copacabana a petárdáktól, a fantasztikus tűzijátéktól. Az idei szilvesztert – rendhagyó módon – otthon töltöm, mert fel kell épülnöm egy szeptember elején történt balesetből. Magánútjaimat az OTP Travel szervezi – eddig legnagyobb megelégedésemre -, s nem is szándékozom változtatni a jól bevált gyakorlaton. Nem csoportos utakon veszek részt, amerikai útjaimat pedig kifejezetten egyedül szervezem, hiszen jól ismerem az országot és beszélem a nyelvet. Amikor útra kelek, a lehető legkevesebb csomagot viszem, ha bármire szükségem van, segít a hitelkártyám. Régebben az üzleti utak tették ki külföldi látogatásaim nagy részét, mostanában egyre többször a családommal kerekedünk fel, ezért ajándékokkal megrakva ma már ritkán térek haza. Szeretem a finom ételeket, elsősorban a kínai és egyéb távol-keleti konyhát, valamint a mexikói ízeket. A legkülönlegesebb kulináris élményeim között tartom számon azt az ízletes rákot, amit egy szingapúri étteremben választottam ki – sok élő társa közül -, majd ott helyben készítették el számomra. Ez nem biztos, hogy mindenkinek nagy szenzáció, én azonban nem szoktam tücsköt, bogarat, lárvát enni. Kedvenc kontinensem (Észak- és Dél-)Amerika, kedvenc országaim az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország, kedvenc városaim Sevilla és San Francisco. Külföldi utazásaim egy részét aktív pihenéssel töltöm. Sevillában szeretek bolyongani a városban, kulturális programokat tervezni. Más alkalmakkor – például a thaiföldi Phuketen – olvasással, úszással kapcsolódom ki. Kedvenc sportágamat, a teniszt többnyire külföldön is űzöm. Emlékezetes zenei élményben volt részem, amikor a New Orleans-i karneválba csöppentünk – teljesen véletlenül -, és kitűnő dixielandzenekarok muzsikáját élvezhettem. Kellemetlen élményem szerencsére kevés volt. Ezek között tartom számon azt, amikor tavaly karácsony után – útban Rióba – nem rakták át a párizsi repülőtéren a csomagjainkat, s csak háromnapos késéssel kaptuk meg őket. Akkor bosszantott nagyon a dolog, itthon azonban a légitársaság kártérítést fizetett.

Cousteau nyomában

Jó néhányan nyaralásuk során lelkesen kémlelik a tenger élővilágát, mindehhez csak egy szemüvegre, egy pipára és egy pár uszonyra van szükség. A búvárkodás azonban más minőségben is folytatható – erről mesél Halász Károly búvároktató, a Moby Dick Búvárközpont vezetője, tulajdonosa. Szerinte bárki könnyen megtanulhatja e gyönyörű hobbi minden csínját-bínját. Az elméleti alaptanfolyam után az érdeklődő uszodai, majd nyílt vízi körülmények között ismerkedhet meg a búvárfelszerelés használatával, a merülés egészségtanával és a biztonságos búvárkodáshoz elengedhetetlenül szükséges ismeretekkel. (20 óra elmélet, 8 óra uszodai foglalkozás és öt nyílt vízi merülés ára mintegy 40 000 forint.) A kurzus sikeres elvégzése után lehet letenni a PADI (Professional Association of Diving Instructors) vizsgát. A szervezetnek jelenleg közel 10 millió tagja van a világ 150 országában. Akik nem szándékoznak megállni az alapfokú ismereteknél, azok később speciális tanfolyamokon bővíthetik tudásukat (éjszakai merülés, jég alá merülés, barlangi merülés, hajóroncsmerülés, víz alatti fotós vagy videós merülés stb.).

Búvárkodni lehet a hazai bányatavakban, a hévízi forrásbarlangban, a tapolcai tavasbarlangban is, de az igazi élményt a tengeri merülés nyújtja. A világ búvárbázisain az engedéllyel rendelkezők komplett felszerelést bérelhetnek napi mintegy hatezer forintért, szervezett parti vagy hajós merülésekben vehetnek részt.

A Moby Dick Búváriskolánál egy adriai hosszú hétvége 40 ezer, míg egy kéthetes vörös-tengeri túra repülővel, teljes szállodai ellátással és hajós merülésekkel 250 ezer forintba kerül. Minél távolabb fekszik a búvárkodás helyszíne, annál érintetlenebb a természet, és így – az ár mellett – az élmény is nagyobb.

A kenyai merülések során Dianiból motorcsónakok viszik a turistákat a korallzátonyokhoz, ahol időnként szirti cápát, cserepes teknősöket, barrakudákat lelhetnek a kíváncsi búvárok. Tanzániában Pemba szigete közelében merülhet az, aki az árat meg tudja fizetni, és kibírja a mostoha viszonyokat. Costa Rica, Madagaszkár, Pápua Új-Guinea, Kókusz-szigetek..., sorolhatjuk az érdekes helyeket, ahol több mint egymillió forintot kell áldozni e hobbi oltárán.

A jó minőségű felszerelés ára meghaladja a 300 ezer forintot, de gondos karbantartással 20 évig is kitarthat. A leghíresebb márkák a Technisub, az Aqualing, a Suunto vagy a Beuchat. A búvárdzseki 60-80 ezer, a ruha 40-60 ezer, a komplett nyomáscsökkentő 80-100 ezer, a búvárkomputer 40-200 ezer forintba kerül. E kiadásokhoz viszonyítva csekélység az úgynevezett ABC felszerelés (maszk, légzőcső, uszony) ára, ami együttesen 20 ezer forint.

A népszerű búvárkodóhelyek közül kiemelkedik az egyiptomi Sharm el Sheikh melletti hajóroncs, amely 16-32 m mélységben fekszik a tenger fenekén. Az angol Thistlegorm nevű hajót 1941-ben süllyesztették el, rajta egy vonatszerelvénnyel, teherautókkal, dzsipekkel, tankokkal.

A Maldív-szigeteken nem egészen 2000 dollárért két feledhetetlen hetet lehet eltölteni. Varga Gábor, a siófoki Renegade Pub tulajdonosa lelkesen mesél az Indiai-óceánban, az Egyenlítő mentén 800 kilométer hosszan húzódó korallzátonyfüzérről. Az 1190 szigetből csupán kétszázon laknak bennszülöttek, közel száz pedig a turistákat és a búvárokat várja, hiszen a növény- és állatvilág rendkívül gazdag. Alapszabály, hogy negyven méternél mélyebbre ne merüljünk, a cápáktól ne féljünk, ne avatkozzunk be az állatok életébe, csupán mohón szemlélődjünk! (1999-ben a közel 10 millió búvárt tömörítő PADI tagjai közül 61-et ért baleset, az ok minden esetben a szabályok megsértése volt, nem technikai probléma.)

A tenger élő- és növényvilágának páratlan gazdagsága, a határtalan vízben szabadon úszkálás-lebegés öröme egyre több hódolót szerez a búvárkodásnak. Ráadásul nem feltétlenül szükséges hozzá kitűnő kondíció, és akár idősek is űzhetik.

Eke László, a Vinitor Borászati és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

A karácsony számomra szigorúan családi ünnep, míg a szilveszter a család és a barátok bulija, az egész évi stressz elűzésének ideje. Manapság divat nyáron síelni, télen pedig a trópusokon fürdeni. Nekünk a tél a síelést, a havat jelenti. Ezért keresünk Ausztriában vagy Magyarországon olyan eldugott helyeket, ahol barátainkkal – nem nyakkendősen – bulizhatunk. Kitűnő konyhája, színvonalas borai miatt szívesen látogatunk a döbröntei Hasik Hotelbe. Az idei szilvesztert azonban az ausztriai Weinebene 1600 méter magasan fekvő szállodájában töltjük. A ház december 31-én szinte csak a miénk. Bent a négy-öt vidám család, a zsivajgó, futkározó gyerekek, a kedves személyzet, kívül pedig a hótól roskadozó ágak.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. december 1.) vegye figyelembe!